Milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni külföldön?

Ez bonyolult kérdés, ugyanis ahogy idehaza, úgy külföldön is nagyon sokféle munka közül lehet választani…

  • Ahhoz, hogy valaki szemetet szedjen az utcán, valószínűleg elég, ha be tud mutatkozni.
  • Aki konyhán szeretne mosogatni, annak jó eséllyel elég egy minimális, belépő szintű nyelvismeret (ezt A1-es szintnek is nevezik mostanában). Nekik a „konyhanyelv” ismerete bőven elég.
  • Aki eladóként szeretne dolgozni, annak már jobban kell tudnia beszélni, és érteni is, legalább alapfok környékén, vagy, ahogy mostanában nevezik, B1-es szinten. Vagy még jobban.
  • Egy ápolónak magas szintű nyelvismeretre lesz kint szüksége, legalább középfokon (B2) kell tudnia.
  • Ha tanárként szeretne odakint dolgozni, akkor meg felsőfok (C1) közeli nyelvi szintet kell elérni.
De megközelíthetjük fordítva is a kérdést:

Egyáltalán nem szükséges jól beszélnie ahhoz, hogy szakmunkásként el tudjon kint helyezkedni. Elég, ha jó szakember, és alapszinten megérteti magát.

Viszont minél jobb a nyelvtudása, annál nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsüléssel járó munkát tud végezni.

Ön hogy érzi? Önnek is szerényebb a nyelvtudása, mint a szaktudása?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

106 hozzászólás a(z) “Milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni külföldön?” bejegyzéshez

  1. Bakai József

    Kedves Neményi úr!
    Az én 45 éves szakmai tudásom nyomába sem léphet a német tudásom!
    Az én véleményem az idegen nyelv megtanulása anyanyelvi szinten csak az adott országban lehetséges.
    Ha valaki külföldön akar munkát vállalni az tanulja meg a foglalkozásához kapcsolódó nyelvezetet. Ezzel
    szerintem már érdemes kimenni még akkor is ha alacsonyabb beosztást kap az ember, mert a tanulópénzt
    úgyis meg kell fizetni és ez kint hatékonyabb. Saját tapasztalatom, itthon német szakemberrel dolgozva
    délutánra aprócska beszélgetésre is futotta ezzel a kevés nyelvismerettel is.

    Tisztelettel: Bakai József.

    Válasz
  2. Sármány Györgyi

    Kedves András! Hozzászólásom, abszolút udvarias természetű. Sok-sok évvel ezelőtt beszélgettem , szerényen szólva angolul és nem vesztem el ha Németországban jártam Ha ne mondjam, hogy tudtam beszélni, inkább azt, hogy meg tudtam értetni magam. Most viszont azért áldozok egy kis pénzt és több időt a nyelvekre mert nem szeretném, ha szellemileg leépülnék és az is örömmel tölt el, ha felfedezem, hogy felfrissül a tudásom. Összegezve, már nem szintekre, hanem mondatokra épiteks örülök, hogy Önt megtaláltam az interneten. Üdvözlettel: Sármány Györgyi.

    Válasz
  3. Csonka Tibor

    Tisztelt Nemenyi Ur, nekem mar nem az alapfoku nyelvleckere van szuksegem.En mar rendelkeztem nyelvismerettel amikor kulfoldre kikerultem.65-eves vagyok mar regen tisztaban vagyok vele,hogy menyi mindent nemtudok meg nemetul. Vegul is a celom aperfekt nyelvismeret, talan megsikerul. A nyelvismeret nelkul kulfoldon dolgozoknak akollegak segitenek,es egy ido utan mar onnaloan is bolgogulnak. A szamai n yelvet anyelvtudassal rendelkezoknek is kulfoldon kell megtanulni.
    Tisztelettel Csonka Tibor

    Válasz
  4. Hornek Ildiko

    Kedves Andras!
    Egyetertek az Ön velemenyevel. Koszonom, hogy megkerdezte a velemenyemet. :-)
    Az en nyelvtudasom is rosszabb, mint a szaktudasom, hiaba van tobb diplomam, mar nem vagnek neki a kulfoldi eletnek.
    Kulonosen a nyelvtani kivetelek, ill. a magyartol teljesen eltero nyelvtani logika, igekidok megtanulasa, a hallas utani tanulas nehezsegei (maskent mondjuk, mint irjuk a szavakat) jelent problemat.
    Meggyozodesem, hogy a hazai felnott nyelvoktatas meg nem tudott a valos igenyekhez alkalmazkodni. A felnott, v. kozepkoruaknak, senioroknak mar eleve mas a motivaciojuk, fontosabb a kommunimacio, a mindennapi gondok megoldasa, de a beszedtemaik is masok, mint pl. 10 vagy 20 evesen. Ezt nem koveti a felnottoktatas, a felnott nyelvkonyvek konyvek olvasmanyainak a tobbsege meg magyarul se izgalmas. En pl.nem szeretnem megismerni egy irastudatlan tengerentuli, totalisan ismeretlen afroamerikai repper zenei palyafutasat, es hogy mekkora karriert futott be, pedig 10 -ig sem tudott elszamolni soha. Az sem erdekel, hogy mikent lehet gumikotellel leugrani 200 meter melybe valami vilagvegi hidrol, es meg sorolhatnam mindazokat az olvasmanyokat, amelyek miatt – sok evi tanulas utan mar – az utobbi idoben utalattal vettem az angolkonyvemet a kezembe.
    Mindezek mellett ex. pedagoguskent megallapitottam, hogy pl. Londonban a 4 csillagos szallodakban a mosolygos, szerecsen recepcios pocsekul beszelt angolul, a kiejtese kozelitett a leirthoz, a nyelvtanban kb. 3 igeidot -jelen, mult, jovot – hasznalt. A kicsit szofisztikaltabb, gyengebb B1-es nyelvtani szintu mondatszerkezetekre csak egy zavart vigyorgassal es fejrazassal tudott valaszolni, jelezve, hogy nem erti. Raadasul masokkal igy is remekul szot ertett, mert anyanyelvi angol nem is dolgozott a hotelben, a vendegek is kulfoldiek voltak.
    Meggyozodesem, hogy a nyelvvizsgakon nem a kivetelekkel torteno elbuktatasra kellene fokuszani, hanem a koznapi kommunikaciora, mert legtobbszor arra van szukseg. Abban is biztos vagyok, hogy a nyelvvizsga is egy penzszivattyu, sok helyen a nyelvtanitas is az. Nem az a cel, hogy a hallgato sikeres vizsgat tegyen vagy jol beszeljen, hanem, hogy minel tovabb jarjon angolra, es csak fizetgesse a nyelvvizsgak dijait, potdijait.
    Remeljuk, hogy nem leszek egyedul ezzel a velemennyel, es majd egyszer, nem egy messzi-messzi galaxisban meg fog valaki megprobalni ezek figyelembevetelevel a felnottkepzesbe erdemben, es megfizetheto aron beszallni. (Pl. Ön).
    Koszonom a lehetoseget. 😊

    Válasz
    1. Sarolta Boda

      Van egy otletem, sokan hazalatogatok ottle’tu”nk alatt szivesen elto”lthetnenk egy ket orat hetente hogy beszelgessu”nk Babyboomerekkel, pl a Kultura hazaban rendszeresen megrendezett ku”lfoldi magyarok clubjaban.
      Akkor lehetne szemelyesen informacoit is cserelni, ismerkedni..
      Tartsunk o”size Babyboomerek.(Ratko koszakban szu”lettu”nk) En 30 eve Angol nyelvteruleten elek, es az egy ket honap alatt mindig belefere egy is erdekes emberekkel talalkozas, beszelgete’s.

      Ha vissza koltozom, akkor szeretnek ilyen clubbokat alaitani, es csoportosan tanitani a hasonlo koru honfitarsaimat.

      Tisztelettel, Sarolta Boda

  5. Udvari Antal

    T. Neményi úr!! Sajnos az én nyelvtudásom nem közeliti meg a szaktudásomat.
    56 éve vagyok. 5 éve élek Németországban nem vagyok nyugdíjas ,Nagyon nehezen fog az agyam
    Válasz ↓

    Válasz
  6. Raus Tibor

    Tisztelt András !
    Ahogyan már korábban írtam 2 éve élek Németországban nem vagyok nyugdíjas de még közel sem vagyok hozzá szerencsére .(sok nyugdíjas hozzászólást olvastam) . Természeteren én is úgy gondolom minél jobban beszél valaki annál több pénzt tud keresni , jobb munkát tud vállalni külföldön. A jelenlegi munkám nagy szaktudást igényel de nem ez az én szakmám és nem is szeretem annyira csak viszonylag jól elsajátítottam így megbecsülnek , kevés nyelvtudásom (ami lassan nővekszik) ellenére.

    Válasz
  7. Márta

    Kedves András! Nagyra értékelem segitségét és köszönöm a lehetöséget ..Sajnos igen,úgy érzem jóval az angol nyelvtudásom a szakmai tudásom alatt van,másképpen már kitudja hol lennék a nagyvilágban. Fogszakorvosként IELTS 7,5 vizsgát kérnek. Mostmár 56 évesen nemis eröltetem…Most éppen intenziv nyelvtanfolyamra járok,de csak hobiból..Kár hogy ezek a nyelvtanfolyamok a nyelvtant eröltetik és nem a beszédkészséget …Sok sikert kivánok mindenkinek a nyekvtanuláshoz. Andrásnak kitartást és köszönet oktatásunkért. Tisztelettel Márta

    Válasz
  8. Mócsa Magdolna

    Kedves András ! Sajnos az én nyelvtudásom nem közeliti meg a szaktudásomat.

    Válasz
  9. Németi György

    A megkereséssel tévedtek! Én csak frissíteni akarom a meglévőt! Legtöbb hiányom a szóismeretben és esetenként a szó értésben van.

    Válasz
  10. Szabo Mihalyne

    Tisztelt Andras En mar 5eve elek kulfoldon nekem apolono a szakmam. Mivel en ugy jottem ki kulfoldre hogy abszolut nem beszeltem a nyelvet. En mar kozel vagyok a nyugdij korhatarhoz nehezen tanulom a nyelvet sajnos amit megtanulok nem hasznalom es ujra elfelejtem. Az en szakmamhoz nagyon jo nyelvtudas kellene igy eselyem sincs a szakmamba dolgozni. Sokszor szegyellem hogy csak nehezen tudom magam megertetni. Aki azt mondja hogy nyelvtudas nelkul lehet boldogulni kulfoldon az nem mond igazat mert mindenhez kell nyelvtudas, ha csak barmilyen kis elintezni valo van nem boldogul egyedul es kiszolgaltatott leszel es az nagyon nem jo, erre nagyon keves ember tud elviselni. En most is tanulpk sajnos keves eredmennyel. Mar nagyon sok dolgot kiprobaltam de nagy attorest meg nem talaltam meg. De nem adom fel mert nagy szuksegem lenne a nyelvtudasra.

    Válasz
  11. Maresné Ili

    Kedves András!
    Valóban szerényebb a nyelvtudásom, mint a szaktudásom. Én már nem keresek munkát, mivel nyugdíjas tanár vagyok. Míg a gyermekem kicsi volt a férjem angolul beszélt vele ( meg is lett az eredménye , az iskolában is könnyebb dolga volt és az első adandó alkalommal megcsinálta a felsőfokú nyelvvizsgát) így ha nem is sok, de ragadt rám is. Most inkább a nyaralások során szükséges legalapvetőbb dolgok ismerete miatt próbálom ezt kiegészíteni. Meglepően tapasztaltam a nyáron Görögországban, hogy még az idősebb takarítónénik is kiválóan beszéltek angolul. És teljesen egyetértek az előttem hozzászóló Istvánnal ” hogy jólesik , ha tudok annyit egy nép nyelvén…………..”
    Üdvözlettel: Maresné

    Válasz
  12. István

    Kedves András!
    Engedje meg, hogy a hozzászólásomat egy erdélyi, (Ceausescu korabeli) viccel kezdjem:
    A 82 éves székely Pista bácsi Latin nyelvtanfolyamra akar beiratkozni. Az ügyintéző megklepetve kérdi tőle:
    – Dehát Pista bácsi minek magának 82 évesen megtanulni a latint?
    Pista bácsi válasza: Tudja hölgyem, ha majd felkerülök a mennybe hát szót tudjak érteni az angyalokkal.
    -Na de Pista bácsi hátha a pokolba kerül?
    -Az sem baj, Románul már tudok annyira, hogy ott is elboldogulok valahogy.

    Régi mondás, de igaz: Ahány nyelvet beszélsz annyi ember vagy.
    Így csak bátorítani tudok mindenkit, hogy nyelveket tanuljon, nem azért hogy itt hagyja hazáját,és a legértékesebb ” aranyat” a szürke állományát más országok gazadagodására fordítsa,hanem mert az okos ember meg tudja tanulni mások nyelvét, míg a buta saját nemzeti gőgjében ellustulva képtelen erre. Én 54 évesen nem gondolok arra, hogy külföldi munkát vállaljak, de jól esik ha tudok annyit egy nép nyelvén, hogy mondjuk útba igazítsam őket ha keresnek valamit.
    További sok sikert mindenkinek: István

    Válasz
  13. Gálos Istvánné

    Kedves András!
    Sajnos én magam egyedül tanulom az angolt és nem sok sikerrel de amit tudok azt merem használni!Én is csak takarítónőként tudnék elhelyezkedni amúgy fodrász a szakmám!15 évvel ezelőtt Hollandiában a holland nyelvet nem tudtam megtanulni pedig végleg kitelepültem volna!Köszönöm a segítségét és jó egészséget kívánok!

    Válasz
  14. Mezővári Erzsébet

    Kedves András.
    Én egy Nyugdíjas hölgy vagyok aki 60 évesen kezdtem el az angol nyelvet tanulni.A fiam Angliába ment dolgozni mint sok mindenki más. Ott megismerkedett egy Lengyel lánnyal akit feleségül is vett . Ha szeretnék minimális szinten akár csak annyira hogy megértessem magam a menyemmel kénytelen vagyok kicsit tanulni az Angolt.Jártam 3 szor iskolába is.Megvettem az Ön Bulldózer könyvének első részét.
    Nagyon tetszik de idő kell hogy az agyamba be épüljön. Sok szót ismerek de nehezen megy hogy azt mondatokba foglaljam. Az Ön könyvét most kezdtem el és végig fogom csinálni és NEM ADOM FEL!!!
    Köszönöm a sok információt amit kapok Öntól.Tisztelettel Erzsébet.

    Válasz
  15. Fábián Laszlone

    Tisztelt ! Nyelvmester! Szűk alapfokút szeretnék németül ,24 órás Házibeteg ápolás gondozás hoz !(nem kórházi szakáll!ashoz) Célzottan otthoni haztartasvezetes,gondozás,ápolás! Mit ajánl nekem?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Szerintem a Bulldózer némettanfolyam 1. és 2. rész elsajátítása sokat segítene Önnek.
      Ha azt már tudja, utána tudok további ötleteket adni.

  16. Dr. Zsebesi Bertalan

    T. Neményi úr!
    A kérdése nem kérdés. Evidencia. De fordítsuk meg a helyzetet. Külföldi vállalkozó jön Mo-ra, semmi
    nyelvtudással. Ön szerint mi történik? Igen. Meg kell tanulnia magyarul, ha” életben” akar maradni.
    Tökéletesen megtanult, de a cégnél egy szót sem beszél senki németül. Szlovákiában voltam, előtte
    szorgalmasan gyakoroltam az Ön leckéit, legalább ne vegyenek palira. A gépiesen elmondott mondatokat
    megértették, de amikor bővebben visszakérdeztek, na akkor jött el a sötétség. Továbbra is tartom: alapos
    nyeltudásra csak megfelelő nyelvi környezetben lehet szert tenni, mert rá vagyok kényszerítve. A magam
    itthon végzett gyakorolgatás csak önámítás.

    Válasz
  17. Poós Károly

    Tisztelt Neményi úr !

    Véleményem szerint nem elég a nagy szakmai tudás, kell hozzá megfelelő nyelvismeret. A nyelv ismerete és folyamatos fejlesztése teszi megérhetővé, elfogadhatóvá szakmai tudásomat.
    Angol tudásom az Ön remek anyagait használva lassan bővül. Üzleti tárgyalásaim során tolmács segíti a beszélgetést. Viszont azt tapasztaltam, hogy ha megértek valamit és próbálok válaszolni -igaz nem mindig helyesen- , akkor a partner nagyon pozitívan igazol vissza. Ez tovább ösztönöz a folytatásra az Ön anyagainak használatára.
    Köszönöm !! Munkájához kívánok további sok sikert, öröm és egészséget.

    Üdvözlettel: Poós Károly

    Válasz
  18. Dr. med. Veress Balázs

    Kedves Nyelvmester!

    Én nem vagyok a célcsoportban, mert németül és angolul jól tudok (NSZK-ban érettségiztem és végeztem az orvosit, dolgoztam Németországban, Angliában, Amerikában), de élvezettel figyelem az Ön fejtegetéseit.
    Sok sikert!

    Üdvözlettel,
    dr. med. Veress Balázs

    Válasz
  19. Finster Györgyné

    Kedves András!
    Nagyon szépen köszönöm az eddig elküldött leckéket. Külföldi munkát már nem szándékozom vállalni, mivel nyugdíjas vagyok.
    Nyaralás vagy egyéb külföldi ott lét miatt próbálkozom az idegen nyelv gyakorlásával.
    Köszönettel: Zsuzsanna

    Válasz
  20. Szalóki Gábor

    Igen nagyon, de nagyon fontos a nyelvismeret, én lassan egy éve vagyok kint Németországban, csak egy párszót tudtam, de angolul elég jól megértetem magam, a német kollegák nagyon megértőek, napmint nap tanulum a németet, ma már angol -német kevert nyelven beszélünk :-D. Remélem egyszer jó leszek németbe is, ami könnyítené a komunikációt :-D.

    Válasz
  21. Pappné Csepreghy Margit

    Kedves András ! Valóban nehéz ha nem megya nyelvtanulás, 4 éve járok ki dolgozni ,eddig Svájcba, jelenleg pedig Németo -ba.Mindkét helyen magyarul is beszéltek , most itt Németben beszélnek és segítenek a nyelv tanulásban. Sokat segít mert egyedül nagyon nehéz idős korban.A megrendelt segítségeknek is remélem hasznosak lesznek számomra.

    Tisztelettel Margó

    Válasz
  22. Dr. Molitorisz Pál

    Tisztelt Tanár Úr!
    Mindenek előtt nagyon köszönöm a sok,praktikus nyelvtanulási leckét és tanácsot.
    Azt gondolom, az alapfokú nyelvismeret is jobb a semminél, ebből fejleszthető a tudás, bár benne van a félreértés veszélye is.
    Sokat segít, ha szereti a tanuló a nyelvet és a kultúrát.
    Nekem a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az anyanyelvi szinten beszélőket elég nagy szókincsem ellenére nem értem. Jól tudok kommunikálni azokkal, akik szintén csak tanulták az angolt.
    Talán ha mély vízbe kerülnék, néhány év alatt megoldódhatna ez a probléma.
    Tévedésnek tartom azt a közkeletű véleményt, hogy az angol „könnyű” nyelv.
    Tisztelettel és üdvözlettel:
    Dr. Molitorisz Pál

    Válasz
  23. Dezső Márton

    Kedves András ,utolag GRATULÁLÓK a fiadnak a jó eredményeért.Neked nagyon szépem köszönöm a sok leckét mit küldtél.Én külföldön diplomáztam sokat dolgoztam a közelí országokban.Oroszul,franciául,angolul és románul meg oldtam a problemákat ,nem tudtam csak a technikaí dolgokrol beszélní megfelelöen.(gépészetet végeztem).A maí fiataloknak nagyon jol kel ismerjék a nemzeti nyelveket hogy érvényesüljenek külföldön.Gratulálok a kitartó ,jó munkádhoz.Üdv.Marcí.

    Válasz
  24. Estók Endréné

    Kedves András. Én már elmúltam 72 éves,de nagyon szeretek utazni, azért kezdtem el angolt tanulni, hogy külföldön egy kicsit boldoguljak.Még nagyon sokat kell tanulnom ,de nyáron már egyszerű mondatokat tudtam mondani. Tisztelettel Ildikó

    Válasz
  25. Lada Il

    Építőmérnök vagyok. Főmérnökként dolgoztam. Bizony a szakmámat jobban tudom, mint a németet és az angolt. A nyelvtudás hiánya nagy baj nekem. Szakmában nem tudnék külföldön dolgozni. Elkezdtem el a németet. Nyugdíjasként szeretném a nyelvi hiányosságomat pótolni alap szintig, hogy a német szomszédommal legalább tudják beszélni.

    Tisztelettel: Ildikó

    Válasz
  26. IRINA

    igaza van Andras nyelvtudas nelkul nemigazan lehet jolmegfizeto munkat kapni ,orulnek ha kuldene nehany lecket angolul tiszteletem Iris Irina

    Válasz
  27. Nyárádi József

    58 éves vagyok, ahhoz, új és jó munkahelyet találjak kellene egy idegen nyelvet beszélnem. egyenlőre a lustaságomat még nem sikerült legyőznöm. Hajrá, én!

    Válasz
  28. Kiss Gáborné

    Kedves András! Nyugdíjas vagyok, 50 év munkaviszony van mögöttem. A szakmámban az angolra szükség nem volt, így nyelvtanulással az időm nem töltöttem. Most a szomszédomban egy angol család él, és rendkívül felemelő érzés tölt el, amikor egy-egy mondatot eldadogva megértenek, sőt, lassan beszélve válaszolnak, hogy én is értsek valamit abból. amit ők mondanak.
    Ön nagyon sokat segít azzal, hogy az iskolai módszertől eltérően tanítja nekünk a nyelvet. Meggyőződésem, hogy az Ön módszere a jobb, hiszen a legproblémásabb dolgon segít, a helyes kiejtést is leírja.
    Várom mindig a nyelvleckéit, további jó munkát, jó egészséget kívánok: Kiss Gáborné

    Válasz
  29. Illés Lászlóné

    Kedves Neményi Úr ! Nagyon szeretem az angol nyelv leckéit ahol a ki ejtés ott van. Sajnos én angolul nem tanultam, németül és oroszul nyolc évig az iskolában de 79 éves vagyok és most már szinte semmit pár szón kivűl nem tudok mivel nem gyakoroltam el is felejtettem. A sors úgy hozta, hogy a fiam kint él családostól Dániában és nyaranta én is ki megyek látógatóba de a repülő téren bizony vannak problémáim és segitségre szorulok. Ezért nagyon örültem az Ön nyelvleckéinek mert a kiejtéssel angolba problémáim vannak, sajnos öregen már nem tudom meg tanulni, hogy hogyan kell ejteni a szavakat, de az Ön leckéit mind ki másoltam a gépről és az alapvető dolgokat már meg tanultam.A gyermekei, unokáim szinte anyanyelvi szintem beszélik az angolt, angolból felsőfoku, németből középfoku nyelv vizsgájuk van. Várom mindig az Őn nyelv leckéit a fent említett formában.Nagyon jó igy és köszönöm. További jó munkát Illés Lászlóné.

    Válasz
  30. Jeney Zoltán Paul

    Vannak szakmák amelyekhez rendkivül magas szakmai tudás szükséges , de nyelvtudás még szinte semmi. Ilyenek például a fogorvosi, gyakran az orvosi állások és zenészi állások. Zenekari zenész, zenetanár etc… mert a zene nemzetközi nyelve az olasz az orvosoké pedig a latin.
    (A határörök, a dunai hajozók és a posta nemzetközi nyelve a francia )
    A Karmesterek csak akkor karmesterek, ha sikerült vagy valakitöl ellesni, vagy saját kreativ tehetségükkel egy olyan saját jelrendszert feltalálni, amelyre a zenekar müvészei pontosan ugy játszanak ahogy azt ö elképzelte. Minél kevesebbet kell beszélni annál jobban fogja öt a zenekar becsülni.
    Ez a jelrendszer nemzetközi.
    üdv
    Jeney Zoltán

    Válasz
    1. Hegyi Jánosné

      Kedves András.
      Nęmetekhez szeretnék kimenni dolgozni ezért szeretnék kérni kezdõ nėmet nyelvleckéket.
      Köszönetzel Hegyi Mariann

  31. FFriedel Józsefné

    Kedves Neményi Úr. én már csak idötöltésből foglalkozom nyelvekkel-Részemről munkavállalásról szó sem lehet koromnál fogva,Nem járok sehova.még itthon se,külfőldre meg lehetetlen.Viszont remek szórakozás és értelmes foglalkozás,Nagyon élveztem,Üdvőzlettel és köszönettel Ilona.

    Válasz
  32. Balogh Zsigmondné

    Az angolt-valamikor Krisztus előtt-beszéltem,azonban mivel éveken át nem használtam,abszolút passzívvá vált az akkori tudásom.Most szeretném felfrissíteni.Olasz-Magyar-Média-Utazás&Turizmus szakos ,volt gimnáziumi tanárnő vagyok,aki az öregségi nyugdíjas szabad idejét -többek között-erre használja fel.Egyetemista éveim alatt,valamint azt követően 8 évig idegenvezető,tolmács voltam olasz és orosz nyelven,s bizton állítom,nagyon nagy élmény anyanyelviekkel kommunikálni.Soha nincs késő elkezdeni!

    Válasz
  33. Benke Éva

    Kedves Andràs!
    Anyukám 4o éve él Franciaországba pàr szó ragadt ràm az évek alatt de nem sok. Megvettem az Őn leckéjét ami nagyon hasznos de sok időm nem volt olvasgatni az az igazság. Júniusban kiköltöztem Nizzàba július óta dolgozom egy hotelban 3 nyelven van eligazítàs angol francia és romàn szédűltem hetekig olyam rosszúl voltam de hàrom hónap alatt megszoktam persze nem beszélek perfekt de mindennap egyre jobb. Vannak sírós napjaim mert a hotelba szetetnék hogy gyorsabban tanuljak hàt igen én is szeretném de mindenhez idő kell és türelem.
    Sok síkert kívànok és gratulàlok a nyelv lecke szuper. Üdv Benke Éva

    Válasz
  34. Imrene Hegedus.

    Én 64-éves vagyok,elég nehezen,tanulom,az angol nyelvet. Hallás, beszélgetés alapján,sokkal,jobban,megértem,az angol nyelvet,de azt is kell tudni,hogy ,magyarúl mit,jelent az!,
    jártam,Amerikában,iskolába,angol nyelvet tanúlni, ,vetítettek,rajzoltak,maximálisan, megmagyarázták.csak az volt a gondom,hogy,nemtudtam, az mit jelent magyarúl.spanyol volt az Angol nyelvtanár,nagyon,segített.bemutatkozást,utca,házszám,azt,megtanította velem.bomb, akkor,menekűljünk,gyorsan, azt,jelentette, bomba.,abba hagytam a tanulást,ott, egyedűl,utazás,hogy megtaláljam az iskolát,nekem,gond,volt,egyszer ,eltévedtem, másik,iskolánál,volt ,térképem,az alapján,segítettek, Amerikaiak.itt,nincs akivel,angolul,beszélgessek.így sokat felejtek.,ott ingyen,tanítottak!, Köszönöm,hogy elolvasta,a levelem! Elvira.

    Válasz
  35. Horniák István

    Német ffokú nyelvvizsgám napján küldtek el egyedül Németországba műszaki tárgyalára. Vért izzadtam, de megcsináltam. Pár évvel később egy osztrák cégnél dolgoztam géptervezőként. 10 évvel később a konstrukciós osztály vezetője lettem a magyar leányvállalatnál. A munkanyelv német és az angol. A németek
    azt kérdezték honnan tudok ilyen jól németül. Mondam valamit a sváb nagymamámról, a tanulásról meg a gyakorlatról. A nagyi persze nem taníthatott németül az 50-es évek elején! Nem is merte. Kár! A németek persze tévedtek. Egyáltalán nem tudok olyan jól. A hétköznapi életben és a szakmában igen. Aztán nagy nagy hiányok. Sajnos mióta „nyugger” vagyok beszélgető partner híjján csak felejtek.
    Angolból is van egy keservesen összejött kb. középfokú vizsgám. A tanult angolt beszélő partnerekkel (kínai, koreai, török, stb.) még megértetem magam. A született angol anyanyelvüekkel = tragédia.
    Azt érzem, hogy a szakmai és általános tudásom sokkal magassabb mint a nyelvtudásom.

    Érdekesség: ausztriai munkára elvittem egy szakmailag nagyon jó fiatalabb kollégát. Németül csak azokat a szakszavakat tudta amelyek a tervezéshez kellettek (pl.: lemez, csavar, stb.). Soha nem járt német nyeltanfolyamra. Hat évvel később képes volt egyedül, németül megbeszélni műszaki kérdéseket .

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves István!

      Nem tévedtek a németek, ha azt mondták, jól tud németül, úgy is van.
      Ők a németek, nekik az anyanyelvük.
      Jól meg tudják ítélni.
      Szerintem.

  36. Oláh Tiborné

    Kedves András!
    Legelőször is tisztázni szeretném, hogy nem potenciális külföldre igyekvő munkavállaló vagyok, hanem angol-francia szakos tanár, fordító, tolmács.. Ennek következtében más szempontból közelítem a kérdést annak alapján, amit a környezetemben tapasztalok. Ismerek olyanokat, akik 0 nyelvtudással mentek ki, és már több éve boldogulnak, persze olyan szakmában, ahol nincsenek kapcsolatban emberekkel, és egymást segítve zseniálisan megszervezik a munkájukat.Ennek ellenére egyetértek azzal a kijelentésével, hogy a nyelvtudás szintje nagy mértékben meghatározza, hogy milyen munkahelyen, és milyen beosztásban kaphatnak munkát. A hazai nyelvoktatás jobban is segíthetné a boldogulásukat, ha nemcsak a mindennapi, hanem a szakmai nyelvet is megismertetnék, legalább egy alapszintig.

    Válasz
  37. Gåbor sebestyėn.

    Minden fèlekèppen tanulnom kell mert szeretnėk a szakmåmban dolgozni villanyszerelö vagyok. Most mėg konyhai kisegitökėnt dolgozok. A legalacsonyabb örabėrėrt.

    Válasz
  38. Szenasi Laszlo

    Kedves Andras! Negy honapot dolgoztam Spanyolorszagban es egy keves angollal probalkoztam, de megdobbenesemre, a spanyolok kedvesen de hatarozottan inkabb a spanyolt reszesitettek elonyben. A szokincsemet bovitve par spanyol mondattal sikeresebben vettem a kinti akadalyokat. A munkahoz valo hozzaallasom es a nyitottsagom atsegitett a nehez idoszakokon. Tapasztalatom az, hogy szorgalmas munkaerot szivesen fogadnak, akar van nyelvtudasa akar nincs. Legfeljebb nem cegvezetokent kezdi az ember a kinti karriert. De osztom a velemenyet: nyelvtudassal valoban konnyebb elhelyezkedni!

    Válasz
  39. Dr.Rékási József

    Nekem is a szaktudásom nagyobb, mint a nyelvtudás.Igyekszem a Tanár Úr kiváló könyveiből és az e-mailon küldött anyagot megtanulni.
    Köszönöm, hogy továbbra is tetszik küldeni az anyagot e-mailon/ angol,francia, német

    Válasz
  40. Antalovits Ferencné Piroska

    Kedves András,
    Én 50 éves ápolónő vagyok. A közgáz diplomához valamilyen relytélyes módon letettem az angol LCCI nyelvvizsgát, és elég dúrva hibákkal, de beszélni is merek angolul jelenlegi munkahelyemen a külföldi betegekkel. Sajnos ez nagyon messze áll attól, ahogyan én elképzelem, hogy beszéljek, mert sok a mondanivalóm és ezeket egyszer le is szeretném írni… Ha angolul is leírhatnám, még több emberhez jutna el…
    Az is igaz, hogy körülöttem senki sem beszél angolul. A barátnőm is szeretné, ha tanítanám, az angolra (vagyis együtt tanulnánk).
    Azzal a további megjegyzéssel, hogy nagyon kevés az időnk, tudna adni, valamilyen gyakorlati tanácsot.

    Köszönettel:
    Piroska

    Válasz
    1. Jeney Zoltán Paul

      Manapság a számitogépek elterjedése miatt mindenkire amugy is ragadnak az angol kifejezések. Azonkivül az angol a legfontosabb nyelv, mert manapság minden országban mindenki angolul tanul.
      Egy jo tipp : minden este bizonyos orakor nézze meg a hireket magyarul és egy másik idöben angolul. TTV , vagy BBC World Service etc…
      Rengeteg politikai, általános és aktuális szókincse lesz rögtön annélkül , hogy sokat kellene gondolkozni rajta. A Hirek mindenkit érinti és az emberek többször naponta ismeröseikkel tárgyalják, és velük tud majd folyékonyan általánosságokrol beszélgetni.
      Vegyen egy Time vagy Newsweek heti ujságot, keressen ki egy kis cikket és keressen ki szotárban minden még nem ismert szo jelentését. Sok sikert !
      Üdv
      Jeney Zoltán

    2. Neményi András Szerző

      Kedves Piroska!

      Azok a tippek, ötletek, amelyeket it a blogon megosztottam Önökkel,,
      túl soknak vagy túl kevésnek bizonyultak?

  41. bodo jozsef

    Igy igaz Dániában dolgoztam 2 éve és megbecsülték a szaktudasomat hozzáállásomaz.Volt akijól boldogult az angollal de töredékét tudta a szakmának mégis többwt elért.A munkàt ott is el kell végezni lkevés a nyelvismeret.

    Válasz
  42. Gyöngyösi Attila

    Tisztelt Neményi úr !
    Leveleit nagy érdeklődéssel olvasom,függetlenűl attól, hogy már letettem a nyelvtanulásról. Az angol nyelvi könyveit megvettem,valószínüleg leányomnak adom át. Ő még dolgozik,sok problémája van a hézagos nyelvtudása miatt.
    Én már a 82.-et taposom. Visszaemlékezem az ifjabb kori „nyugati” túra-kalandozásaimra,ahol (utólagosan minősítve ) veszélyt nem ismerően nyelvtudás nélkűl vágtam bele a világ megismerésébe. Véleményem utólag az,hiogy külhoni alapos tapasztalatökat szerezni az illető ország nyelvének (bármilyen szintű ) ismerete nélkűl nem lehet.
    Ezen túlmenően óriási kockázat vállalása is,hiszen adódhat olyan helyzet,amikor a „megértés ” elengedhetetlen.
    Ilyen tapasztalatom is van.
    Én már nem túrázom külföldön,még itthon sem szívesen indulok neki autóval nagyobb távolságokra.
    Ha találkozom egy hazánkba látogatott külföldivel,aki valamilye útbaigazítást kérne,-mindíg napokig szégyenkezem. Angol és orosz nyelven egyre fogyóbb szókinccsel még makogok valamicskét,dehát ez nem nyelvtudás.
    Meggyőződésem, hogy azért ehhez kell némi bátorság is. Bátyám,-aki most már 91 éves – diák kora óta tanulta, használta a német nyelvet.1947 ban végezte (Rákosi alatt betiltott ) a Keleti Kereskedelmi Főiskolát,- ahol szigorlatozott angol,német,spanyol nyelvekből. Azokat csupán magán jellegű levelezésre használta. A németet csupán úgy gyakorolta,hogy mai napig is német nyelvü könyveket olvas.
    Egy Cseh-Német tröleti néhány napos társ-utazáson együtt vettünk részt. Egy cukrászdában fagylaltot akart fogyasztani. Süteményt hoztak ki asztalára. Nem tudott reklamálni.Én kellett ( kézzel-lábbal ) megértetnem a felszolgálóval,nem ezt kértük!
    Merni kell beszélni,ha minden nyelvtani szabályt felrugva is, mert másképen idegenben elvesznénk.
    Ügyanezt jól páldázza a „zseniális ” Antal Imre is, aki azt nyilatkozta többizben is,Ő nem tud egy nyelvet sem, csak próbálkozik megértetni magát. Szerény nyilatkozat, memóriáját irígyelem.
    Tisztelettel:
    Gyöngyösi Attila.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Attila!

      Jól gondolja, valóban jobb elmondani, amit akarunk, hibásan, mint hallgatni és várni a csodát.

    2. István

      KEDVES ANDRÁS!
      TISZTELETTEL NÉZEK FEL AZOKRA , AKIK AMIT TUDNAK AZT A KÖZ JAVÁRA AKARJÁK ÉS TUDJÁK FORDÍTANI.
      KÖSZÖNÖM NYELVLECKÉIT. JÓ VOLT KIPRÓBÁLNI ÉS SZEMBESÜLNI A KEVÉS NYELVTUDÁSOMMAL.
      SAJNOS ,ÖREG KOROMRA CSAK A HIVATÁSOM TUDTAM MAGASABB FOKRA VINNI. AMIT GYEREKKOROM
      ÓTA ÖREGEN MA IS SZERETETTEL MŰVELEK.
      MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM.
      EREDMÉNYES MUNKÁT ÉS BENNE ÖRÖMET KÍVÁNOK ÖNNEK.
      TISZTELETTEL: ISTVÁN

  43. Sárköziné Annamária

    Kedves András !

    Mérlegképes könyvelő vagyok, önálló vállalkozással de én is kacérkodtam a külföldre való költözés gondolatával elsősorban a gyermekeim miatt. Viszont mivel a szakmám helyspecifikus, így bármely irányba hagynám el az országot max. takarítónőként tudnék elhelyezkedni:).

    Üdvözlettel, Annamária

    Válasz
  44. Fenyvesi Viktória

    Kedves András,

    Nehéz nyelvet tanulni, próbálkoztam több tanfolyamon, de a csoportban tanulás nem igazán nekem való. 3 éves kislányom mellett tanulni szinte lehetetlen.
    Munkám során e-mailben kommunikálok angolul.

    Üdvözlettel: Viktória

    Válasz
  45. Szigetvári Valéria

    Sajnos nem igen mennek az idegen nyelvek hiába igyekszem idös korban már nehéz.de próbálom mert szeretnék munkát találni nem vagyok még nyugdilyat szeretnék kezdeni újat az életemben . De nem töllem Üdvözlettel Valéria

    Válasz
    1. Kása József

      Kedves András!
      Egy ideig az ön leckéjét tanultam, majd valaki ajánlotta a duolingó netes nyelv tanulást. Most azt használom, jónak tartom. Lehet a kettőt együtt kell ötvözni.
      Üdvözlettel
      József

  46. Szigetvári Valéria

    Sajnos nem igen mennek az idegen nyelvek hiába igyekszem idös korban már nehéz.de próbálom mert szeretnék munkát találni nem vagyok még nyugdilyat szeretnék kezdeni újat az életemben .

    Válasz
  47. Gáspár Antalné

    Az biztos,hogy minél jobban beszéli a nyelvet annál magabiztosabb az ember . Így vagyok ezzel én is! Nagyon igyekszem!

    Válasz
  48. Vass Zoltán

    Tisztelt Neményi Úr!
    Gépészként engem az tart vissza a külföldi munkától, hogy egyáltalán nem beszélek angolul. Ha egy kicsit is tudnék, biztosan kimennék.

    Válasz
    1. Kovács Gábor

      Én is úgy indultam neki egy éve , nem volt nyelvtudásom. Most ha hibásan és akadozva is de megértetem magam. Sok még a tanulni vaĺóm!

  49. Kolozsvári András

    Kedves András!

    Én 4 éve mentem ki Ausztriába egy motelbe. Szinte csak köszönni tudtam. Ennek megfelelő munkát is kaptam. Viszont munka mellett folyamatosan tanultam a németet, és 2 év alatt elértem, hogy olyan munkakörbe kerüljek ahol jól érzem magam. Nyelvtudás nélkül ezt nem tudtam volna elérni.

    Tisztelettel:
    Kolozsvári András

    Válasz
    1. Lutring Erzsébet

      Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a leckéket, amit eddig megkaptam. Nagyon jól összeállított anyag, amit már apránként tanulgatok. Munkát már nem válllalok, mivel nyugdíjas vagyok.

      Köszönettel:

      Lutring Erzsébet.

    2. Nemeth Hilda

      Tisztelt Nemenyi Ur-Koszonom szepen a nyelvoktatast-tanacsait-Halas vagyok ONNEK-A Nyelvtudasomhoz van mit tanulnom-a munkakorom amit kulfoldon dolgozok apolokent-gyakorlat-sok ev utan van-Csak meg a nyelv-Decembertol vagyok kulfoldon-KOMUNIKACIO -GYAKORLAS -meg sok tanulnivalom van ugy erzem Sokat megertek-es megertenek de szeretnek jobb lenni a nyelvben-Tanulgattok-tevebol is-Remelem idovel belejovok -Maradok Tisztelettel-es Koszonettel -Nemet Hilda

    3. Kosztyu Sándor

      Kedves András!Én is kiszeretnék menni Ausztriába,de nem tudok németül és inkább németül szeretném folytatni a tanulmányt és nem Angolul!Elnézést,hogy tévedtem!Köszönettel!

    4. Neményi András Szerző

      Kedves Sándor!

      Igyekszünk megoldani.
      Az ügyfélszolgálatunknak megírná a kérését?
      info kukac nyelvmester pont hu

      Üdv,

      András