Mikor kezdő egy kezdő nyelvtanuló? Ki számít egyáltalán kezdőnek?

Az, aki teljesen kezdő, mert még sosem tanult egy szót sem?
És aki csak újrakezdő? Vagy aki álkezdő?

Teljesen érthető, ha manapság úgy dönt, hogy beiratkozik egy tanfolyamra és megtanul angolul. Na de biztosan az elejétől kell kezdenie?

Aki semmit sem tud egy idegen nyelven, az tényleg kezdő.
Aki régebben tanult már valamennyit, nem túl sokat, és aztán hosszabb időt ki is hagyott, az újrakezdő vagy álkezdő egy nyelvtanfolyamon.

Hova soroljuk azokat a tanulókat, akik mondjuk a munkájuk során már elég sok mindent felszedtek, de iskolaszerűen még nem foglalkoztak a nyelvvel? Ők sok mindent megértenek, de nyelvtant nem tanultak, szókincsük van, és ha kell, még megszólalni is hajlandóak.
Ha őket kérdezzük, akkor a teljesen kezdők közé sorolják magukat. Nem veszik figyelembe, hogy már elég sok mindent tudnak.

Van, aki már több évet tanult, de mégis a kezdők közé akar beiratkozni. Ez mindig kényes kérdés, mert aki még soha semmit nem tanult az adott idegen nyelven, az kevesebbet tud az álkezdőknél, és az igazi kezdők között akar tanulni, érthető módon.

Az újrakezdők eleinte sokszor eltitkolják, hogy már valamit tanultak. De azért az kiderül.
Emlékszem, volt olyan tanulónk, aki nem árulta el, hogy érettségizett angolból, és kijárt egy 180 órás tanfolyamot. Akkor derült ki a turpisság, amikor egy vitában azt mondta egy csoporttársának: ezt már az érettségire készülve is így mondtuk!
De akkor minek kell a legelején kezdeni, a számokat egytől százig tanulni? Meg az ábécét…
Sokan írták nekem, hogy nem gondolták volna, hogy a kezdő tanfolyam ennyire kezdő…ennél ők már többet tudnak.

A probléma egyik oka az önértékelésből adódik.
Fiatal korban az emberek felülértékelik a tudásukat, például ha egy 17 éves diák már 7 éve tanul angolul, akkor azt gondolja, hogy elég egy felkészítő tanfolyam, és le tudja tenni a középfokot. Sokszor viszont az derül ki, hogy ahhoz még legalább 1-2 évet kell tanulnia.

A másik gyakori eset, hogy alulértékeljük a tudásunkat. Ahogy telnek az évek, ez egyre inkább előfordul. Valószínűleg a munkában töltött évek során a főnökök többször fejezik ki nemtetszésüket, mint elégedettségüket, és a beosztottak lelkében ez bizony maradandó nyomot hagy.

Ha valaki már tanult angolul, és mégis ragaszkodik ahhoz, hogy nem tud semmit, akkor bizony egy-két tanfolyam díját ki fogja dobni az ablakon, és több hónapon át feleslegesen fog unatkozni az órákon. És teljesen mindegy, hogy iskolában tanult vagy csak a munkája során ragadt rá valamennyi nyelvtudás.

Ha részt vesz egy ingyenes szintfelmérésen, akkor ezt elkerülheti.
Amikor be akar iratkozni egy tanfolyamra, lehet, hogy elhiszik Önnek, hogy kezdő, akkor is, ha nem az, és ezzel gondot fog okozni Önmagának, a tanárának és tanulótársainak is. Szánjon rá egy félórát, végezze el az ingyenes szintfelmérést, és olyan szintű csoportban tanuljon, amelyik az Ön nyelvtudásának a legjobban megfelel.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

35 hozzászólás a(z) “Mikor kezdő egy kezdő nyelvtanuló? Ki számít egyáltalán kezdőnek?” bejegyzéshez

  1. Neményi András

    @Ágnes – A Bulldózer könyveket teljesen kezdőknek írtam.
    Igaz, idősebbeknek, 40-70 közöttieknek, de ha az a cél, hogy leérettségizzen, akkor ahhoz elég sokat segít.

    Ha azt megtanulja, utána még ki kellene békülnie a tanárával, hogy önnel is foglalkozzon.

    Válasz
  2. Ágnes

    Kedves András!
    2 év múlva érettségizem,viszont teljesen kezdő vagyok.A tanárom úgy akar érettségire küldeni,h még az abc-t sem tudom.
    Sajnos,ő ezzel a problémával nem foglalkozik,órán sem kérdez,nem magyaráz(egyszerűen kihagy,az egész osztályt végig kérdezi,csak engem nem,mert úgyse tudok rá válaszolni).
    Külön tanárra pedig nincs pénzem.Eddig németül tanultam,így keverem a két nyelvet.(még azt a keveset is amit tudok)
    Jó lenne ha tudna segíteni!köszönöm

    Válasz
  3. juli

    Kedves András.Én egy 63 éves hölgy vagyok nagyon szívesen tanulnám az angol nyelvet.Teljesen kezdő vagyok.Úgy gondolom,hogy soha nem késő tanulni,csak pozítivan kell hozzáállni.Tisztelettel Sirokné Juli

    Válasz
  4. Zátrok Ferenc

    Tisztelt András!

    Az weben böngészgettem és így jutottam el önhöz. A gondom nem egyedi a beszéd készség javítása. Most egy nyelviskolába járok kb 4 hónapja. A nullától már el mozdultam és élvezem ,mivel egy héten csak egyszer van így nem haladunk rohamléptekben. A tanárom azt mondta,hogy mindenki másképpen reagál a nyelvtanulásra,van aki írásban lesz jó,de van aki szóban tud. Én mivel maximalista vagyok a nyelvtant tökéletesen akarom tudni,de rájöttem hogy a szóban történő nyelvalkotás még nem megy/persze ennyi idő után érthető/, azért gondoltam ,hogy a dolgok elé megyek és megpróbálom az előbeszédében magamat,hogy ezzel se legyek le maradva ,mivel úgy is a végső soron ez a döntő momentum és nem a nyelvtan,erre már rá jöttem. Én egy év múlva szeretnék külföldön munkát vállalni és remélem,hogy egy év alatt kellő szorgalommal és a megfelelő tanulási technikával elérem a célom a nyugodt önkifejezést és a megértését a nyelvben.

    Válasz
  5. Margó

    Kedves András!
    Teljesen kezdő vagyok,57éves.Az interneten nagyon sok minden angolul van,és irtóra bosszant,hogy nem tudom hogy miről van szó.Ezért szeretnék tanulni angolul.
    Megmondom őszintén félek tőle,hisz nem vagyok már fiatal.
    Úgy gondolom,hogy azért megér egy próbát.
    Köszönöm!

    Válasz
  6. Budavári Klára

    Kedves András! Azt tudom mondani magaról, hogy 59 éves vagyok, abszolut kezdő. Gondolja, hogy sikerül megtanulnom a nyelvet?. Én szeretném.

    Válasz
  7. Bagdiné Franciska

    Kedves András! Az utolsó lehetőséget adom meg magamnak. Valamikor, vagy 25 éve egy magántanár próbált angolt tanítani nekem. 8 hónap után abbahagyta, mert azt monta, engem nem lehet megtanítani az angol gondolkodás módra. Azóta is képtelen vagyok a legegyszerűbb fordításra is. Nem fogok megharagudni ha azt javasolja, hogy el se kezdjük. De most próbára tenném magam az igyenes oktatással. Régen volt nagyon az a 8 hónap, tehát elölről kezdeném. Ön hogyan látja?

    Válasz
  8. Barbara

    Kedves András, hol lehet beszerezni a könyvét? Sajnos sehol nem találom.

    Üdvözlettel

    Barbara

    Válasz
  9. Neményi András

    @Máté Kriszti – A nyelvtant elég annyira megtanulnia, hogy ne zavarja a beszédben és az írásban, vagyis nem kell tökéletes, hibátlan mondatokat írnia és mondania. Elég, ha megértik. Elég, ha eljut odáig, hogy megérti, ha mondanak Önnek valamit.

    Válasz
  10. Máté Kriszti

    Kedeves András!
    Én fel vagyok íratkozva az ön hírlevelére és szoktam is nézni olvasni mindennap.
    Nekem csak annyi lenne a probléma
    angol nyelvnél hogy a nyelvtani rész
    nekem nem anyíra jól megy
    ezért szeretném kérni a tanácsát.
    Szeretettel.
    Máté Kriszti

    Válasz
  11. Molnár Barbara

    Kedves András!

    Egy ideje már feliratkoztam ingyenes hírlevelére, mely nagyon lelkesítően hat számomra. Sajnos csak most jutottam el odáig, hogy megrendelném valamelyik itthon tanulható csomagját is, de szomorúan láttam, hogy lecsúsztam róla :(. Azt szeretném kérdezni, hogy nem lesz a közeljövőben erre lehetőség? Bár nagyon szuper tanácsokat ad, de mégis valahogy egy „keretet” adna a tanulásnak. Sajnos személyesen nem tudnék eljárni tanfolyamra, mert vidéken lakom, viszont nagyon szeretném az Ön módszerét alkalmazni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

    Válasz
  12. Német Szilvia

    Kedves András!
    Én 28éves vagyok eddig a német nyelvel küzdöttem végül érettségi után úgy döntöttem hogy soha többet, nem tanulok nyelvet mert szó szerint küzdelem volt magán tanár éjszakákig tanulás a kettes hármas ért és sajnos a mai napig nem tudok megfelelően kommunikálni.. A munkám miatt és a környezetem miatt ahol/akik mind angol kifejezéseket használnak szeretnék én is tanulni és újra a „társaság” részévé válni, nagyon kellemetlen tud lenni egy rosszul kiolvasott mondat amit normál esetben minden hétköznap ember megért akár tanulás nélkül is de én még felolvasni sem tudom helyesen. A gond hogy még számolni sem tudok angolul. Nagyon szeretnék segítséget kapni hogy hogy is kezdjem? Ernősek érzem magam és ahogy olvastam a hozzászólásokat még erősebb lettem! Meg akarok tanulni angolul! De hol kezdjem?

    Válasz
  13. Máté Kriszti

    Kedves András Én is szeretem az angol nyelvet és én is szeretem tanulni de egy kicsit nehezen megy én azt szeretném öntől kérni az ön segítségét hogy elöszőr nekem segítsen. Mert nekem a hugaim nem akarnak és az édesapám segíteni mert ők csak kiabálnak velem ami nekem nagyon rossszul esik ahelyett hogy segítenének és támogatnának engem.
    Ezért nagyon kérem szépen hogy segítsen nekem angol nyelvet tanulni.
    Szeretnék önnek kíváni a 2012.évre nagyon sok síkert.
    Nagyon sok szeretettel.
    Máté Kriszti

    Válasz
  14. Gabor

    Már Lomb Kató is azt írta, ha valóban fejlődni akarsz, akkor a szintednél egyel erősebb tanfolyamra iratkozz be.

    Válasz
  15. Neményi András

    @Szabó Eszter
    Higgye el, amit a tanár mond. Ha szerinte Ön elég jól beszél, akkor neki van igaza.
    A szóbeli és az írásbeli tudásunk szintje lehet nagyon különböző.
    Nekem mindig sokkal jobban ment mindegyik nyelven szóban.

    Válasz
  16. Szabó Eszter

    Kedves András! Kitöltöttem egy másik nyelviskola teljesen másmilyen szintfelmérőjét is. Nagyon örültem annak, hogy az összes alapfokú feladatom hibátlan lett! A nyelvtant is értem alapfokon, mert ott még kevés igeidő kell. Sajnos, nekem azonban KÖZÉPFOKÚ nyelvvizsgát kellene tennem angolból, mert annak hiányában kirúgnak a munkahelyemről! Hiába tudok szintezett, lebutított angol könyveket elolvasni (még a 6-os szintű is megy, mert az igeidőket leírva felismerem), ha nem értem meg, ha beszélnek hozzám. Azon is megütköztem, hogy a nyelvtanár szerint én „elég jól” beszélek. A bonyolult igeidőket nekem alkalmazni is kellene, ami nem megy. Mit tegyek???

    Válasz
  17. Szabó Eszter

    Kedves András! Engem egy nyelviskolai szintfelmérőn B1-be soroltak. Annyiból igaz, hogy alapfokú „C” Origo nyelvvizsgám már volt. Az írásbeli tanfolyami részen sokszor unatkoztam, a szóbelin viszont én voltam a leggyengébb. A szavakat kb. annyira ismertem, mint a többiek, de a hallott szövegekből alig valamit fogtam föl. A nyelvtant is bemagoltam, de azonnal kiesett, mert sohasem értettem. A teszteket az ottani tanárok szerint elfogadhatóan írtam meg, mégsem ért semmit az egész. A Cutting Edge tankönyv mégis a szívemhez nőtt!!! Akkor most nekem milyen szintű lehet a „nyelvtudásom”, amit én a legnagyobb jóindulattal sem neveznék annak???

    Válasz
  18. Gabi

    Kedves András!
    Köszönöm, hogy mindig megszólaltad bennünket valami új témával.
    Tapasztalatom szerint nem érdemes tudásszint alá menni egy tanfolyam megválasztásánál. Természetesen tudom, hogy nem vagyunk egyformák, mégis hinni kell abban, hogy amiről ismeretet szereztünk, azt tudjuk is. Szóval, amikor újrakezdőre mentem nem fejlődtem, viszont amikor mertem vállalni a magasabb szintet fel tudtam zárkózni, mert nem akartam én lenni a legrosszabb tanuló a csoportban. A csoport mindig segít, mert nem vagy egyedül, mindjárt láthatod másokhoz képest, hol tartasz. Egyedül meg unalmas tanulni. Azt gondolom, hogy könnyen elbízhatja magát az, aki kezdő csoportban haladó. Japán tanárunk angolul tanított, így értelmeznem kellett mindkét nyelvet és nem vagyok túl fiatal és nincs kapcsolatom az angollal napi szinten. Kétszer végigcsináltam a kezdő csoportot, mert nem volt bátorságom a haladóhoz. Persze azért itt tanultam újat is, mert nem ugyanaz a tanár tanított, de összegezve mégis azt mondanám, hogy nagyon nagy időveszteség volt és mint tudjuk az időből mindig kevés van. Amikor a haladóra jártam a felmérőnél kicsit megijedtem, de megbeszéltem a tanárral az aggodalmam és teljes mértékben segítségemre lett. Ugyanis többféle tudásszint volt a csoportban és kíváncsi volt, hogy ki hol tart a tudásban. Egy japán még ha két szót tud csak, akkor is azt mondja, hogy beszél angolul, mi pedig, ha jól beszélünk, akkor is szabadkozunk. Egyszerűen nincs önbizalmunk?! vagy nem tudom…

    Válasz
  19. Máté Kriszti

    Kedves András ! én ezt az oldalt azért szoktam nézni mert a hugomnak szeretnék segiteni azért írok önnek most mert szeretném hogyha segítene neki mert ő fél beszélni angolul a másik az hogy ő jár külön egy angol katedra nyelv iskolába.

    Ezért is szeretném kérni az ön hasznos és jó tanácsait nagyon kérem szépen segítsen a hugomnak nagyon szépen kérem önt.

    És szeretném hogyha elátna neki hasznos tanácsokat nagyon kérem szépen segítsen neki.

    És ezuton én nagyon szeretnék önnek kíváni Boldog karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet.

    Máté Kriszti

    Válasz
  20. Janzsóné H Márta

    Tisztelt Neményi Úr!
    A lányom angol szakon végzett az egyetemen 14évvel ezelőtt.Én tulajdonképpen azóta foglalkozom a nyelvvel,mivel kiment az USA-ba,és mi gyakran látogatjuk a családot. Egy évet jártam egy tanfolyamra,aztán önszorgalomból különböző tankönyvekből tanulok.Azt nem mondom,hogykeveset tudok,de sajnos az élő beszéddel gondom van. Hadarnak,és az artikulációjukkal is gondom van.Ha kihagyok egy kis időt előről kezdtem amíg Öntől mást nem hallottam .Nagyon hasznosak a tanácsai.Az Ön könyveire tavasszal szeretnék visszatérni,mert utazunk ki.Köszönöm az eddigi „instrukcíókat”Üdvözlettel: Márta

    Válasz
  21. T. Csaba

    Üdvözlök Mindenkit!
    Velem (sajnos) megtörtént, hogy a felmérő ereménye alapján – kérésem ellenére – újrakezdő csoportba kerültem. Írásban kellett számot adni a tudásról, volt idő gondolkodni. Az órákon nem tudtam lépést tartani a többiekkel, a harmadik alkalom után már a maradék kedvem is elszáll, az ötödik alkalom után pedig lemorzsolódtam, mert a felzárkózás is nehezen ment, az új anyaggal pedig teljesen elmaradtam. Én biztosan egyedi eset vagyok, de nekem az angol nyelv megtanulása már csak álom marad.
    Nagyon boldog karácsonyt Mindenkinek, és mielőbbi sikereket a nyelvtanulásban!

    Válasz
  22. Rabong Marianna

    @Papp Mária@Firtemeister Zoltán@Firtemeister Zoltán
    az én hozzászólásom annyi , hogy próbáljon olyan lehetőséget szerezni, hogy vagy DW adó angol adásait hallgassa, amivel visszatérhetnek az addig tanultak és ki is bővül. Az angol nyelű adások közül az egyetlen a SNN adásain túl. Igy kerülhet angol nyelvű közegbe. A következő lépés lehet az eredetieket megérteni, ami még nehezebb feladat lesz. Nekem ez németben sikerült. Most az angol nyelvvel próbálom én is.

    Válasz
  23. Papp Mária

    Régen volt, de igaz volt belefogtam a tanulásba, de bizony az élő beszédet nem értem meg. Én hova tartozom? Talán az álkezdőkhöz?
    Papp Mária

    Válasz
  24. Molnárné Szalai Katalin

    Tisztelt Neményi Úr!
    57-éves nő vagyok, szeretnék angolul megtanulni „0” -ás tudásom van ,és igen kevés időm sokat dolgozom+másod állás.
    Igazán a fő állásomhoz szükséges lenne,az angol tudás mindig másra kell várnom a fordítással, nem jó érzés.

    Válasz
  25. Firtemeister Zoltán

    Tanultam angolt-, de hosszú ideig nem voltam aktív.

    Nehézségeim vannak a helyes kiejtéssel (sok mindent rosszul
    tanítottak), illetve a társalgás során ismert kifejezéseket nem értek meg rögtön.

    Válasz