Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?

Addig sokan eljutnak, hogy megvesznek egy nyelvkönyvet, olvasgatják, páran bele is hallgatnak egyszer-kétszer a hanganyagba. Azonban azok közül, akik egyedül akarnak tanulni, sokan nem mernek hangosan megszólalni, beszélni, próbálgatni kimondani az elhangzott mondatokat, amit meghallgattak.

Miért félnek ettől sokan? Jó lenne ám ezen változtatni!

Akik már rég jártak iskolába (és akkor sem biztos, hogy úgy tanultak, hogy hangosan felmondták a leckét), azt gondolhatják, hogy ez olyan “dedós”. Attól még nagyon – nagyon hasznos, hatékony, sokkal jobban rögzülnek a mondatok, a szerkezetek, megmaradnak a szavak.
Egész más, ha az ember hangosan ki meri mondani az elhangzott mondatokat.

Legtöbben úgy gondoljuk, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Csakhogy a tanulás során ez teljesen normális. Meg kell teremteni a körülményeket, hogy ne zavarjanak minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat.

Így lehet a legjobban megtanulni a kiejtést is. Nem számít, hogy furcsának, szokatlannak hangzik, és „cikinek” érezzük, ha nem sikerül elsőre.

Az angol kiejtés például sok kezdőnek nagyon nehéz, ráadásul affektálónak tűnhet. Pedig az angoloknak ez a természetes. Mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent a saját nyelvünkhöz hasonlítani. Ha görcsölünk, akkor nehezebb megtanulni, ha lazábbak vagyunk egy kicsit, és bátrabbak, könnyebben fog menni.

Ön ki szokta hangosan mondani a szavakat, mondatokat tanulás közben?

Kérem, írja meg nekem egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

451 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?” bejegyzéshez

 1. AvatarMÁRTA POGÁNY

  KEDVES ANDRÁS

  HÁT HÁT,
  AMIKOR EGYEDÜL VAGYOK MINDEN JÓ,
  AMIKOR A CSALÁDOM HALLGATJA ÓRIÁSI A NEVETÉS

  ÜDV M.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Márta,

   Akkor gyakoroljon, amikor egyedül van, ha úgy könnyebb Önnek.

 2. AvatarKanczlerné Horváth Zsuzsanna

  Kedves András!
  Igen,hangosan tanulom az aktuális leckét.Utána, a már korábban tanult anyagot is megismétlem,hogy jobban rögzüljön.
  Köszönöm segítségét: Kanczler Zsuzsa

  Válasz
 3. AvatarHalmos Gézáné

  Egy percig sem kételkedem ebben, mert ez több száz százalékosan igaz és célra vezető!
  Sajnos az én problémám alapja nem engedi meg, hogy kellő időt fordithassak a tanulásra, s ha eddig el is jutok, már képes vagyok kőzben el is aludni,- de ez nem azért van mert csak ennyire érdekelne, vagy netán untat, akkor már a fáradtság adja a vezénylést- állapotbeli kötelességeim súlya nehezedik, és mutatja, hogy itt az idő a pihenésre!
  Köszönöm szépen a sok jó tanácsot és anyagot! Nem a polcokra vásároltam a könyveket, ahogy tudom elő-előszedem és igyekszem belőle ha lassítottan is de haladni.
  Üdvözlettel Gyvér.

  Válasz
 4. AvatarMolnár Andrásné

  Igen, hiszen valahogy jobban rögzodik bennem. Másrészt ha a családból hallja valaki, a helytelen kiejtést, azonnal javítják.

  Válasz
 5. AvatarSólyomné Toldy Mária

  Kedves András !
  Köszönöm nyelvleckéit és hogy még most sem hagyott magunkra ! Nagyon jónak találom módszerét; a mondatok helyesírás-, fonetikus- és magyar szerinti egymás alatt szerepeltetését. Mindháromra figyelve hangosan gyakorlom a helyes kiejtést és próbálom a szavakat értelmezni.
  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van aki kiváló francia nyelvtudással meghallgatja és helyesbíti a megtanultnak vélt mondatokat.

  Válasz
 6. AvatarMolnár Ferenc

  A hangos kiejtése a tanult nyelv szavainak elengedhetetlen. A nyelvet nem úgy kell tanulni mint általában egyéb
  tárgyakat, (elgondolkodva). Erre én is KÉSŐN jöttem rá. A német nyelvnél például nehézséget okoz nekem a
  számomra amúgy is nehezen ejthető R hang. A mássalhangzótorlódás is nehezíti a kiejtést.

  Válasz
 7. AvatarZávodi Györgyi

  Üdvözlöm.Sajnos nem mert félek hogy kinevetnek.Ha egyedül vagyok akkor igen,viszont nincs aki rámszóljonhogy ne így ejtsd!

  Válasz
 8. AvatarHorváth Éva

  Kedves András, igen, én hangosan tanulok. Muszáj, hogy halljam a saját hangomat, különben nem sikerül kontrollálni, jól ejtem-e ki a szavakat vagy sem. Aztán, ha már jól megy, az ember élvezi is, hogy “lám milyen ügyes vagyok”. Kell az önbizalom, és a visszaigazolás, hogy jól csináljuk.

  Válasz
 9. AvatarMónika

  Kedves András!

  Igen ki szoktam mondani a szavakat, mondatokat gyakorlás közben és szerencsére a munkámban is tudom őket hasznosítani. Köszönöm a leckéket, nagyon hasznosak, sokat tanultam belőlük!

  Üdvözlettel: Mónika

  Válasz
 10. AvatarPala Lajosné Böbi

  Igen, ki merem mondani, igaz csak magamnak, ne hallja senki, netán véletlenül nem jól mondom, ne nevesenek ki. Én azt hiszem, hogy így könnyebb megtanulni ha vissza hallom, még ha saját magamat is.

  Válasz
 11. AvatarBadenszky Jànosné

  Igen én is hangosan mondom ki amit olvasok és sokszor egymás után hogy jobban és biztosabban rögzüljön az emlékezetemben‼️Jobb hogy hallom magamat így ha hibásan mondom ki bántja afülemet és rögtön kijavítom!!! Így magamnak segítek ezzel. Nagyon köszönöm Önnek a sok segítséget a tanulásban a Buldózer igen is meghozta az önbizalmamat is,ami ezidáig nem volt Így már todom biztatni a 73- évemmel más korombeli emberkéket hogy bízzanak önmagukban és a Buldózerben ha siker élményeket szeretnének át élni💓👌 Tisztelettel Gizella

  Válasz
 12. AvatarNagy Rozália

  Igen, én ki szoktam mondani a szavakat és használom is mivel egy hostel recepcióján dolgozon. Sajnos már egy éve, hogy bezártunk de igyekszem gyakorolni, hogy újranyitás esetén ne jöjjek zavarba. Fontolgatom, hogy ne kezdjem-e a franciát is. Annakidején franciából éretségiztem,( ami nem most volt) így már nem lesz teljesen idegen a nyelv. Köszönöm az eddigi segítségét.

  Válasz
 13. AvatarVrábel Mária

  Kedves András!
  Igen, én ki szoktam mondani hangosan a szavakat tanulás közben. Azt tapasztaltam, hogy könnyebben rögződnek, ha hallom is. Ez vonatkozik szöveg olvasására is.S ha ezt összehasonlítom egy CD hanganyagával, akkor azt is észreveszem, ha falsul hangzik.

  Üdvözlettel Mária

  Válasz
  1. AvatarBaksa-Tóth Sándor

   Kedves András,
   Eddig nem volt jellemző, de most, hogy megemlítette, így fogok tenni.☺
   Üdvözlettel: Sándor

 14. AvatarHegedűs László

  Tisztelt András!
  Köszönjük (feleségemmel) javallatait!
  Együtt igyekszünk kiejteni a kifejezéseket, ám egymás “helyesbítése”, elfogadása e téren konfliktust is teremt!
  Előfordult idegen nyelvterületen hamarabb megértettek, mint hazai pályán…Nem adom fel, ha segít megfogadom!

  Válasz
 15. AvatarHorváth Istvánné

  Tisztelt Tanár Úr! Szeretem hangosan kimondani az előttem kimondott szavakat és mondatokat. Szeretek külön kifejezéseket tanulni.Fontosnak tartom az angol tanulásnál, hogy előttem hangosan és többször is kimondják az új szót ill. kifejezéseket, mondatokat. rettenetes, ha egy szó rossz kiejtéssel rögzül. Akkor merünk beszélni, ha tanulás közben hangosan kimondhatjuk a szövegeket, Tisztelettel Zsuzsa

  Válasz
 16. AvatarTóth Sándor

  Amikor elkezdtem a Bulldózer 1. angol tanfolyam szerint tanulni a nyelvet, már akkor felhívta a figyelmem a hangos kiejtésre és ismétlésre. Azóta csak így gyakorlok.
  Úgy érzem, hogy sikerrel.

  Válasz
 17. AvatarAntal

  Régen német nyelvterületen éltem néhány évig, ott “tanultam meg ” németül. Egyik hazautazásom alkalmával vonaton a kupéban utazott egy fiatal lány, aki azzal dicsekedett, hogy felsőfokú német nyelvvizsgája van. Amikor a vonaton németek próbáltak vele beszélgetni (pl. a vámos is) nem tudott megszólalni. Egyértelművé vált, hogy csak az “írott nyelvet” tanulhatta, és gyakorolta, de a beszédet nem.
  Szerintem a legfontosabb, hogy tanuláskor hangosan mondjuk ki a mondandónkat.

  Válasz
 18. AvatarBudai János

  Igen, én ki merem mondani. Néha nevetnek mert nem jól ejtem de azért is kimondom. Így is tanulok

  Válasz
 19. AvatarDr. Fillér Ferencné

  Kedves András!
  Egyetértek az Ön által írtakkal. Nekem nincs gondom a hangosan kimondott szavakkal és mondatokkal, mivel bármilyen furcsa is, de tapasztalatból tudom, hogy ha nem is hangzik egy-egy kiejtett idegen szó teljes mértékben helyesen -az anyanyelvi környezetben megszólalások ugyan “idegenesnek” tűnnek, de a beszélgető partner segítőkészséget mutat a helyes kiejtéssel kapcsolatban, ha hallja a törekvést a párbeszédben-.
  Mindenkinek jó,ha nem fél megszólalni adott idegen nyelven, mert nálam a legnehezebb volt a telefonon történt beszélgetés, -ennél egyszerűbb a személyes beszélgetés-, és mégis kölcsönösen megértettük egymást, mert segítőkészséget tapasztaltam.
  Üdvözlöm: Mária

  Válasz
 20. AvatarZsuzsa

  Általában egyedül vagyok tanulás közbe, s ekkor fontosnak érzem a hangos beszédet.
  Máskor csak mormolom a szavakat , mondatokat. Éles helyzetben nem tudom megmernék -e szólalni.

  Válasz
 21. AvatarBalla Katalin

  Igen.Kimondom.Úgy gondolom,hogy beszélni csak úgy lehet ha kimondjuk azt amit akarunk.Jól- rosszul de jobb mint a semmi.

  Válasz
 22. AvatarKlimonné Tompos Ágnes

  A szavakat, mondatokat igyekszem kimondani, de sajnos többnyire, érzésem szerint nem “angolosan”.

  Válasz
 23. AvatarLívia

  Kedves András!
  Nagyon köszönöm a tanácsait. Az, hogy ki merem-e mondani hangosan amit tanulok… nos, ez még sikerül..
  Ám, akkor, amikor éles helyzetben kellene megszólalnom ez már más kérdés.
  Sajnos legtöbbször összeszorul a torkom, leblokkolok… Később aztán már tudnám mit is kellett volna mondanom…
  Sajnos ez a helyzet :-(
  Üdvözlettel: Lívia

  Válasz
 24. AvatarBánkuti Gábor

  igen sőt én érdeklődöm franciául,németül én úgy érzem zömmel 1 pár kivételt leszámítva inkább díjazzák hogy az ő nyelvükön kérdezek és segítenek tájékozódni stb.

  Válasz
 25. AvatarKovács Sándorné

  Sajnos nem merek megszólalni , csak olyanokkal merek beszélgetni, akikről tudom, hogy nem tudnak teljesen angolul, legalábbis olyan nem hallgatja, aki talán megértené, ha rendesen tudnék beszélni, lámpalázas vagyok.

  Válasz
 26. AvatarHornyák Éva

  Igen kimerem hangosan olvasni, csak az a baj, hogy kevés időm van rá, mivel 16- órázom! De ahogy van egy kis időm, már foglalkozok is az anyaggal! Nagyon szépen köszönök mindent! Jó éjt, szép álmokat!
  Tisztelettel: H. Évi

  Válasz
 27. AvatarMolnár Józsefné

  T. Neményi Úr!
  Már régebb óta szeretem hangosan olvasni a német szöveget és érzem, hogy sok kifejezést, mondatot megértek olvasás közben,de ha hallgatok egy idegen, ismeretlen szöveget, beszélgetést már baj van, mert nem értek meg mindent.
  Üdv. Molnárné

  Válasz
 28. AvatarKatalin Cseri

  Kedves Neményi András!
  Amikor el kezdtem tanulni az angolt anno, mindig többször meghallgattam az elhangzott mondatot és ezután én is próbáltam kimondani nagyon lassan és taglalva szavanként. Már most kicsivel jobban megy, de így hangosan kimondva jobban rögzül. Amikor valaki gyorsan beszél akár magyarul is, nehezebben értem meg, és ez nem csupán 70 éves korom miatt van. Örülök az apró sikereknek is.

  Tisztelettel: Katalin

  Válasz
 29. AvatarPap Zoltán

  Jó napot tanár úr.! Jómagam nem tanultam nyelvet csak az általános suliban,igaz akkor sem mondtam ki a szavakat és mondatokat.Ilyen alapokat ott nem is tanítottak,hogy hogyan is sajátítsuk el a tanult nyelvet.Ezen a téren tapasztalatom nincsen.

  Válasz
 30. AvatarIllésné Munkácsi Hedvig

  Kedves Tanár Úr!

  Minden esetben megpróbálom kiejteni az ismeretlen szavakat segítség nélkül is, sokszor helyesen vagy kisebb eltéréssel sikerül. 75 évesen már komolyabban tanulni nincs módom, de egyre több szót megértek, és néha úgy érzem, hogy tudom miről szól amit olvasok, vagy hallgatok.
  Köszönöm Önnek a leckéket.

  Válasz
 31. AvatarSzi Márton László

  Tisztelt Neményi Úr!

  Igyekszem hangosan kimondani a szavakat, mondatokat. Az olvasott szöveg így hosszabb ideig megmarad ,ellentétben a csak “szemmel” olvasottal.

  Üdvözlettel: Szi Márton László

  Válasz
 32. AvatarJanovecz Józsefné

  Kedves András

  Én kimondom hangosan a szöveget amit olvasok. Tudom, hogy nem mindig jól ejtem a szavakat, de
  akkor is. mondom.

  Válasz
 33. AvatarMarton Béla

  Remek ötletnek tartom,hogy mondjuk ki hangosan a szavakat mondatokat.Mióta megfogadtam ezt az ajánlást magam is tapasztaltam,hogy a saját diktafonon rögzített beszédemet nem lehetett megérteni a vissza hallgatásnál.Többszöri gyakorlás érthető beszédet eredményezett.Köszönet érte,,.üdv..

  Válasz
 34. AvatarDeákné dr. Szűcs Magda

  Kedves András! Merni merem, csak hogy, hogy ! ! A viccet félretéve, tanulgatok, és nem mindig, de néha hangosan is kimondom az egyes szavakat, talán már mondatokat is, csak nagyon lassan. Nincs motiváció, különösen az idős embereknek. Azt kell azonban mondjam, hogy a kis siker is tud motiválni. Egyre jobban érdekel, és tudok örülni a sikeres próbálkozásaimnak. Észrevettem, hogy jobban leköt maga a tanulás, ha hangosan mondom a szöveget, a szavakat. Ennek ellenére még most sem hiszek abban, hogy én megértsek egy folyamatos angol beszédet. Kikapkodok egy-egy szót amit értek, aztán megáll a tudomány. Na, de türelem ! Köszönettel és tisztelettel Magda

  Válasz
 35. AvatarEizenberger Józsefné

  Tisztelt Neményi Úr!
  A szavakat, mondatokat hangosan tanulom, de élesben már nem nagyon merem mondani. Gátlásos vagyok.
  Bár egy egyszerű kérdésemre, hol van a WC, megértették és magyaráztak valamit, a felét se értettem. Jobbra, balra, egyenesen, le a lépcsőn ezeket megtanultam, de olyan gyorsan mondják, hogy nehéz megérteni.
  Ausztriában németül, mivel ezt tanulom, próbálok makogni, de legtöbbször megszólalnak magyarul. Így aztán nehéz beilleszkedni a nyelvi környezetbe.

  Válasz
 36. AvatarSudár Kornélia

  Érdemes hangosan kiejteni a szavakat. Halljuk a saját hangunkat. Nem ijedünk meg tőle. Jobban rögzül. Sajnos nem tudok foglalkozni a nyelvtanulással. De nem adom fel. Köszönöm az eddig küldött leckéket. üdvözlettel Nelli

  Válasz
 37. AvatarSzénási Sándor István

  Igen, én mindig kimondom a szavakat,és próbálom a hallottak alapján helyesen hangsúlyozni.

  Válasz
 38. AvatarFicsór Ottóné

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm a figyelem fölkeltést, biztatást. Fölismertem a hangos gyakorlás fontosságát a nyelvtanulásban, még inkább törekedni fogok rá. Egyéb tárgyakat csak magamban mondtam föl.
  Egyébként nekem a memorizálással és még inkább a megértéssel van gondom. 78 évesen már nem is számítok nagy eredményre a tanulással. Azért csinálom , mert élvezem, agytornának is jó, s ha mégis megmarad valami, az nyereség.
  További jó egészséget kívánok!

  Tisztelettel: Ficsór Ottóné

  Válasz
 39. AvatarEdit Janzsóne Foeldi

  Kedves Neményi Úr!

  Nem tudom, hogy másoknak miért lehet ciki kiejteni az olvasott idegen nyelvű szöveget. Szeretem a francia szavakat leirva és kiejtve is. Ha sokszor ismétlem a szavakat, persze jó minta után, előbb utóbb fejlődik a kiejtésem.

  Válasz
 40. AvatarDurkó Eszter Zsófia

  Kedves Tanár úr !

  Igen , hangosan kimondom a szavakat ,mondatokat , mindennap foglalkozok egy kicsit vele.

  Válasz
 41. AvatarIMRÉNÉ KUN

  A sikeres nyelvtanulás elsajátitásához hangosan gyakorlom a szavakat, többször ismétlem ,szinte mindennap.

  Válasz
 42. AvatarGyőző

  Tisztelt Tanár Úr!
  Régóta szerettem volna legalább hétköznapi szinten német nyelven beszélni. Sajnos az aktív időszakban nem volt rá nagyon lehetőségem, ám 1990 után két kurzuson is részt vettem. Úgy gondolom , hogy a megértéssel van nagyobb gondom, de már 72 éves vagyok és nem okvetlenül szükséges számomra. Ennek ellenére szerettem volna frissíteni ilyen irányú ismeretemet, azonban amikor a nyelvkönyv megrendelésére került sor, megszakadt Önnel a tanulási folyamat. Igen, nem rendeltem meg a Bulldózer könyvet- ha jól emlékezem ez volt a címe- mert nagyon sok ezirányú tankönyv áll rendelkezésemre. Ha Ön ennek ellenére is támogat, azt örömmel veszem. Köszönöm a megkeresését!

  Válasz
 43. AvatarCzuprákné Belényesi Terézia

  Igen, csak így látom értelmét, ha hangosan ki is mondom.

  Válasz