Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?

Addig sokan eljutnak, hogy megvesznek egy nyelvkönyvet, olvasgatják, páran bele is hallgatnak egyszer-kétszer a hanganyagba. Azonban azok közül, akik egyedül akarnak tanulni, sokan nem mernek hangosan megszólalni, beszélni, próbálgatni kimondani az elhangzott mondatokat, amit meghallgattak.

Miért félnek ettől sokan? Jó lenne ám ezen változtatni!

Akik már rég jártak iskolába (és akkor sem biztos, hogy úgy tanultak, hogy hangosan felmondták a leckét), azt gondolhatják, hogy ez olyan „dedós”. Attól még nagyon – nagyon hasznos, hatékony, sokkal jobban rögzülnek a mondatok, a szerkezetek, megmaradnak a szavak.
Egész más, ha az ember hangosan ki meri mondani az elhangzott mondatokat.

Legtöbben úgy gondoljuk, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Csakhogy a tanulás során ez teljesen normális. Meg kell teremteni a körülményeket, hogy ne zavarjanak minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat.

Így lehet a legjobban megtanulni a kiejtést is. Nem számít, hogy furcsának, szokatlannak hangzik, és „cikinek” érezzük, ha nem sikerül elsőre.

Az angol kiejtés például sok kezdőnek nagyon nehéz, ráadásul affektálónak tűnhet. Pedig az angoloknak ez a természetes. Mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent a saját nyelvünkhöz hasonlítani. Ha görcsölünk, akkor nehezebb megtanulni, ha lazábbak vagyunk egy kicsit, és bátrabbak, könnyebben fog menni.

Ön ki szokta hangosan mondani a szavakat, mondatokat tanulás közben?

Kérem, írja meg nekem egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

457 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?” bejegyzéshez

  1. Tamásné Vargha

    Kedves Neményi úr, igen, ki is kell mondanom hangosan tanulás közben is, és ha eszembe jut valami…Én régimódi nyelvtanulásban résesültem, és elég jó voltam több nyelven is.Sajnos betegség következtében sérült a beszéd központom az idegen nyelv tárolás főleg. Ezért a tanulással ismét göndom van… de a reményt adom fel uitoljára. Köszönöm a nyelv leckéket. Üdvözlettel

    Válasz
  2. Bakai József

    Kedves Neményi Úr!
    Igen. /versenyzek a lemezzel/ Nagyon jó ötletnek tartom akár tudatos, akár véletlen a fordítandó szavak közti szünet. Én ezt használom ki. Így azonnal meggyőződhetek a helyes kiejtésről.

    Tisztelettel: Bakai József.

    Válasz
  3. Áron László

    Mivel, színêsz vagyok, természetesen tanulás közben mondom a szövegét, hangosan, vagy mormolva is.

    Válasz
  4. József Polgár

    Tisztelt tanár úr!

    Igen,általában hangosan olvasom az adott szavakat, mondatokat. Ismételve akár tízszer is kimondom a szót, vagy a mondatot. Letakarva a magyar, majd az angol jelentést addig ismétlem amíg azt nem érzem,hogy tudom.
    Kéthetente visszatérek régebbi leckék anyagára,ujjra és ujjra hangosan átismétlem a tanultakat.Még kutya sétáltatás közben is hangosan ” motyogom” az angolt.
    Üdvözlettel:Polgár József

    Válasz
  5. Ábrahám László

    Tisztelt Neményi Úr Véleményem szerint a nyelvleckék anyagának hangos tanulása, gyakorlása alapvető követelmény, mert anélkül csak passzív olvasók vagyunk. A szavak, mondatok olvasásakor elégedetten megállapíthatnánk, hogy ezt már tudjuk, valójában csak a leírt szöveg képi alakjára emlékezünk [vizuális emlékezet], nem pedig a jelentésére. A hangos tanulással, memorizálással könnyebben bevésődnek az adott szituációkhoz tartozó fogalmak, jelentések. Halljuk, hogy érthetően és helyes beszélünk e, tudunk csiszolni a kiejtésünkön és közben önkéntelenül is tanulunk. A néma tanulással elérhetünk egy bizonyos onyszintű szövegértést, de ez nem jelenti azt, hogy tudunk kommunikálni az adott nyelven. Üdvözlettel! Ábrahám László

    Válasz
  6. Major Péter

    Nem nagyon szoktam kimondani,csak ritkán.De,ezek után megpróbálok ugy tanulni. Köszönöm a figyelem felhívását erre a módszerre! Remélem használni fog! Üdvözlette: Péter „tanitványa”

    Válasz
  7. Pálovics Ágnes

    Igen, ki szoktam mondani. Sőt a szövegeket hangosan olvasom el, kétszer, háromszor. Igy mondatokat is könnyen megjegyzek.
    Üdvözlettel, Pálovics Ágnes

    Válasz
  8. Ibolya

    Üdvözlöm Neményi Úr ! Nagyon köszönöm az érdeklődést. Nyelvtanulási nehézségek és hangos beszéddel taulni, nehéz, de nagyon inspiráló. Nekem nagyon jó, és az agyam nagyon jól fogadja be az angol beszédet, most már kezd beépülni és sokkal könnyebb tanulni. Az önbizalom és a bátorság nagyon fontos. SZOLGEN ! Képes vagyok megtanulni !

    Válasz
  9. Arany Zsolt

    Kedves Tanár Úr! Igen, hangosan is kimondom a tanulandó anyagot. Ezt rendszeresen megteszem. A feleségemmel, de a kis unokámmal is ismételgetjük a fogalmakat. Ő 4 esztendős, de ismeri már a színek neveit angolul és sok egyéb fogalmat is megtanítottam neki. Határozottan élvezi a tudás mámorító érzését. Csak azt fájlalja, hogy az óvodában nem akarják elismerni a gyerekek a tudását. Nem hisznek neki, hogy azok valóban úgy vannak. Például: amikor az útkereszteződésnél a jelzőlámpánál átmegyünk,akkor is elmondjuk a színeket. A sárga és narancssárga színeket is megkülönböztetjük! Az óvodai séta közben is szokta mondani ezeket.Kedves Tanár Úr! Ismételten köszönöm, hogy bevezetett az angol nyelv szépségeibe! Szeretettel üdvözli: Arany Zsolt. Tata, 2021. 02. 28.

    Válasz
  10. Polgárdy Zsolt

    valóban nem szoktam hangosan olvasni,sőt kimondani sem a tanult szöveget.

    Tisztelettel:Polgárdy Zsolt

    Válasz
  11. Németh Gábor

    Csak hangosan lehet tanulni külföldi nyelvet és lehetőleg előtte meghallgatni valamilyen hang/kép hordozóról.

    Válasz
  12. Kovácsné Erzsébet

    Én olvasok hangosan! Szövegértésnél szerintem tanácsosabb a hangos olvasás!

    Válasz
  13. Máté László

    Természetesen, az én véleményem is az hogy a 100% -os tanulás az, ha hangosan tanulunk, mert több érzékszerv vesz részt a folyamatban!

    Válasz
  14. Bögi Zoltán

    Tisztelt Neményi Úr !

    Már gyerekkoromban is érdekeltek a nyelvek,úgy a magyar, mint az idegenek,anyai ágon német kissebbségi származású vagyok.Sajnos otthon nem beszéltünk németül.
    külön órán tanultam németül, az oroszt kifejezetten szerettem.
    Ki merem mondani az idegen szavakat,többnyire hozzátéve a kérdést, hogy helyesen mondom-e ?
    Tapasztalatom szerint szívesen segítenek,értékelik,hogy egy külföldi próbál a helyiek nyelvén megszólalni.
    Elme-edzésként nézegetem az idegennyelvű meséket,távoli utazásokat nem tervezek-bár a volt Szovjetunió országait szívesen megnézném.Elismerésemet szeretném kifejezni az Ön tudása,tevékenysége iránt. üdvözlettel: Bögi Zoltán

    Válasz
  15. Szabó Péter

    Tisztelt Neményi Úr!
    Szívből köszönöm a nyelvek közötti útmutatást. A legjobban az olasz nyelv áll közel hozzám. Szeretném megkérdezni, hogy van- e folytatás belőle?

    Szeretettel Köszönöm- Péter

    Válasz
  16. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Magam is úgy vélem,hogy nagyon sokat segít,ha hangosan kimondjuk a szavakat,mondatokat.rengeteget lehet tanulni belőle,ráadásul,ha kedvvel tanulunk egy nyelvet,annak a hangzása is valószínűleg tetszik nekünk,így örömet okozhat hallani a kiejtést,főleg úgy,hogy mi magunk mondjuk.Ha nem is mindig,de gyakran magam is hangosan ejtem ki a szavakat,mondatokat ugyanezen okból.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  17. Szelőczei István

    Csak akkor marad tartos a tudásom, ha tanuláskor hangossan memorizálom a tanulni valot.Slőczei István

    Válasz
  18. Izsoné gergely ilona

    igen ÉN csak hangos mondásal tudom a szavakat mejegyezni , mivel egyedül vagyok ez nem jelent gondot

    Válasz
  19. Süttő István

    Természetesen ,hogy hangosan tanulom be a szavakat,mondatokat,mert így rögzitődik az ember agyában.A külföldi utazásaim alkalmával így jobban meg merek szólalni.Már vagy 32 országban jártam minden alkalommal előtte 3 hónapon át betanultam az aktuális ország pár udvariassági szavait és minden országban tudtam kérni legalább egy korsó vagy egy üveg sört.

    Válasz
  20. Szabóné Bőte Ilona

    Kedves András!
    Igen én is kimondom hangosan a szavakat, akkor győződöm meg arról, hogy valóban tudom-e amit tanultam.

    Válasz
  21. Pártos István

    Tisztelt András ! Én már gimnazista koromban hangosan tanultam az oroszt,mert a tanárnőnk ezt követelte meg.Nagyon jó pedagógusként és emberként emlékszem rá Üdv.Pártos I.

    Válasz
  22. Dr. Hanyecz Lajos

    Kedves András!
    Magam is így tanulok. Tanácsával teljes mértékben egyet értek.

    Válasz
  23. Cohen Marta

    Igen,egyet ertek vele!En is hallgatom tobbszor,es hangosan is ismetlem a szavakat!Nagyon elegedett vagyok a hanganyaggal es a konyvvel is!Koszonom,sokat segit a nyelvtanulasban!

    Válasz
  24. Sonntag Helèna

    Tisztelt András!
    Mindig hangosan tanultam, sőt gyakran felvettem diktafonra .

    Válasz
  25. Kovácsné Szakács Anna

    T. Tanár úr!
    Igen, legtöbbször hangosan kimondom! Nekem ez volt és most is ez, a tanulási folyamatom része. Nem csak a nyelvtanulásban.
    Üdvözlettel Anna

    Válasz
  26. Dr. Horváth Róbert

    Tisztelt Neményi András!
    Kérdésére válaszolva, miszerint is fontos, vagy hasznos e, a nyelvtanulás során hangosan kimondani az aktuálisan tanult szavakat. A válaszom határozott IGEN!
    Gyorsabb, hatékonyabb, és egyfajta határozottságot, önbizalmat kölcsönöz a tanuló számára.
    Sőt! Olykor megkérem a környezetemben lévőket, esetleg már nyelvet beszélőket, hallgassák meg, mert lehet bár hiú ember vagyok, de nagy büszkeséggel tölt el, hogy már ezt is tudom. Aki nem mer hangosan gyakorolni, mert hogy beszélni csak hangosan lehet, annak ajánlom, hogy tanuljon kézjel beszédrendszert. Garantáltan nem fogják túlkiabálni….
    Tisztelettel.
    Dr. Horváth Róbert

    Válasz
  27. Kanó Zoltán

    Francia filmet nézek, angol felirattal, vagy fordítva ! Ez is egy jó módszer a nyelvtanulásra ! A magyart el kell felejteni, mert ez a nyelv csak zavar az idegen nyelvek tanulásakor !! Aki spanyolt, olaszt, vagy franciát tanul, feltétlen nézze át a latin nyelvet is, mert sokat segít !!!

    Válasz
  28. Szlávnity Károly

    Én élvezem, hogy a világ egy nyitott könyv előttem, hogy beszélhetek Amerikával, Kanadával, az indonéz barátnőmmel, a Mei Linggel, a német, a svéd, a horvát meg a szlovén barátaimmal! Beszélni, beszélni és mindig bátran beszélni!!

    Válasz
  29. Tóth harsányi Borbála

    Inkább csak csendben magamnak de valóban, egyetértek, ezután hangosan ki fogom mondani a szavakat, mondatokat… ráadásul én egyedül élek, senki nem zavar..
    Üdv Borbála

    Válasz
  30. Márta

    Elnézést a késői válaszért.
    A nyelvtanulás egyik leghatékanyobb módja, ha hangosan mondjuk ki a szavakat, szövegeket. Valóban ez okoz sok problémát és nehézséget.
    Korábban küldött leckékben, amit én igen hasznosnak tartok, tartottam, hogy angolul irva, kiejtést segítően leirva, és a magyar megfelelő szöveg a leghasznosabb, és hatékonyabb. Ha a gyakorlatok ugy épülnek fel, hogy hanganyagot kell helyesen követni, és a leirat mellett még a magyar megfelelő szöveg is van, ebben az esetben csak szorgalom, gyakorlat, még több gyakorlattal meg lehet szerezni a megfelelő képességet.
    Egy nyelv tanulása során, fontos a nyelvi rész ismerete is, de a gyakorlatban a legfontosabb, hogy ha esetleg helytelenül, akadozva, de merjünk megszólalni, az már fél siker, és igy lehet igazán szert tenni a nyelvtanulásra, és ehhez szorgalom, gyakorlat és kitartás kell.

    Válasz
  31. Lámer Andrásné

    Én mindig is hangosan tanultam. Így van ez az angollal is. Jobban tudok figyelni a kiejtése.

    Válasz
  32. Sebesi József

    Igen, kimondom !
    Nekem könnyű a helyzetem, mert egy zeneszerkesztő programban ott vannak a mindég aktuális megkapott hanganyagok az egyik sávban és ott annyiszor lehet (kijelölni és „hurkolva” a kiválasztott szót vagy mondatott) ismételni hangosan kimondva és alatta egy másik sávban egyidejűleg azt felvenni, majd visszahallgatva ellenőrízni az egybehangzóságot, amig nem érzi jónak az ember. Ezt bővítve a tankönyvbe leírtakkal, amikor hangzás után nehéz megérteni egy-egy szót. Persze ez rengeteg idő különösen idősebb korban, de nagyon hasznos. Csak azt sajnálom, hogy erre nem volt korábban lehetőségem és hozzá a Tanár Úr nagyon hasznos jó módszere, leckéi.
    Ezúton is hálás köszönetem érte.
    József

    Válasz
  33. Timi

    Yes, thats one of my habit. Repetition: words, collocations and idioms. Thank you for asking by the way.

    Válasz
  34. Zsohár Imre

    Kedves András!
    Olvashatom hangosan,visszamondhatom hangosan,de 5 perc múlva már nem marad meg az agyamba szinte semmi!Viszont ha látom valaki által a szemem láttára leírni,azt soha nem felejtem el!Évekkel ezelőtt kacifántos német szavakat írt az ismerősöm a homokba,a mai napig tudom,mert a szemem előtt ott van,ahogy írta!Ez annyira bosszantó,hogy már szégyenlem!No de vigasztal,hogy 73 évesen annyi megmarad,hogy nem kapkodok minden szóra a fordító után.
    Nagyon szépen köszönöm a segítségét!További jó egészséget,és VÍRUS mentes életet kívánok!
    Üdvözlettel: Zsohár Imre

    Válasz
  35. Cseszár Mária

    Igen, nekem fontos,hogy hangosan, többször ismételve kimondjam az idegen nyelv szavait.

    Válasz