Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?

Addig sokan eljutnak, hogy megvesznek egy nyelvkönyvet, olvasgatják, páran bele is hallgatnak egyszer-kétszer a hanganyagba. Azonban azok közül, akik egyedül akarnak tanulni, sokan nem mernek hangosan megszólalni, beszélni, próbálgatni kimondani az elhangzott mondatokat, amit meghallgattak.

Miért félnek ettől sokan? Jó lenne ám ezen változtatni!

Akik már rég jártak iskolába (és akkor sem biztos, hogy úgy tanultak, hogy hangosan felmondták a leckét), azt gondolhatják, hogy ez olyan „dedós”. Attól még nagyon – nagyon hasznos, hatékony, sokkal jobban rögzülnek a mondatok, a szerkezetek, megmaradnak a szavak.
Egész más, ha az ember hangosan ki meri mondani az elhangzott mondatokat.

Legtöbben úgy gondoljuk, hogy ha valaki magában beszél, az ciki! Csakhogy a tanulás során ez teljesen normális. Meg kell teremteni a körülményeket, hogy ne zavarjanak minket nyelvtanulás közben, és bátran, hangosan mondjuk ki a mondatokat.

Így lehet a legjobban megtanulni a kiejtést is. Nem számít, hogy furcsának, szokatlannak hangzik, és „cikinek” érezzük, ha nem sikerül elsőre.

Az angol kiejtés például sok kezdőnek nagyon nehéz, ráadásul affektálónak tűnhet. Pedig az angoloknak ez a természetes. Mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent a saját nyelvünkhöz hasonlítani. Ha görcsölünk, akkor nehezebb megtanulni, ha lazábbak vagyunk egy kicsit, és bátrabbak, könnyebben fog menni.

Ön ki szokta hangosan mondani a szavakat, mondatokat tanulás közben?

Kérem, írja meg nekem egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

457 hozzászólás a(z) “Miért érdemes hangosan kimondani a szöveget nyelvtanulás közben?” bejegyzéshez

  1. Turi László

    Természetesen hangosan ejtem ki a szavakat tanulás alkalmával. Ha valamiben nem vagyok biztos, akkor a Google fordító programja szerint is meghallgatom.

    Válasz
  2. Sándor László

    Nem okoz gondot a kiejtés. Sok esetben az eddig tanultak alapján ismeretlen szót is ki tudok ejteni, ha leírva látom. Hangosan is szoktam angol szöveget olvasni.

    Nálam az egyik problémát az angol és a magyar beszéd közti nagyon eltérő logika jelenti. Nem egyszer minden szó jelentését ismerem, és nem értem, mit akar jelenteni a mondat.
    A másik probléma az, hogy hallás után sokkal rosszabbul értek meg mindent, mint látás alapján. Ebben az is probléma, hogy kicsit rossz a hallásom, egy gödör van benne a 8kHz körüli tartományban, és sokszor még ha magyarul szólnak is hozzám, meg kell ismételtetnem, hogy megértsem. A beszélőtől is nagyon függ, a TV bemondónőket sokkal jobban megértem angolul is és magyarul is, mint a környezetemben élőket. A női hangot is sokkal jobban megértem, mint a férfiakét. Továbbá a környezet zaja is nagyon zavar a megértésben, még a magyar beszéd esetén is. Aki gyorsan beszél, azzal is problémám van, a lányomra sokszor rá kell szólnom, hogy lassabban beszéljen, hogy megértsem.

    Válasz
  3. Kerepesi Erzsébet

    Nem voltam eddig ilyen tudatos. KÖSZÖNÖM A HASZNOS jó tanácsot., igyekszem a későbbiekben hangasan igy hatékonyabban tanulni Álédott szép napokat kivánok Zsoka

    Válasz
  4. Szné Erzsébet

    Kedves András! Köszönöm a biztató szavakat. Igyekszem megfogadni a tanácsait és aszerint cselekszem naponta gyakorolok..Olvasom és hangosan kimondom a szavakat, a hanganyagot többször meghallgatom, de nagyon hiányzik a nyelvtan! A mondat szerkesztés néha nem sikerül, de még nem adom fel! Tisztelettel. Szné Erzsébet. Én még nem írtam!!!

    Válasz
  5. Vilimi Lászlóné

    Igen… Ha az ember nem mondja ki a szavakat, mondatokat, akkor csak egy passzív szókincse lesz, amit olvasásra, szövegértésre tud felhasználni. De nem mer megszólalni, ha szükség van rá. Pl. jegyet venni, útirány iránt érdeklődni, mosdót keresni, stb. Teljesen elveszettnek érezheti magát.

    Válasz
  6. Szné Erzsébet

    Kedves András! Köszönöm a biztató szavakat. Igyekszem megfogadni a tanácsait és aszerint cselekszem naponta gyakorolok..Olvasom és hangosan kimondom a szavakat, a hanganyagot többször meghallgatom, de nagyon hiányzik a nyelvtan! A mondat szerkesztés néha nem sikerül, de még nem adom fel! Tisztelettel. Szné Erzsébet

    Válasz
  7. Marosán György

    Igen… Úgy érzem lényeges szokás, ill.a nem szokás. Igyekszem alkalmazni.
    Most még nem tudom, hogy mikor lesz bátorságom angolul társalogni.
    Egyáltalán megszólalni…
    Köszi!

    Válasz
  8. kovács lászlóó

    Mesterem,
    leirtam az adott angol szót, angolul, melléje a kiejtést, a jelekkel, azután irtam folyamatosan vagy harmindszor s mondtam minndg hangosan Üdv KL
    Ps két tanárom volt Egy szerzetes, aki fegyelmezetten szigoruan magoltatóan tanitott, s egy kollégám, akivel beszélgettünk

    Válasz
  9. Dr..Szabó László

    Ha eszembe jut hogy hangosan beszéljek, akkor hangoskodok, ebben segit a jó kutyám hivása is. Rájöttem a mozaikszavak kiejtésében a hang segit. Igy lehet az angol ban is. Dehát Ön ehhez jobban ért.

    Válasz
  10. Dr.Rékási József

    A szavakat mindig hangosan, de a mondatokat nemmindig.Pedig nagyon fontos, hogy ne csak leírjuk a szavakat, a mondatokat hangosan kell felmondani.

    Válasz
  11. Lévavári-Vajas Éva

    Tisztelt Uram!

    Igen, természetesen hangosan szoktam olvasni, a kiejtésem „Arizónai, Phoenix-i), nem a „klasszikus” angol, de én így szeretem, mert ott él egy Kedves Barátnőm. Úgy vélem, hasznos lenne egy angol nyelven írt könyvet olvasni, nem túlzottan „bonyolult” szövegűt, könnyen érthetőt. Próbáltam a neten ilyen könyvet keresni, de amikre gondoltam, egyik sem kapható (nincs raktáron). Esetleg van-e Önnek ezzel kapcsolatban véleménye, gondolata? Köszönöm szépen, ha megírja.

    Tisztelettel és üdvözlettel:

    Pr. Lévavári-Windisch-Graetz Éva

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Éva!

      Szerintem is jó ötlet a könyvek olvasása.

  12. Mátyás Borbála

    Kedves András
    Igen én ki szoktam mondani hangosan, pedig van amikor nem helyesen, de legközelebb jobban megy
    Üdv Mátyás Borbála

    Válasz
  13. Balog Károly

    Igen, mindíg mert tudom, hogy így sokkal hatékonyabb a tanulás. Egyébként nem csak nyelvtanúlásban de gondolom nyelv tanúlás esetén különösen fontos a hangos beszéd.

    Válasz
  14. Szekeres Rita

    Tisztelt Tanárúr!
    Igen én kimondom a tanult szöveget. Szerintem ez egy fontos módja a tanulásnak. Talán a kiejtés ellenörzése ami a számomra nehézséget okoz.
    Köszönettel: Szekeres Rita

    Válasz
  15. Tóth Józsefné

    igen, többször ismételve hangosan kimondok mindent. A legcélravezetőbb, ha közben kézzel le is írom magamnak

    Válasz
  16. Bottka Imre

    Megpróbálom hangosan kimondani, de a családom mindig azt mondja, hogy nagyon magyarosan mondom. Inkább maradjak csendben.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Imre!

      Az nem baj. Folytassa a gyakorlást.

  17. Valent Maya

    Üdvözlöm András!

    Jó tanács, okos érvelés, ráhangolom magam a hangos kiejtésre.
    Fejben lejátszom, úgy tűnik jó. Persze amikor kell, mégsem hangzik jól.
    A többi hozzászólást olvasva csupa jó tanuló írt.
    Köszönöm a levelét,

    üdvözlettel:
    Valent Maya

    Válasz
  18. Dr. Gaál Katalin Mária

    Igen , az angol és a spanyolt is így tanultam , persze a tanulmány utakon ezeken a nyelveken tudtam megértetni magamat és előadást tartanom.
    Köszönöm szépen a megküldött nyelvi anyagokat.
    Üdvözlettel: GK

    Válasz
  19. Simon Andrásné

    Tisztelt Tanár Úr!
    IGEN, mindig kimondom. Azért vannak problémáim így is, mert meghallgatom többször, de van, hogy nem vagyok benne biztos, hogy jól ejtem, ezért a fordítóba is beírom. Meghallgatom a lassítást is és van, hogy egészen másképp hangzik. Ez elbizonytalanít.

    Köszönöm a kérdését!
    Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
  20. Horváth Jánosné

    Kedves Tanár Úr!
    Örömmel vettem levelét. Válaszom kérdésére: ha egyedül vagyok, akkor többször. Tényleg affektálónak tűnik, ha én – aki nem tud helyesen beszélni – mások előtt „angolul” beszélek. Tudom, hogy nem kellene, hogy zsenírozzon, de nincs önbizalmam és …ez már talán így is marad ebben a pár évben. (Azért igyekszem, megígérem!) Üdvözlettel: Mary

    Válasz
  21. Bokodi László

    Igen!
    A németet vettem meg magamnak és hangosan tanulok, illetve gyakorlom a tanultakat.

    Válasz
  22. Zilahi György

    feltétlenül nem is tudom elképzelni, hogy csak olvasva magamban tanuljak.
    Még hasznosabb ha párban tanulunk ha nem is a párunkkal feltétlenül.
    Most egy másik idősnek segítek a tanulásban ő most kezdi a nyelv tanulást.

    Válasz
  23. Hencsel - süle Mónika

    Már iskolába is hangosan tanultam meg a leckét, nekem sajnos csak így ment. Az idegen nyelvet is így szoktam tanulni.

    Válasz
  24. Novák Katalin

    Igen mert a mindennapi életben is ki kell mondani és így szokjuk a hangos megszólalást.

    Válasz
  25. Árvay katalin

    Mindig hangosan tanultam, másképpen nem is tudok, köszönöm kérdését, de a német nyelv nekem nagyon nem megy

    Válasz
  26. Gyeneseéné Kertész Mária

    Köszönöm az érdeklődését. Már a középiskolában is úgy tanultam a verseket, a történelmet, és az olaszt, hogy hangosan fel mondtuk egymással a testvéremmel, ugyanis egy osztályba jártunk.A járványidőszak előtt jártunk a barátnőmmel a szeniorok nyelviskolájába és ezzel a módszerrel és az Ön tankönyveivel fejlesztettük nyelvtudásunkat.Mindenkinek tudom ajánlani ezt a módszert és ha van rá mód a közös tanulást és a nyelv-gyakorlását .Mindenkinek sok sikert kívánok.

    Válasz
  27. Szentgyörgyhegyi Ferencné Marcsi

    Kedves András ! Köszönöm a kérdést. Ritkán sikerül a rendes kiejtés, sajnos. Van egy nagy kérésem. Ausztriában megszületett az unokám, szeretnék német kezdő hang anyagot kérni az angol helyett. Lehetséges a váltás ? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel Szentgyörgyhegyi Marcsi

    Válasz
  28. Józsa Csaba

    Tisztelt András!

    Szeretném elmondani Önnek, hogy én is orosz szakos tanár vagyok! A németet hobbiból gyakorlom, mivel minden évben Ausztriába, Németországba járunk bicikli túrára. Mindenhol megértetem magam, és megértem, amit nekem mondanak. Az Ön példamondatait gyakorlásnak használom, de ezek 95%-a számomra ismert, érthető.
    Köszönöm az eddigi fáradozását! Ha ezután is küld gyakorlatokat szívesen veszem, ha nem, úgy is jó.
    Tisztelettel: Józsa Csaba

    Válasz
  29. Bíró Józsefné

    71 éves vagyok nagyon kedvelem a két Buldózer könyvét szívesen tanulok belőlük gyakorlom az írást is nagyon nagy segítség a kiejtés leírása is köszönöm a sok segítségét hangosan gyakorlom a mondatokat és tovább folytatom a tanulást

    Válasz
  30. Pál Ernőné Ili

    Kedves Tanár Úr, köszönöm a levelét, ugyanis kellett Nekem ez a bátorítás, mert csak akkor merem hangosan kimondani a szavakat, ha tudom, hogy egyedül vagyok.
    Pedig butaság, mert hogy is fogok megszólalni német ajkú emberek előtt?!
    Ezentúl tényleg hangosan fogom ismételni a hallottakat, nem törődve a környezetemmel. Üdvözlettel: Ili

    Válasz
  31. Ilona

    Mindig hangosan tanultam nem csak nyelvet
    Nehezen szólalok meg idegem nyelven ha van atársaságban aki jobban tud nálam. Viszont angol vagy német anyanyelvünél nincs ez a gátlásom.Miért van ez? üdvözlettel Ilona

    Válasz
  32. Márku Ilona

    Sajnos nagyon rossz a kiejtésem, ezért drukkolok amikor meg kell szólalnom, így még azt is elfelejtem amit tudok. Amikor kijövök az adott helyzetből, már világosan tudom mit és hogyan kellett vola mondani. Ezért próbálom a hangos kiejtést is amikor tanulok.

    Válasz
  33. Vácziné Edit

    Nem mondom ki hangosan, mert nem tudom helyesen kiejteni se az angolt,se a németet,a hangképzés miatt.
    Az Ön nyelvleckéinél nagyon jó,hogy a kiejtés adva van.
    69 éves vagyok,de hiszem,hogy megtanulok angolul és németül beszélni.

    Válasz
  34. Gabriella

    Igen, nyelvet csak hangosan, sokszor ismételve lehet eredményesen tanulni. Miért kellene odzkodni attól, ha rossz a kiejtésûnk? Azért ismételjūk sokszor hangosan, hogy merjūnk idegenek elõtt is megszólalni. Bátorság, senki sem tõkéletes!
    Ūdv.

    Válasz
  35. Márta Kristály

    Igen. Mondom hangosan. Most tanulom a Német nyelvet, iskolába járok, már amikor lehet menni. Sok tanulni való van még, de menni fog.

    Válasz
  36. Kormos Tibor

    Kedves Tanár úr!Természetesen kimondom tanulás közben a szöveget, hiszen nyelvet tanulok, ami élő, írásban és szóban is megnyilvánul. Máshogy el sem tudom képzelni.Ami a „dedós”, az a gimnáziumban alkalmazott módszer volt, amit egykori tanárom, Tatjána Andréjevna alkalmazott, szigorúan az egykori oktatáspolitikának alávetve magát, pedig ő született orosz hölgy volt. Sikerült is megutáltatnia az orosz nyelvet, egy életre!Az affektáltság pedig teljesen szubjektív dolog. A japán nyelv, pl. főleg, ha érett férfiak beszélnek, durvának, agresszívnak tűnhet, pedig teljesen hétköznapi dolgokról esik szó. De akárhogy is, a más nyelvek egyszerűen mások!Üdvözlettel, Kormos Tibor

    Válasz
  37. Dr Rozsnyai Jenőné

    Tisztelt Cím ! Igen, ki merem mondani, csak az a baj, hogy az angol annyira más, mint a francia. Talán írtam már, hogy én nyelvszakos vagyok, magyar-francia szakos ny. középiskolai tanár. Már korábban is foglalkoztam az angollal, ill. próbáltam megtanulni. Hálás vagyok Önöknek ezekért a nyelvleckékért. Tényleg a beszélt angol nyelv.
    Tisztelettel, köszönettel: Dr Rozsnyai Jenőné Liza

    Válasz
  38. Maroda István

    Mindenképpen ki mondom hangosan amit tanulok, tanultam,még ha nem nyelvtanulás is az!

    Válasz
  39. Albert Vesze

    szeretnék megtanulni valamilyen nyelvet csak már 73 éves vagyok és nehezen merek neki fogni .
    remélem csak lenne bátorságom .
    En mindig nehezen tanultam . nem könnyen jegyzem meg a szavakat .

    üdvözlettel í. ívesze Albert

    Válasz
  40. dr Hubicsák Zoltán

    Kedves András!
    Köszönöm szépen a lehetőséget a vèlemènyrem kifejtèsère.
    Sajnos Èn is hibásnak èrzem Magam, de ebben az egyetemi oktatás színvonalát is nerm
    tartom megfelelőnek, ugyanis (pèldául az orosz nő ám az első lecke árrol szól

    Válasz