Mi a probléma a nyelvtanulással?

Rengeteg levelet kapok, amiben azt kérdezik tőlem, hogy szerintem mi lehet a gond, miért nem sikerül sokaknak megtanulniuk angolul?

A válasz eléggé összetett is lehet, de akad néhány probléma, amely szinte mindenkinél általánosan fennáll…


Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy minden egyetlen problémából ered.

Ez a probléma az oka annak, hogy sokan sohasem jutnak el a nyelvvizsgáig, vagy éppen az első szavak kimondásáig. Persze sokat nyom a latban, hogy a nyelviskola, ahová tanulni jár, milyen módszerek szerint próbálja meg átadni Önnek a tudást, meg az is fontos, hogy mennyi ideje van tanulni, de mindezek előtt áll egy globális probléma…

Amíg ez nincs rendben, addig képtelen lesz előrelépni az angol nyelv elsajátításában, így folyton „csődöt jelent”, és állandóan újra kell kezdenie.

Hogy mi ez a probléma? Erről, és még néhány általános akadályról beszélgettem Lukács Balázzsal, egy sokat látott nyelviskola-vezetővel, aki nagyon érdekes, és hasznos tanácsokat ad mindazoknak, akiknek gondot jelent az alábbi interjúban felsorolt problémák bármelyike.

Hallgassa meg az interjút Ön is! Meglátja érdemes, mert olyan dolgokról is szó lesz, amelyekre talán nem is gondolt idáig!

Kattintson ide, és töltse le az interjút!

Önnek ezek közül melyik probléma okozza legnagyobb fejfájást? Melyik helyzetből szabadulna legszívesebben? Melyik tanácsot találta a leghasznosabbnak?

Írja ide bátran!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

24 hozzászólás a(z) “Mi a probléma a nyelvtanulással?” bejegyzéshez

 1. Patrícia

  Szeretném kikérnia véleményét, hogy Szombathelyen milyen nyelviskolákat tudna ajánlani. A barátnőm szeretne tanulni angolul és kezdő szinten van.
  Köszönettel:
  Patrícia

  Válasz
 2. Neményi András

  @Judit
  A csomagot én is megvettem, hogy megnézzem, mennyire lehet belőle megtanulni.

  Van benne egy – két apróság, ami engem személy szerint zavar,
  de biztos, hogy ha tanulni akarsz, akkor ebből is lehet.
  Sőt, ha tanfolyamra nem akarsz járni, akkor eleinte tanulj ebből, és utána menj el tanárhoz.

  Az biztos, hogy így a saját tempódban tudsz haladni, és az jó.
  Ha tanfolyamra jársz, a csoport többi tagjához is igazodnod kell.
  Cserében olcsóbban kijössz, mintha egyedül tanárnál tanulsz.
  Szerintem érdemes kombinálni:
  Teljesen kezdőként csoportban, tanfolyamon,
  utána tanárral, aztán megint csoportban.
  Én 60 óránként váltogattam.
  A Kreatív módszer a tanárt nem váltja ki, de akik végigvették az anyagot, azt írják, hogy 800 szót tartalmaz- ami kezdetnek elég, a középfokhoz viszont kevés.
  Alapfokú nyelvvizsgához is 1500 szóra lesz szükséged.
  tehát ha túlvagy a Kreatívon, akkor vagy tanárnál, vagy tanfolyamon folytatnod kell a tanulást.
  Lényeges, hogy kezdd el, mert akkor haladsz!

  Válasz
 3. Neményi András

  @Éva
  Saját tapasztalatom az, hogy nagyon sokat segít, ha van kitől kérdezni.

  Van akinek egyedül is sikerült, ők valószínűleg sokkal több időt fordítottak a tanulásra.

  Válasz
 4. Judit

  Kedves Andras!
  Nagyon orulok hogy ratalaltam erre a lehetosegre.
  En kb 1 eve kezdtem el eloszor Angolul tanulni. Nem tul nagy sikerrel. Ugy gondolom hogy ezek a problemak amiket felsoroltal szinte egytol egyig jellemzoek az en tanulasomra.De igazabol a legnagyobb gondom szerintem az onbizalomhiany. Azt is tudom hogy minden csak elhatarozas kerdese.Remelem most vegre megtalaltam a helyes utat es igy celba is erek.
  Udvozlettel:
  Judit

  Válasz
 5. Éva

  A cikk olvasása után rájöttem, miért megy nehezen a nyelvtanulás, miért nem ragadnak meg a fejemben a szavak. De a további kérdésem az, hogy meg lehet egyedül tanulni a nyelvet? Tanfolyamra, tanárhoz nincs módom eljárni, de viszont mindenképpen szeretnék megtanulni legalább egy nyelvet úgy, hogy érteni és beszélni is tudjam.

  Válasz
 6. Neményi András

  @Ági
  A német már a kezdetekkor is nehéz.
  Meg kell tanulni a főnevek nemét, mert később nagyon tud hiányozni.
  Én már a vizsgára készültem, amikor rájöttem, hogy bizony 10/8 vagy 10/7 a találati arányom.
  Ezért célszerű a der- die -das – t is megtanulni a szavakkal együtt, mert később kelleni fog, amikor pl.: tárgyesetbe kell tenni, vagy a melléknevet, ami a főnév előtt áll, azt is kell ragozni, akkor nem mindegy, a főnév milyen nemű.

  Szerintem eleinte precízebb tanulást igényel, ha cél az, hogy nyelvvizsga is kell.
  Ha a beszéd a cél, akkor erre a nyelvre is igaz, hogy akkor is megértik, ha hibásan ragozunk.
  Sokszor a szó végét elharapják, és nem is hallatszik, de írásban nyoma marad…

  A német és az angol eléggé hasonló. a német kiejtése könnyebb, a szórendeket lehet jó sokat gyakorolni, mire rögzíti az ember.

  A tanulás módszere szerintem nagyon hasonló.
  A szavak megjegyzése,
  ha nem mer megszólalni,
  ha nem érti a magnót, a filmeket,
  – az erre a nyelvre is ugyanúgy érvényes.

  Válasz
 7. Ági

  Bocs, lehet, hogy nem ide kellett volna írnom a kérdésemet!
  Szóval engem most a német nyelvtanulás érdekelne, már nem az angol. Másként kell -e tanulni a németet, mint az angolt? Vagy nincs ilyen sajátosságuk a nyelveknek, és csak a jó módszer számít?
  Köszönöm előre is a válaszát!

  Válasz
 8. Eszter

  Kedves András!

  Angolul most fogok elkezdeni tanulni, mert érdekel és az elhelyezkedési esélyeim szeretném vele növelni. Sokan azt mondják nekem, hogy angolul sokkal könnyebb megtanulni, mint olaszul vagy németül. Nem értem miért mondják, pedig ők nem is tanultak sosem olaszt. Én pedig csak most decembertől fogok elkezdeni angolul tanulni. S már várom nagyon, mert szeretek nyelveket tanulni:) Mivel Ön beszél angolul is és olaszul is kérem árulja el nekem: tényleg nehezebb az olasz, mint az angol? Előre is köszönöm válaszát!

  Válasz
 9. Ágota

  Kedves András!
  Németet szakközépben tanították nekem, közel 10 éve.
  Azóta is ugyanazt tudom csak, amit akkor tanítottak.
  Ez kimerül abban, hogy bemutetkozom (név, cim, foglalkozás és életkor). Én ennél többet szeretnék tudni németül, de nem igazán bövül a szókincsem. Napi kb.1 órát tudok rá szánni a tanulásra. Ha mégis sikerül valamit meg is jegyeznem, 1hét mulva már nem igazán tudom inkább keverem a szavakat. leírásáról nem is beszélek. Azt migdig keverem. Tudna segíteni, hogy mégis hogy tudnák megtanulni németül munkámhoz szükséges lenne és érdekel is a nyelv. Válaszát elöre is köszönöm.
  Üdv.,
  Ágota

  Válasz
 10. János

  @Nagy Sára – Ne az ideiglenes mappába mentse a fájlt, henem – mondjuk – az Windows asztalra, akkor a teljes fájl meglesz, és nem csak a fájl helye.

  Üdv.,
  János

  Válasz
 11. Macó

  András!
  Ez egy király interjú!Jobb, mint az előző!!!Annyira jók a kérdések, és olyan hétköznapik és a tanácsok meg nagyon jók!Nagyon sokat tanultam ebből az interjúból, és egy életre az emlékezetembe véstem hogy: soha nem szabad feladni! Köszönöm ezt az interjút!

  Válasz
 12. V.Gabriella

  Kedves András!

  Van egy nagy álmom: tavaszra szeretném elérni a középfokú szintet az angol nyelvtanulás során.Ha sikerül, erre leszek a legbüszkébb,mert nekem az eddig beszélt négy nyelvhez viszonyítva ez a legnehezebb.DE KITARTOK!!
  Nagyon tetszett az interjú,örülök, hogy meghallgattam.
  Egyetértek azzal, hogy a motiváció az a tényező ami az előrejutásban a leginkább gátolhatja a nyelvtanulót.A második tényező: nehéz szembesülni vele, hogy a nyelvtanulás is egy ‘befektetés’.Kell idő, és némi kitartás is az eredmény eléréséhez.DE megéri!Júliusban kezdtem el angolt tanulni egy budapesti nyelviskolában.Előzöleg itthon autodidakta módon egy könyvet végigtanultam.Megírtam a felmérő tesztet,meg is lepődtem, mert sokkal jobb eredmény volt amire számítottam.Ennek ellenére, előlről kezdtem,mivel a kiejtésemen, a nyelvtanon akartam csiszolni, és úgy gondoltam, hogy az elején még könnyebb.Amikor elkezdtem a tanfolyamot,kedves tanáraim mondták, hogy minden tankönyvet házi vizsgával zárunk.Erre szabadon választott témából lehet készülni egy 10-15 perces prezentációval.Szinte azonnal megvolt gondolatban a szabadon választott témám,az egyik hobbim bemutatása.Jártam az órákra, tanultam a szavakat, minden feladatot igyekeztem elvégezni.Ezzel párhuzamosan dolgoztam a hobbim bemutatásán.Gyűjtöttem hozzá a szavakat,csiszoltam a fogalmazásom szinte nap mint nap.Hihetelenül jó dolog volt.Miért?Mert arról írhattam amit szeretek,mert amit megtanultam és egységes szöveggé kovácsoltam az a saját külön munkám eredménye volt.Kihívás, ami sikerült.Nagyon nagy szabadság érzetet adott az, hogy nem azt éreztem kötelező valami, hanem azt, hogy alkothatok valamit.Ezért merem azt ajánlani kedves nyelvatnuló társaimnak,merjék magasabbra tenni a mércét,kitűzni egy célt,és próbálják azt elérni.Nagyon jó húzó ereje van és közben nem fogják tehernek érezni.Az írás,az írott szöveg értése, a hallás utáni értés nekem is jobban megy.A beszédnél még van mit csiszolni.Én olyan rendszerben tanulom a nyelvet, hogy minden leckéből vizsgázunk,szóbeli és írásbeli feladatokkal.A szóbeli feladatokat akkor tudom könnyebben megoldani, ha itthoni gyakorlás során hangosan olvasok és minden gyakorlatot hangosan olvasva oldok meg.Jónak találom, mert az ember hallja a hangját,kimondja többször a szavakat, gátlás nélkül, és amikor órán kell használni, már sokkal jobb, mert előzőleg megbarátkozott nemcsak a szó jelentésével, hanem a szó kiejtésével is.Sokat tudnak a kiejtés javításán segíteni az interneten elérhető hangos szótárak is.Ajánlom őket mindenkinek.

  Üdvözlettel
  V.Gabriella

  Válasz
 13. Nagy Sára

  Kedves András!

  Meghallgatnám én is szívesen a tanácsokat, de hiába tölti le kattintás után a gépem ideiglenes mappába az interjút, utána a Media Player nem játssza le…mert nem találja(?)
  Mit tanácsol? (Nem vagyok egy pc-guru…)

  S.

  Válasz
 14. Cservenák Györgyné/Gizi/

  Kedves András!
  Először is szeretném megköszönni a lehtőséget az intejúk meghallgatásához.Nagyon jó tanácsokat.segítséget adnak az angol nyelvtanuláshoz.
  Sajnos az én problémám továbbra is az,hogy az olvasott szöveggel még mindíg könnyebben boldogulok.A beszéd gyakorlására kevesebb lehetőségem van,ha nincs kivel beszélgetnem nem tudom gyakorolni a beszédet.
  Mindezektől függetlenül azért túl vagyok egy sikeres alapfokú angol szóbeli nyelvvizsgán, bár ez nem jelenti azt,hogy nem kell tovább foglalkoznom a tanulással.Én egyébként csak saját magam miatt kezdtem angolul tanulni,mert nekem nagyon tetszik ez a nyelv.

  Válasz
 15. Kádár István

  Kedves András,
  Szerintem meg a legeslegalapvetőbb probléma az,hogy többnyire nemigen jutunk el angol nyelvterületre és az angol anyanyelvűek is ritka madarak errefelé.Ígyhát nemigen kommunikálunk egymással,anélkül pedig ez a probléma-pláne az angol,ami szerintem nem is egy nyelv,csak úgy tűnik,aligha megoldható.
  Én próbálkoztam tanfolyammal,akkor eljutottam 1 pont híján a középfokig.Olvastam könyveket;elkedvetlenített a lassú haladás a sok ismeretlen szó,na és a kifejezések miatt.Hallgattam a BBC-t.Azt mondtam,hurrá szüret,hiszen már majdnem mindent értek!Erre megnéztem valami offhollywoodi filmet és beláttam,hogy az angol leginkább a kínaihoz áll közel(vagy a jappánhoz).
  Kint Olaszországban egy ott szerzett angol ismerősünk kalauzolt a comói tónál és tökre jól ment a duma vele.Mindent meg tudtunk beszélni.Erre hazajöttem,meglátogatott egy unokatesóm Amerikából aki kint született és nem tud magyarul és egy itt az állatorvosin brahiból magyarul tanuló dán ismerősöm tolmácsolt.Szóval van elég.

  Válasz
 16. Erős Zsuzsanna

  Kedves András!
  Köszönöm a véleményeket és javaslatokat. Tekintve, hogy én nyugdíjas vagyok, igyekszem naponta foglalkozni az angol nyelvvel. Nem csoportban tanulok, hanem egy tanárnőnél hetente és itthon. Átvettem a Livemocha anyagát, bátran megszólalok a tanárnőnél és remélem nem hagyom abba a tanulást, bátorságot is kaptam Önöktől, köszönöm.
  Erős Zsuzsa

  Válasz
 17. T.Anna

  Kedves András!
  Nagyon köszönöm ezt az interjút, sokat segített és saját tapasztalatom szerint is,a vegyes korosztályú csoportban a legkövetendőbb ösztönző példa az, amikor a gimnazisták,függetlenül az elért szintjüktől, csak mondják és mondják, minden gátlás nélkül.Azt hiszem ezt kéne nekünk,már egy kicsit idősebbeknek is követni és az eredmeny hamarosan meglátszana.Mégegyszer köszönöm és mindenkinek igen eredményes tanulást kívánok.:Anna

  Válasz
 18. Orosz István

  Kedves Neményi András!
  Az interjú tartalmával teljesen egyetértek. Mivel én is tanítottam, így sok ujdonságot nem adott, de mindenképpen szimpatikus volt, mert megerősítette bennem, hogy aktív koromban végzett munkámat helyes pedagógiai logika mentén végeztem. Ez a gondolkodási hasonlóság segít abban a döntésben, hogy melyik nyelviskolát kellene választanom ahhoz, hogy angol nyelvtanulásomnak valami sikere legyen.
  Lergfontosabb tanács amivel egyetértek, a motiváció és a megfelelő tudásszintű csoportban való tanulás. a felszabadult hangulatú, szégyenlőség nélküli óra alatti kérdésfeltevés
  kialakítása.
  Úgy érzem talán érdemes lenne újra nekirugaszkodni az angol nyelvtanulásnak.
  Kérem legyenszíves tájékoztatni a tanulási lehetőségekről, körülményekről.
  Budapesti, újpesti lakó vagyok.
  Üdvözlettel: Orosz István

  Válasz
 19. Légrádi Richardné

  Nyugdíjas vagyok és sajnos cukorbeteg, 4 alkalommal lézerezik a szememet a Debreceni Klinikán. Ez most egy kis látásromlással jár, de a korábbi jó látásom visszaál majd. Ez az oka a várakozásomnak.

  Válasz
 20. Pécsi Éva

  Kedves András!

  Köszönöm a tanulást ösztönző, a módszert, a lemaradás okait fejekben tisztázó tegnapi és mai beszélgetést is.

  Köszönöm, hogy nemrégiben egyik levelében említette
  LOMB KATÓ könyveit,
  a kaphatókat beszereztem és igen nagy örömöm leltem-lelem benne. Hasznomra fogom tudni fordítani az igen lelkes örök nyelvtanuló-tolmács hölgy tapasztalatait.

  Hát igen, a nap továbbra sem lesz 24 órásnál több, de csak valahogy megoldom, remélem előbb-utóbb belefér legalább 1 idegen nyelv elsajátítása is, eddig is már sok mindent sikerült megoldani felnőtt fejjel, munka-család-tanulás-gyerek tanítás-beteg szülő-birtok és miegymás mellett.

  Üdvözlöm, köszönöm a folyamatos tuningolást.

  Éva
  Pécsről

  Válasz