Mi a legnehezebb az angolban?

A kiejtés miatt megszólalni angolul?
Megérteni, ahogy beszélnek?
A nyelvtan? Az a rengeteg igeidő?
Megjegyezni a szavak jelentését?

Rájönni, hogy egy adott mondatban, szövegben egy szó mit jelent a szótárban található kb. 20 jelentése közül?

Ami a leginkább elveszi a kedvét a tanulástól azt nem olyan egyszerű megállapítani, miután mi emberek nem vagyunk egyformák. Súlyzókat könnyű sorba rakni, 1 kg, 2 kg, stb. Itt azonban több tényezőt is figyelembe kell venni.

Néha tanulóink közül többen is arra panaszkodnak, hogy nem értik meg a magnót. Ilyenkor kiderül, hogy otthon azt egyáltalán nem gyakorolják. Helyette a munkafüzet feladatait oldogatják meg inkább. Meg szoktam kérdezni, hogy miért. Az alábbi válaszokat kapom:
 • nincs meg a cd, vagy a kazetta,
 • nincs mivel lejátszanom,
 • érdemes otthon egyedül a szövegeket hallgatnom?

Érdemes hát. Sőt, kb. feleannyi idő alatt meg lehet tanulni angolul, ha sokat hallgat magnót. És pénzben sem mindegy, hogy mennyi időt tölt el tanárával vagy nyelviskolában tanfolyamon.

Általában, amit nem gyakorlunk eleget, az nehezen megy.

Ami nehezen megy, azt viszont nem szívesen gyakoroljuk.

És ebből az ördögi körből sokszor éveken át nem tudunk kilépni.


Mindenesetre próbálja meg! A könyv mellé vegye meg a cd-t is.

A munkafüzethez legyen meg a megoldókulcs is, különben nem tudja leellenőrizni saját magát, hogy azt a nyelvtani szerkezetet érti is vagy csak gyakorolgatja a feladatokat, és telik vele az ideje…


Mi a legnehezebb az angolban?
Mi az, ami miatt leginkább elmegy a kedve a tanulástól?

Írja meg itt a blogon, hogy segíteni tudjak!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

33 hozzászólás a(z) “Mi a legnehezebb az angolban?” bejegyzéshez

 1. János

  Pontosan mert logikatlan. SOk az igeidö es a magyarban nem letezo nyelvtani fordulatok. Én most probalom tanulni magamtol de nagyon nehezkessen megy. Hozza teszem nemet nyelv utan masodikkent tanulom most. Ezert mondom hogy logikatlan.

  Válasz
 2. frank takacs

  Az angol nyelv azert nehez, mert logikatlan.
  Tele van idiomakkal, rengeteg igeidovel, egyes igekhez megszamlalhatatlan igekoto tarsul, amitol mas es mast jelent a mondatkornyezeteben.
  Ezeket sajnos be kell biflazni.
  A legjobb modszer az angol tanulasra, a zene, – szoveghallgatas. Akkor is, ha egy kukkot nem ert belole az ember.
  Miert? Mert onnan erezheto a nyelv lejtese, dinamikaja, frazeologiaja, hangsulya.

  Válasz
 3. Moonlight

  Nekem az a legnehezebb az angolban, hogy kozepszintu tudassal rendelkezem, de abszolut nem azzal a szokincsel, amit a munkatarsaim koznyelven hasznalnak! Rengeteg szot tudok mar, a kezdeti 500-hoz kepest, de nem akarom elhinni, hogy fele annyira nem tudok elbeszelgetni az angol nyelvuekkel, mint pl. a kinai lanyok, aki kozul az egyik kinai akcentussal beszeli az angolt, de iskolaban tanulja, es pont olyan szavakat hasznal, amire szukseg van az angol nyelvu fiatalokhoz. En is szotarazok es sok-sok szot hasznalok, de egyszeruen nem azokat, amiket kene! Latott mar ilyen? Mert en ezt nem hiszem el! A csaj megcsak nem is szabalyosan kerdez (tudjuk, mik a szabalyok kerdomondatnal, ugye), de 6x hamarabb elbeszelget veluk, mint en! Ez bosszanto! Honnan tudhatnam mik lehetnek a leggyakrabban hasznalt szavak a koznyelvben??? Ja, pl a starving…, na de azt mar megtanultam, avval nincs gond.

  Válasz
 4. Tamás

  @Tóth Ferencné@Gasztonyi Ibolya

  Szia András!

  Nekem leginkább a nyelvtannal van problémám /ami a magyar nyelvtanra is igaz/. Többször elkezdtem már tanulni, a szavak mennek, de amikor a nyelvtan jön az káosz. Azt mondják, ha magyarul nem megy, akkor az angol nyelvben sem fog menni. Igazából a hétköznapokban nem veszem észre hiányát a nyelvtani szabályoknak, úgy érzem automatikusan megy a magyar nyelvtan, de ha már szabályokat kell olvasnom akkor attól minden sötétségbe borul. /jelzős szerkezet, igeidők, igenév, stb. az iskolából hiányoztam mikor ezek jelentését tanulni kellett :) most meg már nem is akarom pótolni.
  Egy másik problémám, hogy a rendszeres időpontok nem jönnek nekem be, így nyelviskolába nem tudok elmenni, időm van, csak nem mindig ugyanakkor. Magántanárra viszont nincs pénzem. Autodidakta módon szeretném újra elkezdeni az angol nyelvet, csak nem tudom hogyan. Ehhez kérném a segítségedet, amit köszönök szépen.

  Válasz
 5. Tóth Ferencné

  Kedves András! 2hete kezdtem el egy intenzív angol tanfolyamot,ami 4,5 hónapig tart.A végén alapfokú nyelvvizsgát kell tenni,ami valójában az alaptól magasabb szintű,a középfoktól pedig gyengébb.41 éves vagyok,anno a középiskolában tanultam angolt,szerettem is,de ez túl intenzív nekem,és a csoportunkból nem csak nekem.Mivel munkanélküliként járok, ezért a napi 5 óra iskola után otthon,kb.3 órát tanulok,de oda nem érek mindig,hogy a szavakat is megtanuljam,vagy gyakoroljak a házi feladatokon kívül.A magnó hallgatásról nem is beszélve,arra meg már egyáltalán nincsen energiám és időm.Még csak 2 hét telt el,és már kezdek lemaradni a fent említettek miatt.

  Válasz
 6. Neményi András

  @Szilvi – Kedves Szilvi!

  Én így tanulom a nyelveket. Legalábbis ma már így tanulom. De nem volt ez mindig így! Ezért bizony 10 évig tartott az orosz.

  És azt vettem észre, hogy sokan nem fejlődnek, majd amikor ezt a tippet alkalmazni kezdik, akkor onnantól kezdve könnyebben haladnak, és több a sikerélmény is.

  Azért is jó, mert 10 év múlva sokkal több mindenre emlékszünk, ha így tanulunk. Lassabban felejtjük el, lassabban kopik a tudásunk.

  A szavakat nem magukban használjuk. A beszéd, a nyelv az egy kommunikációs eszköz. Nem cél, hanem eszköz. Enni kérünk, inni kérünk, stb. És nem azt mondjuk, hogy viz, kenyér, krumpli, hús, adni, enni, inni.

  Válasz
 7. Szilvi

  Kedves András!
  Én most csatlakoztam az oldaladhoz és a „hiba” amit elkövetek, az a szavanként való tanulás. Pontosabban, nem mindig csak szavakat tanulok, de ha olvasok egy szöveget és kiszótárazok egy ismeretlen szót, akkor nem gondolnám hogy az egész mondatot bebiflázzam. Úgy gondolod, hogy minden egyes új szót mondatba foglalva kellene megtanulni? Tetszik az oldalad és a segíteni akarásod, én pedig imádom az angol nyelvet. Egyébként 5 hónapot tanultam és alapfokú vizsgát tettem. Ez februárban volt, de azóta is szinte minden nap foglalkozom vele. Tanácsodat előre is köszönöm: Szilvi

  Válasz
 8. szilvia

  nekem most nagyon nehéz mert meg ismerketem egy angolul beszélő srácal és találkozni szeretne velem de én nem tudok angolul hogy is kezdjem el vele a beszédet, segitsetek.

  Válasz
 9. Alex

  Jó pár évtizede különböző intenzitással tanulok angolul. Több könyvet elolvastam már szótárral, két kéz módszerrel vagy külső segítség nélkül. Mondhatom, hogy a szemem már megtanult angolul, de a fülem sehogy se. Ha angol szöveget hallok magnóról, rádióból vagy TV-n, csak egyes szavakat vagyok képes kihallani, de a szöveget nem tudom követni.

  Válasz
 10. Neményi András

  @M. László

  Kedves László!

  Ahhoz kb. anyanyelvi szint környéki tudás szükséges,
  hogy angolul is úgy beszélj, olyan könnyedén, mint magyarul, az anyanyelveden.

  Ehhez sok könyvet kell olvasni, vagy főállásban kb. 1 évet tanulni, napi 6 -8 órában.

  Egyébként a sikeres üzleti élethez felesleges, a középfok környéke bőven elég.

  A telefonálás idegen nyelven azért nehezebb, mint a személyes beszélgetés, mert:

  1. Nem látni a másik szájmozgását, így nem tudsz arról olvasni,
  2. Nem látod a nem-verbális jeleit sem,
  3. Rosszabbul hallod, de ezt idővel megszokja az ember.

  Ami ezen segít, az a sok beszélgetés, pl. skype segítségével, kép nélkül.

  2 -3 hónap alatt ráááll az ember füle.

  Válasz
 11. M. László

  Kedves András!

  Köszönöm, hogy segítesz. 57 éves vagyok és a munkahelyemen használom az angolt. Legtöbbször telefonon, néha személyes találkozáskor, néha levelezek. A legnagyobb gondom, főleg telefonban, hogy időnként „elvesztem a fonalat”. Szóval kiesik egy-egy rész abból, amit hallok. Különösen, ha hosszabb a szöveg.
  Valamit tehát tudok, de egyáltalán nem tökéletes, sőt…Persze az írásos fordítás is sok időt igényel, túl sokat.
  Az igazság az, hogy nem lenne kötelező számomra az angol, de önállóan kutatási témába kezdtem és ahhoz már kell, magyar források nincsenek. Ennek következtében már van több külföldi ismerősöm, inkább üzlettársam, szeretném, ha könnyedén a magyarhoz hasonlóan kommunikálhatnék velük.
  Ebben kérem a segítséged.
  László

  Válasz
 12. Csilla

  Ancsa!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ezt hogy csinálta???
  Én is így tanulom az angolt,mert a nyelvtanhoz egy kukkot nem értek!!!!!!!!!!!!
  Úgy is megértették Önt????
  Nekem azt tanácsolták amerikai tanárok,hogy menjek vissza a kezdő szintre.
  András is mondta,hogy nem vagyok bukott ember,mert visszamentem a kezdőbe…
  de egyszerüen leblokkoltam mikor anyanyelviek kérdeztek tölem dolgokat..
  énis azt akartam h csak összerakom a zöveget..de nem volt bátorságom hozzá

  Válasz
 13. Eszter

  @gál andrea@Neményi András@Kiss György@Gasztonyi Ibolya

  Kedves András!

  Örülök az Ön által ajánlott lehetőségnek.
  Én jó másfél éve győzköödöm az angol nyelvtanulással, amivel kezdtem köny, ennek címe: a TANULJUNK KÖNNYEN, GYORSAN ANGOLUL- ebből mindent kijegyzeteltem, ezenkivűl angol rejtvényfüzetet és ami a legnehezebb ” szókiejtés”- ben is sokat segit a „Boldogulj angolul” c.könyv, sokat olvasgatom. Valóban nehéz az angol beszédmentalitás, mivel hadarva-csavarva beszélnek. Jelenleg német dalokat énekelünk német nemzeti kórusunkban, amit kisiskolás korban tanultam utoljára. Sok szépség van a nyelvtanulásban, én 63 éves nagymama vagyok és ezáltal szeretnék több tudást összeszedni, hogy az Angliába kiutazott unokámékkal tudjak beszélni.
  Ngyon szépen megköszönöm további segitségét, üdvözlettel Eszter

  Válasz
 14. gál andrea

  Kedves András!

  Én kb.8évig tanultam angolul.Írtam és folyékonyan olvastam.
  Problémát az okozhatott,hogy majdnem minden évben új tanár,előről minden,teljesen másképp.Az egyik hadart nem lehetett követni.A másik már középszintű angol sebességgel haladt szóval…!A mai napig ha jobban odafigyelek értem picit de édes kevés,hogy reagáljak.Pedig szerintem az angol nyelvnem túl nehéz.
  Segítséged előre is köszönöm.

  Válasz
 15. Kiss György

  50 éve bridzselek. Ezzel elárulom a koromat: 72 éves.
  A BridgeBase Online – n sokat játszom, naponta 3 – 5 órát.
  Chatelni lehet, többnyire angolul. Leírom a szavakat, de kiejteni??
  Az akadémiai nagyszótár krix-krax jeleit megfejteni… nem megy.

  Válasz
 16. istván

  Számomra, mivel autodidakta módon tanultam, a legnehezebb a szövegértés. Különösen, ha USA déli részről hallok valakit (rávává) és gyorsan beszél.

  Válasz
 17. Gabi

  Kedves András!

  Köszönöm nagyon, ez most megnyugtatott. Eddig erre nem is gondoltam, de tényleg így van.
  Nem reklamálok, inkább tanulok és gyakorlok tovább és tudom, hogy egyszer majd profi leszek.

  Válasz
 18. Neményi András

  @Gabi

  sajnos minden nyelvben sokszor meg elharapják a szó végét.
  Németben is.

  „holen” helyett azt monják: „holn”.

  Magyarba is mindjárt helyett „mingyá”.
  Megyek má.

  Ami az angol hanglejtés, kiejtés megértésében, elsajátításában sokat segít, az a zenehallgatás.

  Válasz
 19. László

  Tisztelt András!

  Az értelemszerű fordítással van problémám, és a szövegértéssel.
  Angol alapfokot tanulok. Milyen CD-t ajánl? Nyelvvizsgára készülök.

  Üdv: László

  Válasz
 20. Gabi

  Szerintem nem pénzkérdés angolt tanulni. Rengeteg lehetőség van ma már. Na meg a kifogások!!
  Nekem a legnehezebb az angol hanglejtés. Az, hogy a szó közepén dobbant egyet és megy át a következő szóra. Elképesztő! Figyeltem már szinte minden nyelvben kivehető egy szó eleje és vége, de az angolban nem!! Sokat kell gyakorolni az biztos, én meg is teszek ennek érdekében mindent. Szerintem a motiváció a legfontosabb!

  Válasz
 21. Péter

  @Nagy Viki
  Szerintem meg az kerül rohatd sokba hogy nem tanultam meg.

  Mert így kisebb a fizetésem.
  Meg külföldre sem tudok kimenni dolgozni.
  Előléptetés is sokkal később várható, ráadásul tesznek a fejem felé egy fiatal nyikhajt aki szakmailag nulla de nyelveket beszél.

  Válasz
 22. Ancsa

  Kedves András..
  Én ezelőtt 1 évvel elég tűrhetően írtam, olvastam angolul, de nem beszéltem a nyelvet. Akkor jött az ön emailje, amiben leírta, hogy pl. a kínai árust is megértjük a piacon, pedig ő csak egymás mellé helyezi a szavakat.. okos dolog ezt alkalmazni a valós életben.. meg fognak érteni. Életem úgy alakult, hogy az Ön emailje után 2 héttel olyan külföldi környezetbe kerültem ( Törökország és Cyprus) ahol csak az angol volt a közvetítő nyelv..öszeraktam a mondataimat csak a szavakból, nyelvtani helyesség nélkül.. csodák csodája… mindenki megértette mit akarok.. nem szégyeltem mondani amikor nem értettem mit mondanak nekem, hogy ismételje meg, de lassabban.. eleinte nem igazán értettem a hozzám intézett mondatokat.. egyre többet hallgattam az angol nyelvű adásokat, néztem olyan videoclippeket amin a zenés szöveg alatt írottan is mondatról-mondatra írva volt a szöveg.. Ma már elmondhatom azt, hogy nem jól beszélek nyelvtanilag angolul, de egyre jobban ki tudom fejezni magam és egyre kevesebbszer kell megismételtetnem a beszélgető partneremmel a hozzám intézett mondatait.. Köszönöm önnek ezt.. ez egy számomra meghálálhatatlan útmutatás volt.. és csak ajánlani tudom másoknak is, nehéz és göröngyös út a nyelv elsajátításához, de a gyakorlás, minél több hanganyag hallgatása szerintem előbb-utóbb meghozza az eredményét.. Ja és hozzá kell tennem, hogy nem vagyok egy tini, akire akaratlanul is „ragad” as tudás… Ez évben az 50. évem töltöm.. és boldog vagyok, hogy Ön útmutatása, bátorítása miatt vettem a bátorságot és megszólaltam.. Köszönöm.

  Válasz
 23. Neményi András

  @Gasztonyi Ibolya

  Hasznosnak hasznos, ha autóban is hallgat angolt.
  Ne legyen túl nehéz a szöveg, mert akkor nem tud a vezetésre figyelni.

  Ha olvas is, pl, a gép előtt, és hallgat is az autóban, az ló.

  Csak ismételje is el.

  A magolás sokat segít.

  Válasz
 24. Aranka

  Nekem rengeteg a problémám a nyelvtanulással!!
  1. Hamar „kiesnek” a szavak a fejemből! /Tudom, hogy ismerem a szót, csak nem jut eszembe a magyar jelentése!/
  2. Rettenetesen zavar, hogy egy szó még ezer mást is jelent!
  / Honnan kellene tudnom, hogy ott éppen melyik jelentését használjam???/
  3. Szöveget hallgatni nagyszerű dolog annak, aki hallja és érti is, hogy mit mondanak!
  4. Ha „beszélgetek” valakivel magamnak is unalmas lennék, mert mire magamnak lefordítom magyarra, megfogalmazom magamban magyarul a választ és azt próbálom elmondani angolul, akivel beszélgettem volna már hetedhét országon túl jár!!:)
  Hát ez az én nagy problémám a nyelvtanulásban!!

  Válasz
 25. Erős Zsuzsanna

  A meg nem értés. Hallgatni is csak akkor könnyü, ha közben látni is a szöveget. De hát én igazán keveset tudok még és azért nincs kedvem, mert egyrészt nem szeretem a tankönyveket a benne lévő anyagokkal, nagyon sok a hallgatási anyag. Tudom, hogy szükséges csak azt nem értem, hogy korábbi években egyáltalán nem volt „lehallgatás”, hisz nem volt ehhez szükséges készülék és mégis megtanultak az emberek idegen nyelveket!
  De hát fel a fejjel! Próbálom erőltetni magam.

  Válasz
 26. György

  Kedves András!
  Az egyik számomra legnagyobb probléma, hogy nehéz sikerélményt szerezni. Erre egyik eddig leg jobb „gyógymódom” akövetkező. Könyvesboltban vásároltam klasszikusnak számító regények angol nyelvű tömörített változatát és azt lefordítottam. (pl. Dickens Twist Olivér c. könyvét néhány tucat oldalra tömörítve. Szórakoztató élmény volt, olyan mint egy rejtvény fejtés.
  Üdvözlettel
  György

  Válasz
 27. Gasztonyi Ibolya

  Kedves András !

  Nekem az a legnehezebb, hogy nem tudom eldönteni, hogy hasznos e, ha menetközben a kocsiban hallgatom a CD-t, így a szöveget ugye nem látom.
  Este a számítógép előtt a szöveg olvasásával megfeleő a tanulás ?
  Vagy melyi az az eszköz ami még segíthetne ?
  Kell a magolás ?

  üdv. Ibolya

  Válasz