Mennyire fontos a zenei hallás a nyelvtanulás során?

Többen is feltették nekem mostanában ezt a kérdést.

Mennyire kell jó fül ahhoz, hogy az ember el tudja sajátítani egy idegen nyelv kiejtését?

Nos, rám gyakran mondták kiskoromban, hogy botfülű vagyok.

Ha Ön hallja, ami elhangzik, az már tökéletesen elegendő ahhoz, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet. Ha magyarul hallja, amikor Önhöz szólnak, akkor angolul, németül is hallja. Sőt, bármilyen nyelven hallja.

Az egy másik kérdés, hogy mennyire lesz helyes a kiejtése. Oda kell figyelni, mi hangzik el. Minél jobban odafigyel, minél jobban igyekszik utánozni az eredeti kiejtést, annál jobban hasonlít majd beszéde az anyanyelvihez.

Itt sem kell azonban tökéletességre törekednie. Bőven elegendő, ha a kiejtése nem akadályozza abban, hogy megértsék Önt.

Ön mit gondol, a nyelvtanulás során segít, ha jó zenei hallásra is van? A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

76 hozzászólás a(z) “Mennyire fontos a zenei hallás a nyelvtanulás során?” bejegyzéshez

 1. Sellei Margit

  Kedves András!
  Nekem 3 unokám van. Az egyikük zenél, és érdekes módon neki van problémája leginkább a nyelvtanulással. Persze ez nem reprezentatív, de én is azt tapasztaltam, amit Ön írt. Nem gondolom, hogy a zenei hallás, és a nyelvtanulás szorosan összefüggene.
  Üdvözlettel: Sellei Margit

  Válasz
  1. Marzsó Tibor

   Kedves Margit!
   Az a tény, hogy valaki “zenél” mint ez esetben az ön unokája, még távolról sem jelenti azt, hogy a kettő egymással összefüggésben van. Több profi zenész ismerősöm van, akik mesterien klarinétoznak, hegedülnek, ám ha idegen nyelven megszólalnak az embert kirázza a hideg. Igen, azért, mert ők kottából lejátsszák a mindenkori darabot, de a hallásuk, fogékonyságuk a zenéhez sok kínni valót hagy maga után..

 2. Nagy Tibor

  Kedves András! Véleményem szerint igen fontos a zenei hallás. Ahogy egy zenében fontos a hangsúly, úgy a nyelvben is. Ezt érezni kell, amit jó fül nélkül nehéz lehet elsajátítani. Nem tudok olaszul, de élvezem hallgatni a nyelvüket, annyira dallamos. Van egy ismerősöm, aki kitűnően tudja az angol nyelvet – felsőfokú államvizsgával bír – és borzalom hallgatni. Mintha egy robot beszélne. Nem mondom, hogy ez általános, de neki bot füle van.

  Válasz
  1. Süttő István

   Nagyotthalló vagyok 3 éves korom óta ,de nem vettem észre,hogy zavarna a nyelvtanulásban.Dolgoztam Franciaországban és Németországban közel 3 évig. Igaz hogy csak középfokú vizsgáig jutottam el,de az iskolában 5 évig tanultam a Francianyelvet , a Svábnyelvet már három éves koromtól beszélem annak ellenére,hogy nagyotthalló vagyok.
   Tsztelettel Süttő István Szfvár

  2. Kisháziné Vincze Julianna

   Németül már háromévesen tanultam – persze képeskönyvből -, és sváb nagymamámmal csak németül (svábul) beszéltünk minden másnap, amikor náluk voltunk. Sajnos sokat felejtettem, de amit tudok, azt jó kiejtéssel mondom (úgy hiszem). Az oroszt az iskolában nagyon könnyen tanultam orosz anyanyelvű tanárnőmtől (ill. nem is tanultam, csak “ragadt rám”), abból több is megmaradt, fél-orosz unokaöcséim szerint jó a kiejtésem,és nagyon szeretem ezt a nyelvet. Az angol alapfokú nyelvvizsgát munka mellett tettem le (köteleztek rá) – borzasztó kiejtéssel, no de nem volt időm és lehetőségem gyakorolni. Hétéves korom óta zongorázok, így arra gondolok, hogy a ritmus felfedezése a szavak kiejtésében és a beszédben nagyon fontos. Összegezve a leírtakat: tehát valószínű, hogy sokat jelent a zenei hallás, de szerintem mégis a gyakorlás a legfontosabb, meg a született idegen nyelvet beszélők gyakori “hallgatása”, no és az elszántság, hogy megtanuljon valaki egy nyelvet.

 3. Falusi Tamás

  Kedves András!
  A nyelvtanulásnál és a beszélt nyelv alkalmazásánál is fontos szerepe van a zenei hallásnak, hiszen a szavaknak, mondatoknak dallamuk van és a helyes kiejtést, hangképzést segíti a jó fül!
  Üdvözlettel, Falusi Tamás

  Válasz
 4. Takács Andrea

  Szerintem nem feltétel, de segít. Minden beszélt nyelvnek megvan a saját ritmikája, amit egy jó zenei hallással könnyebb elsajátítani.

  Válasz
 5. Molnár János

  Igen! Szerintem fontos,! Főleg aolyan nyelveknél, mint az angol. Az orosz, a német stb nyelveket kazettáról, CD-ről is lehet érteni, és kihallani. Az angolt elharapja, szótagokat hagy ki. Számomra teljesen érthetetlen.
  Ennek lehet az is az oka, hogy gyenge minőségű a hanganyag. Kezdő nyelvtanulóknak lassabban is felmondhatnák a szöveget, hogy megértsék. A TANANYAG VÉGE FELÉ ESETLEG LEHETNE GYORSÍTANI!

  üdvözlettel:

  Molnár János

  Válasz
 6. Eszenyi Irén

  Kedves András!
  Igazából nem is gondoltam erre, hogy zenei hallás jót tesz a nyelvtanulási készségnek!
  Nekem nagyon jó muzikális hallásom van – s nagyon is kiérzem a nyelvekből ezt a hatást.
  Köszönöm, hogy erre figyelmet fordított!
  Irén

  Válasz
 7. Gyurka

  Előnyös lehet a jó hallás, de én a motivációt tartom a legfontosabbnak.
  Nekem bot fülem van, a feleségem zongorázik.
  Én könnyebben tanulok nyelvet, ő nehezebben.
  Ő a daloknak a dallamát jegyzi meg, én a szövegét! Persze, ha figyelemre méltónak találom.

  Válasz
 8. Jósvai Bálint

  Kedves András!
  Mindenhez kell a jó fül és egy bizonyos zene érzék is mert máskülönben nem érzi a tanult nyelv dallamát, még ha darabos is mint mondjuk a német. Nem ebben látom az elsődleges problémát, ha nem az oktatásban. Keveset beszélgetnek a gyerekek, és monoton biflázás elveszi a kedvüket a nyelv elsajátításától. Az unokáim kétnyelvűek és láttam ahogy a kindergarden – ben zene eszközök felhasználásával tanulták játszva az angol nyelvet. Én is élveztem ezt a módszert, de láttam más játékos oktatást is ezen a szinten. A lányunokám aki komolyan zenél most jelenleg Magyarországon jár iskolában és ott németet tanul szinte játszva. Nem probléma Neki, hogy melyik nyelven szólal meg beszélgetés közben. Úgy tanítják a nyelvet mint az anya amikor a kisbabát tanítja beszélni. A nyelvtan ráér később mikor már tud összefüggően beszélni. Sokkal nagyobb eredményt lehetne elérni így.

  Válasz
 9. Köteles Mária

  Kedves András!
  Zongoraművész kislányom van, és az unokáim is zenélnek úgy zeneiskolai szinten. Azt tapasztalom, hogy a zenészeknek könnyebb dolguk van a szép kiejtést elsajátítani, de nyilván több szorgalommal, én is meg fogom tanulni úgy, hogy megértsenek.
  Még nem tartok itt, de nem adom fel, zenei hallás nélkül sem. Jóllehet az unokáim egyelőre azt tanácsolják: Mama, csak akkor szólalj meg angolul, ha tűz van …

  Válasz
  1. Váradi Erika

   Kedves András. Nekem a kiejtéssel semmi gondom nincs,annak ellenére,hogy nem különösebben jó a zenei hallásom. Külföldön már többször meg is dicsérték érte.Csak az a rossz, hogy az alapokról nehezen tudok tovább lépni. Tisztelettel Erika

 10. Horváth Lajos

  Kedves Neményi úr.
  Én 1957 őszén vonultam be a magyar “néphadsereg”-be.
  Ott géppuskásokhoz kerültem és tönkre ment a fülem, mert a hallásvédő eszköz ebbe a bunkó hadseregben
  ismeretlen volt. Azóta csak 3 kilóhertz-ig hallok mindkét fülemre. Ez azt jelenti, hogy a sziszegő hangokat nehezen ismerem fel. E miatt csak könyvekből tudok tanulni. Bár érdekes, hogy a szeretett hozzátartozóim
  hangját fel tudom magamban idézni. Nagyon irigylem azokat akik több nyelven beszélnek még akkor is
  ha csapnivaló a kiejtésük. Valószínűnek tartom, hogy a jó zenei képességek előnyösek a nyelv tanuláshoz.

  Válasz
 11. Üveges Aranka

  Kedves András!
  Szerintem összefügg a zenei hallás a nyelvtanulással. különösen a hallás utáni értésnél jelentkezik. Nekem sok zenész ismerősöm van, akik szintén osztják a véleményem. van még egy másik dolog a gyorsírás. azok az emberek nagyon jók hallás utáni értésben. Üdvözlettel Ü. Aranka

  Válasz
 12. Farkasné Dr.Pintér Orsolya Mária

  Kedves András!Én is azokkal értek egyet,hogy könnyebben tanul az idegen nyelvet,akinek,jó a hallása…persze kivételek mindig,mindenben akadnak,szeretettel üdvözlömDr.Pintér Orsi.

  Válasz
 13. SEPSI GABRIELLA

  KEDVES ANDRÁS !
  KÖZEPES FOKON HALLÁSSÉRÜLT VAGYOK. NEM MINDEN HANGOT HALLOK MEG, EZÉRT NEKEM NEHEZEBB DOLGOM VAN. DE HA LÁTOM A SZÖVEGET ÉS A KIEJTÉST LEÍRVA, AZKÖNNZEBBÉ TESZI A NYELVTANULÁST.
  KÖSZÖNÖM, HOGY A KIEJTÉST IS LÁTHATOM A FELTETT ANYAGBAN.
  S.GABRIELLA

  Válasz
 14. Farkasné Dr.Pintér Orsolya Mária

  Kedves András! én azokkal értek egyet,akik szerint könnyebben tanul idegen nyelvet az,akinek jó hallása van,persze kivételek mindig akadnak…kérdeznék én is valamit:Ön szerint létezik olyan,hogy “nyelvérzék”?,mert szerintem igen .A Lomb Kató könyvét olvastam sok évvel ezelőtt,Ő negligálja ezt.Kérem válaszoljon,Ön mit gondol,tapasztalt erről????Köszönöm,ha megtisztel a válaszával.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Mária!

   Szerintem középszintig (B2) el tud jutni mindenki.
   Van, akinek könnyebben megy, van, aki nehezebben tanul.
   Nagyon sok tényező befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan tanul meg valaki egy idegen nyelvet.
   Oda kell figyelni a hallott szövegnél a kiejtésre és az intonációra is.
   Lomb Kató szintjét nem érdemes összehasonlítani egy átlagos nyelvtanuló szintjével, mert ő több, mint 10 nyelvet sajátított el.
   Ha valaki az egész életét nyelvtanulással tölti, az nem ugyanaz,
   mint amikor egy nyelvtanuló 2 -3 év alatt megtanul egy idegen nyelvet.
   A nyelvérzék helyett inkább odafigyelésről és motivációról beszélhetünk.

 15. Lantos Sándor

  Tisztelt András! Közel 50 éve,hogy amatőr szinten zenélek, az “ún” hőskorszakban kamunyelven énekeltük az angol számokat,ahogyan azokat a MK 23-as magnóról hallgatva kiejtés szerint próbáltuk leírni! Most,hogy tanulom az angolt,annyit már elértem,hogy kezdem érteni,hogy miről szól a dal,számomra úgy tűnik hogy szebben ,és tisztábban elő tudom adni saját zenei kiséretemmel! Azt gondolom,hogy a jó hallás szebbé,és érthetőbbé teszi beszédünket!

  Válasz
 16. Estók Endréné

  Nekem van egy 12éves kisunokám,aki zongorázik és nagyon jó az angol kiejtése ( most tanulja)néha gyakorolunk együtt .Engem sokszor kijavít,de én 72 évesen kezdtem tanulni és nem túl könnyű.Kedves András a könyve azért sokat segít.

  Válasz
 17. Simon Lászlóné Erzsébet

  Kedves András!
  Én több, mint 7 évig tanultam zenét, de úgy érzem a jó hallásom nem nagyon segít a nyelvtanulásban. Nekem az a fő problémám, hogy hamar felejtek és mindig vissza kell menni a “kályhához’. Na meg az is, hogy rajtam kívül nem beszél a környezetemben senki németül, így nekem a nyelvtanulás nehézkes és lassú.
  Azért az Ön által küldött anyag sokat segít, ősszel talán kamatoztatom, mert kiutazom Németországba egy kis időre.

  Válasz
 18. Imre

  Egyikünk sem tanult meg beszélni orosz nyelven. Nem ez volt a kötelező.
  Érezni kell valami motivációt, mert a napi feladatok elnyomják a hangulatot.
  Az angol nyelv zeneisége messze jobb, nem véletlen, hogy ez a világslágerek nyelve. így
  az is természetes, hogy A JÓ ZENEI HALLÁS ELŐNY !

  Válasz
 19. Melinda

  Nagyon nehezen tanulok nyelvet nem tudom segítene a zene ? Lehet ,hogy elvonná a figyelmemet .

  Válasz
 20. Melinda

  Nagyon nehezen tanulok nyelvet nem tudom segítene a zene ? Lehet ,hogy elvonná a figyelmemet .

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Nem tanulás közben kell zenét hallgatni.
   A zene hallgatása során megjegyezné a dalok szövegét, így segít a zenehallgatás a nyelvtanulásban.

 21. Korim Edit

  Kedves András!
  Nem gondolkoztam még ezen, de elképzelhető, hogy van köze a kettőnek egymáshoz. Mindig szerettem hallgatni az olasz slágereket, a zene is tettszett, de a szöveg is. Annak ellenére , hogy nem értettem. Az angolnál nagyon figyelnem kell, mert számomra néha bosszantóan egybehallom a szavakat, és gondolkoznom kell a hallottakon. Nyilván ez az angol nyelv zeneisége.
  Tisztelettel

  Válasz
 22. Horniák István

  Szerintem sokat segít! Én már kezdek rosszul hallani is. Az meg kifejezetten árt!!

  Válasz
 23. Eveli Györgyné

  Szerintem nem kell hozzá . Az én unokám német . Tud mellette magyar. angol latin nyelvet. De nincs zenei érzéke énekhangja.

  Válasz
 24. Munkácsi István

  Kedves András
  A vélemények megoszlanak!Lomb Kató a 16 nyelven beszélő szinkron tolmács erről azt írta: A Világ sok helyén járva azt tapasztaltam,hogy neves magyar zenészek,akik évtizedek óta külföldön élnek rémes kiejtéssel beszélik második hazájuk nyelvét.Ezért nem a zenei hallást tartom fontosnak,hanem az ugynevezett ráhallást az idegen nyelvre.aA személyes tapasztalatom is az ,hogy a zenei hallás nem szükséges.Egész életemben foglalkoztam hangszeres zenével.A melódiák könnyen megragadnek bennem,a szövegek nehezebben.A magnóról hallgatott szöveget olyan nehezen értettem meg,hgy a tanár megjegyezte,bizonyára rossz hallásom van..Most 77éves vagyok.három nyelven is beszélek alap fokon ,de úgy gondolom,hogy külföldön kellene élnem,hogy magasabb szintre jussak….

  Válasz
  1. Bánné L. Ludmilla

   Zenei érzéke sokat segit ,de nem ez a fontos. Sokat kell beszélni és hallgatni és javulni fog a kiejtése.Ez az én véleményem. Mindenki tud megtanulni beszélni ,csak abban a környezetben kell élni. Az,hogy kiejtése milyen számomra másodlagos ,minden megértem és meghallgatnak .Vagy és tudok kommunikálni .

 25. Futó Jánosné

  Kedves András! Nem gondolkoztam ezen , habár a zenét nagyon szeretem.Sajnos egyedűl tanulok itthon nincs akivel gyakoroljak ,ìgy eleg nehéz; sok mindent elfelejtek, de nem adom fel.Nagyon örülök amikor a tv német nyelvű csatornához kapcsolok és nem sok mindent ugyan, de egyre többet megértek belőle. Üdvözlettel: Jucuska

  Válasz
 26. Tóth Lászlóné

  Kedves András!

  Szerintem se árt, ha jó hallása van valakinek. Csak azt hallom ki egy idegen szövegből, amit már ismerek. Használnak idegen szavakat a magyar nyelvben is, azokat se “értem”, mármint ki se tudom keresni, hogy mit jelent, mert utánozni se tudom azt, amit hallok. Az ismerőseim közül csak azok beszélnek jól idegen nyelveket, akiknek jó a zenei hallásuk is.

  Üdvözlettel: Rita

  Válasz
 27. Marika

  Kedves Andras! Nem vagyok kompetens abban, hogy megiteljem vajon a zenei hallas segit e a nyelvtanulasban, de nekem a zene hallgatas es kozben az szoveg (angol) kovetese, hangos olvasasa eneklese, nagyon sokat segitett a jobb kiejtesben.
  Mindenkinek ajanlom, termeszetesen kedvenc dalokkal, hogy elvezetes legyen. Nekem Elton John dalai a favoritok, mert raadasnak sok kifejezes, egesz mondatok is megragadtak hamarabb, mint magolassal. 😊

  Válasz
 28. Kemény Ferenc

  Kedves András!
  Ha kellő zenei műveltséggel rendelkeznék, bizonyára megalapozottabb lenne véleményem. A zene és a nyelv között közvetlen kapcsolatot nem látok. Óvodás korban azonban az éneklés nagyon segíti a nyelvtanulást. Tehát befolyását tagadni nem lehet. Minden nyelvnek megvan a saját melódiája. Míg egy adott nyelvvel nem foglalkozunk, igen sokszor durvának, darabosnak érezzük.. Elmélyült tanulás során a nyelv melódiája egyre inkább kirajzolódik.
  Persze vannak nyelvek, melyeket “kapásból” dallamosnak érzünk, másokat kevésbé.
  Számomra erre a legjobb példa az orosz volt. Az iskolában kelletlenül tanultam és nagyon idegennek éreztem. Aztán mikor oroszok közé kerültem, az emberi kapcsolatok felgyorsították a nyelv elsajátítását és szinte kitárulkozott előttem. Ma az a véleményem, hogy a szláv nyelvek közül nem találnék dallamosabbat.

  Válasz
 29. Horvath Anna

  Minden nyelvnek van “lüktetèse”, “dallama”. A csalàdomat tekintve szerintem igenis van szerepe a jò zenei hallàsnak, de legalàbbis a ritmusèrzèknek biztosan.

  Válasz
 30. Sós Gábor

  Kedves András, Tisztelt Tanár úr!

  Szerintem jó hallásra feltétlen szükség van a nyelvtanulás során. A jó zenei hallás is előnyös lehet, mert minden nyelvnek vannak speciális hangsúlyai és ritmusai, amit könnyebb elsajátítani annak aki megérzi ezt. Fontos lenne az hogy érthetően, hangsúlyozva beszéljenek az emberek egymással és egymáshoz. Ezzel kifejezhető a másik ember iránti tisztelet is. A hadarás és a motyogás semmire sem jó, attól még a hallgatás is többet ér. Megfigyelhető az is hogy aki szépen, hangsúlyosan beszél azzal mások is szívesen beszélnek.
  Aki motyog, hadar és darál, azt pedig inkább elkerülik, széles ívben.
  Mindenkinek törekednie kell arra hogy szépen, választékosan, és érthetően beszéljen, mert a beszéd is egy alkotás.
  Tisztelettel: Sós Gábor

  Válasz
 31. Matkovics Zsuzsa

  Kedves András!
  A jó zenei hallás nagy ajándék és aki megkapta, sok segítséget kapott a nyelvtanulás terén is. De nélküle is elsajátítható az idegen nyelv, csak kitartás, szorgalom kell hozzá és a nyelvi környezet a legnagyobb segítség. A nyelvtanulás a többi tudomány, ismeret elsajátításával együtt az agyban megy végbe, ott dől el minden. Aki már ismer néhány idegen nyelvet, sokkal könnyebben tanul meg egy újabbat.
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 32. Ilona Szabo

  Kedves András! Véleményem szerint nagyon fontos a zenei érzék is a jó nyelvtanuláshoz.Kell hozzá még szorgalom, anyanyelvi környezet és nemcsak szorgalmas kitartó tanuló hanem egy jó tanár is és akkor biztos a siker!Fontos még a jó nyelvérzék is ami velünk született dolog,igy akàr több nyelvet is képesek vagyunk elsajátítani,egyre könnyebben!Minél több nyelvet tud annál könnyebben megy a következő nyelvnek a tanulása,ez saját tapasztalatom,aki őt nyelvet tanultam és már az ötödik egész könnyen ment!

  Válasz
 33. Molnár Józsefné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Eddig nem is gondoltam arra, hogy a zene és a nyelvtanulás között kedvező összefüggés lehet, pedig nagyon szeretek zenét hallgatni, sőt hangszeren játszani, tehát van zenei hallásom. Ennek ellenére a nyelvtanulás nem megy könnyen. Lehet, hogy érdemes erre jobban odafigyelni? Megteszem.
  Köszönöm, hogy felhívta erre a figyelmet.
  Üdvözlettel: Molnárné Anna

  Válasz
 34. Pap Zoltán

  Bocsánat,hogy ide írom de emailre nem válaszoltak amit küldtem,hogy kérnék minden reklám anyagot ami idegen nyelvvel kapcsolatos! Arra gondolok,idegen nyelvü füzetek könyvek amit önök adnak ki,tanulás szempontjából! Kérek reklám anyagot az email címemre,küldjenek!

  Válasz
 35. Vannai László Pál

  Tisztelt Neményi András!
  Csatlakozom Molnár Anna véleményéhez.
  Zenével foglalkozom. Elég jó a zenei memóriám is, kb. 5x jobb,mint a szöveg memóriám. Annak idején általános iskolás koromban a fagylalt és matinéjegy árát úgy szereztem meg, hogy pl. egy négy versszakos 4 soros , soronként 8 szótagos verset egyszeri elolvasás után szóról-szóra visszamondtam…Aztán történt egy súlyos baleset ( agyrázkódással is járt), s nagy mértékben megromlott a név és szövegmemóriám. Lehet – a lustaságom mellett -, hogy ez az ok, amiért nem megy az idegen nyelvek tanulása?

  Válasz
  1. Tóth Katalin

   Kedves András!
   A beszélt nyelvnek dallama, ritmusa van. Szerintem sokat segít a nyelvtanulásban a tanult nyelv dallamának, ritmusának “meghallása”, elsajátítása.
   Üdvözlettel: Kati

 36. Lutring Erzsébet

  Kedves András!

  Úgy gondolom, hogy segít az idegen nyelv tanulásában, ha valakinek jó a zenei hallása.

  Üdvözlettel: Erzsébet

  Válasz
 37. Tóth istvánné

  Igen feltétlen segít a helyes kiejtés elsajátításában a jó hallás.

  Válasz
 38. Tamás Kornél

  Kedves András!
  Botfülű vagyok, nehezebben utánozom le a hallott szöveget olyan jól, mint ahogy mondták. Ebből adódóan néha mást mondok, mint amit szeretnék. Gyermekeim, akik szintén nem opera énekesek, de több időt töltöttek, töltenek el nyelv tanulással, mint én, és szeretnek zenét hallgatni, hamarabb eljutottak a szöveg megértéséig, mert érdekli őket, mi is a dal szövege. Mert érdekli őket! Én csak hallgatom a zenét, és nem érdekel mi a szövege, akkor sosem fogom megérteni!
  Ha akarom megérteni a beszélt nyelvet, akkor meg fogom érteni! Miért? Mert akarom! Mert gyakorlom!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Tamás!

   Jól leírta a siker receptjét:
   akarás + gyakorlás.

   További tanulásához sok sikert kívánok!

 39. Soös Gézáné

  Tisztelt András!
  Már harmadszor rugaszkodok neki az angol nyelv tanulásának. Valami mindig közbejött. Jelenleg 75 éves vagyok, időm már van. de nehezen megy. Biztos a korom miatt. A beolvasott mondatok szavait csak akkor tudom szétválasztani, ha már megtanultam azt a részt. Régen kórustag voltam. zenét is tanultam. tehát a feltett kérdésre nemleges a válaszom.
  2018.05.17.
  Ilona

  Válasz
 40. Polgár József

  Tisztelt András!

  Szerintem a jó zenei hallás segít a nyelvtanulásban. Aki szívesen,kedvtelésből hallgatja a zenét,egy idő után
  “beleért” a szövegbe. Egyre több tanult szót,kifejezést lehet megérteni.Természetesen ehhez nyugodt körülmény, jó hallás szükséges.
  Üdvözlettel:Polgár József

  Válasz
 41. Czéhmester Gábor

  Kedves András!
  A hozzáértők szerint abszolút hallásom volt – most már így hatvanöt felett magával a hallással is van egy kis gondom – de a nyelvtanulásban kifejezetten nem jeleskedtem. Ennek oka azonban nem a hallás, vagy a nyelv milyensége volt, hanem a tanárhoz való viszonyom. (Korábban erről már írtam Önnek.) Verset könnyen tanulok, zenét belső hallással is írok. A nyelvtanulás, amihez nem biztosítok magamnak elég és rendszeres időt, nem eredményes! Így a saját nyelvtanulásomról értékelhető véleményt nem tudok adni.
  DE! Ha olyan tanárt kapok a suliban, mint a nővérem, akinek sokkal „szerényebb” szintű volt a hallása, lehet, hogy én is nyelvszakkörös és jeles lettem volna. Neki azonban rettentő nagy szorgalma és motiváltsága volt, amivel ezt elérte!
  A konklúzióm: Lehet valaki zseni, ha nincs célja, szorgalma és kitartása, nagy valószínűséggel nem lesz eredményes. Ha valaki szerényebb képességekkel bír, de rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal és céltudatos, nyert ügye van!
  Baráti szeretettel: Czéhmester Gábor

  Válasz
 42. Buzasi Iliona

  A tiszta ,pontos megértés ,hallásból ered ,szerintem a jó zenei hallás ezt támogatja.

  Válasz
 43. Friedel Józsefné

  Talán ami a legfontosab a szorgalom és a kitartás.Ha nagyon akarunk valamit azt meg is tudjuk valósitani A zenei hallás segithet sokat, könnyitheti a kiejtést ,de a legfontosabb az akarat.

  Válasz
 44. Alice

  Kedves András!
  A nyelvtanuláshoz nem “zenei hallás” szükségeltetik, hanem fonematikus hallás. Ez az a képességünk, amivel kicsi gyermekkorunktól úgy tanuljuk meg az anyanyelvünket – Pl. kétnyelvű, többnyelvű környezetben akár kettő vagy több nyelvet is -, hogy mit sem tudunk a nyelvi szabályokról, nyelvtanról, szókincsről stb. Sajnos ez a képességünk idővel csökken, erre mondja a szakirodalom, hagy a nyelvelsajátítás életkorhoz kötött. Ezt az “ösztönös” nyelvtanulást kellene valahogy visszacsempészni a nyelvoktatásba, azzal együtt is, hogy a fonematikus hallásunk többnyire (némi képzavarral élve) felnövekedve elillan.

  Válasz
 45. Kun Attila

  Kedves András !
  A feltett kérdésre igazán nem tudom a választ. Valamikor tanultam hegedülni,úgy 60 éve,de rövid idő után
  abbahagytam. Talán van némi hallásom,de úgy gondolom Tamás Kornél véleményénél maradok.
  akarás+gyakorlás
  Üdvözlet: Kun Attila

  Válasz
 46. dr.Gulyás Andrásné

  Egyetértek azok véleményével,akik azt írták,hogy akarás + gyakorlás rendkívül fontos.Ennek ellenére úgy gondolom,hogy a jó hallás még könnyebbé teszi az idegen nyelvek elsajátítását.
  Üdvözlettel:Gulyás Vali

  Válasz
 47. Siklós Jánosné

  Tisztelt Neményi Úr! A gyermekem 6 éves korától klasszikus zenét tanult kb tíz évig,majd gitározott,citerán is játszott,főleg Beatlest! Angolul nagyon szépen beszél,eddig stimmel a zene a nyelvre való jó hatása! Ellenben a tesómnak bot füle van/ nem adlak másnak ,nekem rendelt az élet/ szövegű dalt,csak mondani tudja,persze így is hatásos! A Pisti tesóm öt nyelvet tanult meg könnyedén,így nem tudni,hogy hogy is van ez az egész?

  Válasz
 48. Hirják István

  Kedves András.
  Szerintem nincs jelentősége a zenei vallásnak. Sokkal inkább az akaratnak, a motivációnak és talán a matematikai érzelmek, ezáltal könnyebb megérteni a nyelv logikáját.

  Válasz
 49. Németh Attila

  Minden bizonnyal segít a nyelvtanulás során a jó zenei hallás – de nem alapfeltétel, szerintem. Volt régen egy kollégám, ő dadogott a beszéd közben, de ha énekelt, akkor folyékonyan mondta a mondókáját. Sokat tanultam autodidakta módon angolul úgy hogy kikerestem az egyik zeneszámomat angol szöveggel, majd könyvből lefordítottam magyarra. Érdemes kipróbálni, komoly kutatómunka. Viszont ha precízen végezzük a fordítást, majd újrahallgatjuk az eredeti zeneszámot, minden szó szinte hatalmas neonreklámként jelenik meg előttünk, automatikusan ráültetve az írott szöveg fonetikája a valós kiejtésre. Az időt természetesen zabálja, egy 4 vers strófás zeneszám kb 1,5 – 2 óra – eleinte. De amint többet foglalkozunk a fordítással, egyre könnyebb a folyamat. Szerintem itt lép be a képbe a hallás, de a szótár folyamatos használata kompenzálni képes a hallás korlátozott meglétét.

  Tisztelettel

  Németh A

  Válasz
 50. Éva

  Három gyermekem van. Mindhárom zenél. Kettő könnyen tanulja a nyelveket, egy pedig nagyon nehezen. Nem tudom, eldönteni, milyen összefüggés van, de szerintem nem hátrány, viszont nem feltétel a zenei hallás.

  Válasz
 51. Sántha László

  Két unokám van.Mindkettő tanul,tanult zenét.A nyelvtanulás könnyen megy nekik,de valószínű segít,hogy az Anyuka Ausztriában dolgozik,és jól beszél németül. Nem látom az összefüggést a gyerekeknél a zene,és a nyelvtanulás között. Magam részéről csatlakoznák Nagy Tibor véleményéhez.
  Szükségem van a nyelv dallamának, és ritmusának a hallására.Különösen az olasz nyelvben fedezhető fel ez a dallam.Élvezetes hallgatni őket.

  Válasz
 52. Albrecht Júlia

  Nagyon jó, ha van zenei hallása a tanulónak, de nem létkérdés. Hangosan kell gyakorolnia a tanulás során a szövegolvasást, szótanulást. Mindíg hangosan – ehhez persze magány kell. A visszahallgatás is segít. A beszélgetés élő gyakorlása a legjobb végül.

  Válasz
 53. Dr. Nemes András

  Engem segít a nyelvtanulásban, hogy van egy kis zenei jártasságom, viszonylag jó hallásom, de azt is észrevettem, hogy nyilván csak az ismerős szókincsből válogat az agyunk (no meg a szövegkörnyezetből) amikor fel kell ismerni a kifejezést.
  Nemes András

  Válasz
 54. Somogyi Margit

  A jó hallás mindenképpen kell,addig amig a nyelvet elsajátítod.Már középiskolás koromban felvilágosítottak,hogy nincs érzékem a nyelvtanuláshoz.Gondolom erre értették,amit már dolgozóként megértettem, egy német nyelvtanfolyamon,ugyanis az új szavak nagy százalékát csak akkor értettem meg amikor a tanár a táblára felírta. Azzal a szavakkal utána nem volt gondom beszédközben megértettem.
  Lehet,hogy egyszerűen vannak emberek, akiknek a hallásukkal van baj, de a magyar nyelvet ismerjük, és már félszavakból is értünk.Az idegen nyelvekkel más a helyzet.

  Válasz
 55. Marzsó Tibor

  Kedves András,
  Dear Mr. Neményi!
  Nagy érdeklődéssel olvastam az első ingyenes leckét, – angol nyelven.
  Mondanivalóm bevezetőjeként engedjen meg nekem egy pár, a témához illó ismertető jel közlését.
  Közel 4 évig éltem és dolgoztam Nagybritanniában. Röviddel oda érkezésemet követően beiratkoztam a
  nevezett város (Bradford Yorks.) által üzemeltetett ingyenes “ENGLISH FOR FOREIGNERS” esti tanfolyamra. A kurzus végeztével három nyelvvizsgát tettem le, – mindhármat sikeresen. Elementary,middle and top stage,,,,,Amikor aztán elhagytam Angliát, a legtöbb “bennszülött” angol közül csak nagyon kevesen ismerték fel bennem a külföldit. “Your pronounce is outstanding” – vélték legtöbben. Ide kívánkozik azon meggyőződésem kinyilvánítása, miszerint igenis elengedhetetlen a jó zenei hallás megléte Ugyancsak itt jegyzem meg, noha nem vagyok zenész, de abszolút hallásom van. Feltételezem, hogy ön nyelvtanárként tudja ez mit jelent… Bármikor képes vagyok egy “Á” (la) hangot énekelve adni, ami zongorán történő beazonosítás után hajszál pontosan egyezik.
  Végezetül egy szerény megjegyzés az ön által leírt, fonetikus magyar kiejtésekhez.
  For instance:
  áftörnún, váts, hángöri, tenk…….
  Ugyanakkor teljes mértékben tisztában vagyok a valóban helyes angol kiejtés írásban történő illusztrálásával. Gondoljunk csak a “TH” kacifántos, valóban tökéletes kiejtés elsajátítására.
  Kindly greetings,
  Marzsó Tibor Lugano/Balatongyörök

  Válasz
 56. Horváth Sándor

  Kedves András!
  Elmúltam 70, és most spanyolul tanulok. Ingyenes spanyol próbalecke nincs. Kérjek helyette olaszt?
  HorSan

  Válasz
 57. Kiss Györgyné

  Én 2 éve kezdtem el az angol tanulást az Ön biztatására. A lemezei és a könyve is nagyon jó, de nekem mégsem sikerül a tanulás. Nincs kivel beszélnem, de nem adom fel. Erzsébet.

  Válasz
 58. Garai Sándorné

  Kedves András.
  Garainé Piroska vagyok szeretném megvásárolni az angol Buldózer könyvet és a kazettát.
  Sajnos mindig lemaradok a kedvezményes vásárlásról.
  Kérném szíveskedjék megküldeni ha van rá lehetőség.
  Tájékozódni szeretnék,hogy mennyibe kerül a könyv és kazetta, a fizetés és a csomag küldés milyen módszerrel történik.
  Üdvözlettel
  Garainé Piroska

  Válasz
 59. FODOR LAJOS

  Szerintem segít , hangkíetéseknél . Nem mindegy ,kéredezünk ,vagy álitunk vallamit .

  Válasz