Memorizálni vagy magolni érdemes inkább?

Ja, hogy a két dolog nem ugyanaz? De nem ám! Nézzük csak meg, mi a különbség.

Amikor elismétel egy mondatot, és érti is, amit mond, az a memorizálás. Amikor megpróbál valamit megjegyezni anélkül, hogy értené a jelentését, az a magolás. Képes ugyan elismételni, de nem érti, amit mond (ha rákérdeznek, akkor ez kiderül!).

A nagyobbik fiam például a matek definíciókat kívülről fújja, csak nem érti. Ezért a példák megoldása során rendszeresen elakad. Ebből jövök rá, hogy a definíciót nem értette meg, csak bemagolta. És hiába magolta be, mert ha egyszer nem érti, akkor nem tudja használni. Ez a jelenség az idegen nyelvek tanulása során is tetten érhető.

Nézzünk egy példát az angol nyelvből:

I usually go home at 10 p.m.
/ áj júzsöli gó hóm et ten pí em /
Általában este tízkor megyek haza.

Ahhoz, hogy ezt a mondatot meg tudja jegyezni, szükséges, hogy értse a jelentését. (A nyelv az nem olyan, mint a matematika, a szavak jelentésének összege nem adja ki a mondat jelentését.)

Egy ilyen mondatot kezdő nyelvtanuló koromban én 5 lépésben tanultam meg (a 80-as évek elején még édesapám segített ebben).
– I go home. Megyek haza.
– at 10 p.m. Este tízkor.
– usually. Általában.

Ha ez már megy, akkor:
– I usually go home… Általában megyek haza…
– I usually go home at 10 p.m. Általában megyek haza…este tízkor.

Ha csak meg akarjuk érteni a mondatot, akkor ez így jó lesz, bár nem túl magyaros. Magyarul is mondjuk ki: Általában este tízkor megyek haza.

Nos, körülbelül ilyen küzdelmet kell megvívnia egy mondattal. Érdemes, mert ezt a mondatot így érti, és ha megtanulja, akkor használni is fogja tudni. Így nagyon sokáig fog rá emlékezni, nem felejti el hamar.

Abból indultam ki, hogy az alábbiakat már tudja:
I go / áj gó / Én megyek.
10 / ten / Tíz.
10 p.m. / ten pí em / Este tíz.

Ha ezek ismerete nélkül tanulja meg a példában szereplő mondatot, az magolás, és teljesen felesleges. Ne akarjon eleinte összetett mondatokat, bonyolult párbeszédeket memorizálni, mert az magolás lesz. A memorizálást egyszerű mondatokkal kezdje, mint például:

– I like beer. (szeretem a sört)
– I like walking. (szeretek sétálni)

A magolás értelmetlen. Ezzel szemben nagyon hasznos a memorizálás.
A memoriterek növelik az aktív szókincsét, és fejlesztik a beszédkészségét is. A memoriterekre, a memorizált mondatokra sokáig fog emlékezni. Ezért ajánlom Önnek is, hogy tanuljon meg kívülről eredeti szövegeket.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

47 hozzászólás a(z) “Memorizálni vagy magolni érdemes inkább?” bejegyzéshez

 1. Szigeti Jánosné

  Kedves András ! Szeretném megtanúlni a Német nyelvet ,de hiába probálom elfelejtem . Bár kettö agyiinarktusom volt épen ezért szeretném frisiteni az agy memoriámat . De mivel alacsony nyugdijas vagyok így lehetetlen , hogy megvegyek bármilyen könyvet .Ön mit mondana hogyan tanuljam meg ?

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Sajnos nem rendelkezem orvosi végzettséggel, nem ismerem az agyi infarktus által okozott hatásokat.

 2. Mihály

  Én a szavankénti memorizálást is a magolás kategóriájába sorolom.
  Az egyedül, magában álló szó semmihez sem kapcsolódik, ezért gyorsan kihullik az ember memóriájából.
  Csak az új szavakat, kifejezéseket tartalmazó egész mondatokat érdemes tanulni.
  A legtöbb eltárolandó információt a ténylegesen beszélt nyelv tartalmazza: a papirra rögzíthető információn felül a kiejtés, a hangsulyozás hordozta információt + a hozzá kapcsolódó metakomunikáció által közölt információt. Ennek következtében a megtanult szöveg valószínüleg tovább megmarad a sok, egymással összefüggő információ jobb memóriában tarthatósága miatt.
  A hallás utáni memorizálás tudomásom szerint gyorsaságban elmarad a látás (olvasás) utáni memorizálástól.
  Ha ez így van, akkor olyan tananyagok kellenek, ahol a leckék filmszerűen jelennek meg. Egymással beszélő szereplőkkel, akiknek minden arcrezdülése, gesztikulása is látható , a halható dialógusok mellett. Tehát érdemes lenne idegen nyelvű feliratos DVD-ket nézegetni, de kinek van erre energiája? A motiváció – legalábbis nállam – mindig elvész.

  Válasz
 3. Máté Kriszti

  Kedves András! Az is haladás hogy a napokat hónapokat a négy évszakot és a köszöntéseket is tudom mondani már az is haladás.

  Szeretettel.
  Máté Kriszti

  Válasz
 4. Máté Kriszti

  Kedves András! Az is haladás hogy a napokat hónapokat a négy évszakot és a születésem dátumát is tudom mondani már az is haladás.

  Nagyon sok szeretettel.
  Máté Kriszti

  Válasz
 5. Zsuzsi

  Megrendeltem a Buldózer angoltanfolyam kezdőknek első kötetét. A CD nem volt a csomagban. Azt külön kell megrendelni?

  Válasz
 6. Szilágyi Andrea

  Kedves András!
  Én már rendeltem öntől egy könyvet
  Angol ismétlő könyvet, de amire vágynék, ha lenne egy cédé, vagy is angol ismétléssel, ami ehhez a könyvhöz valló, mert sokkal könyvben tanulók így és tudom, hogyan kell kiejteni, ha halom is.
  Ha tud segíteni, kérem, küldjön nekem egy hanganyagot.
  Címem:Szilágyi Andrea
  2081 Piliscsaba Béla király u 80

  Válasz
 7. Rostás Kálmánné

  Kedves András! Köszönöm a nagyon gyors választ. Nagyon érthetőnek tünik a tanácsa. Azt hiszem, ezzel a módszerrel tényleg sikerül.

  Üdv. Rn. Teri

  Válasz
 8. Neményi András

  @papai adrienn – Két ötletem van.
  Az egyik, hogy el kellene végezni egy nyelvtanfolyamot nálunk, a nyelviskolában. A tanfolyam a meglevő tudás szintjéhez igazodik, rendszeres a számonkérés.

  Ha mesze vagyunk, akkor marad a Bulldózer angoltanfolyam kezdőknek című kiadványom, amiből egyedül, otthon is lehet tanulni.

  Válasz
 9. papai adrienn

  kedves andras!
  most kezdem ezt a tanfolyamot,meg szeretnek minel hamarabb tanulni angolul mivel hogy ki szeretnek menni londonba dolgozni!!!!az angol nyelvtudasom nem sok mivel hogy az iskolaba a tanarno nem nagyon beszeltet minket csak mondatokat oldunk es hiaba de nem eleg sok!!azert megertem a szavakat a valaszolassal van a baj!!!mit csinajak tudnal rajtam segiteni?

  Válasz
 10. Tibor

  Kedves András !

  Nagyon örültem a buldózer csomagnak , meg is rendelném , de a következő a problémám. Izlandon élek és a postán vámot kellene rá fizetni , nos a kérdésem a következő lenne , hogy tudnám úgy megrendelni , hogy ezt magánszemély küldje ki nekem nem hivatalos cég ? Várom válaszát a következő címen : csimbile kukac gmail.com , előre is köszönettel 1 magyar izlandi

  Válasz
 11. Baloghné Klára

  Kedves András!

  Reménykedem! Ennyi még kevés a véleménynyilvánításhoz, de nagyon remélem, hogy a következő levél után már okosabb leszek. Nagyon várom a következő levelet.. Üdvözlettel: B. Klára

  Válasz
 12. Bessenyeiné D. Éva

  Kedves András!
  Igen, igen! Ez az amit kerestem! Biztos, hogy így menni fog! Már régen túl vagyok azon, hogy SZERETNÉM. Mára már nagyon akarom! Várom a továbbiakat! Üdv: Évi

  Válasz
 13. Palcsesz László

  memoralizással kedvedvet kapok a társalgáshoz,remélem.
  Köszönöm,máris tetszik a tematika.

  Válasz
 14. Szécsényi Ferenc

  Tisztelt András.
  Köszönöm a lehetőséget és a jó tanácsait, amit nagyon remélek, hogy be is tudok tartani. Remélem, hogy az Ön segítségével sikerül megtanulnom angolul. Feri.

  Válasz
 15. Várhegyi Veronika

  Kedves András!
  Köszönöm a gyors reagálást a feliratkozásomra.
  Számomra nagyon hasznos módszer az amit ajánlott.
  Remélem az Ön segitségével sikerülni a folyamatos beszéd.ami jelenleg még bizonytalanul megy.
  Köszönettel:
  V.Veronika

  Válasz
 16. Sütő Lászlóné

  Kedves András!

  nagyon köszönöm az eddigi tanácsokat, mindig örülök nekik, mert valóban sokat segítenek, és rendkívül jók……ez a mostani tanács azért tetszik nagyon, mert éppen erre volt szükségem…nagyon köszönöm!

  Jó egészséget, és további sok sikert, jó munkát kívánok

  Üdvözlettel, és köszönettel

  Sütőné Erika

  Válasz
 17. Kelemen Mariann

  Nekem már van egy felsőfokú nyelvvizsgám, csak nagyon régen szereztem és fel akarom frissíteni. Remélem ezzel jobban megy majd.
  Tisztelettel és köszönettel
  Kelemen Mariann

  Válasz
 18. PiklerLajos

  Kedves András!

  Én már most kedvelem a módszert. Ez az, ami mér régen vártam, a kisgyermekek sem a nyelvtannal kezdik. A mondat elemzést még nem ismerik, de beszélnek cca. egy éves kortól.
  Ösztönösen éreztem egy ilyen módszer hiányát.

  Remélem lesz hozzá türelmem is.
  Köszönöm, Id. Pikler Lajos.

  Válasz
 19. Erdős Mária

  Kedves András!
  Túl az ötvenen, most kezdek el angolt tanulni. Karácsonyig kellene egy olyan szintre elérnem, hogy lányom jövendőbeli családjával Skóciába tudjak legalább egyszerű dolgokról beszélgetni, kiutazásomkor. Németül beszélek, bár nem iskolába, hanem német-magy, magyar-német kézi szótár segitségével, meg televizióból,gyerek műsorokból tanultam meg, amit tudok, és amivel elég jól elboldogulok, ha szükségem van rá.
  Megvásároltam CD-ket, amik kezdő angolosoknak van, hát még az első pár percben szinten voltam, de utána már nem tudtam követni és majdnem feladtam. A neten megtaláltam az Ön oldalát és már az első mondatoknál reményt kaptam. Munkám nagyon leterhelő szellemileg és fizikailag is, de ameddig érzem, az agyam képes befogadni a tanultakat, addig tanulom. Értem ezalatt, ha 10 perc tanulás után úgy érzem nem tudok többet mára, akkor felhagyok és akkor folytatom, amikor megint érzem nem csak magolok, hanem memorizálok. Tetszik nekem az Ön módszere, és szeretném, ha ebben a rövid időben,ami karácsonyig van, legalább elérjem, hogy ne csak mosolyogjak a jövendőbeli rokonokra, hanem beszélgessek is velük.
  Köszönöm a segitségét és várom a folytatást, ezzel a módszerrel menni fog.

  Válasz
 20. Ancsa

  Megpróbálok igy tanulni,igaz én még aktivan dolgozom, hatvanhatéves vagyok.igy nem sok időm jut a tanulásra, Köszönöm.

  Válasz
 21. Gábor

  Kedves Erzsébet!

  Köszönöm a felvilágosítást! De arra gondoltam, hogy a nem angol tanuláshoz jól esne néha pár jellegzetes, nem angol példamondat is. :)

  Válasz
 22. Gálos Istvánné

  Kedves András!
  Nagyon köszönöm hogy még mindig törődik velünk és kapjuk a reményt hogy nem szabad feladni soha az angol tanulást!Én is így fogok gyakorolni!Margó Bajáról!

  Válasz
 23. Vajda István

  „A nyelv az nem olyan, mint a matematika, a szavak jelentésének összege nem adja ki a mondat jelentését.”
  Miből gondolja, hogy a matematika olyan?

  Válasz
 24. Erzsébet

  Kedves Gábor! Mint ahogy azt Teri is írta, ezek a hasznos tippek átültethetők a többi nyelvre is.

  András! Nagyon köszönöm a tippet, igen hasznos számomra. Én is azt tapasztalom ,hogy amit nem értek szó szerint, azt nem tudom hosszú távon megjegyezni.
  Várom további tippjeit.
  Üdvözlettel : Erzsébet

  Válasz
 25. Teri

  Kedves András!

  Nagyon jónak tartom a tanácsait, sokat tanulok belőle.
  Bár németet tanulok és nem angolt, így is alkalmazom, illetve alkalmazni fogom a javasoltakat.
  Köszönöm szépen és várom a továbbiakat.

  Üdvözlettel: Teri

  Válasz
 26. Kristófné Lőrincz Hajnalka

  Kedves András!

  Nagyon klassz tanács. Nemcsak az idegen nyelv tanulásánál.
  köszönöm.

  Válasz
 27. Nóra

  Kedves András!

  Azt hiszem én is csak magoltam mert ez volt a követelmény.
  De ahogy itt rá mutatott így sokkal könnyebb megjegyezni és be illeszteni a mondatba. Nagyon sokat segített. Talán 80- éves koromra megtanulok elfogathatóan beszélni.

  Üdvözlettel: Nóra

  Válasz
 28. Svirzsovics Károly

  Kedves András!

  Ilyen megvilágításban valóban nagy különbség van a kettő között. Most már tudom, hogy régebbi angol tanulásomkor magoltam, nem is maradt meg!

  Üdvözlettel: Károly

  Válasz
 29. Beus

  Kedves András !

  Köszönöm a segítségét, számomra hasznos tanácsai voltak mindig amiket emailben kaptam és ez tanácsa is az, várom többit.

  Üdvözlettel: Beus

  Válasz
 30. Andrea

  Kedves András!
  Köszönöm a segitseget, számomra nagyon hasznos volt a tanácsa.

  üdvözlettel
  Andrea

  Válasz
 31. B.Ilona

  Kedves András!
  Én kb. egy éve tanulok angolul, de a Tanárnőm, inkább a magolást favorizálja. Mikor beszélgetünk, csak összevissza dobálom a szavakat, és mindig mondja, hogy alany, állítmány többi mondatrész. Figyelj a ragozásra. Így elég szenvedés összehozni a mondatokat. Nekem ez a módszer amit Ön ajánl sokkal szimpatikusabb így próbálok tanulni.
  Köszönöm szépen.
  Üdv. Ilona.

  Válasz
 32. Gábor

  Kedves András!

  Minden alkalommal örömöt okoznak a bejegyzései, nagyon hasznos tanácsokkal láttak el eddig is. Azonban rendkívül sajnálom, hogy a bejegyzések általában csak és kizárólag az angol nyelvtanuláshoz kapcsolódnak. Én angolból már felsőfokú nyelvvizsgát tettem, most a némettel és az orosszal párhuzamosan küzdök, és ha nem is mindig, de néha-néha jól esne egy-egy tanulásra buzdító tippcsokor a nem angolt tanulóknak is. Értem persze, hogy ők vannak többen, de mi se vagyunk elhanyagolható létszámban. :)

  További kellemes hetet kívánok! Gábor

  Válasz
 33. Éva

  Kedves Neményi András!

  Köszönöm a „Memorizálni…” e-mail-jét, nagyon hasznos egy-egy ilyen tanács az angol tanulásban, várom további példáit. Éva

  Válasz