Majd később… majd jövőre… majd máskor…

A házfelújítás nagyon hasonlít a nyelvtanulásra. Több mint 10 évig húztam, halogattam, már nagyon nyomasztott. Végül rászántam magam… a háztető teljes cseréjére. Most örülök, hogy kész, nagy kő esett le a szívemről.

Ha 5 éve megcsináltattam volna, lényegesen olcsóbb lett volna… És hamarabb kész. Meg kevesebb lett volna vele a munka… Hamarabb kellett volna…

A nyelvtanulással hasonló a helyzet.

Minél hamarabb elkezdi a nyelvtanulást, annál hamarabb túl van rajta. Ne húzza, halassza! Nem érdemes. Nem lesz olcsóbb, nem lesz könnyebb.

A nyelvtudás ráadásul sok előnnyel jár, sok örömöt szerez.

Rengeteg okot lehet találni a halogatásra. A „slágerlista” élén a „Nincs időm” című közkedvelt kifogás található.

Ez remek érv, teljes mértékben elfogadható. Van egy barátom, aki félórán keresztül lelkesen magyarázta, miért nem jut ideje nyelvtanulásra. Az már más kérdés, hogy egy kifogás sem oldja meg a problémát. És ha őszinték vagyunk magunkkal, rájövünk, hogy arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen.

Ön még tanulhat a hibámból. Nekiáll tanulni?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

285 hozzászólás a(z) “Majd később… majd jövőre… majd máskor…” bejegyzéshez

  1. Pizág János.

    A német nyelv tanulásom megszakadt, szeretném folytatni. A megkapott feledatokat elmentettem.
    Köszönöm a fiugyelmeztetést, nem adom fel. Pizág János.

    Válasz
  2. eva kraus

    kedves András!Önnek teljesen igaza van a nyelvtanulást illetően.A Buldózer tankönyv valóban sok segítséget nyújthat,ha valaki idegen nyelvet „akar”tanulni.Természetesen akarni kell a tudást.A könyvet én mégsem vásárolom meg,mivel már tűrhetően beszélem a nyelvet,a saját módszerem is valami hasonló volt.60 éves leszek,teljesen egyedül tanultam,mert akartam tanulni.A Buldózer tankönyvet tehát csak ajánlani tudom minden tanulni vágyó embernek,korra való tekintet nélkül.Szerencsésnek mondhatom magam,mert jó nyelvérzékem van,szeretek tanulni,az Ön könyve pedig annak is sokat segíthet,aki nehezebben boldogul a tanulással.Eddigi segítségét köszönöm szépen,a rendszeres gyakorlás nagyon jól esett és hasznomra válik nap,mint nap.Kívánok Önnek a munkájában további sikereket és Tanítványainak kitartó nyelvtanulást.Megjegyzem még,hogy a tanulásra érdemes minden szabad percet kihasználni,egy kis „megszállottsággal”még gyorsabban elérhetjük a kívánt eredményt.Tisztelettel.Éva

    Válasz
  3. Gulyás Árpád

    nagyon jo a tankönyv. télen leengedtem egy kicsit, de most ujra felszivom magam a nyári nyaralás inspirál. szivesen venném ismételten a segitséget kimondottan a szállodai beszélgetésről.Köszönettel hüséges tanulója Árpád

    Válasz
  4. Prekop Kázmér

    Kedves Tanár Úr!
    Nagyon jó a Buldózer tankönyv. Átírtam minden szavát a kockás füzetembe. Azokat a leckéket is amit azóta küldött. Ha lehet örömmel veszem, ha kapok még ezekből E-mailban. A nyelvtanulást utazási célból kezdtem el. Kétszer voltunk a lányunknál Londonban, és dühített, a tudatlanságom. A leckék tömege van már az asztalomon, de csak néhányszor van kedvem gyakorolni a mondatokat. Talán ha a 60-70-es tánczenék szövegeit megtalálnám valahol a neten, buzdítana a tanulásra. Zenéltem valamikor 50 évvel ezelőtt. Köszönöm Tanár úr törődését. Igyekszem megtanulni, hogy hogyan kell busszal eljutni Wimbledonból a Crescsen Road-ra. Tisztelettel: Prekop Kázmér (71)

    Válasz
  5. Dr Sinkó Béláné

    Önnek igaza van a halogatással kapcsolatban…!

    1944-ben szüleimmel Bajorországba menekültünk,46-ban jöttünk vissza (42-ben születtem)itthon nem beszéltünk németül,de értettük amit a felnőttek beszéltek(azt hitték,úgysem értjük) negyven év mulva felkerestem egy rokonomat egy német szociális otthonban,hibátlanul beszéltem hozzá németül,anélkül hogy észrevettem volna! Az idős hölgy még nem ismert engem,csak levelekből és kezdett kiabálni hogy nem fogad senki látogatót,mire a férjem rámszólt,hogy magyarul beszéljek inkább(nem vettem észre hogy nem úgy beszélek)Ekkor a rokon a nyakamba borult,össze-vissza csókolt.Érdekesen raktározta az agyam a 2 éves koromban kapott információkat. Mi erről a véleménye? Hogyan működik ez?
    5 évig dolgoztam Libiában orvosként,néhány hónap után beszéltem a szakmámhoz tartozó dolgokat arabul.Angol és francia nyelvórákra is jártam kint,pocsék a nyelvérzékem egyébként,gimnáziumban latinból korrepetáltak,oroszból az egyetemen meg akartak buktatni.

    Mit tanácsoljak az unokáimnak nyelvtanulásra vonatkozóan,mert az angol lassan világnyelv,sőt az interneten sem lehet e nélkül eligazodni.
    Köszönöm észrevételét és válaszát!

    Válasz
  6. Szabó Rozália

    Tisztelt András!
    Nagy tisztelettel és örömmel köszönöm meg Önnek a szuper jól összeállított anyagokat!az az én hibám,h kicsit elhanyagoltam a tanulást,mert baleset ért és kicsit depressziós lettem,de össze fogom szedni magam!
    Jó egészséget és a jó Isten áldását kívánom az emberségéért.
    üdvözlettel: Szabó rozália

    Válasz
  7. Gyurcsik Klára

    Nagyon szerettem az eddig küldött feladatait mert könnyebben gyorsabban megragadtak a fejemben.
    A kész mondatok megtanulása sokat segít .
    Keresem a további hasonló lehetőségeket mert itthon tanulva időt takarítok meg. Köszönöm az eddigi
    munkáját.

    Válasz
  8. Ferge László

    Sokszor az van a fejemben, hogy jó lenne azt az időt ,amit eddig kihagytam bepótolni, de nem tudom hogyan kezdjek hozzá, vagy hogy hogy folytassam amit eddig elértem, megtanultam. Meg az mi lenne nekem személy szerint, ami a leghatékonyabb módszer, és a napi tanulás ,amit meg kell hogy csináljak, annak érdekében, hogy elérjem a magam elé kitűzött célt.

    Válasz
  9. Fenyves Kornél

    A halogatásomba komolyan belerondított egy komolyabb, elhúzódó egészségügyi probléma. De szép az élet és még van előttem perspektíva, hiszen még 75 sem vagyok.

    Válasz
  10. Dr. Csák Attila

    Kedves Neményi úr,
    2016.11.30-án már írtam Önnek, de nem reagált rá semmit. Most ugyanazt megismétlem.
    „érdeklődéssel olvastam leveleit-jóllehet nem minden nap jutottam hozzá-de kíváncsi voltam rá. Nyugdíjas vagyok, és ha kezdőként álltam volna hozzá, megrendeltem volna a könyvét. Jó középfokú szinten vagyok az angollal, a munkában használtam is, de amióta nem dolgozom, már kezdek felejteni, mert nem használom.”
    A nyelvtanulási módszertani könyvét megrendeltem volna, de mire ismét itthon ránéztem, már nem volt elérhető sajnos.
    Ha fölösleges gondot okoztam, elnézést kérek,
    üdvözlettel,
    dr. Csák Attila

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Attila!

      Ha már letett egy középfokot, akkor angolul kell könyveket olvasgatnia.

      Üdv,

      András

  11. Berecz Imre

    Lieber Andras!
    Mein Name ist Imre Berecz. Ich bin ungarisch. Ich lerne” Buldozer” deutsch. Ich spreche shon etwas deutsch. Ich bin 72 ( zwei und siebzieg) Jahre alt. Ich war ein Ingenieur. Ich arbeite schon nicht. Ich bin Ruhestand. Ich wohne in Verőce. Verőce ist ein Dorf. Ich wohne in einem Einfamilienhaus. Ich wohne nehmen einem Bach. Meine Frau 65( fünf und sechzieg Jahre alt.Meine Frau Name ist Irén. Sie ist Hausfrau. Ich habe zwei Söhne. Ich habe drei Enkelkinder. Meine Eltern sind nicht mehr leben.
    Ich arbeite viel am Computer. Ich binder Manager von Local History Kreis. Wir erforschen die Geschichten von Dorf Verőce. Wir erstellen Broschüren. Wir haben ein Dorfmuseum. Ich lese gern Bücher und ich sehe Fern. Ich spaziere an der Donau um drei(3) Uhr Nachmittag. Ich esse zu Abend um sieben (7) Uhr. Aber, ich gehe um zehn (10) Uhr ins Bett. Eddig jutottam, tanuljatok öregeim ti is.

    Válasz
  12. Józan Zsuzsa

    Tisztelt Neményi úr!
    Valóban mind igaz, amit Ön leírt a különböző kifogásokról. De sajnos a minden napok nem olyan egyszerűek. Én nem panaszkodni akarok, de akinek van Svájci alapú hitele, tudja miről beszélek. Nálamnál senki sem akar jobban nyelvet tanulni. Vannak azonban hátráltató tényezők. Mire oda kerülök, hogy neki fogok tanulni, a fáradságtól majd leesek a székről. Bizonyos kor után (57 évesen), a fáradság győz és az alvást választom. Remélem, ebben az évben elérem a 40 éves becsületesen ledolgozott szolgálati időmet, s mint fiatalos nyugdíjas, életemben először, azt csinálhatok, amit szeretnék. Felelőtlenül nem teszek ígéretet, azonban magamat ismerve, maradok elhatározásomnál és neki fekszem nyelvet tanulni. Szeretném, ha a világ egy kicsit kitárulna elém.
    Utazás is van a bakancslistámon, ahol nagy hasznát vehetném, kevés kis nyelvtudásomnak. Köszönöm türelmét, biztatását. Kívánok munkájához, mindennapjaihoz. Jó egészséget!

    Józan Zsuzsa

    Válasz
  13. nemes antal

    Tisztelt Neményi Úr!
    Most nem alkalmas az időpont a nyelvtanulásra.Köszönöm az eddigi leckéket.

    Válasz
  14. Józsáné Topics Erzsébet

    Nagyon szeretnék meg tanúlni angolúl, de az anyagi helyzetem most nem teszi lehetõvé, hogy nyelvkönyvet vásároljak. Az eddigi leckéket amiket elküldött , nagyon köszönöm!!!

    Válasz
  15. JOHANN JÓZSEFNÉ

    Sajnos a betegségem miatt egyenlőre nem tudom folytatni a tanulást , elnézést kérek ! Áimama

    Válasz
  16. Kovács Margit

    Már az egy kurzust végig tanultam , most szeretném folytatni .
    Levelezni szoktam , de abból még nem lesz jó a kiejtésem .
    Acélom, hogy idén őszre elfogadható szintre jussak .

    Válasz
  17. Póti Józsefné

    Próbálkoztam de amit egyik nap megtanultam másapra elfelejtettem.A kiejtésem is nehézkes „bikfa” nyelvem van.A hangsúly teljesen más mint a magyar.Pedig igy, hogy fonetikusan volt leírva,könnyebbenek tünt.

    Válasz
  18. Cs. E.

    Tisztelt Neményi Úr ! Köszönet az eddigi nyelv leckékért, de ha elolvasta volna a 2016 dec. 23-kor Önhöz írt soraim,nem került volna sor , a hozzám irányított küldeményei későbbi fáradozására .Így ezennel (ismételten) közlöm,hogy a továbbiakban nem tartok igényt leckéire.Nyelvtudásom ismétlésére az olvasást választottam.Kezdőknek kitűnő az Ön módszere,melyhez a továbbiakban is jó munkát kívánok. Cs. Erzsi.

    Válasz
  19. Tóth Éva

    Kedves András ! Nem jelentkeztem a levelére mindjárt,először is elnézését kérem.Nem a lustaság miatt.Családi tragédia miatt nem tudtam a nyelvtanulással foglalkozni és Önnek válaszolni.Szeretném,ha egy külföldi emberrel találkozom és kérdez tőlem valamit. Angolul tudnék válaszolni.Sajnos a problémák miatt még nem tudok a tanulással foglalkozni, de minél hamarabb szeretnék tanulni.
    Köszönöm érdeklődését :Éva

    Válasz
  20. Debreczeni Jozsef

    Nagyon kevés a nyugdíj és még gyógyszert se tudom kiváltani. Nemhogy másra.

    Válasz
  21. Mészárosné Ildikó

    Kedves András !

    Vmikor a középiskolában az egyik legjobb németes voltam.Egyszer a csoport a várban sétált és mellém szegődött egy német házaspár. Az úr sok mindent elmesélt a II. világháborúval kapcsolatban. Mindent megértettem,de egyszerűen egy német szó sem jutott az eszembe.Szerencsére a német tanárnő kisegített. Azóta eltelt sok-sok év. Voltam Ausztriában többször is. A megszólalás még mindig nehezen megy,de mióta olvasom az Ön önbizalom segítő jó tanácsait sokkal magabiztosabb vagyok.Köszönet érte!!Most már csak a szókincsemen kellene javítani!, de nagyon!! Ez viszont rajtam múlik!!

    Válasz
  22. Kőszeghy Márta

    Nos! Nagyon nehéz. Igaz arra van időnk amire szakítunk, de mi az amit miatta elmulasztunk.
    Vágyom, nagyon vágyom hogy egy másik emberré is válhassak a nyelv tudás által, de mi az amit elhanyagolok miatta, az idő, és a korombéli lehetőségek által. 66 éves vagyok és úgy érzem nem a doktorátus lesz a nyelv tanulmányom eredménye, csupán az hogy jól érzem magam ha utazom, ha megértem minimális szinten amit kérdeznek , s kérdezni tudok! De még dolgozom és nem keveset ,
    de mindig előveszem , és belenézek, próbálom rögzíteni, ismételni, a kocsiban hallgatni.
    Ha ez eléri a célját valamilyen szinten boldog vagyok.

    Válasz
  23. Fülöp Gyula

    Kedves András.
    Én már megvettem az angol I-II és a német I-II könyveket.Ha nem is olyan intenziven, de tanulgatok az ön könyveiből. Maholnap 76 éves leszek igy nekem ez tényleg „hobby” Én már nem utazok sehova
    Köszönöm érdeklődését, maradok üdvözlettel
    Fülöp Gyula

    Válasz
  24. Ircsi

    Tisztelt Nyelvmester szeretnék belevágni a német tanulásba.A leg alapvetőbb dolgokat sem tudom.57éves nagymama vagyok aki szeretne szóba állni német anyanyelvű unokájával.Ehhez kérem a ségitségét.Köszönöm

    Válasz
    1. Károly

      Kedves András ! Nem jelentkeztem a levelére mindjárt,először is elnézését kérem.Nem a lustaság fogott el.az egészségemmel van egy kis gond, így sajnos sok dologról egy időre le kell mondanom de nem végleg.Remélem majd ez is el múlik.Én nyugdijas vagyok,magán szorgalomból tanulok.Munka keresés céljából nincs szükség.Inkább hobí .Ha netán valamere elvisz a sors,nem árt ha tudok egy harmadik nyelvet is.Ha a BULDOZER 2 akcióban lesz az még érdekelne.Előre is köszönöm,üdvözlettel Károly

  25. Magyar Vendel

    Tisztelt Neményi Úr !
    Azt gondolom,hogy a kb két hónappal ezelött irt levelemet nem olvasta el.
    Akkor is hasonló volt a kérdés mint most.Szívessen tanulnám az angol nyelvet,de ahhoz ,hogy csak kicsit is tujak angolul saját magamat kellene meg eröszakolnom .Az olyan nyelv amely kihagyja a nyelvezetéből a lényeges magánhangzókat az számomra megoldhatatlan. Ez körülbelül olyan számomra mintha a kék szinre azt mondanám.hogy zöld. Ha az egyik szóban lévő „E” re azt mondom,hogy É máskor meg azt mondom,hogy Á. Lehet,hogy nem fejeztem ki magamat elég érthetően,DE nekem ez az angol nyelvel a legnagyobb problémám és aztán úgy határoztam hogy ilyen nyelv a képességeimet töbszörössen meghaladja, annak ellenére,hogy ennél komplikáltabb feladatokat is megoldottam. Ez a nyelv egy kód fejtő részére bizonyára nem okoz nagy fejtörést ,de nálam igen.
    Köszönettel veszem,válaszát.bár a mut alkalommal sem volt szerencsém.

    Válasz
  26. Magassy Miklósné

    Kedves András!

    Elnézést, hogy eddig nem válaszoltam hasonló email-re. Arra vártam, hogy a fiam a sikeres egyetemi diplomáját kézhez kapja elmaradt német nyelvvizsga miatt. Sajnos a hazai nyelvoktatásról nagyon rossz véleménnyel vagyok. Nálunk a faluban, már óvodában kezdődik, ez három év, majd tanulják nyolc éven át német nemzetiségi iskolában, ahonnan véleményem szerint már nyelvvizsgával kellene kilépni, ehelyett a legtöbb gyermek nem tud megszólalni. A tanulás folytatódik a gimnáziumban, ahol a fiam szerencsére remekül érettségizett németből, de a hiba az volt, hogy akkor kellett volna elmenni rögtön egy nyelvvizsgára amit nem tett meg.
    Jött az egyetem. igen kemény 5 év, ezalatt sok utazás és tanulás mellett nem jutott idő nyelvtanulásra.
    Most megtört a jég, többszöri próbálkozásra sikerült nyelvvizsgát szerezni. Ezután kezdek magam is bele a tanulásba, már előkészítettem a CD-t, a könyvet amit Öntől rendeltem és addig nem nyugszom, míg olyan szintre nem jutok, hogy merjek megszólalni. Én már nyugdíjas vagyok, ötödik éve dolgozom ezt követően, úgy érzem van még bennem ennyi energia.
    Majd beszámolok sikereimről, remélem lesznek.
    Üdvözlettel: Magassy Miklósné

    Válasz
  27. Dombai Józsefné

    Kedves András !
    Köszönöm szépen a leckéket !
    Nagyon szeretnék megtanulni németűl, de sem időm,sem türelmem nincs hozzá. Párszor neki indúltam, de én nagyon sok szót képtelen vagyok megjegyezni, elfelejtem. Pedig nagyon kellene a német nyelv tudás.
    Köszönöm.

    Válasz
  28. Búzáné Puszta Sarolta

    Az éltem egy szörnyű szakában volta,vagyok.Talán megpróbálnám újra.
    Köszönettel:Búzáné

    Válasz
  29. Regele Károly

    Tisztelt Neményi Úr!

    Mindenek előtt tisztelettel megköszönöm az angol nyelvleckéket.
    Ahogy Ön is fogalmazott a legnagyobb hátráltatóm az idő. Tudom sajnos ez nem mentség, de azért röviden vázolom.
    Pécsett van egy 9 éves kisfiú (két kislány még francia országban) unkám, aki autista és a magániskolából naponta én viszem haza. Mindaddig együtt vagyunk amíg a szülők a munkából hazaérkeznek.
    Ezen túlmenően van egy 3300 m2-es szőlő- és gyümölcsös ingatlanom a Mecseken, amit gyakorlatilag teljesen egyedül művelek. Itt aztán szabad dolgozni, de erre a célra jó esetben csak a hétvégék maradnak.
    Persze kifogás és nyafogás mindig akad, de most úgy érzem kicsit belefáradtam, hiszen nem vagyok tinédzser.
    Megértését köszönöm.
    Maradok tisztelettel: Regele Károly

    Válasz
  30. BM

    A miért hagytam abba kérdésre nincs magyarázat -lustaság-
    szeretnem újra kezdeni.
    A szemléltető eszközökről rendre le késtem.

    Válasz
  31. Halmai Zsuzsa

    Kedves András! A tanulást nem hagytam abba. A „tatarozás” engem is hátráltatott
    azért. Sokat jelent, hogy a lemez és a „könyv” bármikor elővehető.
    Bevallom, jobban inspirálja az embert, ha „központilag” sürget a lecke. Ez végleg
    abbamaradt?
    Üdvözlettel Halmai Zsuzsa

    Válasz
  32. Kaiser Miklós

    Üdvözlöm Neményi Úr!
    Az eddig küldött leckéit és tanácsait köszönöm! A leckéket tanultam, a jó tanácsokat igyekeztem megfogadni! Nagyon sajnálom, hogy nem küld további leckéket! Én 64-éves rokkantsági nyugdíjas vagyok, de nagyon meg akarok tanulni a németül legalább a beszélő szintig! Sajnos a könyv ajánlataival nem tudok élni a kis összegű nyugdíjam miatt!
    Hálás köszönettel vennék még leckéket Öntől!

    Üdv.: Miklós

    Válasz
  33. Nagy Csabáné Joli

    Kedves András!

    Minden nap tanulom a német nyelvet igaz napi 1-2 órában. Egyenlőre nem nagyon haladok mert másnap újra vissza térek az előző napi olvasmányra, szavakra nem nagyon emlékszem rá. Nem adom fel, próbálom magam biztatni hogy ne hagyjam abba, mert ha nem tanulom akkor még annyi sem marad meg bennem hogy azokat a szavakat esetleg mondatokat ha hallom ekkor meg értsem.
    Abban kérem a segítségét ezek után milyen módszert alkalmazzak hogy az elhangzott szavakat vagy mondatatokat megértsem. Nyugdíjas vagyok és a tanulás már igaz nem úgy megy mint fiatal korban. Nem beszélve arról hogy van amikor nem tudok úgy a leírt szövegre koncentrálni.
    Várom válaszát.

    Üdvözlettel
    Joli

    Válasz
  34. azsuzsi60

    Tanulgatok, tanulgatok. Nem elég intenzíven. A motiváció sem túl sok. De azért lelkesedek.
    Köszönöm a biztatásokat. Jól esnek.

    Üdv: Zsuzsu

    Válasz
  35. Gáspár Antalné

    Kedves András ! Tartom a fogadalmam , minden nap 3×1 órát tanulok. Azt hiszem hamarosan szükségem lesz a BULDÓZER 3 -ra.

    Válasz
  36. Dr.Szemenyei Klára

    Tisztelt Neményi Úr!
    Köszönöm az értesítést az angol nyelvleckék megindításáról. Angolból középfokú nyelvvizsgám van, másrészt koromnál fogva semmiféle biztosítást nem kapok, hogy külföldre mehessek. Nagyon köszönöm
    eddigi segítségét, s további sok sikert kívánok nyelvoktatásához.
    Szíves üdvözlettel: Dr.Szemenyei Klára.

    Válasz
  37. Prikkel Béla

    Tisztelt Neményi Úr !
    Eddigi küldeményeit szívesen vettem és az abban foglaltakat.
    Számomra jól esett eddigi „német nyelvtudásom” felfrissítése.
    Hivatalosan soha nem tanultam ezt a nyelvet, de utazásaim és baráti levelezésem során az elmúlt
    47 évben „fontolgatva haladó szintig” eljutottam, ami számomra mintegy 4-5 ezer szó elsajátítását
    jelentette. Ez számomra bőven elegendő. Igaz, hogy a nyelvtani tudásom ezzel nem párosul, sőt
    merőben ellentétes a szókincsemmel. Két évig dolgoztam építésvezetőként Németországban.
    Ha nem tudtam egy bizonyos szót, akkor kitaláltam egy vicces kifejezést saját szavaimmal.
    Ilyen volt például: amikor seprűt akartam kérni a ” Besen” még számomra ismeretlen volt és helyette
    ” FRAUMOTOR”-t kértem. A németek eleinte nem értettek meg, mert a humortól távol maradtak,
    amíg meg nem ismertek engem. Később már ők is a Fraumotort emlegették.
    A fordított helyzet is megesett: Kértem a vibrátort a beton bedolgozásához,mire a német kolléga megkérdezte, hogy miért kell nekem a vibrátor, -mondván, hogy azt a hölgyek használják. Egy kis idő múlva kezem ügyébe került egy prospektus, melyben szerepelt a hivatalos elnevezés a „VIbrator”. A kolléga orra alá dörgöltem szerzeményemet, mire ő felvilágosított, hogy az építőipari-köznapi-zsargon szerint ezt „RÜTTLER”-nek nevezik. Azóta sem felejtettem el.
    Elnézését kérve, hogy miért nem jelentkeztem eddig.
    Úgy érzem, hogy elboldogulok „saját TÖKÉLETLEN” nyelvtudásommal hátralévő éveimben és nem fordul elő számomra megoldatlan probléma. Szakmámban bármikor megértetem németül magam és az élet egyéb területén pedig igyekszem szókincsemet frissen tartani.
    Üdvözlettel: Prikkel Béla

    Válasz
  38. Fónagy Lajos

    Úgy érzem nem vagyok fogékony a nyelvtanuláshoz.Nem maradnak meg a szavak a fejemben.Az utca neveket és a bemutatkozás során nondott nevek is rögtön kiesnek a memóriámból.Már vettem egy angol nyelvlecke programot/4 db cd,meg egy könyv/kb.három óra foglalkozás és egy szóval sem tudok többet.Mindenesetre köszönöm a biztatást.

    Válasz
  39. Dr. Véghelyi Klára

    „My way is to begin with the beginning” – mondta Lord Byron. Nos ha én is kezdetén kezdem, én az 1950-es évek elején kezdtem az első idegen nyelvet, kötelezően az oroszt, majd 1956 után a németet tanulni, de akkor még azt sem tanultuk, hogy „az asztal mellett van a szék”, hanem megtanultuk a cirill betűket (németből már nem volt kötelező a gót betűket megismerni) és szótárból kikérdezték az előző órán feladott szavakat.
    Azután sokkal később, ebből a két gyűlölt nyelvből megszereztem a szakmai nyelvvizsgát, rájöttem, hogy Németországban (mindkettőben) és a SZU-ban minden konferencia hivatalos nyelve az angol!
    Egy igen kiváló angol tanár első magán óráján csak addig jutottunk el, hogyan kell helyesen kiejteni a „this” szót. Az „excuse” nagyon fontos szóig még nem jutottunk el, mikor inkább csoportos nyelvtanulás mellett döntöttem, először Budapesten, majd Londonban. Angolból is van szakmai nyelvvizsgám, de inkább az olvasás és az írás megy, a szótárak fonetikai jelei nem voltak értelmezhetőek számomra.
    A BULLDÓZER könyvben a kiejtési átírás, és a CD-k hallgatása hasznos számomra.
    Üdvözlettel, Klára

    Válasz
  40. Pappné Csepreghy Margit

    Tisztelt tanár úr !Köszönöm az elküldött leckéket, nagyon sokat jelentenek az itthoni gyakorláshoz.A Könyveket megrendeltem és igyekszem a cédéket is javamra forditani.Nehezen megy mivel koromnál fogva nehezen megy az idegen nyelv tanulása. Már meg is kaptam a rendelést. Köszönöm a segítségét, további sok sikert kívánok !! Üdvözlettel : Pappné Margó

    Válasz
  41. Papp Judit

    Tisztelt tanár úr! Mindig örömmel fogadom a leckéket! Igyekszem is! A könyvek is érdekelnének, de sajnos nincs még olyan elérhetőségem, ahol a CD – ket is le tudnám játszani, meghallgatni. Így marad számomra az ön álltál küldött leckék, amiket egy füzetben vezetek! Jó magam idősnek számítok, nehezen fogadja be az idegen nyelvet, de leckeről, leckére olvasok , írok, és megpróbálom rögzíteni. Ha esetleg lenne arra mód, hogy csak a könyveket rendelném meg, az biztos sokat segíteni a további tanulásban. Köszönöm mégegyszer ! További sok sikert ! Üdvözlettel Judit

    Válasz
  42. Pap Zoltán

    Jó napot kívánok,tanár úr! Engem három nyelv is èrdekelne,de külföldre akarok menni dolgozni csak nem tudom melyik nyelvterületen fogok lenni! Mindenesetre a kapcsolatot nem is akarom megszakítani,idővel gyakorolva akarom majd megtanulni! Azèrt nem semmi,Nemènyi András tanàr úr mennyi nyelven tud beszèlni.Az bíztos,a halogatás sosem jó!

    Válasz
  43. Szabó András

    Folyamatosan tanulom a nyelvet, de mindig van valami új szó aminek utána kell néznem. A válaszadással vannak még problémáim.

    Válasz
  44. Bella Ágnes

    Nagyon sok segítséget kaptam a lecke anyagból, most három hónapot töltök angol nyelvterületen, sajnos a kérdéseket és a beszédet nem értem, így válaszolni sem tudok, hiába szeretném.

    Válasz
  45. Harsányi Gábor

    Elkezdtem a tanúlást. Tetszik a módszer is, de véleményt még később írnék, nagyon az elején vagyok.
    Tisztelettel
    Harsányi Gábor

    Válasz
  46. Mogyorósi Sándorné

    Lényegében teljesen egyetértek a levelében foglaltakkal! Sajnos egészségi állapotom hirtelen sokat romlott, sokszor kell vizsgálatokra, ellenőrzésekre járnom. Hiába kapok időpontot, a mai egészségügyben ez nem sokat számít, mert 3-4 órát kell mindenütt várakoznom.
    Mikor hazaérek, akkor a család ellátásáról kell gondoskodnom.
    De minden képpen szerény angol tudásomat bővíteni akarom.

    Válasz
  47. Fülöp Zoltánné

    Tökéletesen egyetértek azzal, hogy a halogatás sehová sem vezet, de az ember mindig reméli, hogy lesz több ideje. Ráadásul, német és angol tanulásra is szükségem lenne, mivel az unokáim fele Németországban él és a látogatások alkalmával szükségem van némi beszédkészségre, az angol pedig bárhol kellhet.
    Mindkettőből tudok valamennyit, de gyakorlás híján még ez az ismeretem is csökken, ami egyébként is kevés volt.
    Ezért aztán készülök is egy következő, kedvező tanulási akcióra (előbb-utóbb), amelyre folyamatosan biztatnak a leveleikkel.

    Válasz