Kikapcsolódás, szórakozás és még nyelvtanulás is egyszerre – mégis csak nagyon kevesen élnek vele – tudja Ön mi ez a lehetőség?

Most nem a zenehallgatásra gondolok, pedig pontosan illik rá a leírás. Akkor vajon mire, kitalálja?

Van, aki olyan szerencsés foglalkozást űz, hogy munka közben hallgathatja a rádiót. Ilyen például az, aki autót vezet. Vagy van egy tévészerelő ismerősöm, nála a műhelyben egész nap megy a tévé.

A könyvelőnknél szintén egész nap szól a rádió. Jaj, de jó azoknak, akiknek olyan foglalkozása van, hogy egész nap nyelvet tudnak tanulni! Sajnos, sokan nem élnek a lehetőséggel! Pedig a lehetőség ott van a keze ügyében.

Hiszen egy tévékészülék általában mindenkinél kéznél van. Kell hozzá egy műholdvevő antenna, egy beltéri egység, és kész.

Szeret tévét nézni? Akkor nézzen külföldi csatornákat!

Nagyobbik fiam is nemrég rákapott az angol nyelvi csatornák nézésére. Előtte makogott, ha egy külföldön élő rokonunkkal kellett beszélgetnie, most pedig legnagyobb meglepetésemre folyékonyan elbeszélgetett vele, pedig csak 3 hónapja hallgatja az angol nyelvi csatornákat.

És nem okozott neki problémát, hogy megértse, mit mondott a rokon. Pedig fél évvel ezelőtt még nem értette. Ilyen sokat számít, hogy pár hónapja nézi az angol nyelvű műsorokat. Úgy örülök neki! Előtte hiába kértem, nem volt hajlandó, csak magyarul nézte a DVD-it.

A műholdvevő beszerelése óta magától nézi a külföldi adásokat. Ugye, mekkora öröm, ha az ember gyereke magától ül neki tanulni, pláne kamaszkorban…És pont úgy teszi mindezt, ahogy mi helyesnek gondoljuk….

Ez a lépés akkora segítség, hogy szinte kihagyhatatlan, ha Önnek otthon, egyedül kell tanulnia. Ha nincs ideje tanfolyamra járni, vagy nincs pénze magántanárra, ez akkor is segít. Ráadásul ez egyszeri befektetés, előfizetési díj nélkül, és legális. Amióta beköttettük, ingyen nézhető 461 csatorna. Hab a tortán, hogy HD minőségben jön egy nagy részük.

Érdekes, hogy azok az emberek, akik meg akarnak tanulni angolul vagy németül, vagy bármilyen nyelven, ők miért a magyar nyelvű adásokat hallgatják egész nap, egész évben? Magyarul már jól tudnak…

Nagyon kevés ismerősömnél találkoztam ezzel a lehetőséggel, hogy idegen nyelvű műsorokat tudnak nézni a tévében. (két családnál emlékszem…)

A rádióműsort megértem, hogy kezdő szinten nem szívesen hallgatjuk, de a tévé műsora idegen nyelven is nézhető.
Nem azért nézünk tévét, hogy minden szót megértsünk, hanem azért, hogy gyorsabban, kellemesebben teljen az idő.

Ha sokat nézzük azon a nyelven, amit meg akarunk tanulni, akkor is bemászik az a nyelv a fülünkön át a fejünkbe, ha csak háttérzajként hallgatjuk

Lehet vitatni, hogy mennyit használ ez a módszer, de biztosan sokkal jobban fejleszti a nyelvtudásunkat, mintha magyarul nézzük és hallgatjuk a tévét.

Nem vagyunk egyformák, és minél magasabb szintű a nyelvismeretünk, annál többet megértünk egy filmből, egy műsorból. Ami biztos: ha angolul nézzük, akkor az angol tudásunk fog fejlődni, ha németül, akkor a német. Ha meg továbbra is magyarul nézzük a tévét, akkor se az angol, se a német nyelvismeretünk nem javul.

Pedig ez a lehetőség mindenkinek elérhető, mindegy, hogy falun lakik vagy városban. Egyszer már leírtam, hogy a mennyiség nagyon sokat számít. Vagyis, ha nem megy a nyelv könnyedén, akkor nagy mennyiségű időt kell fordítani a tanulására, és a mennyiség előbb-utóbb meghozza a várva várt eredményt.

Autószerelő barátom, miközben szereli a kocsikat, egész nap hallgatja a rádiót. Miután maszek, reggel 7- től este 9- ig dolgozik, ez napi 10 óra rádióhallgatás. (10 nap alatt 100 óra, egy év alatt legalább 200*10=2000 óra.)
Ez nagyon sok idő.

Hiszen így simán meg lehet tanulni, ugye?

Ha mellette még tanárhoz vagy tanfolyamra is jár…

Nos, árulja el nekem, elkezd külföldi csatornákat nézni?

Ha igen, miért?
Ha nem, miért nem?
Véleménye fontos számomra!
Kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

28 hozzászólás a(z) “Kikapcsolódás, szórakozás és még nyelvtanulás is egyszerre – mégis csak nagyon kevesen élnek vele – tudja Ön mi ez a lehetőség?” bejegyzéshez

 1. Juhász Ildikó

  Kedves András!
  Beiratkoztam a város egyik – valószinüleg maga keltette – jó hírű nyelviskolájába.
  Középhaladó szinten kezdtem meg tanulmányaimat.
  Az eltelt három hónap alatt – nagy meglepetésemre – a tanár egyetlen egyszer sem szólalt meg angolul. Én úgy gondoltam, hogy ezen a tanfolyamon magyar szót nem is fogunk hallani.
  Azzal viszont, hogy olvastam a leckéket, és egy angol nyelvű magazint, valamilyen gyakorlatra mégis csak szert tettem, mert lényegesen jobban értem az angol beszédet. Én is nézem az angol nyelvű hírcsatornákat, és örömmel veszem észre, hogy egyre jobban értem. Sokszor háttér „zajnak” is hallgatom a műsorokat, és valóban sokat tanulok belőlük. Köszönöm, a sok jó tanácsot! Üdvözlöm Juhász Ildikó

  Válasz
 2. Angi Tünde

  Köszönöm a jó tanácsokat!! Bár az Ön blogjába még sose írtam, figyelemmel követem. Rengeteg feliratos filmet nézek, és valóban nagyon sok szó, mondat rám ragadt . Az angol nyelvű csatornákat bevallom, nem nézem, mert annyit nem ülök a tv előtt, hogy ha feliratos, akkor tudjam figyelni, tanulni. Felirat nélkül pedig hiába hallgatom, sokszor elkeserít, hogy annyira gyorsan beszélnek, hogy a mondat eleje jut el a tudatomig, míg a végét nem is hallom. :D De igyekszek, mert csak így tanulok. Ki fogom próbálni ezt a lehetőséget is, amikor van némi szabad időm.

  Válasz
 3. Marika

  A TV csatornák közt csak magyar nyelvű csomagot fizettünk elő . Ezen változtatni fogok . A 2 és 4 éves unokáin a You Tube -on az angol nyelvű mondókákat hallgatják és énekelik . Amennyiben a nevezett csatornán van nézhető és olvasható tananyag kérem írja meg hol keressem . letölteni nem tudom , mert nincs hozzá felszerelésem és egyelőre nem tudom beszerezni sem mert nyugdíjas vagyok.
  Köszönettel Marika

  Válasz
 4. Ágnes

  Nem igazán vagyok tv néző, inkább a lemezt vagy kazettát hallgatnék, akár otthon akár a gk-ba vezetés közben.
  Biztos, hogy film nézés többet használ, mert látjuk a cselekményt és következtetni lehet.
  Üdv.

  Válasz
 5. Tünde

  Kedves András
  Köszönöm ezt a tanácsot, megfogadom, mától minden nap minimum egy órát így fogom nézni a TV-t.
  Bizom benne,hogy segíteni fog. Tünde

  Válasz
 6. Márk Lajos

  Az összes idegen nyelvű adást beszüntette a Szolgáltató Dunakeszin a T_Home. Egy kivétellel a BBC híreket.

  Válasz
 7. Nagy József

  Kedves András Nagyon köszönöm a tanácsát , ki fogom próbálni .aCNN-t tudom nézni,de eddig nem is gondoltam arra hogy angol csatornát nézzekAz Ön által küldött CD nagyon
  Üdvözlettel: József

  Válasz
 8. Valéria

  Kedves András!
  Régebben nagyon ritkán néztem külföldi csatornákat, de amióta külföldön élek, ha akarnék, sem nézhetnék mást. Valóban rengeteget segít. Igaz, nem angol nyelvterületen, hanem Franciaországban élek, és hol angol, hol francia adás szól. Járok itt egy nyelvtanárhoz is, francia tudásom fejlesztésére, aki újabban angolul magyarázza a tudni valókat. Először megdöbbentett a dolog, hiszen angoltudásom elenyésző volt, de úgy érzem, határozottan használ. Mondhatom, hogy egyszerre tanulom a két nyelvet. :)

  Tanácsait köszönöm, mindig erőt ad, mire elmenne a kedvem az egésztől!

  Válasz
 9. Tünde

  Kedves András!

  Öööö… csak egy apró észrevétel a blogbejegyzéssel kapcsolatban. A reggel 7-től este 9-ig = 14 óra. De valószínűleg reggel 9-től este 7-ig-et akart írni. ;)
  Mindezek mellett egyetértek a benne írtakkal. Nagyon sokat segít az idegen nyelvű környezet, bármilyen formában is tudja azt megvalósítani az ember.
  És köszönet a hírlevelekért, nagyon hasznos írások számomra.

  Válasz
  1. Neményi András

   Kedves Tünde!

   Az összeadási részben Önnek teljesen igaza van.
   Nem akartam pontosan kiszámolgatni, hogy ha délben felmegy a lakásba ebédelni, és este
   szintén kimegy a műhelyéből egy órára, amíg megvacsorázik, az mennyi idő.
   Naponta 2 órával csökkentettem becslés alapján a szöveg hallgatás idejét.

 10. Budai Szilvia

  Az igaz, hogy attol is fugg, hogy kinek milyen a nyelverzeke? Mert en mar ezt is hallottam! Valakinek egyaltalan nem megy?

  Válasz
  1. Neményi András

   Kedves Szilvia!

   Leginkább a hozzáálásunktól függ.
   Aki meg akarja tanulni a nyelvet, az egy-két év alatt hatalmasat tud fejlődni.
   Ugyanakkor találkoztam olyan tanulóval, aki kb. 7 évig élt kint, és úgy jött haza, hogy csak pár szót tudott. Megkérdeztem tőle, ezt hogyan csinálta, hiszen ez már művészet.
   Nagyon nagy teljesítmény, ennyi évig kint élni, és úgy elkerülni az összes lehetőséget, hogy ne ragadjon rá szinte semmi. Azt válaszolta, hogy mindenhová a Magyar ismerőseivel ment.

   A nyelvérzékről már sokszor írtam, hogy az fejleszthető. Nagyon sok olvasóm írta egyik-másik levelem után, hogy ezután másképpen fog tanulni. Az alapvető hibák kiküszöbölése után megjön a nyelvérzék, és fejlődik a tudás.

 11. Ecker Anna

  461 cstorna? Ez jól hangzik, engem is érdekel. Melyik szolgáltató? Köszönöm

  Válasz
  1. Neményi András

   Kedves Anna!

   Ez szolgáltatótól független megoldás.
   Nincs előfizetési díj. Teljesen legális.
   Vannak ingyen fogható műholdals csatornák,
   Van egy parabola antenna, és tartozik hozzá egy beltéri egység.
   Ez kb. 30 ezer forint a felszereléssel együtt.

 12. Budai Szilvia

  Jonapot! Nekem a kulfoldi csatornak hallgatasa nem hozott tul sok sikert, szerintem egy kezdonek ez azert nem jo mert ott eleg gyorsan beszelnek! Nekem inkabb, akkor megy jobban ha pl. Facebookon beszelgetek, mert vannak olyan ismeroseim akik egyaltalan nem beszelnek magyarul .Illetve az angol munkafuzetek is amit nagyon szeretek! Udvozlettel. Szilvia

  Válasz
  1. Neményi András

   Nem egy-egy filmet kell megérteni, hanem rendszeresen kellene nézni az idegennyelvű műsorokat.
   Akár anélkül. hogy odafigyelne rá, elég ha szól a háttérben a tv vagy valami.
   Hosszú távon sokat használ.
   Nem arra kell törekedni ezzel a módszerrel, hogy mindent megértsen egy filmből,
   hanem arra, hogy sok időt töltsön el naponta a műsorok hallgatásával.
   Akár főzés, akár mosogatás, vasalás közben, háttérként hallgatva.
   Van aki így jól megtanul, van aki meg szinte semmit. És ez nem a tudásszinttől függ.

 13. Lénárt Éva

  Egy ideje már csinálom. Ha otthon vagyok, bekapcsolom a tévét, és figyelek. Mellette sok zenét hallgatok a kedvenc előadóimtól, már kivülről fújom őket, ez is sokat segit. Szerencsém is van, mert Angliában dolgozom nyolc hónapja, igy „eredetiben”hallom a kiejtést. Na és beszélek akkor is, ha nem helyes a kiejtésem, vagy ha nem jót mondok. A lényeg átmegy, és ha kijavitanak, annak csak örülök. Igy tanulok.

  Válasz
 14. Tünde

  Igen,szoktam angol nyelvű műsorokat hallgatni,élmény amikor értem is a szavakat
  köszönöm András az ön módszere kiváló !

  Válasz
 15. Marika

  Kedves András! Ki fogom próbálni ajánlatát,bízom benne,hogy segíteni fog.
  Üdvözlettel: Marika

  Válasz
 16. Lach Józsefné

  Kedves András!!!
  Köszönöm a tanácsot, kipróbálom!!!! Az unokám a meséket nézte angolul és nagyon jól beszél, de neki jó a nyelvérzéke. Üdvözlettel: Ibolya

  Válasz
 17. Kiss Erzsébet

  Kedves András !

  Heti 2-3 alkalommal hallgatok angol nyelvű szöveget.Most már nem olyan idegen számomra . Különösen a hangsúlyozást figyelem. Kevés a szókincsem. Örülnék angol nyelvű kártyasorozatnak.Képek, a hozzájuk tartozó szóképekkel. Talán, valaki tud segíteni ,hol kapható. KÖSZÖNJÜK A FOLYAMATOS TANÁCSADÁST!

  Üdvözlettel: Erzsébet

  Válasz
  1. Angi Tünde

   Kedves Erzsébet! Nekem ez az oldal nagyon sokat segít!! A szótanuló címszó alatt nagyon sok minden van!! :D

 18. Sz. Erzsébet

  Kedves András!

  Azt tudtam, hogy gyermekek észrevétlenül tanultak már meg vmilyen nyelven kisebb korban, de arra nem gondoltam, hogy felnőtteknél is működik?! Köszönöm, kipróbálom!!!

  Üdvözlettel

  Erzsébet

  Válasz
 19. Könczölné Erzsi

  Kedves András
  Köszönöm ezt a tanácsot, megfogadom, mától minden nap minimum egy órát így fogom nézni a TV-t. Erzsi

  Válasz
 20. Zsigmond Marika

  Kedves András,
  A módszert ki fogom próbálni. Hogy miért? Mert Ön mellett már más ismerős is említette ill.amit nem próbálunk arról nehéz nyilatkozni, véleményt mondani. A saját tapasztalat perdöntő élményeket ad. Jót és rosszat is. De itt a myelvtanulásnál ártani nem fog. Biztos vagyok benne.
  Üdvözlettel,
  Mária

  Válasz
 21. Csonka Eszter

  Kedves András!
  Most nyitott kapukat dönget nálam, mert hónapok óta arra törekszem, hogy naponta legalább 1 órát nézzem és hallgassam a BBC-t, vagy CNN-t. Ezt nekem egy barátom javasolta, akinek jó tapasztalatai voltak a nyelvtanulás ezen módjával. Örülök, hogy támogatja ezt a módszert. Köszönöm jótanácsait és üdvözlöm:
  Csonka Eszter

  Válasz
 22. Piroska

  Kedves András!
  Nekem nagyon sokat segítettek a feliratos filmek a nyelvtanulásban.

  Válasz