Kifogáskereséssel a jó közérzetért!

Naponta olvasom a labdarúgó válogatottunk tagjainak Európa-bajnoksággal kapcsolatos nyilatkozatait. Kifogás, kifogás hátán. Eszembe jut róluk, hogy a tanulóink is mennyi remek kifogást tudnak gyártani. Amitől ugyan nem lesz sikeres vizsgájuk, nem tudnak jobban angolul, de mégis, egy frappáns kifogás határozottan javítja a közérzetünket. (Én például fogyni próbálok, de valamitől megnőtt a súlyom az utóbbi időben, amire azt mondom magamnak, hogy több lett rajtam az izom :) )

Általában szeretjük a felelősséget másra hárítani, csak nincs sok értelme. Volt olyan vizsgázónk, aki a szóbeli témakörökből csak hármat tanult meg, és remélte, hogy abból fogják kérdezni. Amikor megemlítettem, hogy akár mind a 24 témakört is megtanulhatta volna, azt válaszolta, hogy…
„Igaz, úgy is át lehetne menni a vizsgán.”

Igen, általában van egy biztos út, amin végig kell menni, és akkor tuti sikerrel járunk, nem is tart tovább, meg nem is kerül többe (1 sikeres vizsga olcsóbb, mint 3 sikertelen), csak fárasztóbb. Ilyen volt a nyelvvizsga botrány is, amikor 300 ezer forintot fizettek egy hamis bizonyítványért, amikor 32 ezerbe került volna a valódi. A különbözetből pedig simán meg lehet tanulni angolul, és akkor nemcsak egy hamis bizonyítványra tesznek szert, hanem valódi tudásra. Néha belegondolok, hogy valaki szinte tízszeres árat hajlandó kiadni egy hamis papírért, csak ne kelljen tanulni.

És ha egyszer meg kell majd szólalni, akkor mi lesz?

Akkor beindul a kifogásgyártás, hogy nincs ideje, nincs nyelvérzéke, öreg hozzá, meg egyébként is fárasztó leülni tanulni. Ha nincs szüksége az angolra, akkor valóban nem nagy a motiváció, pedig a megszerzett tudást 20-30-50 éven át lehetne élvezni.

Mennyivel könnyebb lett manapság nyelvet tanulni!
Csak átváltjuk a hangot a filmen, amit éppen nézünk, magyarról angolra, és máris fejlődik az angoltudásunk. 30 éve még nem volt dvd lejátszónk, nem volt internet.

Most egyetlen kattintással ellátogathatunk egy angol, német, spanyol, kínai vagy bármilyen más nyelvű fórumra, ahol olyan témában folyik az eszmecsere, ami a munkánkkal vagy a hobbinkkal kapcsolatos, és emiatt érdekes.

Vagy Skype-on keresztül akár videobeszélgetést is folytathatunk rokonainkkal, ismerőseinkkel, teljesen ingyen.

Micsoda remek lehetőségek, fel sem kell állni hozzá a kényelmes fotelből, ki sem kell lépni hozzá lakásunk ajtaján. Ezen lehetőségek segítségével szinte észre sem vesszük, és megtanulunk angolul.

Nem lenne sokkal hasznosabb élni ezekkel a remek lehetőségekkel, mint kifogások gyártásával vigasztalni magunkat?

Véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 hozzászólás a(z) “Kifogáskereséssel a jó közérzetért!” bejegyzéshez

 1. Vad Gábor

  Nem szeretnék véleményemmel győzködni,haladni akarok tetszik!kérem a leckéket üdv.mindenkinek 1 60_astól

  Válasz
 2. Holub Lászlóné

  Tisztelt Neményi Úr! Szeretném kérdezni, va-e lehetősége német nyelvleckék adására is? Hiába rendeltem meg az angolt, rájöttem mivel a németet régebben már tanultam, inkább azt a tudást kellene felevenítenem és tovább fejlesztenem. Megértését és segítségét előre Köszönöm: Rózsa

  Válasz
 3. Rozalia

  Tiszteletem en angolul tanulgatok,bebi sziteles melett,es a hazi munkam melett. Negy
  aranyos unokam melett,az 5-ik is utban van itt canadaban. Vajdasagban pedig 3-rom
  magyar unokam van. A legkisseb 5 eves magyar nyelvben kitunoek.
  Mert othon csak magyarul szabad beszelni !! Menyem Szabadkai fiam Zentai szuletesu
  telen VANCOUVER- ba vagyunk, nyaron Zentan,…Erre a cimre Zentan is megkapom a lecket.
  Koszonom Szepen minden informaciojat,probalok vele elni.. UDV-tel Rozalia

  Válasz
 4. Rozalia

  Koszonom segetseget,es jo tanacsait,minden igaz,tanulni kell !!
  Halas vagyok onnek,de csak egyszer kaptam az elso lecket..
  VAROM A TOBBIT, Tisztelettel Rozalia 72-de sose keso..

  Válasz
 5. Mónus Jánosné

  Tisztelt TanárÚr! Az Én elhatározásom komoly és kitartó is vagyok csak a gépem tönkre ment amikor a buldózer csomagot meg kaphattam volna. Nagyon várom a további leveleit. Sok jó egészséget kívánok további munkájához! Kati

  Válasz
 6. Szurok.marta

  Kedves Tanár úr! Köszönöm a lehetőséget a tanuláshoz! Fiam volt és megy ki Angliába! Többször utaztam ki hozzá,de számba kellett rágni mit mondjak keressek a reptéren!Nyugdijas vagyok,de igyekszem a szavak kiejtése nehezen megy,keveset veszem a kezembe mert elfelejtem,de Ön ad olyan lökést amiért mindig hangosan tanulom! Tisztelettel Márta!

  Válasz
 7. Prima Klára

  Kedves Neményi András!
  Nem a feltett kérdésel kapcsolatos a hozzászólásom, csak más módon nem tudok önnel kapcsolatba kerülni.
  Találtam egy helyet, ahol hirdetett 5o éven felülieknek ingyenes nyelvleckét az interneten.
  Regisztráltam, kértem a lehetőséget. Gyors választ kaptam, hogy hamarosan küldik az első leckét, de azóta sem kaptam meg. Újra regisztráltam, gondoltam, valamit elrontottam a jelentkezésnél, de arra az volt a válasz, hogy ezen az e-mail címen már történt regisztráció. Ezekután várhatom, hogy csakugyan megkapom a leckéket? Mert én nem akarok halasztgatni sem, kifogást keresni sem. Tanulni szeretnék.
  Üdvözlettel: Prima Klára

  Válasz
 8. Kutas Ferenc

  Tisztelt Neményi András

  A „kifogás kereséséhez” kapcsolódó levele bátorított fel, hogy segítségét kérjem a további angol nyelvtanulásom sikeréhez. Egy 70 éves ember vagyok és 65 éves koromban kedvtelésből elkezdtem angolul tanulni saját magam, oktatóanyagok segítségével. Később, hogy tényleg fejlődjek a nyelv megértésében,beiratkoztam egy nyelviskolába, ahova a mai napig járok heti 1 alkalommal kétszer 45 perces időben. A nyelv tanulásával minden nap 2-3 órát foglalkozom a feladott leckékkel és az interneten elérhető anyagok, valamint a megvásárolt oktató anyagok használatával. Sőt 2014. év nyarán részt vettem egy 40 órás brain-turbó oktatáson (150 000 Ft ) bízva abban, hogy az itt tanultak beépülnek az agyam mély memóriájába. Megdöbbenve tapasztalom, (nem kifogást keresve) hogy az ott tanultakra, ha előveszem az írásos és hang anyagát, alig emlékszem valamire. Azt már fejlődésnek veszem, hogy ha valamit el akarok mondani valakinek akkor azt valahogy megtudom fogalmazni és elmondani, de a fő problémám amiben az Ön segítségét kérem, az hogy a mások által mondott szöveg (hanganyag, film, dalok, személyes beszélgetés) megértése okoz szinte leküzdhetetlen nehézséget számomra. Olvastam Zita 2015.10.30. részére megküldött válaszát és az abban foglaltakkal már rég óta próbálkozom, de nagyon kicsi a siker élményem.
  Ezért kérem Önt, mint nyelvérzék fejlesztő szakembert, ha van olyan módszere vagy eszköze ( tanfolyam segédanyag), ami a további napi 2-3 órás nyelvtanulás mellett számomra érezhető fejlődést és sikerélményt okoz, kérem válaszában megküldeni szíveskedjék.
  Életem egyik legnagyobb vágya, hogy a beszélt angol nyelvet megértsem és válaszolni tudjak rá.

  Tisztelettel: Kutas Ferenc egy 70 éves angolt tanuló diák.

  Válasz
  1. Pataki Zsuzsa

   Tisztelt Kutas Ferenc!
   Sikeres tanítványaim sok „angolul beszélő” filmet néznek. Nézzen Ön is. (Lehetőleg ne 100 éves filmeket.)

  2. Neményi András

   Kedves Ferenc!

   Tapasztalatom szerint, a heti 1*2 órás tanulás a nyelviskolában szinte semmit nem ér.
   Járjon heti 2*2 órás kurzusra.

   Hallgassa meg a tankönyv olvasmányainak szövegét, az első leckékkel kezdjen.
   A tankönyv leckéinek szövegét ismételgesse hangosan.
   Ha nem érti, olvassa el, és utána hallgassa meg újra.

 9. Száraz László

  Sosem tanultam angolul Angliában , csak egy -két rövid tanfolyamon vettem részt Budapesten.Bátran beszélek,talán nem mindig helyesen, de ,ha segítséget, utbaigazítást kérnek általában megértik és megköszönik. A fő problémám, hogy én nem értem tökéletesen, amit mondanak. Ha egy angolnyelvű filmet nézek, többé-kevésbé ,de az „igazi” oxfordi kifejezéseket értem meg. Az amerikai szinte érthetetlen, egy-két szót,kifejezést kivéve. Mit kellene tennem , hogy „MEGÉRTSEM?”/Nem az amerikait, hanem az angolt./

  Válasz
  1. Zita

   Még többet kell hallgatni különféle hanganyagokat, főleg olyanokat, amelyek érdeklik. Kezdetben a leírással együtt, később anélkül is. Jó, ha többször is meghallgatja ugyanazt (ezért fontos, hogy érdekeljen, különben elfogy a motiváció és abbahagyja) , így egyre jobban és jobban megérti, hogy miről van szó. S közben még új kifejezéseket is megtanulhat. Tehát töltsön több időt a hallgatással és akkor egyre jobban fogja érteni is.

 10. Faragó Erzsi

  Röviden válaszolva: Elhatározás és kitartó munka kell sikeres eredmény eléréséhez. A legnehezebb munka a tanulás. Még mindig könnyebb élvezni a tudást és így kellemesebb és könnyebb munkát lehet végezni .

  Tisztelettel: Faragó Erzsébet

  Válasz
 11. Zsigóné Kati

  Óriási lendülettel, már többször neki veselkedtem az angol nyelvtanulásának.
  Az eredmény: meg sem tudok szólalni!
  Németül nem tanultam még is megtudom magam értetni.
  Valójában meg nincs is más célom, csak ennyi.
  Németek között forogtam- egy rövid ideig – s rám ragadt.
  Az angolba, meg csak nyelvtant sulykolják.
  Utólag meg kell jegyeznem akaraterővel rendelkezem és még soha nem adtam fel semmit……
  Andrásra szép napokat kívánok és jó egészséget.

  Válasz
 12. Sármány Györgyi

  Kedves András! Sokat tanultam angolul és németül is. Felnőtt koromban, mert mikor gyermek voltam nem volt erre lehetőségem. Csak valamennyi a németre. Hát nem voltam tehetséges, meg a fülem sem jó. De voltak sikereimj az angolban. Többször voltam Angliában. És volt valami, ami igen mulatságos, hogy igen sokszor összekevertem a két nyelv szavait. Szerencsémre mindig az üzleti életben olyanokkal találkoztam, akik mindkét nyelvet bírták és inkább mulattak esetleg rajtam, de szót tudtunk érteni. Most azért „tupirozom a tudásomat” hogy az agyam lehetőleg a még hátralévő életemben megmaradjon. üdvözlettel Sármány Györgyi.

  Válasz
 13. Lach Jozsefne

  Kedves András !!!
  Teljesen igazat adok Önnek !!! A sok kifogás miatt halasztgatjuk a tanulást .Ahanyszor eljovok a lanyomekhoz ( most is itt vagyok Angliában ) mindig elhatározom, hogy ha haza megyek okvetlenül szorgalmasan tanulnom az angolt, aztán az otthoni tennivalók miatt mindig halasztgatom es így nem megyek semmire. Ha olvasom az angolt inkább megértem, különösen az egyes szavakat, de ahogy az angolok beszélnek szinte érthetetlen, persze csak nekem.Viszont az unokáim 3 évesen mentek az óvodába, egyáltalán nem beszéltek angolul es ma mar ( 5 évesek ) es tökéletesen beszélik a nyelvet, esetleg kijavítják a felnőtteket, hogy azt nem úgy kell mondani. Csodálatosan rajuk ragad a nyelvismeret. Ma mar iskolások.
  Persze otthon csak magyarul beszélnek, ezért rám nem ragad semmi nyelvismeret. Talán a kicsiktol kellene tanulnom.
  Tehát a halasztgatasban igaza van. Koszonom a türelmet .
  Üdvözlettel : Ibolya

  Válasz
 14. Bezzeg Ilona

  Kedves András!
  Tagadhatatlan az a tény, hogy beszélni kell megtanulni. Hangok, szavak, mondatok kiejtése és hangsúlya fontos lenne a jó kommunikációhoz. Rendelkezik ilyen hanganyaggal?
  Üdvözlettel: Ilona

  Válasz