Ki tanult meg úszni egy haltól?

Nagyon sokszor hallottam már, hogy úgy lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet, ha az ember kimegy külföldre.

Ezt általában olyanok mondják, akik nem elég szorgalmasak ahhoz, hogy eljussanak egy középfok körüli tudásig…, ezért ezt az állítást inkább kifogásnak érzem, mintsem valódi oknak.

Mennyire téves az a felfogás, hogy csak külföldön lehet igazán megtanulni, és hogy aki kint él, annak könnyű…

Nagyon-nagyon sok levelet kapok külföldön élő magyaroktól, hogy segítsek nekik, mert nem tudják elsajátítani a nyelvet, évek óta kint élnek, de nem értik, ha szólnak hozzájuk…

A múlt héten éppen egy nyelvvizsgáztatással kapcsolatos rendezvényen vettem részt (erről itt írok bővebben), ahol az angol előadó a következő kérdést tette fel nekünk:

„Hányan tudnak Önök közül úszni?”
„Emelje fel a kezét, aki tud úszni!”
„Köszönöm. Most az emelje fel a kezét, aki egy haltól tanult meg úszni!
„Senki? De hiszen a hal jól úszik!”


Kedves nyelvtanuló társam!
Ön szerint külföldön, nyelvi környezetben is kell szorgalom?
Vagy odakint az már nem szükséges?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

808 hozzászólás a(z) “Ki tanult meg úszni egy haltól?” bejegyzéshez

 1. Paár Gyuláné, sz. Binder Mária.

  Odakinnt is a gyakorlás a legfontosabb. Régebben könnyű volt, mert Édesapám tudott németül, s ha nem Édesanyám füléhez beszéltünk, akkor németül mondtunk amit akartunk. Sajnos Édesapám 51 évesen meghalt. Utána volt egy öreg néni – a volt polgármester felesége, nem kapott nyugdijat, s hogy ne haljon éhen egy osztálytársammal felosztottuk a hetet, s igy minden napra volt egy órája – 20 Ft.- s vittünk Neki ennivalót, s közben németül beszélgettünk -már amit tudtunk-. Sajnos meghalt Ő is. Hiányzott a hal, mert mi szép lassan mindent elfelejtettünk. Most – öreg koromra – rengeteg keresztrejvényt fejtek, s boldog vagyok , ha a német szavak eszembe jutnak. Tisztelettel:

  Válasz
 2. Varga J ÓZSEF

  Teljesen egyetértek szorgalom kell és idő nekem van mindkettő .Már nem vagyok igazán kezdő hatvan órás tanfolyamon tul vagyok de jó ismételni

  Válasz
 3. Kollár Csaba

  Szerintem amit rendeltem öntöl az jó
  A buldozer második anyagot nem tudtam átt venni mert nem voltam itthon
  Írtam önnek hogy nekem kell de nem tudtam elérni önt nem kaptam választ
  06202296868
  Elérhetö vagyok
  T
  Kollár Csaba

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Csaba!

   A posta viszi ki a csomagot, hagytak Önnek a postaládában egy értesítőt, hogy melyik postahivatalban tudja átvenni.

   Üdvözlettel,

   Neményi András

 4. Médl Sándor

  utóirat az előző gondolat sorhoz –
  -normális kamasz voltam, így a -60-as évek elejétől az angol KIEJTÉS megtanulásához remek lehetőségem volt CSEKE-EKECS LÁSZLÓTÓL a 16,19,31,39-es rövidhullámon, de szorosan emellett a SLOBODNA EUROPÁN, itt némi szlovák kiejtés is rögződött:-Elvisá Preslahú, Bítlao, Janosom Kadarom, proszim nexapácsi, ahoj!

  Válasz
 5. Médl Sándor

  Egyetértek
  -motiváció kell –
  -korábban elboldogultam tűrhető német nyelv ismerettel, ma a normális kapcsolat tartás miatt egyre inkább rákényszerülök, hogy erőltessem az angolt, nincs mese, most 100. évem közeledtével (72) – itthon, könyvekből, stb. komolyabb sebességre kapcsolok (van,aki hátulról tör előre).

  Válasz
 6. Meinhardt Tünde

  Kedvas András!

  Először is nagyon köszönöm az ingyenes angol leckéket, nagyon HASZNOSAK…., nagyon jó, hogy a kiejtés rögtön ott található, ez nagyon nagy segítség….
  …szerintem is, nyelvtanuláshoz szorgalom kell, akár nyelvi környezet, akár nem….
  …egy alapszintű tudás mindenképpen megkönnyíti a nyelvi környezetben való tanulást….
  ….annak is nagyon örülök, hogy naponta érkeznek a leckék, így nincs kiesés….
  …..már csak egy tanulótársat kell keresni, akivel ezeket a mondatokat „élesben ” is lehet gyakorolni…..
  ….a hanganyagot is naponta kellene hallgatni…., ehhez esetleg linkeket tudnál-e küldeni,….de anélkül is nagy köszönet, hogy ilyen szuper leckékkel megkönnyíted a kezdők tanulását…..Üdvözlettel és köszönettel,Tünde

  Válasz
 7. Dr. Kun István

  Kizárólag a kisgyerekekre „ragad rá” az idegen nyelv. Náluk teljesen másképp működik a tanulás. öMindenki másnak csak tudatos erőfeszítéssel megy.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves István!

   Valóban, a tudásért tenni kell valamit.

 8. Sásdi Tibor

  Kedves Neményi András
  Nagyon jó ez a hasonlat, általában az ember nem tanul meg egy haltól úszni, hanem a víztől.
  Gyakran mondom azt. hogy jól tudok németül csak még nem igazán próbáltam, olyan ez mint amikor valaki víz nélkül akar úszni. Találkozom egy némettel és alig beszél olyan dolgokról amelyeket a nyelvkönyvekben olvastam láttam vagy meg is tanultam. Nagy százalékban az életben nem lesz szükségem rájuk nem fogom használni soha. Nem utazom taxival, repülővel az Eisenbahn is kimarad az életemből. Ha egy ételt kell rendelnem, nem fogok éhen halni a gyatra nyelvtudásom miatt, Sajnos nagyon nehezen tudom elmondani azokat a dolgokat, mondatokat amelyeket szeretnék.
  A kérdésre válaszolva, szerintem a kényszer többet segít mint a szorgalom. Kb ötven éve szorgalmasan hallgatom az angolszász dalokat és bevallom ma sem értek belőle egy kukkot sem. Úgy gondolom, bár lehet, hogy ez kicsit banális: egy német tanártól többet tanulhatnék aki nem tud magyarul.
  Kérdezheti, mégis mi az amit megtanulna? Válaszom. pl: ez a néhány mondat amit itt leírtam hogy hangozna németül?
  üdvözlettel: Sásdi Tibor

  Válasz
 9. Bodocs Kalmanne Baby

  Nagyon fontos a szorgalom ha kulfoldon el valaki nem eleg hogy csak hallja az adott orszag nyelvet, az igaz sokat segit ha valaki tanulja es hallja csak hallas utan nem lehet meg tanulni, Amerikaban elek 7 eve es nem beszelem a nyelvet persze ha lassan beszelnek hozzam sokat meg ertek, es sokat segit az on alltal kuldott leckek eddigi tapasztalatom hogy ez a legjobb mert le irja hogyan kell ki ejteni a szavakat sok esetben tudom mit akarok mondani de nem merem mondani mert nem tudom hogyan kell ki ejteni, szoval szorgalom es tanulas nelkul nem lehet meg tanulni idegen nyelvet

  Válasz
 10. Biró Lívia

  Szerintem egy ideggennyelvet könnyebb elsajátítani, ha az ember az adott országban él. Az iskolában, vagy egy nyelvtanfolyamon „próbáljuk” megtanulni a nyelvet, majd nyelvvizsgát tesszünk, de szerintem az igazi nyelvtudást akkor érünk el, ha ezt a tudást külföldön is tudjuk hasznosítani. Itthon leginkább olyan emberekkel használjuk a nyelvet, akik szintén „csak”idegennyelvként beszélik. Egyik ismerősöm, aki közép és felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkezik (német nyelv) egyetemi ösztöndíjjal volt külföldön 10 hónapig , de elmondása szerint szinte egy szót sem értett az adott nyelven. Több hónapba telt, ameddig eljutott arra a szintre, hogy félelem nélkül tudjon kommunikálni.
  Köszönöm, hogy megoszthattam a személyes véleményem.

  Válasz
 11. Harsányi Vince Tibor

  Természetesen kell szorgalom,hiszen azok az emberek akik nem foglalkoznak a nyelv ismereteinek memorizálásával,na azok akkik akár az életüket is leélhetik külföldön nem fognak megtanulni az adott nyelven.
  Az egyetlen elönye az ha az idegen nyelv környezetben vannak, és rá vannak kényszerítve a nyelv használatára. Akkor szerintem sokat segít ha csak az adott nyelvet halja egész nap.

  Válasz
 12. Fodor Lászlóné

  Tisztelt Uram!
  Én tanultam meg úszni a halaktól. Balatonföldváron 8 éves koromban láttam, hogy a halak hogyan lovagolják meg a hullámokat. Utánoztam, ráhasaltam a hullámokra, aztán már le se kellett letenni a lábam, aztán jött a kutyaúszás béka lábtempóval kombinálva.
  Felnőtt koromban megtanultam a rendes úszás módokat is, de vészhelyzetben azonnal átváltok a saját „stílusomra”.
  Üdv: Fodor Lászlóné

  Válasz
 13. Kerek Ildikó

  Kedves András!

  Véleményem szerint aki külföldön él nyelvi környezetben természetesen ott is kell a szorgalom.
  Vannak olyan kifejezések, amiket itthon nem tanultunk, ezeket ott tudjuk igazán elsajátítani egy
  esetleges tanfolyamon.

  Ildikó

  Válasz
 14. Bodi Ibolya

  Jò napot kivànok
  Igen nagyon szūksèges a szorgalom és az akarat kūlföldön is
  Hisszen csak is azt nem tudunk megtanùlni amit nem akarunk is nem szànunk rá idöt.
  Tiszteletel Ibolya

  Válasz
 15. Szilvia

  Mindenképpen kell szorgalom… és bátorság is! Mert legtöbben félnek megszólalni, mert esetleg a hibákért kinevetik őket!

  Válasz
 16. Pellaky Tibor

  Pellaky Tibor vagyok 73 éves elektromos szaki.Nagyon köszi a komplett ingyenes német kurzust,nagyon hasznos volt.már fagy 50 éve tanultam németet a gimiben.Aztán 25 éve voltam kint Augsburgban.nagyon hasznos volt a tudásom,egy büdös szót nem értettem a bajor vakerjükből,a sógorom német.Nekem nagyon rossz benyomásom volt akkor.Elmentünk kávézni,8 DM volt..Elhívott bennünket egy társaság, egy másik asztalhoz ,amikor átnézek a sajátunkhoz,látom,hogy egy egy rohadt szakadt náci,már hörpöli is a kávémat.A toleráns sógorom szerint nem baj,a haver azt hitte mi már otthagytuk,elmentünk. De 8 DM volt te hülye!Nem baj,veszek neked másikat! Hát ilyenek…Meg hogy nehogy itt maradjak,mert itt most alles schaise.Mondom mikor volt jó?Aszongyák kórusban,hát a Führer idejében! Hát már miért lenne egy ilyen néphez motivációm?-pellaky@gmail.hu-Üdvözlettel Tibor

  Válasz
 17. Aleksandra Horvath

  Addig, ha egy kérdőívben ilyen kérdés volt : „beszél-e angolul?” legszívesebben válaszoltam volna, hogy „számomra igazan idegen nyelv az angol ”
  Lengyel vagyok, tanultam magyarul még akkor, amikor még nem létezett az internet, a TV-ból nem lehetett tanulni, mert csak belföldi programokat tudtam fogni, a rádióból sem, mert recsegett-ropogott, és egyetlen ami hozzáférhető volt az a Mroczko „Magyar nyelv kezdőknek” című könyve meg a szótár. Az a tapasztalatom, hogy bárhol tanul az ember, mindig szükséges volt a szorgalom és az olvasás szeretete.

  Válasz
 18. Palotainé Fekete Erzsébet

  …természetesen ott is kell az egyéni tanulás,és a gyakorlás,valamint az odaadó figyelem az eredetben kapott
  angol beszédre. Ez mindenképp óriási előnyt jelent a nyelv elsajátítása szempontjából.

  Válasz
 19. Szelőczei István

  Nagyon hasznosnak tartom a példákat. Sokat tanulok az elolvasáskor, ill, nagyon sok lappangó ismeretet hoz felszinre.

  Válasz
 20. Zarits Sandor Albertné

  A véleményem megírta,szeŕetnék oroszul is tanulni.Hogyan lehetséges?

  Válasz
 21. Zárits Sándor Albertné

  Csak segít,de tanulas nélkül nem megy.Talán,mert egy mondathoz esemény párosul,így jobban rögződik.Za

  Válasz
 22. Ajrine

  Tisztelt Nyelvmester!
  Mindenekelőtt a tanulni akarás a fő,
  a külföldi èlet,környezet csak elősegíti a nyelv tudását

  Válasz
 23. Borbëly Låszlò

  Tisztelt Nyelvmester!
  Igaz a hallal vont pàrhuzam, de azt azért gondolom Ön sem vitatja, hogy lovagolni megtanulni csak lovon lehet! Az idegen nyelvi környezet nem pôtolja a szorgalmat, de a szûkség nagy ûr,
  Ûdv

  Válasz
 24. Fekete Erika dr

  Természetesen, külföldön is kell hozzátanulni a nyelvi környezethez, a szorgalom sokat segít a gyors beilleszkedésben.

  Válasz
 25. Tóth Éva

  Üdvözlöm természetesen mindig kell gyakorolni anélkül szerintem nem megy. Nekem amúgy is nehezen maradnak meg a szavak ezért is kell gyakorolni ha az ember úgy érzi. Nehéz bármit intézni a nyelvtudás nélkül. Köszönöm.

  Válasz
 26. Linda

  Azt gondolom , hogy tanulás nélkül nincs tudás. Kell tanulni nem elég csak ittt élni. Főleg ha helyesen szeretnénk beszélni

  Válasz
 27. Lovász Tünde

  Sokkal nagyobb szorgalom kell itt kint külföldön mint otthon,hogy eredményt érjek el.És ez legyen bármi,vásárlás, munkahely,orvos,lakásbérlés, hogy egyáltalán létezni tudjak.Azt gondolom nagyon nagy szorgalom kell és kitartás!Nyelvtudás nélkül meg még nehezebb a kinti élet legalábbis szerintem,mert ha csak abba gondolok bele hogy hivatalos ügyet kell intézni,és kell na az hogy fog sikerülni?Csak tanulással”szorgalommal”!

  Válasz
 28. Márton Edit

  Itt kell csak igazán a szorgalom, ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Meg kell jegyezni amit mondanak. Fülelni, figyelni. Használni a fordítókat. Kitalálni mit mondhattak… Tanulni özön szituációs mondatot, hogy meg tudjunk szólalni.

  Válasz