Ki hitte volna?!

Ebben a nagy nyári melegben arra gondoltam, hogy kikapcsolódásképpen megosztok Önnel egy igaz történetet.

Miután a fiam két évig Ausztriában járt iskolába, és sikeresen letette a felsőfokú nyelvvizsgát is, elvileg papírja van arról, hogy tud németül. 3 papírja is van róla…

Az egyik egy Magyarországon kiadott nyelvvizsga bizonyítvány, a másik az osztrák iskolában kapott év végi bizonyítvány, a harmadik pedig a németek által kiállított nemzetközi nyelvvizsga bizonyítvány.

Nem gondoltam volna, hogy ezek után a gyereknek itthon különbözeti vizsgát kell tennie német nyelvből, mert két évig nem szerepelt a tanul tantárgyak között a német, mint idegen nyelv. Logikus érvelés, ugye?

Az, hogy egy olyan iskolában tanult két éven át, ahol az oktatás során minden tantárgyat németül tanítanak, és németül folyt a számonkérés is, majd erről az osztrák iskola bizonyítványt is kiállított, az nem elég.

Pedig az ő esetében a hallott szöveg értése megfelelő kellett, hogy legyen, különben évismétlésre kötelezték volna… ugyanez igaz az olvasott szöveg értésére is. A számonkérés miatt pedig valószínűleg írásban és szóban is megfelelő volt a tudása.

Először azt hittem, viccel a fiam. Majd a némettanára elmondta, hogy őszintén gratulál a felsőfokú nyelvvizsgához, de a gimnáziumi német tananyag első két évi anyagából a gyereknek bizony különbözeti vizsgát kell tennie.

Nem hittem volna…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

307 hozzászólás a(z) “Ki hitte volna?!” bejegyzéshez

 1. Dévai Kálmánné

  Kedves András! Azt gondolom, hogy már régóta nem a megfelelően felkészült és tapasztalt emberek intézik az oktatás-nevelés ügyeit. Ma már nem ritka dolog, hogy külföldön szerzik meg a gyerekek a nyelvtudást. Illett volna ezt figyelembe venni és módosítani a vonatkozó törvényeket.
  Nekem is van kérdésem: Arról mit gondol, hogy megszüntették a nyelvvizsgai kötelezettségét a diplomát szerzőknek?
  Üdvözlettel: Anna

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Anna!

   Régen sem volt kötelező, aki akart, az megtanult angolul, vagy németül, aki meg nem, annak hiányzott később a nyelvtudás, és többet fizetett érte.

 2. Váczi Alice

  Tisztelt Tanár Úr, kedves András!
  Igen hosszú időre volt szükségem a fent említett levele elolvasása, sőt: többszöri elolvasása után, hogy – ne feledd, a megjegyzések legyenek tiszteletteljesek, és tartsd be közösségi irányelveinket- tekintetbe tudjam venni! Hangosan olvastam fel a családomnak, s első hozzáfűzni valóm az volt: amit most mondani tudnék, egy nőnek még gondolni sem illik!!! Ez a rettenetes vaskalaposság, a rend álcájába bújtatott bürökrácia egyre erősödik! Nem gondoltam, hogy a hajdani Rigó utcai stílus tovább él az oktatói szinten napjainkban is. Volt egy kubai mérnökkolégám, természetesen anyanyelvi szinten beszélt angolul. Nos, ő nem felelt meg a Rigó utcai követelményeknek, azaz nem sikerült a nyelvvizsgát letennie!!!
  Olvastam itt egy kommentben- az olimpiai bajnoknak atlétának is kell bukfencből vizsgáznia?
  Egyértelmű a gyermekére előírt ” különbözeti vizsgának ” még a felvetése is érthetetlen eljárás!!!
  Tisztelettel : Alice

  Válasz
 3. Nagy Zita

  Ez a történet is bizonyítja a magyar oktatási.rendszer mai szinvonalát.A nyelntanítás semmit sem változott!”Éljen a bürokrácia”!
  Röviden az esetem.Tudom ,nem fogja Önt vi,gasztalni,de nem egyedi esetről van szó.Jómagam angol tanítóira jelentkeztem.A „belépő” nyelvvizsga volt.Négy féléves képzés/ tele vizsgákkal/ ,záródolgozat ,nagyvizsga .A vizsga után közölték,hogy nem fogadják el a nyelvvizsgámat.A felsőfokú képzés után tegyek középfokú nyelvvizsgát! Úgy döntöttem,a „Sajtpapírjukat”kenjék a hajukra!
  Na,mit szól hozzá?Kíváncsi vagyok a véleményére!
  Üdvözlettel:Nagy Zita

  Válasz
 4. Speer Antal

  Tisztelt Tanár úr!
  A történet tipikus példája a bürokráciának! Gondolom a fia sikeresen letette a különbözeti vizsgát,amihez gratulálok. Sok sikert a jövőre nézve!
  Üdvözlettel Speer Antal.

  Válasz
 5. Jankovits György

  Mivel nem egy tanár túlbuzgósága, nem is egy iskola merevsége van a kifogásolt „cselekmény” mögött, hiszen Ők csupán a jogszerű gyakorlatot akarták követni. Ebben az esetben kizárólag a jogalkotó hibáztatható!
  Ne hibáztassuk egy percre sem a szaktanárt, mondván, hogy a szóban forgó diáknak nyugodtan adhatott a sikeres tanulmányokat igazoló érdemjegyet. Ez esetben ugyanis a kákán csomót kereső főhatóság a tanár vétkességét állapítaná meg. Az igényes jogalkotáskor már eleve gondolhattak volna a rendhagyó esetek kezelésére, pl. oly módon, hogy az iskolára bízza azt a jogot, hogy adott esetben felmentést adjon a jogszabályban előírt pedagógiai követelmények teljesítésének mikéntje/megléte alól.

  Válasz
 6. Ágota

  Biztosabb nyelvtudásúnak gondolom azt, aki egy olyan élő környezetben megállta a helyét, mint az Ön fia, főleg ha ez még ott, az adott országban megszerzett vizsgákkal is alá van támasztva.
  Viszont abban nem vagyok biztos, hogy aki itt megszerez egy (akár felsőfokú) nyelvvizsgát, (az itteni nyelvvizsga követelményeknek ugyan megfelelt), de nem biztos hogy az adott élő környezetben „elboldogulna”, bármilyen „éles” helyzetben képes lenne alkalmazni.

  Válasz
 7. Margó Kovács

  Azt, hogy a bürokrácia malmai lassan is, de őrölnek. Véleményem szerint ez így igazságtalan volt a
  fiával szemben. Méltányossági alapon, egyedi elbírálás lett volna jogos.
  Gondolom a fiú remekül teljesített.

  Üdv. Margó

  Válasz
 8. Albert Ilona

  Ép ésszel teljesen elképzelhetetlen, a paragrafusok világában viszont természetes. A VALÓSÁG nem számit, a bürokratát az nem érdekli.

  Válasz
 9. Kiss Zsuzsa

  Kedves András!
  Azt gondolom, hogy az iskolai nyelvtanítás itthon még mindig nem arra törekszik, hogy jól beszélő emberkéket eresszen ki az iskola padból. Sajnos nem beszédcentrikus a tanítás.
  Ez szerintem nagy probléma, hiszen a legfontosabb az lenne, hogy kommunikálni tudjon és merjen az ember. Természetesen szükséges a nyelvtani szabályok ismerete is, de a nagyon fontos lenne a helyes arány megtalálása, hiszen sokaknak nem az „irodalmi” magasságok elérése a cél a nyelvtanulás tekintetében, hanem a megértés és megértetés a mindennapokban!

  Válasz
 10. Pap Zoltán

  Jó napot Tanár úr. Erre csak azt tudom mondani,hogy az egyik ország bürokratája nem bízik a másik ország bürokratájában.! nem elég,hogy ott tanulva jól is érti az ember azt az idegen nyelvet még erre fel még külön nyelvvizsga. Igaz minek is a logikusság.!!

  Válasz
 11. György

  Ezek a hivatali szurkálások.Itt Svájcban egy német letette az orvosi egyetemet Zürichben.Ezután az államvizsgát,szintén Zürichben.Mivel felesége svájci volt,s gyerekei is voltak,gondolták “bepolgárosodik”
  a gyerekek miatt.Megtörtént ez is.Ezután újra kellett neki az államvizsgát letenni,mert először mint külföldi
  vizsgázott.Ezt is letette.Ez is egy tipikus bürokratikus megoldás.

  Válasz
 12. Bor Lajosné

  Ezt nem hiszem el. Ha valaki más országban tanul jobban tudja a nyelvet, ha éppen abban az országban él. Kiváncsi lennék, hogy a tanár mit tanit neki. A különbözet az meg hogy jön ide, ha megvan a vizsgálya. Azt sem tudják, hogy mit csinál a jobbkém , meg a balkéz.

  Válasz
 13. Tőrös-Víg Anna-Mária

  Ez az, amikor a törvényeket nem értelmezik, hanem „ad literam”,azaz szószerint alkalmazzák. Nem lehet minden meglevő,vagy utólag jelentkező helyzeteket szabályozni, ezért kell értelmezni a törvényt és logikusan alkalmazni egyes szpeciális esetekre. Ezért van az a nyomorult jogi egyetem,a jogászok pedig azért, hogy megkérdezzék őket.

  Válasz
 14. PINKE SÁNDOR

  Tisztelt ANDRÁS.
  Fenti levelére válaszolva azt hiszem csak annyival kell reagálnom,hogy ismeri a jelenlegi állapotokat.

  Válasz
 15. Tóth Mihály

  Tisztelt András!
  Sajnos az egész oktatási rendszerünk itt kis hazánkban minőségileg hanyatlóban van, ami rettentően elszomorító.
  tisztelettel: mihály

  Válasz
 16. Váli Tiborné

  Kedves András! Ez a vak vezet világtalant közmondás esete. Szerintem az Oktatási Miniszternek kellett volna
  panaszlevelet írniuk.
  Az oktatási törvény ilyen esete milyen utasítást tartalmaz, azt én nem tudom. 81 éves vagyok. Mindenkor szívesen tanultam. Osztályelső voltam. Legjobban az oroszt és a matekot szerettem.

  A kémiát küszködve tanultam, azt szívesen kihagytam volna. Nappal is el-el aludtam a tanulása közben. Ebből a tantárgyból csak 4-es voltam.,5-öst csak ritkán sikerült ebből a tantárgyból kapnom. Tisztelettel üdvözlöm.

  Válasz
 17. Abonyi Kálmán

  Kedves András!

  “A szabál az szabál”
  Ilyen a magyar oktatás.
  Amikor a 90-es évek közepén a nagyobbik fiamat beirattuk az IHH német oktatására 9 évesen, másfél hónapja ment a turnus, de az oktató azt mondta, hogy némi szülői segitséggel gyorsan fölzárkózik a kisfiú.
  Kaptunk egy mondatot: Kann ich mal deine Kulli haben. Az én 80-as évekbeni gimnáziumi német oktatásom ehhez kevés volt. Segítséget kérte gyerekkori barátomtól, aki a Külker Főiskolán végzett. Ő sem tudott mit kezdeni a Kann ich mal kifejezéssel. Volt még egy telefonos segítségünk, egy közös ismerős, aki szintén a Külkeren végzett, de Németországban is dolgozott néhány évet. Ő azonnal megmondta: megkaphatom a tolladat.
  Mégegyszer-ennyit a magyar oktatásról.
  Ezzel a két ismerőssel voltunk Frankfurtban egy írószer vásáron. Megszomjaztunk-a gyerekkori barátom a büfében udvariasan Entsuldigung bitte…, mire az eladó csak nézett, kerekre nyílt szemekkel és akkor a kinn dolgozó kolléga segített – Vier Bier!
  Az eladó már adta is a kért négy sört.
  Nem biztos hogy a fiadnak kellene különbözeti vizsgát tennie, de sajnos ők adják a papírt.
  Köszönettel:
  A. Kálmán

  Válasz
 18. Szolóczki József

  Kapcsolódnék.
  Kiküldetésünk idején, fiunk, az 5-6-7. iskolai éveit egy moszkvai általános iskolában végezte. Az osztályban nem volt más külföldi.tanuló. Az. Iskolán kívül is kötetlenül élte az életét az orosz gyerekek között, nézte a tv-t, színházba vittük.
  Hazaérkezésünk után, a gimnáziumban nagyon az angol nyelv felé vette az irányt. Bejelentette, hogy nyelvvizsgázni szeretne. Azzal a feltétellel egyeztünk bele, hogy előbb az orosz nyelvből kell nyelvvizsgáznia.
  Úgy is lett. A szóbeli vizsgán úgy alakult, hogy az egyik tanárnőnek ki kellett mennie. A szóbeli vizsga végéig nem is jött vissza. A vizsga sikeres volt, de megjegyezték, hogy nem elég oroszos a kiejtése. Fiam szerint az a vizsgáztató, aki kiment, az orosz anyanyelvű volt,….. .
  Mindkét esetben érzek valami hivataloskodó felsőbbrendű arroganciát. Itt már nemcsak a tényleges nyelvtudás, hanem a hatóságosdi alapján biztosított álfelsőbbrendűség látszik. Majd mi leszünk akik megmondjuk a tutit….

  Válasz
 19. Barsi Ferencné

  Ésszerűtlen intézkedés, de a Rigó utcai nyelviskolának is meg kell élnie valamiből.
  Üdvözlettel
  Barsi Ferencné

  Válasz
 20. Galló Marianna

  Szerintem aki ezt a különbözeti vizsgát elrendelte,meg kellene nézni,hogy neki mekkora tudása van.Mièrt nem fogadják el,hogy német iskolában németül tanult. Vizsgáztatni kellene a tanárt és a fiúkat!Ugyanabból az anyagból!Ha a tanár teljesít alul,akkor helycsere!
  Magamról annyit,hogy nagyon jó a francia kiejtèsem ès árt kell bizonygatni,hogy nem született francia vagyok.Elózó èletemben ott èlhettem,mert bebizonyosodott egy utaztatás által.

  Válasz
 21. Völcsey Róbert

  Hát ez van M.országban ! Nem vagyok meg lepve. Ilyen Canadában ,Svédországban nincs.

  Válasz
 22. Ketzerné V. Zsuzsanna

  Kedves András!

  Egyáltalán nem lepődtem meg a történeten. Én ezzel 8 évvel ezelőtt szembesültem amikor a lányom kint tanult Németországban és hazajött. Sajnos ez az országunkat minősíti.
  Akkor is felháborítónak tartottam és a véleményem mostanra sem változott

  Válasz
 23. Kovács László

  Kedves Neményi András ! Gondolom a fia könnyedén teljesítette a külömbözeti vizsgát . (Jó móka a vizsgáztatót tanítani). Legalább össze tudta hasonlítani a német és a magyar követelményeket .Egyébként nem értem ,hogy ilyen komoly nyelvismerettel és bizonyítvánnyal rendelkező fiatalember miért akar gimibe németre járni ? Válasszon helyette más nyelvet ami még ismeretlen vagy fejleszthető számára . Minél több nyelvet beszél az ember annál több .

  Válasz
 24. Gálos Istvánné

  Kedves András!
  Nem hiszem el ami a fiával történik !A döbbenettől szóhoz sem jutok!Ez Magyarország minket minősít!

  Válasz
 25. Ilona

  Üdvözlöm! Ha a történet fordított lenne OK. Így azonban csak fanyar félmosollyal nyugtatók,hogy keleten a helyzet változatlan…🤨

  Válasz
 26. Józsefné Szabó

  Kedves András a véleményem hogy a bürokrácia élén járunk mindent dokumentálni kell még a dokumentumot is ugyanakkor a tényleges tudást nem veszik figyelembe. Tisztelet a kivétel de az szerintem nagyon kevés. Remél a kedves fia azért a tényleges tudását kellően tudja hasznosítani és értékelik. Sok sikert kívánok önnek és kedves családjának ebben a nyughatatlan világban.

  Válasz
 27. Gyüre Csaba

  Döbbenetesnek tartom!
  Sajnos Magyarországon papír alapú társadalomban élünk.
  Nem a tényleges tudás, hanem papír számít.

  Ez régen is így volt.
  Bocsi, egy rövid történet:
  Egy katonasági szobatársam az NDK-ból nősült.
  Felesége ide költözött. Jelentkezett az IBUSZ-ba dolgozni
  olyan munkakörbe, ahová a német nyelvtudás kötelező volt.
  Nem vették fel, mert nem tudott Rigó utcai nyelvvizsga bizonyítványt
  bemutatni. Közölték, hogy előbb legyen középfokú nyelvvizsgája
  német nyelvből, csak úgy tudják alkalmazni. Meg is próbálta, de
  nem tudott le nyelvvizsgázni németből, mindig megbukott. Pedig
  német volt az anyanyelve.

  Válasz
 28. Szűcs Józsefné

  Kedves András!Meglepett az írása,de hát ilyen a magyar oktatási rendszer.Lehet,hogy érdemes lett volna fellebbezni a Művelődésügyi Minisztériumhoz,mert alacsonyabb szinten nem mernek dönteni.Palkovics min úr talán elfogadta volna a nyelvvizsgák az.Üdvözlettel Teréz

  Válasz
 29. Dr Koronka Gabriella

  Meggyőződsem, hogy hazankban a nyelvtanitas,különösen az iskolai, általaban rossz. Nem gyakorlatias, életszerű, megrekedt az adminisztrativ bürokrácia szintjén!
  Kevés olyan leghetőség van, ami ravezet a személyes technika megtalálásara, és nem a hibákra koncentrál! Ennek a következmény ez a logikatlan követelés! Sok türelmet a teljesitéséhez!

  Válasz
 30. Kissné Lőcsei Alice

  Kedves András!
  Ez egy érdekes helyzet. Én is tanár vagyok, így megértem az iskolát. Ahhoz, hogy harmadikba folytathassa a fia a tanulmányait, az első két osztályszintről minden tantárgyból meg kell lenni az érdemjegyének.Sajnos a felsőfokú vizsgát sem lehet beszámítani, gondolom a német tantárgyból nem osztályozták külön az osztrák iskolában, így az hiányzik a bizonyítványából. Azt gondolom azonban, hogy semmi problémát nem fog neki okozni lerakni az osztályvizsgát. Sok sikert kívánok neki.
  Üdvözlettel:Alice

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Alice!
   Német tárgyból is kapott osztályzatot a fiam az osztrák iskolában.
   A különbözeti vizsgát simán letette.

 31. Seres Gyula

  Tényleg nagyon furcsa? De gondolom nem okozott semmi nehézséget a fiának ès kinevette őket!

  Válasz
 32. IMHOFNÉ APARI ERZSÉBET

  EGYSZERŰEN MONDVA: NEM TALÁLOK SZAVAKAT!!!!
  AZ ÉN LÁNYOM IS ÍGY JÁRT, CSAK Ő AZ ANGOLLAL!!!

  Válasz
 33. Bársony Henriett

  Minden országnak saját feltételei vannak, hogyan érzik bizonyítottnak a tudást, amit máshol ,más feltételekkel szerez meg valaki.Aki tudással rendelkezik nem akad fenn , hanem simán leteszi a „különbözeti vizsgát” bízva magában.
  Bürökrácia mindenütt van.Kontroll nélkül adják veszik a papírokat , ha úgy tetszik „papírja „mindenkinek lehet, de tudása nem.
  így egyfajta bizonyítást nyer a tudás.
  Ahogy Ausztriában az ÖSD nyelvvizsgával boldogulsz jobban.Sok nyelvjárás van a Hochdeutsch től a Mundart ig..

  Válasz
 34. Pallás Imréné

  Kedves Anrás!
  Egyszerüen nem értem ezeket az előírásokat. Számomra hihetetle, de igaz!
  Akkor én 74 felé mit kezdenék a saját magam által elért eredménnyel az Ön segítségével is úgy gondolom, hogy a legszükségesebb dolgokat el tudtam sajátítani. Mostanában nem is tudtam foglalkozni a tanulással. Más nagyon fontos elfoglaltság miatt. De ígérem tovább fejlesztem az eddigi eredményeimet.
  Úgy gondolom, hogy már a bölcsődében kellene elkezdeni az idegennyelv tanulását, akkor talán egy Oklevél, vagy bizonyítvány is elég lenne annak a bizonyos Vizsgának az elfogadásához!

  Válasz
 35. Bakai József

  Kedves Neményi úr!
  Szerintem a lényeg a „tananyag” németül tudása a különbözeti vizsga alapja.

  Válasz
 36. Baracskainé Révész Zsuzsanna

  Sajnos a története nem egyedi. Nekem is van egy hasonló, történetem, csak dióhéjban írom le. A fiamnak van egy gépész technikusi és egy gépész üzemmérnöki végzettsége. A munkahelyén egyedi szerszámok tervezésével foglalkozott. Ahhoz, hogy CNC programozást tanuljon, kellett szereznie egy forgácsoló szakmunkás végzettséget is. Hiába mutatta be a bizonyítványait, a kedvezmény annyi volt, hogy szóban nem kellett vizsgáznia, csak gyakorlatban. Senkit nem akarok megbántani, de a tanuló társai többségének, még érettségije sem volt.

  Üdvözlettel:
  Baracskainé Révész Zsuzsanna

  Válasz
 37. Szabó Kata

  Kedves András ! Szeretném megköszönni a rengeteg hasznos leckét, tanácsot, amit kapok, de sajnos nem vagyok eléggé motivált…A beszéd érdekes módon megyeget, mert rájöttem, hogy az a jó, ha merek beszélni, még ha esetleg /hahaha/ a nyelvtannal /past perfect, present p., szósorrend nem is törődök annyira.
  Nagyon sok szeretettel üdvözlöm kedves feleségével együtt.
  Szabó Kata

  Válasz
 38. SZABÓ BÁLINT

  Kedves Tanát Úr!Az Önök esetében is,mint oly sokszor jelentkezik a túlszabályozás ami megkeseritiki az életünket.A Kresz is ilyen meg a jogi csürcsavarok ,ahol a logikát teljes mértékben nélkülözik…..Valahogy fel kéne hivni az illetékesrk figyelmét az egyszerű egyenes gondolkodásra az ésszerű megoldásokra…Üdv.Szabó Bálint

  Válasz
 39. Antoni József

  Kedves András!
  Meghallották a problémáját. Már csak 2 évet kell várni a megoldásra.
  Kicsit hasonlít a honvédségre: a gömbölyűt viszik, a szögletest gurítják. Ettől szakember a szakember.
  u.i.: Köszönöm az eddigi anyagokat!

  Válasz
 40. Mészáros László

  Volt egy gyerek a gimnáziumban és 4 évig járt angolórára is. A szereplése kivánni valót hagyott maga után, de tudatossan járt ezen az úton. Majd következett az angol érettségi, ahol bizony rosszul szerepelt. Ezután jött a pótérettségi, amire a Gyerek egyáltalán nem készül angolból, de vitte magával az ANGOL felsőfokú végzettséget igazóló okíratát.
  Mi ebben az érdekes? KIrúgták az Angol Tanárt, mert nem hitték el neki, hogy 4 éven keresztül ezt nem vette észre, csak ennyire volt számára érdekes a Gyerekek közössége.
  A Gyerek, felnötkorában angol területen jó a saját szakmájában.
  Tisztelettel.

  Válasz
 41. Magyari Miklós

  A bürokrácia nem ismer határokat!
  Ez nem egyedi jelenség.
  Rendszerváltáskor újból kellett konzervatóriumi vizsgát tenni, mért nem fogadták el!

  Válasz
 42. Beliczai Mária

  Kedves András!
  A fia története csak részben indokolatlan, mert járhatott úgy két évig egy német nyelvű iskolába, hogy nem vették szigorúan a helyesírását vagy a szókincsét… stb (nem mindegy hogy ált. iskolába járt, vagy gimnáziumi éveiben tanult Ausztriában). Viszont, hogy a felső fokú nyelvvizsgáját sem vették figyelembe… hát erre csak valami technokrata ügyintézés adhat némi magyarázatot – ami felé halad sajnos az egész világ… Protokoll előírások emésztik az emberiség értékes életidejét….
  – Viszont megragadom az alkalmat és köszönetet mondok az időről időre küldött praktikus nyelvleckékért – sajnos sem kitartó sem túl bizakodó nem vagyok a saját nyelvtanulásomat illetőn – már koromnál fogva sem…
  Már nem tudok árnyaltan megtanulni, kifejezni magam soha, megközelítőleg sem úgy, mint magyarul és ez nagyon zavar társaságban ezért inkább meg sem szólalok. Azért néha elmondogatom a küldött leckéit, hogy legalább valami megmaradjon! Köszönettel! B. Mária :)

  Válasz
 43. Andreas

  Rengeteg logikátlan döntés születik felső szinten olyan emberektől, akik elvileg hozzáértő, értelmes személyek. Elég csak „jogállamiságra” gondolni, hisz nálunk (is) nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás van. Ebben a világban csak egyet tehet az ember, ha nem akar sztrókot kapni a vele nap mint nap szembe jövő infantilis szituációktól: Megpróbálja a dolgok jó oldalát nézni. Ha tehát poharunk mindig félig tele, akkor a Te esetedet a következőképpen konstatálhatjuk: még mindig ideálisabb helyzet az, hogy a fiad már annyira penge németből, hogy full profin megy oda egy ilyen vizsgára, kisujjból kirázva minden feladatot, mint többi sorstársa, akik sokkal nyögvenyelősebben veszik majd ugyanezt az akadályt. Arról nem is beszélve, hogy mivel a mindennapi életben is sokkal könnyebben boldogul (már most is) a nyelvvel, ezért ez helyzeti előnyt jelent számára a munka és a mindennapi élet során. Úgyhogy fogjuk fel a Te problémád egy kellemes gondként és máris könnyebb elviselni.:-)

  Válasz
 44. Oláh Ágnes

  Kedves Neményi Úr!

  Anno a gimiben egyik osztálytársam harmadikban középfokú nyelvvizsgát tett franciából.
  Amint megkapta a bizonyítványt róla be sem kellett járnia nyelvórákra és érettségiznie sem kellett belőle, mert a nyelvvizsga bizonyítványt többre tartották.

  Válasz
 45. Kiss Jánosné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm szépen, hogy érdeklődik a velemenyemrol. Szeretnék gratulálni a fiának, és persze önnek az eddigi kitartó munkájához,
  Sikeréhez. Szerintem nem logikus az eljárás.
  Tisztelettel :Edit

  Válasz
 46. Siket Edit

  Tisztelt Neményi András!

  Sajnos, hasonló élményben volt részünk a lányommal, bár nem nyelvi tantárgyból. Kisebbik gyermekem otthagyta az iskolát, azt mondta nem kezdi újra.
  Szerintem, ezzel azt éreztetik a gyerekekkel, vagy akár felnőttekkel, hogy az eddigi kemény munkájuk mit sem ér.
  Van olyan ismerősőm, aki öt évet dolgozott Ausztriában, itthon nem fogadták el, neki is nyelvből vizsgáznia kellett.

  Üdvözlettel:
  Siket Edit

  Válasz