Ki az, akin a leginkább múlik, hogy Ön megtanuljon angolul? A tanáron?

Sokan mondják, azért nem tanultak meg angolul, mert a tanár…

Lehet, hogy az iskolában több tanára is volt, esetleg évente változott a tanár személye, és nem mindegyikük motiválta Önt a tanulásra. Volt, aki nem volt Önnek szimpatikus.

Mit gondol, mennyi múlik a tanáron? Sok?

Biztosan azt gondolja, hogy nagyon sok, és Önnek ebben teljesen igaza van.
Tanára meghozhatja a kedvét a tanuláshoz, de adott esetben meg is utáltathatja Önnel az egészet.

Nem mindig tud beleszólni abba, hogy ki legyen a tanára.
Van azonban valaki, akin szintén rengeteg múlik.

Igen, Ön az.

Tudja, hogy milyen sok múlik Önön?

Kb. 90%-ban Öntől függ, hogy megtanul-e angolul, vagy nem. A tanár kiteheti a lelkét, ha Ön nem tud odafigyelni az órán, mert fáradt, vagy nem készül az órákra, nem készíti el a házi feladatot.

A legsűrűbben hibáztatott tanáron az Ön sikerének csupán 10%-a múlik. A maradék 90% Öntől függ.

Amennyiben úgy gondolja, hogy nem ért egyet az arányokkal, akkor legyen 20%, és 80%. Ez a maximum.

Gondolja végig, hogy ebből a 80%-ból, amit Ön tehet azért, hogy megtanuljon angolul, most mennyit tesz meg. És mennyit tehetne? Ha ezt végiggondolta, akkor tegyen többet a saját sikeréért!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 hozzászólás a(z) “Ki az, akin a leginkább múlik, hogy Ön megtanuljon angolul? A tanáron?” bejegyzéshez

 1. Csilla

  Nagon köszönöm a lelkesítő szavakat.Inkább többször keveset tanulok,de azt nagyon.kb marad ez a 20-25 szó hetenként.egy év alatt sokat lendit a tudáson.Mindig féltem a szintfelmérőktől.Mindig az a1 es tesztig jutottam.és ahogy gyakoroltam,a mondatokat,a szavakkal,képes voltam pl. megálliapitani h a leirt mondat mult idejű….
  összegezve,még nem is nagon értem a nelvtant,szinte nulla az értelem hozzá,de már a2 es tesztet sikerült elérnem!!! kb 250 szoval!!! hihetetlen

  Válasz
 2. Neményi András

  @Csilla – A heti 25 szó nagyon szép eredmény! 100 hét – az kb. 2 év, és 2500 szó, azi már a középfoknak megfelelő, használható nyelvtudás. Tessék megbecsülni a kis sikereket is!
  Anélkül nincs nagy siker!

  Válasz
 3. Csilla

  Szia!
  Egyetértek a Szonjával.Én most egy amerikai missziós csapathoz járogatok,egy héten egyszer,egy órára.
  És nagyon szórakoztató az angol.Nekem mivel édesanyám elhunyt,eléggé meglassult a gondolkodásom.És ott abban a csapatban nincs semmilyen elvárás,és ha kérdezik az illetőt,nagyon sokat segítenek,hogyan kell mondani,és mi az a szó,ami nem jut eszünkbe.Fiatal amerikai pasi,és nagyon jókedvű,lendületes.
  Nekem az intenziv óra nagyon nehéz lenne. Igy keveset tanulok,heti 25 szot,de azt egy hét alatt megbirom mondatokban tanulni.

  Válasz
 4. Csilla

  T.András!!!
  Lemaradtam arról,pedig feliratkoztam az ingyenes levelekre.Mi kell ahhoz,hogy valaki ne váljon mindig ujrakezdővé…
  Azt az értesitést kaptam,hogy sajnos lemaradt erről…

  Válasz
 5. Pearly

  Hello everybody,
  I am an English teacher. I was really courious what I could read on this website. I can totally agree that it is the student who can decide to learn or not. Of course, I can help them – and I think this is my only task. (Well, of course, it is good if a teacher CAN teach and knows some good tricks to motivate the students.) In my opinion the most important thing is to USE your knowledge whenever and wherever you can. (Even if you feel that it is too little…) So why don’t we talk about learning English in English, using as simple language as we can.

  Válasz
 6. Neményi András

  @Celebfan

  Az a gond, hogy néha az sem segít!

  Találkoztam olyan emberekkel, akik éveket éltek külföldön, nyelvterületen, és meg tudták oldani, hogy ne tanuljanak meg.
  Nagyon nem akartak.
  Sajnos.

  Válasz
 7. Celebfan

  Mondjuk az arányokon lehet vitatkozni, de azon nem, hogy a legnagyobb részben a tanulótól függ az , hogy megtanulja e a nyelvet, vagy, hogy éppen milyen sebességgel tud haladni. Viszont azoknak akik lusták egy kicsit egy releváns nyelvkörnyezet tud csak segíteni, szerintem.

  Válasz
 8. Neményi András

  @Szonja

  Kedves Szonja!

  Az első tanárod, az általad leírtak alapján, űgy érzem,
  kényszermunkát végzett, büntetésből kellett tanítania.

  A második tanárod előtt viszont le a kalappal! Így kell ezt csinálni!

  Válasz
 9. Szonja

  nekem eddig két angol tanárom volt, az első, az 5.től 7.ig volt, és most a 2. az még csak évelejétől tanít minket. az első tanáromnál semmit nem tanultam, mert nem volt kedvem, úgy éreztem hülye vagyok az angolhoz, és a tanárt még jobban utáltam. amióta az új tanár van, imádom, (ugyanúgy nő, tehát még ez sem változott) imádom az angolt, szeretem, tanulom, és egy-két dolgon kívül sok mindent megértek belőle, és megy is ráadásul. az első tanáromnál örültem ha a kettest megkapom évvégén, most meg 4es vagyok. mien érdekes? sztem azért RENGETEG múlik a tanáron, az hogy-hogy áll hozzá a tanításhoz, és hozzánk (tinikhez). most tökre jó fej a tanárom, és tud beszélni a „nyelvünkön” is. olyan fiatalosan beszél, laza, sportos meg minden, és nagyon kedves. a tanítási módszere, meg szenzációs. (azért tudni kell tanítani is.)a régi tanáromról meg nem mondok semmit, mert ő az órákon is max 1-2 embert ha felszólított, és néha mást, ha már unta ugyanazokat, a mostani tanárom mindenkit szólít órán többször, így legalább látja, hogy ki érti az anyagot, és ki nem. azt meg többször noszogatja akin látja, hogy nem érti, és el is magyarázza neki. a régi tanárom mindent 1x magyarázott el, azt is érthetetlenül, aztán meg ha nem tudtuk, vagy nem értettük az anyagot, akkor lecseszett minket, hogy mért nem tanulunk.
  úúúúhhh:kicsit sokat írtam, de ezt le kellett, szóval sztem rengeteg múlik egy tanáron is, persze nyílvánvaló, ha én meg akarok tanulni angolul, akkor nem érdekel a tanár, de hát azért ebben a korban sokat számít egy gyereknek.
  üdv: Szonja

  Válasz
 10. Dániel

  Üdvözlöm Önt, Neményi András !

  Rendszeresen olvasom az angol nyelv tanulására – egyáltalán a nyelvtanulásra – vonatkozó igen hasznos tanácsait és minden szavával egyetértek. Igen, elsősorban tőlem- és nem a tanáron múlik a tanulás eredményessége.
  Lehet, hogy nem vagyok egyedül, de nálam a rendszertelenség jelenti a legnagyobb hibát. Néha naponta több órát foglalkozom az angollal, de vannak napok, amikor „hanyagolom”.
  Igyekszem ezután – egy régebbi hírlevelében leírtak szerint – naponta kevesebbet, de alaposan tanulni.
  Továbbra is kedvvel olvasom hírleveleit, ez inspirál a hatékonyabb tanulásra.
  üdv. Dániel

  Válasz
 11. Tünde

  Még,ha a tanár nem éppen megfelelően magyarázza is el a tanulnivalókat,kérdezni lehet és kell is…a megértés miatt.A legtöbb rajtunk,tanulókon múlik,mert ha én angolul akarok tanulni,nincs az a tanár,akinek személye eltántoríthatna,legfeljebb másik tanárhoz járok korrepetálni:)
  Boldog Húsvétot Mindenkinek!

  Válasz
 12. Neményi András

  @Eszti

  Kedves Eszter!

  2 lehetősége van ilyenkor:

  Az egyik, hogy elhalasztja a tanulást másnap reggelre. Akkor reggel, kipihenten, friss aggyal tud tanulni. Ha ez beválik, akkor minden nap tegye át az angoltanulást reggelre.

  A másik, hogy fáradtan gyötrődik este, és kétszer annyi ideig tart ugyanazt megtanulni, mint pihenten. Én az első megoldást javaslom.

  Üdv,

  András

  Válasz
 13. Ica

  Jó estét,én is egyetértek a fent leírtakkal és az „Eszti” utolsó mondatával. Még hozzátenném, hogy én már kicsit régebben jártam iskolába (1961-1970) és akkor még az orosz nyelvet sujkolták belénk a tanáraink. De most eljött az idő és a lehetőség arra, hogy újra tanuló lehessek és angolul tanulhassak. Kicsit már nehezebben fog az agy de iparkodom. Csak ne lenne olyan bonyulut (számomra) az olvasás, mert furcsa az, hogy másképpen kell valamit leírni és teljesen másképp kell kimondani. Udvözlettel Ica Szlovákiából.

  Válasz
 14. Eszti

  Teljes mértékben egyet értek az itt leírtakkal. Hálisten nagyon jó tanáraim vannak, és meg is szeretették velem az angolt. Nem érzek kényszert arra, hogy tanuljam, mert örömmel teszem. De mit csináljak azokon a napokon, amikor fáradtan jövök haza és alig van rá energiám?

  Válasz