Kezdjen el zöld pipákat gyűjteni!

Túl szigorú önmagához? Lazítson egy kicsit, és értékelje az apró sikereket is! De hogyan?

Ma már egyre több tanító veszi át azt a szokást, hogy nem a hibákra helyezi a hangsúlyt, hanem értékeli az apró sikereket, és ez sokkal jobban motiválja a kis tanulókat. Ahelyett, hogy pirossal aláhúznák a füzetben a rosszul sikerült, girbegurba betűket, inkább zölddel bekarikázzák vagy kipipálják azokat, amik szépen sikerültek.

Hogyan fordítható le mindez a nyelvtanulás témájára?

Próbáljon meg Ön is a hibák és hiányosságok helyett azokra az apró sikerekre koncentrálni, amiket már sikerült elérnie. Az önbizalom azzal növelhető, ha reálisan megnézzük, milyen sok mindent tudunk már.

A célt úgy tűzzük ki, hogy elérhető legyen. Például olvassunk el két-három mondatot tankönyvünkből, majd ismételjük el, amit elolvastunk. Ha eleinte csak lassan, de sikerül elismételni pár mondatot, akkor azzal már elindultunk a beszédhez vezető úton.

Nem kötelező rohanni, ha szép lassan sétálunk az úton, akkor is célba érünk. Minden egyes mondatot, amit elismételtünk, könyveljünk el sikerként. Mert valóban az.

Nem azt kell nézni, hogy mennyivel jobban is lehetne angolul, spanyolul, kínaiul vagy bármilyen nyelven beszélni, hanem azt, hogy mennyivel többet tudunk a semminél. Ezt kellene belátni.

Az otthon tanulásban nehézséget jelenthet, hogy nem kap visszajelzést, nincs ott Önnel egy tanár. De ha valamit már jól tud, bátran dicsérje meg magát! „Piros aláhúzások” helyett gyűjtse a „zöld pipákat”!

A nyelvtanulás egy hosszú folyamat. A tanulási kedvünk, lelkesedésünk pedig változhat. A kedv és a lelkesedés megtartásában sokat segít, ha értékeljük a legkisebb sikereinket is.

A leggyakoribb ok, amiért valaki abbahagyja a tanulást, az a sikerélmény hiánya. Ha nem éri sikerélmény, akkor elmúlik a lelkesedése, a motivációja csökken, és nekiáll kifogást keresni.

Nagyon kevés az olyan tanuló, aki abbahagyja a tanulást, ha az jól megy neki, hiszen a sikerélmény motivál. Tudatosan kell keresnünk a lehetőséget, hogy minél több sikerélmény érjen minket.

Kezdjük el használni tudásunkat, akkor is, ha adott pillanatban kevésnek gondoljuk. Gyűjtsünk tudatosan sikerélményeket, így lelkesítsük magunkat.


A véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

125 hozzászólás a(z) “Kezdjen el zöld pipákat gyűjteni!” bejegyzéshez

 1. Kocsis Erzsebet

  Sikerelmenyek mar vagyogatnak,de vannak mas problemak is az eletunkben,betegsegek,napi gondok amik befojasoljak a tanulast.Ettol eltekintve orulunk hogy kuldott lecket,amit orommel varunk tovabra is,koszonjuk szepen,sok sikert kivanunk Onnek.Udvozlettel Zsoka es Istvan.

  Válasz
 2. Héczei Istvánné

  Nagyon köszönöm ezt a lehetőséget a nyelvtanulásra.Sok formulációt kipróbáltam már,de ez a módszer az ,ami nekem megfelel,nagy örömmel gyakorlom a leckéit.

  Válasz
 3. Judit Lakatos

  Kedves András! Én már tudok egy kicsit németül. Sokszor hibásan, de általában megértik a németek amit mondok! ( 13 éve járok Németországba, mert ott élnek a lányomék.) Mégis jó volt olvasgatnom amiket írt, mert sok szó kiejtésében nem voltam biztos, sőt kiderült, hogy én nem egészen jól ejtettem ki őket. Azonkívül a mondatok tanulása is nagyon jól jött!!! Most áprilisban megint utazom Németországba, ha visszajöttem, akkor szeretném megvenni azt a könyvét ami kezdőknek való és a kiejtés is le van írva. Tudom, hogy nem akciós, de nem baj. Ha megfizethető áron lesz, akkor megveszem. Majd jelentkezem. Azt nem tudom, hogy mikor, mert legalább 2-3 hónapig akarok kint lenni. Köszönöm szépen az eddigi írásait, nekem nagyon, nagyon tetszettek!!!
  Judit

  Válasz
 4. Turák Julianna

  Kedves András ! Szeretném a nyelvkönyvet , de én csak futárszolgálat , vagy postán tudom átvenni . Ha így lehetséges , máris kérem ! A címem sem lehet nyilvános .Köszönettel : Turák Julianna

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Julianna!

   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak!
   info kukac nyelvmester pont hu

 5. Varga Tiborné

  Szeretettel üdvözlöm. Köszönöm kedves lelkesítő, buzdítő üzenetét. Szerintem az én lelkesedésem nem csökkent, hiszen néha reggel azt veszem észre, hogy kihült a teám és eltelt egy óra én még olvasgatok. Az utóbbi időben nagyobb súlyt helyeztem a ” Függelék”-ben szereplő igékre, tagadásra, kérdésekre, különösen a legfontosabb rendhagyó igék múlt idejét jegyeztem meg nehezen. Könyveim tele írva ceruzával, külön füzetbe is leírom, mégis úgy érzem, sokkal többet kellene naponta gyakorolni. Néha főzés közben is próbálok valmit elmondani angolul, nagy örömet okoz, ha megtalálom a megfelelő szavakat még akkor is ha a ragozásban akad valami hiba. Minden apró kis siker további folytatásra buzdít. Köszönöm szíves megkeresését, jó tudni, hogy még valahová tartozom. Jó egészséget, kellemes, békés, nyugodt, szép napokat kívánok Isten áldásával.

  Válasz
 6. Bankó Róbert

  Kedves András Köszönöm a biztatást és a jó tanácsokat. Sajnos a szemműtétem a tanulásban is visszavetett Két hónapig ne, tudtam olvasni. Sajnos érzem ,hogy elaprózom magam Tavaly írtam egy mesekönyvet .Most fejeztem be „A Tatai Bőrgyár” c. könyvemet, de azért nem adom fel a nyelvtanulást sajnos az idő közben meg száll – az idén leszek dupla 7-es (77) Tisztelettel Bankó Róbert

  Válasz
 7. Tihanyiné Varga Anita

  Kedves András!
  52 éves vagyok,gimnáziumban orosz-német nyelvi tagozatra jártam /Győr Kazincy Gimnázium/.Orosz nyelvből 17 évesen megszereztem a Rigó utcában a középfokú írás-szóbeli vizsgát.Nehéz volt.Most sokkal könnyebb egy középfokú nyelvvizsga,mint anno.Látom ,mert pedagógus vagyok.
  Én fordítottam anno ,a leendő férjem gépészmérnöki műszaki orosznyelvű irásbeli szakszövegét ,ami a diplomájához kellett.
  Nem volt semmilyen szakszótáram, gépész tudásom sem.Mégis sikerült jelesre. Azóta nem használtam az orosz nyelvet,bizony a tudás megkopott erősen.
  Németet is tanultam a heti 12 orosz óra mellett,heti 5 órában. Valahogy ezt egy idő után már nem szerettem tanulni,mivel a tanárnő kedvencei közé nem tartoztam.Különbséget tett a tanulók között.Azért tanultam a németet,de mivel nem kedvelt ,nem volt sikerélményem sem.Ahol tudott leosztályozott,a szóbeli feleteknél, ami szubjektíven osztályozható.Irásbeli dolgozataim általában 5-sek voltak pl. szódolgozatok,nyelvtani tudást mérők stb.A tanárnő jó nyelvoktató volt csak a kivételezés miatt nem adta meg a kellő löketet,hogy lelkes legyek a nyelvvizsgázáshoz.Azért lelkiismeretesen tanultam,de megszakadtam nála .Szigorú is volt,de a 4-es meg volt..Sokkal többet tanultam időben a németet,mint az oroszt.Még sem mentem el vizsgázni,mert bizonytalan voltam a tudásomban talán miatta.
  Aztán úgy hozta az élet,hogy szükség lett a német nyelvtudásra ismét.Az anyósom testvére és egész családja Ausztriában él 45 éve.Odament férjhez.A férjem unokatestvérei nem tudtak magyarul ,amit megtanultak ,azt anyósomnál,nagyinál töltött nyaralások alatt szerezték meg.De csak beszédben vmilyen szinten. Tehát szükség volt előszedni a régi tudást,hogy tudjunk kommunikálni egymással.Először gátlás volt,aztán később már nem figyeltem a beszédben annyira a nyelvtanra,mégis megértettük egymást.Egyre bátrabban beszéltem velük.Néha mutogattunk vagy vegyes beszéd is volt német-magyar.Érdekes,amit észrevettem az évek során ,hogy az írott német szöveget,a mai napig nagyon jól tudom lefordítani.Még a nyelvtaniság is stimmel.A beszéd a nehézkes.Tehát írott szöveg fordításából jó vagyok.Sokat járunk Hévízre nyaralni ott sok a német és bizony kérdeznek.Először lefagytam,idén először volt,hogy az 1 hét alatt eltűntek a gátlások és mertem idegen német emberekkel beszélni nyelvtani gátlások nélkül.

  A fiam kéttannyelvű informatikus szakra jár az ország legjobb középiskolájába /Győr Jedlik/,0 .évfolyamon, már 14 évesen középfokúzott,most megy felsőfokúzni.Első éven /0.évfolyamon /4 db angol tanár tanította,ebből egy tanár csak angolul tudott.Talán itt az eredményesség kulcsa. igaz heti 20 óra angol volt.Jelenleg heti 10 órában tanul történelmet, informatikát csak angolul. 15 fő -vel foglalkoznak a tanárok.Bizonyos tantárgyakból angolul fog érettségizni is..Náluk idegen nyelven kötelező feladott filmeket nézni,pl Rómeó és Júliát dramatizálni, stbAngol.tanult történelemből legrosszabb az osztályátlag 3,4.A többi tantárgyból nem.Osztály átlag 4,43 .
  .Sajnos a digitális oktatás miatt és a tanár váltások következtében nem látom,hogy most olyan ütemben fejlődne,mint a 0.évfolyamon.
  Pedig a legjobb angolos és egyedül ő jeles angol töriből.Évfolyam legjobbja címet is elnyerte 180 tanulóból,amikor még nem volt digitális oktatás.
  Azt látom nagyon sok függ a tanár személyétől, most sokkal lassabban halad, kevesebb a számonkérés ,így ezt ki is használja.Nem olyan beleadással tanulja meglátásom szerint a nyelvet,mint eddig.Azt mondja a mostani angol tanárnő nem olyan következetes ,mint aki csak het 1* célnyelvicivilizációt tanít nekik.Ő 0.évfolyamon magas óraszámban tanította őket .,meg is volt az eredmény.Folyamatos számonkérés volt,mindig változatos feladatok.Fiam meg is fogalmazta hogy szerinte jobb angol tanár,mint a mostani.Lelkesebben készült az órákra is ,mivel tudta folyamatos számonkérés,visszacsatolás van a tanulásban.
  Elnézést,hogy fejtegetésem hosszúra sikerült.Most ismét tanulom a németet lelkesen

  Válasz
 8. GAZSORE ISTVAN

  kedves tanar ur maganak biztos igaza van .En azert keztem el tanulni angolul mert ha megyek valahova kulfoldre birjak valahogy megertetni magam veluk En 72 eves vagyok En nagyon halas vagyok ezert KOSZONOM

  Válasz
 9. Erika Benkő

  Tisztelt Tanár úr!
  Köszönöm szépen abiztatását minden elismerésem az Öné
  Szeretném megtanulni a német nyelvet és kérem a segítségét.
  Hálás vagyok hogy ösztönöz.Köszönöm szépen mégegyszer.

  Válasz
 10. Tóth Ferencné

  Kedves Nyelvmester! Lassan(,de biztosan) haladok. Nem voltam megelégedve magammal és ez kedvemet szegte.Jókor jött a lelkesítés,köszönöm szépen!
  Üdvözlettel: Tóthné Rózsa

  Válasz
 11. Nemes Tamásné

  Kedves N.András.

  Ön nemcsak nyelvmester, szakértő, fejlesztő, hanem
  csodálatos pszichiáter is egyben.
  Köszönöm jó tanácsait.
  Üdvözlettel N.T.-né, Gabi.

  Válasz
 12. Speer Antal

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm biztató szavait és jó tanácsait,melyek számomra felérnek egy kisebbfajta
  sikerélménnyel! Természetesen a zöld pipákat is igyekszem használni a tanulás során
  mint serkentőt.Még egyszer köszönöm!
  Üdvözlettel
  Speer Antal

  Válasz
 13. Vlajk Éva

  Kedves András úr!
  Köszönöm a tippet, kipróbálom a zöld pipákat!
  A játékos tanulás csak jó lehet!
  Önnek is további sikert a munkában és a magánéletében!
  Üdv.
  VÉva

  Válasz
 14. Zádor Lászlóné Margó

  Kedves András.
  Teljesen eggyet értek az Ön gondalataival. Szeretném meg tanulni a német nyelvet, de ehez mindenképpen a segítségét kérem.

  Válasz
 15. Kneifelné Vass Éva

  Kedves András ! (ha szólíthatom így). Valóban nehéz egyedül tanulni. Először is rávenni magamat, hogy elővegyem a leckéket és elkezdjem az olvasást. Másodszor nem vagyok biztos, hogy jól ejtem a szavakat és nincs aki kijavítson, ezért inkább „hanyagolom” a beszédet, pedig számomra az lenne a fontos, hogy megtudjam magam értetni a hétköznapokban. Ennek ellenére nagyon örülök az Öntől kapott leckéknek.
  Üdvözlettel: Kneifelné Vass Éva

  Válasz
 16. Tamas Zsuzsanna

  Kedves Andras!

  Annyi sok jo tanacsot adott mar, abbahagyni, soha nem szerettem volna, de minden nap nem tudok a nyelvvel foglalkozni, de a kituno tanacs, pontosabban segitseg, novelte az onbizalmam, amit nagyon szepen koszonok Onnek.Jo volna, ha nemcsak a nyelvi oktatasban, hanem az elet sok teruleten alkalmaznak ezt a modszert.
  Mivel en is egyedul tanulok, igen, meg fogom magam dicserni, ha akar par mondatot megtanultam, vagy kerdesre valaszoltam.Nagyon nagy tiszteloje vagyok, es halasan koszonom tanacsait, csodas munkat vegez.
  Tisztelettel, Zsuzsa

  Válasz
 17. Ladányi László

  Kedves András!

  Nagyon köszönöm a bíztatást. Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, abbahagyom, nincs értelme a tanulásnak. De mindig volt valami apró sikerélmény, amire ha visszagondolok, erőt ad és sarkall, hogy nem szabad abbahagyni. Kis léptekben haladni, és sokat gyakorolni. Ha elestem fölállok és újra folytatom és bízom a „zöld pipákban”
  Addig is sok-sok köszönet az eddigi segítségért!

  Válasz
 18. Deákné dr. Szűcs Magda

  Kedves András!
  Gyakorlatilag nem is akarok én hatalmas sikereket. Már akkor is nyugodtabb vagyok, ha az a szükség-érzetem meg van, hogy foglalkozzak egy kicsit a szavakkal, a szövegértéssel.
  A sikerélmény és a provokáló élethelyzet a legjobb hajcsár., és ez az, ami gyakran nincs, mert hiányzik a szükséges szituáció. Nagyon nagy akarat kell a nyelvtanuláshoz, ha csak „úgy” akarjuk tanulni, különösen akkor, ha ráadásul még a hetvenen is túl van az ember.. A család „csodabogárként” tekint a nagymamára, és igazán nem nagyon tudják, hogy milyen álláspontot képviseljenek. Sokszor titokban foglalkozok az angollal, mert ez lett a hobbim, ami kitölti az üres perceimet, óráimat. Tervet nem készítek, de a kipipálás módszerével élni fogok. Az egyes mondatoknak fogok örülni. üdvözlettel és köszönettel Magda

  Válasz
 19. Bordás Lajosné

  Kedves András!
  Hálás vagyok, hogy ilyen kitartóan ösztönöz. Igazi tanár. Már rég feladom, haidőnként újabb ötleteivel nem sarkall, hogy próbálkozzam újra. Nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel: Rózsa

  Válasz
 20. Szalay Anikó

  Kedves Tanár Úr.
  Köszönöm, hogy mindig ad egy kis útmutatót.
  Én nem hagyom abba az angol nyelv mindennapi tanulását, gyakorlását.
  Nem is tehetném, a legfiatalabb unokám / 12 éves / gondoskodik róla, hogy
  fejlődni tudjak.
  Már Én is kezdek raerezni, Öröm amikor látok egy angol nyelvű feliratot és tudom mit jelent.
  Még van tovább, hosszú az út
  időm rengeteg, megyek tovább.
  Tisztelettel.
  Szalay Anikó.

  Válasz
 21. Szalay Gyuláné

  Kedves Tanár Úr.
  Köszönöm, hogy mindig ad egy kis útmutatót.
  Én nem hagyom abba az angol nyelv mindennapi tanulását, gyakorlását.
  Nem is tehetném, a legfiatalabb unokám / 12 éves / gondoskodik róla, hogy
  fejlődni tudjak.
  Már Én is kezdek raerezni, Öröm amikor látok egy angol nyelvű feliratot és tudom mit jelent.
  Még van tovább, hosszú az út
  időm rengeteg, megyek tovább.
  Tisztelettel.
  Szalay Anikó.

  Válasz
 22. Pap Zoltán

  Jó napot kívánok Tanár úr.! Igen az nagyon fontos amit leírt,hogy most már csak arra ügyeljünk ne húzza le az embert a körülötte lévő dolgok. Pl,: Munkahely,család.!

  Válasz
 23. László

  Maximálisan egyetértek a leírtakkal! Egyszer hallottam valahol egy találós kérdést, mely így hangzott: hogyan együnk meg egy elefántot? (Egy hatalmas problémát). Válasz: falatonként! Így állok hozzá én is a nyelvtanuláshoz!

  Válasz
 24. László

  Kedves András
  Köszönöm a leckéket nagyon jól müködik.Francia országban dolgozok már sokat használtam belölle.
  Köszönöm

  Válasz
 25. Simon Mária

  Bonjour Monsieur Nemény! Engem a piros aláhúzasok és a pirossal javított mondatok motíválnak, addig írom és mondom, amíg nem zöldül meg! Utána nagyon büszke vagyok magamra! Bonne après-midi! Mária

  Válasz
 26. Dombó Gizella

  Tisztelt Neményi Úr!

  Sajnos egy kicsit más teendőim miatt elhanyagoltam a tanulást. Most ébredtem rá, hogy nem foglalkoztam a nyelvtanulással. Nálam sem volt sikerélmény. De megpróbálom megint az Ön által javbasolt zöld pipákkal folytatni.
  Köszönöm.

  Gizella

  Válasz
 27. Pap Edina

  Egyet értek a tanár Úrral. Mivel nincs vissza jelzés, ezért nehezebb a helyzet. Én mindig arra gondolok hol kezdtem és most hol tartok.

  Válasz
 28. Kakas Gyuláné

  Kedves András!
  Köszönöm az eddigi és remélem következő leveleit is!:) Ösztönző és praktikus tanácsokkal lát el (pl.: mondatok megtanulása szavak bemagolása helyett). Leginkább arra kaptam fel a fejem, hogy nem az agyunk a legfontosabb testrészünk az idegen nyelv elsajátításában, hanem az, amin ülünk… Nos nálam ez lehet(ett) a hiba, így az ön javaslatára készítek egy tervet a célom elérésére. Erről a későbbiekben beszámolok.
  Addig is sok-sok köszönet az eddigi segítségéért.

  Üdvözlettel: Ágnes

  Válasz
 29. Palotás Zoltánné

  Kedves Neményi úr nálam az a probléma hogy becsukom a könyvet és minden kimegy a fejemből. Az a kérdésem hogy ezen hogy tudnák segíteni Talán van valami jó ötlete. Előre is köszönöm a segítséget. Űdvözlettel Gigi

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Mondja fel hangosan a megtanulandó mondatokat kívülről!

 30. Vass Lászlóné

  Hát igen. Ha valaki olyan környezetben él,hol nem szükséges a német nyelv, akkor bizony nehéz elsajátítani
  a nyelvet.
  Üdv.: Laci.

  Válasz
 31. Molnár Józsefné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm a tippet, megpróbálom a zöld pipát, hátha meghozza a sikerélményt.
  Üdv. Molnárné

  Válasz
 32. Barta György

  Kedves Tanár úr!
  Méltatás vagy módszertani elemzés és értékelés helyett engedje meg, hogy röviden, szinte pontokba szedve leírjam a saját nyelvtanulási „életutamat”!
  Tanultam/tanítottak oroszt az általános 5-dik osztályától a gimnáziumon át a főiskoláig ami összesen 11 évet jelentett és egy kegyelem jeggyel fejeztem be úgy, hogy a valós helyzetben még a nevemet se mertem oroszul kimondani, azaz bemutatkozni. A nyelvtan számomra borzalmasan nehéz volt. Motiváció: semmi.
  Az első munkahelyemen 2-3 hónap után felkértek egy egy éves „Szu”-beli munkára, melyet nem lehetett visszautasítani.
  Hogyan jutottam el egy felsőfokú vizsgáig:
  1- Motiváció, bizonyítani kell, hogy képes vagyok arra amire felkértek és eközben talán tanulok valamennyit…,
  2- barátokat szerezni, ismerkedni és tőlük tanulni,
  3- szótárral, jegyzetfüzettel jártam és írtam amit láttam, hallottam,
  4- kényszerhelyzetekben nem álltam félre, hanem „kézzel-lábbal” igyekeztem magam kifejezni és mindenkit megkértem arra, hogy javítson ki, ha hibázok,
  5- a televíziót jegyzetelve néztem és ha moziba mentem, mindent leírtam amit csak tudtam,
  6- ha beszélgetés közben valamit nem értettem visszakérdeztem, újra és újra,
  7- 3 hónap múlva erős fejfájást és sírógörcsöt kaptam az addigi megterhelésektől és fel akartam adni, de mégse tettem,
  8- Kaptam egy önálló kétnapos utazással egybekötött, minden segítség nélkül végzendő feladatot, amitől megijedtem, de el kellett vállalni, ami szakemberekkel történő folyamatos kommunikációt jelentett és eközben észre se vettem, hogy dőlt belőlem a szó, annyira, hogy összetévesztettek a helyiekkel.
  9- Ez volt a fordulópont!
  A kiküldetés végeztével letettem a felsőfokú nyelvvizsgát.
  Egy-két évvel ezután angolul tanultam és teljesen „elfelejtettem” az oroszt.
  Most 74 éves vagyok és kíváncsi voltam arra, hogy emlékszem-e még valamire!
  Bújtam az internetet, kerestem az orosznyelvű témákat és egyre jöttek elő a rég-elfelejtett szavak, mondatok.
  Ezért jelentkeztem az Ön nyelviskolájába.
  Remélem, hozzásegít a remélt sikerélményhez, habár a valós szituációk hiányoznak, de nekem ez már inkább csak játék, (önmagammal).

  Válasz
 33. Koren Jánosnè

  Kedves Nemènyi Úr. Önnek teljesen igaza van az önbizalomhoány elnizonytalanitja az embert hogy meg merjen szólalni. Az én szàmomra az a szomorú ha el is mondom amit szeretnék nem értem a vàlaszt, az elharapott vagy összemosott szavakat Üdvözlöm Ica

  Válasz
 34. Erika

  Biztosan nagyon jó a módszer. Gratulálok kedves Tanár Úr, és további sikereket kívánok Önnek.

  Válasz
 35. Nagy Béla

  Kedves András!
  ” A leggyakoribb ok, amiért valaki…. „így jártam én is. Elvesztettem a fonalat és a motivációt.
  Nehéz lesz újra neki veselkedni. 76éves elmúltak, egyéb okok is hátráltatják. Még nem tudom, hogy mi lesz a továbbiakban.
  Üdvözlettel :Nagy Béla

  Válasz
 36. Bicsánszky József

  Kedves Tanár Úr!

  Teljesen egyetértek. A hibák keresése és ostorozása helyett az elért eredményeket kell mérlegre tenni, értékelni.
  Tisztelettel:

  Válasz
 37. Fazekas Rozália

  Teljesen egyetértek! Én most elkezdtem olvasni Roald Dahn „Tales of the Unexpected” c. könyvét. A Google fordítóját nézem meg csak néha hozzá. De a történetek olyan érdekesek, hogy a lényegüket, anélkül is megértem, és ezt nagyon élvezem. Tudni akarom, mi lesz a vége, ezért a könyv olvastatja magát, és közben mindíg ragad rám egy-egy új szó.

  Válasz
 38. Dr.Dubeczné Dr Károlyi Éva

  Teljesen egyetértek az oktatásban az Ön által zöld pipának nevezett móddzerrel. A legkedvesebb német nyelvtanárom német anyanyelvű volt. Beszélgetést tanított. Kérdezett, odafigyelt a válszra, nem kikérdezett, hanem beszélgettünk. Nem szólt rám hiba miatt, ki sem javította amit mondtam, hanem a „beszélgetésünk” végén összegezte, hogy rendszeresen elrontom az egyik nyelvtani szerkezetet, és felírta hogyan helyes. Imádtam. Ezzel szemben a magyar párja, aki a nyelvhelyességet tanította, kérdezett és befejezte helyettem a mondatot. Utáltam.

  Válasz
 39. Merényi Valéria

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Ez egy abszolút pozitív hozzáállás. Előre visz sokkal inkább, mint a sorozatos „piros aláhúzások”, Motiváló és önbizalmat növelő pedagógiai hozzáállás. Sok helyen kellene így cselekedni.

  Köszönöm

  Válasz
 40. Ondrik Pálné

  Én is szép lassan sétalok az uton .Van sikerélményem. Mikor elkezdtem tanulni a nyelvet egy kukkot sem tudtam angolul.Ma már betudok mutatkozni,tudok vásárolni,tájékozódni a közlekedésben. Nemadom fel!

  Válasz
 41. Szabó Pál

  Kedves András

  Teljes mértékben egyetértek Önnel. Én például sosem törekedtem a tökéletesre. Nem féltem kimondani azt amit akartam, pedig tudtam, hogy hibás, de azt is tudtam, hogy még értenek. Elmondom egy példát. Ausztriába aludttejet akartam venni, de hirtelen nem tudtam mi az aludttejet németül. Van ilyen. Éz azt mondtam kérek egy „slafenmilchket” Még értették.
  Üdvözlettel Pál

  Válasz
 42. Kiss István

  Nagyon igaz, és e szerint fogok a jövőben tanulni!! Köszönöm szépen az útmutatást!! Tisztelettel István

  Válasz
 43. Budai ilonaEszter

  Igaza van önnek Neményi úr,semmit sem szabad leadni,csak egyéb súlyos dolog jött közbe sajnos így kevesebb idő maradt a tanulásra.
  Ilike

  Válasz
 44. Edit Szilagyi

  Kedves nemenyi Andras mostanaba nem voltidom de ha lehetseges kuldeni valamilyen anyagot meg probalok megint neki kezdeni koszonom

  Válasz