Kezdjen el zöld pipákat gyűjteni!

Túl szigorú önmagához? Lazítson egy kicsit, és értékelje az apró sikereket is! De hogyan?

Ma már egyre több tanító veszi át azt a szokást, hogy nem a hibákra helyezi a hangsúlyt, hanem értékeli az apró sikereket, és ez sokkal jobban motiválja a kis tanulókat. Ahelyett, hogy pirossal aláhúznák a füzetben a rosszul sikerült, girbegurba betűket, inkább zölddel bekarikázzák vagy kipipálják azokat, amik szépen sikerültek.

Hogyan fordítható le mindez a nyelvtanulás témájára?

Próbáljon meg Ön is a hibák és hiányosságok helyett azokra az apró sikerekre koncentrálni, amiket már sikerült elérnie. Az önbizalom azzal növelhető, ha reálisan megnézzük, milyen sok mindent tudunk már.

A célt úgy tűzzük ki, hogy elérhető legyen. Például olvassunk el két-három mondatot tankönyvünkből, majd ismételjük el, amit elolvastunk. Ha eleinte csak lassan, de sikerül elismételni pár mondatot, akkor azzal már elindultunk a beszédhez vezető úton.

Nem kötelező rohanni, ha szép lassan sétálunk az úton, akkor is célba érünk. Minden egyes mondatot, amit elismételtünk, könyveljünk el sikerként. Mert valóban az.

Nem azt kell nézni, hogy mennyivel jobban is lehetne angolul, spanyolul, kínaiul vagy bármilyen nyelven beszélni, hanem azt, hogy mennyivel többet tudunk a semminél. Ezt kellene belátni.

Az otthon tanulásban nehézséget jelenthet, hogy nem kap visszajelzést, nincs ott Önnel egy tanár. De ha valamit már jól tud, bátran dicsérje meg magát! „Piros aláhúzások” helyett gyűjtse a „zöld pipákat”!

A nyelvtanulás egy hosszú folyamat. A tanulási kedvünk, lelkesedésünk pedig változhat. A kedv és a lelkesedés megtartásában sokat segít, ha értékeljük a legkisebb sikereinket is.

A leggyakoribb ok, amiért valaki abbahagyja a tanulást, az a sikerélmény hiánya. Ha nem éri sikerélmény, akkor elmúlik a lelkesedése, a motivációja csökken, és nekiáll kifogást keresni.

Nagyon kevés az olyan tanuló, aki abbahagyja a tanulást, ha az jól megy neki, hiszen a sikerélmény motivál. Tudatosan kell keresnünk a lehetőséget, hogy minél több sikerélmény érjen minket.

Kezdjük el használni tudásunkat, akkor is, ha adott pillanatban kevésnek gondoljuk. Gyűjtsünk tudatosan sikerélményeket, így lelkesítsük magunkat.


A véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

125 hozzászólás a(z) “Kezdjen el zöld pipákat gyűjteni!” bejegyzéshez

  1. Árva Istvánné/ Ilona

    Kedves Neményi András Úr! Valóban nagyon igaz minden sora, én is egy kicsit mostanság megtorpantam, mert úgy érzem nem haladok sehová sem! Igyekszem újra erőt venni magamon, hiszen ez még rajta van a bakancs listámon, és én az idén már a 83. évembe haladok, tehát itt az idő most vagy soha. Köszönöm az eddig nyújtott segítséget! Szeretettel Üdvözlöm Önt és a csapatát is.

    Válasz
  2. Kovács Anikó

    Kedves András ! Igaza van valóban elhanyagoltam a tanulást sajnos nagyon sok pozitív dolgok tőrténtek, de meg próbálom magam összeszedni. A leckéket nagyon szépen köszönöm sokat segít vele.

    Válasz
  3. Gyenese Endréné

    Kedves András! Köszönöm kérését- Véleményemmel kapcsolatban.Szerintem nagyon jó módszer nem csak írásban, de társalgásban is, például házaspárok között jól gyakorolható és ez is ad sikerélményt A férjem mindig németül kéri a kávét./Frau Mária, ich möchte eine Tasse Kaffe, one cukker, vénig milk./ Persze nem hibátlanul, de én így is megértem.Mi csak hasznos időtöltésnek, memóriánk fitten tartására használjuk a keresztrejtvény mellet a nyelvtanulást.Ma éppen tíz kérdőmondatot írtam ki, hogy azt gyakoroljuk.Mi is már 74 és 76 évesek vagyunk, nagyon fontosnak tartjuk a szellemi frissen maradást.Jó hasznát vesszük a Buldózer könyveknek, valamint az emailban küldött gyakorlatoknak.További szép sikereket kívánunk. Gyenesék

    Válasz
  4. Perneczki Ferencné

    Kedves András. Köszönöm ha segítene az angol nyelv kissé elsajátításában . Naponta 1/2 órát tudok a tanulásra szánni. Nekem az lenne a kérésem, hogy inkább a szavak kiejtésével és megtanulásával szeretném a tanulási időt kihasználni. Unokáim külföldön élnek sajnos nem tudok velük beszélni de talán nagyobb a gondom amiatt, hogy a repülő téren és a repülőn nem értem mit kérdeznek, vagy mit mondanak. Ebbe szeretném kérni segítségét. Nem az írás hanem a beszéd lenne nekem a lényeg. Ha ilyen formába megoldható az okítás részemre úgy megköszönöm. Ha nem abba is beletörődök.
    Tisztelettel: Perneczkiné Tünde

    Válasz
  5. Szné

    Kedves András!Az utóbbi időben sajnos keveset tudtam tanulni,de nagyon szeretem a könyveit,a sok leckét.Sikerélmény is volt,ez motiválja az embert.Lassan haladok,de ez nem baj.Köszönet .

    Válasz
  6. Csehné Erzsi

    Nagyon jól foglalta össze, és ösztönző a tanulás folytatására! Köszönöm

    Válasz
  7. Soltész Gyula

    Naponta 1/2 órát tudok csak angolozni, de sikerülni szokott. Folyamatosan ismétlek.

    Válasz
  8. Molnár Jánosné

    Kedves András! Ez pontosan így vagy ahogy ön leírta!Sajnos én nagyon elmaradtam de igyekszem pótolni köszönöm a meg értését!

    Válasz
  9. Bóka Gábor

    Üdvözlöm Kedves András!Én sajnos a Covid miatt kicsit kiestem a tanulásból!De igyekszem pótolni amennyire csak lehet!Én nem szoktam semmit feladni!Így a tanulást sem fogom!Köszönöm az eddigi segítséget!Tisztelettel Bóka Gábor!

    Válasz
  10. Fodor Istvánné

    Teljesen egyetértek az Ön által leírtakkal. Lassan haladok a tanulással, de minden nap tanulok új szavakat, mondatokat és az ismétlés sem marad el.

    Válasz
  11. Bellusné Korbuly Zsuzsa

    Kedves András!
    Nagyon köszönöm a levelét, de az angollal úgy vagyok, hogy a kiejtéssel nincs sikerélményem.
    Ha írott szöveget látok, azt nagyjából értem, (de ezt is a francia és a német nyelvi tudásom alapján), de a hallott szövegek megértése nehezen megy. És ez talán a koromtól kis függ, mert azelőtt más nyelvek tanulásánál nem fáradtam el, most pedig, ha angolozok, akkor megfájdul a fejem. Bánatomban ilyenkor bekapcsolom a TV német csatornáinak valamelyikét, (ahol nem játékfilmek mennek, hanem ismeretterjesztő anyagok), s ilyenkor feldobódok, vagy olvasok egy francia nyelvű könyvet . amelytől szintén feldobódok. Csak az angol fáraszt.
    Hát ilyen az élet. Elnézést kérek az őszinteségemért.
    Üdvözlettel: Zsuzsa

    Válasz
  12. Király Judit

    Nagyon gyorsan tanulom a nyelveket.,de nem tudóm gyakorolni és így el felejtem. Gyakran veszem észre, hogy
    Ismerős a szó vagy mondet. 7 nyelvet beszéltem utoljára a Török nyelvet tanultam meg 3 hónap alatt. Hihetetlen élményem volt ott ahol laktam aszomszéd beszélgetését értettem. A piacon is sokat vásároltam.

    Válasz
  13. laszloerci@gmail.com

    Igaza van mostanában a Duolingo-val
    gyakorolok,és nagyon felbosszant ha elvesz egy életet ,mert pl nem megfelelő
    sorrendben írtam a válasz szavait.
    Ilyenkor előveszem az Ön könyveit
    Üdv.:Érci László

    Válasz
  14. Bende Lászlóné

    Kedves András, köszönöm a segitő gondolatait, teljesen egyetértek Önnel, és nagyra értékelem a segitő törődését, támogatását.
    Üdvözlettel Bende Mária

    Válasz
  15. Jusztina Lőcziné Polányi

    Kedves András!
    Köszönöm, hogy fontos a véleményem és megpróbálom röviden megfogalmazni, amit ad nekem az Olasz nyelv tanulása. Nagyon szeretnék elmenni Toszkánába, régi álmom teljesülne. Sokat utaztunk az együttesemmel Nemzetközi Fesztiválokon vettünk részt, mindíg zavart, hogy tolmáccsal kellett megoldani a kommunkációt.Elhatároztam, hogy megtanulom a nyelvet társalgási szinten és őszintén nagyon élvezem a dallamosságot az olasz nyelvben. Mióta megvan a BULLDÓZER olasztanfolyam kezdőknek oktató csomag a kiejtések is szépen alakulnak. Napi szinten foglalkozok a nyelv elsajátításával, de nem sürgős, mivel egy évet adtam magamnak az elsajátítására. Hiányolom a bemutatkozásnál a nyugdíjaa vagyok, vagy a hobbinál, hogy támcolni szeretek pl. Az unokám olasz történelem tanári diplomával rendelkezik és Olaszországban dolgozik (tanít) alig várom, hogy találkozzunk, sokat jelentene, ha tudnánk beszélgatni, de a Vele eltöltött dő annyira
    kevés, iparkodok felkészülni addig is. Ha a fertőzésveszély elmúlik, talán húsvétra haza jöhet.
    Köszönöm a segítségét, tisztelettel üdvözlöm:

    Válasz
  16. Burnach Muller Maria

    Tisztelettel koszontom Tanar ur.. Nagy az en bajom mert perceken belul itt vannak soha nem latott .es hallott rokonnaim Amerikabol. Par szoval koszonteni szeretnem Oket angolul. Ez a szituacio meghozna az elso zold pontomat, segitene ebben most gyorsan, kedves tanar ur. Ellore is nagyom koszonom. B. Muller Maria 77 eves

    Válasz
  17. Borbély János

    Tungsram-ot 1990 ben vette meg a GE. Az amerikai kollegák gyakran mondták „Janos dont excuse, your English much more better than our Hungarian”

    Válasz
  18. Horváth Jánosné

    Kedves Tanár Úr!
    Teljesen igaza van: ma az Ételbárban, étkezés közben a másik asztalnál ülő fiatalok csak angolul beszéltek az energiaválsággal kapcsolatosan. Nem értettem túl sokat, de az ismert szavak jólesően csengtek. Tehát a semminél többet tudok.:) Köszönöm a biztatását és igyekszem olvasni/hallgatni. Üdvözlettel: Mary Horváth

    Válasz
  19. Benkő László

    Tisztelt Tanár úr Tökéletesen egyet értek Önnel,megpróbálok több időt tölteni a nyelv tanulásával,mert azt vettem észre,hogy nálam ez a legnagyobb hiba.

    Válasz
  20. Dr Bucsai Margit

    Csak egyetérteni tudok. Sajnos hosszú kihagyás után / több okból / újra kell kezdenem. De az angol tudásomat is frissíteni kellene és most bizonytalan vagyok melyikkel foglalkozzak. Az unokáim egyike angolt a másik németet tanul , ez is befolyásol.
    Köszönöm hogy elmondhattam.

    Válasz
  21. Gumbinger József

    Köszönöm a tanácsát. Bizonyára van olyan tanuló akinél tanácsa beválik. Véleményem szerint a hibákra is koncentrálni kell. Talán a kettőt együtt.

    Válasz
  22. Szentgyorgyi

    Igen, 70 es meg,de szeretnem ujra kezdeni a koromnak szolo leckekkel !
    Nagyon jok a leckek, sajnalom, hogy nem mentettem oket,talan a tanar ur segitsegevel ujra kezdhetem es ezuttal mentem!

    Válasz
  23. Jánosné Somi

    Kedves András!
    Köszönöm az e-mailt szerettem volna újra fel enni Önnel a kapcsolatot, mert családi okok miatt 9 hónapig abbahmagytam a tanulást.Most újra szeretném egy kicsit frissíteni ami tanultam. Igaza aki önbizalomhiányban szenved annak lényegesennehezebb minden. Talán még 70 évesen is lehetnek még kisebb eredmények.
    Köszönöm hogy megint küldött e-mailt. Szeretném az angol leckét újra folytatni. Köszönettel Éva

    Válasz
  24. Délceg Fülöpné Farkas Eerzsebet

    Tisztelt Tanár úr ,tisztelettel köszönöm a bíztató szavakat .Bár én öreg asszony vagyok és puszta agytornának foglalkozom az angolnyelv tanulással ,mégis nagyon hasznosnak érzem ! Tisztelettel köszönöm ,és várom a következő leckéket is ! Üdvözlettel Erzsébet

    Válasz
  25. Ilonka. Boldizsàr

    Valóban hosszú folyamat a tanulás ,a pozitív ösztönzés ,a siker élmény jó hatással van a kitartásra

    Válasz
  26. Orban Ilona

    Kedves András!
    Alig győzöm olvasni az e-mail-ket,de néha tanulok, ésköszönettel várom a további leckéket is, jó volna időnként egy rövid összefoglaló.
    Üdv,
    Ilona

    Válasz
  27. Szabó Zita

    Kedves András!
    Azt szeretném kérni, ha lehet, hogy ismétlésként az elejétől egészen eddig jelenítse meg a tanultakat. én ugyanis nem tudtam elmenteni, de most megtenném. A gépemen lenne, és ismételgetni tudnám. Sajnos beruházni ezekre nem tudok mert nagyon szűkösen élek.
    Köszönöm:Szabó Zita

    Válasz
  28. Füzéki Bálint

    Teljesen igaza van! Évtizedek óta ezt teszem. Ezért gugyögök angolul, németül, oroszul, neha még franciául is. Olaszul csak anyit tudok, hogybon giorno, meg a rivederci – ha jól írom

    Válasz
  29. Halmagyi Zsuzsanna

    Kedves András! Ez csodálatos! Elvesztettem a lelkesedésemet, mert nem volt CD lejátszóm,mivel ez uj LapTopokon már csak Pendriven lehet hanganyagot rögziteni. De azért igy is menni fog a tanulás! Annyit már megtanultam, hogy haladni tudjak tovább!
    Folytatom tovább, mert tökéletesen igaz, a kicsi eredmény is előrehaladás!
    Használom a zöldpipát, s be fog válni, már érzem, s ismét lelkesedéssel folytatom!
    Köszönöm buzditó sorait!
    Üdvözlöm Önt Portugáliából: Halmágyi Zsuzsanna

    Válasz
  30. Vrábel Mária

    Kedves András!
    Teljesen egyetértek a gondolataival. Valóban nagy szükség van a sikerélményre.Az apróbb sikerek fényében kisebb jelentöségűek az esetleges sikertelenségek. Csak észre kell venni és méltányolni kell..
    Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet.
    Üdvözlettel Vrábel Mária

    Válasz
  31. Baráth János

    Kedves Tanár Úr!

    Teljes mértékben egyetértek! Kár, hogy ez a módszer a magyar oktatási rendszerbe „nem fér bele”!

    Válasz
  32. Traj Istvánné Szűcs Ilona

    Tisztelt Tanár úr!
    Nagyon szépen köszönöm! Jó ötlet akár az Unokák tanulását is elősegíti! Sajnos a hibákat emelik ki ,a jó eredmény elhalványul!
    Nagyon sajnálom, hogy az anyagi helyzetem nem engedi meg a tankönyvek megvásárlását, de igyekszem tanulni a Német nyelvet!
    További sok sikert kívánok Önnek!

    Válasz
  33. Bagoly Klára

    Kedves András!

    Igen, a pozitív megerősítés motiválja a tanulót, engem is, hogy még jobb eredményt érjen el.

    Nagyon jó gondolat! Igyekszem gyakorolni a családtagjaimmal.

    Üdvözlettel,

    Bagoly Klára

    Válasz
  34. Nagy Mónika

    Ez nagyon igaz tanár úr.
    Én is hajlamos vagyok gyorsan feladni ha valami nem sikerül.Lassan haladok a cél felé.🤗

    Válasz
  35. Szelőczei István

    Nagyon hasznos gondolatok, és tanácsok. Köszönöm! Amig utazni tudtam volt motivácio, jelenleg ez nehézkes és az idő is eljárt felettem. 80 az 80. Minden jót kivánok.

    Válasz
  36. Bertalan

    Kedves András!
    Teljesen egyet értek, kell a sikerélmény.
    Amit ajánl jó lehet, bár régen írtam Önnek, én táplálkozom a sikerélményből, még akkor is, ha néha kudarcaim is voltak (vannak) a német nyelv tanulásakor.
    Mindenesetre nem adom fel!
    Üdvözlettel:

    Válasz
  37. ilona

    T.Tanár Úr!
    Önnek teljesen igaza van,kell a sikerélmény,az önbizalomhoz,
    de már lassan ez is elveszti ösztönző képességét,mert az ember
    már úgy beszorult ,beszűkült,hogy csak ami fontos számára az
    érdekli ,meg ami körülötte van.
    Azért ,sajnálom néha magam,hogy csak ennyi jutott.
    üdv..

    Válasz
  38. Kiss Györgyné

    Én 80 éves vagyok, 4 éve próbálkozom az angol nyelvvel,de nincs aki segítene. Öntől már három könyvem is van, nagyjából tudom olvasni, fordítani, de nincs kivel beszélgetni. A hitemet azért nem vesztettem el, most is próbálkozom , figyelem az internetet, ott sok ingyenes tanulási lehetőség van. Tisztelettel:Erzsébet

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Mondja fel a könyvből a mondatokat a tükör előtt hangosan, anélkül, hogy olvasná!

  39. Mátyás Borbála

    Ezzel tökéletesen egyetértek igen is kell a motiváció főleg aki együl tanul itthon és nincs ki segítsen kijavítson megdicsérjen , így néha el megy a lelkesedés a tanulástól de a szükség törvényt bont ha fontos mondjuk a munkához akkor ha nehezebben megy is de folytatni és folytatni érdemes

    Üdv Borbála

    Válasz
  40. Borbély Béla

    Tisztelt Tanár Úr!
    Létkérdés volt és ma is létkérdés az idegen nyelv tudása. Apai Nagyanyám 1902.-ben született – 4 évig 13 éves koromig Ő nevelt. Nagyon szerette volna ha az orosz mellett németet is tanulnék, de az 560 forintos nyugdíjából nem futotta a különórákra. Ő korábban cselédként és pincérnőként dolgozott – csak itthon és mégis állandóan azt mondta alap a német.
    Későbbi életem folyamán mindig beleütköztem a nyelvtudás hiányába. Egy ízben szerencsém volt, egy iraki munkalehetőség kapcsán a KVV tartott egy bentlakásos angol nyelvtanfolyamot. Minden jól ment – de a háború miatt elmaradt a kiküldetés.Sok-sok minden történt ezután de nem részletezem.
    Most viszont ugyanabban a cipőben járok mint a 60-as években a Nagyanyámmal. Kevés a nyugdíj, és a perspektíva is fogytán van.

    Válasz
  41. Sándor László

    Nagyon lecsökkent a valószínűsége hogy külföldre utazzak. A járvány mellett a korom és a feleségem betegsége, ami miatt nem tud nagyobb távolságra buszozni nem teszi lehetővé. Így okafogyottá vált a nyelvtanulás. Amennyire az interneten szükségem van rá, annyira az olvasás angolul. Ezért nem találok benne sikerélményt, viszont a kertben a sok szép virág gondozásában sokat, ez pótolja a nyelvtanulásból megszerezhető sikerélményt.

    Válasz