Javul a helyzet. Javul a helyzet?

Egy koreai férfi jött be a minap a nyelviskolánkba.
El kell ismerni, hogy nagyon jól beszélt angolul. Ezután érthető módon, felmerült bennünk a kérdés, hogy miért akar angolul tanulni, amikor ilyen jól beszél…


Elmondta, hogy nem ő akar tanulni, hanem a feleségének és a gyerekének keres tanfolyamot.

Kíváncsiságból megkérdeztük, hogy érzi magát Magyarországon. “Remekül!” – hangzott vidáman a válasza, csak annyi a baja, hogy kevesen beszélnek angolul. Ugyanolyan kevesen, mint Koreában. Szerinte ott sem jobb a helyzet. Legutóbb egy hipermarketben lepődött meg, hogy nem talált angolul tudó eladót.

Ezek szerint még mindig itt tartunk, hogy a külföldieknek kézzel-lábbal kell mutogatniuk, ha akarnak valamit. A felmérések szerint pedig már a lakosság 35%-a beszél legalább egy idegen nyelvet az anyanyelvén kívül. Ezzel az eredménnyel állítólag az utolsó helyen állunk az EU-ban. (Még több infó a témában itt >>)

Az EU átlag 66%.

Nyelvtudás az EU-ban

Tény, hogy Hollandiában nem találtam embert, aki ne beszélt volna angolul. Ausztriában azért sikerült, annak ellenére, hogy a statisztika szerint ott 78% ez a mutató.

Ugye, Ön is tesz azért, hogy egyre többen legyünk, akik bátran kijelentik, hogy legalább egy kicsit beszélnek egy idegen nyelven?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

629 hozzászólás a(z) “Javul a helyzet. Javul a helyzet?” bejegyzéshez

 1. Piroska Lanczkorné Németh

  A kérdésre nem tudom a választ, remélem igen.
  Igyekszem, hogy a javuláshoz én is hozzájárulnak!
  Szép ⛅-t! Üdvözlettel: Piroska

  Válasz
 2. Vargáné Ferenczi Éva

  Sajnos nálam nem, hiszem sokkal kitartóbb emberek vannak, ez a nyelv nagyon nehéznek tűnik, vagy én vagyok lusta, képtelen vagyok bármivel próbálkozom nem sikerül.
  Remélem azért akadnak siker orientált emberek, akik emelik és értékelik a világnyelv szépségét, képesek tanulni eredményesen.

  Válasz
 3. Bordács Lajos

  Tisztelt Tanár Úr. !
  Érdeklődésére közlöm, hogy a mi vidéki városunk lakosainak cca 25-30 %-a beszéli az angolt az is főleg fiatal. Munkaviszonyban lévő 4-6 fős családokban 2-3-fő beszéli az angol vagy a német nyelven mivel az itt lévő német és más cégek munkakapcsolatai megkövetelik az átlag kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.. Egyébként el kell ismerni ,hogy mai világban egy idegen nyelv ismerete ” szinte” kötelező. Unokáim már intenzíven tanulják az angol nyelvet ,Biztos hogy nagy szorgalom, kitartás, mellett folyamatos tanulással jó nyelv oktatói anyaggal / mint az Öné is/ el lehet sajátítani az idegen nyelvet. Időseknek már nehezen megy sajnos nekem is.
  Jó és eredményes munkát kívánok a Tanár Úrnak!
  Tisztelettel: Bordács Lajos

  Válasz
 4. Valéria Kardos

  Nagyon tecik ahogy magyaráza az ejteszek le vannak írva Nincs más dolgom csak tanulni !
  Köszönöm !!!

  Válasz
 5. Kopjáry Istvánné

  A helyzet válságos.Nagyon lassan javulgat.Sajnos a turisták sokkal hamarabb elsajátítják a mi nyelvünket mit mi.A magyar ember legtöbbje megmarad csak magyarnak.Hála az oktatásnak,hogy a diplomát már idegen nyelvtudáshoz köti. Ha ez nem így lenne akkor ennél is rosszabb lenne a helyzet .

  Válasz
 6. Kusz Mária

  Kedves András!
  Igen javul a helyzet a 18 éves érettségizők körében.
  De az öregek/mint pl.én/ valahogy nem akarnak tanulni.
  Üdvözlettel: Kusz Mária

  Válasz
 7. Baginé Szegedi Judit

  Sajnos valóban ez a helyzet, de szerintem csak az 5o év felettiekre igaz. A fiatalok nagy része már beszél vala- milyen idegen nyelven. Ez azért jó érzéssel tölti el az embert!

  Üdvözlettel.:Jutka

  Válasz
 8. Csertán Kálmánné

  Kedves Neményi úr, most olvastam kérését. Sajnos én is úgy tapasztalom, hogy még mindig kevesen beszélnek bármilyen idegen nyelvet! Szerintem az iskolában az alsó tagozatban kéne elkezdeni a gyerekek oktatását és érdekeltté tenni Őket avval, hogy pár évente abba az országba mehetnek gyakorolni, ahol a tanult nyelv az anyanyelv, de mindenesetre majd mindenki beszéli. Engem a szüleim magántanárnál tanítattak az ötvenes években. Akkor nemigen lehetett más módon tanulni, mert más idők jártak! Sokan el sem tudják képzelni azt a közhangulatot ami akkor volt. A tanárom öt nyelven tudott, még akkor hatvan éves kora felett is ó-görögül tanult (üjgörögül beszélt), de sajnos “deklasszált” elemnek tartották. A magántanításból tartotta el magát. Nyolc évesen én ebből még nem sokat értettem, de tanultam. A gimnáziumban is folytattam a nyelvtanulást, amihez nagy lökést adott, hogy harmadikos koromban ki tudtam menni Drezdába, egy levelezötársamhoz.Már itthon azon gondolkoztam, vajjon ezt, vagy azt hogyan kérdezem meg Ezért gondolom, hogy a fiatalokra hatással van egy ilyen út. Köszönöm, hogy elmondhattam.

  Válasz
 9. Kiss Józsefné

  Tisztelt Nemenyi András!
  A nyelvtanulassal az a baj magyarordzagon,hogy például az angol nyelv oktatásánal is a nyelvtani rész van erőltetve, kevés a mondat szerkezetek összefüggő tanulása és értelmezése.
  Ennek következtében a mai fiatalok közül sokan nem tudnak nyelvvizsgát szerezni,mire érettségiznek. A másik gond,hogy utána nem tudják gyakorolni a megszerzett tudást,így az semmivé válik.
  Üdvözlettel; Kiss Józsefné

  Válasz
 10. Kőbán Tamás

  Köszönöm kérdését ! Aranyszabály /szükség törvényt hoz !!/Kell hogy tanuljunk,foglalkozzunk az angol nyelvel, manapság nélkülönözhetetlennek tartom az angol nyelvismeretet a világban !! Csupán az a kédés mikor és hogyan fogok tudni a munka mellet tanulni , nagyon sok a ” buktatója” a tanulásnak,!! Ámbár van egy mondás: aki ma a munkától nemtud tanulni az holnap a tudatlanságtól nemtud dolgozni !!! Probálgatom , probálgatom, de remélem hogy egyszer igazán eltudom szánni magam a tanulásnak !! Szeretnék a függüje lenni !!/ Üdv. Tamás.

  Válasz
 11. Borbás Mária

  Szerintem javul a helyzet. Az európai utolsó helyezettség talán azzal is magyarázható, hogy országunk sokáig bezárt volt és nyelvünk környezetünkben nagyon eltérő. Mária

  Válasz
 12. Kovács Katalin

  Kedves András! Szerintem már itthon is javul a helyzet.Nagyon sokan akarnak angolul beszélni, a tanulással
  még küszködnek, de nem adjuk fel a reményt!
  Good day your !
  Kati

  Válasz
 13. johann maria

  Kedves András ! Véleményem szerint rossz a statisztika. Papiron (nyelvvizsgák) hiszem, hogy javult a helyzet, de a gyakorlatban megítélésem szerint nem. Problémának tartom a gyakorlat hiányát. Mikor és hol van állandó lehetőség a társalgásra? Részemről ezt a hiányt mielőbb pótolni kell. Én a mormon gyülekezetbe járok, hogy tudjak társalogni anyanyelvi szinten beszélő személyekkel. Természetesnek tartanám, ha egy kávézóban, vagy könyvtárban lehetőség volna rá, hogy akként társalogjunk, hogy csak angolul beszélünk.
  Tisztelettel: Maria

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Mária!

   Ez a felmérés nem nyelvvizsga, papír alapon készült, hanem a megkérdezettek saját véleményén alapul.

 14. Dr Varga Miklós

  Kedves András! Köszönöm,hogy kíváncsi a véleményemre! Elárulom,hogy az Ön nyelvleckéit egy hozzám közel álló személynek rendeltem meg,jómagam orosz nyelvből és angol nyelvből rendelkezem középfokú állami nyelvvizsgával úgy,hogy állatorvos vagyok,és így hatvannégy évesen csak azt tudom mondani,nagyon sok hasznát vettem életemben a nyelvismeretemnek!Az Ön módszere megnyerte tetszésemet, olcsó,hatékony, két könyvét is jónak,gyakorlatiasnak tartom! A mai nyelvtanulási módszerek túlságosan nyelvtan-középpontúak, a nyelvvizsgák úgyszintén! Véleményem szerint ez az egyik fő oka annak,hogy mi magyarok ennyire hátul kullogunk az idegen nyelvek ismeretében,ezen kellene alapvetően változtatni az Ön módszeréhez hasonlóan! A nyelvvizsgákat specializálnám: egy kevésbé nyelvtanközéppontú,társalgásra hangsúlyt helyező vizsgára,és egy másikra,amelyet azok az emberek tennének le,akiknek végzettségük kiemelt része/tanárok,külkeresek,stb./ a nyelvtudás!Kívánok Önnek további sikereket! Üdvözlettel: Mklós!

  Válasz
 15. Horváth Imre

  Kedves András tényleg javul a helyzet, a fiatalok már elég sokan beszélnek idegen nyelvet.Köszönhető ez nektek is mivel ti is próbáltok segíteni rajtunk. Köszönöm szépen az erőfeszítéseket !

  Válasz
 16. Géring Edit

  Bevallom őszintén sokadszorra neki lendultem mar az angolnak. Engem jobban osztönözne ha tanfolyamra járhatnék.

  Válasz
 17. Valentin Antal

  Tisztelt Neményi András !
  Az oktatás középpontjában az emberi tudásnak kell állnia mindenek elöttl ! A valóság nálunk az oktatási “leosztásban ” az , hogy az átadott ismeretanyag mennyire áll arányban a haszonnal ! Nevezetesen az , hogy mennyi lesz a befektető haszna a végelszámolásnál ! ( Pénzalapú társadalom )
  Ebben alapvető hibát a mindenkori oktatásért felelősök követik el , mert az oktatás szinvonalát csak statisztikai számokkkal fejezik ki , az oktatás során ” elsajátított tudás ” szűrőjének alkalmazása nélkül !! (A kiművelt emberfők statisztikáját kellene inkább alkalmazni ! )
  Ma Magyarországon csak az a fontos, hogy hányan végeztek : általános iskolát,
  szakmunkásképzőt,
  középiskolát, vagy
  egyetemet .

  Hányan vesznek részt valamilyen nyelvoktatásban ! A visszaellenőrzés az oktatás oldaláról egyetlen alkalommal sem történik meg úgy, hogy a leadott anyagot milyen arányban sajátították el az oktatásban résztvevők ! ( Az oktatások során alkalmazott dolgozatírások csak egy felszínes visszaellenőrzésre , az oktatásban való konkrét jelenlétre utalnak !!! ) A hatékony visszaellenőrzés azért nem történik meg, mert akkor szembesülniük kellene azzal a ténnyel , hogy az a módszer nem megfelelő , amivel az ismertetendő anyagot el akarják sajátíttatni ! / Csak egy gyakorlati példát erre : A centrifugális erő megmutatására kell egy egyszerű LÓITATÓ vödör, a vödörbe valamennyi víz, és valaki , aki a vödröt függőleges tengely körül forgatja . Ha a vödröt függőleges tengely körül gyorsuló forgással mozgatjuk, akkor a centrifugális erő hatására a víz a vödör falához szorul, és nem folyik ki a vödörből ! Ha a forgatás sebessége csökken , akkor a falhoz szorító erő egyre kisebb lesz, míg végül kifolyik a vödörből ! Ugyancsak a centrifugális segít minket az autó kanyarodásakor az autó úton tartásáról stb… )
  Az általános műveltség “lexikálisnak tekinthető tudásanyagából ” mindenki úgyis csak annyit merít , amennyire szükséges az a saját számára !!
  A specializáció korában próbáljunk minden területnek megfelelő ismeretanyagot nyújtani azon túl , hogy az embereket tanítsuk meg a legfontosabbra , a GONDOLKODÁSRA !!
  A nyelv területére mindezt lefordítva : A gyermek születése után bőséges mennyiségű információt kap az őt körülvevő világról , aminek birtokában megérti a világot, és megérteti minden gondját, baját a világgal ! A helyes kiejtést és a helyes leírást majd később az iskolában megtanulja ! Miért akarjuk mi előbb a nyelv szabályait, mint az elhangzottakat megértetni az oktatásban résztvevőkkel ! Ezt én nagyon helytelennek tartom ! Ezért értek teljes mértékben egyet Neményi Úr BULDÓZER nyelvtanítási módszerével !!
  Üdvözlettel :
  Valentin .

  Válasz
 18. Alber Júlia

  Kedves András!

  Igen, hiszem, hogy nyelveket kell tanulni, hátha gondolkodásban is közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. És szeretetben is! Az én generációm nem nagyon tanult nyelveket, mert nem volt tétje a nyelvtanulásnak. Hiszen nem tudtunk utazni, külföldi lapokat olvasni, külföldi adókat nézni. Én Romániában élek, 70- en felüli kis nyugdíjas vagyok. Nekem túl drága az ön angol tankönyve. De amit eddig küldött, mindent kiírtam magamnak és megtanultam. Beszereztem ingyen tankönyvet, és minden nap tanulok egy- két órát angolul. Úgy gondolom, hogy a számítógép győzte le a németet és a franciát az angolt hozván győzelmi pozícióba. Most már nálunk is komolyan veszik az angol nyelv tanítását. Az unokáim az óvodában már tanulnak angolul. Egyelőre én vagyok előnyben az angol tanulásban, bár lehet, hogy a kiejtésben ők a jobbak máris.
  Szóval hajrá nyelvtanítók. Égetően sürgős a nyelvtanulás!!!! És a megbékélés. Szégyellem a méltatlan gyűlölködést és széthúzást.
  Köszönettel: Albert Júlia

  Válasz
 19. Barna Anikó

  Kedves AndrÁS:
  Én jó magam értek, és beszélek németül.
  Angolul sajnos nem beszélek.
  Szerettem volna az angol nyelvet elsajátitani.
  Többször neki kezdtem az angol tanulásnak, de már érzem magamban, hogy túl késö.
  Mindenféle képpen jó érzés, ha tudunk segiteni egy külföldi turistának, akinek szüksége van az ismeretlen országban, segitségre.
  Fiatal korban kellene elkezdeni idegen nyelvet tanulni.
  Remélem, hogy az iskolai oktatás több lehetöséget ad a fiataloknak az idegen nyelvtanulásban.
  Nagyon fontosnak tartom az idegen nyelvek elsajátitását.

  Válasz
 20. Tarcsa Gisztávne

  Kedves Neményi Amdrás.Igen az a válaszom hogy, kevés enber beszél angolul.Én németűl tanulok mái napig!.De sajnos nincs időm a tanulásra munka melet!Űdvőzletel! Tarcsa Gusztávné

  Válasz
 21. dr.Miszlai Zsuzsanna

  Velemenyem szerint a 20-30 evvel ezelotti idegen nyelvtudashuz kepest lenyegesen jobb a helyzet. Az en koreimben tobben beszelnek vagy nemetul, vagy angolul.Sajnos en is ahhoz a korosztalyhoz tartozom, akik csak orosz nyelvet tanulhattak, de azt sem jol.A palyamon az angolnyelv igen fontos. Bizonyos mertekig sikerult valamennyit megtanulnom (Amerikaban is feltalaltam magam).Foleg a tarsalgas esik nehezemre. Ezert minden lehetoseget dzeretnek megragadni, csak idihianyban szenvedek, jelenleg is aktivan dolgozom.

  Válasz
 22. Katona Oszkár

  Javul a helyzet nálunk ami generáció váltásokkal egyre közelít a remélt értékhez.

  Válasz
 23. Sándor

  Kedves András!
  Igen teljesen kezdő. Németországban élő kettő éves unokám miatt, élve a lehetőséggel jelentkeztem a tanfolyamra hogy kicsit megtanuljak németül, ezzel megkönnyítve a kiutazást hozzá. Kettő leckét már megkaptam, úgy gondolom 65 évesen még menni fog a tanulás várom a folytatást.

  Üdvözlettel: Sándor

  Válasz
 24. István

  Kedves András!
  Mivel nem sok emberrel találkozom csak a közvetlen környezetemről tudok következtetni.Két unokám beszéli az Angolt.Az egyik olaszt is.Ha jól tudom most a némettel ismerkedik. A magam részéről én csak tényleg csak egy kicsit nagyon kicsit tudok javítani a statisztikán.Higgye el sajnálom. Üdvözlettel:István

  Válasz
 25. Bodrogi Gyorgy

  Udvozlom!az az igazsag hogy nem megy akarhogy eroltetem az angolt!pedig nagyon szeretnek beszelni bar egy kicsit mert a munka helyemen csak angolok vannak es nagyon rossz hogy nem tudok veluk beszelgetni!mit csinalok rosszul vagy hogy lehetne hatekonyabban tanulni?

  Válasz
 26. Faluvégi Ilona

  Kedves Neményi András!

  Én úgy gondolom javul a helyzet,fiatal kolleganőim közűl ketten is tanulnak németűl,és én is probálkozok lassan,de 2020-tól lesz talán több időm.Nagyon hasznosak részemre a könyvek,amelyeket öntől vásároltam kezdőknek.Köszönöm.

  Válasz
 27. Harsányi Vince Tibor

  Tisztelt Uram!

  Igen javul már.
  Nagyon fontosnak tartom az idegennyelvek tudását. Viszont fordítva is igaz a mondás minden angol anyanyelvü elvárja hogy mi tanuljunk meg angolul, és jóesetben tudja hol is van Európa. Nekem sikerült megtanulnom egy idegen nyelvet és ezáltal méginkább fontosnak tartom a Magyar nyelv ápolását. Hiszen az tartják hogy nyelvében él a magyar. S nagy külföld majmolással kezdjük elfeledni a fontos dolgokat. Hiszen a magyar nyelv minden idegen szót képes lefordítani, viszont erre nem képes szinte semmien más nyelv. Tudom fontos kapcsolatot tartani más nyelvcsaládokkal, de ekközben nem szabad elefedni kik is vagyunk.

  Válasz
 28. Kovács Imre

  Kedves András !
  Én a kérdésére válaszolva csak azt szeretném mondani , hogy a családon belül mi jól állunk a nyelv tudást illetően …. A lányom az nem régen tette le az Angol nyelv vizsgát …Nagy segítségére volt az ön könyve melyet én vettem meg neki,,,Van három unokám azok mind túl vannak a nyelv vizsgákon és elég jól is beszélik az Angolt. Az egyik unoka németül is beszél melyet már az óvodába kezdett tanulni…Én valamikor elég jól beszéltem oroszul , németül alap szinten az angolt azt csak kedvtelésből tanulgatom…A gyerekeimet mindég arra ösztönöztem , hogy tanuljanak nyelvet , mert az nagyon fontos…
  Az ön tevékenységét nagyon sokra értékelem…

  Válasz
 29. Ica

  Sajnos nálam továbbra is egyoldalú a helyzet. Több nyelven (angol, olasz, orosz) elég sok dolgot megértek, de a válaszolás, vagy beszélgetés mondhatni igen gyatra. A szakemberek azt mondják, ez a passzív nyelvtudás. Viszont az írásbeli dolgokkal nagyon jól boldogulok. Még a nyelvtannal is. Angol nyelvből unokáimnak szoktam segíteni. Olyannyira sikeresen, hogy az egyiktől megkérdezte a tanárnője ki segít neki, mert nagyon sokat fejlődött.

  Válasz
 30. Surànyi Ferenc

  Megy mind a hàrom igaz hogy döcög de meg. Tegnap csinàltattam meg a bank kàrtyàmat ahhoz meg beszèlni kell nem gyengèn . Igaz nem ment segìtsèg nèlkül de sikerült . Tudom van mèg mit tanulnom minden tèren de az idő ès a lehetősèg elöttem van

  Válasz
 31. Bleicher András

  Két régi vicc jut eszembe erről:
  Kovács 23 János őrmester ücsörög az útszélén tizedesével. Megáll mellettük egy autós és odaszól nekik:
  — Do you speak english?
  Csak vállvonogatás a válasz. Ezután még vagy négy nyelven próbálkozik, majd dühösen elhajt.
  — Őrmester úr, nekünk is meg kéne már tanulnunk egy nyelvet.
  — Minek az? Látod ez az autós öt nyelven is beszélt oszt mire ment vele?
  ***
  A folyóban fuldoklik valaki és kétségbeesetten kiabál:
  — Hilfe, hilfe, hilfe, …
  A partról egy borízű hang válaszol:
  — Inkább úszni tanultál volna meg, mint németül!
  ***
  Mindazonáltal nagyon szépek a nyugati statisztikák, hiszen már Churchill is kijelentette, hogy csak azokban a statisztikákban hiszek, amit én hamisítottam magamnak.

  Válasz
 32. Molnár Attila

  Egyre több ismerösöm tanul idegen nyelvet.nállunk a családban már csak én nem beszélek angolul.

  Válasz
  1. Surànyi Ferenc

   Akkor idelye el kezdeni. Ha èn 47- èvesen meg tudom tanulni akkor te is

 33. Anita

  Sajnos,nem javul a helyzet.
  A munkáltatók nemhogy nem támogatják,választás elé állítják a több műszakos munkarendben dolgozókat,mivel:
  el kell kéretőzzenek,műszakot cseréljenek,esetleg plusz 1-1 nap szabi havonta/nem számít hogy törvényileg leosztva mennyi jár…stb. vagy a munkahely – ez gátat vet a egyéni fejlődésnek.

  Válasz
  1. Surànyi Ferenc

   Nèzd lehet hogy gàtat szabnak de te akarod a tanulàst . Senki nem mondta hogy könnyű lesz sok munkàm fekszik abban hogy tudok beszèlni idrgen nyelvet hidd el .

 34. Sipos Ildikó

  Sokakról tudok akik elkezdik a nyelvtanulást. Azonban ahogyan magam is valószínű többen nem jutnak a végére több okból kifolyólag. Engem is bosszant mint többszörös újrakezdőt.

  Válasz
 35. Eleki Éva

  Kedves Anndrás! Szerintem igen, javul. Ma Pécsen az eladó hölgy egy ruha boltban segített a vásárlónak. Szerbül és németül is beszélt, szerintem az angóllal is boldogult volna. Az emberek többségével az a probléma nem mernek megszólalni idegen nyelven! Köszönöm szépen a segitsèget Tisztelettel!

  Válasz
 36. Rózsa Jánosné Fábián Zsuzsanna

  Tisztelt Neményi András! Köszönöm szépen, hogy meg keresett levelével és a véleményemre kíváncsi.Én csak magamról tudok írni Önnek. Az unokám Németországba él és gyakran telefonon németül mutatkozik be és próbál egy pár német szavakat is mondani.Ezért is fogtam bele a német tanulásba.Sokat segített, amit levélben küldött el nekem és én mindent leírtam.Az igazság az, hogy betöltöttem a 80.évemet és nem megy olyan jól már nekem a tanulás., de azért olvasgatom.Jó lett volna, ha fiatalabb koromban jött volna ez a segítség,de akkor még nem volt ilyen lehetőség..Ennyit magamról.
  Elnézését kérem, hogy csak ennyit tudok írni,de azért nem adom fel!!!

  Tisztelettel:Rózsa Jánosné többszörös nagymama.

  Válasz
 37. Maria

  Én Szlovákiában Csallóközben elek, magyar az anyanyelvem , szlovákul szinten anyanyelvi szinten beszélek ,németül is tanultam ,de nagyon kezdő szinten tudok, mivel angolul ezidáig nem tanultam így nekem ez forma nagyon bejön ,szorgalmasan memóriiazom a küldött mondatokat , nagyon tetszik nekem ez a módszer. Gyermekeim több nyelven beszélnek anyanyelvi szinten , 2 kis unokám is magyarul , szlovákul és cseh nyelven beszélnek sőt már ok is tanulnak angolul. , mivel ok Prágában élnek így gyakran járok hozzájuk , mivel már nyugdíjas özvegy vagyok így szeretném hasznosan karban tartani magamat aktívan élni .

  Válasz
 38. Pásztor Zsoltné

  Javul, még az idősebb korosztálynál is, bár úgy gondolom, hogy ez nem feltétlenül mutatkozik meg az eredményesen letett nyelvvizsgák számában.

  Válasz
 39. Györki Imre (89 éves, honvédségi nyugdíjas)

  Kedves András!
  Lehet, hogy kivételes helyzetben vagyok, mivel terjedelmes családom szinte minden tagja beszél felső fokon egy vagy több idegen nyelvet. A magyar népesség idegen nyelv tudásáról készített statisztikát, azt hiszem, jelentősen feljavítanánk.
  Nem dicsekvésből, csupán a valós tények alapján magammal kezdem,
  Én: Orosz, lengyel, német tolmács és fordító, angolul (nem amerikai) szabadon értő, olvasó, gyengébben
  beszélő, portugálul konyhanyelven értő és beszélő vagyok.
  A feleségem: (90 éves kerámikus iparmüvész nyugdíjas), volt Leningrádi ősztöndíjas, oroszul ért, beszél és
  olvas.
  Két lányom közül, az idősebb,(Ágnes) tökéletes franciából, ért, olvas németül. Tíz évig dolgozott a Budapesti
  Francia Nagykövetségen
  Ágnes két fia közül az idősebb, fiúunokám Bence, gépészmérnök, (két négyéves iker birkózó
  fiú apja), teamleader a Bosch cég Magyarországi elektromos tervezőirodájában, német, és
  angol felsőfokú vizsgája van.
  Bence felesége, (Podmaniczky Eszter, az ikrek anyja, pulmonológus dr.) anyanyelvi szinten
  beszél németül, felső fokon tud angolul, Az ikrek egyelőre csak magyarul beszélnek, viszont
  másik nagyanyjuk, (Eszter édesanyja) angol nyelvtanárnő, de németből is kiváló. Apja német és
  magyar anyanyelvű, perfekt angolos egyetemi tanár.

  Ágnes fiatalabb fia (Marci) felsőfokú angol és arab nyelvvizsgás, (egy év Marokkói ösztöndíj
  után), héberből jelenleg felsőfokú vizsgára készül.

  Fiatalabb lányom, Éva. 25 évig a Bartók rádióban nemzetközi zenei műsorcsere intéző, (mellette a
  nagysikerű “KiSZ” kórus és utódai örök énekes tagja) később ú.n.”gyártásvezető”,
  felsőfokon tud németül, olaszul és angolul (amerikai). Jelenleg, (a Bartók rádió
  átszervezése óta), a “Honvéd” énekkórus tagja és menedzsere.

  Éva férje ph.dr. tüdógyógyász, tüdőszanatórium-igazgató főorvos. Korábban az NDK-ból
  hozzánk érkezett orvostanuló egyetemistákat anyanyelvükön (németül) tanította, angolul
  nagyon jól beszél. Külföldi orvoskonferenciákon angolul tart magas szintű elöadásokat.

  Mindkét fiuk, András és Tamás, kétnyelvű (spanyol – magyar) gimnáziumban volt közép-
  iskolás, ahol az érettségi előtt spanyol és angol felsőfokú vizsgát tettek, majd ezután a
  SOTE egyetemen lett belőlik is orvos (patológus és bőrgyógyász).

  Válasz
 40. Szabó Eszter

  Kedves András! Igen, javul a helyzet. Debrecenben több munkahely is szervez a dolgozóinak angol nyelvtanfolyamot, amire el is tudnak járni. A nyelvet szinte mindenki beszéli már a közigazgatási és a könyvtárosi munkakörökben. A debreceni villamoson is tapasztalom, hogy a tömegben a magyarok már nem lökdösik a külföldi diákokat és nem mutogatnak nekik, hanem angolul kérik meg őket, hogy álljanak el az ajtóból, mert szeretnének leszállni. Az üzletekben is egyre több külföldi diákkal találkozom, akikkel angolul kommunikálok. Egyikük pl. száraztésztát keresett, de megértettem és meg tudtam mondani neki, hol van. Egy anyuka a csokoládés polcot mutatta meg két külföldi diáklánynak. Az egyik multinál a biztonsági őr nehezen értette meg a csokoládé szót angolul, amit az afrikai fiú “nem éppen angolosan” ejtett, de én elsőre megértettem, mondtam az őrnek, hogy csokoládét keres. Ráadásul mindketten a csokoládés polc előtt álltak. Ezután az őr már visszakérdezett, hogy milyen fajta csokoládét, mire a srác sorolta a márkákat. Szerencsére volt az üzletben olyan is, amit keresett.

  Válasz
 41. Csordás Miklós

  Tisztelt András!
  A helyzet nagyon lassan, de javul. A fiatalok között egyre többen beszélnek nyelveket.
  Az én családomban például a 45 év alatti fiatalok minimum egy idegen nyelven beszélnek. Ez általában az angol.
  Ezen kívül második nyelvként előfordul a német, a spanyol, a francia és az olasz, valamint az orosz.
  Üdvözlettel: Csordás Miklós.

  Válasz
 42. Horváth Tamás

  Kedves András!
  Véleményem szerint javul a helyzet, de ez inkábba fiatalok korosztályára jellemző. Az én generációmnál nagyon minimális a javulás.

  Üdvözlettel: Tamás

  Válasz
 43. Péterné Szombati

  Tisztelt Tanár Úr !
  Igen javulóba van. A fiam/34/ angolul olvas,híreket hallgat.Sajnos nem beszéli.
  A kislányom perfekt,a munkája miatt napi szinten használja.
  A kisunokám 14 évesen középfokon vizsgázott,10. osztályosan emeltszinten vizsgázott.
  A 2. nyelvnek az olaszt választotta.
  Nagyon fontos a motiváció,és a tanultak napi szinten való használata.

  Válasz
 44. Dr.Tamásiné dr.Gruzlinger Magdolna

  Kedves Neményi Tanár Úr! Véleményem szerint nagyon fontos, hogy minél több nyelven beszéljünk! A közmondás : annyi embert érsz, ahány nyelven beszélsz ! -NAGYON TALÁLÓ! Nekem német az anyanyelvem, de mire iskolába mentem, magyarul is megtanultam. Most , aki az iskolai nyelvoktatást nem használja ki,annak bizony sok pénzébe kerülnek a nyelvórák. Én az ön nyelvleckéit tanulom angol nyelven, alapfokon és nagyon örülök, hogy hozzá fogtam , mert nem okoz külön költséget a nyugdíjamból! Külön öröm számomra, hogy ez a módszer szép korú agyamat is csiszolja! Mindenképpen javul a helyzet,a mi hazánkban is. Aki nyelvet akar tanulni, itt is megteheti! Csak ész -szerűen kell bánni a takaróval és az igényekkel.

  Válasz
 45. Romhányi Gyuláné Ilona

  Kedves Neményi András!
  Szeretném, ha küldene az email címre ingyenes nyelve kéket, amiben a fonetikus kiejtés is megtalálható?!
  Fáradozását köszönöm!
  Maradok tisztelettel
  Romhányi Gyuláné Ilona

  Válasz
 46. Veiczi Csaba Istvànnè

  Tisztelt Nemènyi Ùr! Az èn vèlemènyem ,hogy igenis egyre többen èrdeklődnek az idegen nyelvtanùlàs utàn.Ehhez kivànok èn Önnek sikeres ùtat,hogy minèl könnyebben elsajàtíthassàk bàrmelyik idegen nyelvet,ès bàrmelyik korosztàlynak.

  Válasz
 47. Nagy Józsefné

  Kedves András !

  Szomorúnak tartom a statisztikát, mely szerint nálunk olyan kevés az idegen nyelvet beszélők aránya. Nagyon fontos lenne -sőt egyre fontosabb-, hogy anyanyelvünkön kívül minél több nyelven tudjuk megértetni magunkat és megérteni másokat. Jobban kinyílt a világ körülöttünk, a technika a munkahelyek és az utazások kapcsán, ezért óhatatlan a nyelv/ek/ elsajátítása.
  Én nem tartozom a fiatal generációhoz, de így is szükségét éreztem annak, hogy csekély német tudásom mellett még egy nyelvvel megismerkedjek. Konkrét célom nem volt mikor az Ön által kínált lehetőséggel éltem, csupán érdekelt.
  Nagyon köszönöm Önnek, hogy valamilyen szinten elsajátíthatom ezt a nyelvet ! Számomra a kiejtés a legnehezebb, de leckéiben segít ebben is, így nem okozhat gondot egy bizonyos színt elérése után a beszéd vagy akár a társalgás.

  Tisztelettel :
  Nagy Józsefné

  Válasz
 48. Szijártó László

  Tisztelt Neményi Úr!
  Véleményem szerint hazánkban az idegennyelvet beszélők aránya javult,főleg a fiatalabb korosztálynál.Az öregebb korosztály inkább a németet, a fiatalabbak az angolt beszélik.
  Tisztelettel :Szijártó László

  Válasz
 49. Bordás Lajosné

  Kedves András!
  Nagy rálátásom nincs , mert idős lévén elszigetelten élek.Mellesleg engem is nagyon zavar, hogy az én korosztályom annak idején az oroszra volt kényszerítve, s a szüleinknek arra nem volt pénze, hogy nyelvtanárt fizessenek. S így én az Ön könyvei alapján próbálok valamit elsajátítani.
  Érdeklődését köszönöm. Üdvözlettel: Bordás Lajosné

  Válasz