Itt a nyár! Itt a lehetőség a gyakorlásra!

Bizony, most van a főszezon, özönlenek hozzánk a turisták. Ilyenkor igazán nem lehet azt mondani, hogy nagyítóval kell keresni nálunk a külföldieket.

Ha összefut egy turistával, próbálja ki rajta nyelvtudását. Kérdezzen tőle valamit, és próbálja megérteni a választ. Mindegy, hogy mit kérdez tőle (honnan jött, hogy érzi magát, mennyi az idő, stb.).

Az a lényeg, hogy beszélgetést kezdeményezzen egy hús-vér külföldivel. Kérdezzen tőle bármit, ami éppen az eszébe jut. A gyakorlás a lényeg. Ha megérti a választ, próbáljon vele tovább beszélgetni. Ha nem érti a turista feleletét, akkor kérdezzen vissza újra és újra, amíg megérti.

Sokan rengeteg pénzt fizetnek egy kis nyelvgyakorlásért, ám ez ingyenes. Ráadásul ennél jobb gyakorlási lehetőséget nehéz találni. Úgyhogy javaslom, éljen vele minél többször, amilyen gyakran csak lehet.

Felmerülhet Önben a kérdés, hogy miért érdemes gyakorolnia azt, amit már úgyis tud?
Azért, mert előre viszi! A beszélgetések során nemcsak átismétli azt, amit már megtanult, hanem akarva-akaratlanul új ismeretekre is szert tesz. Megismer új szavakat, kifejezéseket, szokja a kiejtést.

Próbálja ki. Végül is mi történhet? Legfeljebb annyi, hogy nem érti meg a választ. Akkor meg kifejezetten segít, ha így is gyakorol. Szerintem nagyon sokat profitálhat belőle.

Egy biztos: amíg gyakorol, addig biztosan nem felejt, hanem fejlődik. Ehhez kívánok Önnek nagyon sok szerencsét, bátorságot és kitartást!

Véleménye fontos számomra. Kérem, ossza meg velem gondolatait itt a blogon!

Keresi a lehetőséget, hogy szóba álljon a külföldiekkel?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 hozzászólás a(z) “Itt a nyár! Itt a lehetőség a gyakorlásra!” bejegyzéshez

 1. Ildikó

  Eddig németül egész jól elbeszélgettem német rokonokkal,egy hónapja vettem kezembe ujra angolt üdv Ildikó

  Válasz
 2. Marcsi

  Jó lenne megtanulni, amit valaha tanultam 190 óra + még ennyi otthoni tanulás, kevés volt. Érzem a hiányát…

  Válasz
 3. kovács zsuzsa

  még semmit nem tudok,hisz még most,tanulmányozom,hogy is tanulhatnák,könnyebben,ingyen.sajnos,kicsi a jövedelmem.egy kedves jó barátom meg engedi hogy a laptopján,megtehessem az ingyen tanulást.jó lenne ha igazán sikerülne.még,sajnos kezdő vagyok,a számítógép,és a hálózat,világában is.előre is köszönöm segítségét.

  Válasz
 4. Gere Csilla

  Kedves András!

  Én imádom az angol nyelvet,noha még nem tökéletes a beszédem.Sajnos azért nem állok szóba külföldiekkel,mert attól tartok,hogy valamit furcsán ejtek ki.Pedig a külföldiek is furcsán beszélnek magyarul,de van aki mégis megpróbálkozik vele.Köszönöm a tanácsot,legközelebb élek a lehetőséggel és kipróbálom a gyakorlatban is a nyelvtudásom.

  Üdvözlette: Csilla

  Válasz
 5. Szabó Ágnes

  Kedves Neményi András!

  Ma találtam rá erre a nyelvtanulási lehetőségre.Nagy szükségem lenne arra, hogy tudjak angolul, hiszen a vőmmel csak így tudnék beszélgetni.Már 61 éves vagyok, így ez nem lesz könnyű.Viszont nagyon-nagyon szeretném.Sőt, akarom is.

  Köszönöm a lehetőséget!Szép napot!Üdvözlettel:Ágnes

  Válasz
 6. Márti

  Kedves András!

  Egy ismerősöm beszélt nekem a „Buldózer” angol tanfolyamról. Dicsérte a könyveket és a hanganyagot. Ezen felbátorodva regisztráltam ide, hiszen nagyon szeretnék – a korom ellenére – egyénileg megtanulni angolul és a hallottak alapján ez nem lehetetlen. Csodálkozva tapasztaltam, hogy nincs lehetőség már a megrendelésre. Igaz egyszerre nem tudnám kifizetni a teljes anyagot, de részletre vagy egyenként szívesen megvenném. Szeretném megtudni, hogy a közeljövőben lesz-e erre lehetőség.

  Üdvözlettel: Márti

  Válasz
 7. horsan

  Még a hatvanas évek elején a Műszaki Egyetemen volt egy némettenárunk, aki elmondta, hogy még neki is szüksége van nyelvgyakorlásra. Drága külföldi kurzusokra a tanári fizetésből nem futotta, ezért vasárnaponként a fiával kisétál a Halász-bástyára (akkor azért még nem kellett külön belépődíjat fizetni) és ott szóba elegyedik a német turistákkal. Elmagyarázza neki, milyen épületek láthatók, aztán komolyabb beszélgetések is kialakulnak. Nekünk is ajánlotta ezt az olcsó módszert. Tanácsát megfogadtam, és ha nem is a Halász-bástyán, de bárhol, ha tanácstalan turistát látok, odamegyek hozzá és próbálok segíteni. Szerencsére ezt több nyelven is megtehetem, sajnos angolul kevésbé.

  Válasz
 8. Borsosné Judit

  Kedves András!

  Először is szeretném megköszönni Önnek a leveleket!
  A Buldózer-angoltanfolyam Kezdőknek megvan, a másikat
  sajnos nem tudtam megvenni.

  Kívánok további sok sikert a munkájához!

  Üdvözlettel: Judit

  Válasz
 9. Futo Csaba

  Kedves András köszönöm a leveleit én már le is mondtam az angol nyelv beszédröl de jöt egy fordulat az életembe egy parkolóba megkérdezte egy angolul beszélö házaspár hogy hova szeretnének elmeni és eszembe jutot a levele hogy ha nem értjük meg akor is kérdezünk és igy tettem már 2 hónapja levelezünk még nekem kell a segitség köszönöm András szép nyarat

  Válasz
 10. Toth Erzsebet

  Kedves Andras!

  Gratulalok az alkotasaihoz a konyvekhez es a cd-khez. En elmultam 60 eves, eltem es dolgoztam 5 evig angol nyelvteruleten (kisgyerekekre vigyaztam akik meg nem tudtak beszelni) de nem tanultam meg angolul csak nagyon keveset. Ezt kovetoen 3 evre visszakoltoztem magyarorszagra, a csaladomat kint hagyva. Tobb online angol tanfolyamon reszt vettem, es ezek kozben talaltam Onre (Thank God). Amikor tudomasomra jutott, hogy elkeszitette a fenti tananyagot akkor dontottem, hogy uj eletet kezdek es vegleg elhagyom magyarorszagot mivel ott meg munkat sem talaltam. Folszamoltam mindent, a lakasunkat sikerult eladni, a bankot kifizetni, most nincs semmi vagyonunk, de oromunk az rengeteg, es tudom hogy az On segitsegevel meg fogok tanulni angolul, es itt a masik orszagban sikerul uj eletet kezdeni immar angol nyelven. Kedves Andras, tiszta szivembol kivanok Onnek minden jot, es halasan koszonom a felbecsulhetetlen segitseget az angol nyelv elsajatitasaban.
  Udvozlettel: Toth Erzsebet

  Válasz
 11. Bakaityné Edit

  Kedves András,unokám 4 éve Londonban van testnevelés szakos tanár, versenytáncos a londoni olympia ceremónia műsorában is szerepelt, most látogat haza barátjával, aki angol-remélem tudok vele komunikálni, Önnek köszönhetően. Üdvözlettel:Edit

  Válasz
 12. Pocsai István

  Kedves András!
  Régóta hűséges olvasója vagyok. Most megosztanék egy esetet:

  Kis városomban van egy külföldiek által is látogatott fürdőhely. Próbálkoztam angolul érdeklődni az egyik vendégtől, angolul. Ő próbált válaszolni, visszakérdeztem, visszakérdezett…. Kiderült. Ő is magyar, de tanulja a nyelvet. Skype-on gyakorlunk azóta, jól beválik!

  Köszönettel: Pocsai István

  Válasz
 13. Kun Kálmán.

  Kedves András.
  Leveleit mindig elolvasom.Tökéletesen egyet értek velük.Gyakorolni kell.Az önbizalom a folytonos gyakorlattal és az apródonként szerzett tudás gyarapodásával növekszik.Mint obsitos kamionos tapasztalatból írok.Rá voltam kényszerülve,hogy idegen országban egy szál magam boldoguljak valahogy.Több országon keresztül kellett a cél állomásig eljutnom.Ott bejelentkeznem.Elmondani vállalatom nevét a szállítmány nevét súlyát a gépes és pótkocsi rendszámát.Meg érteni,hányas számú ajtóhoz tolassak ma vagy holnap a megadott időpontban.Ha komp hajóval kellett mennem a kikötői jelentkezés és jegyváltás hasonló képen történt.Korán se dicsekedni akarok.Távol álljon tőlem.Mert nincs mire.Még csak alap szinten se beszéltem nyelvtanilag helyesen.Csak a szükséges szavakkal mondatokkal operáltam a 23 – év alatt.De ha városba kellett eligazodnom,vagy üzletekbe jártam esetleg a jármű meghibásodott a javító műhelybe is mindig megértettem magam.Ennyit a múltról.Bár nagyon szeretnék angolul alap szinten tudni de úgy érzem ehhez már öreg vagyok.Ha eddig nem foglalkoztam komolyabban ilyesmivel már nincs ami késztessen.Maradok őszinte tisztelője.
  K. Kálmán.

  Válasz
 14. zsóka

  Kedves András!

  Abban kérem a segítségét, hogy részletfizetéssel megvásárolhassunk a „Buldózer anyagot”, mert a szűkös lehetőségem miatt sajnos nem tudtam megvásárolni.

  Segítő szándékát köszönöm!

  Zsóka

  Válasz
 15. Livetti

  Kedves András! Köszönöm a levelét. Igen, én mindig keresem az alkalmat, hogy külföldiekkel beszélgessek, ha látom, hogy kétségbeesetten nézegetnek a Belvárosban, vagy a metro-aluljáróban egy térképet, odamegyek és megkérdezem, hogy hová szeretnének menni, segithetek-e? És olyan hálásak, egy jó szóért, egy helyes utirányért, most legutóbb a 4-6 os villamos átépítése miatt keresgéltek szegények, és én úgy örültem, hogy tudtam, ha egy picit is, de segíteni. Üdvözlettel Liv

  Válasz
 16. Julianna

  Kedves András! Nagyon szeretem a hirleveleit,leckéit mert én is szeretnék megtanulni legalább társalgási szinten angolul. Sajnos én sem tudtam megrendelni a Buldózer csomagot,mert nem tudtam egyben kifizetni. Talán ha lenne részletfizetés, többen is rendelnénk. Bízom benne hogy lesz még lehetőség a megvásárlásra.Köszönöm.Julianna.

  Válasz
 17. vera

  Kedves András!

  Köszönöm a levelét,ez mindenképpen egy kis segítség, biztatás hogy ne hagyjam abba a tanulást. Én még nagyon az elején járok,de tróbálok magamnak egy nagyon kezdő kérdéseket és lehetséges válaszokat összeállítani,hogy valóban merjek kérdezni vagy éppen megszólalni.Szerettem volna megvásárolni a”Buldózer”nyelvkönyvet,de sajnos most nem tudtam kifizetni,
  bízom benne hogy lesz még lehetőség a vásárlásra.
  Üdvözlettel Vera

  Válasz