Induljon könnyebben!

A kezdő nyelvtanulónak többek között azért is nehéz a dolga, mert nagyon sok mindenre kellene az elején odafigyelnie:

– a szavak jelentésére,
– a szavak sorrendjére,
– a helyes kiejtésre,
– a nyelvtanra, ragozásra, stb., stb…

Nos, ezek helyett eleinte csak egy dologra kellene koncentrálni: ha hibákkal is, de egyszerűen kifejezve magát, érje el, hogy a beszélgető partnere megértse, amit mondani akar neki!

Majd később ráér a kiejtését, a szókincsét, a nyelvtani dolgokat csiszolgatni.

Ön mit gondol erről?
Kíváncsi vagyok az Ön véleményére, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

196 hozzászólás a(z) “Induljon könnyebben!” bejegyzéshez

  1. Lango Tönköl Györgyi

    Hiába tanulom meg a szavakat, nem tudok beszélni. Tanultam oroszul, franciául,németül, lengyelül, próbálkoztam az angollal, norvéggal is,- a szavakat tudom olvasni, de kiejteni, beszélni nem tudok.

    Válasz
  2. Durda János

    Kedves András!Leromlott az egészségi állapotom,nem tudok tanulni.Kérem töröljön az érdeklődők sorából.
    Köszönöm akorábban küldött tájékoztatásokat,rövid nyelvleckéket.
    Üdvözlettel Durda János

    Válasz
  3. Bagdi Ferenc

    Üdvözlöm András, már elmúltam 50, amikor utoljára próbálkoztam a német tanulással, akkor azt mondta a tanárom, szereti, hogy próbálok beszélni, még akkor is ha vannak benne nyelvtani hibák. Sajnos nem volt elég kapacitásom, ezért nem folytattam.
    Nekem a legnagyobb problémát mindig a folyamatos szöveg megértése jelentette, próbáltam technikát kitalálni ennek áthidalására, több kevesebb sikerrel.
    Ha segítettem kicsit Önnek, örülök, további sok sikert és jó munkát kívánok Önnek!
    Bagdi Ferenc

    Válasz
  4. Árpádné Sisak

    Kedves Neményi András!
    Nem vagyok tanár, szeretek nyelvet tanulni, van 2 db középfokú nyelvvizsgám (német, orosz) és szeretem, szeretném a nyelveket használni, s szeretnék újabb nyelveket elsajátítani. Az angol nyelvet a gyerekeimmel együtt kezdtem tanulni, nem nyelvvizsgáztam, bár a munkámban is hasznos volt, volt, amikor az angol, vagy a német nyelvtudásom nélkül nem kaptam volna meg az állást.
    Ha Ön teljesen kezdő nyelvtanulóra vonatkozóan állítja, hogy CSAK ” EGY dologra kellene koncentrálni: ha hibákkal is, de egyszerűen kifejezve magát, érje el, hogy a beszélgető partnere megértse, amit mondani akar neki”, akkor ezzel egyáltalán nem értek egyet.
    Egy alapfokú tanfolyam, korszerú nyelvkönyvvel és jó tanárral nagyon jó indítást ad még annak is, akinek nem túl jó a hozzáállása a nyelvtanuláshoz. Ezeken a tanfolyamakon nemcsak az a fontos, hogy az alapvető szavak, mondatok, kifejezések jelentését, a mondatok szórendjét, nyelvtani szabályokat, eszközöket megismerjük, de minden órának fontos része a beszédfejlesztés. Nagyon nehéz megszólalni idegen nyelven, tehát, ha valaki új nyelvet kezd tanulni, akkor azt javaslom, hogy hallgasson minden szabad percében és egyéb tevékenység közben közben (pl házimunka közben) szintjének megfelelő hanganyagot, nem baj, ha nem ért mindent, 3. 4. alkalommal már egyre többet megért. Nembaj, hogy nem hallunk meg mindent, mert másra is figyelni kell közben, csak menjen a „szöveg”. S ha eljön a pillanat, hogy így is eredménytelennek érezzük a beszédfejlődést, akkor el kell utazni min. 3 hétre, hogy az adott nyelvi környezetben gyakorolhassuk a nyelvet (lehetőleg teljesen egyedül, hogy ne a barátunkkal, vagy családtagjainkkal beszélgessünk)
    Nem vagyunk egyformák, más utat is el tudok képzelni, sőt a családunkban is van rá példa. Ki kell választani számunkra a megfelelő utat.
    Üdvözlettel
    Sisak Árpádné

    Válasz
  5. Adél Lőrinczné Vedres

    Üdvözletem!
    Nem könnyű az angolt megtanulni.
    Szavakat küldöt azokat így jó volt megtanulni. Szerintem ez kevés az angoltudashoz. Viszont én nem keresek jól mert tavaly.felmondtak a munkahelyemen. Nem tudok vásáról tananyagokat.
    Lőrinczné Vedres Adél

    Válasz
  6. Lőrinczné Tót Mária Magdolna

    Kedves András!
    Én is az idősebb korosztályhoz tartozom( 68 éves ),így az iskolapadba már biztosan nem ülök be. De Ön által lehetőségem volt ,hogy belekóstoljak a német nyelv rejtelmeibe.A kiejtést mellékelve megmutatta nekem,hogy lehet örömmel nyelvet tanulni. Ön igazi MESTER ebben. Német ismerőseim körében jobban éreztem magam.A tanfolyam úgy volt jó ahogy a leckéket megkaptam. Köszönöm az önzetlen segítségét!
    Jó egészséget kívánok!
    Üdvözlettel:Mária

    Válasz
  7. Fodor Lászlóné

    Kedves András! 13 évvel ezelőtt megismertem egy német hölgyet aki közelemben lakott és teljesen egyedűl élt itt Magyarországon úgy hogy nem beszélt magyarul. Sajnálatból segítő szándékkal kezdtem járni hozzá. Kézzel lábbal mimikával szótárral kezdtünk kommunikálni. Sok nehézség félreértés során kezdtük megérteni egymást. Minden nap találkoztunk. A végén már álmomban is beszéltem németül. Nagyon jól megértjük egymást mivel ismeri szókincsemet. Ennyi idő alatt már szótár nélkül beszélgetünk.Miért szeretnék tanulni németül? Szeretnék választékosabban beszélni. Szerintem valami alsós szinten beszélek mint egy gyerek és az írás nehezen megy mivel hallás után tanultam. Nagyon jó volt alvasni nyelvleckéit. Egy egy új szó is előkerült és az írott szöveg is nagyon érdekelt a fonetikus kiejtéssel. Nagyon köszönöm az eddigi segítését. Sajnos a könyvét anyagiak miatt nem tudtam megvenni. Üdvözletem küldve kívánok boldog új évet erőt egészséget.

    Válasz
  8. Marija

    Igen! Igy van! Soha nem erzem kellemetlenul magam, altalabán megértjük egymást és mindig valamit tanulok belőle. Jobb mint szégyenkezve hallgatni. Meg szimpatikus is. Köszi a segítséget!

    Válasz
  9. Udvardi Tibor

    Tisztelt András!
    …hát, nem indokolatlanul NYELVMESTER! 69 éves vagyok. Többször neki indultam az angolnak, de mindig elsikkadt a dolog. Ez a fajta tanfolyam nekem az unokázás mellett a legjobb, leghasznosabb szórakozás. Az egész úgy jó, ahogy van!
    Üdvözlettel: Tibor

    Válasz
  10. Vendler Emma

    Sajnos a nyelvtanulásom abbamaradt. Radikális változások miatt. Még nem tudom mikor tudom folytatni. Köszönöm, hogy eddig is kaptam a leveleket. És valóban úgy igaz, beszélni-beszélni bárhogyan. Csak így tanul az ember.
    Tisztekettel
    Vendler Emma

    Válasz
  11. Perei Jánosné

    Kedves Neményi Úr!
    Nem nehéz az indulás, csak sajnos nem tudom megvenni a könyvet.
    Szeretettel és tisztelettel Perei Jánosné.

    Válasz
  12. Frohmann Péter

    Kedves András!
    Középfokú (sőt majdnem felsőfokú) angol nyelvvizsgám va, volt módom egy hetes angliai külszolgálat alatt gyakorolni, de nyugdíjasként nem vagyok kitéve a napi használat kihívásainak, ezért lanyhul a beszédkészségem, felejtődnek a szavak.
    Ha van anyaga a frissentartáshoz, azt köszönném szépen
    Péter

    Válasz
  13. Sebestyén László

    ..valóban , talán koromnál fogva is nehezebb kifejeznem magam, az Ön által leírtak alapján, több felé figyelve. Olvasva és használva a ” kezdők ” könyvét, és hallgatva angol szövegeket, talán egyszer könnyebb lesz megértetnem magam.
    Öszinte Tisztelettel:.

    Válasz
  14. Tünde Balogh

    A kiejtés a legnagyobb problémám, illetve, hogy nehezen szólalok eg (szerintem pont ezért)
    Az Ön segítségével ez könnyebb, köszönöm!

    Válasz
  15. Török Tünde

    Ez egy nagyon jó gondolat! Mindig szerettem volna nyelvet tanulni, de az életemben a sok munka és a feladat elvitt más irányba! De azért mindig vágytam és vágyom rá hogy majd csak egyszer sikerül angolul megtanulni!

    Válasz
  16. Klapka István

    Tisztelt András!
    Az én problémám a német nyelvel, hogy a németek hadarnak. És alig tudom értelmezni. En most 48 éves vagyok, és az agyam is nehezebben fogékony. Sajnos a munkahelyemen ezáltal sok vitába kerülök. Kérem önt, hogy tud e erre valami megoldást javasolni. Előre is köszönöm. Tisztelettel Klapka István.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves István!

      Nagyon sokat kell gyakorolnia a hallás utáni szövegértést.

  17. Dudás Csaba Imréné

    Jónapot kívánok szeretném tanulni nyelvet de sajnos sokat dolgozom és nincs idő eljarni tanfolyamra

    Válasz
  18. Kiss Karin

    Hallo András

    Irgendwie muß man ja beginnen, wenn man will, und das ist jetzt.
    Viele Grüsse Karin

    Válasz
  19. Blazicsek Ottilia

    Kedves András!

    Azért mert nem angol nyelvterületen élek és mert mostanában sok a dolgom, könyvelő vagyok!

    Majd ha a közértben angolul kellene vásárolnom, RÁ lennék kényszerülve, de azért majd igyekszem!

    Bocsánat, üdvözlöm, köszönöm a türelmét: Ottilia

    Válasz
  20. Burda Lászlóné

    Teljes mértékben egyet értek. A legfontosabb, hogy egyszerű mondatokkal megértessem magam és értsem az egyszerű válaszokat.
    Azt tapasztaltam, hogy először sok passzív tudás halmozódik fel a megszólalás gátlásával. A gyerekek is így tanulják az anyanyelvüket. Aztán a megfelelő mennyiségű passzív tudás átvált egy állandóan csiszolódó aktív kommunikációba. Az idegennyelvi környezet lassan megtanít gondolkodni a másik nyelven, mert gyorsabb a kommunikáció állandó fordítgatás nélkül.

    Válasz
  21. Katharina Toth

    Kedves András,
    igen, sok igazság van abban amit ír,
    de az angol nyelvtanulásnál figyelni kell arra is, hogy másképp írják és másképp ejtik ki a szavakat.
    Üdvözlöm :
    Katharina

    Válasz
  22. Szabóné Lukács Erzsébet Andrea

    Tisztelt Neményi András nyelvmester!

    Alulírott Erzsébet 54 éves vagyok, életem során többször kezdtem az angolt, alapfokú nyelvvizsgám van, középhaldó szintig jutottam el,. A magam módján, amikor a nap folyamába beilleszthető, többféle angol tankönyv segítségével próbálok szintet tartani az otthonomban, Az English Club Tv-t is hasznosnak tartom.
    Amennyiben később úgy alakul a helyzetem, szívesen fejlesztem tovább az angol nyelvtudásom.
    A korom és a beszélgetés gyakorlatának hiánya miatt, többet felejtek, mint amit megtanulok.
    Jó egészséget, vírusmentes életet, sikert kívánok Önnek!
    Köszönöm a sok értesítést!
    Tisztelettel és üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
  23. Molnár János

    A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. Itt csak a vesszők hiányoznak és mennyire mást jelenthet. Tehát vigyáznunk kell mindenre.

    Válasz
  24. Dr. Pájer Béla

    Szerintem is egyszerre kellene fejleszteni a szókincset, és a a kiejtést . Anyelvtant, ha eltévesztjük, az később még korrigálható.

    Válasz
  25. Soós Csaba

    Dear Master,

    I think you are absolutely right.
    I made and make the same experience.
    Again and again.

    Válasz
  26. Bató András

    Kedves András!
    Nem egészen értek egyet!
    Ha valami helytelen beidegződik az úgy marad!
    Nekem egyszer az egyik tanárom azt javasolta, hogy gyűjtsek mondatokat…
    A legfontosabb a szórend. egyszer, s mindenkorra meg kell tanulni -angolban mindenképp!
    A nyelvtant és a ragozást is, ám abban lehet folyamatosság.
    Az igazán jó Oxford style-ra én akkor éreztem rá, amikor angolok között sokat forgolódtam,
    pedig korábban valaki úgy nyilatkozott, hogy amerikai akcentusom van.
    Tehát a kiejtés csiszolható, ha van hozzá füle valakinak -de sajnos nincs mindenkinek.
    Sikereket kívánok!
    András

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Az a lényeg, hogy a tanulás kezdetekor el kell dönteni, mi a cél, milyen szintre akar eljutni.

  27. Szöke sándor

    Szép jó estét András.
    Elfogadom a jo tanácsát,előre is megköszönöm.jó egeséget kivánok.

    Tisztelettel.

    Válasz
  28. Kiss Karoly

    Koszonom tanar ur az eddigi segitseget nagyon hasznos volt. Sajnos az utobbi idoben keves idom volt a tanulassal foglalkozni de nem adom fel. Szivesen fogadok Ontol ezutan is e-maileket. Nagyon megkoszonnem a segitseget ha csak 5 percem van naponta gyakorolni akkor is hasznos
    Udvozlettel Kiss Karoly

    Válasz
  29. flori

    Tisztelt Tanár Úr!

    Aller Anfang ist schwer. De megéri.
    Az alábbi csak hozzászólás/tapasztalatból/, nem vélemény
    Általános iskolában orosz tagozatú osztályba jártam. Gimnáziumban az orosz mellett németet, latint is tanultam.
    Később az angol nyelv mindent elsöpört, most is söpör. „Kénytelen” voltam abból is államvizsgázni.
    Nem kaptam volna nyelvpótlékot, ha elnagyolom a dolgokat./akkor még „csak” a Rigó utcában lehetett vizsgázni./ A munkahelyemen 4 nyelvet használtam a latinnal együtt…mert hogy azt mindenhol alkalmazzák,csak nem „direktben”.
    Bejártam/repültem/ a fél világot, 5o éven keresztül segítettem munkaidő után, érettségiző, külföldre készülő „gyerekeknek” mert kezdetben elnagyolták a tanulást.
    Két esetet még megírok, aztán abbahagyom…
    JUGOSZLÁVIA-ban a tengerparton egy szerb fiatal emberrel oroszul beszélgettem. Ő szerbül mondta én oroszul. Nagyon élveztem.
    Egyszer New Yorkban azért nem jutottam el a Tornyokhoz, mert egy utastársamnak segítettem valamiben. Ő is elnagyolta a nyelvtanulást, s egyedül nem boldogult.Sok-sok ilyen volt az életemben, mert TANULTAM.
    Ha „akkor” jól tanították, akkor Lenin elvtársat idézem:
    TANULNI, TANULNI, TANULNI.
    Köszönöm, hogy „meghallgatott”
    flori

    Válasz
  30. János Torda

    Hát, pont úgy van, ahogy felsorolta. De minél előrébb haladunk az angolban, egyre kisebb nehézségeket okoznak az Ön által felsoroltak. És beszélni is egyre jobban mer az ember.

    Válasz
  31. Balog Mihály

    Ezzel én is egyet értek .Csak jobb lenne már egykicsit többet tudni .Csak idő hiján keveset tudok gyakorolni .
    Köszönet az eddigi segitségekért is üdvözzlettell.

    Válasz
  32. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Véleményem szerint a nyelvtanulás során egyszerre kellene fejleszteni a szókincset,a nyelvtant,s a kiejtést.Ez több figyelmet igényel ugyan,de ha valaki kedvvel tanulja a nyelvet,akkor nem jelenthet leküzdhetetlen akadályt.Nem gyors tempóban,de mindent fejlesztve,érzésem szerint,egy-két év alatt elég hatékonyan el lehet sajátítani egy idegen nyelvet.A bonyolultnak tűnő nyelvtani szabályokat egy-egy példamondat révén is könnyebben meg lehet érteni.Ami igazán szorgalmat igényel,az talán a kivételek megtanulása,de ezek minden nyelvben megtalálhatók,s helyes alkalmazásuk ösztönző lehet a nyelvtanuló számára.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
  33. Szilveszterné Vancsics

    Kedves Neményi úr.
    Az igazság az,hogy hirtelen felindulásból próbáltam nyelvet tanulni.Sajnos most sem lett jobb nyelvtanulási érzékem mint fiatalabb koromban.Sokszor próbáltam,de sajnos nem megy.71 éves vagyok így koromnál fogva még nehezebb.Nem lustaság higgye
    el.Pallérozom az agyamat,de ez már kifogott rajtam.

    Sok sikert kívánok Önnek. Üdvözlettel.

    Válasz
  34. Komatits Anna

    Iigen egyetértek, hogy fontos valahogy ha nem is hibatlan nyelvtani tudással de megértessük magunkat a beszélgető partnerrel.

    Válasz
  35. Anne

    Kedves Tanárok!
    Nagyon értékes oktatási módszerük és tananyaguk.
    A gondom csak az, hogy „kisnyugdíjas” vagyok, és
    ennem muszáj, így vásárolni nem tudok.
    Sorry: Anne
    Egy kis megtörtént anekdota:
    A kilencvenes években kezdtem az angol szükségességét megérteni.
    Szervezett Önkormányzatunk tanfolyamot nyugdíjasoknak. Azonnal
    jelentkeztem. Kiscsaládom hozzáállása: Minek ez már neked a te korodban?
    O.K::?

    Válasz
  36. Gat Györgyné

    Sokat tanulgatam a mondatokbol de, csak par szo maradt meg. Nem tudom miert nem sikerul, azon leszek. Eddig is kosszonom az imailokat.

    Válasz
  37. Bagi Sándor

    Tisztelt Neményi Úr!
    Tökéletesen egyetértek Önnel.
    Én mentem ki az U.S.A.-ba minden nyelvtudás nélkül,és valóban az elején kikerestem a szavakat a szótárból,és úgy gondolomformán összeillesztettem őket.
    A lényeg,végül is megértettem magam.
    ÜdvözlettelB.Sándor.

    Válasz
  38. Kovács Istvánné

    Kedves András!
    Az én életem folyamán a latin és az orosz nyelvet középiskolás fokon, a német nyelvet pedig konyhanyelven sikerült elsajátítani. Sajnos az angol kimaradt és nagyon zavart amikor az élet számos területén találkoztam az ismeretlen szavakkal, kifejezésekkel. Ezért csatlakoztam az Ön oldalához és megelégszem a legfontosabb mondatok megismerésével, megértésével. Az én életemben már nemigen kerül sor az angol nyelvű társalgásra, különösen a hatalmas bezártságra is tekintettel. Én egy 77 éves véndiák vagyok.
    Köszönet az eddig tanultakért.
    Szeretettel és tisztelettel: Kovács Istvánné Anna

    Válasz
  39. Gyola Imre

    Érdekelne .de nem merek neki indulni
    Mit alyal.nemet.angol?
    Tisztelettel kerdezem
    Valaszst varom Imre

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Imre!

      Ha teheti, az angollal kezdje.
      Persze, ha arra van szüksége.