Hibátlan? Nem.
Érthető? Igen!
Akkor elérte a célját!

Édesapám hiába beszélt angolul, németül és franciául, közölték vele, hogy egy keleti nyelvből is szükséges nyelvvizsgát tennie. Így, 50 éves elmúlt, amikor meg kellett tanulnia oroszul.

Nos, letette az alapfokú nyelvvizsgát. Csak a nyomtatott betűket tanulta meg, mert úgy gondolta, hogy neki az is elég lesz.
És igaza lett.

orosz képeslap

A mellékelt képeslapból jól látszik, hogy amit írt, azt én:

  1. megkaptam, vagyis a postán tudták, hova továbbítsák a levelét,
  2. el tudtam olvasni, így pontosan tudtam, hogy megvette Moszkvában a kis fekete-fehér televíziót.
Azt is megértettem a leveléből, hogy ott nagyon hideg van (-18 fok).

Nos, mindebből mi a tanulság?
(persze, azon kívül, hogy aki nagyon fázós, az télen ne utazzon Moszkvába)

Ha kevés az ideje, tanulási kedve, vagy egyszerűen nagyon sürgős, akkor csak annyit tanuljon meg, amennyire feltétlenül szüksége van!

Például, ha 3 hónap múlva külföldre kell mennie, ne töltse az idejét olyan szabályok, szavak, kifejezések elsajátításával, amelyek ismerete „luxus” az Ön számára!

Először a legszükségesebbeket, a legfontosabb mondatokat, kifejezéseket tanulja meg („Két sört kérek.” „Vörösbort kérek.” „Hol van egy WC?” stb.)!

Természetesen meg lehet tanulni gyönyörűen, folyékonyan, helyesen is beszélni, csak ahhoz lényegesen több idő, energia és gyakorlás szükséges, mint amikor csak egy minimális szintre törekszünk.

Mondjuk, annyit akarunk elérni, hogy amikor megkérdezzük, merre kell mennünk, azt megértsék, és mi is a kapott választ, úgy nagyjából.

Vagy, ha megkérdezik tőlünk, honnan jöttünk, mit dolgozunk, akkor ne csak megértsük a kérdést, hanem tudjunk is rá felelni. Ha a kérdező megérti a válaszunkat, az teljes siker. Ebben az esetben már elmondhatjuk, hogy tudunk angolul, vagy németül, vagy amilyen nyelven éppen kommunikálunk.

Ugyanis ez már kommunikáció, és a középfokú szóbeli nyelvvizsgán is átmegy, aki a vizsgáztatók kérdését megérti, és nem félreérti, arra válaszolni tud, és a válasza érthető. Ha hibás, de érthető a válasz, az is megfelel. Ha nem akar nyelvvizsgát tenni, akkor miért támasztana magával szemben ennél magasabb követelményt?

A véleménye fontos számomra. Kérem írja meg itt egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

606 hozzászólás a(z) “Hibátlan? Nem.
Érthető? Igen!
Akkor elérte a célját!
” bejegyzéshez

  1. Lovász Józsefné

    Nagyon köszönöm, hasznos volt számomra. Ha itt kérhetek segítséget leírnám. Két unokámhoz járok Angliába, akikkel nem tudok beszélni. Szivesen fogadnék és tanulnék olyan leckéket ,amiben gyerekekkel tudok beszélgetni: pl. Jól vagytok? Milyen a suli? Szereted a tanáraidat? Hogy megy a sport? ..a zenetanulás? Mi a kedvenc ételed? Stb. Előre is köszönöm ha ez megoldható. Üdv.

    Válasz
  2. Nagy Katalin

    Kedves András!
    Teljesen egyetértek azzal, amit elmondtál. Ilyen szemlélettel még nem találkoztam, nagyon szimpatikus, hogy nem kell görcsösen ragaszkodni hasztalan dolgokhoz. Örömmel olvasom a leckéidet, remélem mire megyek nyaralni már tudok annyit, hogy nem adnak el. A másik dolog, ami nagyon tetszik számomra, hogy a kiejtést is láthatom.
    Köszönöm szépen!

    Üdv: Kata

    Válasz
  3. Elemer Szur

    Elégedett vagyok tetszik az oktatåsa és köszönöm a fáradozását.most mår csak nekem kell igyekeznem.

    Válasz
  4. Polozgai Sándorné

    Tisztelt András!
    Először is köszönöm a lehetőséget, hogy angolul tanulhatok,de legfőképpen azt hogy fonetikusan is leírja.Régi vágyam volt hogy tanulok angolul de nem volt rá pénzem, a nyelvkönyvek pedig nem tartalmazzák a kiejtését a szavaknak. Talán egyvalamit tudnék még elképzelni, hogy a leckék végén az új szavak listája szerepeljen, de ezt én úgyis kiírom.
    Mindent nagyon köszönök és nagyra becsülöm a fáradozását.
    Üdvözlettel Polozgai Sándorné / Györgyi /

    Válasz
  5. Kanizsai Lászlóné

    Kedves András!
    Nagyon érthetően adja a leckéket,nyugtató hatás sugárzik az írásaiból, ami , nekem nagyon tetszik. Bár sok új dolgot kezdtünk el a párommal, így egy kicsit tudok foglalkozni a nyelvtanulással , de leírom a leckéket és mindenképpen bepótolom a tanulást előbb-utóbb. Kívánom, hogy jó egészségben tudjon még sok embernek örömet szerezni a könnyed tanításával.
    Üdvözlettel:
    Kanizsai Lászlóné Margit

    Válasz
  6. Büki Attila

    Kedves Tanár Úr!
    Köszönöm a nyelvleckéket. Köszönöm, hogy megosztotta velem édesapjára való emlékezését. Egy emlékemet én is megosztom Önnel. Soproni diák vagyok és megyek a Színház utcában. Angolok jönnek és próbálnak útba igazítást kérni. Akik arra jönnek nem beszélik az angol nyelvet. Az utcaseprő bácsi hallja, látja mi történik. Szerényen, alázatosan az angolokhoz lépked és társalog velük… Megtudtam, hogy a II. világháború előtt katonatiszt volt tábornoki rangban. 1966-ot írtunk…
    Ha diák lehetnék újra, angol nyelvet tanulni Önhöz járnék. Ismeretségű körömben hallom, hogy a pedagógiát nem ismerő vagy alkalmazni nem tudó tanárok, elveszik a diákok kedvét a tanulástól. E!gyeseket osztogatnak, ahelyett, hogy a szeretetükkel ölelnék körbe őket…
    Szeretettel üdvözlöm: Büki Attila

    Válasz
  7. Koncz László

    Tisztelt Neményi Úr!
    Köszönöm a hanganyagot. Hogy nyelvtanulási szándékomat megértse, nekem is el kell mondanom egy rövid történetet. Felső fokú nyelvvizsgám van német nyelvből, amely arra volt jó, hogy még tökéletesebben elsajátítsam a nyelvet. Ma az ashampoo.de magyar nyelvi fordítója vagyok (már 15 éve), és rendszeresen magyar fordításaim jelennek meg. A lányom Angliába él családjával. Van egy 5 éves unokám, aki csak angolul beszél (az okokkal nem szeretném fárasztani).
    Vele szeretnék (amikor itt vannak) alapfokon angolul kommunikálni.. Ezért tanulok most Öntől, amiért nagyon hálás vagyok..

    Válasz
  8. Zombori József

    Köszönöm szépen nagyon hasznos volt ez a hanganyag és tanulságos.Sajnos nincs kivel beszélnem ,örültem volna egy kis angolnak is a tanultakból.Mégegyszer köszönöm.Tisztelettel Zombori József.

    Válasz
  9. dr. Pollák Mihály

    A tanács kiváló. Persze utána érdemes jobban belemélyedni, ha az ember tényleg tudni akarja a nyelvet.

    Válasz
  10. kovács balázs

    Kedves András én már 76évesvagyok régen tanultam angolul de már régen nemvolt rá szükségem most hogy néha utazunk külföldre nagyonjó z angolnyelv most sokminden előjött a lecke alapján tudok kominikálni köszönöm asegitségét várom atovábbi leckét

    Válasz
  11. Mező Jánosné

    Kedbves András!
    Köszönöm szépen a leckét, Könnyen tanulható.
    Üdvözlettel Ibolya.

    Válasz
  12. Alex

    Kedves András!
    Köszönöm a leckéket,az érthető és könnyen áttekinthető.
    Üdvözlettel :Alex

    Válasz
  13. Melinda

    Minden elismerésem az Öné! Nagyon köszönöm a leckéket! Így valóban egyszerű a tanulás. Tisztelettel Melinda

    Válasz
  14. Tünde

    Kedves András!
    Azt tudom, hogy én soha nem fogok nyelvvizsgát tenni. Kicsit lusta is vagyok, talán az agyam sem forog már úgy, mint egy fiatalembernek. De azt is tudom, hogy milyen rossz kiszolgáltatott helyzetben lenni egy külföldi nyaralás alatt vagy akkor, amikor egy baráti társaságban, egy idegen nyelvű illető is tartózkodik. Zavarban vagyunk, nem merünk megszólalni és kellemetlen, hogy egy egyszerű kérdésre sem tudunk válaszolni. Azt gondolom, hogy ezek a leckék, mindenképpen segítenek abban, hogy alapvető dolgokat megtanulhassunk, hogy tudjunk egy kicsit kommunikálni, hogy ne érezzük magunkat tehetetlennek.
    Köszönjük!

    Válasz
  15. Patkós Margit

    A javasolt nyelvtanulási mód nagyon praktikus azoknak, akik utaznak, barátkoznak és nem hivatalos nyelvvizsgára készülnek. Még időseknek is javasolható, akik már nehezebben ” raktározzák el” a szavakat.
    Nekem kedvet csinált az újbóli nyelvgyakorlásra. Köszönöm!

    Válasz
  16. Márk

    Nagyon sokat segítenek az Ön nyelvleckéi azoknak, akik nem boldogulnak a nyelvekkel és ezt köszönöm/köszönjük Önnek!

    Válasz
  17. Gergelyné Tasi Hajnalka

    Hasznos tanácsot mondott úgy érzem!Szeretnék nyelvvizsgát tenni,mert majd kell a diplomához még így 49 évesen is.De ha a megértés a fontos a vizsgán máris másképp látom a dolgot!
    Köszönöm hasznos tanácsait!És persze a szuper anyagokat!
    Üdv
    Hajni

    Válasz
  18. Horváth Szabolcs

    Sajnos nincs németül beszélgető partnerem, csak nagyon ritkám.
    A fő célom az unokáim német tudását alapfokra emelni, mivel mind angolul tanul ( egy kivételével a 11-ből).
    Már egyszer átvettem régebben az Ön tanrendjét, most egyenlőre könnyebbnek tűnik az ismétlés.

    Válasz
  19. Bódi Melinda

    Kedves András!
    Teljesen egyetértek Önnel, én csak annyira szeretném megtanulni az angolt, hogy angol nyelvterületen elboldoguljak és ne féljek valamit megkérdezni vagy tájékozódni tudjak.
    Az Ön kifejezései nagyon egyszerűek és könnyen megtanulhatók.
    Nagyon szépen köszönöm a leckéit, a segítségét!
    Tisztelettel:
    Melinda

    Válasz
  20. KOKAI TAMAS

    Kedves András!
    Nagyon igaza van, úgy gondolom 69 èvvel a hátam mögött.Én ès kortársaim a Beatles nótákból igyekeztük kihámozni az angolt több kevesebb sikerrel. Az Ön módszere mèg ennèl is jobb!
    Köszönöm.

    Válasz
  21. Hazslinszky Elek

    Nagyon egyetértek az elmondottakkal, én nagyon nehezen tanulok szavakat /elfelejtem/.A kifelyezéseket valóban hasznosabb és talán könyebb megtanúlni. Álandó gyakorlat nélkül viszont nagyon jól kell tudni egy nyelvet, hogy bizonyos ibő múlva sem sokat felejtse az ember.
    Kö’szönöm az előző anyagot, nagyon jónak és hasznosnak tartom.
    Tisztelettel: Hazslinszky Elek

    Válasz
  22. Erzsébet Lechki

    Nekem érre van szükségem 65 éves vagyok és ezt nagyon könnyen tudom tanulni….Köszönöm!

    Válasz
  23. Kovács Dezső

    Nagyon rövid, pontos és érthető! Nekem éppen erre van szükségem.
    Köszönettel: Kovács Dezső

    Válasz
  24. Márkus József

    Tetszik amit az Édesapja megtanított Önnek. Maximálisan egyetértek a hallottakkal. Köszönöm a segítségüket, a nyelvleckéket. Üdvözlettel: Márkus József

    Válasz
  25. Hegedűs Mária

    Teljesen egyetértek a hallottakkal. Én is ősszel utazni készülök és gondoltam egy kis nyelvtanulás rám férne.
    Tetszik a módszer. Köszönöm a segítségüket, a nyelvleckéket. Várom a továbbiakat. Üdvözlettel: Hegedűs Mária

    Válasz
  26. Bánfi Beáta

    Köszönöm a segítséget, elhatároztam hogy végre megtanulok angolul és nagy segítsèget nyújt számomra!
    Üzletasszony vagyok és nagy szükségem van rá, hogy megértsenek és megértsek màsokat!
    Remélem végre most sikerül!
    Nagyon tetszett amit elmesèlt és úgy gondolom ez a titok a nyelvtanulàsban, ha valaki csak beszélgetésre szeretné az idegen nyelvet elsajátítani!
    Beáta

    Válasz
  27. Erzsebet

    Nagyon szeretem az anyagot, ès könnyűnek talàlom a tanulàst ezen módszer alapjàn.

    Válasz
  28. Mészárosné Kati

    Én 70 éves vagyok és már régóta szeretnék angolul tanulni ,de nem volt rá lehetőségem .Most 1 éve van internetem és most jött el az idő, hogy angolul tanuljak.Az ÖN segítségével .Nagyon köszönöm KATIM

    Válasz
  29. Ági

    Jó napot kívánok !
    Én majdnem 7o éves vagyok, és a leckéi nagyon sokat segítenek az
    angol tanulásban.

    Válasz
  30. Kovács Éva

    Szerintem, sokkal értelmesebb így tanulni, mint a nyelvtant nyúzni állandóan. Amikor tanultam a nyelvtan miatt hagytam abba.

    Válasz
  31. Kovács Mónika

    Kedves András!
    Köszönöm az instrukciókat, hasznosak voltak számomra.
    Üdvözlettel:
    Mónika

    Válasz
  32. matus zoltan

    elsősorban szeretnem megköszönni hogy elfogadtak a feliratkozasomat tanacsai hasznosak szamomra is mivel mostprobalkozom először az angollal hangbeli tanacsaival eggyetertek teljes mertekben

    Válasz
  33. Farkas Jánosné

    Köszönöm a jó tanácsot, sokat segített, egyenlőre csak a fontosabb szavak, mondatok érde-
    kelnek, mivel májusban megyek külföldre.

    Köszönöm a jó segítséget:
    Üdvözlettel: Farkasné Ica

    Válasz
  34. Panák Péterné

    Kedves András!
    Azt hiszem az Ön által elmondottakkal maximálisan egyetértek és az elküldött anyagai nagyon hasznos segítségek lesznek számomra. Várom a további nyelvleckéit.

    Köszönöm szépen. Szép napot kívánok Önnek.
    Üdvözlettel: Anikó

    Válasz
  35. Horváth László

    Köszönöm a leckéket és a jó tanácsokat! Nyugdíjasként – két nyelvvizsgával/ orosz, német / is – teljesen egyetértek Önnel.
    Nagyon jók a leckék, alig várom, hogy minden nap megkapjam őket.

    Válasz
  36. Zoltán

    Kedves András! Igaza van, valóban ez a célravezető, racionális módszer. Nagyon jók az órái, kitűnő felfrissítő a hanyatló nyelvtudású, idősödő, de utazni szerető embereknek.
    Üdv. a 73. évét taposó Zoltán

    Válasz
  37. Dörgő Gyula

    Kedves András!
    Igen nagyon egyetértek édesapja véleményével. A lényeg az,hogy legyen bátorság a megszólaláshoz és merjen kommunikálni az ember. Ahhoz, hogy ezt elérje nyilván időre van szükség különösen felnőtteknél és idősebb korban,ez gyerekeknél sokkal gyorsabban megy.
    Ha pedig idegennyelvi környezetbe kerülünk igyekszünk alapvető kifejezéseket elsajátítani azon a nyelven, ami szintén természetes.
    Tetszik a módszere.
    Üdvözlettel:
    Gyula

    Válasz
  38. Rácz Friderika

    Tökéletesen egyet értek.
    Mindig lehet tökéletesíteni a hiányosságot, mint amikor a kisgyermek tanulja az anyanyelvét.
    Köszönöm a lehetőséget.
    Üdvözlöm Rácz Friderika

    Válasz
  39. Pàl Èva

    Teljesen egyetèrtek azzal hogy azt kell megtanulni elöször amire szüksègünk van. Èn is ìgy csinàltam 6 èvvel ezelött mielött kūlföldre indultam dolgozni. Szakàcs vègzetsèggel konyhàn dolgozom ès csak az ehhez szūksèges szavakat tanultam meg elöször.
    A mai napig finomìtom a nyelvtudàsomat de nagyon jòl elboldogulok. Megèrtenek ès èn is èrtek annyit amennyit kell.

    Válasz
  40. Éva

    Kedves András, nagyon köszönöm a hasznos tanácsait, megfogadom, nagyon élvezem ezt a módszert.

    Sajnálom, hogy nem kerestem Önre korábban. 63 éves vagyok, utazàs előtt állok, boldogan tanulnom az angolt.
    Németet tanultam korábban, most azt is felfrissítem, jó kedvvel olvasom, amint hozzá jutok a küldeményeihez.
    Köszönettel:

    Válasz
  41. Balogh Imréné

    Még nagyon rövid ideje próbálkozom, de kevés az időm és még csak a kifejezéseket írtam le, de nem gyakoroltam.

    Költözködöm és dolgozom is, így nagyon kevés most az időm.

    Mindennap leírom azokat, amit elküld.

    Köszönöm a segítségét.

    Üdvözlettel: Baloghné Ica

    Válasz
  42. Marenc ( Lődy Edéné)

    T. Neményi úr. Nekem igen sok időm van, 82 éves vagyok és egész életemet úgy éltem le
    hogy soha semmit nem hagytam abba. Most is azt szeretném tenni, de nehezen maradnak,
    meg az angol kifejezések. A leckéjéből mindent kiírok fonetikusan és magyarúl és amikor szerét
    tehetem hangosan gyakorolok. Egyébként köszönöm hogy meg nyugtatott, én is fontossági
    sorrendet fogok felállítani és azokat gyokorolom először. Sajnos utazni már nem tudunk mert a
    86 éves férjemmel együtt már a hosszabb séta sem megy, de igyekszünk ha kevés mozgással
    is de „erőben tartani” magunkat. Azért örülök ennek a nyelvtanulásnak, mert hasznosan tölthetem
    el az időmet és várom haza az unokáimat Angliából.
    Még. valamit kérdeznék. Megrendeltünk egy diktafon hogy a főzés, vasalás alatt is gyakorolhassak.
    Milyen ötletnek tartja?
    Üdvözletem Önnek és a stábjának. Áporka 2019.02,19

    Válasz
  43. “Hibátlan ?Nem.Érthető?Igen! Akkor elérte a célját!”

    Üdvözlöm tanár úr!Nagyon köszönöm, hogy foglalkozik velem.Az ön elmondása fontos nekem hisz önt válazstotam segítségül az angol nyelv megismeréséhez.Igen mint mindenki én is szeretnék komunikálni más nemzettekkel ehez szükség van az angol nyelvre évente megyek nyaralni de csak Horvátországba megyek ennek egy oka vank középfokon beszélem az orosz nyelvet ezért nehezen de megértettem magam de bízom benne , hogy az idei nyaralásom az ön segítségével angolul tudom megértetni magam.Köszönöm!

    Válasz
  44. Árpád

    Tisztelt András! Köszönöm a tanácsait, nagyon hasznosak. Az édesapja példája különösen tetszik. Az én apám a hadifogságban tanult meg oroszul, neki nem kellett nyelvvizsgát tennie, de az életét mentette meg, hogy vett annyi fáradtságot hogy egy szótár segítségével megtanulta annyira a nyelvet, hogy megértse fogva tartóit és megértesse magát velük. Ő sem a tökéletes tudásra vágyott. Én csupán kedvtelésből kezdtem el angolt tanulni, nincs semmi kényszerítő körülmény. Az ön által küldött anyagot kimásolom egy füzetbe, ez akkor is nálam van ha nem vagyok számítógép közelben, így van lehetőségem bármikor tanulni. Ha előfordul hogy nem tudom megnézni az emailt akkor is foglalkozom a nyelvvel. Köszönöm a segítségét.

    Válasz
  45. Dékány Katalin

    Kedves András!
    Igen furcsa,hogy Ön nyította fel a szemem!Teljesen igaza van,nem tökéletessen szeretném tudni a nyelvet,csak megérteni,s válaszolni!Milyen egyszerű,s mégse gondol erre senki,hogy ennyi is elég!köszönöm!
    Igy ugyérzem van eselyem elsajátítani a nyelvet!Adott önbizalmat!
    Üdvözlettel:Katalin

    Válasz
  46. Mészáros László

    Kedves András.
    Teljesen mértékben tudok azonosulni , mint értelmileg és érzelmileg is az ön által képviselt módszerrel.
    Itt meg ragadnám az alkalmat,hogy megkérdezzem. Van e rá lehetőség,hogy megrendeljem a Buldózer angol nyelvű tananyagát kezdőknek ?
    Üdvözlettel:

    Válasz
    1. Nagy Kálmánné

      Nagy Kálmánné. Kedves András ! Egyetértek Önnel,hogy csak annyit tanuljon meg az ember amennyire szüksége lehet.Külföldi útra készülök ,és nagy segítség hogy így tanulhatok angolul. Köszönöm.