Ha a háttérben szól a zene, vagy megy egy film – az is segíti a nyelvtanulást?

A kisgyerekek könnyen elsajátítják anyanyelvük szavait, hangjait, úgy, hogy a környezetükben zajló beszélgetéseket hallgatják.

Felnőtt korban sokszor azt vesszük észre egy idegen nyelv tanulása során, hogy gyakran nem tudjuk kivenni a szövegből, mi hangzik el. Nem az a legnagyobb probléma, hogy nem ismerjük a szavak jelentését, mert olvasva sokszor megértjük azokat, hanem egyszerűen nem tudjuk kihámozni őket az elhangzott szövegből.

Gyerekkorban könnyebben megy ez a tanulási folyamat, de ez rajtunk most nem segít.
Viszont, ha csak passzívan is, de bevisszük a mindennapjainkba, hogy szövegeket hallgatunk, az már segíthet felnőttkorban is.

Menjen pár napon keresztül a háttérben egy idegen nyelvű film. Érdemes olyat választani, amit már látott korábban. De lehet más is: például idegen nyelvű hírműsor, lakberendezési műsor, tudományos műsor, olyan téma, amit szívesen hallgat. Elég napi 2 órában, két héten át. Közben lehet mással foglalkozni, főzni, vasalni, barkácsolni, bármi mást csinálni.

Minél többet gyakorol ezzel a módszerrel, annál jobban meg fogja tudni különböztetni egymástól az idegen nyelv hangjait, az elhangzó szavakat.

A passzív hallgatás segíthet, ha egy új nyelv tanulásával foglalatoskodunk. A háttérből érkező ingereket idős korban is halljuk, legfeljebb nagyobb hangerőn kell hallgatni a tévét. Igaz?

Ön mit gondol? Kipróbálja?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

369 hozzászólás a(z) “Ha a háttérben szól a zene, vagy megy egy film – az is segíti a nyelvtanulást?” bejegyzéshez

 1. Kádár Malvin Judit

  Tisztelt Tanár Úr!

  Ez a “mellékesen” de eredményesen folytatható NÉMET nyelvtanulást nagyon szívesen venném. Hogyan oldható meg számomra? Anyagot kaphatnék ehhez?
  Várom a kíváncsiságomat kielégítő válaszát.

  Maradok tisztelettel: Kádár Malvin Judit

  Válasz
 2. Ligeti Ádám

  Tisztelt Tanár Úr!
  Teljesen igaza van. Szerintem sem haszontalan, ha mellékesen halljuk a tanulandó nyelvet. Ha a gimnáziumban ilyen lehetőségem lehetett volna a nyelv tanuláshoz mint ma már 4-5 nyelvet biztosan tudnék. Sajna ez a hajó nekem már elment. 68 évesen már annak is örülnöm kell, ha nem felejtem el (gyorsan) azt, amit megtanultam.
  Szívélyes üdvözlettel. L. Ádám.

  Válasz
 3. Kissné Lőcsei Alice

  Köszönet az ötletért,bár én mindig csöndben tudtam idegen nyelvet tanulni. Most majd kipróbálom zene mellett is.
  Köszönettel: Alice

  Válasz
 4. Irma Nagy

  Köszönet az ötletek remek megoldások.
  Én a magam részemről használni fogom.
  Meglesz.

  Válasz
 5. Dikó Judit

  Tisztelt Tanár Úr!
  Érdekes, amit ír, javasol a tanulás segítésére. Ki kell próbálni, hogy ha egyszerre több dologgal foglalkozik az ember, mennyi marad meg a háttér anyagból.
  Köszönöm a módszer ismertetését, kipróbálom.
  Judit

  Válasz
 6. Dr. Faragó Mária

  Köszönöm a megkeresést. Próbálok angol szövegeket hallgatni, híreket. Ritkán nézek filmet, de nekem a magyar feliratos is jó, mert úgy érzem lassú vagyok, és a magyar szöveget olvasva, visszahallom az angolt, és nagyon örülök, ha ismerős kifejezést találok. A hírekből viszont keveset értek! Most a plandemia miatt viszonylag sok angol szöveget hallok, ha nem érek rá a fordítást olvasni, csak hallgatom! Halk zenével majd próbálom! Köszönettel a törődésért: Mária

  Válasz
 7. Kistóth Ottó

  Kimondottan nyelvtanulásra nem tudom milyen hatással lenne rám,de iskolás koromban mindíg úgy tanultam hogy halk zene szólt és az bármilyen zene lehetett akkár nép,komoly vagy szórakoztató zene de akkár rock is belé fért a háttér képbe sokkal könnyebben jegyeztem meg a tanulni valót így mint zene nélkül.

  Válasz
 8. Bige Szabolcs Csaba

  Saluto!
  Ho bisogno di silenzio per imparare. Ma a mio figlio piace avere la musica in sottofondo, qualche canzone famosa mentre studia.
  Cordiali saluti, Csaba

  Válasz
 9. Huszár László

  Üdvözlöm András. Nagyon sokat segített, a nagy dolgaim közben is tudok gyakorolni. Pedig az időm nagyon szűkös. Mindent nagyon köszönök

  Válasz
 10. Czere András

  Üdvözlöm András!
  Zenével már kipróbáltam,de előtte megszereztem a szöveget.
  Köszönöm a hasznos,valóban gyakorlatias tanácsait.
  Üdvözlettel; Czere András

  Válasz
 11. Bálint Edit

  Lehetséges, hogy ez sok embernek segít, de nem mindenkinek. Úgy vélem, elsősorban a gyermekek tudnak ilyen módon nyelvet elsajátítani, akiknek fogalmuk sincs nyelvtanról, logikáról, felnőttek sokkal kevésbé. Három idegen nyelvet tanultam meg hagyományos módszerrel, még fiatalon. Szerettem mindhármat, lelkesen foglalkoztam velük, de tudnom kellett, mit miért mondunk úgy. Az angolt más módszerrel próbálták oktatni: hallás után, mondatonként elismételve. Háromszor rugaszkodtam neki, mindannyiszor abba hagytam egy idő után. A magnóról visszahallgatásos módszer nekem egyszer sem vált be. Most már úgy vagyok vele, hogy ami angolul beszélő munkatársaimat hallgatva az évtizedek alatt rám ragadt, (alapszintű tudásnál némileg több), annyit használok. Már semmi nem tud lelkesíteni, hogy törjem magam miatta. Nem szeretem ezt a nyelvet, csak kényszerből tanulnám, mert sokszor hasznomra lenne, de erőlködve nem megy. Másik 4 nyelvet szívesen és lelkesen tanultam. Nyelvészeti szempontból is szerettem őket, logikájuk miatt. Az angol számomra ellenszenves, se nem szép, se nem logikus. Hangzásra sem tetszik. Csupán praktikus. Ez nekem kevés ahhoz, hogy magamra kényszerítsem.

  Válasz
 12. Szabó Mária

  Érdekes! Kipróbálom, már eddig is gondoltam erre.
  Köszönöm a megerősítés!

  Válasz
 13. Füzéki Bálint

  még leginkább a hírek kétnyelvű hallgatását támogatom, először magyarul, aztán külföldiül :sok téma ismerős lesz így könnyebben érti meg az egészet.
  később ez meismételhető filmmel is, ha ösze tudja hozni a kettőt.
  Ismeretlen film nézése még káros is lehet: 3 éve tanulom a nyelvet s nem értek belőle egy büdös szót sem, nemhogy magát a torténetet követni tudnám – a francba vele! A zene szrintem közömbös
  A felnőtt nem gyerek!

  Válasz
 14. Szücs Jánosné Ordasi Valéria

  Jó estét nézek idegenem nyelvű filmeket ,és csak asziciálom a filmet de megértem
  Köszönöm a András őnnek hogy ennyit segít. További szép estét őneki
  VALÉRIA.

  Válasz
 15. Horváth Lajos

  Üdvözlöm, valószínűleg így van ahogyan leirta. Köszönöm hogy ezt megosztotta velem. Az Én problémám a tanulással abból adódik, hogy kamion vezető a foglalkozásom, és nehéz előre tervezni mikor mennyi időt tudnék tanulni. Erre legmegfelelőbb igazából a folyamatos több órás vezetési ciklusok felelnének meg. (pl. autópályán) Mondjuk a zenehalgatás helyett. üdv.

  Válasz
 16. Kovács Katalin

  Jó estét, köszönöm a levelét és a leckékwt is, hasznosak, nagyon jók. A mostani ajánlatát is ki fogom próbálni. Tisztelettel K KatiK

  Válasz
 17. Hajdúnè Erzsébet

  Szoktam idegen nyelvű filmet nézni felirattal. Szerintem gyakorlásának jó,a új dolgok tanulásához nem biztos, hogy jó. Ha az ember rá van utalva arra,hogy ne magyarul beszèljen az sokkal jobb.

  Válasz
 18. Ditte

  Én filmet szoktam nézni ami nagyon hasznos segítség. Ha többszőr hallja az ember a szöeget az rőgzítí a kiejtést és a szavak tanulásaban is segít. Nekem legalább is ez bevált. Persze mindenkinél mas és más módszer a tökéletes.

  Válasz
 19. Balogh Ágnes

  Szerintem is ha halkan háttérzene megy kellemesen inspiráló a filmre már nem voksolnék de van hogy a csendben jobban koncentrál az ember ha nyelvet tanul. Ki fogom próbálni mindegyiket.

  Válasz
 20. Cseresnyés Sándor

  Igen, nagypn is interaktiv nyelvtanulás.Learn by your ears.A haloot szöveggel a nyelvtan 98 százaléka elsajátitható.Nagyon érdekes eset, a.munkatársam zöbb mint zíz évet töltött Németországban, beszélni én már jobban tudpk, de ő elsőre megért színte mindent, ami a villanyszetelésnél adödik.A kisgyermek figyelü anyját ezért tanulja meg az anyanyelvet, namármost ha kivonnének Japánba fogadnék rá hogy 4 év alatt megértenék mindent de nem tidnék írni japánul.Nagyon sokat mehtanultam franciéul, angolul, szinte semmit nem ér mert a hétköznapi ember lehet francia ajlu nyelvtanilag megbukna a nyelvvízsgán!

  Válasz
 21. Berkényiné Zabó Zsuzsanna

  Köszönöm a megkeresést.
  Azt tapasztaltam, hogy legtöbbet az idegen nyelvű hírműsorok és a magyar nyelvű feliratot mellőző filmek segítenek. Nagyon szeretem a komoly- és színvonalas könnyűzenét, de az idegen szövegből csak egy-egy szót értek.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Zsuzsanna!

   Az a lényeg, hogy sokat hallgassa a szöveget.

 22. Szenti József Atilla

  Ez változó. Főleg, ha írással próbálkozom, vagy, ha kezdek fáradni, jó. Persze nem konkrét zeneszámok, vagy pop-rock-retro, sem mai könnyűzene, hanem filmzenék, azok is az alapmotívumaira épített, “végtelenített” változatban. Ez nem vonja el a figyelmem. A film nekem nem válik be, próbáltam úgy is, hogy csak a hang, de nem jó. Klasszikus zenével sem megy

  Válasz
 23. Krasznai Zsuzsanna

  Kedves András!
  Minden tanácsát megfogadom, és nagyon jól haladok! Ezért ezt az ötletét is nagyon szívesen kipróbálom. Sok kérdésem felmerült a tanulmányaim során, abban szerencsére a lányom tud segíteni. Ezek többnyire nyelvtani kérdések. Nagyon hálás vagyok, hogy rátaláltam az Ön módszerére. Annyira tetszik, boldoggá tesz a tanulás, örömöm lelem benne! Nagyon köszönöm a lehetőséget. Szivélyes üdvözlettel, Krasznai Zsuzsanna

  Válasz
 24. Molnár Zsuzsanna

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm megkeresését, véleményem szerint egy halk zene kifejezetten megnyugtató lehet. Én magam szeretem a komolyzenét, de a megnyugtató dallamokat is.
  Üdvözlettel: Molnár Zsuzsanna

  Válasz
 25. Molnár Zsuzsanna

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm megkeresését, véleményem szerint egy halk zene kifejezetten megnyugtató lehet. Én magam szeretem a komolyzenét, de a megnyugtató dallamokat is.
  Tisztelettel: Molnár Zsuzsanna

  Válasz
 26. Priscilla

  Ki fogom próbálni! Már tapasztaltam néha, hogy angolnyelvű filmet nézve megértek mondatokat, a magyar felirat megerősít ebben .
  Biztos , ha naponta hallgatom az idegen nyelvet, már nem is lesz “idegen”.

  Válasz
 27. Dr.Rékási József

  Különösetülönösen a zenehallgatás hátter s egít a nyelvtanulás ban.
  Köszönettel: Dr. Rékási Józs ef

  Válasz
 28. Dr Kiss György Nándor

  A keresztlányom, születése óta japánul, angolul beszél/apuka magyar- japán/. Én 1970- óta gyakorlom az angolt. Meg vettem a két kötetes könyvedet,sokat javított. Miután én sváb származású vagyok, így a német elé jól megy. A 1,5 évi Hong kong-ban töltött év csak rá segített a nyelv tudásomra.
  Üdv. Dr Kiss Gy Nándor

  Válasz
 29. Andrási Ilona

  Kedves András!
  Így igaz, ahogy írja. Ha nem koncentrálunk csak passzív részesei vagyunk az idegennyelv hallgatasának, akkkor is ragad ránk (ahogy mondani szokták). Néha megmosolyogtat amikor magyarul beszélő idegenajkúakat hallok beszélni, mert a szóhasználatukból kiderül, hogy iskolában, könyvekből, vagy haveroktól beszélgetések során tanulta meg a nyelvünket.
  Én az unokáimat is bíztatom, hogy a meglévő angol szókincsüket alkalmazzák egyszerű mondatokban.
  Ezt az okos módszert Öntől tanultam.
  Köszönöm. A.I.

  Válasz