Tudja Ön, mi szükséges ahhoz, hogy a nyelvtanulás garantáltan sikeres legyen?

A múltkor már megbeszéltük, hogy a jó nyelvtanuló nem fél attól, hogy kinevetik. Most azt nézzük meg, mi szükséges még ahhoz, hogy Ön is biztosan sikeres nyelvtanuló legyen.

Nézzünk egy példát. Napi 20 percet szán a tanulásra, mondjuk hetente háromszor. Ha a tanulás fárasztó folyamat, amelynek során kínlódik, akkor percenként az órájára pillant, letelt-e már az a 20 perc? Mennyi van még hátra belőle?

Biztos vagyok benne, hogy Önnel is megtörtént már, hogy belefeledkezett valamibe. Egy tevékenységbe, ami szórakoztatta. Közben nem az órát nézte, igaz? Ilyenkor az ember észre sem veszi, hogy repül az idő. Csak egy negyedórát vagy maximum egy félórát akart valamivel eltölteni, ám egyszerre csak azt vette észre, hogy már több órája foglalkozik azzal a tevékenységgel.

Ennek egyszerű oka van: nagyon szívesen töltjük az időt szórakoztató tevékenységekkel. Ilyen például a könyvolvasás is. Vannak olyan könyvek, amiket alig lehet letenni. Ezzel a módszerrel a tanulásra szánt időt is önként meghosszabbíthatjuk, a 20 percből akár két vagy három óra is lehet. Hogyan lehet ezt elérni?

Kisebbik fiam például szeret rejtvényt fejteni. Ez sokkal kellemesebb tevékenység, mint egy unalmas olvasási feladat. Ráadásul a rejtvényfejtés során az olvasást is gyakorolja. Ha Ön szeret rejtvényt fejteni, akkor ez a módszer Önnek is jó. Érdemes elővennie egy egyszerű nyelvezetű könyvet, vagy egy könnyített szókincsű olvasmányt, és kezdje el olvasni az elejétől. Az a lényeg, hogy olvasson.

A nyelvi szintjének megfelelő könyvvel célszerű kezdenie.

Amint elolvas egy mondatot, és ismeretlen szavakkal találkozik, gondolja át, hogy mit jelenthet ez a mondat.
Ha a mondat jelentését körül-belül, úgy nagyjából érti, akkor próbálja meg kitalálni a mondatot alkotó szavak jelentését.

Ha a mondatot már érti, akkor a szavak jelentését is ki tudja bogozni. Ehhez nemcsak türelemre van szüksége, hanem arra is, hogy szeressen rejtvényt fejteni.

A könnyített olvasmányok végén van néhány játékos, szórakoztató feladat. Ezeket is érdemes megcsinálnia, mert sokat tanulhat belőle.

Ön is képes arra, hogy a tanulást szórakoztató időtöltéssé alakítsa! Akkor pedig nyert ügye van.


Egyetért? Nem igazán? Írja meg a véleményét itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

26 hozzászólás a(z) “Tudja Ön, mi szükséges ahhoz, hogy a nyelvtanulás garantáltan sikeres legyen?” bejegyzéshez

 1. Szente Simon

  Posztgranduális mérnök tanár vagyok,abszolut kezdő. Az elektro-mos médiában olvastam egy nyelvtanulási módszerről, ahol azt igérték hogy 50 óra alatt egy színt emelkedést garantálnak a ta-nulónak. Alfa közeli állapotban nyomják az ismeretanyagot a hal-gatóba… 240 000ft.-ért. Megpróbáltam és jelenleg nagyon rossz a szám íze. Azt igérték nem kel otthon szivacsolni,itt a hosszútá-vú memoriába tömik az anyagot és 24 órán belül egy tanár segit- ségével előhívják a leadott gépi anyagot. 3 órán vagyok túl, de e- e-mailben mindig megkűldik a leadott anyagot amelyen mindig berágok. Álltalában 3-4 Á4-es oldal. Ha itthon nem olvasom az anyagot át, akkor teljes a csőd. A leadott anyagnak kb. 25 %-ka
  marad meg , ha párszor átolvasom … Kértem látogatást nyílt oróra, ment a paraszt vakítás. Kértem had beszéljek végzős halgatóval … ezen a kurzuson még nics végzős halgatójuk, de a módszerük egy zsenialítás … egy levédett szabadalom, egy Abonyi nevű úr tehcnológiája. Sajnálom ,sokan cikiznek e-miatt.
  Egy öreg barátom így vigasztalt : ennyi pénzért már annyi brikettet vehettél volna, és otthon melegben olvashatnál valami hasznos dolgot. Ennyi pénzért eljárni melegedni … Most már a csak azért is hajt, de a tudat alattimban érzem nekük van igazuk.
  Ha kapok valami okos ,észerveken, alapuló segítséget megköszönöm.

  Válasz
 2. Bancov Marta

  En nagyon sokat halgatom es egyszerre olvasom is a könyveket ez nagyon hatäsos!Pl. Danielle Steel könyvei egyszerübbek ezt erdemes olvasgatni kezdönek!

  Válasz
 3. Lőrinc Ferenc

  Tisztelt András !

  Azt nem árt elmondanom magamról, hogy havi 240-260 órát dolgozom havonta, és néha a 12 órás éjszakai műszak után aludnom is kell. De azért majd igyekszem.

  Miskolc,2011.08.04.

  Válasz
 4. Gábor

  @Neményi András

  András, köszönöm a válaszát, de engedjen meg nekem még egy „speciális” kérdést.
  Vajon, melyik típusú angol nyelvvizsgát tudja lerakni az, akinek fogalma sincs a nyelvtani szabályokról.
  Ha, pld, most nekem a Magyarnyelvből kellene vizsgáznom az szerint, hogy mi az a főnév, igekötő, rag, birtokos névmás, akkor jól megbuknák. (húzza alá a szövegben, írja be a meglelő igét stb)
  A nyelvtani fogalmak ismeret hiányától, még tudok írni, olvasni és beszélni. Tehát nem ezen múlik egy nyelv használata.
  Melyik az a típusú nyelvvizsga, ahol a nyelvtani fogalmak ismerete nélkül is van esély a vizsga sikeres letételére?
  Köszönöm.

  Válasz
 5. Neményi András

  @Gabor
  Kedves Gábor,

  Nézze meg a blogon a videót.
  Az a lényeg, hogy így nagyon nehéz, a szavakat összerakosgatni.
  Van egy mondat, abban talál ismeretlen szavakat. A mondatot tanulja meg, ne külön-külön a szavakat. A mondatokat, ha megtanulta, bármikor fel tudja darabolni szavakra, a megtanult mondatokat tudja majd használni.

  Válasz
 6. Gabor

  Üdvözlöm András,

  A szavakat rövid mondat összeállításokban tanulóm, nem külön önmagában. Továbbá rengeteg kezdőknek szóló rövid történetet olvasok, úgy, hogy ahhoz van hangos élő angol hangfájl is, amit hozzá hallgatok.
  Ezen felül rengeteg kezdőknek szóló hanganyagot (párbeszédet) hallgatok.
  De, problémát jelent a nyelvtan (sajnos a magyar nyelvtant sem értem a mai napig, és már rég elmúltak az iskolás éveim)
  Ebből adódóan, vannak azok a típusú feladatok, amikor is összekevert szavakból kell értelmes Angol mondatokat alkotni. (kezdőknek szóló). Ezen típusú feladatokat is napi rendszerességgel gyakorlom, de egyszerűen nem megy. Sokszor csak nézem a szavakat, értem a jelentésüket, de nem áll össze egy mondattá, bárhogy is erőlködöm.
  Mit tehetnék annak érdekében, hogy az ezen típusú feladatok is menjenek, és az előre megadott szavakból értelmes mondatokat tudjak alkotni.

  Köszönöm,

  Gábor

  Válasz
 7. Szmoni69

  Kedves Mindenki !
  Szerintetek, hogy lehet az, hogy a legtöbb európai országban szinte mindenki beszél angolul. Nekik mitől hatékonyabb a tanulás, a siker. Horvátországban szó szerint a wc-s néni is tökéletesen beszél angolul :((. Más a magyar nyelv logikája, vagy az oktatási módszer rossz, vagy velünk van a gond?
  Hihetetlen, hogy a kislányom ovi óta tanulja a németet (nemzetiségi suliba járt, matek, töri is németül) most kilencedikes, és még mindig nem érte el a középfokot sem. Pedig nagyon szorgalmas, jó tanuló. Az osztályban a 3. legjobb németes. Komolyan nem értem, és elmegy a kedvem az egésztől. Olyan, mintha a Himaláját kellene megmásznom.
  :((((

  Válasz
 8. Bee

  Nekem is a hallás utáni szövegértés a legnehezebb. Én mindig úgy fogtam fel, hogy ha valamit elsőre meghallgatok, azt azonnal értenem kell elsőre, hiszen egy éles kommunikációban is ez történik. Nagyon türelmetlen voltam magamhoz képest. Ugyan sokáig tartott, mire meg tudtam barátkozni a gondolattal, hogy annyiszor meghallgatom az adott szöveget, ahányszor csak szükséges, hogy minden egyes elemét tökéletesen megértsem, de sikerült. Ma ott tartok, hogy egy nem túl hosszú, kb.: másfél perces szöveget 3-szor, 4-szer elég meghallgatnom, mire mindent megértek belőle. Mivel ez hosszú ideje így van, valószínűleg már nem lesz jobb, vagyis egyszeri meghallgatás után biztos nem fogok bármit megérteni. De ez nem baj!!!! Ugyanis az angolok rettenetesen udvariasak, és képesek akár 3-szor is elismételni a mondanivalójukat, ha megkérem őket rá. Úgyhogy általában bármikor, amikor valaki akar nekem mondani valamit, általában minimum 3-szor megismételtetem vele, és addigra meg is értem. Működik!!!
  Mindenkinek sok sikert és fel a fejjel!!!

  Bee

  Válasz
 9. Bleamy

  És még valami nekem a hallás utáni szövegértéssel volt (és van is) a legnagyobb problémám. Nagyon sokat segítettek a BBC rádió műsorai. Elalvás előtt 30-45 percet hallgattam őket.
  http://www.bbc.co.uk/iplayer/radio

  Ha nektek is van hasonló problémátok van próbáljátok ki.Számos műsor letölthető többször visszahallgatható ha előszörre nem sikerült megérteni.

  Válasz
 10. Bleamy

  @Pálfay Rita
  Kedves Rita, furcsa hogy te a nyelvtanulást a lottó ötöstől teszed függővé. Azt hiszem az emberek többsége nem nyert a lottón, tele van problémával, dolgoznak és mégis meg akarnak (és képesek is) tanulni egy idegennyelvet. Én úgy érzem ez az oldal ilyen embereknek szól. Akik nem adják fel.
  Senki ne gondolja hogy idegen nyelvet csak gondtalan, gazdag zsenik képesek elsajátítani. Erőt és kitartást kívánok mindenkinek.

  Válasz
 11. Mihalkó Mihály

  Köszönöm a tanácsait megértettem és szeretném az angolt folytatni. Ha tud javasolni egy lehetőséget ahol mailen keresztül folytathatom, segítséggel illetve kontrollal, megköszönöm.

  Tisztelettel

  Válasz
 12. Kormos Sándor

  @Pálfay Rita – Én is az audio-vizuális módszer híve vagyok. Az angol szavak kiejtését és írott formáját egyszerre, vagy párhuzamosan kell észlelni (hallani/látni). Ez különösen az angol nyelv tanulásánál fontos, mivel az angolok „kutyát írnak és macskát olvasnak”.

  Válasz
 13. Pálfay Rita

  Kedves Bee, árpás levente, Nagy Lajos !
  Nagyon köszönöm törődő szavaikat, nagyon sokat segítettek vele. Külön köszönöm Bee-nek, hogy nem érzem magam egyedül az agyam működésével. Levente, vili ! Rákoncentrálok. Lajos, megpróbálom fordítva. És még egyszer köszönöm !

  Válasz
 14. Bocskay István

  Nagyon jó volt olvasni, igazán hasznos.
  13 éves fiúnak vennék könyvet, tudsz ajánlani könyvesboltot?

  Válasz
 15. Bee

  @Nagy Lajos
  Húúúú Lajos ez a nóta nagyon betalált!!
  Teljesen beleborzongtam….
  Bee

  Válasz
 16. Nagy Lajos

  @Pálfay Rita
  Kedves Rita, próbálja meg fordítva!
  Használja a nyelvtanulás önfeledt perceit arra, hogy kiszakadjon az Önt körülvevő „nyomasztó valóságból”! Tudja, én minen nap ezt csinálom, angol tanár vagyok, és nekem vannak a legszuperebb tanítványaim a világon! Nagy mázlista vagyok, hogy őket taníthatom, és naponta megörvendeztetjük egymást egy kis angolozásal. Ne feledje, hogy a nyelv gondolataink megtestesülése, ugyanakkor a hatás természetesen kéirányú. / De nem akarom András kenyerét elvenni… :-))) /

  http://www.youtube.com/watch?v=o7suQsiZnzk&NR=1

  Egy kis ajándék…

  Lajos

  Válasz
 17. Hegedűs Béláné

  Kedves András!
  Állandóan azt hallom,hogy nézzünk filmeket , hallgassunk zenét
  eredetiben, idegen nyelven, de én sajnos így egy fél szót sem értek meg és csak ideges leszek, főleg ,ha filmről van szó. A
  filmekben engem a látvány hidegen hagy, a cselekmény érdekelne, ha azt nem tudom követni, az tiszta idegbaj. Hallás
  után valóban csak a kicsi gyerekek tudnak tanulni, mint ahogy az anyanyelvet.Felnőtt emberektől elvárható, hogy le is tudják írni / helyesen!/ a szavakat , különben analfabéták vagyunk.Ha csak hallás után ismerek egy szót, akkor leírva nem ismernék rá. Abszolut vizuális típus vagyok egyébként. Ez különösen az
  angol nyelvre igaz, mert itt a legeslegnagyobb az eltérés az írás és a kiejtés között, ezért nekem is az a meglátásom, hogy
  aki csak teheti, tanuljon idegennyelvi környezetben nyelveket.
  Ez rám már nem vonatkozik, mert én már a lakásból is elég ritkán járok ki./ I am 76 years old./
  dvözlettel : Julianna

  Válasz
 18. árpás levente

  @Pálfay Rita

  Rita!!! Kizárólag a céljaidra koncentrálj (mert ez pozitív és inspirál), ne pedig arra ami visszahúz (mert az negatív és csak elszívja a megvalósítandó céljaidhoz szükséges energiáidat).
  Ha nem így teszel, akkor sosem fogsz előbbre jutni. Vili?:)

  Válasz
 19. Kanyó Zsuzsa

  Kedves Dennis! Nem vagyok egy észosztó típus,de azt azért megírom, hogy nyelvet tanulni nem csak azért érdemes, mert munka, nyaralás,külföldi kapcsolatok tartása végett használni akarjuk.Nagyon- nagyon jó érzés a miénktől eltérő gondolkodásmóddal megismerkedni, sikerélményhez jutni.Az siker,hogy németből letettem az ÖSD nyelvvizsgát,örömmel gondolok vissza arra a napra, amikor a bizonyítványomat megkaptam.Azt nem lehet tudni,ki milyen helyzetbe kerül.(Kértek már tőlem útbaigazítást németek a mi kis városunkban).Kedvenc lapom a Bild der Frau,óriási nap volt az életemben, amikor először értettem meg belőle mindent szótár nélkül.Kívánom mindenkinek, hogy ugyanezt átélje.

  Válasz
 20. Dennis

  Kedves Andras!
  Mar vagy 2 eve olvasoja vagyok az On blogjanak. Probalom tanacsait betartani. Most azert irtam, talan tud segiteni, szinten tanacsokkal, 10 eves lanyom nemet-tanulasaban: negy ev tanulas utan eljutottunk oda, hogy „minek?” es en erre nem tudok valos ervvel valaszolni! Egy erdelyi nagyvarosban lakunk, de a nemet nyelvtanulasnak valos, realis celjait nem tudom lanyomnak felvazolni … Munkahely: itt nincsenek nemet/osztrak cegek, sehol nem kernek nemet nyelvtudast. Turistak: nincsenek, az uton, barhol nem hall soha egy nemet szot. Media: irott nemet sajto nem letezik, a letezo 40 TV csatorna kozul egy sem nemet. Kulfoldi vakaciok („majd ott a nemet …”): anyagilag felerhetetlen, egyszer sikerult Gorogorszagban nyaralnunk, egy nemet szot nem hallottunk …
  Varom valaszat.
  Udvozlettel, Dennis.

  Válasz
 21. Bee

  @Pálfay Rita
  Kedves Rita!
  Ahhoz, hogy Angliába menjen nem kell a lottó ötös. Nem is akarnám rábeszélni, hogy menjen. Csupán ahogy olvastam a bejegyzését magamra ismertem. Elég hasonlóan működhet az agyunk. Én egy éve kint élek, és amikor először hazalátogattam 10 hónap után, akkor vettem észre, hogy miből szakadtam ki, amikor kiköltöztem. Most nem terhelnek a „körülöttem lévő emberek problémái”, megtaláltam a nekem legkedvezőbb tanulási módszert (erre úgy is mindenki rátalál, akit érdekel), és nagyon happy vagyok. Még ugyan messze vagyok a nyelvi célomtól, de egy év alatt sokkal többet fejlődtem, mind otthon 10 év alatt.
  Mindezek mellett rendkívül jónak tartom András módszereit. Pl. az olvasást, a filmnézést napi szinten alkalmazom én is.
  Cheer up!

  Válasz
 22. Fürjes István

  Kedves András!
  Minden gondolatával 100 százalékig egyetértek. Jómagam ösztönösen az ön módszerével tanulok, élvezettel, szeretettel, könnyedén. Van egy jó Angoltanárom(Native speeker). Szinte csak beszélgetünk. Kijavít, ha nyelvtani hibát vétek, de udvariasan. Arról beszélünk szinte, ami engem érdekel. Ölvasgatok néha Angolul, filmet ha lehet Angolul, Angol felirattal nézek. Az engem érdeklő számok szövegeit lefordítom. Semmi görcsölés, csak színtiszta élvezet. Ennek köszönhető, kb. 3 év után van egy kellemes folyékony, időnként választékos nyelvtudásom. Összefoglalva: Egyetértek önnel, Gratulálok, és további jó munkát kívánok!

  Válasz
 23. Pálfay Rita

  Kedves András !
  Nagyon köszönöm eddig megküldött anyagait. A nyelvtanulással kapcsolatban egyetlen olyan gondom nincs, amit Ön feltételez. A baj az, hogy nem vagyok hozzá elég gondtalan. A körülöttem lévő emberek problémáinak rám vetülése oly annyira megterhelnek, hogy a nyelvtanulásra már semmi nem marad belőlem. Ha valaki kiváltana ebből, és úgy pár évig az agyamat csak a nyelvtanulásra tudnám használni, az lenne a megoldás. Vagy mondjuk megnyerném a lottó ötöst, már mennék is Angliába. Mert egyébként alkalmas vagyok a kitartó, magamat nem kímélő tanulásra. Elnézést, hogy egyéni problémával terheltem, talán nem is kellet volna, hiszen ez nem Önre tartozik. Az Ön odaadása váltotta ki ezt belőlem. Úgyhogy ezek után nincs más dolgom, mint hogy leiratkozzak. Köszönettel: Pálfay Rita

  Válasz