Az egyszeri nyelvtanuló esete az eszperantóval

A diplomához kell egy nyelvvizsga, legalább egy középfok. A legegyszerűbb az eszperantót letenni, gondolta egy nyelvtanuló.


Már másfél éve tanulja az eszperantót. Először tanfolyamra járt, ahol azt az ígéretet kapta, hogy olcsón és gyorsan meg lehet tanulni ezt a nyelvet. Ám valami közbejött… Ezután magántanárhoz járt, és már elég sok pénzébe került a próbálkozás.

Amikor egy tanítványunk ezt meghallotta, csak annyit mondott eszperantóul tanuló barátjának: „Ennyi idő alatt már angolul is megtanulhattál volna”. Majd azt is megbeszélték, hogy mennyibe került az eszperantó tanulása (elég sokba…). Arról nem beszéltek, hogy mihez kezd majd vele a diplomavédés után.

Tanítványuk eszperantista barátjának nem volt szerencséje. Az eszperantót középfokig valóban gyorsabban meg lehet tanulni, mint az angolt. De…

Ha valaki hobbiból szeretne diplomát, csak azért, hogy bekeretezze, majd kitegye otthon a falra, akkor érthető, hogy eszperantót tanul, mert az egyszerű.

Amennyiben később állást is keres, akkor majd rádöbben, hogy az eszperantóval nem jut túl messzire. Nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy eljövendő munkahelyén az eszperantó lesz a követelmény.

Érdemes végiggondolni, hogy a diploma, az nem cél, hanem egy eszköz lesz a kezében. Például az álláskeresőknek ez az egyik leggyakrabban használt fegyvere. Nem árt megtölteni, mielőtt harcolni indul. Jól fizető állásra vadászik? Vaktölténnyel nem lehet elejteni a vadat, csak elijeszteni.

Nincs semmi gond, ha valaki hobbiból megtanul eszperantóul, de ne az angol vagy a német helyett tegye, hanem mellette.

Szóljon hozzá! Írja meg a véleményét itt a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

40 hozzászólás a(z) “Az egyszeri nyelvtanuló esete az eszperantóval” bejegyzéshez

 1. Góth László

  Talán még az eszperantónál is gyorsabban megtanulható a lovári. Nem szabad lesajnálni, hiszen a magyar lakosság elég nagy része ezt anyanyelvként használja, egyre több irodalmi mű is születik, és a trudás terjasztésének igen hatékony eszköze lehet egyes szakmákban: pedagógus, orvos, pszichológus, újságíró stb. Természetesen a roma lakosság akkor jár jobban, ha színvonalasan elsajátítja a magyar nyelvet is. Én arra számítok a demográfiai arányok változása alapján, hogy Magyarország lakosságának fele roma lesz pár évtized múlva, és e népesség kétnyelvű lesz: magyar és lovári. Az úgynevezett született magyarok is jól teszik, hogy a békés társadalmi együtélés érdekében elkezdik tanulni, sőt a vegyes lakosságú területeken idegen nyelvként tanítani is a lovárit.

  Válasz
 2. Kis Erzsébet

  Tisztelt Olvasók!
  Azt gondolom: egy közös nyelvnek jó lett volna.
  Tán még az idegen nyelv alól felmentettek is, no meg a nyugdíjasok is megtanultak volna, azon a szinten, hogy külföldön elboldogultak volna a bevásárlásnál, megértették volna magukat a vendéglőkben, gyógyszertárban….
  hiszen egyszerűbb ( az alapfokúnál, biztos) a nyelvtana, és kellemes a nyelv hangzása,( hangsúlyozása is kötött), de ebben nem vagyok biztos…
  Tisztelettel:
  Erzsébet

  Válasz
 3. Horváth Attila

  De ahhoz hogy valaki bejuson az egyetemre nagyon jó. Utanna bármit lehet még tanulni(nyelvet)

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Nem mindegyik egyetem fogadja el, ha jól tudom.

 4. Sziládi Márta

  A fent említett nyelvtanuló sajnos nagyon rossz tanárokat foghatott ki. Ez azonban az angol vagy német esetében is előfordulhat. Óvatos nyelvtanuló először körbenéz, kik mit és hol tanultak, milyen a siker arány a vizsgán, mik a tapasztalatok, stb.
  Több mint 20 éve tanítok angolt és eszperantót is, első kézből tudok információt a két nyelv hasznosságáról, tanulhatóságáról, sikeres vizsgákról.
  Angolt olyan felnőtteknek tanítok, akiknek a munkahelyük megtartásához elengedhetetlen a kiváló nyelvtudás. Ők: mérnökök, közgazdászok, üzletemberek. Eszperantót óvónők, kisgyermekgondozók, szociális munkások tanulnak. Ők nem is használnak soha a munkájuk során idegennyelvet, max. egy külföldi útra. Hamar elfelejtik a megszerzett angol/német tudást. Akkor? Általános igazság, hogy ahány hónap alatt képes valaki megtanulni eszperantóul, annyi év kéne neki, hogy egy nagy nyelvet megtanuljon: angolt/franciát/németet. Hol van ma egy kisgyermekgondozónak 4-5 éve (és persze annyi pénze) hogy ezt megtegye? Vannak, akiknek iszonyú nagy feladat egy idegennyelv elsajátítása. Viszont ha egyszer ez mondjuk az eszperantóval megtörtént, azzal leomlik ez első idegennyelv gátja, és a második nyelv már sokkal könnyebben megy. Arról nem is beszélve, hogy akkor már „csak” angolul kell tanulni, és „nyelvvizsgául” nem.
  Valaha én is hasonlóan gondolkodtam mint a cikk írója. Aztán beültem életem első eszperantó órájára, és elájultam attól, hogy mekkora koponya volt Zámenhof, a nyelv megalkotója. Fantasztikus az a logika, amivel létrehozta ezt a nyelvet, és olyanná alkotta, hogy folyamatosan képes bővülni, követni az élet változásait. Azt javaslom ne alkossunk úgy negatív véleményt valamiről, hogy nem is tudjuk pontosan miről beszélünk.

  Válasz
  1. Sümegi Attila

   Tisztelt Márta !
   Örömmel olvastam sorait. ÉN már felnőtt fejjel vágok neki a diplomának,egészségügyi területen. Ahova kell a nyelvvizsga. Bár nem szeretném elhagyni szeretett hazámat. S nyilván a könnyebben tanulható nyelvek után nézek. Így jött képbe az eszperantó. De a neten keresgélve sok ellentmondásba keveredtem. Leginkább az iskolák megbízhatóságát illetően. Munkámból adódóan leginkább az online tanulás lenne jó. Kérem ha tud megbízható online nyelviskolát ajánlani,igazán hálás lennék érte,mert látom ön ezen körökben forog.
   Tisztelettel
   Sümegi Attila

 5. Ádám

  Kedves Mindenki!

  Pár napja államvizsgáztam és egy évem van, hogy villantsak egy középfokú c nyelvvizsgát. A nulláról indulva, ezt semmilyen nyelven nem tudom összehozni. Több munkahely párhuzamosan, stb. Ezért gondolkozok az eszperantón. Bár vannak kétségeim…

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Elfogadni elfogadják, csak utána mire lehet használni?

 6. Tamas

  Én sokat utazok kalandozásból. Diploma ide, vagy oda, ha elakadtam, mindig jól jött az Esperanto. Ez egy közösség. Tapasztalataim szerint összetartó. Igaz nem munkát kerestem. De szerintem abban is össze jött volna a dolog a nagy számok törvénye értelmében! Ha a suliban németül kellett volna tanulnom, elvesztegetett idő lett volna, mivel igyekszem messze elkerülni ausztriát, németországot. Tehát nekem az Esperantó bejött!
  Legyen szép a napotok!
  Ui. Mikor nem régiben egy holland adás-vételit kellett készítenem elbuktam a magyarral, mikor a google translate-t használtam. Más a magyar gondolkodás módja! Esperantoul írtam meg. A google lefordította hollandra. Próba képpen az Angolt es a Franciát is megnéztem, lévén, hogy azokat ismerem. Siker!!!

  Válasz
 7. jeszko

  @Brain Storming

  Kedves Brain Storming! Az eszperantisták fordítva látják a nyelvek tanulásának menetét. Ha előbb tudsz eszperantóul, utána könnyebb az angol. Mondjuk, ha a gimnázium első év első félévét fordítanák az eszperantó tanulására, és utána jönne az angol. Ezt már több helyen letesztelték, és bejött. Az eszperantó jó előtanulmány az (európai) nemzeti nyelvekhez.

  Válasz
 8. jeszko

  Az eszperantó egy furcsa dolog. Ha éppen kell a diplomához gyorsan egy nyelvvizsga, a legegyszerűbb dolog az eszperantóhoz nyúlni. Magam is tanultam eszperantóul, és állíthatom, hogy tanár nélkül is megy, mert teljesen fonetikus és logikus. Persze az eszperantó-magyar fordítástechnika már komolyabb készséget is igényel… Azonban az eszperantó iránti vonzalom olyan is lehet, mint egy őrült szerelem. Ezek az őrültek tartják lélegeztetőgépen az eszperantót – immáron kb. 130 éve. Kezdetben sok naiv ember úgy hitte, hogy az eszperantó robbanásszerűen fog elterjedni a világon, ám nem számoltak azzal, hogy még a kisebb nemzetek (tévesen felfogott) nacionalizmusa is örökösen gáncsolni fogja a nyelv terjedését. Az őrláng megvan, de azt hiszem, hogy több (főleg európai) nemzet politikusainak egységes fellépésére lenne szükség az eszperantó érdekében. Ha beindítanák a láncreakciót, akkor tarolhatna eme szerkesztett, nemzetközi használatra méltán pályázó, olyannyira marginalizált nyelv. Első komolyabb lépésként lehetne az EU központi intézményeinek a közvetítő nyelve. Talán, ha minél több ország minél több pártja (mindegy, milyen oldali) felvenné a programjába az eszperantó terjesztését. Az eszperantó mozgalom alulról szerveződik és éldegél (vegetál), de berobbantani csak felülről lehetne. Mellesleg megjegyzem, hogy még a legbigottabb eszperantisták is járnak annyira a földön, hogy megtanultak/megtanulnak tisztességesen angol nyelven. Szóval, kedves egyetemisták, tessék inkább angolul tanulni. De remélem, mindig fog akadni köztetek néhány olyan ember, aki beleszeret ebbe, az ókor óta vágyott nyelvbe! Az idők folyamán több, mint 900 mesterséges vagy szerkesztett nyelvvel álltak már elő, de jóformán egyedül az eszperantó „élte csak túl” a „természetes szelekciót”, és állta ki az idők próbáját a kommunikáció minden területén és szintjén.

  Válasz
 9. Kristiano

  Sziasztok! A fenti írás elég erős csúsztatásokat tartalmaz, ezért a következőről szeretnék beszámolni: én három hónap alatt tanultam meg eszperantóul, és letettem a középfokú nyelvvizsgát. Nulláról kezdtem! A nyelvvizsga a diplomához kellett, és a fenti írással ellentétben nem azért, hogy utána eszperantóul beszéljek az üzleti életben. Arra ugyanis az angol való, az eszperantónak az életben semmi gyakorlati haszna nincs! Az embertől egy állásinterjún azt kérdezik meg, hogy beszél-e angolul, és van-e diplomája. Nem azt, hogy van-e angol nyelvvizsgája, s nem baj, ha nem beszél angolul… Eszperantóval könnyebben lesz diplomásd, s mellette beszélhet az angolul. Egy állásinterjún ezt pl ellenőrzik, nem elég, ha valahogy megszenvedtél egy nyelvvizsgáért.

  Válasz
 10. Csaba

  Nekem bejött. Három és fél hónap alatt letettem a középfokút eszperantóból. Az angollal csak küszködök, pedig jó a bulldózer angol. Visszatérek a némethez.

  Válasz
  1. De e Zsófi

   Nagy szükségem van hirtelen egy középfokúra. Eszperantóra gondoltam. Miből tanultál? Tanárral vagy online? Köszönöm

 11. Brain Storming

  @hszilard76 – Azért sikerült az eszperantó nyelvvizsgád, mert az eszperantó szavak 90%-a megvan az angolban is, az eszperantó nyelvtan pedig igen sokat merített az angolból. Az angol után gyerekjáték az eszperantó…

  Válasz
 12. Kinga

  @Márk Lajos – Könnyen megtanulható nyelvvizsga-szintig, fél év alatt simán le tudsz tenni egy nyelvvizsgát, még akkor is, ha nem tanulsz könnyen. Így a nyelvtanulás onnantól nem a nyelvvizsgáról szól,-mert az már megvan, hanem arról, hogy tudj beszélni egy idegen nyelven. Az eszperantó szövetség segítségével a világon bárhol tudsz munkát és szállást szerezni, mindenben valóban önzetlenül segítenek, pl. el tudsz tölteni egy kis időt, pár hónapot olyan helyen, ahol le szeretnél telepedni, hosszabb időre, de nincs ismerősöd, aki tájékoztatna, akkor eszperantista segítséggel ingyen szállást és idegenvezetést kaphatsz, valamint a helyi nyelv tanulásában is segítenek. Hihetetlen társaság!

  Válasz
 13. György

  Üdvözlök Mindenkit!
  Elolvastam a hozzászólásokat, mindegyikben van igazság.
  Szerintem a semminél bármelyik nyelv jobb. Én anno oroszul tanultam, nem érdekelt mert egyrészt kötelező volt másrészt nem hittem abba, hogy valaha is szükségen lesz rá. Ezét nem is voltam valami jó belőle. Eltelt azóta jó néhány év mikor mégis csak kellett használnom, és még az a hiányos tudás is segített. Ha valakinek nem megy az angol akkor tanulja azt amit tud, legyen az akár az eszperantót, és ha még ezzel lehet is kapcsolatokat építeni akkor már még kevésbé elvesztegetett idő. is van Az angolt, ha szeretne is megélni belőle akkor ritkán elég részben megtanulni pl. nagyrészt szakszavak.
  Üdvözlettel:
  György
  sajnos nálunk még mindig sok helyen nem az oviba kezdik el, akkor pedig játszva ismerné meg a gyerek.

  Válasz
 14. csabai ili

  Kedves András !!!!!!
  Örülök, hogy hallok magárol csak nem az eszperantó nyelvre szeretné hogy paralel tanuljam az angollal
  A buldozer könyv ragyogó pláne hogy a kiejtés is benne van
  András hát nem nagyon dicsekedhetek mert igen nehezen megy ,kicsit többet kéne vele foglalkoznom csak az idő !!!!
  Na meg a kor is számit milyen jó lett volna mikor én jártam iskolába az orosz helyet az angolt sujkolták volna belénk
  Köszönöm ,hogy irt ilyenkor mindig egy kis energiát jutat felém és szorgalmam megnövekszik
  Üdvözlet és tiszelet ILI

  Válasz
 15. Zita

  @Saci – Ez a nyelvpótlék valami városi legenda? Dolgoztam már önkormányzati cégnél, majd a versenyszférában és állami cégnél is, de ilyesmi sehol se szerepelt a bérjegyzékemben, pedig angolból, németből van nyelvvizsgám. Hol lehet ilyet kapni?

  Válasz
 16. Hegedűs Imre

  @Gabi
  Eredetileg a cikkhez szerettem volna hozzászólni. Létezik szakma, amelynek a gyakorlásához nem feltétlenül kell angolul kommunikálni.
  Másrészt, az, hogy ki milyen nyelvet tanul meg nagymértékben függ attól, hogy hol és mire akarja használni.
  Iskolai alapozó nyelvnek semmiképpen sem a latint, hanem az eszperantót kellene választani. A természettudományokban az egyszerűbbtől kezdik és a nehezebb felé haladnak – ezért érthetetlen számomra, hogy valaki rögtön az angollal, vagy latinnal akar kezdeni. Vannak sokan, akik képességük vagy lehetőségeik miatt ezeket a nyelveket nem tudják megtanulni – de az eszperantót igen. Arról nem is beszélve, hogy az után már esetleg meg tud tanulni más idegen nyelvet is. Az angol, mint „világnyelv” erőltetése csak egy nyelvi arisztokráciát hoz létre – angolul tudó és nem tudó kasztra bontva a lakosságot minden országban anélkül, hogy megoldaná a kommunikáció problémáját.
  Hegedűs Imre
  EsperantoDebrecen@gmail.com

  Válasz
 17. Gabi

  Kedves Mindenki!

  Véleményem a témával kapcsolatban, hogy diploma mellé mindenképpen olyan nyelvet választanék/választottam, amivel később profitálhatok és sokan beszélik. Gondolom, hogy az angol az pont ilyen.
  Én az eszperantót csak hobbiból tanulnám, biztos érdekes nyelv lehet és más nyelveknek is tud segíteni, hiszen ez egy latin alapú nyelv. A latint viszont szívesen venném általános iskolákban, mint egy kötelező, alapozó nyelvet.
  Jelenleg japánt tanulok és az angol nyelv még ebben a távoli nyelvben is sokat segít. Nagyon sok angol szót átvesznek ők is. Pl. nice naisu, vagy pen pen, perfect perfekuto, handsome hansamu stb. rengeteg.
  Egyetértek abban, hogy a lelkesedés és motiváció nagyon fontos, mert ha az eszperantóhoz lenne érdekeltségem azt választanám.
  Összegezve, nem tudnám megmondani, hogy mit érdemes tanulni és mit nem a mai világban. Olyant tanuljunk-e, amiből kevés van és kuriózum vagy széles körben elterjedt, mindenki beszéli.
  Mindenesetre nekem az angol a favorit, mert ezáltal különböző nemzetiségű barátokat szerezhettem!

  Válasz
 18. Tibor Éva

  14 éves koromban, 1966-ban tanultam eszperantóul és nagyon lelkesedtem érte. Akkoriban még lehetett hinni abban, hogy ez lesz az első számú világnyelv, amit mindenki könnyen meg tud tanulni, ezért majd mindenki meg is tanulja. Ezt a nézetet erősítette, hogy az angol, német, francia, orosz, spanyol nagyjából egyforma népszerűséget élveztek – legalábbis Európában – és egyik sem volt az első számú világnyelv, ami közvetíteni lett volna képes bármilyen nemzetiségű emberek között. Azóta már egyértelmű, hogy az angol az első számú világnyelv, és bár nem olyan könnyű megtanulni, mint az eszperantót, de nemcsak minden országban beszélik, hanem nagyon sokan beszélik. Ezért is várják el a munkahelyeken, hogy angolul tudjon az alkalmazottjuk. (Dolgoztam német tuljadonú multicégnél, még ott is az angol nyelvtudást várták el, nem a németet.) Az eszperantó pedig megmaradt hobbinak, egy kis nemzetközi közösség összetartó erejének. Azért én örülök, hogy van egy elsőszámú világnyelv, akinek nem erőssége a nyelvtanulás, annak elég „csak” angolul megtanulni.

  Válasz
 19. Szabó Eszter

  Igen, szerintem senkinek sem árt meg, ha tud eszperantóul is!

  Angolul nyilván tudni kell, de számos előnyt élvezhetünk, ha elsajátítjuk az eszperantót. A Pasporta Servo szolgáltatás hálózatában nagyon sok országban INGYENESEN lehet megszállni eszperantistáknál, ráadásul a nyelvet is gyakorolhatjuk. (Én így jártam a külföldet.)

  Az eszperantóval is megismerhetünk távoli népeket, kultúrákat. Kínában számos külföldi (nem kínai) könyvet az eszperantó segítségével fordítanak le kínaira. Eszperantó nyelvű rádióadásuk is van a kínaiaknak. Ingyenesen évtizedeken át megkaptam az El popola Cxinio című, eszperantó nyelvű, színes lapot, a China Today-hoz hasonló. Ebből ismertem meg a sokszínű kínai kultúrát.
  Az eszperantó a nyelvet beszélő közösségeken alapul. Ezek – amint magam is tapasztalom – remekül működnek!

  Az eszperantót úgy alkotta meg Zamenhof, hogy lehetőleg minél könnyebben megtanuljunk a segítségével más nyelveket. Ismerek olyan tanárnőt Angliában, akinek az eszperantó segítségével sikerült tanítványai fejébe beleverni az angol nyelvtant! Nekem most a francia tanulásánál segít az eszperantó, főleg az írott szövegek megértésében. Aki spanyolul szeretne megtanulni, annak is sokat segít, mert a spanyol szóhangsúly, a beszéd dallama ugyanolyan, mint az eszperantóban. Aki angolul jól tud, annak érdemes spanyolul is megtanulnia, mert pl. az USA-ban több esélye lesz állást találni. Sajnos, ma már nem elég egyetlen nyelvet tudnunk ahhoz, hogy boldoguljunk az életben.

  Az eszperantó mögött nem állnak gazdag országok, mint az angol esetében, csak lelkesedés, a nyelv szeretete és szorgalom, de ezekre is szükség van.

  Még valami, ami az eszperantistáknak sikerélményt adhat: ezt a nyelvet mi magunk alakítjuk! Természetesen az angolból is veszünk át szavakat, ami megengedett. Próbálnám én a több mint egymilliós szókincsű, hihetetlenül gazdag angol nyelvet alakítani! Azon legfeljebb csak rontani tudunk azzal, hogy nem beszéljük tökéletes kiejtéssel, nem eléggé „pallérozott” a stílusunk stb. Eszperantóra még rengeteg mű nincs lefordítva, többek között angol remekművek sem, szóval miénk a pálya!

  Ha eszperantóul beszélek, nem érzem magam hátrányban senkivel szemben, mert például az angol jóval több embernek anyanyelve. Lehet, hogy meglepő, de már vannak olyan emberek is, akiknek az eszperantó az anyanyelve, vagy azért, mert olyan házasságban születtek, ahol a párok ezen a nyelven tudják legjobban megérteni egymást, vagy olyan elszánt eszperantisták, hogy „direkt” ezen a nyelven beszélnek gyermekükhöz már csecsemőkoruktól fogva. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk AKCENTUS NÉLKÜL beszéljen idegen nyelven, akkor még 2-3 éves korában kezdjünk társalogni vele – ha az eszperantót beszéljük legjobban, akkor akár eszperantóul! Meglátjuk, hogy később a gyerekre „valósággal ragadnak” az idegen nyelvek. A British Council sem véletlenül szorgalmazza Magyarországon is a korai angoltanítást.

  Ezzel együtt is az a véleményem, hogy csak annál vész kárba az eszperantóra fordított idő, aki „csak egy papírt” akar szerezni és azon túl semmit. Aki átgondolja, milyen előnyökkel járhat számára később az eszperantó, az bátran vágjon bele! Végül mindenkit megnyugtatok: eszperantó ismerőseim mind beszélik az angolt is, ki kevésbé, ki jobban, de beszélik.
  A „világnyelv” kérdésében nem foglalok állást: ezt meghagyom a politikusoknak. Egy őserdőben élő törzset például sem az angol, sem az eszperantó nem izgatja, világnyelvről már csak ezért is kár lenne szót ejteni. Mindenki döntse el magának, hogy neki az eszperantó vagy az angol mire kell, mennyit ér.

  Válasz
 20. Kinga

  @László István

  A befektetendő pénz a nyelvkönyv és a nyelvvizsga ára, ez nem sok!
  A befektetendő munka fél év, napi egy óra tanulás, nem vészes.
  Munkát pedig remekül lehet vele találni, hiszen az eszperantisták a világ legösszetartóbb társasága. Mellette persze kell egy-két nyelvet ismerni, de !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nem nyelvvizsga kell belőle, hanem beszélni kell tudni, ami nem ugyanaz!!!!!!!!!!!!! Nagyon nem ! Sok jeles nyelvvizsgázót el lehet adni, simán!

  Válasz
 21. Koterly László

  Kedves Nyelvek iránt érdeklődők !
  Minden nyelv tanulásának vannak általános érvényű szabályai, mint pl. a legfontosabb nyelvtani elemek ismerete.
  Sajnos ma úgy az iskolákban, nyelviskolákban és a magán tanároknál szinte kizárólag csak a nyelvtanra fektetik a hangúlyt.
  Az angol nyelv esetében a 12 igeidő ismerete egy meghatározott nyelvi szint elérése előtt, teljesen szükségtelen, sőt oktatása kimondottan károsan hat, mert egyes fogalmak a magyar nyelvben nem is léteznek, tehát a tanuló nem tudja mihez kösse.
  A második, hogy a tankönyvek felépítése rendszertelen.
  Nagyon sok nyelvkönyv fordult meg a kezemben és kizárólag bosszantónak hatnak azok, amelyek külföldi kiadók részéről kerülnek a polcokra és nagyon sok tanár előszeretettel választatja. Ezekben a könyvekben a nyelvtan is idegen nyelven kerül magyarázatra, amely semmi segítségűl nem szolgál a tanulónak, de a szülők zsebét erősen igénybe veszi .
  Az állandó tesztek gyakoroltatása nem vezet eredményre, mert egy bizonyos számú feladat elvégzése után a további sorok önkételenül adódnak és sokszor már a mondatok értelmezésével sem foglalkozik a tanuló, csupán végződést vagy nyelvtani elemet írja be automatikusan.
  A nyelveket egymástól a gondolkodási mód különbözteti meg, hogy egy magyar fogalmat hogyan fejez ki egy másik nyelv. Ezért a fordításnak nagyon nagy szerepet kellene adni a nyelvtanulásban, ami ma nem jellemző.
  A Buldózer angoltanfolyam kezdőknek c. könyvet nagyon dícséretesnek tartom és remélem, hogy Neményi úr a továbbiakban folytatni kívánja.
  Ez lenne az a tankönyv, amelyet az iskolákban alapozáshoz kellene használni. Ez az egyetlen könyv ma, amely tematikus felépítésű, minden segítséget megad a benne foglaltak elsajátítására.
  Ezzel lehetne a tanuló önbizalmát megalapozni , hogy bátran kezdjen beszélni. Érezze a kezdetektől a nyelv fontosságát és motivációt adna ennek elmélyítésére,segítve az eredményes haladást.
  Végezetül csak annyit, hogy valamit – megfelelő készségekkel – felületes gyorsasággal meg lehet tanulni, de ez a tudás olyan gyorsan kerül feledésbe, mint ahogy ideig óráig vált ismeretek részévé.
  Az angol nyelv tanulásánal, a kiejtés, a szavak helyesírása, a leírt szó szemmel érzékelése és ugyanakkor annak kiejtésbeli különbözösége igen igen sok gyakorlatot kíván. Ne feledjük el, hogy felesleges szavakat külön tanulni, mert csak mondatok formájában van különös jelentősége az azonnali felidézében. Azok az angol nyelvet tanulók, akik már nyelvvizsga szintre készülnek, azok számára különösen hasznos lehet az 1000 kérdés és válasz c. kiadvány, amely ma már a könyvesbolt polcán szakterületenkénti válogatásban CD kiegészítéssel és anélkül áll rendelkezésre.
  Ennek első alkalommal történő alapos feldolgozását követően, venni kell a fáradságot az újbóli átnézésre a sok kifejezés és gazdag szókincs elmélyítésére. Nagyon fontos, hogy az első alkalomtól kezdve, a tartalom az új szavak 60%-nak felhasználásávall kb. 750 szavas fogalmazásban kerüljenek rögzitésre, amelyet minden alkalommal igyekezzünk folyamatosan és hangosan elmondani.
  Eredményes tanulást kívánva minden nyelvtanulónak.
  László

  Válasz
 22. cili

  @László István

  Leszámítva, hogy az eszperantót tényleg meg lehet tanulni könyvből, így igazából nincs anyagi ráfordítás (max. 4000 forint a tankönyvre, de én például ezt megkaptam ingyen, szóval nekem semmi ráfordításom nem volt), csak az idő, ez normál esetben max. 100 óra (tényleg) a nyelvvizsgáig. De mivel ezzel valóban nincs mit kezdeni, angolul tudni meg már majdnem olyan követelmény, mint az írás-olvasás tudás, normál (átlagos) embernek tényleg nem éri meg eszperantóval bíbelődni (nekem egyetemi óra volt).

  Válasz
 23. cili

  Tekintve, hogy az eszperantó nyelvtana 16 szabályból áll, amik azért nem túl bonyolultak ( http://junakoro.gportal.hu/gindex.php?pg=5686256 ), ehhez kell még megtanulni mondjuk 2000 szót, olyan nehézséggel mint sango=vér, meg libro=könyv, ha valakinek ez másfél év alatt több tanárhoz járva sem sikerül, az a történet teljesen másról szól, mint a nyelvtanulás (motiváció, képességek stb). Valamit eleve nem kapott el a fiatal, mert ezt a nyelvet nemzetközi kapcsolattartásra találták ki, szóval miután megtanulta és begyakorolta a szabályokat, bejelentkezik az eszperantó szövetségbe (bárhogy hívják is ezt hivatalosan, de létezik), felveszi a kapcsolatot külföldi eszperantó-szerelmesekkel és utazgat a világban, ingyen megszállva náluk és együtt boldogan gyakorolják az eszperantó nyelvet.
  De ez csak egy mellékszál-magánvélemény az eszperantó nyelvhez (amit tanultam, nem a nyelvvizsgáért, amit nem is tettem le), a blogbejegyzés tartalmán nem akarnék helyesbíteni semmit, teljesen igaz, a diploma meg a nyelvvizsga nem cél, hanem eszköz. Ezerszer hasznosabb angolt tanulni, az eszperantó inkább egy vicces hobbi szerintem.

  Válasz
 24. László István

  Kedves „Mindenki”!

  Úgy veszem észre, hogy az előttem kommentelők egyike sem értette Neményi Úr által leírtakat. Semmi gond nincs az eszperantó nyelvvel, csak konkrétan ma használhatatlan munka területén. És IGEN!!! A mai világban, amikor mindenki megnézi, hogy mire és mennyit költ, szerintem is nagyon meggondolandó, hogy közel ugyan annyi pénzt(ami valljuk meg egyik nyelv tanulásánál sem 2ft,) egy olyan dologra költök, amit tulajdonképpen kidobok az ablakon, vagy egy olyan nyelvre, ami nem csak hogy hasznos, de ott tartunk, hogy szinte alapvető, nélkülözhetetlen, legkiváltképpen a munkakeresők számára.
  Egy nyelv tanulásához pedig nem könyvtár mennyiségű tankönyv kell, hanem tanulni az alapokat stabilan és céltudatosan. A többit már könnyű. Én magam zenét oktatok és sok diák rajzolgat táblázatokat stb, hogy hogy kell lefogni a hangszeren hangokat és a következő órán szebbnél szebb ábrákkal rukkolnak elő, de az anyagot nem tudják. Ekkor szoktam megkérdezni, hogy mennyi időbe tellett, mire így rendszerezte és ilyen szép lett. Ekkor mondanak egy szép nagy óraszámot. Erre mondom ilyenkor, hogyha ezt az időt konkrét gyakorlással töltötte volna, már régen tudná az anyagot, amiért ide jár, hogy megtanulja. Vagyis ha rajzolás helyett (eszperanto) gyakorolt volna, akkor tudna játszani a hangszerén amire szüksége van (angol)!! És csak a tandíját „pocsékolja”, hogy mással foglalkozik!!

  Jó tanulást mindenkinek!
  ui: Hallgassatok Neményi Úrra, és lásson be mindenki a szavai mögé, mint jelen történetnél is..

  Válasz
 25. Saci

  Aki soha nem tanult angolt, és nem tudja a kiejtést sem, jól jár az eszperantóval, amit otthon maga is megtanulhat. Úgy ejtik ki ahogy leírják, a szótövek a latin szavakból származnak általában, és nincsenek kivételek.
  Munkahelykereséshez jobb az angol nyelvvizsga, gyorsan diplomázni az eszperantó, állítólag adnak nyelvpótlékot az eszperantó vizsga után is a munkahelyen.

  Válasz
 26. Szilvána

  Azért kommunikálni – szerintem – csakis beszéd útján lehet!!! (Én is autodidakta tanultam, sok könyvet átrágtam, de a mai napig gond a beszéd! Főleg angolul…)

  Válasz
 27. juliska

  @hszilard76
  Kedves Szilárd!
  Szerintem sokan örülnénk, ha elárulnád mely könyvekből tanultál angolt, milyen technikával:) Napi szinten készültél, vagy kampányszerűen? Köszönettel:juliska

  Válasz
 28. hszilard76

  Kb. 120 nap alatt készültem fel könyvből az alapfokú eszperantó nyelvvizsgára, és (csoda folytán elsőre) sikerült letennem.
  Igaz, előtte letettem az angol középfokút, benne voltam a tanulásban, de arra éveket kellett rászánnom – azt is könyvből sikerült, mert tanárt kb. 10 alkalommal ha láttam (nem buktam egyszer sem vizsgán).
  Az én meglátásom, hogy könyvből, ha van elszántságod, kitűnően fel lehet készülni. Tanár csak olyan részhez kell, amit nem értesz. Az eszperantónál alig volt ilyen, ott nem is fektettem be tanárba, az angolnál már nem ilyen egyszerű a helyzet.
  Sokat segít, ha angol szövegeket hallgatsz az MP3 lejátszón, miközben utazol a BKV-n. Sőt, talán ez segít a legtöbbet.
  Zárójelben jegyzem meg, hogy a suliban oroszul és németül tanultam. Egyik nyelvet sem sikerült hagyományos (tanáros) módon elsajátítanom. Kár az elvesztegetett időért…

  Válasz