Érdemes még angolul tanulnom? Hiszen az angolok kilépnek az EU-ból…

A britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az EU-ból. Sok magyarban, aki külföldön szeretne munkát vállalni felmerült most a kérdés, hogy akkor tanuljon-e tovább angolul, vagy inkább a németet vegye elő?

A britek döntésének hatásait senki sem tudja kiszámítani. Nagy szerencsénk, hogy az EU problémáit nem nekünk kell megoldani.

Magyarországon a 80-as évek közepéig a német volt az első idegen nyelv, anélkül nem lehetett létezni sem a vendéglátásban, sem az idegenforgalomban. 100 külföldi közül kb. 80 németül beszélt, az angol nyelv ismerete nem volt elég.

A 90-es évek elején azonban változott a helyzet, a számítógép elterjedésével egyidejűleg az angol került előtérbe. Olyannyira, hogy a 90-es évek végétől kezdve már az angol nélkül nem lehetett boldogulni.

Emlékszem, 2002-ben, 2003-ban arra panaszkodtak a német és osztrák tulajdonban levő multinacionális cégeknél, hogy hiába tudnak felsőfokon németül, e-mail-t csak angolul írhatnak, mert a cégen belül az angol lett a hivatalos nyelv.

Kétségtelenül előfordulhat, hogy az EU-n belül németre fognak váltani, és így újra a német kerül előtérbe. Egyelőre azonban még egész Európában, szinte minden országban az angolt tanulják első idegen nyelvként.

Valószínű, hogy az angoltudásra továbbra is ugyanakkora szüksége lesz, mint eddig. És akkor is, ha az EU-n belül talán a német lesz az első idegen nyelv, a nem-német nyelvű országokban nagyon sok évnek kell eltelnie, mire felnő egy generáció, aki tud németül, hiszen akik most 15-30 évesek, azok angolul tanultak az iskolában.

Ön mit gondol, ha sem angolul, sem németül nem tud, most melyik nyelvet érdemes elkezdenie tanulni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

110 hozzászólás a(z) “Érdemes még angolul tanulnom? Hiszen az angolok kilépnek az EU-ból…” bejegyzéshez

 1. Kótai Gáspár

  Kedves András,
  én is úgy gondolom, hogy nagyon sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy az angol nyelvet leváltsa a német.

  Válasz
  1. Rózsás Károlyné

   Tisztelt Neményi András. Az a véleményem, nem biztos, hogy német nyelvű lesz Európa. A következő generáció lehet hogy arabul fog tanulni. Szeretném én az angolt tanulni továbbra is és tisztelettel megköszönöm az eddigi leckéket. Sokat tanultam belőlük.

  2. Csaba

   Kedves Andras! En nemetul tanultam es beszelek. Fel eve tanulok angolul ,mert voltam Thaifoldon es egy mukkot sem tudtak nemetul. Szerintem az a jo ha sok nyelvet beszel az ember. Fontos lenne meg a spanyol is. Oroszul is tanultam de sajnos mar az ido elkoptatta az emleket!

  3. Kiss Károly

   A számítás technika miatt az angol sokáig meg fog maradni. De a vendéglátásban a német kerülhet előtérben. Nekem most váltani kellett. Amerikai cégnél de francia nyelvterületen dolgozom.
   A külföldi tulajdonba levő cégeknél meghatározó lehet a tulajdonos.

 2. gabriella

  Sztm erdemes attol mert brexit ez nemzetkozi nyelv uzletkotes diplomacia stb ezen folyik ja es kinaiuk jellene tanulnznk😍😍😍😍

  Válasz
 3. Somogyvári László

  Először is köszönöm András az eddig küldött nyelvleckéket ! A válaszom meg,hogy igen érdemes,bármelyiket de főleg az angolt !

  Válasz
  1. Potóczky György

   Valóban, a világban az angol marad a preferált nyelv. Ne csak Európában gondolkodjunk! És még csak népszavazás volt Angliában. Egyébként nem fogunk annyira eltávolodni az Egyesült Királyságtól

 4. Kutas Ferenc

  Tisztelt András

  Sajnos a politika sok mindent befolyásol, talán még a nyelvtanulást is, de milyen jó lenne ha most tudnánk oroszul olyan jól, mint ahogyan hajdanán “kötelezni” akartak minket. Nem szabad abbahagyni azt amit valaki elkezdett, mert azzal csak több lesz. Továbbra is szükség lesz angolra, németre és még az oroszra is.
  A politika meg csak csinálja a tisztességes dolgát.

  Ferernc

  Válasz
  1. Vné Tünde

   Egyetértek Önnel,a politika meghatározza a “kötelezően” megtanulandó nyelveket is.Mindegyik hasznos,ha legalább alapfokon elsajátítjuk és aztán eldönthetjük,melyiket fokozzuk feljebb.Én is oroszt tanultam a suliban és még mindig beugrik belőle sok minden,aztán angollal kezdtem foglalkozni,de szeretném a németet is legalább alapfokon beszélni és érteni.Aztán ott van még a spanyol nyelv is,sokan beszélik azt is,valószínű e nyelvre is érdemes időt szánni.

 5. Zsofia

  Kedves Andras!

  En is ugy velem, hogy tovabbra is erdemes angol nyelvet tanulni, mivel ez egy vilagnyelv. Peldaul, nekem svedorszagban el az egyik testverem, ott alapitott csaladot. A sved nyelv mellett, az angol nyelv az egyik legelterjedtebb beszelt nyelv eszakon…..is. “Szinte” alap. A testverem kerte is tolem, hogy ne a sved nyelvet tanuljam – ha latogatoba megyek hozzajuk – , hanem az angolt.

  Zsofia

  Válasz
 6. Tihanyi Béla

  Tisztelt András ! Talán avval kezdeném köszönet a küldött nyelv leckékért .
  Az angolt a világ minden részén beszélik. Miért változna ez a Brexit miatt ?
  71- évesen is volna értelme.
  Béla

  Válasz
 7. sarolta

  Köszönöm a Leckét. Gyakorolom. Az angol kell még pár évtizedig míg át nem térünk a kínaira.

  Válasz
 8. Papp Illésné

  Kedves András !!!

  Azt hiszem, nem lenne már erőm újabb nyelvtanulásnak nekikezdeni, közelítve a bűvös 80-hoz. Egyet tehetek: SZURKOLNI, HOGY MARADJON AZ ANGOL

  Üdvözlettel : Éva

  Válasz
 9. dr. Sándor Gábor

  Szerintem a német mellett az EU-n belül a spanyol és a francia is növelni fogja befolyását, én ezeket is tanulnám. Na és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, jól jöhet még az arab, a kínai és az orosz is.

  Na persze, ahogy valaki egyszer kijelentette, “az Európai Unión kívül is van élet.” Nosza, ott továbbra is kell az angol, hiszen Amerikában pl. továbbra is ez az első számú nyelv, a spanyol mellett persze.

  Válasz
 10. Kern Ilona

  Szerintem az Angol mindig örök és legtöbb helyen jó. A véleményem szerint ha most jól tudnék Oroszúl az jó lenne, azután az Olasz is mert elég sok céget inditottak be az utobbi években. Az is igaz, hogy ´pár év után tönkre tették mert szerintem pénz mosásra használták csak a legtöbben. Biztos van tisztelet a kivétel csak nem tudom hogy kinek jár ez.

  Válasz
 11. Bábics Gabriella

  Jó pár évvel ezelőtt összeírtam, hogy hány országban hivatalos nyelv az angol. Több, mint 70-re emlékszem, a második helyen a spanyol állt, harmadikon a francia, negyedik helyen a német és ötödiken az olasz (de lehet, hogy pont fordítva…)

  Tehát angolul érdemes tanulni. Ezt még azzal is meg tudom erősíteni, hogy amikor egy multi cégnél dolgoztam (német-osztrák cég), a nagyfőnök – osztrák volt, ma már nyugdíjas -, mindig angol nyelven tartotta a melósoknak (nekünk) a tájékoztatókat!

  … Az első osztálytalálkozónkon az osztályfőnökünk mesélte, hogy Ausztriában voltak. Ő beszélt németül, de meglepetésére, amikor bement egy üzletbe, az eladó angolul szólt hozzá…

  Válasz
 12. Ficsór Tamás

  Kedves András !
  Köszönöm a megkeresést,én úgy gondolom az angol világnyelv,tehát marad.
  Kell 5 év amíg az EU.átrendeződik a Brexit után, így talán tán beléphet az orosz és a kínai nyelv is.

  Üdvözlettel: Tamás

  Válasz
 13. Kollár Vilmos

  Tisztelt András!
  Idegen nyelvet tanulni mindég hasznos.Sajnos,mi magyarok nagyon kevesen beszélünk idegen nyelvet.Az angol a világnyelv,most és a jövőben is az lesz.A kereskedelem,a számítógép kezelése is angol.Ettől függetlenül minden külföldi nyelv tudása üdvözlendő.A Brexit nem változtat ezen semmit.Köszönöm a küldött nyelvleckéket.
  Tisztelettel Vilmos

  Válasz
 14. KISS GYÖRGYNÉ

  Tisztelt Tanár Úr ! Nekem az a véleményem ,hogy mind kettőre szükség van és lesz,bár már nem vagyok fiatal 50éves koromban kezdtem el tanulni a németet mert a szükség úgy hozta .jelenleg az angolt tanulom. Köszönöm a nyelv leckét még mindig tanulom a németet is mert nyakatekerten beszélnek.Üdv Rózsa

  Válasz
 15. Sipos Erzsébet

  Szerintem németül és oroszul is érdemes tanulni, ha a mai helyzetből következő jövőben várható változásokat vesszük alapul, és csak európai szinten.

  Válasz
 16. Marton Lajosné Erzsi

  Kedves András! Köszönöm, hogy megkeresett kérdésével. Angliában élek már egy éve, szerintem az angol nyelv világnyelv és kell. Érdemes tanulni.

  Válasz
 17. Ibolya

  Kedves Andras
  Németül beszelek, kint is dolgozom, de meg egy idegen nyelv ismerete is jó, ha van, igy az angol nyelv az
  amelyikkel elobb lehet kapcsolatot felvenni.Bar Olaszországban csak olaszul szolaltak meg.

  Válasz
 18. Katalin Fehervari

  Tisztelt Tanar Ur! Igen,igen! Tanulni mindig erdemes meg az en koromban is. Hiszen sok magyar el angol nyelvteruleten Anglian kivul. Udvozletem kuldom: Katalin

  Válasz
 19. Dr. Dimény Judit

  Az angol világnyelv. Örülök, hogy elkezdtem tanulni. Korom miatt már nem fogok újabb nyelvet tanulni, de ha még fiatal lennék arabul tanulnék Így orosz-angol- arab nyelvtudás birtokában jól tudnék érvényesülni

  Válasz
 20. Horváth Ágnes

  Kedves András,
  szeretem az orosz nyelvet, nagyon érdekes lenne az orosz bulldózer.
  Továbbra is kívánok minden jót,
  szeretettel; Horváth Ági

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ágnes,

   Ha kéri, megírom az oroszt is.

   Üdv,

   András

  2. Maria

   Igen erdemes az angolt tanulni,mindegy hogy british vagy amerikai aztmindenutt megertik a vilagon.

 21. Sasvári János

  Tisztelt Neményi András: Nekem sincs más véleményem, mind az elöttem hozzá szolóknak, Angol marad világnyelv, de szerintem Németet se hanyagoljuk Mer Kell jótudni azt is.

  Válasz
 22. Juli Steiner

  Én minden féleképp angolul szeretnék tanulni. Legalább konyhai szinten. Nekem ez a nyelv tetszik!!

  Válasz
 23. Sanyi

  Kedves András!
  A kérdése nagyon egyszerű.
  A válasz egy másik kérdés.
  Ki vagyok én, vagy bárki más aki megjósolhatja a jövőt? Lehet hogy a magyar lesz a világ nyelv. De lehet hogy a kínai. Vagy az is lehet hogy pár éven belül megszűnik az emberi lét. Az utóbbi felé haladunk és nem kis sebességgel.
  Szerintem és sokak mások véleményét is hallgatva, ( nyelvészek, történészek ) nagyon fontos hogy először is a saját anyanyelvét jól ismerje az ember és majd utána kezdjen el tanulni más nyelvet. Mert ameddig nem ismeri a sajátját, elég nehéz lesz megtanulni és ha már megtanulta akkor sem fogja jól kifejezni magát, mert nem fogja tudni hogy az adott időben milyen nyelven is gondolkodik. Hacsak nem beszél már anyanyelvi szinten. Például magyarul gondolkodik és németül beszél. Megérti-e az a német hogy ő mit is akart kifejezni? Például bizonyos érzéseket akar mondani a szerelmének. Lehet hogy németül 30 szót kell használnia, amíg magyarul kettőt.
  Szeretettel és köszönettel az eddigi tanítást is,
  Sándor

  Válasz
 24. Várnai Antalné

  Kedves András!
  Kérésére a válaszom, hogy továbbra is az angolt és a németet kell tanulni.
  Ha amarikába megy ott is az angol nyelvet használja, meg még egy pár helyen.
  Üdv: Rózsika

  Válasz
 25. Dr. Harold József

  Tisztelt Neményi Úr!
  AZ ANGOL VILÁGNYELV, TANULÁSÁHOZ EKKÉNT KELL VISZONYULNI – TANULNI KELL

  Válasz
 26. Dr. Harold József

  Az angol világnyelv – ekként kell tanulásához viszonyulni. E nyelvet tanulni kell.

  Válasz
 27. Kuris Lászlóné, Irma

  A magyar nyelv mint tudjuk, nem világ nyelv. Szerintem mindenkinek kell egy olyan nyelvet tudnia, hogyha más országba kirándul megértesse magát, és ha külföldivel találkozik itthon, tudjon segíteni, ha azt kérik. A határok nyitva, aki teheti jön-megy. Az a nyelv hogy melyik? Ha választhat, még mindig az angol, és sokáig marad is. Sok sikert mindenkinek a tanuláshoz

  Válasz
 28. Dr.Kossuth Lajos

  Kedves András!
  Az egyik fiam 2013-ban Ausztráliába költőzött a barátnőjével.Az akkreditációs bizottság az 5 éves
  egyetemi végzettségét csak alapképzettségnek fogadta el.Elvégezte a 4 féléves mester képzést
  kint is.Ragyogó állást talált a bosch cégnél,mert beszél németül is.Tanulság:érdemes több nyelvet
  beszélni!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   No igen, minél több nyelvet megtanul, annál jobb.

 29. Rohoska Jánosné

  Szerintem, még ezek után, is az angol a világnyelv, érdemes tovább folytatni a tanulást.

  Válasz
 30. Rétfalvi Lajos

  Kedves András!

  Az angol ettől függetlenül világnyelv marad.

  Üdvözlettel

  Rétfalvi Lajos

  Válasz
 31. Szabó Jánosné

  Igen érdemes angolt tanulni,brexit ide vagy oda az angol világnyelv marad.Az egyetlen nyelv amit az összes kontinensen beszélnek

  Válasz
 32. Bagi József

  Mindenképpen az angol a legesélyesebb a bolygónk közös nyelvére, mind szakmai, mind a civil életben, tehát tanulni kell és érdemes.
  Mindamellett, ajánlatos a spanyol, orosz, stb. nyelvek tanulása, különösen, ha a munka megkívánja.

  Válasz
 33. Burkert Rudolf

  Még nem léptek ki. (“Csak” szavaztak. Nem biztos, hogy jól. Az, hogy a politikusok jól gondolkodtak-e még nem tudjuk.)
  A számítógépek angolul beszélnek. Az amerikaiak is. (És még sokan.)
  Egy szuperhatalom van. (Angolul parancsol. Még valószínűleg néhány évtizedig, ha nem Európában, akkor másutt.)
  Tehát (egyelőre) angol. (Nem árt a német sem. Ez alternatíva.)

  Válasz
 34. Szabó Edit

  Köszönöm a leckéket!
  Amíg mi élünk (0-120 évig!) egyik vezető nyelv az angol lesz.
  Természetesen, ha lehetőség van rá, érdemes és szükséges más nyelvet is tanulni.

  Üdvözlettel
  Edit

  Válasz
 35. Hegedűs Julianna

  Szerintem is kell az angol nyelvet tanulni, hiszen ez világ nyelv, bármerre járunk, ezt a nyelvet szinte minden hol megértik, beszélik.

  Válasz
 36. Vágóné Tábori Éva

  Kedves András!
  Megszólított, így nem térhetek ki a válasz adástól.
  Valóban több lábon – nyelven? – kell ma állni annak, aki boldogulni akar a XXI. században.
  Én a XX. század első negyedében születtem, amikor az iskolában kötelező nyelv az orosz volt. / ezzel nem mondtam ujjat / Az 1956-os események ” elfújták ” az orosz nyelv tanulását, 2 évig jött a német nyelv és az utolsó, negyedik évben visszajött az orosz nyelv. Hurrá!!!!!!!!!!!!!!!
  Sokáig kacérkodtam az angol nyelvvel – talán túl sokáig – ezért is fogadtam az Ön bejelentkezését.
  Elkezdtem az alapfokot és ott v é g é r v é n y e s e n megrekedtem. Rá kellet jönnöm, hogy nekem ez már nem megy.

  További munkájához jó egészséget kívánok.
  Szeretettel üdvözlöm: Éva.

  Válasz
 37. Tóth Csaba

  Hogy érdemes-e angolt tanulni az nem lehet kérdés . Ugyanis nem az unio matt lett világ nyelv az angol . Azt viszont elmondhatjuk hogy az unióban a leg elfogadottabb nyelv az angol és az is marad .

  Válasz
 38. Tarcsafalvy Attila

  Szerintem, elöbb, vagy utobb, a orosz nyelv fog előtérbe kerülni, esetleg a kínai!

  Válasz
  1. Toth Kati

   Kedves Andras!
   Koszonom az eddig küldött leckéket! Szerintem mindenképpen érdemes angolul tanulni.

 39. Ádor Istvánné

  Nekem van egy szólásom Kedves Anddrás! – Ahány nyelvet tud valaki, annyi ember. – Szerintem az angol nyelv, a már minket követő generációk idegen nyelve marad továbbra is. Ezenkivül tanulhat akár orosz, akár kínai, akár spanyol, stb. Amennyi nyelvet tud valaki, azt a tudást senki más nem fogja elvenni tőle. Valóban a számítógép nyelve angol, így sosem fog kimenni a ” divatból ” annak tanulása. Egyébként köszönöm az eddig kapott nyelvleckéket, ami kellems időtöltéssel örömöt jelent számomra.
  Továbbiakban szép napokat, jó egészséget kivánok a munkájához! Üdv. Ádor Istvánné

  Válasz
 40. Rosta Gábor

  Kedves András.

  Brexit-től függetlenül érdemes az angolt tanulni.
  Köszönöm az eddig küldött leckéket, egyébként szerintem még az orosz jó választás lehet.

  Üdvözlettel: Gábor.

  Válasz
 41. M.Éva

  Kedves András !
  Nem eszik olyan forrón a kását az angolok fognak még alkudozni,hogy milyen formában maradjanak az EU-ban.Ott vannak még a skótok akik azon gondolkoznak,hogy kilépjenek-e az Egyesült Királyságból? Az angol mindig megmarad világnyelvnek és a számítógép nyelvének.
  Köszönöm az eddig küldött leckéket én maradok az angolnál ,és nem ártana az oroszt frissíteni,de már nem vagyok fiatal.

  Válasz
 42. Tuzlák Miklos

  Azt hiszem hogy a magyarok a német nyelvterülethez van közel/Ausztria,Némtetország/ ezért én ezt a nyelvet tartanám fontosnak.

  Válasz
 43. Konrțd T-nde

  Kedves Neményi András,
  Az angol nyelvet olyan régen kezdtem tanulni, amikor még szó sem volt az unióról. Nem is azért tanultam, mert erre az uniós dologra gondoltam. Mindig jól fog az embernek ha minél több nyelvet ismer. Mi már szűletésünkkor olyan helyen éltünk ahol kellett az állam nyelvét ismerni már első osztálytól. Aztán a középiskola alkalmával jött az orosz, a francia és a latin. Az angolt édesanyám kezdte belénk ültetni majd magán úton folytattam, sajnálom, hogy a többi róvására. Még most is szívesen megtanulnám, vagy ismételném az elmaradottakat, de a korom elég magas és az agy nem mindig engedelmeskedik. Talán ha a környezet olyan volna jobban megmaradna amit hall az ember. Így maradok az angol nyelv gyakorlásával, van egy két levelező partnerem s néha gyakorolunk ezzel is. Megjegyzem ha fiatal lennék talán több nyelvet is megtanulnék szívesen. Üdvözlettel K. Tünde

  Válasz
 44. Konrád Tünde

  Kedves Neményi András,
  Az angol nyelvet olyan régen kezdtem tanulni, amikor még szó sem volt az unióról. Nem is azért tanultam, mert erre az uniós dologra gondoltam. Mindig jól fog az embernek ha minél több nyelvet ismer. Mi már szűletésünkkor olyan helyen éltünk ahol kellett az állam nyelvét ismerni már első osztálytól. Aztán a középiskola alkalmával jött az orosz, a francia és a latin. Az angolt édesanyám kezdte belénk ültetni majd magán úton folytattam, sajnálom, hogy a többi róvására. Még most is szívesen megtanulnám, vagy ismételném az elmaradottakat, de a korom elég magas és az agy nem mindig engedelmeskedik. Talán ha a környezet olyan volna jobban megmaradna amit hall az ember. Így maradok az angol nyelv gyakorlásával, van egy két levelező partnerem s néha gyakorolunk ezzel is. Megjegyzem ha fiatal lennék talán több nyelvet is megtanulnék szívesen. Üdvözlettel K. Tünde egy kis javítás a névnél

  Válasz
 45. Gergely Gyula

  Kedves András!
  Most már úgy érzem,valóban illene válaszolni.Az iskolában tanultam oroszul,románul,franciául.
  Voltunk egy párszor a SzU-ban,elboldogultam.Társalgási szinten tudok románul.
  Amig dolgoztam,többször voltunk Romániában üzleti úton.Én tolmácsoltam.
  Elképzelhető,hogy a franciára még emlékszem annyira,hogyha nekiülnék,
  egy fél év után még a nyelvvizsgát is megpróbálhatnám.
  A cégnek voltak német partnerei.Részt vettem egy 60 és egy 100 órás német
  tanfolyamon,majd vettem órákat az egyik tanártól.2000-ben letettem a középfokú C vizsgát.
  Egy időben jártunk az olasz tengerpartra.Mivel nagyon tetszett az olasz muzikalitása,átvettem egy olasz nyelvkönyvet.A tavaly az Euro Nyelviskola előtt adtak egy szórólapot.Tanfolyam féláron.
  6 szinten lehet tanulni.Mire befizettem az előleget kiderült,hogy olaszból csak kezdő és haladó van.
  Hát így kerültem a kezdő angol csoportba.Életemben nem volt gondom a nyelvtanulással.
  Be kell valljam,hogy ez már a múlté.Úgy éreztem magam,mint egy hajótörött,aki már látja a partot,
  de az túl messze van.És akkor a szél odafújja a mentőmellényt,a fonetikus kiejtést.Köszönöm
  szépen.A part még mindig messze van,de kit érdekel.Most úgyis vakáción vagyok.
  A kérdésre válaszolva, a német európai nyelv,az angol pedig világnyelv.Mind a kettőt érdemes tanulni,de az angolnak nagyobb hasznát veszi az ember még Európában is.
  messz

  Válasz
  1. Varga János

   Varga János vagyok,72éves.Az angol nyelv egy világ nyelv,még akkor is,ha Amerikában vagy Ausztráliában kis el téréssel másként beszélik,de meg értik egymást.
   Minden meg tanul és beszélt nyelv egy-egy új embert eredményez.
   Szívélyes üdvözlettel.

 46. Csaba

  Üdvözlöm András. Először is köszönöm az eddigi leckéit, sokat tanulok belőle és nem is akarom abba hagyni , mert szerintem az angolra barhol és bármikor tudok támaszkodni. Attól függetlenül hogy mi van az angolokkal. Üdvözlettel Csaba

  Válasz
 47. Trixi

  Szerintem semmi köze a brexitnek ahhoz, hogy érdemes-e angolul tanulni. Mivel az angol mai napig a számítógépes felhasználói nyelv is, szükség van továbbra is a nyelv, -legalább alapszintű- ismeretére.Ahogy tanultuk anno, ahány nyelv, annyi ember. Azért hagy tegyem hozzá, jó lenne, ha az anyanyelv helyes használata lenne az elsődleges, mert szégyen milyen alapvető hibákat ejtenek az emberek. Sikeres nyelvtanulást mindenkinek Trixi

  Válasz
 48. Oroszlán Ádámné

  Kedves András!
  Köszönöm a küldött nyelvleckéket. Lassú tempóban haladok, de minden apró siker örömmel tölt el.
  Én vagyok az élő példa arra, hogy sok tanulási kísérlet ellenére sem tudok beszélni. “Nincs nyelvérzékem”-szögeztem le az x. próbálkozás után. Amióta módszerével próbálkozom megdőlt a tézis. Öröm a tanulás. Bizonyíthatom, hogy az előrehaladott sm betegség és az előrehaladott életkor/73/ leküzdhető akadály a nyelvtanulásban, ha jó a módszer. Ezeket már rég meg akartam írni.

  “Érdemes még angolul tanulnom? Hiszen az angolok kilépnek az EU-ból…”
  kérdésére egyértelmű igen a válaszom. Annak ellenére, hogy én már sosem fogok utazni, munkát vállalni, vagy idegenekkel beszélni.
  A világon mindenhol megértik az angol szót, míg a németet Európa egy részén. Nem kell az angoloknak EU tagnak lenni ahhoz, hogy valaki használni tudja a nyelvet. A németek is kommunikálnak angolul.
  Ha valaki tartósan NO.-ba megy, neki ajánlott a német nyelvtudás.

  Üdvözlöm, leveleinek örülök, és örömmel tanulok. Ildikó

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ildikó!

   Örülök, hogy halad a tanulásban.

   András

 49. Ilyés Józsefné

  Üdvözlöm.
  igaz, még most sem tanulom a német nyelvet, /de belekezdtem/ mégis az a véleményem, mindenkinek tudni kell eldönteni, merre akar létezni.
  Ezzel a “nagy” angol nyelvvel szinte kényszerítették az embert rá. A számítógép miatt, s elég baj, hogy a megtanult nyelv angol lett. Nem az angollal van bajom, hanem mert egyre inkább csak azt használják. Benne vagyok egy csoportban, ahol eddig magyar szavakkal kommunikáltunk, most behozták az angolt. S aki nem tud angolul pár másodperc kell míg letudja fordítani, ill. értelmezni a mondatot.

  Válasz
 50. Dvorszkyné Gréti

  Üdvözlöm Neményi Úr! Köszönöm szépen a nyelvleckéket,nem vagyok már fiatal,az idén elkezdtem az angol alapfokot kiscsoportban tanulni,nagy vágyam közé tartozik hogy legalább alapfokon megértsem,illetve beszélni tudjam a nyelvet, de lustaságból nem készültem fel a következő órára,úgyhogy nagy tisztelettel köszönöm hogy ij módon tanulhatok Öntől!Munkájához sok sikert kivánok!
  Tisztelettel: Gréti

  Válasz
 51. Dr. Mózerné Braun Terézia

  Kedves András!
  Véleményem szerint az angol nyelvet érdemes tanulni továbbra is. Az, hogy az angolok kilépnek az EU-ból nem befolyásolja az angol nyelv ismeretet.
  Tisztelettel Köszönöm az eddigi leckéket, nagyon hasznos, bár az anyagot megvásárolni sajnos nem tudom.
  Üdvözlettel
  Terézia

  Válasz
 52. Dr ballya Irén

  Angol, francia,német mindhárom tudása jó lenne !
  Ébren kell tartani, amelyiket jobban tudjuk. A mindig újra kezdettet folytatni ! Ez a cél!
  Sok idö, türelem, szorgalom, kitartás és újra ugyanez! Végül meg metünk szólalni?….
  Köszönettel és üdvözlettel: Irén

  Válasz
 53. Herczeg János

  Kedves András!

  Mindegy, hogy az angolok merre lavíroznak a világban. Az angol nyelv fölénye verhetetlen. Mondom ezt úgy, hogy nem beszélem a nyelvet. De így még sokkal jobban érzem ezt a hiányosságom!

  Üdv.: HJ.

  Válasz
 54. Svastics Zsuzsa

  Kedves András! Köszönöm ,hogy írt.Tudom,hogy fontos a nyelv,sajnos nem tudtam rá elég időt szánni. Érzem mindkét nyelv kell.Korábban tanultam németet, ez jobban rögződött bennem. Itt azt érzem,hogy a passzív szókincsem nagyobb,megértek sok mindent,azonban a beszéd nem egyszerű.
  Az angolt felnőttként kezdtem,ezért is nehezebb,írás,ejtés stb.Függetlenül a helyzetre az angol nyelv a kommunikáció,tájékozódás szempontjából is kell!
  Üdvözlettel: S.B. Zsuzsa

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Zsuzsa,

   Én is úgy érzem, hogy mindkét nyelvre szükségünk van itt Európában.

 55. Dora Mariann

  Kedves András ! mindenképpen az angolt szeretném, tők mindegy, mit mond a politika.
  Az angol akkor is világnyelv marad. Igaz a németet is elkezdem, mivel német nyelvű területre is alkalmanként megyek, és az úgy illik, hogy azon a nyelven kommunikáljak, amilyen nyelvü az ország. Voltam Horvát országban, vittem a KIS OKOS-t,meg a szótárt, és igencsak akceptálták ,hogy a saját nyelvükön akarok kommunikálni.
  Köszönöm, hogy írt. Üdv.Mariann

  Válasz
 56. Poós Károly

  Kedves András ! Köszönöm az eddig küldött angol anyagokat.
  Szerintem az angol nem csak az üzleti életben marad meghatározó nyelv, hanem más területen is.
  Bármerre megy az ember a világban, mindig talál valakit aki ezt a nyelvet beszéli.

  Üdvözlettel: Poós Károly

  Válasz
 57. Istivánné

  Semmi köze a nyelvtanulásnak az angolokhoz és az euhoz, bármerre megyünk a világban ,az Angol és a Francia az a nyelv , amivel komonikálhatunk !

  Válasz
 58. Kóródiné Varga erzsébet

  Kedves Tanár Úr!

  Mély meggyőződésem, ma , még fontosabb nyelvet tanulni, mint valaha!
  végig olvastam a véleményeket, de, csak azt tudom, amit Ön tesz, nagy érték!
  Köszönet érte!

  Üdv . Erzsó

  Válasz
 59. Fényes Kálmán

  Az angol nyelv ismerete a ma aktiv embereknek nélkülözhetetlen.A Többi nyelv céljainktól,lehetőségeinkől függ.Figyelni kell a trendeket.Ahogyan Kina fejlődik a nyelvére is szükség lehet.Kösznöm az eddigi nyelvleckket.Én 78 évesen szurkolok a fiataloknak és az unokáimnak,hogy minél több nyelvet ismerjenek.

  Válasz
 60. Sándor

  Tisztelt Neményi András!
  Mindenekelött megköszönöm az eddig küldött angol nyelvleckéket. A Bulldózer I. tanfolyamanyag is nagyon praktikus. 72 évesen előnyben részesítem a saját nyugodt tempót. Annakidején németből érettségiztem, most hobbiként ismerkedek az angollal. Kedvelem az Ön tanítási módszerét.
  Az angolt továbbra is világnyelvnek tekintem, de Európában még a német nyelvtudást tartom hasznosnak.
  Üdv. Sándor.

  Válasz
 61. Ilonka

  Kedves András !

  Az angol mindig is vezető szerepet töltött be a világban, úgy a tudományban mint a technikában. A számítógép nem működik az angol nyelv ismerete nélkül és ezután sem fog. Érdemes tehát továbbra is az angolt tanulni. Arról már nem is beszélve, hogy amit az ember egyszer megtanult azt már nem vehetik el tőle . Talán ez az egyetlen ilyen dolog a világon. Ez mindìg is így volt és így is marad ! A tudás hatalom !

  Üdvözlettel Ilonka

  Válasz
 62. Tünde

  Kedves Andras!

  En is ugy velem, hogy tovabbra is erdemes angol nyelvet tanulni, mivel ez egy vilagnyelv.

  Válasz
 63. Regele Károly

  Tisztelt Neményi András Úr!

  Tisztelettel megköszönöm az eddig küldött angol leckéket. A Bulldózer tananyag könyv is rendkívül hasznos eszköz számomra.
  Véleményem szerint az angol nyelv mindentől függetlenül továbbra is vezető szerepet fog betölteni a világon. E nyelvezet már annyira áthatott a világon mindenre (gondoljunk csak az informatikára, technikára és sorolhatnám), hogy egyszerűen nem fog megszűnni.
  Ettől függetlenül a franciát is előtérbe helyezném, mivel nagyobbik lányom és unokáim már több mint tíz éve ott élnek.
  Üdvözlettel: R.Károly

  Válasz
 64. Erzsébet

  Tisztelt András ! Én maradok a német nyelv tanulásánál,ami nehezen megy nekem.

  Válasz
 65. Guzy Béla

  Kedves András!Köszönöm a megkeresést!Szerintem előbb lesz az angol a marson is világnyelv,mint a német a földön.Megragadom az alkalmat,és rákérdezek itt.Ráklikkeltem egy angol nyelvmegkedveltetőre,és nem kaptam semmit ez ügyben.Rosszul csináltam valamit?
  Üdvözlettel:Guzy Béla

  Válasz
 66. Dr.Nikolaeva Marija

  Köszönöm a nyelv leckét.Angolul világ nyelv, tanulni érdemes. Kár hogy később Kezdtem…Anya nyelvem bolgár, Tanultam orosz, francia, magyar, de a számítógép ellőt mint ha analfabéta vagyok.

  Válasz
 67. Nagy Zoltán

  Ha lehet, tanulni kell a nyelveket, elsősorban a ” világnyelveket”, a többit a szükség úgy is kikényszeríti!!

  Válasz
 68. Lapos Lajosné

  Tisztelt Tanár úr!
  Szerintem még mindig az angolt érdemesebb tanulnunk, és a németet, oroszt frissíteni az 50-60 felettieknek. Brexit ide, vagy oda, az angol még nagyon sokáig vezető nyelv lesz Európában, és a világon.
  Gondoljunk csak az angol gyarmatokra. Amire én használom, és használnám a csekély angol tudásom, az utazás EU-n belül. Külföldön a múzeumoktól kezdve, a piacokig angolul szólítják meg a turistákat.
  Üdvözlettel: Judit

  Válasz
 69. Dr. Kun Attila

  A legfontosabb világ nyelv a földön az az Angol függetlenül, hogy Közép Európában a legtöbbet használt nyelv a német! A tudományos élet, és a világon a szakmákban most elfogadottabb nyelv az Angol!

  Válasz
 70. Simonfai László

  Kedves András ! A kérdése szándékosan teoretikus, tudom, mert hiszen minden nyelvnek meg vannak a sajátos szépségei, ízei, varázsa, s vele az adott nyelvterület, kultúra jobb, hathatósabb megismerése, de mindenek előtt az angol marad örök időkre az elsődleges, a ‘világnyelv’, az elképesztően felépített gyarmatbirodalom láncolata és a markánsan erőt sugárzó, életképes angolszász birodalmak, földrészek által. Ez szükséges is a népek, nemzetek közötti egységes, félreérthetetlen kommunikáció léte miatt … amit valamikor a “szegényke” eszperantóval kívántak megvalósítani.
  Ám igenis szegényebb lenne (lesz) a Világ minden egyes nyelv kihalásával.
  Ui.: végtelenül nagy kár, hogy a latin nyelv és műveltség szinte teljesen letűnőben van.
  üdvözlettel:László

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves László!

   A latin szerintem nincs letűnőben, mert Ausztriában például iskolában oktatják
   (gimnáziumban). Itthon más a helyzet, ahogy a többi nyelv oktatásával is.

 71. Gergely Gyula

  08.03-án a FONETIKUS ÍRÁS helyett tévedésből KIEJTÉST írtam.Belátom nagy hiba.Elnézést kérek.
  Remélhetőleg a Bulldózer érdemei nem csorbultak.

  Válasz
 72. Ruttner Klára

  Kedves András!
  Köszönet az eddigi nyelvi segítségért. Szerintem továbbra is érdemes az angol nyelvet tanulni de ha időbe és energiánkba belefér több nyelv tanulása és tudása fontos.

  Köszönettel: Klári

  Válasz
  1. Hannah

   Hi,I am not certain whether this is the correct place for this, but I have a question …We can not figure out what the current design on your Google homepage is. Our guesses include maracas or tulips. Anybody know? It’s been driving us nuTnCthasks!!hris

 73. Tutor Ica

  Kedves András!
  Nagyon megörültem annak a lehetőségnek, hogy naponta kapok Öntől 20-30 angol kifejezést.
  Hogy miért most szeretnék angolul tanulni, annak oka, hogy a két unokám, akik még egymás között is csak angolul hajlandóak beszélni, így sajnos nem értem őket, mert csak én nem beszélem a nyelvet a családban.
  Ezért szépen kérem Önt, amennyiben ez a lehetőség fennáll, szeretném továbbra is kapni az angol nyelvleckéket.
  Igaz, én már elmúltam 70 éves, de soha nem késő valami újat tanulni, ami hasznos lehet az életemben. Én nem sajnálom az erre szánt időt.
  Hálás köszönettel.

  Válasz
 74. Heilmann Ibolya

  Kedves András!
  Köszönet az eddigi nyelvi segítségért. Szerintem továbbra is érdemes az angol nyelvet tanulni, de ha van rá lehetőség és energiánkba is belefér érdemes több nyelv tanulni.
  ˇˇAhány nyelven beszélsz annyi ember vagyˇˇ

  Válasz
 75. Bogdán Istvánné

  Mindkét nyelv fontos. Mindkettőt tanulnám, ha fiatal lennék. Az angol a vezető szerepét a közel jövőben nem fogja elveszíteni , de a német is fontos.
  Üdvözlettel
  Bogdán Istvánné

  Válasz
 76. Szakács Istvánné

  Kedves András!

  Köszönöm a nyelvleckéket. A harmadik leckét a napokban kaptam meg! Lelkesen tanulom, tetszik a módszer.
  Az angol nyelv ,szerintem, az infomatika , a számítógép rohamos terjedésével tört be Európába és a többi földrészre, . . .anno . . .gondolom. Úgy hogy senki se költsön koszorúra mert még nem kell temetni! ((vicc. …))
  üdvözlettel
  Katalin

  Válasz
 77. Erzsebet Farkas

  Kedves Andras eløszør is køszønøm szepen az elsø ingyenes angol nyelvu nyelv levket es nagyon øruløk hogy egy reklam hirdetesen kereszul talatam ra erre a nagyszeru lehetøsegre ! Es a hozza fuzøtt komentre a valasz hogy eredemes e meg tanulni angolul hogy most Anglia kilepet az uniobol ? a valaszom igen eredemes minden felekepen akar tøbb nyelvet is tanulni ! En 8 eve az anyanyelvemen kivul nula nyelv tudassal Egy eszaki orszagba køtøttem ki es ez idø alatt øn szorgalombol tanari segitseg nekul tanultam norvegul es ertek egy kicsit angolul de azt nem beszelem mivel az orszag hivatalos nyelvet szeretem volna elsøsorban megtanulni ha mar itt elek de most jott el az idø ugy erzem hogy nem artana a az angolra is egy kis idøtt szanek igy hat izgalommal varom a køvetkezø leckeket !!!! :) :) :)

  Válasz
  1. Hentschel

   Kedves Andras!
   Nemetül mar tudok, kint eltem Müchenben 25-evet, viszont angolul is szeretnek tanulni. Az a problemam ,hogy, hogy kezdjem el!! az igaz ,hogy a nemetben a nyelvtan bonyolult, de a kiejtes nem angolban viszont egesz mas a kiejtes pl: facebook = feszbuk ! tehat nekem az lenne a keresem ,hogy elöször a betük kiejteset tanulnam meg vagy az ABC kiejteset javasolta a fiam. Önnek mi a velemenye????hogy kezdjem ,hogy eredmenyes legyen.
   Az angol nagyon fontosnak talalom a nemetet csak az öregebb generacio beszeli, voltam az iden Görögben es a nemetemmel nem sokat ertem el. köszönöm a valaszat
   Tisztelettel Hentschel Zsuzsa

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Zsuzsa!

   Szerintem ne a betűk kiejtését tanulja meg, mert attól még nem fogja tudni, hogy ejtik a különböző szavakat.
   A szavak kiejtését minden egyes szó esetében külön meg kell tanulni.

   Az ABC-t ettől függetlenül azért érdemes megtanulnia.

 78. szabóné biszengalijeva guljanda

  JÓ éstet Tanár úr! Szabóné Biszengalijeva guljanda vagyok. Tanár úr kérdezi hogy következő
  civilizációban milyen nyelvben fogunk beszélni , szerintem angol megmaradt vagy orosznyelv.

  Válasz
 79. szabó jeno

  Szepestet tisztelettel Andras tanarur szeretném a németet tanulni mostmár este van időm köszönöm.

  Válasz
 80. Spánik Ferencné szül: Bolehowski Zsuzsanna

  Kedves András. Én elkezdtem az angolt Maga által, de a Lányom azt mondta: Anyu inkább németül tanuljál. Nagyon nem áll rá a szám az angolra Mi annak idején oroszul tanultunk és annak a kiejtése tényleg jobb a számból. Tehát szerintem nem az a lényeg mi a világnyelv, hanem hogy mit tudok megtanulni. Voltunk lenn Hajdúszoboszlón, Siófokon és nagyon sok orosz, lengyel, szlovák volt. Én lengyel származású vagyok a nevem is mutatja. Sajnos oroszul se tanultam meg, mert olyan osztályba jártam általános iskolába, orosz tagozatra, de a Tanárnő az órán azokkal foglalkozott akiket készített fel a versenyre. Dolgozat írásnál kitéptem a könyvből a lapot, lemásoltam, hármast kaptam mindig. Szerintem azért, mert a Tanárnő tudta hogy puskázok. Most a strandon megkérdeztem egy kis Lányt, Kák tyibja zavut. Elkerekedett a szeme. Utána mondtam minya závut zsuzsa, akkor meg mosolygott és elszaladt. És azért emlékszek még szavakra stb. Tehát én azt mondom az országunkba sok felé jó lenne ha oroszul tudnánk. De nekem pl. szégyen hogy még nem voltam Lengyelországba és lehet a lengyel nyelv is menne, mivel Nagyapámék is így beszéltek. Szóval akkor német? orosz? lengyel? Maga szerint?
  Üdvözlettel Zsuzsa

  Válasz
 81. Dömsödi László

  Kedves András!

  Én szívesebben tanulom az angolt és remélem marad is. A német nyelv… hogy is mondjam!? Egyszerűen irritál, hallani sem bírom.
  Volt egy időszak mikor nem tudtam emailt olvasni, de most minden levelét átolvasom és várom a többit is.
  Köszönöm!

  Üdvözlettel
  László

  Válasz
 82. Zoltán

  Egyértelműen az angol az elsődleges.
  Egy kedves ismerősöm anyanyelvi szinten beszél németül és franciául, középfokon olaszul. Hasznosnak és simának tűnt, hogy kimegy egy szakmai továbbképzésre Svájcba. De ott csak angolul tartották az előadásokat. :D

  Válasz
 83. László

  Én is ugy gondolomés tudom, hogy az egész világon az anyanyelv után az angol a letöbbet beszélt nyelv hisz a német az arab és a kinai is az angolt haználja második nyelvnek. Azonkivül köszönöm az oktatást a németre, tisztelettel László.

  Válasz
 84. Dénes József

  Tisztelt Neményi Úr!
  Az angol az első a világon,ez olyan nemzetközi dolog mint a jazz,amit nagyon szeretek,vagy a harcművészetek ,festészet,sportok,filmek,zenék stb.
  Üdv Dénes

  Válasz