Ha szeretne egy nagy adag sikerélményre szert tenni, menjen el egy angol társalgási klubba

Ha a tanulás nem is tartozik a kedvenc tevékenységei közé, szórakozni, kikapcsolódni azért szeret, ugye?

Ha Ön már tud egy kicsit angolul, akkor érdemes felkeresnie egy angol társalgási klubot, hogy ott beszélgethessen a többiekkel – angolul. (Ez azoknak való, akik már nem teljesen kezdők, hanem tudnak valamit, mondjuk tanultak egy évet, és eljutottak kb. a kezdő könyv végéig).

Emlékszem, én is jártam egy ilyen nyelvi klubba Budapesten.
Bármiről lehetett ott beszélgetni, egyetlen szabály volt csak:
Magyarul nem volt szabad megszólalni. Aki ezt a szabályt megszegte, és mégis megszólalt magyarul, az fizetett egy üveg ásványvizet.

Egyébként csodálatos dolog egy ilyen klub. Kötetlenül lehet bármiről beszélgetni. Vannak, akik jobban tudnak angolul, vannak, akik meg kevésbé. Ami miatt kezdőknek is ajánlom:

Amikor először megy be egy ilyen klubba, biztosan megkérdezik, hogy hívják, hol lakik, mi a foglalkozása, vagyis az alapvető információkat biztosan el fogja mondani magáról, és ez jó lehetőség a gyakorlásra.

Sokak számára nehézséget jelent, hogy megszólaljanak egy idegen nyelven, másoknak meg a beszéd megértése okoz gondot. Nos, egy ilyen klubban ezen a két területen tesztelheti és fejlesztheti is önmagát. Itt aztán nem gond, ha megkéri, hogy ismételjék el, még egyszer, las-sab-ban, amit nem értett.

Hiszen mindenki ezért jár le a klubba, hogy gyakorolja a nyelvet. Itt senki sem siet, nem fenyeget az a veszély, mint egy pénztárnál, hogy lekési a vonatot, vagy idegesek lesznek a sorban mögötte állók, hogy feltartja őket.

Aki jobban tud angolul, annak valóban könnyebben megy, ez nem vitás, de uszodába sem csak a versenyzők járnak, hanem minden korosztály, csecsemőktől a nyugdíjasokig. Ahogy a közlekedésben sem csak hivatásos sofőrök vesznek részt, és a tanulóvezetők is haladnak, csak lassabban, óvatosabban, és a többiek ezt megértően tudomásul veszik, úgy a nyelvi klubokban is hasonló a helyzet. Aki bátortalan, azt bátorítja a többi klubtag.


Persze, felmerülhet a kérdés:

-Oké, de ha nincs ott tanár, akkor nincs aki kijavítson… mi lesz így velem????
-Semmi, mi lenne… a közértben sem javítja ki az eladó, ha nyelvtanilag hibásan kér egy kiló kenyeret…

A klub egy „éleshez” hasonlító helyzet, ahol nem a tanárnak kell felelni, vagyis stressz és tét nélkül nagyon jó lehetőség a gyakorlásra. Szerte az országban, sok helyen vannak ilyen klubok.

Budapesten például a British Council is szervez ilyet:
ÖTÓRAI TEA TÁRSALGÁSI KLUB
Tovább >>

Vagy:
A TEATIME Klub címe: Bp. VIII. Práter u. 9.
Tovább >>

Itt is egy:
Tovább >>

Itt nyelvi klubok listáját találja:
Tovább >>

Olyan is van, amelyik ingyenes, például ez:
Tovább >>


Meghoztam a kedvét a gyakorláshoz? Keres egy ilyen klubot? El fog járni oda rendszeresen?

Vagy annyira még nem bátor?

Érdekel a véleménye! Kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 hozzászólás a(z) “Ha szeretne egy nagy adag sikerélményre szert tenni, menjen el egy angol társalgási klubba” bejegyzéshez

 1. Lőrincz Mónika

  Kedves András!
  Már régóta gondolkozom rajta,hogy elmegyek egy angol társalgási klubba,de most még jobban meghozta a kedvemet.
  A problémám csak az,hogy Budapest nekem viszonylag messze van.
  tudna esetleg ajánlani Szentendre környékén.
  Tahitótfalun lakom,így Szentendre még elérhető távolságra van számomra.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Mónika

  Válasz
 2. Kispál Szabolcs

  Tisztelt Neményi úr!

  A legtöbb ember valóban úgy működik manabság, ha különféle jedi trükkök hatására nem olvassa el azonnal vagy nem rendeli meg azonnal a terméket amit értélesíteni kíván, a lelkesedés enyhülésével, lemond a remek lehetőségekről. Feltételezem, ezek az emberek nem igazán céltudatosak, sőt semmiféle kitartás nincs bennük. Ez rám nem igaz, ha félreteszem a leveleit, hogy majd később elolvasom, találja ki mi történik? Nem fogja elhinni: később elolvasom . De mivel később olvastam el és ön egykalap alá vett engem a Magyar átlagemberrel, így aztán sorra lemaradtam az öt napig tartó ajánlatairól az aznap éjfélig tartóakról nem is beszélve. Pedig mindenféle megszorítás vagy trükk nélkül is megvásároltam volna az ön által ajánlott könyveket.

  Tisztelettel és csodálattal: egy majdnem vásárlója=majdnem tanulója.

  Válasz
 3. Udvardi Ernő

  Kedves András!

  Csodálatos az a munka amit Ön végez.
  További sok sikert kívánok.

  Üdvözlettel:Udvardi Ernő

  Válasz
 4. Ibolya

  Kedves András!
  Megható a tanulói iránti elkötelezettsége,gondoskodása.
  Nagyon köszönöm. Sajnos a budapesti klubok nekem nem igazán jók,különösen az esti foglalkozások. Vajon Esztergom és környékén
  létezik ilyen klub?,
  András!! Szeretném megkérdezni, hogy még nem szerkesztett olyan angol-magyar (magyar-angol) szótárt, ahol minden angol szó
  mellett ott a helyes angol kifejezés, mint a buldózerben???
  Szerintem nagyon jó lenne!!!!
  Amikor Angliában vagyok azt a kevés angol tudásomat én nem
  szégyellem használni akkor sem, ha helytelenül mondom a lényeg, hogy rájöjjenek mit akarok kifejezni.Rosszul teszem??
  Üdvözlettel: Ibolya

  Válasz
 5. Hunyadi László

  László
  2014.03.16.

  Kérem segítségét, Szegeden hol található ilyen jellegű angol nyelv klub ?

  Válasz
  1. Csőke Rózsa

   Tisztelt Uram!

   Én is azt kérdezem Öntől, hogy Szegeden működik e angol nyelvű klub?
   50 év feletti vagyok, és nagyon szívesen tanulnék, örülnék, ha egy társalgási szintre el tudnék jutni.
   Esti órákat, hétvégét is feláldoznám a tanulás érdekében.

   Köszönettel: Rózsa

 6. Marianna

  Egyházi klubot lehet ajánlani? Én Magyarországon és Kanadában is jártam ilyen helyre. Nagyon jók a tapasztalataim. Nem térítenek, hanem szolgálnak.És eredeti angolt kapunk, idiómákkal és szlenggel.

  Válasz
 7. Dytta

  Ezzel az ötlettel jobban tudok azonosulni, mint a társalogjunk a Skype-on ötlettel. A fenti linkek nagyon jók, egy bajom van velük: nem lehet velük tervezni. Már hívtam párat, és kiderült, hogy nem mindig indulnak a meghirdetett alkalmak, vagy ha igen, ahhoz ritkán, hogy az elég legyen a tényleges fejlődéshez.
  Viszont az ötlet nagyon jó, és ezért hagy adjak hozzá még egy linket:
  http://www.angolkommunikacio.hu

  Most csináltam ott egy kéthetes barAngolást, és szuper volt! Heti 3x vannak angol nyelvű programok, és mind nagyon izgalmas! Voltunk színházban, rapid randiztunk, vitaesten vitáztunk, társasoztunk, meg ilyenek. És mindig vannak velünk nagyon jó fej külföldiek, akik miatt értelme is van annak, hogy angolul beszélünk. Még mindig a programok hatása alatt vagyok, ezért is írom le ezt! Remélem segítek ezzel másoknak is.

  Válasz
 8. István

  Nagyon nagy bajban kezdek lenni Kedves Professzor ÚRR! Budapest vendégeit titokban „kihallgatom”. Történet: A zebra zöldbe vált, sürgősen kiadják az indulási parancsot, majd gyorsítja, sürgeti a domináns a csapatát „very, very!” Nem adom fel, de soha nem leszek angol. A másik ok fordítok amikor szólani akarok és fordítok, amikor hallgatok. Nem azt értem, amit Ő akar mondani, nem azt érti, amit én akarok mondani! Ezeket a VeryVeryket mind meg kellene tanulnom, hány van ezekből, és egyáltalán honnan tudom meg, hogy vannak még többen is és melyek azok. Őrület!
  Az angol nyelvben vannak egyáltalán szabályok? A szabályokat meg lehet tanulni és kész. A magyar nyelvtan bonyolult, de tökéletes!

  Válasz
 9. Ágnes

  Kedves András

  Köszönöm az eddigi hasznos tanácsait és biztatását. Bátorítóak a
  levelei.A munkájához további sok sikert kívánok.

  Üdvözlettel:Ágnes

  Válasz
 10. Mákné, Mária

  Kedves András!

  Nagyon sajnálom, de én nem Budapesten lakom. Városunkban nem tudok angol nyelvi klubról. Német, szlovák, eszperantó létezik. Még évekkel ezelőtt rendszeresen fel tudtam utazni a Fővárosba, de sajnos mozgásfogyatékosságom miatt mostanság már nem tudok. Az autómat anyagilag nem tudom itatni. Az ötlet kitűnő, és köszönöm.

  Üdvözlettel: Mákné, Mária.

  Válasz
 11. Katalin

  Üdvözlöm András! Ezúton is köszönöm a leveleit. Elgondolkodtatóak és bátorítóak, hogy soha nem késő újra kezdeni. Sok éve nem használom az angol nyelvet, de tavaly egy hosszú török úton nagyon nehéz volt az újrakezdés. Akkor határoztam el, hogy hetenként egyszeri alkalomra én is keresek egy klubot. Találtam is. Közismertebb nevén MORMON egyház budapesti nyelvtanfolyama. Nem köteleznek semmire és nem kívánnak senkit megtéríteni. Aki szeret a TV előtt magányosan üldögélni, kereshet a csatornák között is: én találtam az egyik TV szolgáltatónál 2 kínai csatornát ahol angol nyelvű az adás. Egyik régészet és történelem, a másik hiradás. (De lehetne a BBC adása is.) Hátránya az élő kommunikáció hiánya, de szövegértésnek kiváló, hiszen sokat segít a képanyag. Tehát, csak elhatározás kell, aztán nem szabad halogatni. Üdvözlettel Katalin

  Válasz
 12. Kiss Erzsébet

  @ÁGI@József

  Kedves Mester! Mélyen egyet értek az” Egy nagy tisztelőjével ” . Ez a folytonos motiváció, és kisugárzás, ami a levelekből árad nemcsak segít továbblépni, de szégyenérzetet is kelt, ha éppen elmaradok a leckével!Újabb erőre kapok, mondván: a !Mester figyel, munkára fel!
  Köszönettel”egy másik nagy TISZTELŐJE!

  Válasz
 13. ÁGI

  Üdvözlöm András!

  Köszönöm az eddigi hasznos tanácsait.Jó érzés,hogy ennyire figyel arra is,hol tudnánk leghamarabb jó környezetben
  hasznosítani az Öntöl kapott tudást.

  Biztosan jót tenne velem is ha felszabadultan tudnék beszélni
  angolul,pl.egy Ön által javasolt közösségben. Felkeresek egy ilyen klubot. Igérem,és köszönöm Önnek.

  Válasz
 14. József

  Üdvözlöm András!
  Régi olvasója vagyok.
  Laikus és a magyart is csak botladozva beszélő.
  Felüdülés Számomra amikor bokros teendőimet félre téve
  leveleit olvasom.
  Kisüt leveleiből a hivatás szeretet sőt,megszállotság,a kimagasló
  szakmaiság,(lásd mai levél) nem utolsó sorban az ember központúság.
  A világ az önhöz hasonló emberektől élhető még.
  Folytassa munkályát,ezt kevesen tudják Ön után csinálni.
  Egy nagy tisztelője.

  Válasz