Akadozik a beszéde? Nem beszél elég folyékonyan?

Gyorsan megtanulhat folyékonyan beszélni. Egy hét nem lesz elég, de egy-két év már biztosan.

A múltkor azt már megbeszéltük, hogy sokaknak írásban könnyebb az angol, mert… …mert a papír nem mozog. Ott marad, ahol van, ilyenkor bőven van időnk gondolkozni.

Szóban ha elhangzik egy mondat, fürgén kell reagálnunk, mert például:
 1. mögöttünk áll a sor a közértben vagy a postán.
 2. nem áll mögöttünk sor, de a pincér szeretné az étteremben a többi vendéget is kiszolgálni, stb…

Ha elsőre nem értjük meg, amit mondanak, akkor vissza kell kérdeznünk. Minél többet hallgat szöveget, annál kevesebbszer kell majd visszakérdeznie. Ha pedig minket kérdeznek, akkor gyorsan kell, hogy eszünkbe jusson angolul a válasz, mert van aki siet, például a vonathoz….

Amennyiben szépen, lassan, de el tudja mondani, amit akar, akkor csak a sebességet kell növelnie.

Ehhez sokat kell gyakorolnia. Ugyanazt a mondatot ismételje el többször is. Minél többször ismétel el egy-egy mondatot, annál gördülékenyebben fog beszélni.

Ezeket a lépéseket nem lehet kihagyni!

Egyik napról a másikra nem fog folyékonyan beszélni. Viszont gyakorlással ezt a képességét is fejlesztheti. Gyermekkorában először tanult meg beszélni, és csak évekkel később írni, olvasni. Az angoltanulást meg általában fordítva kezdjük, és elégedetlenek vagyunk az eredménnyel.

Ön hogy gyakorol?
Amikor elmond egy mondatot, annyiszor ismétli el, amíg folyékonyan megy? Vagy rögtön továbbmegy a következő mondatra, hogy hamar túl legyen a feladaton?
Írja meg itt!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

41 hozzászólás a(z) “Akadozik a beszéde? Nem beszél elég folyékonyan?” bejegyzéshez

 1. András1987

  Én az égvilágon mindent megértek angolul, szóban és írásban egyaránt. Talán azért, mert sokat olvasok angolul. Írásban elég jól kommunikálok, de beszélgetni egyszerűen nem tudok, makogok össze-vissza. Sajnos már a sokadik állásinterjún hasaltam el emiatt.

  Válasz
 2. erika herényi garadné

  segitségeteket szeretném kérni,hogy mivel egy amerikai udvarol,és szeretnék meglepetésként angolul irni neki ,a lényeget,hogy afrikábol is hivjon fell csak nemtudom magyarország hivoszámátsem,és ha hazzamagyen new york-atlanta-gorgyába onan azzonal skypoljon és jöjön hozzám uttazonel ide magyarországra,hogy megismerkedjünk és mihamarabb velle megyek gabi fijához,bizhat a szerelmemben és a becsűletes életemben-tisztaszivböl imádom és nekemis egy életre kellenek ök,ott csak könyebblesz megtanulni a nyelvet és az unoka növérem és majd ott tanfojam segit -énmeg megtanitom rendesen magyarul,és én voltam a legboldogabb mikorr hallhatam a hangját könyezve és a fija űzenetét nagyonn várom,és megyűnk ellé a reptére budapestre mégegy tábbla is lesz a kezzembe az arcom és a tábblárol fellismer,bizzhatbenem,ijen férjre vágyom amit ö leirt nekem—–kérlekk benneteket vagy forrditsátokle vagy ugy kügyetek szavakat,hogy letudjam irni az emailt neki,köszönetel erika miskolcrol-sürgöss válaszra várva,az emelemre sziasztok

  Válasz
 3. Nikolett

  heló, én is felnéztem erre az oldalra,mert hát igazából 4 éve tanulok angolt,és még ha egy Amerikai sráccal beszélek,akkor azt sem tudom,hogy mit mondjak,csak makogok össze vissza.. :S na hát és. én úgy döntöttem,ahogy olvastam itt ezt a sok kommentárt hogy tényleg érdemes lesz megfogadni,ezt a sok jó „tanácsot” mert így lehetséges hogy folyékonyabban tudunk majd beszélni. Igazából én arra jutottam,hogy minden nap legalább 1- 1,5 órát töltök el angol szavak/mondatok tanulásával illetve gyakorlásával,és sikeresem haladok a jó út felé. ugyanis most megyek 7. osztályba,és a továbbtanulásnál,meg kéttan nyelvűre szeretnék menni. de ez még kicsit sem biztos.attól függ.hogy javítok-e . szóval annyit szeretnék én ebböl az egészből kihozni,hogy az embernek tanullni kell ,mert ha nem tanul, most pl nyelv/akármilyen másik tantárgy., hogyha nem tanul,akkor az ember nem viszi semmire se, ezek nem nagy szavak ,de mégis leírtam,és remélem hogy mindenki észbe kap, még az is aki egész életében nem tanult angolt és most szeretne,de már úgy gondolja késő. NEM. SOha sem késő. a nyelv tanulás (szerintem) akár milyen idős is a felnőtt/(gyerek)tini akkor is van lehetősége hogy meg tanulja ujra/elsőnek az angolt,és hogy hogyan lehet folyékonyan beszélni? szerintem is úgy,hogy nagyon sokszor elkel ismételni,és ha nem megy,akkor újra és újra. és újra. erre ennyit tudok csak mondani: KITARTÁS ,és majd sikerülni fog. =D ,de senki se várja hogy egyik nap elkezd tanulni angolul meg ismételgeti. ,és hogy másik nap meg meg nem tud semmit se és feladja. Nem ezt nem szabad feladni,mert amint mondtam, akkor az ember semmire sem fogja vinni az életben.
  Én csak ennyit akartam ide írni. és remélem hogy mindenki megfogadja mindenkinek a tanácsát.:D

  További szép napot.!
  Üdv. Nikolett

  Válasz
 4. M. László

  Kedves Mindenki!

  A magam részéről úgy próbálok meg folyékonyan beszélni, hogy egyes mondatokat sokszor elismétlek. Az eredmény az, hogy ezeket gondolkodás nélkül ösztönösen és gyorsan kimondom, vagy, ha más mondja megértem. Amiket viszont nem gyakoroltam így, lassabban is mennek. Kiszámoltam négyezer év alatt tanulok meg minden angol mondatot. Kivéve, ha a gyakorlás segíti a többi mondat használatát is. Ebben reménykedek.

  Válasz
 5. Csilla

  András!!!!
  Én a kezdő szintet,kb 20 óra után otthagytam,és tvábbmentem a haladóba…
  DE az meg annyira nehéz h nem értek az orábol.
  Ami azt jelenti,hogy akikkel járok ök tudnak folyamatosan beszélni,én nem.MIT csináljak???

  Válasz
 6. bela

  @Marcsi@Marcsi

  Tisztelt Marcsi, és Neményi Úr!

  Én viszont nagyon kitartó vagyok, van olyan mondat amit 600-szor ismételtem el, nem hazudok 600-szor, számoltam.
  Nagyon sok mondatot ismételtem, már majdnem egy éve 4-6 órát tanulok angolul, naponta így, hogy mondatokat ismételek. (egy mondatot kb 300-350-szer, van amit többször kell)

  Mégsem beszélek folyékonyan. (Meg akadozva sem) Mi lehet az oka?

  Ha meg kell szólalnom mindjárt olyan szavak jutnak eszembe, amit soha nem tanultam, főleg oroszul, és németül…
  Már nem is emlékszem mikor tanultunk oroszt (talán 30 éve), németet meg sosem tanultam….

  Extrém hihetetlen helyzet mi?

  És sajnos nem tudok vele mit kezdeni, viszont nagyon elkeserít.

  Úgyhogy én tök örülnék ha csak lusta lennék és unnám ….

  Minden jót

  B.

  Válasz
 7. Nagy Márti

  Kedves András!
  Nagy reményeket fűzök az Ön módszeréhez. Ha jól számolom ezennel válok negyedszer újrakezdővé. Tudom, hogy bennem is van hiba, de a módszer mindenekfelett fontos.
  Rettenetesen sajnálom az elvesztegetett időt, de vallom, hogy soha nem késő. Én már elmúltam ötven éves, van nyolc gyermekem, és pontosan az ő létük döbbentett rá arra, hogy a nyelvtudás az, ami leginkább hiányzik az életemből. Éppen ezért szeretnék nekik példát mutatni azzal, hogy ismételten újra kezdek. Szükségem is van rá nagyon, mert ECDL vizsgára készülök, és sokszor agybajt kapok attól, hogy nem értem a számítógép utasításait, mert minden angolul van.
  Sajnos be kell látnunk, hogy iskolarendszerünk még mindig nem tökéletes a nyelvoktatást illetően. Ha valaki nem tudatosan célorientált, vagy nincs kimagasló nyelvérzéke, nem tudja megszerezni a nyelvvizsgát érettségiig. Kellenek hozzá a külön órák. De mi van akkor, ha (nézzük az én példámat) erre nincs pénze a családnak? Marad a külföldi nyelvtanulás. Én egyfolytában azt szajkózom nekik, hogy menjenek, menjenek. Szerencsére hallgatnak rám.
  Egyik fiam most Németországban gépészmérnöknek tanul ösztöndíjjal, angolul hallgat, közben németül is tanul. Egyik lányom szintén Németországban van, nyelvet tanul. Egy másik fiam Franciaországba készül egy évre dolgozni érettségi után, nyelvtanulási szándékkal. Ennek persze anyagi okai is vannak. Egy másik lányom most jogász hallgató. Mit fog kezdeni a diplomájával nyelvtudás nélkül? Van ugyan középfokú nyelvvizsgája, de inkább nem szólal meg, mert nem akar „égni”. Tehát alapos nyelvtudás nélkül mit kezd a papírral …? Szerencsére többi gyermekem is látja már, hogy a nyelvtudás rettenetesen fontos, hiszen ezáltal lehetőségeik tárháza egyre bővül. Egy jobb fizetést kínáló multi cég szóba sem áll olyan emberrel, akinek nincs legalább egy, de inkább kettő nyelvvizsgája.
  Tehát eddigi mondandómat összegezve: nyelvtanulás, nyelvtanulás és még mindig nyelvtanulás. SOHA NEM KÉSŐ!!!
  Javaslom mindenkinek, aki Önnel kezd el tanulni, hogy írja is le, amit megtanulni készül. Mi nagyokos tanárok állítjuk, hogy a leírt anyag 30%-a megmarad. Sok sikert kívánok mindenkinek és persze magamnak is.
  Segítségét pedig előre is köszönöm!
  Márti

  Válasz
 8. Borbély Csilla

  TISZTELT ANDRÁS!!!
  ÉN HALLGATOK KÖNNYŰZENÉKET,A YOUTUBE -N ÉS ONNAN A LYCRIC OLDALON TANULOM AZ ANGOLT.VIDEOKLIPPET ELŐSZŐR MEGNÉZEM,MAJD EGYÜTT ÉNEKELEM,AZ ÉN ORBITÁLIS HANGOMMAL,MINTHA BESZÉLNÉK.EZ JÓ MÓDSZE R???

  Válasz
 9. Neményi András

  @andrea

  Kedves Andrea!

  Ismétllés, ismétlés, ismétlés.

  Addig, amíg megragad. Írjon, mondjon azzal a szóval, ami nem ragad meg 20 -30 mondatot. Előbb-utóbb megragad.

  Válasz
 10. Turcsányi Dóri

  @Marcsi

  Kedves Andrea !
  Nekem ugyan ez a problémám, csak azzal a különbséggel, hogy nem külföldön dolgozom. Bár tudom, hogy ez nem vigasz, de sok sikert kívánok a nyelvtanuláshoz, biztos, hogy menni fog ez, különösen úgy, hogy külföldön dolgozik.

  Üdv. Dóri mami

  Válasz
 11. andrea

  Kedves András!

  Jelenleg külföldön dolgozom, az angol nyelvet minden nap használom, de sok gondot jelent, hogy a megtanult szavakat nem tudom felidézni, akárhányszor szótárazom ki őket. Hiába ismételgetem el százszor, próbálom mondatba tenni őket, próbáltam a szótanuló kártyákat is… mindhiába. Van egy korlátozott szókincsem, de újabb szavak nem ragadnak meg. Persze megértetem magam, de amit mondanak azt inkább kitalálom mint megértem. Ezért sokat küszködök a nyelvvel. Tudna esetleg valami egyéb módszert ajánlani, hogy beépüljenek az új szavak is a szókincsembe.

  Üdvözlettel:Andrea

  Válasz
 12. Zsuzsa

  @Neményi András
  Kedves András!

  Nagyon köszönöm a segítséget, megnézem a PONS-t.
  Tudom, hogy tanár kellene, mihelyt lehetőségem nyílik rá beiratkozom órára, de el akartam kezdeni, mert eddig mindig csak halogattam a tanulást.

  Üdvözlettel:T. Zsuzsa

  Válasz
 13. Neményi András

  @Zsuzsa

  A New Headway 3rd Edition sokkal jobb lett. Mindenképpen kell hozzá tanár.
  Az, hogy mennyire nyelvtan centrikus, az nézőpont kérdése.
  Átlagos. A Streamline English-hez képest erősen nyelvtan centrikus. Olyan mint a Strategies. A Blackburn vagy a Czobor-Horlaihoz képest nem nyelvtan centrikus.

  Egyedül, otthonra nézze meg a PONS-t.

  Válasz
 14. Zsuzsa

  @Balázs – Kedves Balázs!
  Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velem tapasztalatait! Az én célom is a kb. 2 év alatt középfokú nyelvvizsga szint elérése.

  Természetesen csak kiegészítésnek, gyakorláshoz keresek hanganyagokat, feladatsorokat a rendes tananyag (könyv+cd+munkafüzet) mellé. Persze próbálkozom saját magam is mondatokba fűzni az eddig tanultakat, de nem árthat, ha több oldalról közelítem meg a kérdést. Most nem szeretném félbehagyni, magamnak szeretném bebizonyítani, hogy képes vagyok rá.

  A New Headway helyett milyen könyvet ajánlana nekem? Én is úgy érzem, hogy több gyakorlatra lenne szükségem, márcsak azért is, mert otthon tanulok.
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 15. Balázs

  @Zsuzsa – Kedves Zsuzsa! Néhány személyes tapasztalat:
  1. A New Headway sorozat szerintem elég nyelvtan központú, ettől vannak sokkal kommuniktívabb könyvek is, lehet, hogy az első kötet elvégzése után érdemes lenne váltania.

  2. Az Effortless Englishnek vannak olyan anyagai, amik már kevés angoltudással is használhatók.

  DE: az Effortless English vagy más „alvatanulós” anyagok nem csodaszerek… Én még nem láttam olyat, hogy valaki csak ezekből az anyagokból komoly nyelvtudásra tett szert.

  A saját példámból tudok kiindulni: nyelviskolai keretek között – 42 éves fejjel – kezdőtől végig mentem a középfokú nyelvvizsgáig 2 év alatt. A nyelvvizsga után azt éreztem, hogy már csak egy kicsi hiányzik hozzá, hogy tényleg tudjam használni a tanultakat. Ekkor került elő az Effortless és tényleg jó. Ezzel nem azt mondom, hogy eddig kell várni a használatával, az első anyagokat el lehet kezdeni… Meg persze az is igaz, hogy ha bármit hallgat angolul, azzal segíteni fog magán.

  Apropó: a Youtube-on van egy „misterduncan” nevű amerikai fickó, ő is csinál ingyenes leckéket, nagyon szórakoztatóak és feliratozza is. Érdemes megnézni…

  Válasz
 16. Zsuzsa

  Kedves Nyelvtanulók!

  Néhány hónapja kezdtem el újra (nem először) az angol tanulást. A fiam most tette le a felsőfokú nyelvvizsgát, és sokat segít nekem. A New Headway Beginner-ből tanulok, „már” a 7. leckénél vagyok és nagyon élvezem, de a beszédet nekem is gond gyakorolni. Bár a fiam sokat segít, azért Neki az érettségi az elsődleges feladata, és én itthon tanulok, nem tudnám megoldani a nyelviskolát. Olvasva Benneteket, és Önt, Kedves András, elkezdtem a rövid kis olvasmányokat visszamondani fejből, talán ez segít. Tudom, hogy még a legelején vagyok, de szeretném most NEM feladni. SZeretném kérdezni, hogy az Effortless English kezdőknek is használható, vagy ezzel várjak még?
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 17. Csaba

  Szia Ági!

  Jó neked, hogy angol tanár vagy! Sok sikert a továbbiakban is!

  üdv: Csaba

  Válasz
 18. Ági

  Kedves mindenki, aki fél az ismételgetéstől!

  Én is gyűlölöm a monotóniát, de az ismételgetést ösztönösen mindig is csináltam: rászoktam arra, hogy olyan mondatokat ismételgetek, amiket anyanyelviektől hallottam és megértettem, például filmekből vagy zenékből. Ezeket séta, vezetés mosogatás közben mondogatom, és próbálom fokozni a tempót. Akkor elégszem meg, amikor úgy érzem, már egész jól visszaadtam a hangulatát. Ezután, csak a játék kedvéért, átteszem másik igeidőbe vagy másik személybe, és ezt is próbálom úgy, mintha az a filmszereplő lennék, aki mondta vagy mondhatná. Játszom. Később rászoktam arra is, hogy megpróbálok angolul gondolkodni, vagyis kiagyalni mondatokat arról, amit épp csinálok vagy gondolok. Mikor sikerült összeraknom egyet, akkor megint elkezdek vele játszani: én helyett ő, mi helyett te, stb. Ha buszra kell várni, az ilyen időtöltés kincset ér. Meg néha megpróbálom lefordítani azt, amit valaki mond – pl egy utastársam. Nem mindent, csak egy-egy mondatot. Ezzel is el lehet játszani. De volt már, hogy fejben vitatkoztam a férjemmel, de pár mondatot angolul. Segített összeszedni a gondolataimat. (A valódi veszekedésig nem is mindig jutottam el, mert találtam megoldást… – Persze kommunikálni azért kell…!)
  Most már nem mindig angollal csinálom ezt, hanem olasszal, mert már angoltanár vagyok. XDD Ezt persze rengeteg hagyományos típusú tanulás és ösztönös ismételgetés segítségével értem el, de én akkor azt hittem, hülyeség amit csinálok. Most már tudom, hogy jó!
  Ja, és még valami: DVD-n nézem a kedvenc filmjeimet, a feliratok nyelvét cserélgetem, vagy kikapcsolom, mikor mennyire vagyok fáradt, és visszamegyek jelenetekre. A hallásértés nagyon gyorsan fejlődik így és jól érzed magad közben. Sajnos olasz filmjeim még nincsenek, a RAI csatornán meg túl gyorsan beszélnek, de a nyelv dallamát nagyon élvezem! Szerintem egy egyéves gyerek is annyit ért a mi beszédünkből, amit én most az olaszból, csak ő benne van a szituációban és az érzelmeket meg a szituációkat fogja fel. Lehet, hogy nem kell olyan maximalistának lenni eleinte…

  Válasz
 19. Csaba

  Szeretnék reagálni azokra a hozzászólásokra, akik azzal jöttek elő, hogy nekik a nyelvvizsga a diplomához, vagy éppen más dolgokhoz kellenek. Én úgy gondolom, addig, amíg valaki azzal jön elő, hogy három műszakban dolgozik vagy két gyerek mellett nem tud tanulni, vagy egyéb, nos, ők, NEM FOGNAK MEGTANULNI ANGOLUL. A nyelvtanulás sok lemondással jár és alapvetően önmagunk megreformálásáról szól. Ez egy verseny és a cél a nyelvtudás. Aki elindul egy versenyben ÉS végig sem akarja futni, mint például egy Maratont, akkor ne is induljon el. Nos, ezzel nem szerettem volna senkit sem megsérteni, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy el kell jutnunk mindannyiunknak arra a szintre, amikor csak arra a nyelvre koncentrálunk, amit éppen tanulunk, ÉS nem erőlködéssel koncentrálunk, hanem valami belső kényszerből,és ez a kényszer viszont jó érzés és nem rossz. A nyelvtanulás arról szól, miként tudom magam úgy megváltoztatni, hogy közben mások érdekeit sem sértem meg, tehát elég idő jut a gyermekekre, de a tanulás is halad szépen előre……

  Válasz
 20. Pásztor Edina

  Tisztelt Neményi András!

  Örülök hogy van ez a lehetőség amit felkínált.ÉN is tanulgatom az angolt mivel irodavezető szakot végeztem és kell a nyelvvizsga hozzá.De sajnos kevés az időm a tanulásra olyan munkakörben dolgozom (3 műszak).Próbálkoztam a nyelvvizsgával de sajna nem jött össze,és nekem is a beszéddel vannak gondok..Megértem nagyjából de nehezen tudok válaszolni a kérdésekre.Jó lenne ha olyan tanácsot is tudna adni hogy lehet kellőképpen nyelvvizsgára felkészülni.Előre is köszönöm!

  Válasz
 21. Neményi András

  @Marci
  Nem a világ vége, ha az embert néha kinevetik.
  Velem is megtörtént párszor, főleg amikor összetett szavakat gyártottam magyarból.
  Minél többet beszél, gyakorol az ember,
  minél nagyobb a szókincse, annál ritkábbak a bakik.

  Válasz
 22. Vághy József

  Marci!
  Keress olyan klubbot.ahol a nyelvet gyakorolni és megtanulni szándékozók jönnek össze
  Különböző szintű nyelvtudással rendelkező emberek egymás között nem feszélyeztetik magukat
  Persze a legjobb az,ha az ember anyanyelvi környezetben
  tud hosszabb rövidebb időt eltölteni,annál hatásosabb tanulás nincs!

  Válasz
 23. Marci

  A nyelvtanuláshoz türelem kell. Régen én is úgy voltam,hogy nehezen értettem meg amit mondtak aztán néhány film angol nyelven magyar felirattal, jó pár cnn-en bbc adás a tv-ben és zene hallgatás segített abban hogy ma már megértem minden szót kitudok venni amit mondanak a gond maximum az ha nem ismerem a szót,de a szövegkörnyezetből sokszor kitudom venni hogy mit beszélnek.
  A probléma nálam az,hogy nehezen tudok beszélni.Ha vmit le kell fordítani az megy,de magamtól nehéz…igazából félek,hogy vmi hülyén fog kijönni vagy vmi.Ezen hogy lehetne segíteni??

  Válasz
 24. Csaba

  az előző mondatban, a türelem előtt a kell (szükséges) szó már- már ordít, hogy tegyem oda. Na így kell kiérezni az angol mondatokban is a hiányt! :)

  Válasz
 25. Csaba

  Sziasztok!

  Nagyon fontosnak tartom, hogy önmagunkat győzzük le! Ehhez pedig az angol nyelvtanulás a lehető legjobb módszer. Egy -egy angol mondatot, ami persze kellően egyszerű és érthető, addig és addig kell gyakorolni, amíg automatikusan nem megy szinte fejből, azonnal. Ez a módszere a hatékony beszédalkotásnak. Először nehéz, mert az agyunk alapvetően mindig ki akar javítani bennünket, hiszen nem ehhez a nyelvhez (ebben az esetben ez a nyelv az angol nyelv) van hozzászokva. De később, amikor már hatékonyan begyakoroltunk a mondatot, szinte már kiérezzük a hibákat akkor, ha nem úgy fordul elő, ahogy mi begyakoroltuk. Amikor kiérezzük a hibát, holott mi magunk magyarok vagyunk, és kiérezzük a hibát az angol mondatban, na akkor vagyunk sínen, az a jó tanulás, ehhez azonban nagyon sok idő és legfőképpen sok- sok türelem. :)))))))

  Válasz
 26. Neményi András

  @Gabor Jozsef

  Kedves Gabor Jozsef!

  Nem teljesen értem a kérdését.

  Az a kérdése, hogy lassan érti meg az angol szöveget?

  Vagyis megérti, de sokat kell rajta gondolkodnia?

  Válasz
 27. Gabor Jozsef

  Nalam a fo gond az hogy gyorsabban beszelek ,mint ahogy megertem amit mondanak.Valoszinu azert mert konyvbol tanultam es keves lehetosegem van a gyakorlasra. Mit tehetnek hogy gyorsabban erzekeljem a hallott szoveget

  Válasz
 28. Andrea

  @Balázs
  Szia Balázs!Rákerestem az oldalra…nem hangzik rosszul:)mindenképp csak bankkártyával lehet fizetni?Postai úton nem?Annyira nem hiszek ebben a fizetési módban…
  Amit megadtak árnak az mennyi tananyagra vonatkozik?Te mióta tanulod ezzel a módszerrel?Légy szíves válaszoljál!gy.andy@citromail.hu

  Köszönöm:Andrea

  Válasz
 29. Marcsi06

  Csak megerősíteni tudom, amit Balázs írt az Effortless-ről.
  Én is ezt gyakorolom.
  Az előzményekről röviden: Egy évig jártam egy nyelviskolába kezdőként, ahol hagyományosan próbáltak minket megtanítani az angolra: sok nyelvtan és házi feladat, az órán minimális beszéd, egy kis magnóról való hallgatás.
  Második évben nem folytattam középhaladóként, mert úgy éreztem nincs semmi értelme. A csoport 80%-a is valószínüleg ezért hagyta abba még az első év közben.
  Amit én el akartam érni vele-a beszédkészség kialakulása-azt még csírájában sem láttam kibontakozni. Én 45 évesen kezdtem el komolyabban angolul tanulni, és nem a nyelvvizsgákra hajtok, csak szeretném magam megértetni külföldön.
  Több mint hat hónapja csinálom az Effortless-t és szerintem jó lesz. Szinte minden nap gyakorolok, mert Andrásnak igaza van, másképp nem megy.
  Én élvezem, nem kötelezettségként fogom fel a tanulást, hanem lehetőségként, ami megnyílt előttem. Húsz évesen nem is álmodhattam ilyen jó nyelvtanulási lehetőségekről, módszerekről.
  Próbáljátok ki, szerintem megéri.

  Válasz
 30. Anita

  Kedves Balázs!

  Én is épp az EE hanganyagait hallgatom (most kezdtem a 2.szintet) és tényleg kiváló, csak ajánlani tudom Marcsinak és mindenkinek!
  Teljesen egyetértek Neményi Andrással – nem kell türelmetlenkedni – a folyékony beszéd nem megy egyik napról a másikra, hiszen egy kisgyerek is évekig hallgatja az anyanyelvét mire megtanul összefüggően beszélni, de megtanul! Fontos az is, hogy mindig pozitív érzelmi állapotban álljunk neki a tanulásnak és ne pánikoljunk, ha nem értjük meg a hallott szöveget elsőre, csak hallgassuk rendszeresen és megtörténik a csoda, elkezdjük érteni is! És ez a sikerélmény visz mindig előre. Kicsit olyan mint a sport: elszántság, kitartás, következetesség kell hozzá, de minden egyes apró siker hatalmas örömforrás is egyben! És akkor még a gyakorlati hasznáról nem is beszéltünk.

  Válasz
 31. Papp Sándorné, Ani

  Kedves András!
  Köszönöm a figyelemfelkeltő és hasznosítható tanácsokat.
  Igyekszem ezt a módszert alkalmazni.
  Próbálkoztam már ezzel is, de valóban unalmas, ahogy a többiek is írják, de most olyan erővel él bennem a vágy a beszéd megtanulására, hogy mindent meg fogok tenni a várható eredmény reményében.
  Köszönöm, köszönöm a biztatást!
  Hálás üdvözlettel: Ani

  Válasz
 32. Balázs

  Kedves Marcsi!

  Vannak ám átmenetek a „papagáj képzők” és a „nyomassuk a nyelvtant” módszerek között. Ilyen pl. az Effortless English nevű tananyag (keress rá a neten), ahol az ismétlés, sulykolás elég szórakoztató módon valósul meg. (És mellesleg nagyon hasonlóak a módszertani alapelvei, mint amiket András is próbál belénk sulykolni…)

  Balázs

  Válasz
 33. Magdus

  Kedves András!

  Nagyon örülök a bejegyzésének :-) Erőt ad nekem. Mert – bár még csak a kezdeteknél tartok -, de már össze tudom rakni a szavakat, mondatokat (írásban és szóban egyaránt, mivel a tanárom a nyelv felépítését, logikáját megértette velem :-), viszont elkeserített, hogy csak lassan… De akkor kitartóan gyakorolok, s remélem, az eredmény nem marad el!

  Mindenkinek jó tanulást kívánok!

  Válasz
 34. Marcsi

  Tisztelt Neményi András!

  Igen, vannak olyan módszerek ahol a mondatok folyamatos ismétlésével érnek el eredményeket. Én is kipróbáltam egyet, a Kreatív angolt. Csakhogy- véleményem szerint – ez a módszer azoknak az embereknek való akik kitartóak, türelmesek, elviselik az egyhangúságot. Sajnos én rettentően untam és egy idő után már elő se vettem. Hát ez a baj velem. Tudom hogy ismételgetni kéne, de.. az unalmas. Inkább olvasok mindenfélét. Persze ettől még nem fogok tudni beszélni. Tudom hogy erőt kellene venni magamon és gyakorolni a beszédet. De ez egyedül nem megy. Arra pedig hogy hangosan mondjam a mondatokat és ismételgessem újra és újra – sajnos nem vagyok alkalmas….

  Üdvözlettel:

  Marcsi

  Válasz
 35. Tóth Erzsébet

  Tisztelt Neményi András!
  Igen, sajnos nálam is ez a probléma, hogy nagyon nehezen megy a beszéd. Tudom a szavakat, de lassan megy a mondattá formálásuk.
  Mától úgy fogom tanulni az angolt, hogy egy mondatot addig ismétlek, amíg folyékonyan nem megy. Bízom e módszer sikerében!
  Köszönön a tanácsot!
  Üdvözlettel,
  Erzsébet

  Válasz