A tudás a fontosabb, vagy a papír?

Tulajdonképpen úgy lenne logikus, hogy az ember először megtanulja a nyelvet, és utána, ha erről papírra is szüksége van, akkor elmegy, és leteszi a nyelvvizsgát.

  Ez a folyamat azonban időnként megfordul…

Legyen meg a nyelvvizsga, mert tőlem úgyis csak a bizonyítványt kérik! – mondják sokan. Emiatt főleg a vizsgára készülnek, típusfeladatokat gyakorolnak, aztán előbb-utóbb majd csak sikerül a vizsga (inkább utóbb).

  Ezzel kapcsolatban érdekes fordulatot vettem észre mostanában. Több tanulónk hagyta abba tavasszal a tanulást, mert megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül, és akkor úgy gondolta, hogy a nyelvtudásra nincs is szüksége.

  Eltelt pár hónap, és…
…és most jönnek angolt tanulni…

Először megkönnyebbültek, hogy nem kell nyelvvizsgát tenniük, aztán rájöttek, hogy az angol nélkül nem boldogulnak a munkában.

  Rájöttek, hogy a tudásra van szükségük.

  Igazuk van. Állásinterjúra is sokkal előnyösebb megbízható idegen-nyelvtudással felvértezve érkezni, mint vidáman lobogtatni a diplomát, hogy bizony, nyelvtudás nélkül sikerült megkapni…

Ön mit gondol erről?
Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

463 hozzászólás a(z) “A tudás a fontosabb, vagy a papír?” bejegyzéshez

  1. Horváth Rozália

    Tisztelt Neményi Úr!

    A vélemémyem sok hozzászólóéval egyező! A beszéd mindennél fontosabb! Nekem is van nyelvvizsgám, az írásbeli teszt hiába 99%-os ha nem mer az ember megszólalni, mert mindíg azon agyal hogy hogyan mondom helyesen! Sajnos nálunk főleg az islolából én arra emlékszem, mikor a lányom ( német nyelvtagozatos osztályba járt) igeragozással kezdték 2.osztályban, amikor még magyarul sem ragoztak, azt sem tudta mi fán terem! Ebben segítsen egy szülő! Sokat lehetne erről mesélni, de gondolom nem Önnek! – gondolom tapasztalt eleget! Csak beszélni beszélni, és ha az már megy lehet szó a holyes alkalmazásról is!

    Válasz
  2. DÁVID JÓZSEFNÉ

    NEKEM EDDIG IS AZ VOLT A VÉLEMÉNYEM, HOGY ELŐSZÖR MEG KELL TANULNI BESZÉLNI,MAJD UTÁNA MEG KELL TANULNI A NYELVTANT. AZ ANYANYELVÜNKET IS ÍGY TANULJUK.

    Válasz
  3. Gáspár Béláné

    Kedves András!
    Nekem is az a véleményem ,hogy fontos a nyelvtudás.!!!Én 53 évesen kezdtem az angolt tanulni.Nem könnyű bevallom!!De megéri a fáradságot.!Beszéd a fontos!Magabiztosságot ad!!
    Hiába van valakinek nyelvvizsgája,ha kint az életben nem mer és nem tud megszólalni.
    Soha nem késő elkezdeni!!

    Válasz
  4. Ernő..

    45 évvel ezelőtt Szlovenszkóban rossz vonaton ültem. A kalauz szétcincált! Magyarozott! Azóta már Csehben sokat szállítottam, oroszul igyekeztem kommunikálni, megértettek!.. tanítottak csehül… Üdv: Kedves Mindnyájunknak

    Válasz
  5. Kürtössy Ákos

    Én azt mondom, az a legjobb,ha van papír és van mögötte megfelelő tudás.

    Válasz
  6. Kocsmár Sándor

    Szerintem a tudás,mert papírral nem tud érvényesülni.Vannak helyek,ahol a viszont bizonyítvány nélkül nem lehet kezdeni.Én szerettem tanulni,sajnos a világ változott.Megöregedtem,papírt tekintik fontosnak.Az élet bonyolult,mindenki másként értékeli.Az előrehaladást a tudás biztosítja.Tisztelettel!

    Válasz
  7. Magyar Såndornė

    kedves András!
    Nekem is az a véleményem,igy 70 évesen aki most tanulom az angolt,hogy nincs szūkség a papirra,legalábbis nekem.A nyelvet kell beszėlni és tudni a gyakorlati ėletben.Ūdv.Magyarné Margo

    Válasz
  8. Hornyák Éva

    Tisztelt András! Én úgy érzem, hogy először is a tudás a legfontosabb, és utánna a papír! Tudás nélkül nem igazán ér a papír valamit! Nekem több szakképzettségem van, de azokat mindig tudtam érvényesíteni, mivel mindegyiké megszenvedtem! De volt értelme, mert még mai nap is hasznosítom őket!
    Tisztelettel: Évi

    Válasz
  9. György Zoltán

    Tisztelt András!
    Szerintem a tudás a fontos nem a papír !
    Mit érek a papírral ha nem tudok megszólalni az adott nyelven !
    A szókincs a legfontosabb mert vele boldogulni lehet jobban !
    Üdv. G Zoltán

    Válasz
  10. Gyenese Endréné

    Tisztelt András! Köszönöm, hogy kiváncsi a véleményemre.Bár koromnál fogva,- hisz tizenöt éve már nyugdíjas vagyok-, nem valószinü, hogy nyelvre és nyelvvizsgára szükségem lenne, munkavállaláshoz.Mégis azt javaslom a mai fiataloknak, hogy a nyelvtudásra a mai világban egyre nagyobb szükség van és lesz..Úgy gondolom, hogy csak alapos nyelvtudással szabad nyelvvizsgára menni,mert a papír lehet ugyan fontos, de az alapos tudás még fontosabb.

    Válasz
  11. Csikós Sándorné

    Mindkettőre szükség van egy állás betöltéséhez. A papír nélkül felvételi beszélgetésre sem kerül sor. Viszont, ha már kiválasztanak valakit a beszélgetésre is, ott már bizonyítani kell a beszéd nyelvtudást is. Én már nyugdíjas vagyok, nem érint. Amikor még dolgoztam, s vezető állásra jelentkeztem, előfordult, hogy csak annyit kértek, legalább félóráig beszélgessek el idegen nyelven a tulajdonossal. Ha már a szóbeli megmérettetésen sikeresen átestünk, a munka során már az idegennyelvű írás tudást is bizonyítani kell. Szeretek utazni, ehhez pedig elsősorban a tudás a fontos, csak kevés szabad időm van és már a memóriám sem a régi, de nem adom fel! Legfeljebb lassabb tempóban haladok a tanulással. Tetszenek a tananyagai. Sok sikert kívánok Önnek a további munkájához!

    Válasz
  12. Váli Tiborné /Julika/

    Kedves András! Régen, mikor még fiatal voltam, a munkahelyeken nem nagyon beszéltek idegen nyelveket.
    Az idősebbek iskolás korukban a németet, a fiatalok az oroszt tanultuk. A többség a kötelezőség miatt, nem nagyon igyekezett az elsajátításával, mivel a munkahelyeken nem volt követelmény. Csak a külkereskedelem területén dolgozók kaptak nyelvpótlékot. Nekem jól ment az orosz, szívesen tanultam. Sajnos hadiárván nőttem fel, falun. Beteges anyánk nem tudott, s nem is akart taníttatni a 8 általános után, pedig osztályelső tanuló voltam. A két bátyám katona volt . Pápára kellett volna a Közgazdasági Technikumba busszal utazni kb. 8-9 ki-lométert naponta oda és vissza is.
    Anyám hadiözvegyi nyugdíja és és az én hadiárva ellátásom kevesebb volt, mint a tanuló buszbérlet. Ezért Budapestre jöttem dolgozni, hogy munka mellett tanulni tudjak. /otthontól 200 km-re/ . Tanulás nélkül nem tudtam elképzelni az életemet. Mindig osztályelső voltam. Valamit mindig tanultam. 66 éves koromban vizsgáztam utoljára 2o-on – 3o-on éves főiskolai és egyetemi végzettségű fiatalok között a legjobb eredménnyel. 2 éves gyors és gépírás után Közgazdasági Technikumban érettségiztem . Ezután heti 2×2 órában, munka mellett 1 évig tanultam németül, mivel kellemetlenül éreztem magam, amikor a németül beszélő turisták kérdezgettek és én nem értettem őket. Több keletnémet családdal szobakiadás során kapcsolatba, barátságba kerültem. Meg is hívtak Berlinbe és Rostockba engem is magukhoz. Több évtizedes barátság jött létre főleg egy rostoki családdal. NDK-ba többször utazgattam mindenfelé és németekkel beszélgettem a vendéglői ebédeléseim során, így magam is igyekeztem a német nyelvtudásomat gyarapítani. Több érettségihez kötött 1 éves tanfolyamot végeztem el, hogy jobban tudjak boldogulni . Szerettem dolgozni és tanulni is. Szívesen segítettem a munkatársaimnak is, ha valamit nem tudtak egyedül megoldani.
    Tisztelettel üdvözlöm. Várom a további német leckéket. Váli Tiborné Julika

    Válasz
  13. Varga Péterné

    Kedves András! Én már nyugdíjas vagyok. Nekem nyelvvizsgára nincs szükségem. Én azért tartom fontosnak a nyelvtanulást, mert ha külföldre utazom, könnyebb kommunikálni. Nyelvtudás nélkül nagyon rosszul érzi magát az ember. A tudás a lényeg, nem a papír. Üdv.: Anna

    Válasz
  14. József

    Nincs szükségem nyelvvizsgára ! A nyelvtanulást idős koromra tekintettel főként agytornaként végzem, mert a rövidtávú memóriám sajnos romlik. A kiejtést viszont hang nélkül nehezen tudom megtanulni.

    Válasz
  15. Vágó Cecilia

    Véleményem szerint abszolút a nyelv tudása számít és nem az, hogy milyen „papír” van róla!Elég baj az,hogy azokon a munkahelyeken ahol a nyelvtudás szükséges, csak a papírt kérik, ahelyett,hogy az adott nyelven pl. egy beszélgetést folytatnának a jelentkezővel.

    Válasz
  16. Tóth Margit

    A nyelvtudás fontosabb, mint a papír. A véleményem ez. Én nem is akarok vizsgázni csak tudni a nyelvet. Bár már vásároltam Öntől könyveket, de még időm nem volt belenézni se, nemhogy tanulni. Még mindig időhiánnyal küzdök. Üdvözlettel: Tóth Margit

    Válasz
  17. Kalászi Mária

    Kedves Mester,
    A tudás a lényeg.Minden területen ellenzem a papírformát. Ügyes cégek már úgy hirdetnek: nyelvtudással rendelkezőt keresünk.
    Ettől függetlenül, nálunk még korai hogy diplomához nyelvvizsgát is kérjünk, ha a foglalkozásl profilja nem a nyelv.
    Miért van az, hogy a legokosabb ember is kénytelen magánórákat venni, ha nyelvvizsgát szeretne tenni?

    Válasz
  18. Sándor Medzibrodszky

    Kedves András!
    A koronavírus járvány előtt sok diploma bentragadt, mert a diplomához szükséges nyelvvizsga hiányzott.
    A járvány miatt meghozott új rendelet, miszerint nyevvizsga nélkül is lehet diplomát szerezni, nem biztos, hogy jó döntés volt. Erre alapozva sokan úgy gondpolják, hogy nincs szükségük idegen-nyelvtudásra, mert anélkül is megkapják a diplomát. Az első állásinterjú alkalmával azonban kiderül, hogy gyenge nyelvtudással nem sok esély van a kiszemelt állás megszerzésére!
    Tisztelettel: Medzibrodszky Sándor

    Válasz
  19. Erzsébet Hatlaczky

    Szerintem a tudás a fontos nem a papír !
    Mit érek a papírral ha nem tudok megszólalni az adott nelven !
    A szókincs a legfontosab , hogy tudjak konzultálni !

    Erzsébet

    Válasz
  20. Friedel józsefné

    Naiv az az ember aki csak a papirért tanul,Ha az ember energiát fektet valamibe legyen értelme is

    Válasz
  21. ARANY ZSOLT

    Tisztelt Tanár Úr! Non scholae, sed vitae discimus! Igen, az életnek tanulunk! A mindennapi alkalmazás, ill. a meg-értés érdekében szükséges a nyelvtudás! A „papírra” csak akkor van szükség, ha a nyelvtudást hivatalosan is dokumentálni kell! Sok minden történt az elmúlt időszakban, melyet az idő majd „orvosol”! További jó egészséget kívánok tisztelettel! Arany Zsolt. Tata, 2020. 10. 17.

    Válasz
  22. Kajtár Ágnes

    Tisztelt András!
    Nyilván a nyelv vizsga ahhoz kell, hogy a bemutatkozásnál be tudjam adni a megfelelő dokumentumokat. Ezeknek a gyakorlati jelentősége egy másik kérdés.Fontos a gazdag szókincs, és jó kommunikáció szerintem.

    Válasz
  23. Zsolt László

    Én magamról csak annyit mondanék hogy rendelkezem nyelv vizsgával alap fokon. De az életem eddig úgy alakult hogy nem volt szükség rá. Ezért nagyon megkopott a nyelvtudásom. Most azonban ismét szükséges a napi teendőm ellátásához ezért fordulok Önhöz. Segítségét előre is köszönöm. Maradok tisztelettel :Janovich Nagy Zsolt László

    Válasz
  24. Birkás Emese

    Kedves András!

    Én is úgy gondolom, hogy a nyelv vizsga is fontos a diplomához.

    Válasz
  25. BLAHÓ GIZELLA

    TISZTELT NEMÉNYI TANÁR ÚR!

    A BARÁTNŐM EGY NAGY AMERIKAI CÉGNÉL DOLGOZOTT.
    DE MIVEL NEM BESZÉLT ANGOLUL, A KOLLÉGANŐINEK – ŐK TUDTAK ANGOLUL –
    DUPLA FIZETÉSÜK VOLT.
    ELLENBEN A BARÁTNŐM MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐ VOLT, NEKI A MUNKÁJA
    VOLT DUPLA, MERT MINDENT Ő INTÉZETT A KOLLÉGANŐK HELYETT.
    IGAZ, TUDTAK ANGOLUL, DE MÁSHOZ NEM ÉRTETTEK.
    MOST A BARÁTNŐM ÉVEK ÓTA ANGLIÁBAN ÉL, LE IS VIZSGÁZOTT ANGOL NYELVBŐL
    HIRTELEN NEM JUT ESZEMBE AZ A HÍRES EGYETEM, AHONNAN „PAPÍRJA” VAN.
    HAZAJÖNNI MÉG NEM AKAR, MERT ROSSZ EMLÉKEI VANNAK, HOGY A KOLLÉGANŐK
    HELYETT Ő „”VITTE A CÉGET””, RENGETEGET DOLGOZOTT.
    KILÉPÉSE UTÁN A FŐNÖKNŐJE IS FELMONDOTT, MERT Ő SEM TUDTA AZT, AMIT A
    BARÁTNŐM TUDOTT!!!!
    —–
    SZERINTEM FONTOS A NYELVTUDÁS – ÉN IS „JOBBAN JÁRNÉK”, HA TUDNÉK ANGOLUL,
    NEM KELLENE ANNYIT „SZÓTÁRAZNI”!!!
    IGYEKSZEM MAJD A LEMARADÁSOM BEHOZNI, DE NEM MINDEN A PAPÍR, DE JÓ HA VAN!!!!

    TISZTELETTEL: BLAHÓ GIZELLA

    Válasz
  26. deákné dr Szűcs Magda

    Tisztelt Neményi Úr!
    A nyelvvizsga bizonyítvány ezek szerint nem minden esetben takar megfelelő, alapos nyelvtudást, köszönhetően a vizsgáztatás típusfeladatainak. Vizsgára tanulnak a fiatalok?
    Én a magam részéről nem helyeseltem azt az állami vasszakozót, hogy mégis kiadták az érintetteknek a diplomát, sok esetben 5-6 vagy még több év elteltével is, nyelvvizsga nélkül.
    Véleményem szerint az az ember, aki a diplomáját is veszni hagyta volna a nyelvvizsga hiánya miatt, az önszorgalomból sem lesz lelkes nyelvtanuló, ha már zsebében a diplomája.. Kevés lesz az a fiatal, aki olyan körülmények közé kerül majd, hogy korábbi lustasága ellenére rákényszerül a nyelvtanulásra.
    Mindenesetre, ha én most fiatal lennék, szükségesnek tartanám a diplomám mellé a nyelvvizsga bizonyítványt is, mert a tanúsítványok világát éljük. A mai helyzetemben viszont megelégednék egy pici nyelvértéssel és beszédkészséggel is, bizonyítvány nélkül. Tisztelettel: Deákné dr Szűcs Magda

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Magda!

      Van, aki tanul a vizsgára, és felkészülten, jó nyelvtudással jön vizsgázni.

  27. Talán Sándor

    Ma csak a diploma kevés, kell mellé az idegennyelv tudás is.Ez a jövő, söt mâr a ma . Magam már a 66-ot taposom , de megprobálom. Remèlem jutok á-rol b-re.

    Válasz
  28. Hideghné Margit

    Nekem már nincs szükségem semmilyen nyelvvizsgára, mert nyugdíjas vagyok. A nyelv ismerete, tudása viszont mindenkinél fontos szempont.

    Válasz
  29. A Török

    Diák koromban, amikor több hetet töltöttem külföldön az ottani fiatalok nem kérték a nyelvvizsga papírt egy-egy buliban… :) Egyszer Lengyelországban lestoppoltunk egy katonai teherautot és katonák csak németül akartak beszélni velünk, mert az orosz nyelvet nem annyira díjazták.. :) Később egy multi céghez jelentkeztem és ott sem kérdezték hogy van-e nyelvvizsgám, de egy osztrák igazgató ült velem szemben, akivel angolul tudtam csak beszélni, így nem volt kérdés, hogy mi a fontos. Azóta sem kérdezte senki tőlem egy-egy előléptetésnél, hogy milyen papírom van a nyelvtudásormól, de volt amikor napi 3 megbeszélésen kellett tárgyalnom a világ különböző nyelvterületén (ausztria, anglia, skócia, USA, India, Malajzia, Ukrajna, Olaszország – ez majdnem ugyanennyi különböző angol nyelv) élő emberekkel, angolul. Szóval egyáltalán nem a papír a lényeg. Amúgy középfokú A nyelvizsgám van angolból, német nyelvből érettségiztem és annak idején tanuiltam oroszul is, amit ukrajnai látogatásomkor tudtam használni, amikor a munkácsi (!) gyógyszertárban a gyógyszerész nem volt hajlandó magyarul komunikálni.

    Válasz
  30. Dr.Zámbori János

    Kedves András!
    Teljesen egyetértünk, a papír csak az adminisztrációhoz kell, sok esetben nem jelzi az igazi nyelvtudást. De, hát ilyen igény is van az adminisztráció részéről. Szerintem ma a fiatalok mindegyike előbb-utóbb rájön, hogy legalább angolul meg kell tanulnia.
    Mintg érdekességet írom, pár évig Líbiában dolgoztam, míg nem tanultam meg egy kicsit a líbiai arabot, angolul ment a kommunikáció. De nem ez a lényeg. Az akkor általános iskolás korú fiaim az amerikai OCS (olajtársaságok iskolája)-ben tanultak egy évig. Három hónap után hívott az osztályfőnök, hogy már tudnak annyira angolul, hogy mehetnek a rendes osztályba. A második évet az angol iskolában járták. Az amerikai, az OCS, nagyon drága volt, a teljes fizetésem erre ment.
    Hazajövetelünk után mindketten nagyon sokat profitáltak a nyelvtudásból. A nyagyobbik, ő pszichiater, évek óta nyugaton dolgozik, nem rossz fizetésért.
    Szóval alapvető fontosságúnak tartom a minimum angol nyelvtudást.
    Személyes dolgokkal untattam, elnézést.
    Üdvözlettel: Zámbori János

    Válasz
  31. Rauscher Tamás

    Tisztelt András,

    Valóban érezhető egy olyan folyamat,melynek lényege,hogy minden hogyan,csak legyen meg a nyelvvizsga.Sokan a 60%-os alsó határt célozzák meg.Szerintem az igazi nyelvtanulás az,amikor valaki örömmel csinálja,mindenféle külső vagy belső kényszer nélkül,s így akár minden egyes apró lépés-egy-egy megértett nyelvtani szabály vagy néhány új szó elsajátítása is örömet jelent.Véleményem szerint ez az igazi nyelvtanulás,minden egyéb csak kínlódás,amely ha esetenként hoz is eredményt,de örömet nem igazán.Szeretni kell az idegen nyelvet,melyet tanulunk.
    Üdvözlettel:

    Rauscher Tamás

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Tamás,

      Jól látja.
      Sokan a vizsga után azt mondják, hogy csak 1 pontot vesztettek, azért nem lett meg, 1 ponton múlt.
      Ilyenkor megkérdezzük, hogy azzal a másik 39 százalékkal miért nem foglalkozik, amit szintén elvesztett?

  32. Tne Ilona

    Van diplomám nem kellett hozzá nyelvvizsga. én ezt a mai napig bánom mert akkor lenne egy biztos nyelvtudásom de így nem volt ösztönző. Papír nem kellett soha. De jó lett volna néha beszélni, megérteni amit külföldön mondanak.

    Válasz
  33. Miklósné Szerletics

    Természetesen a tudás a fontos, a papírt, ha szükséges utólag is meg lehet szerezni.

    Válasz
  34. Kádár Andrásné ( Éva )

    Tisztelt Neményi András !
    Természetesen a fejben lévő tudás számít.
    Az okostelefonban lévő tudás sem számít mert lemerül…nincsen net…stb.
    A papír formátumu igazolás gyakorlatilag 0 értéket képvisel.

    Tisztelettel : Kádár Andrásné ( Éva ).

    Válasz
  35. Fodor Zoltan

    Szep napot András,
    Hát pofon egyszerű, a gyakorlat teszi a mestert,ezert6nem is vitás hogy előbb tanuld meg a nyelvet és utána vizsgazol.
    Ahany nyelvet ismert tudsz,annyi fele embet vagy…

    Udvozlettel
    Fodor Zoltan

    Válasz
  36. Varga János

    Kedves András!
    szerintem a papir akkor fontos, ha az átfordithato pénzre.
    NEKEM, személy szerint, a német beszéd minnél jobb elsajátitása lenne a cél.Mivel már rég nyugdijas vagyok, ennek a tere mindig szükül.
    üdvözlettel János.

    Válasz
  37. Fórizs Jánosné

    Tisztelt Tanár Úr! Önnek teljes mértékben igaza van.A hosszú élettapasztalattal a hátam mögött, én is először a tudást, majd a papírt tartom fontosnak. Üdvözlettel:Fné jutka

    Válasz
  38. Néder Károly

    Kedves uram örülök hogy van lehezőségem a buszon vagy tömegközlekedésen németet tanulni.

    Válasz
  39. Lakiné Fekecs Ágnes

    Szükséges a nyelvismeret még ha bizonyítvány nincs is Jobban boldogulnak a nagyvilágban

    Válasz