A sporthorgász a kishalat visszadobja. Sikerélményeivel ne tegye ezt!

Azt már megbeszéltük, hogy ha sokat akarunk foglalkozni az angollal, azt itthon is megtehetjük, nem kell feltétlenül külföldre mennünk emiatt. Természetesen sokat segít, de nem nélkülözhetetlen egy nyelv elsajátításához a külföldi tartózkodás. Inkább a kifogások közé sorolható, ha azt mondjuk, azért nem sikerült megtanulni angolul, mert nem éltünk kint.

Kifogásokat leginkább akkor keresünk, amikor alábbhagy a lelkesedésünk, vagy nem elég erős a motivációnk a tanulás iránt. Ha elég erős a motivációnk, és lelkesek vagyunk, akkor sokat foglalkozunk a nyelvvel.

Azt kell elérnünk, hogy a tanulás folyamán ez végig így is maradjon. Miközben ismereteinket gyarapítjuk, arra is törekednünk kell, hogy megőrizzük a nyelvtanulás iránti lelkesedésünket.

A leggyakoribb ok, amiért egy tanuló kimarad egy tanfolyamról, az a sikerélmény hiánya. Ha nem éri sikerélmény, akkor elmúlik a lelkesedése, motivációja csökken, és nekiáll kifogást keresni.

Nagyon kevés az olyan tanuló, aki abbahagyja a tanulást, ha az jól megy neki, hiszen a sikerélmény motivál. Tudatosan kell keresnünk a lehetőséget, hogy minél több sikerélmény érjen minket.

Nem az a legfontosabb, hogy hatalmas sikereket érjünk el. Az a lényeg, hogy az apró eredményeknek örüljünk. Ne viselkedjünk úgy, mint egyes horgászok, akik csak a nagyhalat tekintik zsákmánynak. A kis siker is siker, tilos lebecsülni. Kiskorában a nagyhal is csak egy kishal volt, mégis megnőtt. Kezdjük el használni tudásunkat, akkor is, ha adott pillanatban kevésnek gondoljuk. Gyűjtsünk tudatosan sikerélményeket, így lelkesítjük magunkat.

A célt úgy tűzzük ki, hogy elérhető legyen. Például olvassunk el két- három mondatot tankönyvünkből, majd ismételjük el, amit elolvastunk. Ha eleinte csak lassan is, de sikerül elismételni pár mondatot, akkor azzal már elindultunk a beszédhez vezető úton.

Nem kötelező rohanni, ha szép lassan sétálunk az úton, akkor is célba érünk. Minden egyes mondatot, amit elismételtünk, könyveljünk el sikerként. Mert valóban az.

Ön értékeli apró sikereit? Vagy úgy viselkedik, mint egy sporthorgász, aki a kishalakat visszadobja a folyóba?

Írja meg véleményét itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

38 hozzászólás a(z) “A sporthorgász a kishalat visszadobja. Sikerélményeivel ne tegye ezt!” bejegyzéshez

 1. Nagy József

  Kedves András!
  Én már 70 éves vagyok de még szeretném a csekély angol tudásomat fejleszteni.Nagyon megköszönöm segítő készségét.
  Üdvözlettel József

  Válasz
 2. Klára

  Kedves András!
  56 évesen (friss nyugdíjasként) június közepén kezdek egy angol kezdő nyelvtanfolyamot, nagyon intenzív (hétfőtől-péntekig 8-12). Motiváció az van, szerintem a szorgalommal sem lesz baj. Azért kicsit tartok tőle, az ember agya azért már nem 20 éves, még akkor sem ha eddig is edzésben volt.
  Remélem lesz sikerélményem. üdvözlettel: Klára

  Válasz
 3. Timár Istvánné

  Ezen hozzászólások elolvasása után,bizakodva fogok neki az angol nyelv tanulásához így 61-évesen. Egyedül élő nyugdíjas vagyok,gyermekeim Angliában élnek. Jó lenne a kint élő emberekkel is valamilyen szinten beszélgetni, megérteni és megértetni magam. Előre is köszönöm segítségét! Ilona. .

  Válasz
 4. Feketéné Birta Margit

  @István
  Kedves András!
  Nagyon erős az elhatározásom az angol nyelvtanulás iránt. Jelenleg rész veszek egy tanfolyamon ami az elején elrémisztett ugyan mert, 40-50 új szó egy egy alkalommal az én agyamnak már sok egyszerre.De egyben ez erőt is adott ahhoz, hogy azért sem hagyom abba. Nem láthatják a nagykorú gyerekeim, hogy meghátrálok. Szeretném bebizonyítani nekik, hogy minden az agyunkban dől el. Nekem ez a motivációm. Várom a leckéket.
  Üdvözlettel : Margó

  Válasz
 5. Neményi András

  @Bosák József – Kedves József!

  „…Ilyenkor jó érzés.hogy úgy néznek rám mintha tudnék angolul.Pedig attól még nagyon messze vagyok…. ”
  Ez, ugye nézőpont kérdése. A semmihez képest, ahonnan elindult, már tud valamit, ezért jogos az elismerés, ahogy Önre néznek. Nem csak az tud angolul, aki felsőfokon beszél.

  Válasz
 6. Mátrai Ferenc

  Tisztelt Neményi Úr!

  Kilencedik éve egyedül nevelt gyermekem megsegítésért fordulok az ingyenes lehetőségért. Sajnos anyagi helyzetünk és így megélhetésünk súlyosan hátrányos. Így csak az ingyenes segítséget kérhetem részére.

  Tisztelettel: Mátrai Ferenc

  Válasz
 7. Márta

  Kedves András!
  Hálás vagyok a lehetőségért. A sok félbe hagyott kisérlet után ,a siker
  kulcsát kaptam ezzel amódszerrel.
  Üdvözlettel:Márta

  Válasz
 8. L. Ágnes

  Kedves András!
  Köszönöm és mindig érdeklődéssel olvasom a kitűnő módszertani leveleit.
  Kezdő horgászként akváriumba gyűjtöttem a kishalaimat. Egy ideje azonban hiába várnak újabb társakra, mert a horgászbotomat vízbe ejtettem.
  Remélve, hogy végre megérkezik az igazi tavasz, megkeresem a botomat.
  Üdvözlettel: Ágnes

  Válasz
 9. Ria

  Kedves András!
  Eredetileg a suliban én még alapfokú nyelvvizsgát szereztem(gondolhatja, hogy milyen régen volt, mert ma már nincs alapfokú),de a gép használatához is kell az angol tudás.Ami még fontosabb, szeretnék az unokámnak is segíteni, mert lassan ő is el kezdi tanulni a nyelvet-idén megy suliba-

  Üdv:Rianagyi

  Válasz
 10. Pribéli Jánosné

  Tisztelt Neményi úr!

  Nagyon hasznos az Ön által elküldött könyv és CD. Az első részt
  már átvettem. /pár hetet kihagytam elutazásom miatt./ Újból
  fogom tanulni, mivel nagyon érdekel és tetszik az angol nyelv.
  Tíz évvel ezelőtt tanulgattam. Az unokáim miatt fontosnak
  tartom az angol nyelv megtanulását, nem utolsósorban a vejem-
  mel is bátrabban merek beszélni angolul.
  Bizony már túl vagyok a 7.ikszen.

  Üdvözlettel: Erzsike

  Válasz
 11. Rostás Kálmánné

  Kedves András!
  Eddig még nem fogtam hozzá a tanuláshoz, most, kb. 1 hónapja
  Tulajdonképpen agytornának gondoltam. 5 éve volt agyinfarktusom, sem beszélni, sem menni nem tudtam. Azután addig gyötörtem magam, mig rendbe jöttem. Külsőleg is kicsit észrevehető, de a legrosszabb, hogy a közeli memóriám kiesett. Tanulom, tovább, mint mások, majd másnap előveszem, és semmire nem emlékszem. Annyi sikerem ve, hogy elősször nem jött a számra a kiejtés, de most már nem olyan nehéz.
  Köszönöm a segitségét. Üdvözlettel: Teri

  Válasz
 12. Erzsébet

  Kedves Neményi úr!
  Ötvenes éveim elején járok, pár éve angol ajkú vőmmel való kapcsolattartás tette szükségessé az angol tanulást. Tanulási kedvem táplálják kisebb nagyobb sikerélmények, alapfokon megértetem magam,a hallott szövegértés viszont nehezebben megy, ezen a téren szeretnék fejlődni, persze szókincsem bővítését is fontosnak tartom.
  Megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem esetleg volna-e hasznos tanácsa,hogyan kezdjen el egy angol ajkú magyar nyelvet tanulni.
  Köszönettel, Erzsébet

  Válasz
 13. Katalin

  És, Kedves András, nagyon szépen köszönöm az eddigi leveleket, ugyanis, mindig adnak egy kis lökést, lendületet akkor, amikor elfáradok, vagy már-már lemondok a nyelvtanulásról. Sok hasznosítható információt oszt meg, és kedvet csinál a tanuláshoz. Kíváncsian várom az újabbakat is.
  Üdvözlettel: Katalin

  Válasz
 14. Katalin

  Tisztelt András!
  Csatlakozom az előttem szólókhoz, azaz, én is szeretném kérni a nyelvleckéket, újra. Már egyszer feliratkoztam rá, de nem néztem meg időben a leveleimet (rengeteg gyűlt össze) és utólag már nem tudtam rákattintani és „Lemaradt róla” üzenetet kaptam. Újabb regisztrációt nem enged a rendszer, mert már korábban regisztráltam.
  Köszönöm.
  Katalin

  Válasz
 15. Bosák József

  Tisztelt András!
  Köszönöm szépen,hogy mindég új instrukciókkal lát el és nem
  hagyja el a kishalakat sem. Sajnos rám is jellemző,hogy lassan tanulok.De nagyon felemelő,ha már be tudok mutatkozni.egy pár dolgot el tudok magamról mondani. Ilyenkor jó érzés.hogy úgy néznek rám mintha tudnék angolul.Pedig attól még nagyon messze vagyok. DE-TANULOK TOVÁBBRA IS.
  Üdvözlettel József.

  Válasz
 16. Magdi

  Kedves András!
  Nagyon köszönöm ezt a lehetőséget.61 éves vagyok,és nagyon szeretnék Angolul megtanulni.Az unokatestvérem kint él külföldön,a férje is Angol,és mikor hazajönnek,nem tudok velük beszélni,és nem értem Őket.Ezért kérem a segítségét! (kezdő)Az unokáim természetesen beszélnek Angolul,de kinevettek mikor mondtam,hogy Én is tanulni fogom.Azért is megmutatom nekik,hogy sikerülni fog.De megígérték ha kel segítenek.Sosem szoktam semmit feladni!
  Üdvözlettel Magdi.

  Válasz
 17. Veress Katalin

  Kedves András!

  Nagyon szeretem az angol nyelvet! Élőben gyakorolni nincs lehetőségem, csak a TV marad.Nem akarok álindokokat keresni,de most egészségi állapotom nem engedi meg a rendszeresnmunkát!Jövőre Ausztráliából vendégeket várunk, így lesz módom az igazi gyakorlásra!
  Köszönöm, hogy még mindig nyilvántartásban lehetek, szívesen olvasom tanácsadásait!
  Köszönöm segítségét és boldo tavaszi megújulást kívánok: Katalin

  Válasz
 18. Dr. Bíró Anikó

  Kedves András!

  Időnként szorgalmasan forgatom a megküldött füzeteket.
  Az ELO-nál tanulok angolul, miután minden hónapban jön a lecke, így mindennap kell valamennyit foglalkoznon az angollal, közép haladó vagyok elvileg, gyakorlatilag hát…
  Az átaluk mwgküldött CD-n a női hang igen csak hadar, így aztán sokat szenvedek.
  Köszönöm a segítségét. Anikó

  Válasz
 19. Hunyadi László

  Köszönöm az eddigi támogatását is !

  Ha nem nagy kérés, közép haladó részére megoldandó, kinyomtatható feladat sorokat kérek gyakorlás céljából.

  Fáradságát előre is köszönöm,

  László

  Válasz
 20. Fábiánné Kovács Anna

  Kedves András!

  Köszönöm, hogy ismét megkeresett, valószínűleg jól fog jönni a segítség. Ugyanis most „intenzíven” tanulom a nyelvet és ha nem is mindig tökéletesen megy minden, de szeretném -amennyire csak lehet- elsajátítani. Továbbra is szükségem lenne a segítségére és a jótanácsaira.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!

  Anna

  Válasz
 21. Száraz László

  @Molnár Dezső – Hasonló gondom van. Beszélni bátran „tudok”, megértenek, de én kevésbé értem Őket. Gondolom ez a szókincs és a társalgás hiánya. Angliában kb. egy hét alatt olyan jól tudtam kommunikálni ismeretlen emberekkel,hogy csak alkalmanként kérdezték-honnan való vagy.Az angol filmek szövegét még úgy-ahogy értem az amerikai zéro. Nem tudom mit kellene tennem, 64 évesen már nehezen tanul az ember, de egy igazi vágyam, hogy minél többet tudjak beszélni és érteni angolul. Talán sikerül.?!

  Válasz
 22. András

  @Krisztina Bacsó
  Természetesen egyet értek azzal hogy,a kis siker is siker hiszen,ha minden apró hladást semmibe veszünk akkor a nagy előre lépést is alig fogjuk érzékelni ez által,atanulási kedv is alább hagy.

  Válasz
 23. Lach Józsefné

  Tisztelt András!!!
  Köszönöm érdeklődését. Küszködöm a tanulással, persze nem vagyok megelégedve magammal és sajnos néha egy-egy napot kihagyok.
  KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!!! Ibolya

  Válasz
 24. Hornyák Ágnes

  Tisztelt András!

  Korábban már feliratkoztam a hírlevélre, akkor félbemaradt az érdeklődés, de most szeretném igénybe venni a segítségét!
  Jelentkeztem, de a gép azt írja ki, hogy már korábban regisztráltam!Így akkor most hogyan tudok hozzá férni az ingyenes oktatásához?Szükségem lenne a segítségére, tanácsaira, nagyon szeretném már teljes mértékben elsajátítani az angol nyelvet, sőt szeretnék más nyelveket is megtanulni!

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!

  Tisztelettel: Hornyák Ágnes

  Nagykáta, 2013. 03.29.

  Válasz
 25. vera

  Kedves András!

  Sikerélményem nekem abszolut van .Betöltöttem a 60.életévemet és úgy döntöttem hogy tanulni fogok angolul.Persze az elején sokkal lelkesebb voltam ,de
  nem adom fel,mert ugyan nem tudom hogy mikor jutok
  el olyan szintre amit kitűztem magam elé,de én őszintén
  örűlök annak is ha egy angol nyelvű tv műsorban csak
  pár szót ismerek fel,illetve ha csak sejtem akkor utána nézek
  a jelentésének.Igyekszem minden nap a tanulásra időt fordítani,
  és remélem ennek, előbb utóbb csak lesz „látható”eredménye.
  Üdv.vera

  Válasz
 26. Mészárosné Németh Zsuzsa

  Kedves András!

  Sajnos családi okok miatt pár hónapig nem volt időm és energiám a tanuláshoz, de már megkezdtem a tanultak ismétlését és folytatom tovább.
  Nagyon sokat segítenének az ingyen feladatok, ha van rá mód kérem szépen, hogy küldjön nekem.

  Előre is köszönöm.

  Kellemes ünnepeket kívánok Önnek és a tanuló társaimnak is.

  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 27. Marika

  Kedves Andras!!

  Igen sokat gondolok az On alltal irt mondatokra, minek koszonhetoen igen sok kis apro sikerem van. Nem vagyok fiatal(52 ), de tanulni szeretttem volna , valamit amihez nem igazan kell kimozdulni itthinrol!!
  Koszonom, hogy ennyire korul tekinto!
  Udv: Marika

  Válasz
 28. István

  Kedves Professzor Úr! Őszintén köszönöm fáradozásodat, azon igyekszem, hogy sikeredet növelhessem, de nagyon görcsös vagyok, gyerekeim mindent tudnak már, én már másnap semmire nem emlékszem. Paródiára fogtam a dolgot, hátha bohóckodva eredményesebb lehetek. Érzek sikert azért, mert a YouTube videókban a „Fuck!” biztonsággal bejön:ez azért már haladás. Törekvésem: mindent megérteni jól, engem megérteni pedig izzadjon a hallgatóságom! Hátha lazább lesz és játékosan több megmarad majd. Gyerekeim jól szórakoznak…

  Válasz
 29. Török Gábor

  Tisztelt András! Számomra a fonetikus kiejtés sokat segít, és tart még a sikerélmény. Folytatom tovább, amíg lehetőségem van rá! Üdv:Gábor

  Válasz
 30. Pappné Gál GIzella

  Kedves András!

  Nagyon izgat az Ön tanítási módszere, ezért szivesen venném, ha lenne olyan lecke sor – ingyen – amit el tudna részemre küldeni.
  Hálás köszönettel.

  Gizella

  Válasz
 31. KISS ERZSÉBET

  TISZTELT ANDRÁS!

  Én pont ezeknek a kis halaknak örülök, Most például kinyomtattam, hogy egy ismerősnek küldött levél miért nem ért célba. Szótár segítségével ezt fogom lefordítani. Vagy 1-1 szó, rövid mondat jelentése beugrik ,már az is öröm. Munka,vagy családi okok miatt most egy hét kimaradt, de az e-mailben küldött leckéket rendre elolvasom. De nem izgatom magam ,életfogytig tanulásra rendezkedtem be.

  KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK , KÖSZÖNETTEL: ERZSÉBET

  Válasz
 32. Erzsi

  A tanulás a legnehezebb munka a világon. Sok lemondással jár és nem mindég jön az eredmény. Természetesen érdemes kis lépésekbe haladni mert az a célravezető. Mindég érdemes tanulni, ha másért nem a saját magam örömére.

  Válasz
 33. Molla

  Tisztelt András! régebben valóban feliratkoztam már, de olyan régen volt, hogy most újra szerettem volna és a rendszer nem engedte. szeretném újra kapni az ingyenes leckéket.

  köszönöm Molla

  Válasz
 34. Molnár Dezső

  Én már a hetvenes évek végén angoloztam és nekem meg van a középfokom is-a gond talán az, mivel nem igen használom könnyen elfelejtetem a tanultakat! Régebben többet gyakorolgattam, de több mint 30 évvel később már fogytán a lendület és nem igen marad rá időm-így a sikerélmény is elmarad, hogy kapcsolódjak a blogodhoz! Ami soha nem ment jól a filmek és dalszövegek megértése!

  Válasz