A gyakorlás kor kérdése?

Egyik nap megkért a feleségem, hogy én készítsem el a vacsorát. Csirkecombot szeretett volna a család. Nálunk ezt mindenki filézve szereti, ezért ritkán kerül rá sor, mert elég hosszadalmas művelet, legalábbis nekem… Kb. fél óra volt a filézés. Hiába, ha nincs meg a kellő gyakorlat, szinte minden alkalommal ennyi időt kell rászánni.

Pár nappal később a hentesnél jártam, és az előttem lévő vásárló filézett csirkecombot kért.

“Persze, mindjárt kifilézem neked.” – mondta a hentes, én pedig nagyon figyeltem… Néhány precíz mozdulattal sitty-sutty végzett, kb. 3 percig tartott az egész. Csak ámultam, és azon gondolkodtam, hogy legközelebb én is kérjem a hentestől eleve filézve? Vagy inkább tanuljam meg ezt a műveletet én magam?

Az 50 év körüli hentes ügyesen és nagyon gyorsan dolgozott. Megkérdeztem, hogy tudja ilyen gyorsan csinálni? Azt mondta, hogy nem ma kezdte, és a munkája során már nagyon sok csirkecombot kifilézett, például amikor egy étteremnek gyros-t szállítottak.

Na, igen. Ami nekem egy hosszadalmas macera, az neki gyerekjáték volt.

Valami ilyen érzés lehet sokunkban, amikor látjuk, hogy a fiatalok mennyivel könnyebben, gyorsabban tanulnak, mint mi. Mintha nekik minden gyerekjáték lenne…

De vajon csak annak mehet ilyen könnyedén, aki fiatalon kezdte a gyakorlást?

Ha a csirkecomb filézést a nyelvtanuláshoz akarnám hasonlítani:

Ahhoz, hogy könnyedén menjen, gyakorolni kell. De vajon felnőttként is bele lehet jönni? A csirkecomb esetében kérhetem a hentes segítségét, de a nyelvtanulás esetében teljesen magamra vagyok utalva: helyettem nem tanulja meg más.

Az tény, hogy a fiataloknak gyorsabban, könnyebben megy a nyelvtanulás, de ettől még öregebb fejjel is meg lehet tanulni egy idegen nyelvet. A különbség az, hogy idősebb korban lassabban megy… Többet kell gyakorolnunk, ismételnünk, és türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben!

Egyetértünk? Vagy nem? Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

442 hozzászólás a(z) “A gyakorlás kor kérdése?” bejegyzéshez

 1. Lőrinczné Tóth Mária Magdola

  Kedves András!
  Szerintem is idősebb fejjel is meg lehet tanulni egy idegen nyelvet( nagyon alap fokon). A tanulás lassabban megy,sok szorgalommal és ismétléssel és főleg türelemmel magunk felé.Nagy örömöt okoz,ha valamit megértek és válaszolni is tudok. Köszönöm a német leckéket,nagyon örülök,hogy tanulhatok Öntől.
  Üdvözlettel : Mária (egy idősödő hölgy 68)

  Válasz
 2. Eszenszki József

  T. Nyelvmester!
  Véleményem szerint idős korban sem kell sokkal többet gyakorolni, csak akkor már kissé türelmetlenebbek vagyunk. A tudást soha nem egyszerű megszerezni, a fiataloknak csupán (mert többet gyakorolják) nagyobb a gyakorlatuk a tanulásban. A legfontosabb talán a MOTIVÁCIÓ. ha valaki ténylegesen meg akar tanulni valamit, akkor az meg is tudja. Ezt igen sok nagymama, nagypapa tanítványom tatusíthatja, akik amikor elutazott a kedvenc unokájuk pl. Japánba, akkor minden további nélkül megtanulták a számítógép kezelését, az internetezést, sőt még a skype használatát is. (Már nyugdíjas informatikus vagyok és én is segítek minden olyan – akármilyen korú – , embernek, aki tanulni akar).
  Leckéit tisztelettel gyűjtöm és garantáltan fel fogom használni. Nagy – nagy köszönet értük. Tisztelettel ejo

  Válasz
 3. kuráth zsuzsanna

  Kedves András!

  Teljesen egyetértünk. Idősebb korban nagyobb kitartással, több szorgalommal meg lehet tanulni. De ez a kettő feltétlen kell hozzá, hisz az ember fáradékonyabb, kényelmesebb, lustább lesz. Legalább is ez az én tapasztalatom.

  Üdv.Zsuzsa

  Válasz
 4. Tiborné Bárdos

  Kedves András !
  Minden tanulási forma sajnos korfüggő. Könyvtárosként mentem nyugdíjba, amikor is elhatároztam, hogy nyelveket fogok gyakorolni, és főleg tanulni. Örültem a gyakorlati nyelvtanulásra való felszólításnak, és annak, hogy lazábban kezeljük a beszélgetéseinket. Külföldön járva kevéssé szólaltam meg, sokmindent megértettem, azonban nagyon nehezemre esett a folyamatos nyelvtani esetekre figyelni. A régi nyelvtanulás szörnyű örökös magyarázatába ütköztem, ami miatt nehezen állítottam össze a mondatokat. Mindig helyesen akartam megfeleni a kifejezni-valómnak. Iskolai tanulmányaim alatt angolról tanultam a német szavakat, a nyelvtannal pedig nem voltam tisztában. Most próbálom megváltoztatni az eddig berögzött felfogásmódomat. Üdvözlöm az egyedi tanítását, amihez gratulálok.

  Válasz
 5. Anna Balogh

  Tisztelt Tanár Úr!
  Szerintem nem is kell azt a csirke cimbot filézni:)
  Nagyon hasznosak, és ösztönzőek ezek a mondatok.
  A csirkés hasonlat kifejezetten tetszik:)
  Figyelem felkeltő, hogy az időbeosztásra is koncentrálni kell! Lehet, hogy “itt van a kutya elásva!
  Nem hiszem, hogy felnőtt, vagy idősebb korban nehezebben tanulunk, inkább könnyebben találunk egyéb kifogást.
  Köszönöm a lehetőséget, és a hasznos jó tanácsokat.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Anna!

   A kifogások keresése fiatalabb korban is jól megy.

 6. Balla Ilona

  Szerintem a nyelvtanulás nincs korhoz kötve. Mindössze idősebb korban nehezebben jegyezzük meg az új szavakat. Ezzel szemben a nyelvtani hasonlóságokat és különbségeket jobban tudjuk kezelni…

  Válasz
 7. Kovács József

  Neményi úr!
  Teljesen igaza van a kortól független nyelvtanulást illetően. A legideálisabb abban a közegben, ahol a tanulni kívánt nyelvet használják. Szép napot kívánok!
  K J

  Válasz
 8. Bodrogi Zsokt

  Tisztelt Tanàr Úr!
  Szerintem a gyakorlàs nem kor függő. Lehet,hogy fiatalon hamarabb,könnyebben rögzülnek a dolgok,de kellő gyakorlàs ,ismètlès nèlkül kophat a tudàs. Ismètelni,gyakorolni hasznos.

  Üdvözlettel:
  B.ZS.

  Válasz
 9. Mária Kusz

  Igen, pontosan így van.
  Teljesen egyetértek Magával.
  Csak ugye az időkorlátok, meg a restségünk……

  Válasz
 10. Orosz Mária

  Kedves András!
  Teljesen egyetértek önnel! Ha többet gyakorol az ember, előbb -utóbb rögzülnek a dolgok. A fiatalok közül sem egyforma időben mennek a fejbe a szavak.
  Üdv Marika

  Válasz
 11. Alacs Sándorné

  Sajnos igen nekünk már sokkal nehezebb!Már 2.éve minden nap minimum 1 órát foglalkozom az angol nyelv tanulással,de csekély sikerrel!De nem adom fel!

  Válasz
 12. Judit Dikó

  Tisztelt Tanár Úr!
  Egyetértek Önnel, a nyelvtanulás és gyakorlás nem csak kor vagy idő kérdése, hanem az elhatározás és a kitartás a legfontosabb. Bár a nyár folyamán kevesebb időt szántunk rá férjemmel együtt, az unokák időnket szinte teljes egészében kitöltötték. Bár élvezet volt, hogy német vagy angol nyelven néhány szót tudtunk váltani, ők tanulnak az óvodában illetve iskolában idegen nyelvet.
  Köszönjük segítségét és biztató szavait.
  Igyekszünk a továbbiakban is hű nebulói lenni.
  Szívélyes üdvözlettel: Judit és Tamás

  Válasz
 13. Mercédesz

  Kedves András! Tökéletesen egyetértek Önnel hiszen ahogy a mondás is tartja: ” gyakorlat teszi a mestert”!!

  Válasz
 14. Borsányi Gábor

  Tisztelt Neményi Úr !
  Teljesen egyetértek Önnel.

  Tisztelettel: Borsányi Gábor

  Válasz
 15. Kőszegi Mária

  Szerintem egy idő után újra át kell ismételni a már megtanult anyagot, hogy fölelevenítsük. Tisztelettel Kőszegi Mária.

  Válasz
 16. Vékony Lászlóné

  T. Neményi András! Megkaptam a tananyagot, köszönöm.Már tanultam németül a gimnáziumban, de azért jó újból átismételni a szavakat. Az elején a foglalkozásoknál a nyugdíjasokról nem találtam mondatokat, most magamnak azokat pótolom, és próbálom memorizálni. Unokáim kint élnek, így muszáj hogy a nagyi is tanuljon, bár ők beszélnek magyarul. Remélem lesz sikerélményem!

  Válasz
 17. Kovács Anikó

  T.kérdező!

  Igen! szerintem is az idősebbek már ,,lassabban,, tanulnak,hiszen az agysejtek a KOR előre haladtával sajnos ugyanúgy öregszenek mint mi magunk! Das ist nur meine meinung !

  Tisztelettel:Kovács Anikó

  Válasz
 18. Judit

  Tisztelt Neményi Úr!
  Egyet értek! Valóban nehezebb megtanulni idős fejjel, és könnyebb felejteni is.
  Szeretek tanulni, lassan, de haladok.
  Köszönöm a lehetőséget.
  Judit

  Válasz