A gyakorlás kor kérdése?

Egyik nap megkért a feleségem, hogy én készítsem el a vacsorát. Csirkecombot szeretett volna a család. Nálunk ezt mindenki filézve szereti, ezért ritkán kerül rá sor, mert elég hosszadalmas művelet, legalábbis nekem… Kb. fél óra volt a filézés. Hiába, ha nincs meg a kellő gyakorlat, szinte minden alkalommal ennyi időt kell rászánni.

Pár nappal később a hentesnél jártam, és az előttem lévő vásárló filézett csirkecombot kért.

“Persze, mindjárt kifilézem neked.” – mondta a hentes, én pedig nagyon figyeltem… Néhány precíz mozdulattal sitty-sutty végzett, kb. 3 percig tartott az egész. Csak ámultam, és azon gondolkodtam, hogy legközelebb én is kérjem a hentestől eleve filézve? Vagy inkább tanuljam meg ezt a műveletet én magam?

Az 50 év körüli hentes ügyesen és nagyon gyorsan dolgozott. Megkérdeztem, hogy tudja ilyen gyorsan csinálni? Azt mondta, hogy nem ma kezdte, és a munkája során már nagyon sok csirkecombot kifilézett, például amikor egy étteremnek gyros-t szállítottak.

Na, igen. Ami nekem egy hosszadalmas macera, az neki gyerekjáték volt.

Valami ilyen érzés lehet sokunkban, amikor látjuk, hogy a fiatalok mennyivel könnyebben, gyorsabban tanulnak, mint mi. Mintha nekik minden gyerekjáték lenne…

De vajon csak annak mehet ilyen könnyedén, aki fiatalon kezdte a gyakorlást?

Ha a csirkecomb filézést a nyelvtanuláshoz akarnám hasonlítani:

Ahhoz, hogy könnyedén menjen, gyakorolni kell. De vajon felnőttként is bele lehet jönni? A csirkecomb esetében kérhetem a hentes segítségét, de a nyelvtanulás esetében teljesen magamra vagyok utalva: helyettem nem tanulja meg más.

Az tény, hogy a fiataloknak gyorsabban, könnyebben megy a nyelvtanulás, de ettől még öregebb fejjel is meg lehet tanulni egy idegen nyelvet. A különbség az, hogy idősebb korban lassabban megy… Többet kell gyakorolnunk, ismételnünk, és türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben!

Egyetértünk? Vagy nem? Érdekel a véleménye, kérem, írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

450 hozzászólás a(z) “A gyakorlás kor kérdése?” bejegyzéshez

 1. Rohony Miklós

  Igen. Abszolút, egyet értek. Nagyon nyögve nyelős. De talán a kitartás???
  Üdv

  Válasz
 2. Lenke Braik

  Tisztelt Neményi Úr!
  Teljes mértékben igaza van, amit megtanultam azt sajnos gyorsan elfelejtem.
  Előre is nagyon szépen köszönöm az emaileket illetve a segitségét.

  Tisztelet Braik Lenke!

  Válasz
 3. Kovács Ferenc

  Tisztelettel köszöntöm ! A gyakorlás nekem is fontos naponta Most angol beszédfordulatokkal zárkozom a kihivàsok miatt ezt tarom fontosnak

  Válasz
 4. Benda Imréné

  Tisztelt Neményi András Úr !
  Köszönöm a fáradozását, és a biztatását is. Bizonyára igaza is van, amit a példabeszédben küldött. Nem szeretnék mentegetőzni, csak leirok néhány problémát. Első helyen az idő, a második helyen az idő, és harmadik helyen a sok-sok napi teendő, ami rám vár. Pihenőidő szinte nincsen sajnos. Persze nagyon szeretnék angolul is beszélni, és autodidakta módon próbálkozom is, a konyha bútoraira ragasztottam szavakat, hogy igy is tanuljak. Sajnos ezeket, miután nem használom naponta, ill. gyakorlom, egy idő után elfelejtem. Igy a kedvem is hamar elmegy. Talán több kifejezést megtanul az ember, amikor külföldön rákényszerül a nyelv használatára, és fizikálisan is megtapasztal helyzeteket . Az ok csupán csak ennyi.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Bizony, a kényszer nagy úr.
   Csak nem feltétlenül szükséges megvárni, amíg kényszerhelyzet áll elő.

 5. Csősz István

  Kedves András!

  Olvastam régebben egy idevágó történetet.
  Amerikában történt. Vizsgálni akarták, mennyiben igaz, hogy a felnőttek lassabban, nehezebben tanulnak. Egy felnőttekből álló csoportot kiemeltek a környezetükből, elvitték őket egy pompás üdülőhelyre, és elszigetelték őket a külvilágtól és a mindennapi családi, munkahelyi, stb. környezetüktől, gondjaiktól, biztosítottákb őket, hogy nem kell aggódniuk a családjukért vagy bármi másért, csakis az ottani feladatukra, tanulnivalójukra kell koncentrálniuk.

  Így pontosan olyan hatékonyságot mutattak, mint a fiatalok. A felnőttek agyának jelentős részét akarva-akaratlanul lefoglalják a mindennapi gondok, persze, hogy kisebb kapacitást tudnak fordítani az új dolgok tanulására.

  Üdvözlettel,
  István

  Válasz
 6. Vonya Marianne

  Kedves Andrása!
  Elnézést kérek a késedelemért! A gyakorlásb, és ismétlés nagyon fontos.Persze van olyan,hogy valakinek nincs jó nyelvérzéke,annak többet kell gyakorolni és ismételni.Van egy jó mondás,hogy ismétlés a tudás atyja.Azt hiszem,hogy a gyakorlás nagyon sokat segit,főleg a beszéd megértésével van jgond.Sokszor figyelem a beszédeket,de nehezen lehet megérteni,másba CD ahol
  tényleg érthetően,szabatosanba beszéd..

  Üdvözlettel: Vonya Marianne

  Válasz
 7. Tóth Margit

  Tisztelt Tanár Úr!
  Egyetértek, több idő kell hozzá és rendszeres gyakorlás.

  Válasz
 8. Jutassy Judit

  Kedves András!

  Tökéletesen egyetértek Önnel
  gondolom, a jövőben máskor is megpróbálja ezt feladatot elvégezni, s bizonyos idő után már készség szinten eksajátitja.
  Üdv: Judit

  Válasz
 9. Neumann Nándor

  Teljes mértékben egyet értek gyakorlással minden de szó szerint minden megtanukható mert születésünkkor Isteni készségekkel lettünk megáldva!

  Válasz
 10. Szécsényi Gyöngyvér

  Kedves Neményi András!

  Nem értek egyet azzal,hogy a fiatalabb jobban vagy gyorsabban tanulna.
  Az angolt 7 éves koromban kezdték el nekem tanítani és 8 évvel később is ugyan ott tartottam és utána még 3 évet tanítottak és az eredmény egy mondat összerakására sem volt elég. Később a munkahelyemen kollégáimtól hallott mondatokkal több- kevesebb sikerrel boldogultam. Ezután 2 helyen is elvégeztem az A1 és A2 szintet, de még mindig egy mondatot sem tudtam mondani.
  És Angliába kellett jönnöm, hogy végre kiderítsem mi ennek az igazi oka.
  És csupán a rossz tanulási módszer volt a ludas!
  Fél évig ugyan ott toporogtam, majd újra iskola, de Angliában és mellette folyamatos kutatás. Hát itt is ugyan azt a rossz módszert alkalmazták, de már sokkal lazábban.
  Többnyelvű külföldiektől nem lehetett szódolgozatot vagy fordítást kérni, de még mindig a nyelvtan felől sulykolták a tanulást.
  A jó módszer pedig a szükségestől, a használhatón keresztül kicsi nyelvtannal és sok bátorsággal kell haladni.
  Szóval, ami kisgyerekként nem ment az most 30 évvel később megy. 2 év alatt elértem a rövid mondatok alkotását és a beszélgetés örömét a B1 szint kezdetét és kihívásait.

  Én a módszert gondolom sokkal fontosabbnak a kornál.

  Tisztelettel: Szecsenyi Gyongyver

  Válasz
 11. Berkes Gabriella

  Kedves András!
  Való igaz, hogy nagyon nehéz. Személy szerint már hozzáfogtam legalább 10-szer és még az alapokat sem tudom. De kitartó vagyok!
  Üdvözlettel: Berkes Gabriella

  Válasz
 12. Csilla Szalay

  Tisztelt Tanár Úr!!! 61-éves vagyok, szeretem nagyon a német nyelvet.. Mivel még dolgozom /egészségügyben/ nehezebben bírom rá magam a tanulásra, de mindent leírok.. 3-hónap múlva nyugdíjas leszek, talán több időm lesz tanulni. Utazáskor, kis füzet elővéve, tanulás van. Nagyon érdekes a tananyag, köszönöm szépen!!! Mindig kedvet kap az ember a további tananyaghoz. Üdvözlettel :Csilla.

  Válasz
 13. László Schnell

  Jó magam. 44 éves koromban, Olaszországban vállaltam munkát. 1 év alatt aránylag türhetően megtanúltam a nyelvét. Azért mert érdekelt, mert kellett, ésazért mert imádtam szerettem ezt a dallamos temperamentus gyors beszédet. Most, hogy már 61 éves vagyok, az a gól sajnos nem tudom megtan űlni. Pedig az ön segítségét is felhasználó. De érzem, hogy sosem jutok el olyan szintre, mint az olasszal.Biztosan azért mert idősebb vagyok.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves László!

   Eljuthat oda, csak lassabban.

 14. Szert Erika

  Tisztelt András! Én az olasz nyelvet szeretném tanulni, nem az angolt! Nagyon gyakorlatiasasnak, lényegretörőnek találom. Hasznos anyaggal lát el. Ha valaki komolyan veszi, már a lényeges alapokat meg lehet szerezni!
  Kérem, hogy a tegnapi és a mai olasz leckét is küldje el!!!
  Köszönettel: Szert Erika

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves Erika!

   Az info kukac nyelvmester pont hu oldalon tudja kérni az olasz leckéket.

 15. Boros Imréné

  Kedves András! Köszönöm szépen a türelmet, hogy nagyon szeretett volna tanulás rá bírni. Középiskolás koromban 4+1 évig tanultam a német nyelvet. Most nagyon jó volt újra ismételni Mégegyszer köszönöm és jó egészséget kívánok tisztelettel, üdvözlettel Boros Imréné

  Válasz
 16. Valki Gyöngyi

  Kedves András! Igen… egyetértek, a csirke combot én is gyorsan szépen kifilézem🙈😁.. és a gyerekeim tökéletesen beszélnek angolul👏… szeretnék megtanulni, de egyszerűen nehéznek találom, talán angol nyelvű a környezetben jobban menne …🤭 köszönöm a biztatást, hihetetlen türelme van😇

  Válasz
 17. Arany Zsolt : arany 9151@gmail.com

  Tisztelt Tanár Úr! Amikor belevágtam a tanulásba, öreg fejjel, először nehezen ment. Aztán az ember agya kezd belejönni ismét a munkába, és más agytevékenységre is jó hatással van. Ismét elég gyorsan megjegyzi a dolgokat, ráadásul az általános memóriakészségre is kedvező hatással van! Minden “sorstársamnak” szívből ajánlom, hogy ne adja fel, mert az eredménye lenyűgöző! Azóta olyan dolgok is rögtön eszembe jutnak, amelyeket azelőtt képtelen lettem volna felidézni: pl . Az orosz tanulás régen “parkoló pályán” lévő dolgai, vagy a latin szentenciák, vagy a német kifejezések, stb. És a zenei szakkifejezések özöne! Ez bizony nagy eredmény számomra! Kedves Tanár Úr! Nagyon köszönöm, mert ez az Ön áldozatos munkájának az eredménye! Tisztelt Tanár Úr! Hálásan köszönök MINDENT, hiszen Ön nélkül egy mindent elfelejtő “öreg” lennék! Szeretettel köszönti: Arany Zsolt. 2021.08.04.Tata.

  Válasz
 18. Deákné dr Szűcs Magda

  Kedves András!
  Sajnos tudom, hogy a gyakorlás a tudás anyja, mégis mostohán kezelem a gyakorlást, vagyis elhanyagolom.
  Talán azért, mert sok dolgot a nyelvtanulás elé helyezek, és ezt akarva akaratlan teszem. Gondolkozom, hogy miért van ez, és mindig oda lyukadok ki, hogy az önbecsülésen kívül, már elfogyott minden inspirációm. Viszem, cipelem magammal a megtanulandó szavak jegyzékét, és szinte ugyanúgy haza is hozom, na nem mindig. Sokszor titkolom a nyelvtanulási igyekezetemet, még a gyermekeim, unokáim előtt is, mert az az érzésem, hogy némi derűt fakasztok bennük. A gyakorlás hanyagolásának másik oka, hogy nem elég hatékony az agyam! Azt hiszem, hogy ezt, vagy azt a tíz-húsz szót már tudom, de kb. egy hónap múlva rájövök, hogy mégse! …és ez kedvemet szegi. Úgy érzem, hogy én csak szeretnék angolul beszélni egy keveset, de főleg érteni, amit beszélnek, de ez nálam hiú ábránd marad. Most fogok ismét komolyabban gyakorolni, ugyanis volt egy személyes jellegű problémám, amit most sikerült több hét alatt megoldani. A comb-filézés jó példa volt, csak egy kicsit sántít, mert ahhoz olyan készségek kellenek, amit mindenki meg tud szerezni, míg a sikeres nyelvtanuláshoz a gyakorláson kívül, nyelvérzék is kell /ha van ilyen?/ hogy a sikerélmény legyen a további húzóerő. Ez a levél, helyesebben az Ön levele, a nekem szegzett kérdése, most arra nagyon jó volt, hogy felszínen tartsam az érdeklődésemet, akarjak magamtól valamit az angol nyelv tanulása tekintetében is. Nem vagyok negatív, csak a pozitív szemlélethez nem mindig van elég akaraterőm. Köszönöm a megszólítást, igyekszem megfelelni a saját magam kihívásainak. üdvözlöm. Magda

  Válasz
 19. Gerhardt András.

  Üdvözlöm Tanárur, én is nehezen tanulok, de kitartóan. Naponta 20 percet gyakorlom, de ezt örömmet, sokat halgatum aCDét és magamban sokat olvasok a konyvböl, és igy elég könnyen megmarad a fejembe. Mert azért a 76 év meglátszik. És a Tanárur is sokat segit. Üdvözlettel, Gerhardt András.

  Válasz
 20. Losonczy Erika

  Kedves András!
  A gyakorlás valóban kor kérdése is. Életkorunk számának növekedésével az elsajátítandó ismereteket is gyakrabban kell ismételni, hogy megmaradjon mondjuk másnap, vagy egy hét múlva is.Übung macht den Meister! Ha eléggé motiváltak vagyunk, sikerrel járhatunk.
  Üdvözli: Erika

  Válasz
 21. Gáspár Béláné

  Igen.
  Így 50 felett nehezebben megy a tanulás.!
  De sok gyakorlással és türelemmel sikerül!!!
  Ami még nagyon fontos a kitartás is!!

  Válasz
 22. Speer Antal

  Tisztelt Neményi úr! Természetesen mint minden levelében ebben is valós dolgokról ír. Idősebb korban nyilván többet kell foglalkozni a tananyaggal és tőbbet is kell ismételni. Így szép lassan valami megmarad az “okos” fejemben! Én valószínűleg magolok,így az is valami,hogy a mondatokból a szavak már visszaköszönnek. Idővel talán még beszélni is fogok!? Üdvözlettel Speer Antal

  Válasz
 23. Takács Erzsébet

  Igaz, nem megy könnyen, de mikor a filmet és közvetítést hallgatok jobb.Nálunk nem volt könnyű a román, hogy átestünk a határon(tudtam utálni mert mindenki magyar volt)az apám nem kínzott pedig nem volt probléma a családban a nagynéném ék csak románul beszéltek otthon a gyerekek miatt.nem tudnánk sokat magyarul, engem nem zavar nagyon, az ő dolguk én tudok románul. A tegnapi írtam a felvételihez egy héber suliba ott angolul kell meg héberűl beszélni. a Bibliám meg román . Jó lesz, azt hiszem az angyaloknak is lesz dolguk. Szeretettel Erzsébet

  Válasz
 24. Ágnes Réger

  Üdvözlöm András ! igen egyet értek önnel ,csak az a gond hogy nekem nincs nyelvérzékem nem is volt sosem !vagy csak a kitartás hiányzott belőlem ,az orosz tanárom is azt kérdezte hogy ugye nem akarok orosz tanár lenni ?mert akkor megadja a közepest !a németbe meg beletörik a nyelvem pedig a gyermekeim kint élnek Ausztriában elég kellemetlen hogy csak kevés szót értek meg németül de úgy érzem nem tudnám megtanulni !üdv Ágnes!

  Válasz
 25. Herczeg Béláné

  Igen sokat számít a gyalorlás.A 80-as 90-es években volt a családunknak egy öreg olasz barátja.Sokat talállkoztunk Itály-ban és Pesten, közben telefonon is sokat beszéltünk.Akkor úgy éreztem mindent értek,és beszélni is tudtam valamennyire.Halála óta nincs gyakorlás, sokat felejtettem.

  Válasz
 26. Kanczlerné Horváth Zsuzsanna

  Kedves András!
  Teljesen igaza van,idősebb fejjel már több energiát kell fordítani egy idegen nyelv elsajátítására.
  Vannak szavak, amik valamiért nehezebben maradnak meg.Kitartó munkával ezt is le lehet győzni.
  Nagyon tudok örülni,amikor megértek mondatokat.Köszönöm az inspiráló leveleit,sokat segítenek.

  Üdvözlettel:Kanczlerné Zsuzsa

  Válasz
 27. Kempelen Imréne

  Teljesen megegyezik a véleményünk az öregeknek sokkal lassabban megy a tanulás.

  Válasz
 28. Szegedi Endre

  Tisztelt Tanár Úr!
  Kérdésben a válasz,szinte mindent elmondott.
  Talán csak annyival egészíteném ki,hogy már nincsenek akkora tervek,így kisebb a motiváció.
  Van aki keresztrejtvényt fejt,van aki idegen nyelvvel bíbelődni.
  Üdvözlettel: Szegedi Endre

  Válasz
 29. Parádi Kati

  Ez bizony így van.
  Némi ismeret megmaradt iskolás koromból,de az már nagyon rég volt. 66 éves vagyok.
  A legnagyobb baj,hogy sok minden passzív szókincs marad, mert keveset használom azr a kevéske tudást régről.
  A nyelvoktatásban pont azt hiányolom, hogy az esetleg elsajátitott új ismwretet sincs módomban
  egy nyelvi anyagban felhasználni,mert nincs eleve kontakt ,ha igen az pedig nagyon drága.A beszélgetve tanító tananyag lenne célravezető.
  Üdbözlöm Szné Kati

  Válasz
 30. Bostyán Andrea

  Kedves András!
  Én úgy vettem észre, hogy számomra a nyelvtanulás 50 felett lassabb, de az idő szerencsére a türelmet is és a kitartást is meghozta. Nagyon tetszik ez a fajta nyelvtanulás. Élvezem hogy tudok “beszélni” még ha hibásan is. Egyenlőre a környezetemet “kápráztatom” el, de tetszik az arcukon látott csodálkozás
  Andrea

  Válasz
 31. Fürediné Eklics Gabriella

  Kedves András!
  Igen ,egyet értek az ön által leírtakkal ! Nem a kor számít,hanem az akarat! Véleményem szerint, napi néhány új mondat megtanulásával , rövid időn belül nagyon nagy tudásra tehetünk szert.
  Üdvözlettel: Gabriella

  Válasz
 32. Dr. Fillér Ferencné

  Kedves András!
  Egyetértek a “hasonlattal”, hiszen mindenben a gyakorlat teszi a “mestert”. Idősebb fejjel már kevésbé vagyunk befogadók, főleg a tőlünk nem megszokott helyzetekben, ez főleg az idegen nyelv elsajátításában mutatkozik meg. Ha az adott nyelvi környezetbe kerülünk, kényszerítve leszünk, hogy bátorságot is merítsünk és próbáljuk meg az addig tanultakat használni. Többnyire segítséget is kaphatunk, ha nem is a legjobb a kiejtésünk, de igyekezetünket látják a beszélgetéskor.
  Üdvözlöm: Mária

  Válasz
 33. Rácz. Karolyne

  Pontosan. Így. Van! Gyakorláson. Múlik. Minden Persze ha. Naponta. Rá. Lenne. Az. Ember. Fia. Kenyszerulve. Akkor. Biztos. Hogy. Mindenki. Megtudná tanulni az angolt

  Válasz
 34. Sághy Miklós

  Egyetértek, bár a leírás csak egy szemponttal foglalkozik. Én a motivációt lényegesebbnek tartom. Aki fiatalon tanul az számíthat rá, hogy nagy valószínűleg hasznát veszi, míg az idősebbeknek kisebb rá az esélye. Ez általánosság, de vannak egyéni motivációk is amik nagyobbrészt szintén fiatalkorban jelentkeznek.
  Én sokat foglalkoztam a nyelvtanulással, de nem túl eredményesen.

  Válasz
 35. Rauscher Tamás

  Tisztelt András,

  A fiatalok talán könnyebben tanulnak,de sajnos nagy részükből hiányzik a kitartás,az akarat,a kedv,melyek elengedhetetlenek az eredményes tanuláshoz.Véleményem szerint,kellő kitartással bármilyen korban el lehet sajátítani idegen nyelveket.
  Üdvözlettel:

  Rauscher Tamás

  Válasz
 36. Maczó János

  Igen egyetértek Önnel, csakhogy ha növekszik a kor , csökken az akaraterő.

  Válasz
 37. Bánkuti Gábor

  Maximálisan egyet értek önnel Neményi úr.Az én problémám teljesen más irányú én nem a nehézségektől félek sőt kimondottan szeretem a kihívásokat az én problémám az hogy 70 éves vagyok túl 1 aorta billentyű és egy rossz indulatú daganatos műtéten és ez a három dolog nagyon visszaveti az ambíciómat, persze az ember annál több minél többet látott tanult stb.A tudást nem veheti el senki és semmi.Maradok Tisztelettel Bánkuti Gábor

  Válasz
 38. Miksztayné Piroska

  Igen teljes egészében egyetértek.Többször nekikezdtem, de kifogásokat kerestem és találtam is így a sikerélmény is elmaradt, De még foglalkozok a gondolattal, mi vinne engem előbbre ebben a témában?
  Üdvözlettel:

  Válasz
 39. Pribula Nándor

  Egyetértek, már többször hozzáfogtam, sajnos csak a külföldi tartózkodás a nyerő.

  Válasz
 40. Szelőczei István

  Egyetétek a véleménnyel, mely szüséges egy adag sikerélmény is. Erre a zárlatok miatt kevés esély volt. Üdv.

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Kedves István!

   Az internet segítségével (skype, messenger, zoom) könnyebb kommunikálni is.

 41. Molnar Viola Hajnalka

  Kedves Andras! Igaza van, nehezebben tanulunk egy bizonyos kor utan! Szegyellem magam, mert nincs eleg akaratom idot szanni a tanulasra, Miota nyugdijas lettem, meg tobbet dolgozom, es csak almodozom a nyelvtanulasrol.Talan egyszer eljon az en idom is!

  Válasz