A családtagok szerepe a nyelvtanulásban

Vajon működhet-e, hogy az egyik családtag tanítja a másikat valamilyen idegen nyelvre? Vagy segít neki, aktív szerepet vállal a gyakorlásban? A környezetemben a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem igazán működik, de talán Ön másképp tapasztalta ezt, kíváncsi vagyok.

Nagyon sok olyan nyelvtanárt ismerek, aki a mi nyelviskolánkba íratja be a gyermekét, mert ő nem akarja tanítani. Ugyanez megfigyelhető házastársak esetében is.

Pedig milyen egyszerű, kézenfekvő megoldás lenne, nem? Ott a házastárs, vagy a szülő, majd tőle megtanulunk egy idegen nyelvet…

Édesapám azt mondta, hogy nagyon rossz rokonokat tanítani. Én is ezt tapasztaltam, hogy egyik fiam sem örült, ha segíteni akartam nekik a nyelvtanulásban…csak tudnám, miért? :))

Pedig sok segítséget lehet kapni a tanuláshoz a családtagoktól. Lehetne, de egy kamaszgyerek nem akar a szüleitől tanulni. Szinte mindegy, hogy miért, de nem akar. A felnőttek pedig leginkább a házastársukkal nem akarnak még egy területen konfliktusba keveredni.

Más az, amikor a házaspár anyanyelve különbözik, és egy másik helyzet, ha mindketten magyarok, és egy idegen nyelvet kell elsajátítani. Azt vettem észre, hogy különböző anyanyelvűek esetében működik, például egy angol anyanyelvű mellett a házastárs vagy a gyermek is egész jól megtanul angolul.

Egy nyelvtanár házastárstól viszont valahogy kevésbé kérnek segítséget.

Barátaink segítségével is akkor megy jobban a nyelvtanulás, ha nem magyar az anyanyelvük.

Ön mit tapasztalt? Lehet valamelyik családtagtól nyelvet tanulni?
Kérem, írja meg egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

273 hozzászólás a(z) “A családtagok szerepe a nyelvtanulásban” bejegyzéshez

 1. Miklosne Katalin Remsey

  A csalàdtagok valoban nem tudnak, vagy nem érnek rá ezzel foglalkozni.A kisiskolàs unokâm viszont mondja , mama ezt igy ejtsd ki helyesen, ismételd meg.

  Válasz
 2. Dr. Laki Mária

  Kedves András! Köszönöm az eddigi tanításokat és törődést! Szerintem az idegennyelv-tanuláshoz nagyon nagy belső motíváció és elszánás kell, amit semmi más nem tud helyettesíteni. Az egész családom tele van perfekt idegennyelvet beszélőkkel, de nem jö össze a tanulás sem tőlük, sem velük! Egyedül kell végigmennem ezen az úton, vagy külső, profi tanár és tematikusan szerkesztett oktatóanyag segítségével. Mindig így haladtam legtöbbet! A mai fiatalok idegennyelvű videók nézésével igen komoly beszédkészségre tesznek szert! Nekem a másik jön be! Ezért is rendeltem meg Öntől az anyagokat! Köszönettel és üdvözlettel: Maria

  Válasz
 3. Botiné Szőllősi Anikó

  Kedves András!

  Én is osztozom azon a véleményen, miszerint családon belül nem működik az egymástól tanulás. Kellemetlen tanulni egy szülőnek a gyermekétől. És egy házastárs sem szeretne kevésbé ügyesnek tűnni a társától. Mások a szerepek.

  Üdvözlettel,
  Anikó

  Válasz
 4. András

  Kedves András!
  Nem igazán ment ez nálunk sem. Fiammal próbálkoztam, de azt kérte, ne tanítsam (németre).

  Üdv,
  András

  Válasz
 5. Dezsone Jonas

  Szerintem valamilyen, szinten igen. De nem lehet, el sajátítani, tökéletesen. Mert nem tudjuk, vagy nem akarjuk el fogadni tőlük a tanítás.

  Válasz
 6. Tóth Ildikó

  Igen!
  Minden szó igaz a fenti írásában.
  Ugyanezt tapadztaltam én is.
  Üdvözlettel:
  Ildikó

  Válasz
 7. Vargáné Csengődi Mária

  Tisztelt András! Az egyik gyermekem Angliában él ha valamit nem igazán értek ,vagy nem tudom a fejembe tuszkolni a tanulni valót, tőle szoktam kérdezni. Ő nyugodtan szépen elmagyarázza amit nem értek. Van mikor sikerül, de olyan is van mikor hiába magyarázza ,akkor abban a pillanatban nem működik . Szerintem működik a csaladtagtól való segitség,ha a tanuló nyitott rá. Sokat tanulmányozom az Őntől kapott tananyagokat. Itt szeretném megköszönni Önnek a fáradozását és a segítséget. Tiszteltel Marcsi

  Válasz
 8. Andrási Tímea

  Kedves András,szinte ugyanezt tapasztaltam. Én a lányommal csak ált.sulis korában tudtam angolt tanulni,utána már a szótanulásnál sem kért segítséget.
  Ha egy házaspár anyanyelve megegyezik,és tegyük fel,külföldön vállalnak munkát,akkor szerintem a nyelvtanulásban is lehetnek együttműködők,egymást segítők.

  Válasz
 9. Tamas ZSuzsanna

  Kedves Tanar Ur,
  szerintem, egyenenkent valtozo.Gimnazistakent a mamamtol kaptam segitseget, nemetet tanultam.
  Jo volt, ha kikerdezte a szavakat , mikor egyutt voltunk otthon, nemetul tett fel kerdeseket.Nyilvan a tanarom, aki a legtobbet adta, de jo volt a Mamammal idegen nyelven beszelni, ha nem is magas szinten.
  Ugyanakkor leveleztem is Nemetorszag tobb teruleten.
  Kesobb az angolt nyelviskolaban kezdtem, aztan az USA-ba kerultem a lanyom, es amerikai ferje is sokat segitettek.Sajnos, az idohiany nalunk is kozrejatszott, de, ha mentunk valahova, mindig figyeltem, kerdeztem,
  a ferje keszseggel valaszolt, kijavitott, ha valamit rosszul ejtettem.Volt sok derus percunk.
  A televizio, kesobb a gyerekek, mindenki nagyon rendes volt hozzam, ha elnezest kertem, hogy ezt nem jol fejeztem ki, mert gyenge az angolom , nagyon sok biztatast kaptam, hogy nagyon jo, csak merjek beszelni, megertenek mindent.Szerencses voltam, s vagyok, Ontol is nagyon sokat tanultam, s tanulok, ha nem is minden nap tudok leulni az angollal foglalkozni.Koszonet erte.
  Tisztelettel
  ZSuzsa

  Válasz
 10. Ajtai aVeronika

  A fiam perfekt tud angolul de nem akar velenfoglalkozni nincs hozzá türelme

  Válasz
 11. Rosta Zita

  Sajnos szerintem sem működik a dolog.
  Jobb tanártól, vagy autodidakta módon tanulni.

  Válasz
 12. Márkus Ottóné

  Kedves András, érdekes a téma, lányom és vejem is mindketten 10 évig dolgoztak Londonban , jól beszélnek angolul, soha nem értettem,miért nem próbálták megtanítani a nyelvet gyermeküknek,egyszerű lett volna,és a gyerekük nem tudja a nyelvet ,van aki már ebben a korban nyelvvizsgát tesz.Tehát én hiányosságnak tartom hogy nem próbálták tanítani , később jobban boldogulna a gyerekük.Lehet h korábban is így nyilatkoztam

  Válasz
 13. Márkus Ottóné

  Kedves András, érdekes a téma, lányom és vejem is mindketten 10 évig dolgoztak Londonban , jól beszélnek angolul, soha nem értettem,miért nem próbálták megtanítani a nyelvet gyermeküknek,egyszerű lett volna,és a gyerekük nem tudja a nyelvet ,van aki már ebben a korban nyelvvizsgát tesz.Tehát én hiányosságnak tartom hogy nem próbálták tanítani , később jobban boldogulna a gyerekük

  Válasz
 14. Vlajk Éva

  Kedves András!
  Fiammal többszőr terveztük, hogy X nappal elkezdjük együtt az angol szavak gyakorlását, ill beszélgetést.
  Sajnos mindig áttettük holnapra!
  Így jártunk otthontornázással is, majd holnap hajtogattuk , ……és így nem kezdjük el!
  Viszont közösségben már sikerül!
  Maradok tisztelettel!
  VÉva

  Válasz
 15. Tóth Kulianna

  Nem lehet ! Mert idegesítővé válik a helyzet ? Mindenki máskép magyaráz : gondol!

  Válasz
 16. Judit

  Bizonyíthatom én is, hogy egyik lànyomat nèmet nyelvre irattuk, mivel a családban többen jól beszèltek németül. Majd tudnak segíteni!
  Konfliktus lett belőle, mért nem hagytuk, hogy angolt tanuljon?
  Règen volt, azóta is hibàsak vagyunk,hiàba tanult meg azóta már jól angolul!

  Válasz
 17. Nemeth Jozsefne

  Kedves Neményi ur,

  A tanulás családtagtól kicsit függő viszonyt teremt. A feleség, vagy a férj igy kevesebbnek érzi magát a kapcsolatban. Ha gyerektöl tanul a felnött ott is elöjön ez, de sokszor megkapom , hogy ” mar ezt egyszer megbeszeltük ” . Meg ” nem vagy kepes megjegyezni ? Na, akkor mar nincs motiváció tovább tanulni. Az a véleményem, hogy össze kell szedni a nyelvtudást onnan, ahonnan jön. Ha tényleg az motivál, hogy megtanuljam Nekem kell alazatosnak lenni azzal szemben aki a tudást hordozza. Lehet az rokon, tanár mindegy.

  üdvözlettel

  Katalin

  Válasz
 18. Péter Erzsébet

  Kedves András
  Mi együttesen tanulunk németet a férjemmel
  Szerintem jol müködik

  Válasz
 19. Lászlóné Kéry

  Kedves András!
  A Családban volt rá példa. Fiam Nővére tanította a Fiamat angolul. Egész jól megtanulta, de természetesen nem olyan mintha órákra járt volna. Jól tudja kamatoztatni, mivel a munkájához használja.
  Üdvözlettel:
  Judit

  Válasz
 20. Tiborné Balázs

  Sajnos azt tapasztaltam, hogy családtagtól nem lehet nyelvet tanulni. Sem türelmük sem idejük nincs erre.

  Válasz
 21. Tamás

  Kedves András,
  Érdekes kérdést vetett fel.
  A saját tapasztalatom alapján a válaszom erre, igen is meg nem is. :)
  Az utolsó, ill. hátulról a 3. bekezdés nálam működik. Illetve az elején felvetett hipotézis is igaznak bizonyult.
  Ez sztem mindenkinél más és más, körülményfüggő – ahogy ezt a különböző hozzászólások is alátámasztják.
  Aki egy adott nyelvterületen él a saját anyanyelvét nem beszélő (nopláne más közös idegennyelvi kapcsolódás sincs) férjjel/feleséggel/társsal stb. ott minden bizonnyal a helyzet szülte “kényszer” óriási motívációt ad és igen gyors előrehaladást.
  Abban az esetben viszont, ha családostól költözik vki másik nyelvterületre, ott az előrejutás döcögősebb – legalábbis tapasztalatom szerint.
  Ha kíváncsi részletesebben is a véleményemre, tapasztalatomra, meglátásomra e kérdéskörben, szívesen állok rendelkezésére.
  További szép napot! T :)

  Válasz
 22. Kádár Csaba

  Tisztelt Neményi Úr !

  Én ne tudtam megtanulni az élettársamtól aki kint élt-dolgozott Angliában 2,5 évig. Egyrészt rémesen beszélt skót beütéssel ,másrészt csak konyhanyelven , egy nyelvvizsgán lehet megbukott volna…
  Az unokaöcsém már többet segített, de ő sem tudta a szabályt elmagyarázni, ráadásul kinevetetett amikor a 12 igeidőt forszíroztam. Felesleges max, 4-et használnak az angolok mondta , sok vidéki angol, skót, welszi rémesen beszél ,őt is kinevették mikor az oxfordi kiejtéssel beszélt és sajnos ő is „leadta” a szép kiejtését..Emellett nem voltak türelmesek sem …
  Szóval szerintem nem működik , jobb egy idegentől, kivülállótók tanulni, kérdezni aki lehetőleg tanár végzettságű és elmagyarázza a szabályt is .

  Válasz
 23. Kádár Csaba

  Tisztelt Neményi Úr !

  Én ne tudtam megtanulni az élettársamtól aki kint élt-dolgozott Angliában 2,5 évig. Egyrészt rémesen beszélt skót beütéssel ,másrészt csak konyhanyelven , egy nyelvvizsgán lehet megbukott volna…
  Az unokaöcsém már többet segített, de ő sem tudta a szabályt elmagyarázni, ráadásul kinevetetett amikor a 12 ideidőt forszíroztam. Felesleges max, 4-et használnak az angolok mondta , sok vidéki angol, skót, welszi rémesen beszél ,őt is kinevették mikor az oxfordi kiejtéssel beszélt és sajnos ő is „leadta” a szép kiejtését..Emellett nem voltak türelmesek sem …
  Szóval szerintem nem működik , jobb egy idegentől, kivülállótók tanulni, kérdezni aki lehetőleg tanár végzettságű és elmagyarázza a szabályt is .

  Válasz
 24. Reiserné Baksics Zsuzsanna

  Tisztelt Tanár úr!
  Ritkán nyilvánítok véleményt,de kérdésében családon belül érintett vagyok. Mindhárom gyermekem rendelkezik nyelvvizsgával./német,angol,lovári,eszperantó,
  spanyol,lengyel/A nyelvtanulás alapja a saját anyanyelv maradéktalan elsajátítása.Ebben a családi minta mérhetetlen alapokat tud adni./Édesanya,édesapa ,testvér meséi ,dalai.A mindennapi beszélgetések,meghallgatások,különösen kamasz korban.Az idegen nyelvek varázslata nem egyformán érintette meg két leányomat és egy fiamat. Házi feladatban segitettek egymásnak,de szóbeli társalgás az adott nyelven nem igen volt.Legkisebb leányom kivetelt képez. Ő nem kényszerből,hanem önszántából tanult. Szárnyalt a nyelvvizsgákon,hihetetlen szorgalma rátermettséggel párosult.Egyetemi társa,aki a férje is lett,tőle sajátította el olyan szinten az adott nyelvet,hogy Erasmus pályázattal kikerültek egy híres egyetemre.A beadandókat nyelvtanilag közösen egyeztették,de az élő nyelvet egyénileg sikeresen használták.Az egymásért érzett felelősség és szerelem minden akadályt legyőzött. Példaértékű a segítségadásuk 5 fiú unokánk számára a nyelvtanulásban./Nekik még nincs gyermekük/
  A szülők kevésbé hatékonyak a sokrétű tennivaló mellett. Ösztönzésül rendeltem Öntől
  a nyelvtanitasi módszerét,hogy mint nagyszülő hatással legyek rájuk,értsem őket.A Covid idején az online tanulás- tanítás új fejezetet hozott az életükben .Addig telefonjuk sem volt,most ez a felgyorsult világ magával hozta,
  hogy a mama könyvei,lexikonjai sok időt igényelnek,ami nekik kevés van.Rengeteg időt töltenek az iskolában, otthon folytatják a gép előtt a beadandók írását.A tanulással töltött idő hatékonysága nehezen mérhető.
  Köszönöm,hogy elolvasta okfejtésemet,ami egy szólással rövidebben kifejezhető lett volna „Ritka,mint a fehér holló ”
  Vergilius szállóigéje /”Omnia vincit Amor!”/ ez esetben helytálló.
  Tisztelettel Reiserné Baksics Zsuzsa

  Válasz
 25. Szoboszlai László

  Kedves Neményi András!

  Köszönöm, hogy kíványi a véleményemre.
  Szerintem csak akkor működik a családtag (és mindenki) tanítása, ha a tanítvány „megtalálja” a tanárt, vagyis a tanítvány kéri a tanárt, hogy tanítsa. Amíg csak a tanár akarja, nem fog működni.

  Válasz
 26. Pécsváradi Ágnes

  Érzelmi okai vannak, akár sikeres, akár nem sikeres a tanítás.
  Azt az oktatás előtti kellemes, vagy kevésbé kellemes kapcsolatot nem szeretnénk egy kudarc élménnyel még megpecséltelni. Az, hogy jó a segítség, csak akkor érezzük és fogadjuk el, ha a kezdeti kudarcokon túljuottunk. Mindkért irányból vannak tapasztalataim. Ha egy közeli rokonom idegennyelven segít nekem tanulni, elsírom magamat. Amikor apám segített e metematikában, türelmetlen lett. Amikor én segítettem családtagnak, hamarosan visszautasított.
  Lelki okai vannak.

  Válasz
 27. Wilhelm Anna

  Tisztelt Neményi András!
  Igen, szerintem tud csaladtag segíteni a nyelvtanulásban.
  Nagymamám tanítgatott svábul, mivel vele voltam gyermekkoromban a legtöbbet. Óvodáskoru lettem és alig tudtam magyarul..Teltek az évek (nagymamám elment) nem volt kivel gyakorolni. Így aztán nagy részét megértem , de beszélni keveset . Sok évre rá jöttek a közeli „ehte” német rokonok.Velük egyhamar tudtam kommunikálni, aztán elmentek..azóta is néha beszélek telefonon , sajnos nem mindent tudok, így nehéz kifejezni mindent. Amikor találkoztunk, hamar eszembe jutottak a szavak, aztán elmentek és megint nem volt kivel gyakorolni..
  Ezért is az a véleményem, hogy igenis lehet tanulni valamennyit csaladtagoktól, közeli rokonoknak.
  Ezért is örültem a német tananyagnak, így tudom fejleszteni, kijavítani az eddigi tudásomat.

  Köszönettel:
  Wilhelm Anna

  Válasz
 28. Márta Kovácsné

  T. András!

  Köszönöm érdeklődését. Én nagyon szerettem volna,ha a családban módom lett volna, jól ” beszélő”,-el
  a nyelvtanulásom idején beszélni.
  Nagyon szerettem nyelvet tanulni.Az oroszt annyira szerettem, hogy leveleztem, és tanfolyamra is jártam.
  Az orosz tanárom, orosz születésű volt.A német nyelvet, német születésű tanártól tanultam.
  A tanár meghatározó , a tudás megszerzésében. Én nagyon örültem,hogy nyáron amikor orosz vagy német
  turistát tudtam segíteni a tájékozódásban.
  Üdvözlettel: Márta

  Válasz
 29. Valiczkó Prókai Erika

  Szerintem részben igen lehet tanulni csaladtagtól. A mi családunkban van idegen nyelvű rokon és igen csak azt igazolják hogy tanítanak és tanulnak magyar nyelvet.

  Válasz
 30. Perei Jánosné

  Lehetne tanulni, ha itt élnének egy városban velem. Amikor meg hazajönnek Gyulára, akkor nem fontos nekik a nyelvtanítás. Nekik sincs idejük és nem is foglalkoznak az idegen nyelvvel. A barátnőm lánya olaszul, angolul és franciául beszél, de ők Franciaországban élnek.
  Minden jót kívánok Önnek Pereiné Julika.

  Válasz
 31. Kovács Timea

  Nekem bevált hogy az egyik családtagom perfektül beszél angolul és amikor kijavított (nem kacérkodva) egyből bennem is maradt, vagyis megragadtam ahogyan elmagyarázta hogy hogyan kell jól mondani . Munkatársaimra rá kellett szólmon hogy ne mosolyogjanak amikor rosszul mondom,hanem javítsanak ki. Nekem ez segítség a tanulásban. Ha nem felfuvalkodva akar szólni valaki,hanem eszébe jut hogy ő is hol kezdte akkor jó segítség.

  Válasz
 32. Rostás Jánosné

  Levelére válaszolva, igen működhet, hogy az egyik családtag tanítja a másikat, valamilyen idegen nyelvre. Sőt én nagyon jónak tartom, hogy segít neki a gyakorlásban.
  Nem tudom mi az oka, hogy a gyermekek nem akarnak a szüleitől tanulni, pedig ez logikus lenne.
  Erről az jut eszembe, hogy a Kislányom sem fogadta el annak idején a jó tanácsokat és nem értettem miért. Majd később vettem észre, hogy bizonyos dolgokat úgy csinálja, ahogy azt korábban megbeszéltük.

  Válasz
 33. Barna Lászlóné Judit

  Nekem nem sikerült az iskolában elsajátítani az idegen nyelvet. Idővel ragadt rám, de a spontán megszólalás nem ment. Az Ön módszere tetszik,nem kell problémáznom a nyelvtannal. Eddig leginkább ezzel gyötörtek. Örülök, hogy rátaláltam Önökre.
  Üdvözlettel

  Válasz
  1. Neményi András Szerző

   Amikor magyarul megtanult, akkor sem problémázott a nyelvtannal. Én ebből indultam ki.

 34. Kállainé Rigó Magdolna

  Nem lehet a szülőktől nyelvet tanulni Az édesanyám németül és magyarul beszélt, az édesapám magyar volt, és mi gyerekek csak egyes szavakat tanultuk meg az anyukámmal, mert nem beszélt folyamatosan németül. Még mai napig nem tudok németül beszélni, pedig nagyon sokat tanultam, de az angol nyelv et hamarabb sikerült elsajátìtani.

  Válasz
 35. Petrócziné Mészáros Erzsébet

  Nehéz ügy. Nem műköfőjépes. A szülő maradjon szülő, támogassa, szeresse a gyerekét. A tanár hatékonyabb.

  Válasz
 36. Técsi Mária

  Kedves András!!!
  Nagyon igaza van! Sajnos nem lehet!!!!
  „Nem hallod””” Igy kell”” „Már többszor nem mondom” stb
  Kell a nyelvtanár!!
  Köszönöm a lehetőséget!
  Üdv. T. Mária

  Válasz
 37. Jakab Tibor

  A feleségem német nyelvtanár volt, sok diákja felsőfolui nyelvvizsgát tett. Én nem tanultam meg a nyelvet.
  Az én hibám természetesen.

  Válasz
 38. Jakab Tibor

  Egy házastárstól, feleségtől nem lehet jól nyelvet tanulni, bármennyire is jó tanár.

  Válasz
 39. Biro-Niva Katalin

  Barmilyen oktatasban nem esszeru csaladtagnak oktatni.
  Edesanyam magyar-törtenelem szakos tanarnö volt-soha nem jartam abba az iskolaba,ahol tanitott.
  A nagynenem zongoratanar volt a miskolci Konzervatoriumban.
  Nem volt a tanarom soha, es bar jelen bolt a vizsgakon,probalt kimaradni az ertekelesböl.

  Válasz
 40. Csöbönyei Lászlóné

  Igen, az unokáim német nyelven tanulnak, mivel Ausztriában élnek, kislány unokám szokott segíteni, kikérdezni, kijavítani, foglalkozni velem amikor együtt vagyunk és van rá időnk.
  Nagyon élvezem.

  Válasz
 41. Tothne.darazs.tunde@gmail.com

  Igen sok múlik a szülőn hogy tanítja pl bármilyen nyelvre Sokszor a szülei hanyagsa a hiba.

  Válasz
 42. Balázs Edit

  Az én párom olasz,nem beszél egyáltalán magyarul igy nekem kell,kellett megtanulnom.Nálunk működik az egymástól tanulás,sőt annyira figyel hogy rögtön kijavit ha rosszul mondok valamit.Na jó azért én is dicsérendő vagyok mert nagyon szeretem az olaszt és ezáltal örömmel tanulom.

  Válasz