Vajon otthon is lehet eredményesen nyelvet tanulni?

Ha nem akar sokat olvasni, akkor elárulom:

Nagyon jól meg lehet tanulni idegen nyelven beszélni, akkor is, ha csak otthon, egyedül tud gyakorolni.

Emlékszem, amikor angolul tanultam, eleinte nagyon sok nyelvtant vettünk, és keveset gyakoroltuk a beszédet. Próbáltam megszólalni, de nem ment. Hiába tudtam írásban hibátlanul megoldani a feladatokat, szóban nem voltam képes használni, amit írásban már tudtam.

Ekkor elgondolkodtam, hiszen németül már folyékonyan beszéltem (igaz, tanárom szerint két lábbal tapostam a német nyelvtant), mégis mit csináltam másképp az angol tanulása során, ami miatt nem tudtam megszólalni.

Rájöttem, hogy bizony, németül minden gyakorlatot szóban kellett elvégeznem. Végül is logikus, hogy ha beszélni akarunk, akkor a beszédet kell gyakorolni. Apám tanított így, mindent el kellett mondanom szóban. Tény, sokkal fárasztóbb, mint írásban kiegészíteni egy feladatot egy hiányzó szóval.

No, akkor visszamentem az angol tankönyvem elejére, elkezdtem újra az első leckétől. Minden olvasmányt, minden párbeszédet megtanultam kívülről, elmondtam először mondatonként, utána egyben. Amikor ezzel végeztem, elvégeztem újra a leckék nyelvtani gyakorlatait is, de most már szóban.

Minden gyakorlatot, amit írásban kellett megoldani, elvégeztem szóban is. Elolvastam az angol mondatot, lefordítottam magyarra, elvégeztem a szükséges nyelvtani átalakítást, és elmondtam hangosan angolul. Minden gyakorlatot, minden feladatot elvégeztem így is.

Pár hét után azt vettem észre, hogy sokkal jobban beszélek, mint korábban. Hihetetlen, milyen sokat lehet tanulni egyedül, otthon.

Ön is kipróbálta már, hogy otthon, egyedül is tudja gyakorolni a beszédet?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

63 hozzászólás a(z) “Vajon otthon is lehet eredményesen nyelvet tanulni?” bejegyzéshez

  1. Kabai Irén

    T. Neményi Úr!
    Ismerősömtől sok jót hallottam tanítási leckéiről, kezdő számára milyen lehetőséget ajánl „távtanulással”
    Válaszát köszönöm Irén

    Válasz
  2. Viràg

    Üdvözlöm ! Öntől rendeltem angol leckéket 50 feletti angol. De nincs benne az amit èn keresek.. utazásnál ,szállásfoglalás,ut közbeni problémák. Az jó ,h megtudom mondani ,h fogat mostam,meg ,h van unokám .mde ez nekem kevès ..màsik lecke kell!

    Válasz
  3. Lantos Sándor

    Tisztelt Neményi Úr! Nem nagyon van alkalmam kivel gyakorolni az angolt,kivéve a két gyerekemet,akik jól beszélnek angolul,munkájukban naponta szükséges a nyelvtudás! Sajnos, mivel nem velünk laknak,kevés az alkalom! Én mint gyakorló zenész,az angol nyelvű zenék szövegeit próbálgatom kiejteni,több,kevesebb sikerrel!

    Válasz
  4. Imre Attila

    Nagyon tetszik, én most nemsokára utazom Floridába és legalább a legszükségesebbet szeretném megtanulni. Kérem ajánljon valami olyan lehetőséget, ami segít egyetlen hónap alatt tanulni.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Attila!

      Írja meg az elérhetőségeit az ügyfélszolgálatnak.

      Üdv,

      András

  5. Maulis Mihály

    Fontos: KÖSZÖNJÜNK !!!! Kérem segítségét! és jöhet a szöveg ! Mindjárt jobban működik minden !

    Válasz
  6. Hegyi Jánosné

    Tisztelt Tanár úr!
    Én is szeretném hangosan, összefüggő mondatokkal tanulni a német nyelvleckéket, ha kapnék.De sajnos még nem kaptam. Remélem, hamarosan csatlakozhatok a leckék tanulói közé és előre is köszönöm a német nyelvleckéket.
    Hegyi Mariann

    Válasz
  7. Ica

    Ez a nyelvtanulás csak idő ráfordítással lehetséges . Mivel én mar nyugdíjas vagyok, de a helyzetem úgy alakult, hogy télen Ausztráliába nyaralók szükségem van a nyelvtudásra. Sokat gyakorol ok és hallom is ahogy mondjak de meg nem értem nem hasznalhatom. Tavasszal megyek haza és akkor kerek tananyagot. Köszönöm tanácsait sokat segített . További sok sikert.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Az időt mindenképpen rá kell fordítani a tanulásra.
      Azon tud spórolni, hogy csak azt tanulja meg, amire valóban szüksége van.

  8. Gergely Ilona

    Tisztelt Tanär Ur!

    Minden nap värtam az emailokat amiben a leckek es a tanuläsrol volt szo.
    Vegre eljutottam arra a pontra, hogy 65 evesen tanulni fogok. Megrendeltem a nemetkönyveket.
    De jöt egy email, hogy nemetorszägba nem küldenek ki könyveket. Peddig szämomra nagyon fontos lenne. Mivel a csalädom nemetorszägban el. Szomoruan vettem tudomäsul, hogy nem fog menni az ön älltal oly nagyra tartott nyelvtanuläsom. Csakodtam nagyon :(

    Válasz
  9. Tóth Ernő

    Tisztelt Tanár Úr , Kedves András!

    Szerintem is lehet egyedül nyelvet tanulni. Az én módszerem, hogy kívülről megtanulom a szöveget és így a szavak könnyebben megmaradnak. Egyébként nem tudom miért van így, de a német szöveg előbb megmarad a fejemben, mint az anyanyelv. Ezeket a szövegeket aztán később csak átolvasom, hogy ismételjem. Fontos, hogy mindennap foglalkozzon vele az ember. Ha nem is leszünk profik, de átugorva a határon túlra tudunk kérdezni, vásárolni, vagy éppen itt a határszélen útba igazítani egy osztrák turistát, látogatót. Jó tanulást minden Kedves Kollégának!

    Tisztelettel: Tóth Ernő

    Válasz
  10. Buzdogány Mária (62éves vagyok)

    Szeretnék ,németül ,és angolul ,megtanulni ,mert asógorom amerikába él jóvolna velük beszélni és levelezni,előreis köszönöm maradok tisztelettel,(Gita)

    Válasz
  11. Molnár Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    Szerintem is lehet otthon idegen nyelvet tanulni, de igazán TANULNI, TANULNI kell. Ennek ellenére úgy gondolom perfekt jól beszélők és értők még nem leszünk, de a legszükségesebbeket el tudjuk érni.
    Mint azt már az előző hozzászólásomban is írtam, jót tesz, ha van valaki a családban akár idősebb, akár fiatal, bevonni segítségül (ha nem is tudja a nyelvet) az Ön könyvéből bárki tudja ellenőrizni, hogy jól ejtjük-e ki a szavakat, helyesen mondjuk-e a mondatokat, kérdéseket. Úgy gondolom, az otthon tanulással időt nyerünk, hiszen ki sem kell mozdulnunk és ezt mindennap megtehetjük.
    Köszönöm, hogy érdekli a véleményem.
    Üdvözlettel: Molnár Józsefné

    Válasz
  12. gyöngyi

    Kedves Mester!
    Übung macht den Meister!!!
    Ezt lehet otthon csinálni, de az igazi az élő beszélgetés echte németekkel, v. más nemzethez tartozókkal.
    Én így tanultam meg elég jól németül, nem hiba nélkül, de a régebbi szörnyű nyelvi gátlásokat lerázva magamról..
    /Az elméletet tökéletesen egy régi, nagyon szigorú elvekkel működő gimnáziumban tanultam meg, de az kevés volt a beszédhez./
    Csak hogy van itt még valami! A memória, ami bizonyos kor után már megkopott állapotban van, még ha fejleszthető is, azért már rozsdás…
    Pl.: az angolnál érzékelem. Megtanulom – a köszönettel Öntől megkapott – párbeszédes helyzetgyakorlatos szövegeket, jól megy, még 2x ismétlem másnap, harmadnap, aztán 1 hét múlva már
    csak felét tudom.
    Azért időtöltésnek, agytornának így is nagyon hasznos… Köszönöm.
    gyöngyi

    Válasz
  13. Hatlaczky Istvánné

    Köszönöm a jó tanácsokat ! Így van a gyakorlás segít !Sokat kell gyakorolni és akkor menni fog !
    Akarat, kitartás kell hozzá.

    Tisztelettel Erzsébet

    Válasz
  14. Szűcs Cecília

    SZŰCS CECÍLIA.

    Tisztelt Tanár Úr!

    Nagyon köszönöm a tanácsait. Lehet egyedül is nagyon jól tanulni de a
    hangszalagot sokszor kell ismételnem. Éjjel képes vagyok felkelni ha nem jutnak
    eszembe az esti mondatok.
    Amit szeretnék,levelet írni egy másik Kontinensre egy kedves rokonomnak,barátnőmnek.
    telefonálni még nem merek!!
    Köszönöm az időnkénti leveleit,
    Tisztelője ,Cecília.

    Válasz
  15. Korim Edit

    Kedves Tanár Úr !
    Úgy gondolom, hogy valamilyen szinten igenis, meg lehet tanulni egy idegen nyelvet otthon is. Nemrég kezdtem az Ön módszerével tanulni , és a gyerekeim szerint (akik beszélnek angolul) valamennyire érthető vagyok angolul. Sokszor nevetnek, mert hasonló szavakat keverek, néha minden nyelvtani szabályt felrúgok, de azt mondják, hogy végül is érthető vagyok.
    Üdvözlettel: Korim Edit.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Edit!

      Én is kb. így kezdtem az angolt.

  16. Éva

    Tisztelt Tanár Úr!
    Nekem nagyon fontos az otthoni nyelvtanulás ami során szavakat, mondatokat,kifejezéseket tanulok meg,hallgatom az angol beszélgetést.Ezeket tudom használni-hasznosítani amikor szükséges, társaságban,vagy az utcán amikor angolul kérdeznek, vagy amikor én kérek segítséget.Erre lehet építeni, fejleszteni a nyelvtudást akár társaságban, külföldön,nyelviskolában stb. Az igaz,hogy a társalgás nagyon fontos.Fontos az hogy hangosan kimondjuk és halljuk a saját és mások hangját! Sokat kell, kellene gyakorolni!
    Tisztelettel:Éva.

    Válasz
  17. Antal

    Én itthon tanulgatok, nagyon nehezen tudom megjegyezni a mondatokat. Igaz hogy nagyon keveset foglalkozom az angollal, próbálok angolnyelvü hireket is hallgatni de sokszor egyáltalán nem értem azangol szöveget sem a gyorsasága miatt.Ha képek is társulmak a szöveghez akkor jobb.

    Válasz
  18. Betty

    Tisztelt Tanár úr!
    Meglehet otthon is tanulni egy idegen nyelvet.Véleményem szerint,óriási motiváció és nagy akaraterő
    a feltétele.Az azonban nagy előny ,ha abban a közegben él ,a kényszer nagy úr.
    Tapasztalatból tudom,a gyerekkorban tanult idegen nyelv megmaradt,annak ellenére,hogy nem élek ott több mint 20 éve ,azóta nem gyakorolom,most is nagyon jól beszélem .A motiváció megvan,mivel dolgozni szeretnék, azonban lassan haladok. Köszönöm az érdeklődést és a leckéket amit küldött és küld.
    Tisztelettel Betty

    Válasz
  19. Bakai József

    Kedves Neményi úr!
    Érzésem szerint meg lehet tanulni bármelyik nyelvet otthon is.
    Nyílván ezzel atudással senki nem lesz tanár, vagy író mert ez azért már egy magasabb szint, amit csak a saját nyelvi környezetben lehet elsajátítani. Az senkit ne zavarjon ha kezdőként esetleg „hülyeséget” mond, mert ez lehet jópofa dolog ami lehetőség a további beszélgetésre. A szótárakról a véleményem, hogy nem helyettesithetik a megfelelő szóhasználatot.

    Válasz
  20. Kecsmárszkiné Antal Zsuzsa

    Tisztelt Tanár Úr!
    Igen lehet otthon, egyedül is tanulni. Én ezt a lehetőséget választottam. Igaz lassan haladok, de írás, olvasás hangos beszéd, minden van a tanulás közben. A gép segítségét mindig igénybe veszem. A gépről hallgatom a szöveget, sőt időnként fel is veszem az én hangos beszédemet. A nyelvtan tanulása nehezen ment és megy. Minden nap kell gyakorolni, sokat ismételni. Az angolul jól beszélő barátokkal ” beszélgetek”, gyakorlok szóban, de Nekik angolul írok rövid levelet, amit kijavítva visszakapok.
    Nagyon sok biztatást, jó tanácsot kaptam Öntől az indulásnál, akkor kedveltem ezt a nehéznek tűnő nyelvet ( angol).

    Válasz
  21. Dezső Márton

    Tisztelt András tanár UR:Szerintem otthon is lehet idegen nyelveket tanulní ha van eggy kis akaratunk (meg ha szükségvan rá).A leckék mit küld nagyon jol jönnek (hatékonyak).Én nagyon szépen köszönöm a fáradságát .Üdv .Marcí.

    Válasz
  22. Tégen László

    Igen tisztelt Tanár Úr!

    Idős korban kezdtem németet tanulni. Az Ön -nagy köszönettel kézhez kapott tananyaga- a kezdeti nyelvtanulásomat sokban módosította. Az otthoni nyelvtanulás lehet eredményes, de kisebb hatásfokú, mintha az német közegben történne. Az adott tananyagon kívül megtanult szavak kiejtését, hangsúlyozását, a nyelv speciális kifejezési fordulatait egy anyanyelven beszélő, vagy egy nyelvtanár általában nem ellenőrzi és nem javítja. Nincsen állandó beszédkényszer, és ez kényelmessé teszi az otthoni nyelvtanulót. Mivel a puding próbája az evés, a német anyanyelvű rendkívül gyorsnak tűnő beszédének a megértéséhez és a vele való kommunikáláshoz nagyon kitartó tanulás szükséges. Az Ön tanítási módszere kitűnő, ami az otthoni nyelvtanulás nehézségeit sokban áthidalja.

    Üdvözlettel: Tégen László

    Válasz
  23. Jeney

    Csak viccnek :
    ügyeljenek arra, hogy idönként egymásra rendkivül hasonlo szavaknak egész más az értelmük. Például egyszer egy BBC rádio riporter Lebanese Army helyett ” Lesbian Army ” – ról beszélt.
    Ne tévesszék össze angolban az ” Incest”-tet az ” incence”-szel. ( vérfertözés, és tömlyénfüst a r.k.templomokban )
    , és Németben pedig a ” schwul”-t a „scwül” – lel. ( buzi, és magas vizmolekulákat tartalmazo kevegö)
    üdv
    Jeney Zoltán

    Válasz
  24. Szabó Eszter

    Tisztelt Tanár Úr!
    Ugyanezt tapasztaltam én is az angollal, mint az előttem szóló: szóban gyakrabban hibázok, mint amikor némán vagyok kénytelen tanulni, pl. utazás közben. Mostanában próbálom magamban elmondani angolul, hogy mit látok a villamoson vagy milyennek látom a mellettem álló utasokat. Ez is sokat javít a beszédkészségemen. Szerencsére még az általánosban hozzászoktam a hangos tanuláshoz, ezért úgy-ahogy mennek a nyelvek. Az eszperantó könnyebb volt, mint a többi nyelv, ezért abból a felsőfokú nyelvvizsgát is úgy tettem le, hogy csak otthon tanultam. Ezt követően beiratkoztam egy felsőfokú tanfolyamra, amit az ELTE oktatói tartottak. Na, akkor jött a feketeleves, hogy az aznapi sajtóból nem tudtam kapásból eszperantóra fordítani a híreket, ill. rájöttem, mennyire rém keveset tudok. Aztán rájöttem, hogy ezt a „blattolást” miért ne gyakorolhatnám otthon és egyedül? Gép mellett kevésbé szeretek tanulni, egy idő után fáj a fejem tőle, de azt is beiktatom a napba 10-10 perc erejéig. Az jobb, ha főzés, takarítás közben szól a háttérből a rádió vagy a CD, mert szoktatja a fülemet a nyelvhez.

    Válasz
  25. Iván sics Zoltánné

    Tisztelt Tanár Úr!

    Igen lehet egyedűl otthon is tanúlni,de nagy kitartásra van szügség.Próbálom majdnem naponta beiktatni a tanulást,de azt vettem észre,hogy amikor a könyvből olvasom a mondatokat ugy érzem tudom valamennyit.
    de ha próbálom könyv nélkül elmondani hibázok.Köszönöm érdeklődését.
    Ui: Jó befektetés volt a könyvek megvétele.Szeretek foglalkozni vele és leköt,talán valami ragad is rám.
    Tisztelettel Iváncsics Zoltánné

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Tessék hallgatni a cd-ket is!
      A hangfelvételeken a mondatok között van annyi szünet,
      amennyi idő alatt el kellene tudni ismételni, ami elhangzott.

  26. dr. Csoma Mihály

    Tisztelt Neményi Úr!

    Nyelvet valójában CSAK OTTHON vagy a nyelvi környezetben lehet megtanulni!
    A nyelvet (nyelveket) csak érdekeltség valamilyen jelenléte segít gyorsabban vagy lassabban megtanulni.
    A nyelvtanulást (nyelvek tanulását) legjobban csak MONDÓKÁK – VERSEK-VERSECSKÉK-MEMORITEREK-KÖZMONDÁSOK – NYELVTANI FORDULATOK „bebiflázása” révén lehet gyorsítani és a kiejtéseket is „megközelítően..” „megérezni – megérezve” elsajátítani.

    MINDEZEKHEZ NÉLKÜLÖZHETETLENEK A: a/ megfelelő házi környezet
    b/ a türelmes „szék”
    c/ a türelmes „asztal”
    d/ a türelmes „popó”
    e/ a türelmes „könyök”
    TOVÁBBÁ: az írás és az oda vissza írásban fordítás, még ha sokszor feles-
    legesnek tűnik akkor is a lehető legtöbb szótárazás – szófordulatok és
    szókapcsolatok iránti érdeklődés.
    TERMÉSZETESEN A NYELVI KÖRNYEZET, A NYELVI KÖRNYEZET ÉS A NYELVI KÖRNYEZET!!!!

    Németül, Oroszul, Angolul („Rigó” utcai vizsgák…) (mindegyiket a KOROMNÁL fogva [75 éves okl. mg. gépészmérnök vagyok…] egyre kevésbé… beszélő, FRANCIÁUL OLVASÓ és 12 lecke birtokában (Somorlyai….) a Massive Central-on kényszertolmácsolásra képes valaki.. A francia nyelvet egy svájci ösztöndíj-lehetőség miatt kezdtem el tanulni 1969-ben a Fejér György utcában az „Élő nyelvek szemináriuma” egyesülés… nyelvoktatási – munkaidő utáni fizetéses iskolában egy CSODÁLATOS lelkes és KEDVES tanárnő vezetésével, sajnos az ösztöndíjat egy szociológiát tanuló-tanulni vágyó hölgynek ígérték – ítélték oda, s így én a tanulást a sikertelenségnek vettség okán 1969bszeptemberében abba-hagytam (KÁR ÉRTE)….

    Üdvözlettel,

    dr. Cs M

    Válasz
  27. Németh Zoltán

    Én nyugdíjba vonulásom után kezdtem olaszul tanulni. (Gyerekkori álmon volt.) Amikor fiatal voltam, a világslágerek többsége olasz volt. A neten kezdtem megkeresni az ismert dalok klipjeit, s több, mint száz ismert dalt találtam.
    Hozzákerestem a szövegeket is és mellette lefordítottam szótárak és tankönyvek segítségével magyarra is.
    Minden dalt az énekesekkel együtt 40-50-szer elénekeltem olaszul. Ezzel a módszerrel a szavak 60-70-a megmaradt.
    Tanári segítséget kb. 10-szer vettem igénybe.
    Négy éve kiutaztam 10 napra Riminibe, három éve 9 napra Modenába, s egy kerékpárral jártam a város nevezetességeit, s ahol ráérő embereket láttam, megálltam érdeklődni, beszédbe elegyedni. (Akkor is ha tudtam, mi hol van.) Ajánlom másnak is a módszert akár németet, akár angolt szeretne tanulni. Ha valakit érdekel a módszer, segítek. (Kérjétek a Tanár Úrtól az e-mail címemet!)
    Egy kis példa: (Szó szerinti fordítás!)
    ALLE PORTE DEL SOLE (A nap kapujában)
    Gigliola Cinquetti
    http://www.youtube.com/watch?v=cbdXM2zqtoQ
    …………….
    Allora i pensieri Akkor a vágyak
    non sono illusioni, nem vannak illúziók
    allora e proprio vero che majd tényleg igaz lesz
    io sto volando con te. én repülnék veled.
    …………….
    Üdv: Zoltán

    Válasz
  28. Pénzes Károly

    Tisztelt Tanár úr !

    Az otthoni tanuláshoz nagy motiváció, erős késztetés szükséges. Tanár úr pontosan leírta, én ezt szeretném kiemelni: MINDEN NAP legalább FÉL ÓRÁT TANULNI a leírt stratégia alapján !

    Üdvözlettel:

    Pénzes K.

    Válasz
  29. Horniák István

    Biztos vagyok benne,hogy az Ön módszere sikeres.
    Az eredményhez viszont jókora elszántság, kitartás és türelmes ülőrész is kell.

    Válasz
  30. Nagyné Gyuricza Eszter

    Nagyon kedvemre való ez a módszer. Igazi csemege, mert tornáztatom az agyamat. Már egyszer egy skót fiuval beszélgetem személyes dolgokról. Mi a hobbija, hol laknak a szülei. Szereti-e a munkáját. stb- El tudtam szivélyesen köszönni a viszontlátás reményében. Nagyon kommunikativ vagyok, mert grafológus vagyok és sok ismeretlennel kerülök kapcsolatba. Egyszóval bátor vagyok és motivált, már meghivást is kaptam Skóciába, remélem valóra válik a kirándulás. Mindig jegyzetekkel utazom, memorizálok sokat mert már idős vagyok. Nem olyan könnyű a rögzités, de nem reménytelen, idő kérdése mikor épül be az agyamba. Bizakodom, és türelmes vagyok, közben hálával gondolok Önre.

    Válasz
  31. JONAS GYULA

    IGAZAD VAN. EVEKIG TANULTAM AZ EGYETEMEN,TALAN JOBBAN TUDTAM HELYESEN MINT A NEMET POLGAR IRASBAN, TESZTEKET KITOLTVE, MIKOZBEN AZT SE TUDTAM MIT JELENT A MONDAT., CSAK NYELVTANILAG HELYRE RAKTAM, DE BESZELNI ,MEGSZOLALNI AZT NEM. TELJESEN ROSZ AZ ISKOLAI NYELV OKTATAS. BESZELNI, BESZELNI, AKAR MEG ROSSZULL IS. AZTAN HA MEG VAN A SIKER ERZES MUKODIK A KOMUNIKACIO ,TOREKEDHETUNK AZ IRODALMI NIVORA. SZOVAL A MAI ISKOLAKBA VAN BOCS EGY NAGYKALAP ….. NEM VELETLENUL ILYEN EREDMENYTELEN.

    Válasz
  32. Kopasz Lászlóné

    Kedves Neményi Úr !
    Szerintem is lehet otthon tanulni,de nehéz. Már nagyon régóta tanulok angolul, sok mindent megértek,de ha beszélnem kell bajban vagyok.Igaz 67 éves vagyok,azt hiszem ez is befolyásolja a teljesítményemet.Ebben az évben egy hónapot töltöttem francia területen,akkor tanultam franciául az alapvető,kötelező szavakat,kifejezéseket,de többre nem futotta.Nem vagyok elég motivált,ez a hibám.

    Válasz
  33. Dr. Zsebesi Bertalan

    Tisztelt válaszolók! Szeretném megkérdezni az előttem hozzászóló 2 „tanuló”-t, hogy kontrolálta-e
    már az otthon tanultakat élesben? Ha igen milyen eredménnyel, ha nem akkor mi a céljuk?
    A tanár úr feljebb azt írja „egész mondatokat tanuljon meg”. Ebből a magolásból hogyan lesz használható
    nyelvtudás? Én tisztelem mindenki elhatározását, de itt mi valamennyien egy üzleti vállakozás alanyai
    vagyunk, mely szerepünket a körkérdések folyamatos frissítésével igyekeznek erősíteni. A legnagyobb
    problémát abban látom, hogy ennek a módszernek az ereménye nem mérhető, szemben egy iskoláéval!
    Magánvélemény.

    Válasz
  34. Váradi Erika

    Köszönöm a sok segítséget.Úgy gondolom,hogy lehet haladni egész jól egyedül is.De egyidőután lohad a lelkesedés.Ilyenkor jó a csapat vagy a fanatikus akaraterő.Ez szerintem egyéniség függő.

    Válasz
  35. Udvardi Katalin

    Tisztelt Tanár Úr! Egyedül tanulok, itthon. Nyugdijba vonulásom után határoztam el, hogy megtanulok angolul. Mivel előtte soha nem tanultam, elég nehezen megy. Igyekszem minden nap időt szakítani egy kis tanulásra.Kedves , biztató sorai sokszor átlendítettek már a nehéz helyzeteken,melyet ezúton is nagyon köszönök! Tisztelettel Katalin

    Válasz
  36. Nemeth Hilda

    En egyedul tanulok nemetul -a konyveket-szotarakat megrendeltem-es ismetelgettek mindig-mikor idom engedi-mivel Svajcban dolgozom-Vannak ismeroseim mas orszagbol kik 24-eve -vannak a varosba dolgoznak-itt-elnek-Es meglepodtek az en nyelvtudasomon-egy ev utan-amit tudok-Minden szorgalom es akarat kerdese
    Koszonom es halas vagyok a Tanar Ur -segitseget-levelet
    Tisztelettel-Nemeth Hilda

    Válasz
  37. Dr.Rékási József

    Köszönöm Tanár úr a levelét.
    Lehet itthon tanulni, elvonulni egy szobába, s hangosan mondani a kijelölt feladatot.
    Így próbálom a németet, angolt, franciát, olaszt is. Természetesen külön napokon.
    Köszönettel: Dr. Rékási József
    P.S.: az olasz taxi rendelést még nem kaptam meg e-mailon tanár úrtól, a másik hármat igen, köszönöm.

    Válasz
  38. Dr. Zsebesi Bertalan

    Üdvözlöm!
    Csak a korábban leírtakat tudom megismételni. Otthon, egyedül szorgalmasan tanulok.
    Majd kimegyek a saját nyelvi közegembe- ahol mellesleg alapfokon sem beszélnek magyarul-!
    Az egész sajnos holt tudás. De ha ez a tanult nyelvi közegben történik, rendkívül gyors a haladás.
    Élő példa: a nyáron vendégünk volt No-ból, angolul nagyon jól beszélt. 3-4 óra múlva tudtunk
    szerényen kommunikálni. Aztán? Kivel, hol, mikor? Én ezt így nem tartom jó módszernek! Illúzió.

    Válasz
  39. Gáspár Antalné

    Tisztelt Tanár Úr! Igen lehet egyedül is tanulni,nyilván nagyobb akarat erőre van szükség. De ha többen vagyunk jobb, mert nem olyan unalmas és kilehet javítani egymást és így jobban rögződnek a szavak és mondatok! Minden segítségét és jó tanácsát köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!

    Tisztelettel Mária !

    Válasz
    1. Molnár József

      Tisztelt Tanár úr ! Valamikor egy több ezer szóból álló műszaki szótár készítésével kezdtem német nyelvet tanulni . Aztán jött az igény a mondatok megformálására , alakítására , később pedig az alkalmazható beszédre . Eközben csak szórakozásból kezdtem nehéznek tűnő írásokat fordítani , meglepetésemre eredményesen . Egyre gyakrabban lett alkalmam németül beszélni , így folytonosan gyarapodtam . A nyelvtant bizony elhanyagoltam , mégis ki tudtam fejezni magamat félreértések nélkül . Különösebb motivációk nélkül szabadon jártam ezt az utat , bár egy féléves intenzív nyelvtanfolyam további örömöket jelentett . Ma már állandósult bennem a német nyelv iránti érdeklődés . Időközben kiderült hogy dédapám német származású volt . Lehet hogy innen eredezik a készség ? Mindenesetre köszönet ÖNNEK az állandó motivációkért ! Molnár József .

    2. Neményi András Szerző

      Kedves József!

      Lehetséges szerintem is.
      A felmenőinktől örökölt gének bennünk vannak.

  40. Sós Gábor

    Tisztelt Tanár Úr!
    Egészen biztos , hogy a csoportos tanulás eredményesebb lehet, mint az egyéni. Ha mástól halljuk a szavakat, az sokkal jobban berögződik az agyba, mintha egyedül hajtogatnánk. Ráadásul a csoportos
    tanulás nem olyan unalmas. Szerintem én is azért váltam passzívvá a tanulás során,mert
    rettentő unalmasnak találtam egyedül kínlódni. Köszönöm a megkérdezést.

    Tisztelettel: Sós Gábor

    Válasz
  41. Fazekas Péter

    Kedves András!
    Gizellával értek egyet, motiváció kell, mert különben nem megy. Nekem az új szavak megtanulásával van bajom, nehezen mennek bele vénülő fejembe. A törzs szókincsem az amit a húszas éveimben tanultam meg, főleg a beatzene hatására. Ez így túl hatvanon is segítségemre van, mert ha valamit nem értek a dalban, azt kiszótárazom. Fő a makacsság.

    Üdvözlettel: F.P.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Péter!

      Ne akarja külön- külön megjegyezni a szavakat.
      Egész mondatokat tanuljon meg.
      Ahogy a beatzenében. Ott sem különálló szavakat hallgatott, hanem
      mondatokat.

  42. Etelka Szephalmi

    Probalkozom. Ha nem folyamatosan foglalkozom vele mert idom az keves sajnos sok minden feledesbe merul. En NEW YORKBAN elek. Koszonom az eddig feltett leckeket nagy segitseg szamomra.

    Válasz
    1. Széles József

      Igen,szerintem is lehet.Akarás és kitartás kérdése. Hogy mennyi
      idő szükséges az egyénenként változó. Egy fiatalnak kevesebb,egy
      idősnek sokkal több. Ez a véleményem !
      Egyébként köszönöm az irány mutatást és a segítő szándékot.
      A leckéket jónak tartom,gyakorlatiasak. További sok sikert !

    2. Altmann Jánosné Zsuzsa

      Kedves András!
      Köszönöm a sok biztatást és igyekszem megfogadni a sok jó tanácsot. Van CD és könyv kölcsönbe és már elkezdtem a CD után hangosan ismételni. A leveleit elmentettem, mert az is nagy segítség

  43. Horváth Richárd

    Rajtam múlik, hogy mit tanulok meg. Hiába erőlködik a tanár, ha én nem akarok valamit megtanulni, akkor azt nem is fogom. Ha meg akarok valamit tanulni, akkor leülök és megtanulom, ahhoz nem kell, hogy üljön mellettem valaki, mint a tanulószobán.

    Válasz
    1. Terezia Patocs

      KEDVES ANDRAS! sok mindent megprobaltam mar, sot nem regen a lanyom szuletesnapjat unnepelve egy kedves idos ur ult az asztalnal es turelmesen lassan beszelgetett velem, sot a lanyomnak megdicsert, hogy milyen jol beszelek. Ez kedves volt Tol, de en tudom, hogy az en koromban meg a mmagyar szokat is keresni kell neha. Meseltem, hogy mit szeretek ahol lakom, el akartam mondani, hogy ahogy felebredek kinezek az ablakon es latom a hegyeket, ami korulvesz, vagy szemben van es meg kellett alnom, mert a hegy nem jutott eszembe angolul, pedig tudom angolul. En abban hiszek, ha tobben vagyunk eggyutt jobban megertjuk egymast. En cask azt sajnalom, hogy Szinhazba nem tudok eljutni es mar nincs is annyi ido hatra, hogy megtanuljak beszelni folyekonyan.

    2. Gáll Béláné

      Tetszik a nyelvtanulás németül, csak nekem so egyszerre ennyi szó megtanulni. kevesebb jobb lenne

    3. Kari

      Kedves Richárd!
      Van abban igazság amit mond. De sajnos ott van az a fránya „de”.
      Nem Zeusz fejéből pattantunk ki teljes fegyverzetben, mint minden tudományok istennője, Athéné.
      Vajh mi kevés az esélye, hogy valaki magától, elsőre ráérezzen, a számára legjobb tanulási módszerre.
      Ennek hiányában pedig szinte biztosra vehető, a sok sok munka kudarcra van ítélve, vagy legalábbis „véres, verejtékes” sokszoros munkával érhetünk el eredményt.
      Miközben valaki a helyesen alkalmazott jó technika birtokában játszva, töredék idő alatt végzi el ugyanazt.