Csak egy rövid kérdés: Ön miért akar megtanulni angolul?

Vannak, akiknek kell az újdonság, és az angol nyelv kitárja előttük az új lehetőségek kapuit…
Vannak, akiknek egy új, külföldi ismerős miatt fontos…
Vannak, akiket stresszel, hogy nem beszélnek angolul…

De még ezer ok lehet, ami angoltanulásra készteti az embert.

Nos, Ön miért akar megtanulni angolul? És miben látja a legfőbb akadályát, hogy sikerüljön?

Írja ide bátran!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

193 hozzászólás a(z) “Csak egy rövid kérdés: Ön miért akar megtanulni angolul?” bejegyzéshez

 1. Péter

  Miért szeretnék: anyanyelvűekkel beszélgetni.
  Mi akadályoz: rossz tanítási módszerek, képzetlen angoltanárok.

 2. Dit

  Miért szeretnék: diplomához szükséges, a cégnél előírás

  Mi akadályoz: Úgy érzem az összes tanár akinél jártam és tanfolyam arra játszik, hogy minél jobban húzza, mint a rétestésztát… És az időhiány, mivel munka-gyerekek és férj mellett nagyon nehéz.

 3. Éva

  Nagyon szeretnék megtanulni angolul! Németül beszélek elég jól, orosz a diplomám és az angol egyszerűen hiányzik.
  Két évig tanultam Oroszországban angolul, orosz tanártól, nagyon jó volt. Aztán itthon a munka, család mellett már nem tudtam folytatni. Most a gyerekek felnőttek, egyedül vagyok, viszont a munkám eléggé rabszódikus, ezért hol van időm, hol kevésbé az angolra. Pedig igyekszem rendszert vinni a tanulásba.

 4. Szivósné Polgár Magdolna

  Ismerőssel való beszélgetés és egy új munka hely megszerzése, külföldön!!!

 5. S.a.

  Miért akarok megtanulni angolul?
  Már tudok angolul valamilyen szinten,de még nem tökéletes,gondoltam hát miért ne probálhatnánk meg?Nem veszítek vele semmit.

 6. Kassai Sára

  Azért kezdtem el foglalkozni angol tanulással, mert nagyon zavar hogy a nálam fiatalabbak természetesnek veszik hogy értik, beszélik az angolt, én viszont félek tőle. Ujbudai 60+ programban elkezdtem tanulni, mindössze 20 óra volt . Annyira megtetszett a kihívás, az hogy bizonyos TV műsorokban megértem a felírítok mindössze kb.10 százalékát. Most foglalkozom vele és érdekel. Sjnos nehezn tanulok és felejtek, de jó csinálni.
  Sjnálom ha csalódást okoztam a válaszommal Űdv: Kassai sári 70+

 7. Klára

  Nagyon szeretek utazni. Több oszágban tapasztaltam az angol nyelv fesztelen használatát, kicsiknél, nagyoknál, fiataloknál, öregeknél.Zavar, hogy nehezen értetem meg magam.
  60 éves leszek, és már nehetebben tanulok.

 8. Szabolcs

  Elsődleges: írás (rövid és egyszerű angol nyelvű cikkeket tudjak írni…)
  Másodlagos: beszéd (ha véletlenül külföldre kell mennem, tudjak a napi élethez szükséges szinten kommunikálni emberekkel…)

  Ez a sorrend működhet? Magyarul is jobban megy az írás… :)

 9. Eszter

  – Mert szerintem ez hozzátartozik ma már az általános műveltséghez. (Persze lehet, hogy az unokáink gyerekei majd a kínaival kapcsolatban érzik ezt… :-))
  – Mert izgalmas dolog ismerkedni egy másik gondolkodási rendszerrel, persze jó lenne beszélgetni ezen a nyelven is.
  – Mert öregedés ellen legjobb a torna, és az agynak ugyanúgy szüksége van mozgásra, mint egyéb testrészeinknek.
  Nekem a legnagyobb nehézséget a napi gyakorlás okozza, ez sokszor elmarad, pedig tudom, hogy enélkül nincs eredmény.
  A másik nehézségem, hogy beszélek németül, és először mindig németül gondolom ki a mondatot, aztán ezt fordítom angolra. Lassú és nem hatékony.

 10. Fülöp Viktor

  Külföldi cégekkel való kapcsolattartás miatt, saját örömömre, hogy megtudjam magam értetni más európai és európán kívül élő emberekkel, mert így megszűnnek a határok!

 11. Laci

  Ez természetesen, egy jó kérdés. Vannak külföldi kapcsolataim, segédeszközzel ugyan tudunk tárgyalni, de ez elég körülményes és nem is igazán pontos a fordítás. Azért valahogy megértjük egymást, de ez csak a levelezésre koncentrálódik. Egy telefonos beszélgetés egyenlőre szóba sem jöhet. Pedig a környező országokban már szinte mindenki beszél angolul, legalábbis ha ügyintézésben dolgozik.

 12. Dolena

  Nagyon büszke lennék magamra, önbizalmat adna, kinyílna előttem a világ. Kedvenc regényeimet olvashatnám, nézhetném angolul. Ha megállít egy turista az utcán, fesztelenül tudnék társalogni. Többnek érezném magam. Azt hiszem, ezért az érzésért érdemes tanulni.

 13. Kata

  Azért tanulok angolul mert ma már ez elengedhetetlen, az az érzésem, hogy mindenki beszélnek angolul csak én nem.

 14. bertalan

  Most jarok L1 szintu tanfolyamra Angliaban, es Decemberben lesz a viszgam.
  Hat az az igazsag, hogy ha tobb nyelvet beszel az ember fia, akkor a lehetosegek szinte vegtelenek.
  Hat ezert tanulok, es nem csak “szeretnek11 tanulni.

 15. Edi

  Ma már nem lehet élni nélküle, hisz minden angolul van. Mi akadályoz? Hogy magyar vagyok és magyarul gondolkodom… azaz megőrülök attól, hogy nem tudom pontosan megértetni az angol féllel, hogy mit érzek vagy gondolok, mert nekik nincsenek szavaik rá… úgy érzem magam miközben beszélek, mint egy szellemi rövidgatyás…

 16. sanci

  Valóban rengeteg oka lehet annak, hogy az ember meg akarjon tanulni angolul.Én Angliában élek, és dolgozom, tehát illene beszélni a befogadó ország nyelvét, ha másért nem is legalább tiszteletből, hiszen én választottam ezt az országot új hazámnak. Ettől kézzelfoghatóbb magyarázatom is van. Bármilyen ügyes-bajos dolgot el szeretnél intézni, “sajnos mankóra” az-az segítségre van szükségem.Nagyon kiszolgáltatott helyzet. Ezért nincs más hátra, mint előre. Ha egyedül is boldogulni szeretnék, meg kell tanulni az angol nyelvet. Egyszerűnek hangzik ugye? Most sokan felsóhajtanak mi sem könnyebb mint kint megtanulni angolul. Sajnos az élet tud fura helyzetet teremteni, talán már kicsit morbid is. Tiszta magyar társaságban dolgozom, de ez egy másik téma. Lényeg az ha egyedül, és könnyen akarsz érvényesülni nem árt ha beszélsz idegen nyelvet pl ANGOL Röviden ennyi az én történetem. Üdv mindenkinek és jó tanulást.

 17. Keri

  Miért akarom megtanulni?
  Jobb állásokhoz juthat az ember stabil, naprakész, élőbeszédhez szokott nyelvtudással.
  Lehetővé teszi az ember számára, hogy anyanyelvi környezetben is érdemi munkát vállaljon.
  Tehát egy jobb élet múlik rajta!

  Mi az akadálya?
  Korlátozott “szabadidő”, korlátozott pénzügyi lehetőségek és hogy a hazai nyelvi képzést is kritizáljam, a képzéseken elenyésző élő beszéd, ami nem csak a formális, de az informális kifejezésekre is felkészíti az embert. Korábban heti 20 órában tanultam angolul nyelviskolai tanárok segítségével és további heti 6 órás képzésben is részt vettem szintén nyelvi stúdiós tanárok segítségével, nyelvvizsgát is szereztem, még üzletit is, de Londonba kiérve óriási pofára esés volt, hogy még így is alig értek valamit. Hát még kicsit északabbra! És a BBC-ből is alig értek valamit, pedig borzasztóan fülelek! :(

  A munkaadók persze naprakész tudást akarnak, bár alig használtatják a megszerzett tudást. Arról meg már nem is beszélek, mennyit áldoznak a tudás naprakészen tartására…

  Kiábrándító tanulságnak tűnik, hogy az egyetlen hatékony nyelvtanulást az anyanyelvi környezet jelenti. De nem ám úgy kilökve a semmibe, hanem anyanyelvi környezetben szervezett nyelvi képzések keretében.

 18. Marika

  Csak 2 okot emelnék ki a lányom olyan országban él ahol angolul beszélnek , és a számitógép, de már régóta foglalkoztat a gondolat , de a tanfolyamok??!!

 19. Szalay Oszkárné

  A válaszom:

  LLL.
  Köszönöm, hogy olvasója lehetek.
  Sarah

 20. Zsuzsa

  Érdeklődés, kényszer, hiúság, önbizalom növelése
  Érdeklődés:
  Érdekel az angol nyelv, eredetiben olvasni az angol irodalmat, vagy angol filmet nézni nem ugyanaz, mint a fordítás vagy a szinkronizálás, még akkor sem, ha egyébként kiváló a magyar szöveg (Sőt, akár jobb mint az eredeti. Pl. állítólag a Frédi és Béni a két kőkorszaki szaki magyarul sokkal jobb, szellemesebb mint angolul)
  Kényszer:
  Főiskolai diplomám van és már nem vagyok fiatal, így munkanélküliként kevés az esélyem új, alkalmazotti állást találni. Ezt az esélyt szeretném megnövelni. Ezen kívül belefogtunk egy internetes munkába, ahol az angol nyelv létszükséglet.
  Hiúság:
  Négy gyerekem közül kettő felsőfokú, egy és a férjem középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik, tehát én vagyok a legalacsonyabb szinten. (Ezzel is csak a kulturális távolságot csökkentem, hiszen a felsorolt családtagok mindegyikének 2 ill. 3 nyelvvizsgája van)
  Önbizalom növelése:
  Be akarom bizonyítani magamnak, hogy az én számomra sem elérhetetlen a nyelvvizsga. Ez sokat segítene a mostani lelkiállapotomon. Azt is szeretném, hogy ha megszólít Pesten egy külföldi, természetesen tudjak válaszolni neki, és ne kezdjek el levegő után kapkodni, mielőtt megpróbálok felelni.
  Akadályok:
  Nehezen megy a szótanulás. Én akkor vagyok nagyon eredményes a tanulásban, ha “bedobnak a mély vízbe” Tapasztaltam, hogy amikor olyan közegbe kerültem, ahol meg sem értettek másképp mint angolul, akkor egy menetben jegyeztem meg mindent. (Igaz, rendkívül feszült idegállapotban voltam, de úgy tűnik, ez jó hatással volt a felfogóképességemre. Amely szavakat akkor hallottam, azt azóta is mindig megértem anyanyelvi beszélők esetében is.)

 21. Mária

  50+ voltam amikor elkezdtem a LIFE módszerrel.Nagyon jó volt,de sajna abbamaradt a módszerrel való tanulás.Külföldön nem lehetett”eladni” a következő években.Aztán más volt a fontos és szinte mindent elfelejtettem.Szükség lenne rá, jó volna egy-két könyvet is elolvasni angolul…. ezért

 22. Attila

  Miért szeretnék: Munkához szükséges, tájékozódáshoz és tanuláshoz is kell.
  Mi akadályoz: A kevés idő

 23. Dávid

  Régóta szerettem volna a német mellé még egy nyelvet megtanulni. Csak azért mert egyre nélkülözhetetlenebb.
  Egy kicsit segített a szellemi frisseség és memória megőrzés iránti törekvésem.
  Lassú tempóban közel 1 éve tanulok rendszeresen, de már
  munkám során csaknem mindennap használom, partnerekkel
  levelezek. Nagyon jó érzés, hogy nem kell senkit igénybe venni, értem őket és ők is értenek engem.

 24. Blanka

  Miert szeretnek:Tobbszor voltam Amerikaba,es olyan rossz , hogy nem ertem meg magam az ottaniakkal.Lehet ,hogy idovel ki is fogok telepedni,es akkor bizony nagyon szukseges lessz az angol nyelv.

 25. Valcsi

  Hogy miért?
  Valamikor kihívásnak éreztem. Aztán összetörtem egy sikertelen nyevvizsga miatt. Abbahagytam, majd újrakezdtem a munkahelyem miatt. Végül ott is abbahagytam, mert letelt a cég által fizetett óra. Nem is vizsgáztunk. Aztán meg nincs alkalmam használni, nem vagyok más anyanyelvű emberekkel kapcsolatban. Így hosszú időre kiestem a gyakorlásból is.
  A legfőbb akadály?
  A motiválatlanság.

 26. Győző

  Miért szeretnék: ciki, hogy nem tudok rendesen egy nyelvet sem, hogy mondjam a gyerekeimnek hogy tanuljanak
  Mi akadályoz: lustaság, egyéb elfoglaltságok, a munkámhoz nem kell, magyarul sem vagyok nagyon kommunikatív, néhány rossz tanár

 27. Ancsa

  Miért is szeretnék megtanúlni?
  Talán azért, mert sokat írtam, tudtam olvasni,de nem mertem megszólalni.
  Az élet az elmúlt évben nagy tanárom volt. Külföldön éltem.Ciprus és Törökország.Rájöttem az egyetlen közvetítő közeg az angol nyelv, bárhol vagy is a nagyvilágban.
  András Neked köszönhetően amiko egy leveledben azt írtad, nem baj, ha nem helyesen mondjuk.. de ahogy kigondoljuk a mondatot, a szakavat csak úgy füzzük össze egymással, mint a kínai árus sem beszél tökéletesen magyarúl, de megértjük őket.. minket is megértenek.
  Akkor odakint alkalmaztam ezt, és csodák csodája értettek engem..És minél többször szólaltam meg egyre jobban megjött a bátorságom, mert én is egyre jobban értettem a beszélt angolt.Ma már vágyom rá, hogy talán én is egyszer helyesen is tudok beszélni..És köszönöm Neked a tanácsaidat, amit többé-kevésbé próbálok is betartani.
  Továbbra is sok sikert a munkádban.
  Maradok hálás olvasód..
  Ancsa

 28. Miklós

  Az a cél, hogy tanítani tudjam vak sorstársaimat. Az akadályok: vizualítás, idő és pénz hiánya.

 29. Ica

  Nyugdíjba mentem ezért rengeteg időm lett,ezért úgy döntöttem.hogy hasznomra válhat ha elkezdek egy idegen nyelvet tanulni,mivel szeretek utazni ,és nem árt ha tudok egy kicsit beszélni angolul.Ica

 30. Aleksandro

  Már nem akarok megtanulni angolul, a buldózer sem nekem dübörög, mert elmúltam 70 éves,

 31. Vali

  Mert találtam angol rokonokat.
  De lassan megy mert nem vagyok már tini, és kevés a munka mellett az időm, de igyekszem.

 32. Szívós Sándor

  A lányom az unokáimmal Amerikában él, és a mai világunkban könnyebb eligazodni is nyelvisnerettel.

 33. Márek Lajos

  Azért szeretnék megtanulni angolul,mert a világban mindenhol megértik. Elég sokat járok külföldön. Jövőre USA-ba készülök.
  Mi hátráltat: a lustaság!
  A könyvet személyesen nem lehet átvenni,postaköltség nélkül?
  Tisztelettel: Márk Lajos

 34. Elli

  Miért? Azért szeretnék, pontosabban akarok megtanulni angolul, mert túl sokszor kezdtem bele, és hagytam abba, majd kezdtem az egészet előlről újra ahhoz, hogy hagyjam kárbaveszni az angol tanulásra fordított időt, energiát és pénzt. Nem elhanyagolható szempont, hogy szükségem van rá a munkám megfelelő színvonalú ellátásához, és mellesleg érdekel a nyelv, de ezidáig nem volt sikerem ezen a téren.

  Hogy eddig miért nem sikerült? Meggyőződésem, hogy nincs jó nyelvérzékem. Gátlásos vagyok, ha meg kell szólalnom, mert vagy nem jut eszembe a megfelelő szó, vagy biztos vagyok benne, hogy nyelvtanilag nem helyesen fogom mondani. Ilyenkor inkább azt mondom “My English is very poor” és hallgatom, hogy a többiek folyékonyan beszélnek, tele nyelvtani hibával. Szeretném ezt a gátat lebontani.

 35. Margit

  Miért szeretnék ?
  Azt látom és tapasztalom, hogy angolul bármelyik országban lehet kommunikálni.Nem utolsó sorban az interneten is az angol tudással el lehet boldogulni. Sajnos amikor még én iskolában jártam, az idegennyelv tanulást az oroszon kívül, iskolában nem lehetett tanulni. A szülők pedig nem voltak olyan helyzetben, hogy magánórára járathatták volna a gyerekeket. Mi is öten voltunk testvérek.

 36. Virág Csaba

  Annyira nem akarok megtanulni angolul, csupán a diplomám kézhezvételéhez lenne szükségem egy nyelvvizsgára. Tudom, hogy ez első olvasatra kissé pimaszul hangzik, de én már nagyon sokat dolgoztam külföldön és remekül el is boldogultam a jelenlegi angol tudásommal. 92% lett a szóbeli nyelvvizsga eredményem, ellenben az írásbeli rendre sikertelen. Nem tervezem a jövőben, hogy külföldre megyek. Ha csak egy mód van rá, akkor Magyarországon szeretnék boldogulni. “Mindenhol jó, de legjobb otthon” alapon.

 37. Varga Ferencné

  Kedve Péter 53 éves vagyok .Elkezdtem A gimnáziumot bevallom nem nagyon tudok lépést tartani a fiatalokkal nem nevet rajtam senki, de már én szégyellem, hogy állandóan a harmadik pótvizsgán sikerül csak át mennem akkor se az igazi mert sok mindent nem értek.2005-be volt egy enyhe lefolyású agyvérzésem és az Orvosom javasolta az iskolát agytréningnek.ezért szeretnék segítséget, hogy végre értsem is amit csinálok.Most fejezetembe a második osztályt sikeresen,de ezzel a tudással nem tudok majd le érettségizni a többi tárgyból egész jó vagyok Csak az Angol nyelvel vannak gondjaim.Az egészségem miatt esetleg ülő munkát tudnék vállalni, ha nem kell egyhuzamban ülni Üdvözlettel Katalin.Köszönöm, hogy lehetőséget adott az írásra.

 38. Géza

  Külföldre utazás alkalmával már egyre többen beszélik az angol nyelvet, és a számítógépek is ezt a nyelvet használják.

 39. Éva

  Elmúltam 50 éves. Sokan azt mondják erre a kis időre talán már fölösleges! A munkám (informatikához kötődik) minden pillanatban szembesít hiányosságommal. Legalább olvasni és azt érteni nagyon fontos lenne, de ha már ennyi energiát beleölök olyan jó lenne beszélni is tudni. Igyekszem.
  Akadály: Olyan lassan haladok, minden mondatomban -szinte- van hiba. Pedig az angolt tanító tanárnő, nagyon jól tanít, szívesen járok az órákra, csak az eredmények olyan lassan jönnek. Néha úgy érzem nincsenek is valódi eredmények.

 40. Csordás Attila

  1) Mert beszélt nyelvként egyszerű nyelvtana miatt könnyű megtanulni, és gyakran hasznát is veszi az ember az angol beszédtudásnak.

  2) Mert jogtalanul használják a latin abc-t, melynek semmi köze a beszélt nyelvhez. Ennek következtében, aki úgy megtanult olvasni és írni “angolul”, mint pl. én, aki az írott szöveget nagyon jól érti, kitűnően levelezik angol nyelven, meg sem tud mukkanni, ha beszélni is kell.
  Más az írott, és más a beszélt világ.

 41. margit

  Gyorsan tanulom a nyelvet,az általam rétestészta nyújtáshoz hasonlító tanfolyamokból elegem van. Voltam kinn,és a beszélgetés nem okozott problémát annak ellenére,hogy nincs középfokúnak nevezett ismeretem.De,a kinti hétköznapi élet ,és a munkákban való részvételhez a tankönyvekben összeszedett témakörökből nem lehet profitálni. Nem az élethez igazodnak.Van drága ,vizsgára felkészítő anyagom is,a mondataival kinn nem lehetne megélni,pláne állást keresni és abban elhelyezkedni.Napi beszélgetéseink folyamán egyaránt használjuk a jelen ,múlt és egyéb időket,itthon hónapok telnek bele,míg azokat megismertetik a tanulókkal. Például jó lenne,ha egy angol nyelvű regényt olvasnának az iskolákban,és a tanfolyamokon,lefordítanák tanári segédlettel és akkor ehhez kapcsolódóan lenne a nyelvezet-nyelvtan elmagyarázva.Volt ilyen kérésem,kérdőn nézett rám az oktató. A tankönyvekben kipöttyözött,szókihagyásos -kitaláló részeket nem tartom jónak és ösztönzőnek. Az iskolákban a szódolgozatokat abba kellene hagyni.Kinn 2 hónap alatt megtanítják az angolt,úgy ,hogy más anyanyelvűek is vannak ,senki sem érti a másikat.Mégis megtanulnak angolul.-/Angol előadó tarja az órákat, egy kukkot sem beszélnek más nyelven,ha két azonos nyelvezetű egyén van akkor azok szét vannak ültetve órán,hogy ne tudjanak kommunikálni/ -Itthon nagyon rossz a nyelvoktatás,nem tudom ki találta ki azt annak idején ,hogy így kell csinálni. Mindenki fél itthon -gyerekek,felnőttek,hogy jaj mi lesz ,ha nem megfelelően ragozott állapotban ejti ki a szót valaki.Csak azt felejtik el elmagyarázni,hogy aki ebbe az országba kívülről érkezik az is ” töri ” a magyar nyelvet, mégis megértjük. Visszatérve az első mondataimhoz,nem csak, hogy hosszúak a nyelvtanfolyamok,hanem ezáltal drágák is lesznek,aminek kifizetése sokunknak gondot jelent.De , van 2 hónapi oktatást igérő tanfolyam is ,ugyanolyan drága. A tanárokat már nem is említem.
  Kedves András ! Eddigi leveleidet köszönöm.
  Munkádhoz további sok sikert!

 42. Marcsi

  -Önbecsülést ad
  -kihívás,érték
  -szükséges a diplomához
  -új lehetőségeket nyit meg
  -jobb pozícióhoz juttat
  -izgalmas,szórakozatató
  -SZERETEM,SZERETEM,SZERETEM!!!

 43. eMeL

  Ma már alap. Létszükséglet.
  Munkában és magánéletben egyaránt.

 44. Kovács Józsefné /Maya/

  A barátnőm 36 éve, a lányom 2 éve lakik Austráliában. Jövő év végén szeretnék kiutazni hozzájuk, és szeretnék ott élni, ehhez pedig kell tudni az angolt.

 45. Pacsuta Éva

  Mert kevesebbnek érzem magam azktól akik tudnak nyelveket,

  Mert magamnak és a családomnak akarok bizonyítani,

  Mert kell a munkámhoz….stb

 46. Azért szeretnék magabiztosan beszélni, döntéseket hozni, jelentést írni angolul, mert ki szeretnék törni az okos, kedves, kár hogy nem beszél angolul kategóriából még nyugdíj előtt…
  tudom, kicsit későn érő típus vagyok, de az biztos h érdemes lesz megvárni….:)))))
  Köszönöm a rendszeres leveleket = biztatást, már nem dühöt és frusztrációt érzek, már nem az indokokat keresem miért nem, hanem gyűjtöm az erőt :))))

 47. @Éva

  szia, Sorstárs! hallgass munka közben angol nyelvű rádiót – olyat, ami érdekel. (én a King Fm -re kattantam rá, klasszikus zene és angolul sztoriznak a zenedarabokról néha).
  van középfokú szakmai nyelvvizsgám, de nem ér valóban sokat. a lányom hobbiból két év alatt úgy tanult meg angolul, hogy a barátok közt című eposz több évfolyamát nézte nagy dózisban angolul és beszél, beszél, chat-el, lubickol a nyelvben.
  szerintem a kulcs a mennyiségen van… nem a mélységen, hanem az állandó kapcsolaton a nyelvvel.
  jó szórakozást!!

 48. Házsé

  1. IMÁDOM, tetszik!
  2. Manapság szinte létszükséglet….
  3. Könnyebbé tesz az életünket.

 49. Sütő Lászlóné

  Eleinte a számítógép , és az internet miatt akartam angolul tanulni, később találtam barátokat egy társasági oldalon, és ott mindenki angolul beszél.Sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy jól beszéljek, de már nem tudnának eladni angolul……..Köszönöm a jó tanácsokat, nagyon hasznosak……

 50. V. Zoltán

  Kerékpáros turistaként azt tapasztaltam, hogy országtól függetlenül leginkább az angollal tudok leghamarabb boldogulni idegenek között. Azért utazom, hogy más országokat, és az abban élőket megismerhessem, de ez nem sokat ér, ha nem tudom őket alapvető dolgokról megkérdezni, és a kérdéseikre válaszolni. Borzasztóan zavar, ha nem vagyok képes a gondolataimat kifejezni olyan választékosan, ahogy az anyanyelvemen, mert ettől sokkal butábbnak látszom a valóságnál.:)
  A fő nehézség számomra a normál tempójú beszédből kihallani a szavakat. De lehet, hogy ez csak a pillanatnyilag szegényes szókincsemnek köszönhető. Így most leginkább az aktív szókészlet növelésére törekszem.
  További sok sikert a munkájához!

 51. Tibor Éva

  Olvasni, videót, filmet nézni, előadást hallgatni az interneten.
  Utazáskor beszélni.
  Meg szégyellem, a gyerekeim mind kiválóan beszélnek írnak, filmet néznek én meg nem.
  Mi akadályoz: időhiány, meg néha nem elég erős a motivációm. Hiába van rengeteg jó tananyagom, ha nem veszem elő őket, ha nem gyakorolok sokat.

 52. Horváth Csaba

  Tisztelt uram, kedves András!

  Nagyon örülök a ” buldózernak” nagyon, mert pont arról van szó, amit ön is írt, hogy egy kedves ismerősöm, pontosabban a kedvesem jön hozzám Angliából ide Magyarországra, és ő nem tud magyarul. Bár levelezünk emailon egymással angolul, annak ellenére, hogy az angol tudásom egyenlő a nullával. Kicsit csalok, mert egy fordító programmal oldom meg a dolgot, de ez nagyon idegesít, hogy nem tudok rendesen angolul. Mikor megtudtam, hogy megjelent a buldózer, és egy hónap alatt meg lehet vele tanulni angolul, még ha alapszinten is, ez nagyon nagy hír nekem. Igyekszem, hogy beleférjek a kedvezményes időbe, mert sajnos nagyon kevés a pénzem, és nagyon ki kell számolnom, hogy ezt is meg tudjam valósítani. de mindenképpen megoldom, mert ez hatalmas áttörést hoz nekem, ebben biztos vagyok. Úgyhogy nagyon köszönöm önnek ezt a nagyszerű segítséget uram! Köszönöm! Tisztelettel, Horváth Csaba.

 53. Eva

  Mivel a csaladunk kikoltozott Angliaba, igy mindenkepp meg kell tanulnom angolul.

 54. B Dániel

  Nagyon zavar,hogy csak kevésbé értem a filmeket,zenéket és egyáltalán a külföldi embereket.Tudom,hogy képes vagyok megtanulni hiszen vannak tökéletes módszerek,csak rendszeresen kell használni

 55. Marika

  Kedves Neményi András!

  Nagyobbik lányom 20 éve Angliában él.
  Mióta nyugdijas vagyok többet utazom ki hozzájuk. időm is Időm is van,hogy tanuljak.A koromnál és adotságaimnál fogva nehezebben megy a tanulás.Járok magántanárhoz ,de
  nagyon lassan haladok.Már-már feladom és akkor mindig ér egy kis sikerélmény amiért folytatom.
  Csak alapszinten szeretnék megtanulni,hogy ne vesszek el utazás során.
  Tisztelettel

  Marika

 56. Nagy Eszter

  1. Van egy külföldi munkáltatóm és elég szerencsétlenül kommunikálunk… szükségét érzem a fejlődésnek.
  2. Egyetemre járok és csak akkor fejezhetem be, ha van egy nyelvvizsgám – még nem állok azon a szinten, hogy csak úgy besétáljak és levizsgázzak.
  Amúgy meg… nem akarok tanulni angolul. Tudni akarok!

 57. Nyikos Hajnalka

  Iskola miatt tanulok angolul és azért, mert van sok amerikai barátom, bár tudnak magyarul, de nagyon cikki, hogy én nem tudok angolul!
  Akadály: Félős vagyok és ha tudom akkor sem merek beszélni.
  Valamint ha rosszul mondok ki valamit és visszakérdeznek zavarba jövök és pánikba esek!
  Röviden ennyi.

  Nyikos Hajnalka

 58. Ságiné Sipos Erzsébet

  Egyre több lehetőség lenne a munkahelyemen, ha tudnék beszélni angolul.
  Van egy diplomám, amit még nem kaptam kézhez.
  Szeretnék a családdal elmenni külföldre nyaralni úgy, hogy ne legyen gond pl. a szállásfoglalás, étterem, vásárlás.
  Bátortalan vagyok beszédben, amit tudok sem merem mondani. :)

 59. podámer józsef

  Tisztelt lenedő tanárom, a kérdésre a válaszom.A legfontosabb, ma munkahely keresés szempotjából elengedhetetlen a nyelvtudás ez az eggyik,másik hogy bárhol járok a világban tudjak kommunikálni,érdeklődni.Nekem ez a két dolog miatt lényeges a nyelvtanulás.

 60. Nagy Sarolta

  Az orosz, francia, német után – bár ” idős fejjel ” – is nyitott vagyok egy új nyelv tanulása iránt. Kisebbik fiam a német, kínai mellett gyorsan és nagyon jól megtanult angolul, jelenleg a munkájában – angol nyelvterületen használja is a nyelvet.
  Körülöttünk mindenütt és majdnem mindenki beszéli az angolt! – bár már én is meg tudom különböztetni, ha valami ” konyha-nyelven” hangzik el…
  Nyelvtanárként elvileg könnyű dolgom lenne, de a visszajelzés – ellenőrzés nekem nagyon hiányzik! Szerintem az angol az, amit otthon – egyedül – elég nehezen lehet jól elsajátítani!
  Szívesen társalognék kis csoportban – hogy lássam, amit eddig megtanultam – használni is tudom és értem, merem!

 61. Nagy Rudolf

  Google-t használom. Megbízhatatlan a fordító. Legalább értsem, miért vesztek és nem nyerek!!
  Legalább felül értelmezhető szinten szeretnék megtanulni, azután, már úgy sem érem be ennyivel.
  Elfelejtettem, már azt is, hogyan kell tanulni.
  Kösz..

 62. Judit

  Tisztelt Neményi Úr!

  Azért szeretnék megtanulni mert a világ minden részéről vannak
  levelező barátaim és egyre kínosabb, hogy fordító programot kell
  használnom.
  Ezúton szeretném megköszönni az eddigi segítségét.

  További sikeres munkát kívánok Önnek!

 63. Melinda

  En 12-ikes vagyok. Nagyon szeretem az angolt, sokak szerint jol tudom, de en nagyon sok hianyossagot erzek. Maris ott van peldaul a beszed, amiben nem vagyok jo, mindig ott van elottem, hogy valami hulyeseget mondok. Nem jutnak hirtelen eszembe a szavak. Az egyetemen angol szakra szeretnek menni, hisz nagyon szeretem ezt a nyelvet, de addig ugy erzem meg sokat kell tanulnom.

 64. Jáger Gergő

  Azéret szeretnék megtanulni angolul,mert tervezek olyan helyre költözni,ahol nélkülözhetetlen az angol nyelv!(Kérdésem a következő: a buldozer csak 40-70 éveseknek készült?Vagy én is tanulhatok belőle 27-évesen?)Válaszát elöre is köszönöm!

 65. Bleha Zsuzsa

  Kedves Neményi úr!
  Átnézve az előttem szólókat, örömmel tölt el, hogy elég sokan vannak, akik 60 körül vagy az felett is tanulni akarnak. Én is ilyen vagyok. Olyan országokban járok időnként, amelyekben az angolt használják. Szeretném jobban megérteni a szöveget, ha hozzám szólnak, és szeretnék könnyedén beszélni, nem csak tőmondatokban. Szókincset kell fejlesztenem, és foglalkozni az anyaggal. Mert ha csak aggályoskodom, abból nincs fejlődés. Üdvözlettel Bleha Zsuzsa

 66. Bleha Zsuzsa

  Még egy kérdés, nem lehet-e megvenni a buldózert személyesen, készpénzzel kifizetve? Mert hat nap múlva megint elutazom, addig nem hozza ki a Posta. Igy hát enélkül kell utazzak? Mert így nem merem megrendelni.
  Köszönöm B. Zs

 67. Csató Annamára

  A nyelvtanulás álom felfüggesztve, mert hasnyálmirigy és vastagbél gyulladásom lett.Ami késik, nem mulik.

 68. Czinege Ferenc

  Az ország nyugati részén élek. Iskolás éveimben az orosz nyelvet oktatták kötelező tárgyként. Az orosz nyelvet, mint gyerek – a tanárnő szígorúsága miatt- nagyon jól elsajátítottam. A középiskolába kerülve – a “szegény” vidéki gyerekek tudásszintje miatt – csak egyre jobban felejtettem illetve a többiekhez hozzábutoltam. Fiatal kezdőként a közelben állomásozó orosz katonaság területén végeztünk különböző épületfenntartási munkákat. Ekkor a viszonylag jó orosz tudásom segítségével kerültem egy orosz őrnaggyal – aki a műszaki ellenőrünk volt – jó emberi, mondhatnám baráti kapcsolatba.
  Időközben az orosz csapatok magyarországi tartózkódása véget- ért.
  Ezután a városunkban épülő Danubius Szálló építését végző Rella nevet viselő osztrák építőipari cégnek lettünk alvállalkozói a kútgépészet mélyépítési munkáinál. E munkák kivitelezésénél műszaki probléma merült fel. Ekkor a generál kivitelező Rella cég Feiertag nevezetű építésvezetőjét a munkaterületen felkerestem. Mivel nem tudtam vele sem magyarul, sem pedig oroszul ezért belekaroltam és odavezettem a munkaterületünkhöz és kézzel lábbal magyaráztam a fennálló műszaki problémát. A látottak alapján megértette a problémát és így készségesen segített annak megoldásában.
  Ez a momentum váltotta ki bennem, hogy megtanulok németül. A nyelvnek a célként kitűzött felsőfokú szintre való eljutását valamivel több, mint 10 év alatt értem el. Rettenetes nagy kitartást igényelt. Autódidakta módon a középfokú, majd ezt követően egy tanfolyamon való részvétel után jutottam el.
  Időközben súlyos cukor és szívbeteg lettem olyannyira, hogy 2008 áprilisában életmentő szívműtéten estem át.
  Az életem alkonyán járva egyre jobban tapasztalom, hogy az angol mint világnyelv progresszív mértékű elterjedése egyre nagyobb méreteket ölt. Sokszor -az előírásokkal ellentétben- magyar nyelvű használati utasítások nélkül – kerülnek tartós fogyasztási cikkek forgalomba. Nembeszélve arról, hogy a számítógépnél sokszor ugranak fel angol nyelven különböző szövegek. Ilyen és ehhez hasonló eseteket jelenleg a nyelvismeret hiánya miatt nem tudom lekezelni, ezért legalább alapfokon megkísérlem az angolt. Sajnos a fonetikai nehézségek elriasztólag hatnak rám. Ezért megkísérlem a bátorságot venni az ajánlottak alapján a nyelvet alapfokon elsajátítani.

 69. Szabolcs

  Tetszik az angol, de a spanyol is. Jólesik beszélni valamilyen külföldi nyelvet. Pusztán a beszéd is jó érzést ad, no meg menő is. Ezentúl ugye ott a gyakorlati része, a kommunikáció, utcán, munkahelyen, megérteni az embereket az utcán, dalszövegeket hallgatni, internetoldalakat olvasni, külföldi hírcsatornákat, filmeket nézni. Szóval az élet minden területén használni. Sajnos nem értem magam, ha ennyire vonzó, akkor miért vagyok ennyire közönyös, lusta, kényelmes? Annyiszor szóba kerül, hogy nyelvet kellene, szeretnék tanulni. Családban, munkahelyen, csak tervezgetés szintjén hangzik el, de most megveszem a bulldózert, oszt belefogok, utána meg jöhet valami tanfolyam.

 70. Szabolcs

  @Czinege Ferenc

  Gratulálok a német nyelv elsajátításában mutatott kitartásához, szerintem bátorító, buzdító hozzáállás, valamint örömömnek szeretnék teret adni avégett, hogy sikeres volt az életmentő szívműtét. A sok tragédia, bűncselekmény korában mindig jó olyan híreket kapni, hallani, amikor nem a halálé az adott pillanat, hanem sikerül még időt nyerni. Életére Isten áldását, sok sikert kívánok! Egyébként sajnálom, hogy az x év alatt, ameddig oroszt tanítottak, tanultam a suliban nem sikerült jobban elsajátítani, mert felnöttként szép nyelvnek tartom és talán használhatóbb lesz a jövőben, de most az angolé az elsőbbség.

 71. Márk

  Ennek sok oka van … Egyrészt, mer’ általánosban 5 évig németet kellett tanulnom, és gimiben az angol az egyfajta “felüdülés” volt. Sokkal könnyebb, mint a német, többen is beszélik, és rengeteg változata van (nekem leginkább az amerikai tetszik).
  Másrészt szeretnék majd Amerikában élni, és ha akkora szerencsém is van, akkor akár tanulni is. Amikor egy tinédzsereknek szóló amerikai filmet nézek, mindig nagyon tetszik a hangulata, és mindig arról álmodozok annak nézése közben, hogy milyen jó lenne ott élni. Olyan jó ott minden, – bár még nem voltam – de tudom, hogy nekem tetszene *.*

 72. Ildikó

  A kislányom Angliában dolgozik,és én is készülök kiutazni hozzá!

 73. Ildi

  A nyelvek érdekelnek úgy általában, és így az angol is. Angolt tanultam legtöbbet, ezt is tudom legjobban. Kicsit nehezebben megy azonban a felsőfokon, mivel sok az apróság, az árnyalatok a nyelvtanban, a szavak közt meg sok az elvont, és nehezen tudom kötni valamihez.

 74. Széles Eszter

  nekem az éretségihez kell, meg majd szeretnék is kimenni külföldre dolgozni

 75. Tibor

  Az élet minden területén,egyre nagyobb általánossabb követelmény a nyelvtudás. Nálunk “fejlettebb” kultúrák alapműveltségéhez már régóta hozzátartozik a nyelvtudás, nem akarom kevesebbnek érezni magam náluk, mikor különben szinte minden területen felkészültebb, képzettebb, kreatívabb nép vagyunk!

 76. T.Zoltán Attila

  Miért szeretnék angolul megtanulni?
  A válasz egyszerű.Azért mert rendszeresen külföldön dolgozom és már végre kellene a mindennapi munkámhoz.Bízom benne végre sikerül a Bulldozerral ezt elérnem.

 77. Klara

  10 eve kulonbozo iskolakban, konyvekkel , legutobb a brainturbo modszerrel akartam vegre beszelni s nem sikerult. Itt vagyok Amerikaban megint s nem jut eszembe semmi, ha meg kell szolalnom.Nem adom fel, nagyon sok kulfoldi van csaladomban, eletemben, BESZELNI AKAROK, CSACSOGNI…

 78. István

  Nem csupán a nyelv ismerete lenne fontos,hanem az a gondolkodás mód és mentalitás amiben az angol nyelvterületen élők élnek.Én 58-éves vagyok mégis kényszer érzetem van az angol nyelv tanulása iránt de a mindennapok zaklatottsága és hajsza a család fenntartása érdekében a tanulás folyamatossága mindig megszakad.Ha a végére szeretnék érni fontosabb dolgokat kellene félre tenni.

 79. Veres Jenő

  Tisztelt Neményi Úr !

  Először is köszönöm a hírleveleket! A nyelvtanulást a külföldi nyaralások, esetleg külföldi munkavállalás miatt tartom fontosnak. Másrészt, hogy bárhol megétessem magam . Akadály: Időhiány, leterheltség.

 80. Murányi Gabriella

  Az információ hatalom! Több információhoz jutok. Kitárul előttem a világ az internet és az angol nyelvtudás segítségével. És ettől boldogabb vagyok. :-)

 81. Csilla

  Miért akarok angolul tanulni?
  Kell a diplomámhoz és beszélgetni szeretnék másokkal angolul.

  Mi az akadálya?
  A tanfolyamok mindig elveszik a kedvemet a nyelvtanulástól,borzasztóan vontatottak (amiken jártam eddig).Egy idő után beleunok a tötymörgésbe és nem megyek többet.Önerőből a nyelvtani dolgokon nem tudok tovább lendülni,hiányzik a beszéd rutin is.

 82. Farkas Mihályné

  Már az alapokat tudom, de gyakorlásra van szükségem. A legtöbb munkahelyen követelmény, de legalább előny ha valaki tud nyelvet. Persze nyelvvizsgám nincs.

 83. Enikő

  Mert szép. Élvezem a hangzását, s érteni is szeretném, nagyon.

 84. AP.

  Sok angol nyelvű ismerős, rokon fordul meg nálunk, akikkel csak tolmácson keresztül tudok szót érteni. A németet kicsit beszélem, de szeretnék legalább annyira angolul is.
  Akadály az leginkább az idő miatt van. Egyrészt, hogy felettem szaladt el nagyon, (54 év) másrészt lekötött vagyok, de nagyon szeretném beszélni az angolt!

 85. MARJÁN PÁLNÉ

  Már dolgoztam Amerikában és jó lett volna tudni Angolul az élethez nem a munkához.Szeretnék még olyan helyen élni ahol szükség van az Angolra ezért szeretnék megtanulni.

 86. Tibor

  Miért: diploma, szaknyelven való kommunikálás végett
  Akadály: időhiány

 87. Attila

  Miért is akarok megtanulni ? Mert szinte mindenhez szükséges .
  mi az akadálya ? Időhiány , szűkös anyagi lehetőségek , motiválatlanság ……

 88. zsuzsa

  Akadály?
  Az angolon kívül még sok más mindennel kell foglalkozni.

 89. Dr. Iványi Imre

  T. Neményi Úr!

  Két okot emelnék ki:
  elsősorban az angol nyelvvel a világ döntő részén lehet kommunálni,
  a második ok a számítástechnika – különösen az internet lehetőségeinek – felhasználói szintű kedvelése, ahol az angol nyelv a meghatározó.

  Üdvözlettel: Iványi Imre

 90. eva

  Jelenleg Angliában dolgozom,de még a nyelv nem megy,akadály?egyedul nem megy

 91. eva

  Kedves András! Mi volt 4-én? sajna nem tudtam gépkozelben lenni

 92. Dékány Sándor

  Azért szeretnék minél tökéletesebben beszélni angolul, mert kanadai barátnőm van és valószínű, hogy kiutazom Kanadába. Ezenkívül idegesít, ha nem értek meg valamit.
  Jól beszélem a nyelvet, meg tudom magam értetni, az olvasott anyagot is elég jól értem, csak a hallott szöveggel vannak nehézségeim. Nagyon bosszantó, amikor a BBC vagy a CNN hírműsorait sokszor nem értem meg.

 93. Tunde

  Hogy miert? Mert a munkamhoz kell es mert sok Amerikai ismerosom van.

  Mi az akadaly? Nem merem elegge hasznalni amit mar tudok.

 94. rozsaagnes

  Kedves András!

  Én örömböl szeretném megtanulni a nyelvet, valamint dacból, presztízskérdésből, és csakazértis. Ha másnak sikerülhet….
  Különben több barátom él, Angliában és Amerikában, tehát semmiképp nem haszontalan. Pesten is levelezek egy barátnőmmel angol nyelven, de van még mit tanulnom. Főleg a beszéd terén.

  Tisztelettel. Ágnes

 95. Majer János

  Szervusz!

  Szeretnék megtanulni angolul,
  mert külföldön akarok dolgoozni (több, mint2 éve munkanélküli vagyok),
  mer szeretném megérteni az ango nyelvű honlapok szövegét is,
  mert…
  mert…
  mert… .

  Bár már sokat próbálkoztam, elfogyott a pénzem is, mégsem merek megszólalni, mert nem vagyok biztos abban, hogy jól értettem, amit hallottam.

  Kösz, hogy “meghallgattal”!

  További szép napot!

  Majer János

 96. Majer János

  Bocs a sok gépelési hibáért (már eléggé kivagyok), de azért remélem, érthető, amit szerettem volna elmondani.
  Kösz a türelmedet!

 97. Katalin

  Két lányom is él Írországba elég sokszor látogatom meg öket. Sok uj ismerösre tettem szert és szeretnék beszélni velük ugy hogy ne a gyerekeimnek kelljen forditani . Egyébként meg tetszik is az Angol nyelv hát ezért

 98. Magdy

  Először is köszönöm a lehetőséget! :-)) Bár a munkámhoz nem kötelező,de magammal szemben jóleső érzés, amikor vásárolnak nálam, és megértem Őket.Az sem másodlagos, hogy hálásak,érte. :-))Engem kifejezetten idegesít, hogy nem beszélek folyékonyan, s ezáltal nem értek meg mindent. :-)) Nekem az idő a legnagyobb ellenségem.Éjszaka dolgozok, napi 12 órát, csak akkor tudok szinte tanulni, amikor megyek dolgozni,illetve mikor, megyek haza. Nekem a kocsiban csak és kizárólagos az angol szól.:-)) A CD-re nagyon kíváncsi vagyok, nekem az a mindenem az idő hiány miatt. :-)

  Üdv: Magdy

 99. István

  Azért szeretnék megtanulni angolul, mert:
  – Manapság elengedhetetlen minimum egy (de inkább több) idegen nyelv ismerete.
  – A diplomához (is) kötelező.
  – Teljesülne végre egy régi vágyam.

 100. Miki bácsi

  Kedves Nyelvmester!

  Mert ifjúkori álmom – a fluency in Eglish -nem jött össze.
  Az írás, olvasás eléggé jól megy, talán még a tört beszéd is, de a született angolok (négerek, stb.) beszédit kb. annyira értem meg, mint a tibeti nyelvjárást.

  Talán majd a következő életünkben… :)

 101. Jakobovits Éva

  Mert nemrégen még taxiztam és zavart,hogy nem tudok az utasaimmal beszélgetni,bár sok mindent megértettem de nem tudtam válaszolni.Kár,hogy mi nem angolt hanem oroszt tanultunk a suliban és ugyan abból érettségiztem, ma már semmit nem tudok belőle,és azt hiszem ez a nem megfelelő oktatás miatt van.Nem az élethelyzeteket kellett megtanulnunk,hanem a ragozást bemagolni amire semmi szükség.Érdekes akik a hadifogságban megtanultak oroszul a mai napig beszélik !vajon miért?

 102. Barbara

  Miért?: Idegesít, hogy nem értem az angol beszédet, dalokat, nem értem meg a használati útmutatókat, megijedek, ha külföldiek megszólítanak az utcán, külföldön sem érzem kényelmesen magam nyelvtudás nélkül; és nem mindig tudok segíteni a középfokúra készülő gyerekemnek :). Esetleges későbbi munkahely-váltáshoz is fontos lehet.
  Mi akadályoz?: Van egy tizenéve szerzett Rigós középfokúm, de nem merek beszélni, ott is csak épp átcsúsztam a szóbelin.
  A nyelvtan akkoriban ment, de azóta csak felejtek, akárcsak a szavakat.

 103. Kankulya Zita

  Gyógytornászként vannak angol kifejezések és szeretnék beszélni ezen a nyelven .

 104. Erika

  Számítógép, internet, utazás és nem utolsósorban az agyam “karbantartása” motivál.

 105. Balog Angéla

  Szia! Én azért szeretnék angolul megtanulni profi szinten, mert szeretnék kimenni külföldre dolgozni! Meg ugye itt a net, ahol szinte minden angol! Meg azért sosem lehet tudni, hogy mikor és mire jön jól. Nemde? Mindig is szerettem az angolt! És szeretnék mindent megérteni, amit hallok….pl. az angol zenék tartalmát stb… :) :) :) szerintem ezt lehetne sorolni a végtelenségig, hogy miért :) :)
  Üdv: Angi

 106. Marika

  A kislányom külföldön él a családjával, a vejemmel magyarul nem tudok beszélni , mivel még Ő sem beszél magyarul, de angolul igen , így beszélgetni tudnánk és nem kellene a kislányom segítsége, aki szintén tud angolul. Unokám beszél magyarul mivel az anyanyelve, Ő is most kezdte az angolnyelvet tanulni. Ezért szeretnék tanulni.

 107. Roz

  Először is köszönöm a lehetőséget!
  Jelenlegi munkámhoz elengedhetetlen, hogy beszéljem az angol nyelvet. Angol főnököm lesz ahol hamarosan dolgozni fogok….és mert évek óta nagy vágyam, hogy megtanuljak, mert a mai világban szinte már elengedhetetlen az angol nyelvtudás.

 108. Ákos

  Én 3.-os gimnazista azért tanulom, mert ez a kor elvárása. Angolul kell tudni, meg hasznos is, sok hasznos információt, pl. hobbival kapcsolatban csak angolul találunk meg az interneten. Meg kellene a továbbtanuláshoz stb.
  Bár személy szerint inkább a második nyelvvel foglalkoznék többet. Mert ahhoz köt valami személyes is.
  A nyelvtanulás hosszadalmas dolog, nem olyan mint a zsírégető tabletták a reklámokban hogy “3 nap alatt hatása van”.
  A kitartás hiánya nagy gond számomra.

 109. Andibandi

  Azért akarok jól megtanulni angolul, mert szeretném a kedvenc Jane Austen regényeimet és kedvenc filmjeimet eredeti nyelven olvasni, illetve szinkron nélkül nézni úgy, hogy mindent megértsek belőle!

 110. Gyöngyi

  A gyerekeim Írországban élnek, ha kiutazok, az út ideje alatt beszélni kell, illetve megérteni, hogy mit mondanak.Voltam magántanárnál, aki csak a nyelvvizsgára akart felkészíteni, kötött tananyaggal.Engem a mindennapi beszélgetés anyaga érdekelt volna, amit ott nem kaptam meg.Kaptam Öntől egy levelet, amiben éppen erre hívta fel az angolnyelvet elsajátani akarok figyelmét.Nagyon köszönöm Önnek, mert ez valóban így van.A pénztárcánkat is igen sűlyosan érinti. Köszönök önnek minden levelet!

 111. Tihamér

  Németországban végeztem az egyetemet, jól beszélek németül. Gyakran járok vissza szakmai fórumokra, de az utóbbi időben úgy látom, hogy a német nyelvtudással Németországban már semmire sem megyek. Már ott is angolul zajlik minden, a társaság is nemzetközi, európa másik fele meg inkább angolul akar kommunikálni (a németek is). Szóval van motiváció.

 112. Horváth Ferenc

  Amerikai tulajdonú cég magyarországi vállalatánál dolgozom, ezért nem hátrány ha eltudom olvasni, megérteni azokat a céges maileket, melyeket minden dolgozónak küldenek szerte a világon. Nyaralásokkor is hasznát veszem tudásomnak, ami közel sem tökéletes nyilván, de nagyon jól elboldogulok vele.

 113. Deli Éva

  @Éva
  Szia! Köszi a kérdést, nem voltam itthon, lemaradtam a jutányos nyelvtanulási ajánlatodról. Sajnos. Van 3 diplomám, 2 nyelven beszélek, s ma a melóhoz angol kell, úgy meg éppen nem tudok.
  Köszi, szép napot, Éva

 114. Kovácsné Mária

  Miért szeretnék angolul beszélni?
  Mert egyszerűen csak szeretném érteni,beszélni a nyelvet.Igaz nyugdíjas vagyok,de ettől eltekintve hiányzik az angol tudás.Egy jó film nézése eredeti szöveggel,külföldiekkel való kommunikálás akár én utazom külföldre,akár itthon turistákkal való beszélgetés,internetes munkáknál is nagyon jól jönne,mivel a fordítók távolról sem adják vissza az eredeti értelmet.
  Hogy mi akadályoz a tanulásban?:
  Egyenlőre főleg az időhiány de ezt a közelgő tél majd megoldja,ezenkívül egy kicsit nehezen megy a szótanulás.

 115. Lexi

  Amiért szeretnék: manapság az angol nyelvtudás szinte természetes és később külföldön szeretnék elhelyezkedni, de elsősorban, a párommal való hatékonyabb társalgás miatt. :)
  Ami akadályoz: részben az időhiány, részben pedig, hogy nehezen találni megfelelő oktatást illetve oktatót.

 116. Viola

  Azért szeretném megtanulni, mert érdekel, mert a tanulás szórakoztat: egy ideig. Nagyon nehezen tudom magam túltenni azon a szinten, amikor valamiért megúnom, s nem tudom miért. Tanulnám a nyelvet, de valami visszahúz, jön a mai napot kihagyom, majd holnap, s ez a legrosszabb, mint igencsak több holnap jön egymás után. Ezzel párhuzamosan jön a lelkiismeret-furdalás… Ezek után elkezdek ismételni, s megpróbálom behozni a lemaradást.
  Az online nyelvtanulás nagyon jó (akkor tanulok, amikor időm van), de ugyanakkor hiányzik a személyes kapcsolat (bárkivel, akivel meg tudnánk vitatni a dolgokat), mert az ösztönözne is.
  Ezek biztosan mind saját hibák, de sajnos vannak.

 117. rosu enikő

  Kedves András
  Azért szeretnék angolul társalgási szinten beszélni, hogy
  az unokáimat segíteni tudjam a nyelvtanulásban. és jó lenne
  érteni és beszélni ezt a nyelvet.
  Köszönöm a biztatását és a leveleit.
  Üdvözlettel:
  Enikő

 118. Szentléleki Lászlóné

  Kedves András!
  Elhelyezkedési szempontból (sokáig nem volt munkahelyem, akkor döntöttem a nyelv mellett) tanulok egyénileg kezdőként angolul, de minél többet foglalkozunk a nyelvvel, úgy megszerettem és már egyre többet értek a küldöldi slágerek szövegeiből (úgy látom,hogy a dalok szövegei nem túl igényesek) meg az internet adta lehetőségek miatt is. Addig szeretném tanulni a nyelvet, míg az alapfokú nyelvvizsgát le nem teszem Önöknél.
  Tisztelettel:
  Szentlélekiné

 119. Gálos Istvánné

  Kedves András!
  Én hobbi szinten tanulom az angolt!Az amerikai Golgota Gyülekezetbe járok!Ott nagyon sok ragadt rám!Igaz hogy mindig sokat is írtam és írottan jobban értem mintha hallom!Nagyon jó stressz oldásra is!Lemegyek a Sugovicára és órákat írom és élvezem hogy tanulhatok!Mostanában nem volt időm de majd újra elkezdem!Nagyon köszönöm kitartó munkáját üdvözlettel,Margit Bajáról!

 120. Nahlik Éva

  Három gyerekem van, akik jól beszélnek angolul. Ha jönnek a barátaik én is szeretnék velük “tolmácsok nélkül” beszélgetni.

 121. Gáll Márta

  Azért akarok megtanulni angolul, hogy olyan készséget sajátítsak el, ami képessé tesz arra, hogy élőszóban is tudjak válaszolni a hozzám intézett szakmai kérdésekre. Jelenleg nagy nehezen felfogom, hogy mit kérdeztek tőlem, de azonnal sohasem jut eszembe a válasz. Így aztán kínos szituációkba kerülök, mert kb. értem, miről folyik a társalgás, de megszólalni nem tudok. És azért még az olvasás, értés sem az igazi, mert sziklaszilárdan nem vagyok biztos benne, hogy jól fordítottam-e le.

 122. Kozmáné

  Mert ciki nem tudni idegen nyelvet, az angol az a nyelv, amelyet Európában sokan megértenek, használnak, az angol nyelvvel meglehetősen jól megértethetjük magunkat.
  A lustaságom, az elfoglaltságom, az agyam kora miatt nem pörög úgy ahogyan régen, és a közelemben nemigen van olyan ember, akivel esetleg gyakorolhatnék, és úgy tanulnám ahogyan az anyanyelveimet tanultam, én ugyanis bilingvis vagyok.

 123. Turóczi Béla

  Megtanulni angolul beszélni (vagy csak dadogni) már nem fogok, mert a 73.-on már túl vagyok, az angol szöveg szerkesztése, kiejtése nagyon távol van tőlem. De a számítástechnika fogalmai, azok leírásai, kezelési útmutatói angolul íródnak – bár a törvény előírja (amit nem tartanak be, nem úgy mint a tót atyafiaknál [ámbár az angolért nem büntetnek Szlovákiában]) – hogy minden Magyarországon forgalomba hozott kütyü gépkönyve magyarul is csatolandó.
  Emiatt kicsit megkapartam az angolt, de ez édeskevés. Most, hogy léteznek fordító programok (néha kegyetlenül ferdítenek), az egy oldalnál nem hosszabb angol szövegekkel megbirkózok.

 124. Szűcs Györgyné

  Az Angol nyelv régóta érdekel,de csak pár szót értek meg,és szeretnék,legalább alap fokon megtanulni,hogy legalább beszélni tudjak.
  Például egy hivatalos személlyel,aki egy jóbarátom is,de idáig csak írásban tudtunk beszélni,fordító segítségével.
  Különben is szeretném,mert jó ha arra kerül a sor,akkor tud egy kicsit legalább beszélni is Angolul.

 125. Andi

  Kedves András!
  Nekem diplomához kellene az angol nyelv, de család, munkahely mellett a suli is nehéz nemhogy az angol.
  Andi

 126. Kriszti

  A nyelv jelenleg számomra nem létszükséglet, de nem akarok elveszett lenni a világban.
  A nyelviskolák, nyelvtanárok hibája (legalábbis, ahova eddig én jártam), hogy keveset beszélget a tanulóval. Hiszen ez az alapja,hogy minden szabály leülepedjen. Az otthoni gyakorlás pedig nehezen megoldható.

 127. Mária

  Azért van szükégem az angolra, hogy egy számomra fontos személyel tolmács nélkül beszélgethessek. Ami a nehézséget jelenti, hogy nincs akivel a kiejtést napi rendzereéggel gyakorolhatom és ezért elég bátortalanul szólalok meg. Elég jól megértem, csak beszélni ne kelljen!

 128. Csüllög Anikó

  Franciául jól tudok, viszont nem mindenhol lehet vele boldogulni. Több barátom van, akikkel a gyenge angolom miatt csak korlátozott beszélgetést, levelezést tudok folytatni. A lényeg, az angol ma már elengedhetetlen. Ráadásul több utazást tervezek, és ahhoz is jobb az angol, mint a francia. Szeretnék angol könyveket eredetiben olvasni, most is olvasok, de nem mindent értek meg, és ez zavar. A lányom és fiam nagyon jól beszélnek angolul, lemaradni sem akarok! Sok mindent megértek (a francia tudás is segít ebben), de válaszolni alig-alig tudok!

 129. Judit

  Miért? Kisfiam külföldön él, és szükségem van az angolra utazáskor.
  Mi akadályoz? Egyelőre sajnos a sok munkahelyen eltöltött idő. Gátlásos vagyok, ha meg kell szólalnom angolul. Még írásban el vagyok valahogy.

 130. Erzsébet

  Azért szeretnék alapfokon megtanulni angolul, hogy külföldi utazás közben ne legyek olyan elveszett.

 131. Anita

  Rengeteg válaszom lenne a miértekre :) .
  Félek, szorongok, gátlásos stb. vagyok ha meg kell szólalnom angolul.
  Nem akarom, hogy mindig másokat kell megkérjek arra, hogy ha valakivel beszélgetni akarok. Nagyon sok érdekes dologot csak angolul tudok elolvasni, ezeket szeretném ha segítség nélkül tudnám megérteni.
  Mindig egyedül tanulok, ezért a beszéd értésem és a kiejtésem borzalmas.

 132. Katalin

  A “kicsi” fiam Ausztráliában él. Most nősült, és a menyem angol anyanyelvű. Nem tudtam beszélni az esküvőn senkivel!?

  Többször voltam külföldön, (Ausztráliában is). Tapasztaltam, hogy mennyire kellemetlen a nyelvtudás hiánya.

  Próbálkozásaim nem nagyon jártak sikerrel. Nem szerettem a sok nyelvtant.
  Koromat tekintve valószínű már nem is lesz könnyebb, de még nem adtam fel.
  Egyébként németül valamikor kicsit beszéltem, egészen jól megértettem, ma már kevésbé, de ha próbálkozom angolul szavakat összeszedni, szinte mindig összejön németül.

 133. Dia

  Mert a mai világban, aki nem tud angolul, el van veszve. A munkámhoz szükségem van az angolra, de a megértéssel és a beszéddel gondjaim vannak, főleg mások előtt. Szeretnék magabiztos és felszabadult lenni a munkahelyen, aki könnyedén megold mindent, de ehhez egy magabiztos angol nyelvtudás szükséges.
  Több éve tanulok, de sajnos minden tanárom a nyelvtant erőltette, és mivel nem voltam külföldön, eddig nem volt lehetőségem használni a nyelvem. Sajnos ami nem megy, azt az ember szereti félretenni, így én se néztem soha angolul filmet, csak felirattal. És ez baj.
  Nekem például többet kellene angolul hallgatnom, és ha tehetem gyakorolni a beszédet, akár magammal, akár ismerősökkel. Idő kérdése, de nem adom fel:).

 134. Gyuri

  Nem kapok munkát nyelvtudás nélkül.

  Jelenleg a Hedway tankönyvből tanulok egy nyelviskolában. lehet, hogy bennem a hiba, de nagyon nehezen megy. A könyvet és a munkafüzetet meg egyenesen tragikusan rossznak tartom!!!

  De még nem adom fel.

 135. Éva

  Miért szeretnék: A gyerekeimnek akarok segíteni azzal, hogy tudok velük beszélgetni. Ne és ha az utcán leszólít egy külföldi lesül a bőr a képemről, hogy nem tudok vele kommunikálni.
  Miért nem tudok: A magolás sosem volt az erősségem. Az idegen nyelv tanulása viszont a szavak magolásából áll jórészt. Úgy szeretnék megtanulni nyelvet, mint az, aki kimegy külföldre minimális nyelvtudással és pár hónap alatt megtanulja a nyelvet. Na és persze a gyerekek, a háztartás, a munka mellett nincs is sok időm rá.

 136. Kiss Jenő

  Hogy miért?
  Mert 20 éve már, hogy el kelett volna kezdenem, de nem voltam elég elszánt.
  A munkámhoz is jó lett volna, de más mindíg megoldotta a problémát.
  Most még mindíg van aktív hat évem, és egy fél éve kezdtem angolt tanulni több módszerrel is. Siker is volt, meg kudarc is.
  Most ezt az ajánlott módszert is kipróbálom.
  Szeretnék eljutni a megszólalási szintig, ha ez megy, akkor hajrá tovább. Szerintem 56 évesen is érdemes még újat kezdeni.
  Mi az akadály? Semmi. csak saját magunk.
  Köszönöm András, küldöm a megrendelést.
  Üdvözlettel:
  Kiss Jenő

 137. Andrea

  Miért akarok megtanulni? Már tudok valamilyen szinten, de a felsőfokú nyelvvizsga új elvárás a munkakörömben. Eddig a középfokú is megfelelt.

  Mi akadályoz? A felső írásbelit azonnal megcsináltam, de a szóbelivel nem jutok előre. Teljes a sikertelenségem, főleg mert a nyelvvizsgán nem a valós tudást mérik fel, hanem visszaélve a szóbeli szubjektív elbírálásának lehetőségével, arra törekszenek a tanárok, hogy újra és újra befizettessék a vizsgadíjat. Mivel mindig csak néhány ponton csúsztam el, mára már undorral veszem kezembe az angol nyelvkönyvet. Másik nyelvet is tanulok az angol mellet, sokkal nagyobb lelkesedéssel, mert az kis nyelv, és még nem kattantak rá a tanárok, hogy minél jobban elhúzzák a nyelvtanfolyamot,sok pénzt kifizettetve a tanulóval és a vizsgáztatók sem olyan szemérmetlenül buktatják meg a vizsgázókat, mint a frekventált nyelvek esetében. Szóval a cél, a felső szóbeli lenne. Tud valami csoda módszert?

 138. Dkata

  Jelenleg a nyelvvizsga a fontos, mert az egy éve megszerzett diplomám még nem lehet a kezemben.
  Suliban még az orosz volt a kötelező, felnéztünk arra, aki angolt tanult.
  Én mindig szorgalmas, jó tanuló diák voltam, de ez az angol, ez más tészta…
  Nem értem miért nem megy úgy a fejembe mint más. Igaz, a nyelviskolát sem nagyon érdekelte a vizsgára való alkalmasság, a tanárok is jöttek-mentek. Talán az a bajom, hogy nem lehet tudni mi is pontosan a vizsga-követelmény.

 139. Emci

  Kedves András!
  Miért lenne fontos, hogy beszéljek angolul?
  Középiskolás koromban tanultam 4 évig, de hol van az már?
  A lányom Angliában él és már kétszer voltam nála, mehetnék többször is főleg ha ott születik gyereke.
  60 éves vagyok de szeretnék kicsit- legalább alapfokon – beszélni. Nem tudom van-e erre még reményem?
  Üdvözlettel!

 140. János

  Miért kell a nyelvtudás?
  1. A műszaki életben ez nélkülözhetetlen
  2. Én vezető is vagyok, ezért igen kellemetlen a tolmács igénybevétele.

  Miért nem megy mégsem?
  1. Valószínű még az okok nem elég erősek (alapfok már megy).
  2. Majd holnap már elkezdem gondolkodás

 141. Sarolta

  fontos a nyelv ismerete ,hogy tudjak a napi élethez szukséges szinte komunikálni.

 142. Szentirmai ida

  Kedves András! Szeretnék kimenni dolgozni Angliába mint ápoló, ezért szeretnék megtanulni angolul. Szeretettel: Ida.

 143. Ibolya

  A munkahelyemen sokszor megfordulnak idegen országból jött emberek, szinte kivétel nélkül beszélik az angolt, én meg restelkedem hogy nem merek megszólalni. Igaz, tanultam egy munkahelyi tanfolyamon 2 évig, de sokat felejtettem, ha olvasom az angol szöveget, sokat megértek belőle, de a beszélt nyelvet nem nagyon, és én sem tudok kapásból válaszolni ha valaki angolul hozzám szól. Szerintem a mai műveltségi szinthez ez is hozzá tartozik már.

 144. Susanne

  Meg kellene tanulnom, mert sokat utazom, és a nem tudás miatt sokat “égek”

 145. Ág

  A munkámat nagy mértékben megkönnyítené ha rendesen tudnék angolul. Első sorban levelezésre használom csekély tudásomat – sok szótár és fordító segítségével valahogy elboldogulok, de a személyes találkozók elég érdekesek szoktak lenni. Sok mindent megértek amit mondanak, de a válaszok nem mennek úgy ahogy azt én szeretném.
  Hogy mi akadályoz meg a tanulásban? Be kell vallanom, első sorban a lustaságom. Szépíthetném, de ez az igazság. Időnként belelkesülök, aztán valahogy elszáll a lendület.
  Talán nem vagyok elég motivált!

 146. Róbert

  Miért: Mert használom és jobbra szeretném fejleszteni.

  Akadály:
  Nem anyanyelvi környezet, sokan felvett nyelvként kommunikálnak már vele és abból csak azt lehet gyakorlatban használni amilyen szinten az illető éppen beszéli a nyelvet.

  Javasolt sokat nézni a külföldi csatornákat kiegészítésként.

 147. Margó

  Miért? Mert a gyermekemnek így tudok segítséget nyújtani, ha én nem tanulom meg tőle, hogyan várjam el.

 148. Pille

  Miért? külföldi munkalehetőséget keresnék, és úgy utazni bárhová
  a földön, hogy mindenhol értsek és értsenek.
  Mi akadályoz? Idő (munka, gyerek stb.) pénz minden tanfolyam drága és persze hosszú, hogy még drágább legyen.

 149. Margit

  Miért? Egyszerűen tetszik a hangzása és jó lenne nem zavarba lenni, ha az embert angolul kérdezik.Az Internet használathoz is szükséges.
  Akadály: A nyelvtanárok nyelvtannal kezdenek…. és folytatják. Nem az a fontos, hogy megszólaljak, hanem a nyelvtan. Tudom, hogy fontos a nyelvtan, de xx évesen lehet, hogy először a magyar nyelvtant kellene újra elővenni ahhoz, hogy az angol nyelvtant is megtudja tanulni az ember.

 150. Kovács Anna Terézia

  Üdvözlöm!

  A gyerekeim ,sőt az unokáim is beszélnek angolul.
  Ciki, hogy én nem tudok beszélni.
  Szeretek utazni, ott is jól jönne.
  Türelmeteln vagyok, ha nem megy feladom. Később előveszem és úgy érzem, hogy tudom. Mégsem tudok megszólalni.
  Ha hallom értem, ha beszélni kellene oroszul előbb eszembe jut. Azért nem adaom fel.
  Köszönöm a tanácsait.

  Anna

 151. P.Mariann

  Megtanulni nagyon szeretnék, mert több olyan speciális dolog van amit angolul tudnék csak tanulni.
  Ami akadályoz:kevés az időm, és a megtanult dolgokat sem merem a beszédben alkalmazni, félek a rossz kiejtéstől.

 152. Csabai Ili

  Kedves András I
  Irtam egy hosszu levelet elis küldtem Este visszanéztem de sehol sem találtam nen tudom hová lett
  Üdvözlettel Csabai Ili

 153. Gecsei Sándor

  Azért akarok elsősorban tudni angolul mert voltam kint Amerikában és többet érnék azzal ha tudnék is beszélni.
  Köszönöm.

 154. Szabó Zoltán

  Kedves András! Hogy miért szeretnék jól megtanulni Angolúl:
  Azért mivel a szakmámban esély sincs rá hogy még a nyugdíjas kor elérése előtt olyan jövedelmem legyen amiből nem csak magamat,
  de a majdani családomat is eltartsam kielégítő életszínvonalon.
  Ez most nem panasz akar lenni, hanem tényszerű valóság.
  Mindezt látva és hogy a szakmámat viszont szeretem, így ez nekem
  saját döntésem. Ezenkívűl szeretek utazni, ami már önmagában is
  elég motívációt ad.
  Az akadályozó tényező már elhárúlt mivel megkaptam az Angoltanulás Sikeres Mesterprogramját, benne a kezdőknek szóló
  Buldózer Angoltanulás könyvvel ami egy telitalálat.
  A csomagot és benne a könyvet köszönöm és van egy kérésem!
  Ha lehetséges az alapfok utáni magasabb fokú folytatás hasonlóan Bulldózer módban arra később igényt tartok, MERT NAGYON JÓ.

 155. Antal Aurél

  A diplomához kell, amúgy is szivesen tanulok nyelveket, anno az orosz meg a német is jól ment, de ma már egyértelműen angolt kell tanulni.
  A neten az angol lapok sokkal jobbak, főleg műszaki, informatikai jellegű témákban sokkal részletesebbek, ez is egy súlyos érv az angol mellett.

 156. Ster Monika

  Kedves Andras!

  Azert szeretnek jol megtanulni angolul mert kulfoldon elek,es innen mar nem koltozom tovabb. 43 eves vagyok es ebben a korban mar kicsit nehezebben megy a tanulas .Azt gondolom mar beszelek kozepfokon es meg is ertenek de zavar,hogy idonkent kovetek el hibakat es nagyon szeretnem a szokincsemet is fejleszteni,es biztosabba tenni a tudasomat.

  Ezt az uj buldozer csomagot azt gondolom,hogy az edesanyamnak fogom megvenni,ez tenyleg szenzacios!!!!!

 157. Nagy Tibor

  Van néhány diplomám, de nem beszélek a magyaron kivül más nyelven. Először akkor döbbentett meg ez a tény, amikor a fiunk az USA-ban volt ösztöndíjas, s az ottani barátnőjével nem tudtam kommunikálni. Akkor kezdtem.
  Utána Írorszában dolgozott, s amikor ott voltunk, már élveztem, hogy utazás közben “beszélgettem” a repülőn.
  Azt követően bár folyamatosan foglalkozom vele, azt nem mondom, hogy nem fejlődtem, de vannak dolgok, amelyekben visszafejlődtem.
  Elég sok irodalmam, CD-m,DVD-m van, de valami miatt nem megy…Talán ezzel a módszerrel “belendülhetek”! 56. éves vagyok, s eddig még nem adtam fel semmit!
  A 100 szót, majd a 300 szót is kipróbáltam, hát…okosabb sajnos nem lettem!….Talán most!
  Mivel a gyerekünk már szinte biztos, hogy belátható időn belül nem jön vissza, várhatóan még többet leszünk külföldön, tehát szükség lenne a folyamatos értésre, beszédre.

 158. Tóth Józsefné

  T.Neményi úr!
  Én már majdnem 60 éves vagyok.Egy telefonos ajánlat kezdett elgondolkodtatni a nyelvtanuláson,na meg az utazások alkalmával ért helyzetek.Itthon egyedül próbálgatok tanulni.Egy nyelvtanfolyamra is beiratkoztam,de csalódás ért,mert sosem indult olyan,amit igértek,háromszor változtattak az időponton,végül visszakértem az előleget.Gondoltam ez jelzés volt,hogy nehezen tanulnám meg.Én csak egy nagyon alapfokon szeretném tudni,hogy talán szavakból is megértenék valamit,meg ugye angolul sok mindent el kellene tudni olvasni.Nagyon érdekel!
  Üdv.Tóthné

 159. Bimbó József

  1. Sokban segíti a munkámat (szoftver írás)
  2. Jól esik ha külföldön nem tudnak ‘eladni’
  3. Több esetben, hirtelen meg sem tudtam szólalni amikor útbaigazítást kértek. Max egy “just a minute please”- tudtam kinyögni. Rövid szenvedés és elválás után ‘mondat hegyek’ jutottak az eszembe.
  Mindez többszöri tanfolyam és önképzés után.

 160. Fülöp Beáta

  Üdvözlöm!
  Imádom az angolt bár nincs hozzá érzékem ( 3. és 4. osztályba tanultam akkor 2es 3as voltam…utána átmentem németre ami számomra logikus nyelvtanilag,bár a kiejtése pocsék ) A mostani angol tanárom aranyos csak nem hallok semmit pedig első padba ülök és nem tudja velem megértetni a nyelvtan. beszélni nagyjából tudok…írással az a baj h nyelvtan miatt teli van hibával bár az is jó lenne…ha tudnám és nem kavarodnék. Mert keverem a két nyelvet meg nem tudják megmagyarázni hogy miért van az úgy annál a bizonyos résznél.Német után könnyebb számomra jobban “ragad” de! velem is baj van sokszor lusta vagyok de ennek a leküzdése folyamatba van! Angolul nézek rajzfilmeket és értem. nEm tudnám visszamondani hogy mit jelent de! értem! Kb. ennyi
  jah meg hülye csoporttársaim vannak és hajlamos vagyok a züllésre …nevetek mindenen ami vicces. Vicces kislány vagyok-néhány ember szerint….

 161. Fülöp Beáta

  Elfelejtettem hogy tovább tanuláshoz szükségem van rá! mert Székesfehérvárra szeretnék bejutni és abba az iskolába csak angol…uh a némettel nem érek sokat hiába szeretem azt a nyelvet is.

 162. Kovácsné Domonkos Anna

  Szerintem fontos lenne legalább egy nyelvet elsajátítani az anyanyelvünk mellé. Minden fejlettebb országban ez természetes, csak nekünk nem megy. Hogy miért? Mert igazán nem is akarunk. Ha meg is tanuljuk, nincs kivel gyakoroljuk.
  Mi tart vissza: A nyelvórákon a külföldön élt “hazaszakadt” angolul tanulókkal tesznek össze, akik a NYELVTAN tanulásra “hajtanak”, hiszen a többit már elsajátították, s Te a tudatlan meg csak zavarod.

 163. Tóth Andrea

  Miért szeretnék megtanulni angolul? Lányom 5 éve Angliában él. Most 4-hónapja született kisunokám náluk. Gyakran látogatom Őket, szükségem lenne a kommunikáció miatt. Sajnos a turbó csomagról lemaradtam, talán legközelebb. Köszönöm a lehetőséget! Üdv. Andrea

 164. Moonlight

  Azert lenne jo megtanulni megjobban, mert Magyarorszagon kivul elek, es a kutyat sem erdekli, hogy tudok magyarul. Angolul beszel meg egy 2 eves kisgyerek is, semmire nem megyek avval, hogy magyarul kellett megtanulnom. Mar ugy is vagyok vele, hogy meg sem probalok megismertetni angol nyelvuekkel egy-ket magyar szot, mert mire menne o is vele? Ha mar az angol nyelvet anyanyelvi szinten tudja, meg a feje sem fajhat. En az a magyar vagyok, aki mindig is vagyott Angliaba, Amerikaba, Ausztraliaba vagy Irorszagba, de mindenkepp angol nyelvterueltre. A magyarorszagi szineszek, filmek, zenek, varosok es kulturak sohasem erdekeltek, soha sem alltak meg csak kozel sem hozzam. Sajnalatos modon. En csak ultem a tv elott, es ugy ereztem minden amit mutat benne csak kitalacio lehet. Ilyen angol varosok nem is letezhetnek, ilyen jo enekesek nincsenek ott, ez nem lehet megint egy angol film remekmu. Minden ami az en kis magyar orszagomban mutatva volt a tv-ben az angolokrol olyan messze volt tolem, hogy lassan el sem hittem. Ezert mikor egy nap kulfoldon talaltam magam, eszre sem vettem, hogy mar nem magyarorszagon voltam. Masnap minden felismerodott: angol varosban vagyok, angolul beszel a buszsofor, angol utasok mentek fel ra, angol kisgyerek fogta angol anyuci kezet, angol plakatok voltak, angolul beszeltek a villamoson, angolul kert segitseget meg a homeless is (:(), angolul szolt a radio a kedvenc angol zeneimmel, eredeti nyelven mentek az otthoni angol sorozatok (pl. Ghost Whisperer), es angol neveik voltak az emebreknek. Mara mar nem istenitem oket, mar ugyanolyan emberek lettek a szememben, megis minden nap erzem magamban azt a csodat, amit kaptam. Fiatal vagyok, nekem meg az is csoda, hogy az egyik kedvenc enekes brit bandam a varosban koncertezett a multkor (de nem volt ra penzem), es tudtam, hogy mar nem csak a tv-bol lathattam volna oket, hanem szo szerint eloben! Magyaroszagon eletem vegeim varhattam volna, hogy Budapesten koncertezzenek! Mostmar hogy az mindennapjaim resze ez az egesz, nagyon fontosnak tartom, hogy tobbet es tobbet tudjak az angolbol. Sok magyarnak idekint is erdeke, hogy ne kelljen tanulnia, ne kelljen gondolkozni a nyelven, sokkal jobban szeretnek az ido multaval szippangatni “ingyen” az angol szavakbol, mert megeskudnek ra, hogy ugy is konnyen meg lehet tanulni. En szeretek utana jarni a dolgoknak, es inkabb en akarom meglepni a kollegaimat, hogy ujabb szerkezettel tudok beszelni, mert hajlando voltam a nyelvuket tanulni. Es nekem is jobb. Gyorsabban haladok ertelmi szinten is, nem csak gyakorlatban az angollal, mint haladnak a “majd csak ramragad valami” stilussal. I Luv English!

 165. Paránytrilla

  Azért álltam neki tanulni, hogy végre megszerezzem a nyelvvizsgát a diplomámhoz. Ez volt másfél-két hónapja. Ma azért tanulom, mert szeretem! Élvezem, hogy kezdem megérteni az olvasott és hallott szöveget.

  Pillanatnyilag akadály, hogy nincs kivel angolul beszélgetni, mert itthon tanulok egyedül. Remélem, hogy egy nyelvvizsga-előkészítő kurzus elég lesz ennek pótlására. A másik, ami elég nagy probléma (bár engem jelenleg nem érint, és azért látok javuló tendenciát), az a nyelvtan-alapú nyelvtanulás. Úgy gondolom, ez hülyeség és ellentmond a józan észnek. Hisz magyarul sem a nyelvtanra alapoztuk a beszédtanulásunkat. Ezt a nehézséget a magam tanulásában úgy próbálom legyőzni, hogy nem a nyelvtani szabályt ismételgetem, hiszen rájöttem, attól, hogy alaposan megértettem, még nem fogom tudni használni, hanem keresek az adott nyelvtani jelenségre AUTENTIKUS mondatokat, és egyszerűen megtanulom őket! Az emberi agy olyan, hogy képes behelyettesíteni a megtanult szerkezetbe más szavakat, ahogy az aktuális helyzet kívánja.

 166. Bancov Marta

  EN MÄR BESZELEK NEMETÜL JUGOSZLÄVUL ES HIDJETEK EL SOKKAL TÖBBET EREK!Most meg az angol es a francija hiänyzik ugy erzem ha Nemenyi Andräs megtanulta en is megtanulom!Most ezert jobb kedvem van amijota ezt lättam!Ich bin sicher das das ich auch die weitere Sprache erlernen kann!Sigurna sam da cu nauciti sve sto hocu!Az akarat itt a LEGFONTOSSABB1

 167. Zoltán

  Mikor (nagyon régen) az iskolában elkezdtünk tanulni 1 idegennyelvet azt mondták választhatunk s ennek megfelelő csoportba kerülünk mjad. A lehetőségeink: német vagy német!!!

  Informatikusként mondanom sem kell az ANGOL kellene, hogy csak a programozási nyelveket említsem, s nem a német. Ám azzal hogy éveken keresztül németet tanultam úgymond adva volt a továbbiakban mit is kell folytatnom.

  Angolból sok mindent megértek, (ami rám ragadt egyéb tanulmányaim során), ám amint válaszolnom kell, írnom vagy szép mondatokat alkotnom… nos vége a dalnak.

  Emiatt kell nekiesnem de nagyon sürgősen ha már eddig nem tettem meg.
  Idáig talán a lustaságom is elsődleges volt hiszen a rám ragadat angolom elég volt a munkámhoz, ám látom más kollégáimat mennyivel előrébb járnak mindössze ezen nyelv ismeretével.

 168. annamaria

  azert szeretnem megtanulni mert szeretnek munkahelyet keresni Angliaba es csak a nyelv az egy akadajom amiert nem tudok elmenni,es nagyon sokat dolgozok,ezert nagyon keves az idom tanulni.

 169. attila

  Mert nagyon, nagyon akarok angolul beszélni! Nagyon be van szűkülve a gondolkodásunk ebben a piciny országban.

 170. Moonlight

  English is the best! There’s no question! Everybody needs some kind of other command of language if there’s a chance to work abroad. If one day the hungarian language will be as useful as the english, then we’ll still speaking only in our language. Do y’know what is more difficult? To understand the youths! That’s the big challenge to me actually! I’m so happy ’cause they’re not hate me because of my own language, that they aren’t understand, and why I can hardly speak with them, but my own silence when I am with them, it’s totally drive me mad! I feel alone, and I always know that I never will be able to speak in the same way like they can. Anyway… never say never, right?

 171. Szandra

  Eddig az első számú oka az volt, hogy diplomát kaphassak.
  Aztán egy napon besétál az ember életébe egy személy…
  Minden nagyon jó, mindaddig míg ki nem derül, hogy nem tudtok igazán kommunikálni.
  Ezután az ember úgy érzi, bármit képes megtenni azért, hogy elsajátítsa a nyelvet.
  Nem ismer lehetetlent, nem jut eszébe még véletlenül sem, hogy feladja a küzdelmet .
  Nyelvet tanulni akkor a legkönnyebb, ha van célunk, és akarjuk.
  Ha csak azért magoljuk a szavakat, mert kötelező nem fogunk igazán előrejutni.

 172. ghilmo

  Én a könyvolvasás miatt szeretném hamar megtanulni az angolt.
  Nagyon idegesít hogy a kedvenc szerzőimtől meg kell várnom míg kijön a könyv magyarul. Én személy szerint eddig csak németet tanultam.
  Kérem ha valaki tud valami jó módot arra hogy hamar meg tudjam tanulni az angolt akkor az jelezze.
  Előre is köszönöm

 173. david

  én azéert szeretnék megtanulni mert sokszor a gépen angolul ir ki valamit és ezért nem értem meg azért szeretnék megtanulni angolul mert szeretem az angolt.

 174. Polócz Alexandra

  Nagyon szeretnék meg tanulni angolul mert akkor könnyedén találnék valami rendes munkát.
  Ui: nem szeretek magyarul beszélni angol lenne a meg felelöbb mert azt ország szerte beszélik.

 175. Valéria

  Gyermekem 7 éve él az USA-ban, megnősült, gyermeke született, szeretnék vele majd beszélgetni. Eddig még nem tudtam rászánni magam, féltem a kudarctól, szégyentől, hogy nem beszélem, nem értem az angol nyelvet.Nagyon köszönöm a lehetőséget, remélem elérem amit nagyon akarok.

 176. Fenyvesi Gyula

  Idegbeteggé tesz ha valamihez nem értek. A számítógépem
  gyakran válaszol angolul,na ekkor van baj.

 177. Sarkozine erzsebet

  Már nagyon régóta álmom megtanulni az Angol-nyelvet.Tetszik és jó ha az ember tud másnyelven is beszélni,ill.fontos lenne elsajátítani az anyanyelvünk mellé.
  Szeretnék kijutni Angliába,egy kedves ismerősömhőz,de sajnos,semmit nem tudok beszélni és nem is értem meg,hisz még nem volt lehetőségem tanulni.
  Angol:Világnyelv!!!Szinte mindenhez kell!

  Akadály:Idő,és legfőképp anyagi hiány!!!
  3 kiskoru gyermekem van és nagyon lekötik az időmet.Nekik élek!
  Előre is köszönöm.
  Tisztelettel
  Böbe

 178. Bartháné Ibolya

  Hogy miért is? Télen két hónapot töltöttem arokonaimnál.Borzalmas volt,hogy nem tudtam nagy részükkel beszélni.Ekkor határoztam el ,hogy belekezdek az angol nyelv tanulásába. Nehezen birkózom vele ,de nem adom fel.Minden segitséget köszönök. Üdv.Ibolya

 179. SÁNDOR

  Nekem ezthozta a sors nemtaláltam más utat. Kijőttem Kanadába ujrakezdeni az életemet,de sajnos egy szotsem tudok angolul. Énis oroszt tanultam mint András. Lehet, sőt biztos hogy nekem az sem sikerült úgy mint neki,de most van ez a lehetőség. Köszönöm szépen. Majd tájékoztatok mindenkit a sikereimről. Üdvőzlettel Sanyi

 180. Marietta

  Az a helyzet hogy meg csak 12 eves vagyok,es anyukamekkal kijottunk Kanadaba.
  Miert akarok megtanulni:hogy tudjak kommunikalni a korulottem levo gyerekekkel!
  Csak egy bajom van.Hogy nem merek megyszolalni angolul!Es nem ertem miert!!Es annyira idegesit hogy ilyen beszari vagyok de nem tehetek rola!:(

 181. Eszter

  Nekem a munkahely miatt égető! Amúgy imádom a németet (precízebben lehet fordítani is, a beszédemet is jobban megértik), a latint és persze a mindennél könnyebb eszperantót, de az orosz is hálás nyelv, szláv nyelvterületeken remekül elboldogulok vele. Lomb Katónak igaza volt: a nyelv az, amit egy kicsit is érdemes tudni, már aranyat ér!!!
  GOND: 1. A németet sokan utálják (főleg politikai okokból), emiatt jobb, ha angolul szólalok meg. 2. Angolul nem kicsit, hanem lehetőleg tökéletesen, a lehető legtöbbet kell tudnom!
  3. Az angol tanulására fordított idő miatt rohamosan felejtem az említett, számomra nagyon kedves nyelveket. 4. Franciául azért megtanulnék alapfokon, mert sok francia ismerősöm van. Az sem érdekel, hogy most ez a legnépszerűtlenebb nyelvek egyike, de legalább latin alapú (ami nekem előnyös lenne). Csak mikor???
  Ami a megszólalást illeti: bűn rossz kiejtéssel, de beszélem az angolt. (Egy nyelvtanár szerint még jobban is, mint mások.) Többet kellene hallgatni, kiejtést gyakorolni, akkor talán jobban menne.

 182. Csatári Katalin

  Kedves András!
  Most kezdem meg nyugdíjas éveimet, és nem akarok leereszteni, így kapva-kaptam a lehetőségen, hátha valamilyen szinten sikerül az angol tanulás. Én nagyon kezdő vagyok, de remélem ha az utasítások alapján haladok valami ragad rám.
  Üdvözlettel: Katica

Hozzászólások lezárva.