Gyorsan átveszik a biziket mióta visszakapják a díját

Idén januártól, aki sikeres vizsgát tesz, az államtól visszakapja a befizetett összeget. Csak a 35 év alattiakra vonatkozik a rendelet, és csak az első nyelv elsajátítását ösztönzik ilyen módon.

Az biztos, hogy amióta ez a rendelet életbe lépett, a sikeres vizsga letétele után pár héten belül jönnek és átveszik a bizonyítványokat. Bezzeg korábban! Volt, akinek a bizonyítványát egy évig is őriztük, annyira nem tartotta fontosnak a vizsgázó, hogy átvegye.


Végiggondoltam, ha mindenki plusz pénzt kapna az államtól a sikeres vizsga letételéért, lehet, még nagyobb lenne a nyelvtanulás iránti lelkesedés. Aztán jobban belegondoltam, és rájöttem, hogy így is nem kevés többletjövedelemre tesz szert az, akinek van nyelvvizsgája, hiszen általában olyan munkát tud vállalni, ahol magasabb fizetésért dolgozik, itthon is, nemcsak külföldön.

Régen nyelvpótlékkal próbálták ösztönözni a nyelvtanulást, nem sok sikerrel. A nyelvtudás ezek szerint Magyarországon hiába jár többletjövedelemmel, a felmérések szerint az EU-ban nálunk a legalacsonyabb az idegen nyelven beszélők aránya.

Emlékszem még a nem túl régen kirobbant, és hatalmas port kavart nyelvvizsgabotrányra, amikor kiderült, vannak, akik egy nyelvvizsga díjának akár a TÍZSZERESÉT is hajlandók kifizetni egy HAMIS bizonyítványért. Amikor annak az összegnek csak a töredékébe kerül a valódi, amikor annyi pénzből nulláról a felsőfokig meg lehet tanulni angolul vagy németül…

Legyőzhető a lustaság?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

20 hozzászólás a(z) “Gyorsan átveszik a biziket mióta visszakapják a díját” bejegyzéshez

 1. Kerekes Erzsébet

  Kedves András, bár én már régen elmúltam 35, de amikor nyelvvizsgáztam, én alig vártam, hogy a kezemben lehessen a bizonyítványom. Jó érzés volt átvenni :)
  Üdvözlettel:
  Kerekes Erzsébet

  Válasz
 2. Rétfalvi P. Zsófia

  Kedves András!
  Elnézést kérek, amiért most ez talán egy ellenkező, “gyűlölködő” kommentnek fog tűnni, én csak vitatkozni szeretnék, mert szerintem túlságosan leegyszerűsíti a problémát.
  Az időm 2015 novemberétől 2017 márciusáig nyelvvizsgázással telt. A diplomámhoz volt szükség rá, hogy megszerezzem a nyelvvizsgámat. Angol nyelvvizsgát akartam szerezni. Alsós koromban és a gimnáziumban 12 évig tanultam angolul ezalatt nem sikerült, majd részt vettem két tanfolyamon, magántanárral is tanultam és ezek után sem sikerült. Aztán már csak egyedül készültem, végül így lett meg. Hatszor nyelvvizsgáztam ez idő alatt.
  Tételesen a következő összeget költöttem rá:
  TELC komplex: 32500 Ft
  TELC: 2 szóbeli:
  – 25000 Ft
  – 25000 Ft
  ECL-komplex: 26000 Ft
  – Theolingua:
  komplex: 22000 Ft
  – szóbeli: 10000 Ft
  Happy days: 70000 Ft
  Theolingua nyelviskola: 27000 Ft
  Magántanár: 30000 Ft
  Összesen: 279500 Ft

  Egy egyszerű angol B2-es nyelvvizsgára volt szükségem. Ezek alapján megértem azokat, akik 300 000 Ft-ot költöttek arra, hogy megkapják a hamis nyelvvizsgájukat. Nem a nyelvtanulás ellen beszélek. Sőt, nagyon is megszerettem a nyelvtanulást, hanem az ellen, hogy ezek az emberek nem feltétlenül lusták, csak nagyon-nagyon szerencsétlenek. És nem sokat segít az Állam azzal, hogy egy nyelvvizsgát kifizet, amikor ennyit kell csak a tanuláshoz kifizetni.

  Ui.: Vidéki városokból pedig gyakran elég nehéz Pestre rohangálni átvenni a bizonyítványt.
  Üdvözlettel:
  Rétfalvi P. Zsófia

  Válasz
  1. Kovács Róbert

   Kedves Zsófia!

   Szerintem vizsgázni akkor kell menni, amikor már megtanult az ember angolul. Ha elsőre nem megy át, akkor másodikra már illene. Ellenkező esetben nem tud középfokon.
   300 ezer forintból meg lehet tanulni középfokig a nulláról.
   Ez nem törvényszerű, csak egy tanár véleménye.

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Zsófia!

   Én az orosszal jártam meg, kétszer is.
   Az orosz középfokot harmadszorra tettem le.
   Az első két alkalommal megbuktattak, és igazuk volt, nem tudtam elég jól oroszul.
   A harmadik alkalomra megtanultam, amit kellett, át is mentem.

   Szomorú, hogy a magántanárom is, és az iskolai tanárom is biztatott,
   hogy menjek csak el vizsgázni.
   Mindketten rosszul mérték fel a tudásomat.

   Ezt nagyon sok tanuló ma sem tudja elkerülni.
   Ezért javaslom mindenkinek az ingyenesen letehető próbavizsgát először. Csak ha az sikerült, akkor fizessenek be egy éles vizsgára.

 3. Nyitrai László

  Kedves András!

  Számomra az idegennyelv ismerete lètkèrdèssè vált.
  Règen (ahogy a bloggjában említette) nyelvvizsgapótlèkkal ösztönöztèk a tanulást. De igazából nem volt èrdeke senkinek, hogy meg legyen. Jól el volt mindenki. A munkájához nem nagyon kellett ( egy kèt kivèteltől eltekintve ) Külföldre nem igen járhattünk.
  1990 után ( most a saját korosztályomról beszèlek ( 45-55 èv) a megváltozott helyzetben a túlèles volt a cèl. Miután kisebb nagyobb sikerrel normalizálta a helyzetèt (család, munka, megèlhetès) , a gyerekeit már megpróbálta rávenni, hogy tanuljon egy nyelvet, mert csak így tud igazán èrvènyesülni. ( A fatalok zöme már saját magától is rájött.) De hozzá kell tennem a nyelvoktatás is gyerekcipőben járt akkoriban, ( egy kèt kivèteltől eltekintve mára sem sokat változott).
  Merev rendszerben próbálják megoldani.
  A külföldi munkáltató nem azt nèzi, hogy van- e róla papírod ( termèszetesen vannak olyan helyek is ès van olyan hely ahol feltètel) , hanem hogy tudod -e alkalmazni megèrted mit mondanak ès válaszolsz a kèrdèsekre, kèrdezel ha szüksèges.
  Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem kell a nyelvvizsga papír.
  Èn is közel az 50 hez kezdtem el tanulni, autodidakta módon. Persze ez sok buktatóval jár, de az a nagyon minimális tudás amivel jelenleg rendelkezem már eddig is sokat segített.
  Írták, hogy nem csodálkoznak, hogy megveszik a nyelvizsga papírt.
  Ezt csak az teszi meg, aki soha nem akarja használni a nyelvet, nekik nem a tudás kell csak az abból származó lehetsèges előnyök.

  Üdvözlettel

  Nyitrai László

  Válasz
 4. Dr. Réthy Mária

  Meglehetősen régi “évjárat” vagyok. Középiskolában oroszt és franciát tanultam. A hat év orosz és négy év francia nem volt elég ahhoz, hogy továbbtanulási vágyat ébresszen, vagy akár csak ahhoz, hogy ha már tanulom, komolyan vegyem. Hiába volt az orosztanárunk gimnáziumban egy zseni europaer, és megismertetett kicsit az orosz irodalommal is, de az orosz nyelvtől tudat alatt averziónk volt, nekünk, egykori piarista diákoknak. A francia tanárunk unalmas, technokrata volt, ráadásul az igazgatónk. A francia leckét egymás hátán írva másoltuk le a mellékhelyiségben eminens és adakozó osztályzsenink füzetéből.fr. óra előtt. Első éves egyetemista koromban eljártam németet tanulni egy csodálatos tanár asszonyhoz, majd egyetem után munkahelyem városában ismét sikerült megtalálnom a nagyszerű tanárt, így 1972-ben egy középfokú “rigóutcai” nyelvvizsgával dolgozhattam egy német egyetemi városban három hónapig. Munkahelyemen az elsők között voltam, akik felismerték, hogy az angol és a számítógépes ismeretek nélkül nem lehet létezni. 62 évesen!! szereztem egy PC operátori diplomát és egy Pitman középfokú írásbeli diplomát. (mármint hogy kemény munkával). Következtetés: mint Ön is sokszor leírta, a nyelvtanulásnak nincs korhatára. Másik: ez a mi drága mostani ifjúságunk – remélem, majd jó idők fognak járni rájuk – nem tudja, milyen jó dolga van. Tálcán kínálják nekik a nyelvtanulási lehetőséget, ráadásul ingyen. És még ezzel is immel-ámmal élnek. Annak idején egyetemista koromban első két évben volt valamiféle tessék-lássék nyelvoktatás az egyetemen. Egyetlen csoporttársam nem tanult előtte (vagy alatta) elmondásuk szerint idegen nyelvet. Akkoriban ezt a bűbös kapitalista világ felé való szimpátiának tartották. És mit adott Isten? Az 1956-os forradalom alatt, majd közvetlen utána kiderült, hogy bizony sokan, stikában tanultak angolt. Szóval, a mai elkényeztetett, mindent olyan természetesnek vevő és követelőző fiataljaink mindezt nem tudják, és már lassan nem is lesz kivel beszélni ezekről és még sok minden fontos dologról.. Köszönöm a türelmet.

  Válasz
 5. Eszter

  Mindenkinek gratulálok a nyelvvizsgához. Külföldön a tudás számít, nem a papír . Én magamnak tanulok, nem nagy sikerrel. Többször kéne leülni, gyakorolni ,de nem adom fel. Egyszer majd megértem én is a németet. Ha lassan beszélnek vagy látom leírva a szöveget akkor sejtem a mondandót.

  Válasz
 6. Bodo jozsef

  A sok proffesszor meg közallalmazott aki nyelvpotlèkot kap közönsèges csaló legalább a 80százaléka.Ha komolyanujravizsgáztatná az állam nagyon kevés matadna érvényes.Ugy mint amikor a 2 milli0 rokkantnak a fele sem volt valóban az.

  Válasz
 7. Sármány Györgyi

  Tisztelt Tanár úr! Biztos nagyszerű dolog a pénz visszakapni, de a vizsgapapir,amely eredményes, minden-nél többet ér. Engem ez ma már nem érint, csak szellemi szintentartás miatt foglalkozom pl. a nyelvekkel is, mint ismétléssel, vagy újabbal, de inkább ismétlésse. És igen élvezem az Ön módszerét. Üdvzlettelííííí. Sármány Györgyi.

  Válasz
 8. Gyöngyike

  Kedves András. Remélem szólithatom így már olyan sok kedves levelet kaptam. Én már egy nagymama vagyok 76 éves lehet hogy a legidősebb tanulója így talán érthető hogy lassabban tanulok de amit sikerűl annak nagyon örülök. Szép dolog hogy visszafizetik a tandíjat gondolom azt igazólni is kell. Visszatérve a mi kapcsolatunkra mindig várom milyen leckét kapok az angól vicc is tetszett és minden kis apróság is érdekel. Remélem ezek után is gondól majd rám. Löszönettel Gyöngyike.

  Válasz
 9. Végh Irén

  Kedves András!
  Sajnos minden a pénzről szól,és minden hamisítható!!
  A hamis bizi a nemtudást bizonyítja!!!
  Üdv.
  Végh Irén

  Válasz
 10. Molnár Józsefné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm, hogy kíváncsi a véleményemre! Sajnos a lustaság a tanulásban nagy úr, nagyon nehéz leküzdeni, pedig a drága óradíjak mellett nem volna szabad könnyelműsködni. Fiatal korban kellene megragadni az alkalmat és komolyan venni a tanulást, mert a jövő épülhet rá. Az idősebbek, akik már nem a magasabb fizetésért kezdenek idegen nyelvet tanulni, csak talán a saját önbecsülésükért, hogy bizonyítani akarnak saját maguk felé és kifelé, lehet, hogy előbb képesek a lustaságot leküzdeni, bár már maga a tanulás nehezebben megy. Én csak biztatni tudom azokat a fiatalokat, akik a diplomájuk megszerzéséhez kell, hogy tudjanak valamilyen idegennyelvet , küzdjék le a lustaságot és a diplomával visszakapják a befizetett összeget is. Az idősebbeket is biztatom, ne adják fel, hasznos időtöltés, jó agytorna és remek érzés minden mondat elsajátítása.
  Üdvözlettel: Molnárné

  Válasz
 11. Mészáros Ágnes

  Kedves András!

  Nem lehet ezt a kérdést “csak” pénzügyi oldalról megközelíteni. Sokan, sokat költenek az idegen nyelv tanulására, mégsem sikerül nekik a nyelvvizsga. Hiányzik a motiváció, a szorgalom, a külföldön eltöltött, megfelelő környezetben való gyakorlás. A már megszerzett tudást is el lehet felejteni, ha nem gyakoroljuk.
  Az idegen nyelv tanítását az alapoktól kellene teljesen megváltoztatni. Az oktatási rendszer most teljesítmény orientált. A gyerekeket maximálisan leterhelik, elveszik a kedvüket a tanulástól, pedig minden gyerek nagyon várja az iskola kezdést.
  Az Ön módszere nagyon tetszik nekem, mert a nyelvet “használni” tanítja. A lényeg a “használat” szó-n van. Az angolt még használják a gyerekek a videó játékok kapcsán. A számítógép használatánál is előny az angol tudás, de ez nem kommunikáció. Véleményem szerint ez nem segíti a tudás megszerzését.
  Beszélni, beszélni kell ahhoz, hogy a nyelvtanulás előnyeit megérezzük, s erre még mindig kevés lehetőséget látok. Visszajutottunk a pénzhez! Végső soron a tanulást nem a nyelvvizsga díjának visszafizetése ösztönzi szerintem, hanem az, hogy kicsit könnyebben tudnak a mai fiatalok utazni.
  Munkájához sok sikert kívánok.

  Üdv.:

  M. Ágnes
  5 unokás nagymama

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ágnes!

   Én sosem voltam orosz nyelvterületen, csak itthon sikerült néha oroszokkal beszélgetnem.
   Az orosz középfokot harmadszorra tettem le.
   Mondhatnám, hogy harmadszorra volt szerencsém, vagy az első két alkalommal megbuktattak, mert ….
   mert igazuk volt, és nem tudtam eleget oroszul. A harmadik alkalomra megtanultam, ami kellett, át is mentem.

   Az a gond, hogy a magántanár is, meg az iskolai tanárom is biztatott, hogy menjek csak el vizsgázni. Rosszul mérték fel a tudásszintemet.
   Ez nagyon sok tanulóval előfordul ma is.

 12. dr.Kruppai Ferenc

  Tisztelt Neményi Úr!
  Első alkalommal szólok hozzá leveléhez a blogban. Ennek elsősorban az előttem írottak az okai. Én is közalkalmazott vagyok már több, mint 3 évtizede. nincs nyelvvizsgám így nem is kapok ennek megfelelőn nyelvpótlékot. Ezzel szemben minden nap vizsgázom. Vizsgázom amikor egy szak folyóiratot el tudok olvasni angolul és meg is érte, vagy éppen egy kongresszuson megértem a külföldi professzor előadását. De nyelvvizsga az utca is, ha megértem a külföldi kérdését és még válaszolni is tudok (szerintem ez már legalább középfok…). És azt, hogy mindezt megtehetem, Önnek köszönhetem, hogy az eddigi nem hivatalos angol nyelvtudásomat szinten tarthatom.
  Köszönettel és üdvözlettel
  dr.Kruppai Ferenc

  Ui. Nagyon elszomorít, ha idegen nyelvtudásról beszélgetünk, miközben saját anyanyelvünket nem tiszteljük annyira, hogy legalább helyesen használjuk!

  Válasz
 13. LÉNA

  Kedves András!
  Nem polgári családban születtem, így ahogy a biciklizést, úgy nyelvet sem tudtam tanulni. Többször neki rugaszkodtam, de a Tanárok akkor volt siker élményük, ha azokkal foglalkoztak akik már ötödszörre járták az iskolát. Engem mindig leszólítanak az utcán, mert az érdekes külsőm miatt mindenki azt hiszi, hogy perfekt vagyok angolból. Ön mindig azt írja, merjünk megszólalni. Én magyarul és angolul is mindig beszélgetek mindenkivel, és természetesen a kevés angol nyelvtudásommal is meg tudom értetni magam. Várom a leckéit, mert az Ön módszerével én egész jól haladok és mindenkinek ajánlom.
  KÖSZÖNETTEL LÉNA

  Válasz
 14. Marossy Margit

  Nagy butaságot követ el az, aki pénzért és tudás nélkül vásárol bizonyítványt. Először is csalást követ el, másodszor pedig úgyis lebukik, ha meg kell szólalnia. A tudás a legnagyobb hatalom, azt senki sem veheti el az embertől.
  Nyugdíjas pedagógus vagyok, s a tanítványaimnak számtalanszor elmondtam, hogy nem az osztályzatokért kell tanulni, hanem a tudásért, hiszen a nagybetűs életbe nem a bizonyítványt viszi az ember, hanem a tudását.
  Üdvözlettel
  Marossy Margit

  Válasz
 15. Pap Zoltán

  Igen a lustaság legyőzhető! Ennek több oldala van.Nem volna szabad az idegen nyelv tanulását elnyújtani,pl.mint az általános iskolákban a 80-as években.Mert ilyenkor kialakul a fásultság! Nyújtani mint a Dallast a tévében.Szerintem nem a pénzen van a hangsúly,hanem az érdekeltté tevésen! Például ott van az orosz nyelv.Az jó nyelv az ázsiai földrészen mert ott minden3,minden4 ember beszéli és meg tudjuk magunkat értetni,ilyen hasonló beszélgetős órák kellenének diákok és a tanár között amikor kommunikálnának egymással és hasonló dolgokról! Ezek után csak az fogalmazódna meg a diákban,hogy miért is ne tanulnám meg.

  Válasz
 16. István

  Kedves András!
  Köszönöm a nyelvi gyakorlatok küldését és jó tanácsait.Bár fiatal koromban kaptam volna a választás lehetőségeit jó tanácsokkal.A kötelező tantárgyak még ha hasznosak is nem szerettük fiatalon sem.Bizony sok múlik a szabad választás lehetőségének körülményein .
  Maradok tisztelettel üdv. István

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.