Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni

A minap, amint egy kedves barátommal beszélgettem, valahogy kiderült, hogy van egy középfokú nyelvvizsgája orosz nyelvből. Persze 30 éve meg sem szólalt oroszul. Megkérdeztem tőle, vajon tud-e még egy pohár vizet kérni. Nem tudott…

Sokszor hallom tanulóinktól, hogy régebben több éven át tanultak valamilyen idegen nyelvet, de már 8-10 éve nem használják, ezért elfelejtették.

Pedig mennyivel könnyebb a megszerzett tudást karbantartani, mint több évnyi felejtés után újra visszaszerezni!

Nézzük meg, milyen egyszerű lehetőségek vannak a szinten tartásra.

Érdemes célnyelven olvasni. Javaslom, ha könyvre nem jut ideje, akkor legalább könnyített olvasmányokat, újságokat vagy szakirodalmat olvasson.

TIPP:
A nagyobb könyvesboltokban biztosan talál Önnek valót…
Könnyített olvasmányok a Bookline-on >>
Könnyített olvasmányok a Librinél >>

És ha meg akarja érteni a külföldieket, akkor időnként nézzen tévét is, mondjuk egy jó filmet, ami érdekli. Persze nem magyar szinkronnal, hanem eredeti nyelven.

TIPP:
Rengeteg videó, film, sláger érhető el magyar felirattal…
TED – Inspiráló rövid videók >>
Magyar feliratos filmek a Youtube-on >>


1 film hetente, 1 könyv havonta. Soknak találja?
Mit gondol?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

192 hozzászólás a(z) “Könnyebb szinten tartani a tudását, mint elfelejteni, és visszaszerezni” bejegyzéshez

 1. Katona Erzsébet

  Kedves András!Teljesen egyetértek. :( igen;most 20 év után a német olyan mintha,,kínai”lenne :)

  Válasz
 2. Flóra Péterné

  Igen nagyon fontos a napi szintü gyakorlás / én napi 1 órát minimum/
  Ezuton is köszönöm leckéket .
  Üdvözlettel Flora

  Válasz
 3. Várnainé

  Kedves Neményi Úr!
  A kérdésére válaszolva, sajnos nem dicsekedhetek a szorgalmammal.
  Be van ütemezve az egy óra tanulás, de nem mindig sikerül véghez vinni.
  Üdv: Várnainé Rózsika
  Bpest, 2017.márc.29.

  Válasz
 4. Both Judit

  Kedves Andràs,nagyon igaza van a szintentartàs miatt is fontos olvasgatni,szótàrozni.Apropó szótàr-ha úgy emlékszem ön szótàrt is ajànlott amikor megvettem a könyveit.Lehet-e még venni?megjelent màr a haladó angol is?üdv.Both Judit

  Válasz
 5. dr.Sárosi Magdolna

  Az olvasás és filmnézés valóban hasznos, véleményem szerint a dalszövegek hallgatása is, noha ez utóbbiak tipikusan nem “irodalmiak”.
  Mindezek azonban inkább a belső tudást erősítik, a rendszeres kommunikációt, a beszélgetést sajnos nem pótolják.

  Válasz
 6. Klári Kulcsárné

  Kedves András,
  Szerintem ahhoz, hogy ne felejtsük el a tanult nyelvet rengeteg gyakorlásra van szükség. Ehhez nagyon jó például keresztrejtvény amit az adott nyelven kell kitölteni és ugy is kérdez. Nagyon hasznos megfelelö könyv olvasása, azonkivül az sem árt ha van egy levelezö partnere is valakinek. Söt akkor még jöbb ha beszédet is gyakorolni tudja a skype. De attól is függ ki hol és hogyan sajátitotta el eredetileg a nyelvet, mert akkor még a megmaradt tananyagot is átismételheti.
  Nem tudom mennyit tudtam segiteni, remélem használható dolgokat irtam.

  Válasz
 7. Andi

  Kedves András! Én 50 felett vêgeztem angol alapfokú tanfolyamot 2 éve. Teljesen nulláról kezdtem. Már nem tudnak ugyan ” eladni”., de azota is folyamatosan hallgatok angol szövegeket utazás közben, nyomtatott könyv segítségével. Ez kb fél – 1 óra naponta, igy új szavakat is tanulok, kiejtést is hallgatva gyakorlom, próbálom hangosan sokszor olvasni a szöveget. Remélem ezzel szinten tudom tartani, amit megtanultam. Sajnos nekem nincs kivel angolul a beszédet is gyakorolni, helyette olvasok hangiosan az artikuláció súlykolására, remélem hasznos így is.

  Válasz
 8. Kálnai Mihály

  Megmondom, mi a véleményem a karbantartásról. Ha nincs miért, nem tartasz karban semmit. Ha lusta vagy nem tartasz karban semmit. Ha van egy idegen nyelvű barátod, aki minden hónapban felhív Téged, és megkérdezi, hogy hogy vagy, és mi történt veled, akkor karbantartod azt az idegen nyelvet. Ez a minimum, hogy ne felejtsd el. Fél óra beszélgetés havonta egy bennszülöttel. Tehát csak a Te emberi kapcsolat teremtő képességeden múlik. Ha nem hív fel, akkor egy kis munkát mégis be kell fektetni. Hívd fel Te!!!!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Mihály!

   Egyetértek Önnel, csak a havi fél óra kevésnek tűnik, legalább heti 1 alkalom szükséges szerintem.

 9. Csaplárné Györgyi

  Kedves András !
  Nagyon köszönöm,remek ötletet kínált ! Élni fogog vele !

  Üdvözlettel Cs. Györgyi

  Válasz
 10. Szabó Eszter

  Kedves András! A latin és az orosz nyelvtudásomat nem tartom olyan mértékben szinten, mint pl. az angolt, németet, franciát, eszperantót. Jó a hallgatás, levelezés, chat, Skype, TV, olvasás, de újabban online is tanulok. Az e-mail-ben megrendelt leckék, nyelvtani gyakorlatok (pl. angol, francia) is segítenek. Újságot olvasni, híreket nézni/hallgatni valamelyik idegen nyelven szoktam. Eszperantót a Facebook-ról tanulok, ahol szakemberek válaszolnak. A Facebook lehetőségeit időhiány miatt nem használom ki eléggé. Litvániában az orosz szállásadó hölgynél tudtam reklamálni. A hölgy mobilon felhívta főnökét és ezt mondta: “a kislány jól beszél oroszul”. Már túl voltam a negyvenen. Nem tudhatjuk, mit hoz az élet, mikor, melyik nyelv kell! Akár eddig még nem tanult nyelvre is bármikor szükség lehet. Tévhit, hogy “mindeni tud angolul”.

  Válasz
 11. Lőrincz Lászlóné

  Kedves András!

  AZ ötlet nagyon jó,kipróbálom. Öntől vásárolt könyvet heti gyakorisággal forgatom mégis, nehéz megszólalnom.

  Üdvözlettel: L. Mária

  Válasz
 12. Bátori Erzsébet

  Tisztelt Cím!
  Egyetértek,hogy a megszerzett tudást ápolni,azt gyakorolni kell.A havi egy könyvet soknak tartom,persze attól függ ,hány oldalas a könyv:).Az ötletet azonban köszönöm szépen,olvasni fogok.A heti egy film ,teljesen jó.Üdvözlettel:Bátori Erzsébet.

  Válasz
 13. Dr. Lőrincz Matild

  Igen, teljesen igaz. Amit nem gyakorolunk, az” elfelejtődik”, kikopik az” agyraktárból”. Ezért kellene olvasni és hallani is a valamikor tanult, tudott nyelveket. Tisztelettel Matild

  Válasz
 14. Vargáné Ferenczi Éva

  Kedves András! az ötlet nagyszerű de sajnos én már nem tudok megtanulni pl. angolul pedig igazán szeretnék csak valahogy nem megy. Gondolom majd talán ha újra születek

  Válasz
 15. Kiss Elemér

  Igen, karbantartom.
  Naponta néhány órát olvasok.
  Most fejeztem be éppen : John Grisham The Firm.
  A napokban kezdek egy újat !

  Válasz
 16. Turcsányi Károly

  A heti egy idegen nyelvű filmet elfogadhatónak találom, a havi egy könyvet nem, hacsak az nem képeskönyv.

  Válasz
 17. Gáspár Antalné

  Sajnos nekem a könyv nem megy ,én szívesebben nézek filmet, de legjobb a mese és a híradó!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Ha a könyv még nem megy, akkor olvasgasson reklámújságokat egy darabig.

 18. P. Gizella

  Kedves András ! Egyezik a véleményünk a már megszerzett tudást nem szabad veszni hagyni! Vagyis pihentetni. Minden nap valamit hallgatni, olvasni kell .Amennyit az időnk enged, de nem szabad abbahagyni csakis igy lehet megőrizni, és tovább fejleszteni amit már egyszer tanultunk.Idős korban kezdtem, teljesen a nulláról,nehezen indultam, de nem hagyok ki egy napot sem hogy ne hallgatnák ,olvasnák valamit.És úgy látom nem hiába teszem, lassan de haladok.

  Válasz
 19. Pásztor Monika

  Kedves András!
  Javaslata az idegen nyelven történő olvasásra és filmek nézésére valóban nagyon hasznos. Főleg az utóbbi. A szakirodalom viszont szerintem nem elég, azzal szintén beszűkülhet a szókincs és a nyelv használata is.
  Ezt sajnos saját tapasztalatból tudom.
  Üdvözlettel, Móni

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Móni!

   Úgy gondoltam, hogy a semminél azért az is több.

 20. Dr Véghelyi Klára

  Kedves András! Kedves Tanuló Társak!
  A német és az orosz nyelvet az iskolai foglalkozásokon kívül, csak szakmai anyagok olvasása, és szakmai levelezés alkalmával használtam. De az angolt – mert ezt a nyelvet nagyon kedvelem – (soha nem volt kötelező) állandóan gyakorlom. A TV-ben a CNN -t nézem, az európai meteorológiája sokkal használhatóbb, mint az M1 műsoré! A híradások ugyancsak..
  De inkább azt említeném, hogy milyen hasznos az Agatha Christie’s krimiket eredetiben olvasni. 1983-ban 1 hónapot töltöttem Londonban (ez már elég régen volt) ott akkor megnéztem a “The mousetrap” című színdarabot. Akkor már 30 éve ment folyamatosan, talán még mindig műsoron van. Ott azonnal elolvastam, és megvásároltam a pénztárcámtól függő példányban Agatha Christie könyveket. De itthon is nagyon olcsón lehet eredeti nyelven krimiket beszerezni. 400 Ft-ért vettem meg egy agyon olvasott valaki által már kijegyzetelt, Towards Zero című könyvet. Magyarul talán Éjféltájt címen jelent meg, és TV film is készült belőle, vetítették is persze szinkronizálva! Ez a sok kiválóan szinkronizált film rendkívül káros a magyar anyanyelvűekre, hiszen a gyönyörű szép nyelvünk nagyon is egyedi. nem lehet, vagy csak ritkán hasonló szavakat elkapni más nyelvekből. Talán csak a latin ismeret segíthet, persze a KIEJTÉS!!!, az már más probléma. Ezért írásban, olvasásban jobb vagyok mint a beszédben!
  Üdvözlettel, Klára

  Válasz
 21. Kósiné Fábián Márta

  Kedves András!
  Egyáltalán nem sok a heti egy film és a havi egy könyv. Úgy gondolom, kell is ennyi időt magunkra szánni illetve a nyelvtudás (legalább) szintentartására.
  Üdvözlettel: Márti

  Válasz
 22. Szamosközi Alice

  Kedves András!
  Ez nagyon jó ötlet, tudom, nem kifogás, hogy nincs időm; van – csak sikerélményem nincs!
  Üdvözlettel:

  Válasz
 23. Dr. Rékási József

  Tanár Úr szakvéleményét örömmel vettem.
  Magam részéről nagyon sajnálom, hogy az e-mailon küldött német, francia, olasz anyag már nem jön.
  Ez munkára serkenti az olvasót, s az időbeosztást is segíti.
  Köszönettel!

  Válasz
 24. Marosi Kálmánné

  Nem találom soknak, de ennyi anyagmennyiséggel rövid idő alatt biztos tudást lehet szerezni

  Válasz
 25. Czéhmester Gábor

  Kedves András!
  Az elmélettel – ami a nyelvtudás szinten tartását illeti – egyetértek. Nézni és hallgatni néha szoktam is az angol nyelvű híreket. De ha csak szinten tartanám azt, amit közel negyvenöt évvel ezelőtt a TIT-nél tanítottak, az kevés lenne a boldoguláshoz! Ezért az Ön módszerével, amit nagyon jónak tartok, újból nekifutottam a tanulásnak a magasabb szint eléréséhez.
  Üdvözlettel: Czéhmester Gábor

  Válasz
 26. Finster Györgyné

  Kedves András!
  Köszönöm az elküldött német, angol leckéket. Nekem tetszett, kiírogattam egy füzetbe, gyakoroltam kimondani és jó volt visszagondolni azokra az időkre, amikor nyelvórán voltam. Részemről olyan volt
  mint a rég tanultak felelevenítése.
  Nagyon köszönöm Önnek.

  Válasz
 27. Torrent Tóth Sándor

  Igen tisztelt András! Köszönöm szépen a figyelmeztető levelét. Majdnem nyitott kapukat döngetett mert bár én folyamatosan beszélek németül és majdnem anyanyelvi szinten. Olyannyira, hogy sokszor az útlevelemmel kell bizinyítanom, hogy magyar vagyok és nem német. Mert nem hiszik el hogy valaki idegen ilyen tökéletesen beszéli a nyelvüket. Illetve az öt-hat oldalas levelekben sem találnak hibát! De mégis előfordult velem , hogy egy étkezéskor villát szerettem volna kérni, csak éppen nem jutot eszembe a megfelelő szó. Persze kitudtam magyarázni magam, hogy eszájgot kérek, nem kanalat és nem kést, hanem a harmadikat! Természetesen nagyon szégyeltem magam, de mit tehettem? Igen sajnos ilyen helyztek elöfordulnak és bizony nagyon kellemetlenk tudnak lenni! Sokszor a legbanálisabbdolgok hívják fel a figyelmet az eféle dolgokra. Pedig én itthon is sokszor beszélek magamban németül, mikor nem hallják mások mert egyedül vagyok. Tehát igaz, folyton kell foglalkozni az idegen nyelvvel Üdvözlettel Sándor.

  Válasz
 28. Szécsényi Józsefné

  Kedves Tanár Úr!
  Nagyon köszönöm az eddig küldött leckéket, nagyon okos, és jól használható összeállítások.
  Igaza van, a nyelvtudás szinten tartásához fontos a rendszeres “használat”, ezért megfogadom tanácsát, naponta hallgatok németül mondott híreket, és beszélgetek az unokámmal németül.
  Üdvözlettel: Szécsényi Józsefné

  Válasz
 29. Pók Miklósné

  Kedves Tanár Úr!
  Igen, egyetértek Önnel! Mi akik még oroszt tanultunk, mind így lehetünk ezzel.
  Köszönöm a jótanácsot. Igyekszem magamévá tenni. További jó munkát! ☺
  Pókné Zsuzsa

  Válasz
 30. Szalontai István

  Egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy például, az ANGOL filmek ANGOL felirattal nagyban segítik a beszéd értés fejlesztését ill. karbantartását.
  Üdvözlettel:
  István

  Válasz
 31. Budai János

  Kedves András!
  Önnek tökéletesen igaza van. Négy évig dolgoztam angol nyelv területen. Tiz éve viszont alig van alkalmam angolul beszélni. Rengeteget felejtettem. Üdvözlettel: Budai János

  Válasz
 32. johann maria

  Kedves András ! Egyetértek az Ön állításával. Ahhoz, hogy a megtanult nyelvet éveken át birtokolja valaki, feltétlenül szükséges , a rendszeres használata (olvasás,beszéd hiányában TV nézés, rádióban az adott nyelvű társalgások hallgatása ). Számomra az Ön leckéi támaszt jelentenek a siker eléréséhez. Üdvözlettel: Maria

  Válasz
 33. Magyar Lászlóné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nagyon kedves Öntől,hogy érdeklődik az Önnel kapcsolatba került nyelvet tanulni szándékozó megszállottak hogylétéről.Azért választottam az angol nyelvet,mert már fiatalabb koromban is szerettem volna megtanulni, és az Ön hirdetése úgy szólt,hogy “akár hetvenen felül is.”Sajnos ez már nem igazán érvényes!Kérem,ezt ne tekintse szemrehányásnak!
  Németül ” von Haus aus” folyamatosan beszélek,az un. átkosban a Rigó utcában középfokú nyelvvizsgát is tettem.Oroszul az általános- és középiskolában tanultam,de bizonyos nyelvi panelekkel még most is meg tudnék szólalni.
  Az angollal az a problémám,hogy már nem megy a memorizálás.A nyelvtannal nincs gondom,csak az alapvető szavakat sem tudom már megjegyezni.Ezenkívül nagyon sok időt vesz el az ” így írom és így mondom”,arról nem is beszélve,hogy ott van még az “így hallom” is.Az az érzésem,hogy hiábavaló minden erőfeszítésem,én nem értek meg senkit,és engem sem fog senki megérteni.Ennek ellenére nem adom fel,mert bár kevés a sikerélményem,agytornának ez megragadó kevés mégis csak jó.
  Üdvözlettel:Kati

  Válasz
 34. Ilyés András

  Erdélyből származom. Gyerekkoromban minden filmet eredeti nyelven sugároztak….román felírattal. Annyira belémrögződött már ez a fajta filmnézés,hogy nekem ma már felűdülés,ha egy filmet eredeti nyelven hallgathatok. Azért a felíratra még mindig szükségem van.

  És hogy a kérdésre válaszoljak: igazán nem sok hetente egy újság,havonta egy film!

  Válasz
 35. Csóka Tamás

  Az Ön által készített Buldózert olvasgatom rendszeresen, tanulgatok-tanulgatok a magam szórakoztatására,időnként a CD-t is meghallgatom. Szerintem sokat tanultam az egy év alatt, akkor amikor szinte nulláról kezdtem.
  Tudom, hogy sosem fogok így megtanulni angolul, de hasznos időtöltésnek megfelel és nem butulok el idős korom ellenére sem. Sikernek könyvelem el, hogy a szerzett tudásomat már hasznosítottam is. Útba igazítottam egy turistát, aki a segítségemet kérte. Kell ennél nagyobb élmény egy kezdőnek?

  Válasz
 36. Szabo Janos

  Szerintem is jo otlet.
  Gyakorlom.
  Köszönöm a cimeket megfogom keresni az oldalakat.

  Tisztelettel: Janos

  Válasz
 37. wimmerjozsefne

  csak írni és olvasni tudok angolul. 20 éve nem használom beszélgetésre, nincs kivel, Oroszul, németül, franciául, latinul is tanultam, azonban a németet, franciát az általánosban, különórán, oroszt és latint az általánosban és a középiskolában. Az orosz hamarabb előjön, mint a francia és a német, mindig előbb az angol helyettük mivel azt tanultam utoljára, de beszélni szerintem a kiejtés miatt nem tudnék, épp ezért megérteni is csak keveset értek angolul. A lányomnak angolból és németből felsőfokú vizsgája van, használja is mivel légiutaskísérő, de velem nem hajlandó beszélni, sőt az én kevés német tudásommal vittem ki Ausztriába bébysitternek. Nem értem a mai gyerekeket, mi, szülők taníttattuk őket/én még matek korrepetelálást is fizettem neki 6 hónapig, mert meghúzták a középiskolában, érettségi előtt/, de ő nem gyakorolna velem, viszont, ha valamit angolul mondok és rossz kiejtéssel kijavít, de ahhoz, hogy tudjak beszélgetni vele, arra már nem hajlandó.

  Válasz
 38. Szebenyi Etelka

  Nagyon jó ötlet,de ezek mind angol nyelvű videök. Hol lehet NÉMET nyelvűt találni?

  Válasz
 39. Etelka Szephalmi

  Udvozletem!A javaslatat jonak tartom.Az valo igaz ha ritkan foglalkozunk vele feledesbe merul.Sajat tapasztalatom sajnos.Probalom megfogadni a tanacsat.Azt is tudom,hogy nem mindig fog sikerulni.

  Válasz
 40. Tóth Katalin

  Kedves András.
  Köszönöm a megkeresést és a tippeket.Van min elgondolkodni. Úgy vagyok vele, hogy milyen jó lenne angolul beszélni. Rá kellett jönnöm, hogy ezért tenni is kell, nem elég álmodozni róla. Mégegyszer köszönöm, elkezdem a tanulást, úg gondolom olvasni fogok a tanácsának megfelelően. Igyekszem, mert nagyon lemaradtam, elmaradtam.
  Üdvözlettel: Kati

  Válasz
 41. Erdős Anikó

  Tisztelt Tanár Úr!
  Valóban szükséges az állandó gyakorlás, hogy a tanultakat nem felejtsük el. Nekem nagy segítség a német nyelv tanulásánál az Ön levelei, a Bulldózer, de naponta foglalkozom a Duolingo leckéivel, a telefonomon az “5 perc német” szavait gyakorlom. Ezeket hasznosnak érzem, de a beszédemet nem igazán fejlesztik. De úgy érzem, arra jók, hogy 74 évesen legalább az agyamat használom. Egyébként a Duolingon az angolt is gyakorlom.
  Köszönöm az eddigi segítségét!
  Üdvözlettel
  Erdős Anikó

  Válasz
 42. HorváthFerenc

  Igaza van, ötven éve ,kb,hogy tanultam ésbeszéltem oroszul.Érdemes volna frisiteni.Üdv:Ferenc

  Válasz
 43. Simon Irén

  Tisztelt Tanár Úr!
  Minden nap a villamoson olvasok angol cikkeket vagy novellát. Levelezek az angol barátnőmmel, sikerélményem van, mert a gondolataimat le tudom írni és a szavak helyes leírása is elég jó és a legfontosabb, hogy az angol levelet megértem.
  Filmet is nézegetek, de ez félelmet kelt bennem, megsemmisülök, ilyenkor egy nulla leszek, ha meg kell szólalnom akkor is ezt érzem, hogy semmit nem tudok.
  Nem adom fel, szeretem az angolt.
  Üdvözlettel
  Simon Irén

  Válasz
 44. Páricsi Piroska

  Tisztelt Neményi Úr !

  Javaslatait igyekszem megfogadni és annak hasznosságát gyakran tapasztalom.
  Amennyire az időm és az egészségi állapotom engedi a filmek, könyvek, dalok bevonását a nyelvtanulásba megpróbálom majd gyakorolni.

  Üdvözlettel a segítséget jelentő levelek egyik olvasója: Páricsi Piroska

  Válasz
 45. Kiss Imréné

  Kedves András! Köszönöm levelét!A szinten tartás eléggé fontos. Ha nem használjuk akkor elvész!
  Hallgatom én is olvasom is a BULDÓZERT: Jó hogy meg van.A II részt ahogy előzőleg jeleztem majd május -június körül fogom keresni. Akkor már nem lesz GÁZSZÁMLA csak kicsi!!!!
  Kérem ne nevessen ki de sajnos ez elég komoly összeg a téli időszakban. Május 7 én szeretnénk AUSZTRIÁBA menni akkor lesz az unokánk elsőáldozó, Ügyesek szépen beszélnek és a bizonyítvány is nagyon jó értékelést kapott!
  Jó egészséget és KELLEMES HÚSVÉTI készülődést kívánunk. Üdvözlettel Makóról Kissné Franciska

  Válasz
 46. Pusztai Kati

  Kedves András!Köszönöm az érdeklődését,bevallom öszintén ,a némettel boldogulok,de az olasz nehezen megy.Talán azért mert a német közelebb áll hozzá,de azért nem adom fel!!!!!!!!! Nagyon kellemes napot kívánok,,,,

  Válasz
 47. Czöndör Istvánné

  Igen, az ajánlata valóban előremutató és nagyon is hasznosnak vélem.
  Köszönöm.

  Válasz
 48. Kovács tiborné

  Kedves AndrásI
  Én nagyon sokat köszönhetek Önnek,hogy folyamatosan küldte a leckéket Mindent köszönök,és további jó egészséget kívánok.

  Válasz
 49. Pinter Andras

  Nagyon jo otlet. A filmek,es a zene. En is alkalmazom ezt a modszert.
  Sok zeneszamnak megvan a magyar forditasa is.72-eves vagyok,a lelkesedesem nagyobb mint sok fitalnak.

  Válasz
 50. Aliné Szandi Etelka

  Köszönöm. Nagyon jó ötletnek tartom. Köszönettel veszem a tanácsait, s alkalmazni is fogom. Nagy segítséget adott pl. a filmekhez, de a könyvekhez is. Ez egyáltalán nem sok, s nem is nehéz betartani főleg így, hogy segítséget is kaptam.

  Üdvözlettel: Aliné Szandi Etelka

  Válasz
 51. Molnár Erika

  Kedves András, önnek teljesen igaza van, osztom a véleményét, én, angol emberek között vagyok,ha nem is napi szinten, de elég sokat. Még is nehezen tudom el sajatitani a nyelv ismeretet,igaz nem vagyok fiatal. Ha már egy nap nem veszem elő az angol teszteket, úgy érzem vissza estem az elejére. További szép napot és jó egészséget kívánok a kitartó munkájának, nagy rajongója vagyok, tisztelettel Erika

  Válasz
 52. Pesti Anna

  Kedves András! Köszönöm az ötleteket, nagyon tetszik. Valóban hasznos lehet a felíratos film megnézése, és a könyv olvasása, napi szinten. Szép napot kívánok! Ani

  Válasz
 53. Madácsi István

  Magam részéről csak megerősíteni tudom amit írt, 2000. bezárólag minden nap beszéltem az Oroszt azóta ez ugye elmaradt és manapság is csak az írott anyag van amit néha olvasgatok, ha van lehetőség rá mindenképpen javasolt a filmnézés vagy olvasás.

  Válasz
 54. Takácsné Dr.Bori Zsuzsa

  Tisztelt Neményi András! Végre rászántam magam egy válasz megírására – nem akartam terhelni ellenvéleményekkel való vitával. Az egyetemig bezárólag tanultam az oroszt, de azt gyakorlatilag nem használom. Németül beszélek, egyetemen előadtam, szak-fordítottam és most elkötelezett irodalmat fordítok, ha kell. A német nyelv hobbim, és rangos íróktól köteteket falok . Élvezem a tájnyelvet. Nézem a német tv-csatornák műsorait – sok bennük a szappanopera. Angolul az egyetemen, meg utána tanultam pár évet – mondjuk alapfokon nem adnak el. Amikor a meghirdetett, számítógépes angol-kurzus megindult, gondoltam, megnézem, meddig megyek. Akkor bokrosodtam meg, amikor a mostani kurzus nyelvkönyv-hirdetése is megjelent. Egy fillért nem akartam érte kiadni, úgy gondoltam, hogy a tanfolyamot adagonként követem – ha épp adódik. Hát ez a helyzet. Ne haragudjon rám, nem vagyok ellenség, csak realista, módszeres, és a német jobban leköt. De ha már a fordításnál tartunk, jót is tehetne, ha segít nekem olyan kiadóval kapcsolatba hozni, aki a nem drága, de lelkes fordító munkáit kiadná.

  Amúgy tisztelettel figyelem a tanítványait fáradságot nem ismerő követését.
  Sok sikert!
  Sanna

  Válasz
 55. vermes

  T. Tanár Úr !
  Tökéletesen igaza van !!! Pocsék voltam oroszból, 15 évvel később, egyetemi felvételi előtt kettő héttel közölték, hogy oroszból is kell felvételizni. Közepesre sikerült. (-Ja és vodkát is tudtam kérni !) Üdvözlettel.

  Válasz
 56. Velencei Erzsébet

  Kedves Tanár Úr!
  Hálásan köszönöm tanácsait. Középiskolás koromban német nyelvvel foglalkoztam, aktívabban. Később nem éreztem a hiányát. Nyugdíjasként ismét felkeltette érdeklődésemet, csak hát az időm valahogy elfogyott, de igyekszem.
  Jó egészséget kívánok, tisztelettel: Velencei Erzsébet

  Válasz
 57. Menyhárt János

  Tisztelt Neményi úr!
  Köszönöm a jó tanácsait.
  Most éppen egy nyelv tanfolyamatra járunk szüleimmel a kerületi nyugdíjas klubba, már a második modult kezdtük el. Nagyon sokat segített az Ön által kiadott”Buldózer könyvek.
  Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok szüleimmel!

  Válasz
 58. Ung Ferenc

  Nem sok, de szerintem jobb naponta egy-két rövidebb szöveget hallgatni (pl. hirek TV-n, ) vagy olvasni (könyv, folyóirat, képesujság).

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ferenc!

   Biztosan jobb naponta foglalkozni a nyelvvel, igaza van.

 59. Fekete Pál

  Még csak tanulom az angolt, de a szinten tartás (karban tartás) gondolatával maximálisan egyetértek.
  A tippeket nagyon szépen köszönöm, már a tanulási időben is hasznát veszem.

  A további munkájához erőt, egészséget kívánok!

  Válasz
 60. Sólya Ottilia

  Kedves Tanár Úr,
  Nem találnám soknak, havi egy könyv és heti egy film bele kell hogy férjen az időbe.
  Köszönöm az eddigi sok jó tanácsát és a csodás nyelvkönyveket, CD-ket, melyeket eddig megkaptam.
  Nagyon érthető az anyag és hatékony. Szorgalmasan tanulok, remélem meglesz az eredménye.
  Kívánok Önnek jó egészséget, hogy még nagyon sokáig tudja folytatni ezt a remek munkát.
  Üdvözlettel: Sólya Ottilia

  Válasz
 61. Friedel Józsefné

  Nem találom soknak, szivessen meg is teszem,csak most kissé megakadályozott a betegségem,mindégm örömmel olvasom az Ön leveleit.Üdvözlette ILONA.

  Válasz
 62. Csepregi Istvánné

  Kedves András! Köszönöm az érdeklődést és figyelmeztetésnek veszem, valóban nagyon fontos a gyakorlás és szinten tartás.Sokszor elhanyagolom és lelkiismeret furdalásom van, amikor szükségét érzem.Ha az ember rá van kényszerítve és van alkalma használni akkor nagyobb a késztetés. A családban és a baráti körben több nyelven is beszélnek, van aki nem is tud magyarul. Angolul viszont a fiatalabb generáció mindegyike.Tanultam angolt én is egyetemen két évig,de nem sok maradt meg belőle ,szakmai szöveget még tudok fordítani szótárral.Sok évig tanultam oroszt,németet/ idős koromra tekintettel/ állam vizsgáztam mindkettőből. Ha orosz szöveget hallok látok ,még rémlik valami.Németül sokáig elég jól megértettem maga,de mióta pár éve meghalt a német barátnőm,az is kopik. Jelenleg olaszul tanulok, erre van most szükségem az olasz rokonok miatt. Ebben az unokám is segít.Olvasni,filmet nézni rendszeresen szoktam.Próbálkoztam az angollal,amire nagyobb szükségem lenne,de az már a kiejtés miatt nem megy.A Buldózer olasz számomra nem sok újat adott,de azért köszönöm. Üdvözlettel:Margit

  Válasz
 63. Simon Hajnal

  Tisztelt Neményi úr! Én , amikor nem Németországban dolgozom és otthon vagyok, mindennap szoktam német programot nézni a tv- Ben, mert nagyon fontosnak tartom, hogy ne felejtsem el, amit tudok.Természetesen, Németországban szoktam újságot, magazinokat olvasni és ha olyan helyen ( családnál) vagyok, ahol a szobámban tv.is van, akkor azt szívesen nézek esténként. Természetesen, karban kell tartani a nyelv tudást.
  Tisztelettel: Hajnal.

  Válasz
 64. Dr.Késmárki Júlia

  Kedves Neményi Úr! Köszönöm a küldeményeit, Jól tudom használni. Mindenben egyetértek önnel.Szeretném, ha nem veszíteném el a kapcsolatot. Várom a leveleit.

  Tisztelettel és köszönettel: Dr.Késmárki Júlia

  Válasz
 65. Ráth Anna

  Kedves András! Ön nagyon kedves, és ha fiatal, kezdő lennék, biztosan Öntől tanulnék…..de: én 86 éves vagyok és idegenvezetőként beutaztam már a fél világot. Angol német volt a hivatalos nyelvem, de tanultam az Olasz Intézetbe is (ott kiválóan tanítanak, ma már nem tudnám megfizetni…..)az angolt és németet ma is használom, levelezek (tavaly 85 évesen hagytam abba a munkát) és rendszeresen Skype-on beszélgetek német barátnőmmel….utazgatok, de már csak a magam örömére -és az angollal még Spanyolországban is jól boldogulok….májusban Dubrovnikba megyek..leleveleztem interneten mindent….
  Köszönöm a kedveségét, de nem én vagyok az Ön CÉLCSOPORTJA….nem akartam csalódást okozni….élvezettel olvasgattam az olasz leckéit…KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!! Szeretettel üdvözlöm Anna

  Válasz
 66. Pápai Eszter

  Kedves András, Szerettem a nyelvtanfolyamait. Rádöbbentett,a sok munkával megszerzett idegen-nyelv tudást karban kell tartani. Sokféle segítséget találtam a neten is. Azóta angol hangoskönyveket hallgatok és egy bizonyos nyelvtanfolyamot. Jó lenne egy klub nyelvgyakorlóknak. Lehet,h van, nem kerestem. Pár német könyvemet kezdem újraolvasni. Köszönöm az újságolvasás ötletet, gondolhattam volna rá, mert az az élő, aktuális, modern nyelv.
  Üdvözlettel Pápai Eszter

  Válasz
 67. Pappné Geiszt Margit

  Kedves András!
  Teljesen egyet értek Önnel! A gyakorlás nagyon fontos,én is azzal szúrtam el,hogy nem használtam a már tanultakat. Nagyon sokat felejtettem amit most újból tanulnom kell.Az amit javasol nagyon jó,így fogom gyakorolni a nyelvtanulást!
  Köszönöm szépen! Margit

  Válasz
 68. Miasnikov Klára

  Kedves Neményi Úr!
  Hálásan köszönöm a “tipp”-eket, élni fogok velük, mivel a régen meglévő kétnyelvű füzetecskéimet már csaknem könyv nélkül tudom, gyakorlatilag, nem is figyelek az olvasandó szövegre, így egyre több hibát fedezek fel, mikor lediktálom magamnak az olvasottakat. Kell valami új. Igaz, ettől a beszéd még nem lesz könnyebb, de a szókincs jelentősen bővülhet és ez nagyon jó.
  További sikereket a munkájában.
  Tisztelettel Miasnikov Klára

  Válasz
 69. Sajtos Péter

  Tisztelt András!

  Naponta nézek TV-n orosz adásokat , naponta beszélem a nyelvet, a megyében én vagyok az egyetlen műszaki szaktolmács, rengeteg módon tudok egy pohár vizet kérni oroszul. Ja Moszkvában, csak érdekességképpen, bementem egy boltba, azonnal angolul fordult hozzám a kislány.
  Ahogy oroszul válaszoltam, meglepődött. Nem jellemző, hogy külföldi tud oroszul, mondta, én meg válaszoltam, az se jellemző,hogy itt tudnak angolul. A könyvek jók, ma is tanultam angolul egy órát.
  Április végén megyek a fiamhoz Angliába, nekem kicsit szájbarágósak a CD-k, de egy totál kezdőnek ez kell.

  Válasz
 70. Fodor László

  Tisztelt tanár úr.Egyet értek minden szavával.Köszönöm a sok segítséget.

  Válasz
 71. Désy László

  Iskoláim alatt öt nyelvet tanultam.Magyar,román,orosz,francia,latin.Anyanyelvi szinten a magyar mellet a románt beszélem.Az oroszt kilenc éven keresztül,a franciát hat míg a latint négy éven keresztül.Akkor tudtam,most érteni értem,de felelni már nem tudok a kérdésekre.A ” circa,citra” be magolt szavak még most is élnek de a többségben feledésbe merült.Amit napirenden használok és élő az a román és magyar. Így van így igaz,az ismétlés a tudás titka.Ha nem látom feledek.

  Válasz
 72. Mezeiné Tóth Piroska

  Egyetértek veled András. Ha megakarunk tartani egy nyelvet,akkor időt kell rá fordítani.

  Válasz
 73. Szabó Gáborné

  Üdvözlöm! Teljesen igaza van! Sajnos el lehet felejteni dolgokat,szavakat amiket már megtanultunk! Jó lenne ezt a megszerzett tudást szintentartani, sőt fejleszteñi! Da sajna lusták vagyink! Nincs motiváció a mindennapokra! Üdv: Andrea

  Válasz
 74. Eszter

  IGAZA VAN. Mert úgy könnyebben lehet tanulni ha egy filmet az eredeti nyelven nézzük, de szerintem a külföldi zenékből is lehet tanulni, és a dal szövegeket ha bátrak vagyunk meg próbálhatjuk le fordítani. Köszönöm az anyagokat nagyon hasznosak voltak és sokat tanultam belőlük, és jobban ment a társalgás is.

  Válasz
 75. Tímea

  Igaza van, és nem találom soknak az 1 könyv és 1 film kombinációt a nyelvtanuláshoz. A külföldi dalokból is lehet nyelvet tanulni.

  Válasz
 76. Kalmár Éva

  Egy hét, egy film, egy hónap, egy könyv nem sok. Amikor először lehetett külföldi tv csatornákat fogni, sokszor inkább azt néztük, még akkor is, ha nem, vagy csak keveset értettünk meg belőle. Gyerekkoromban tanultunk németül, majd később az iskolában oroszul, angolul. Ezeknek a műsoroknak a nézése közben döbbentem rá, hogy amit annak idején alaposan megtanultam (nem csak ímmel-ámmal), kezdett a felszínre törni és egyre több mindent megértettem, és így még jobban élvezhetővé vált a nézett műsor. Sajnos az én korosztályom nagy mértékben szenved a nyelvtudás hiányától. Fontos, hogy amit megtanultunk, használjuk, próbáljuk feleleveníteni az ismereteket. Hátha elő tudjuk csalogatni amit már egyszer tudtunk és még fejlődhetünk is.

  Válasz
 77. Szentiványi Zoltán

  Kedves András ! Az én nyelvtudásom szinte a nullával egyenlő. Ezért hiába nézek idegen nyelvű filmet, nagyon keveset értek meg belőle. Olvasásról reménytelen beszélni . Úgy érzem, a korom miatt /79 múlottam / már nem érdemes komolyabb energiát a nyelvtanulásba fektetni . Köszönöm az eddigi segítségét ! Üdvözlettel: Zoltán

  Válasz
 78. Soós Kálmán

  Tisztelt Tanár Úr!
  Javaslataival egyetértek, 43 évig iskolában, azóta itthon tanítok, ebből következik, hogy már az első hetven évet szerencsésen átvészeltem.
  Édesanyám módszere is érdekes volt, a konyhában, szobában a tárgyakra kiragasztotta szép, nagy, olvasható betűkkel írt lapocskákra a nevüket. Ahányszor arra járt, hangosan elmondta. Remekül meg is tanulta mindet. (Tudom, hogy minden szót nem lehet a háztartásban fellelni, de már induláskor ez is sikerélményt ad…)
  Munkájához örömet, sikert kíván idős kollégája: Kálmán

  Válasz
 79. bagyinszki pál

  tökéletesen egyetértek önnel,de történt egy sajnálatos eset, ami nagynértékben megváltoztattaéletem -ben kaptamfolyását. 20007-ben kaptam egy agyi ifarktust, azóta, valahogy nehezebb a felfogásom, az életem az eerdő és avadászat volt azóta fekvés,kórházból ki-kórházba be maradt a szakirodalom, ami tartja bennem a lelket internet általában nemőldható meg .tanulás során alkalmazkodni kell a szobatársakhoz, és arehabilitációs,tornákhoz például ez a GO félenyelvtanulási rendszernem kivitelezhető korábbi áldozatos munkájái szívből köszönöm,azért olaszból maradt meg valamennyi ami hasznosítható névnapján szerettem volna,jókívánságaimat tolmácsolni,de valahogy ntm voltsikeres akísérletezésem.elnézését kérem,hogy saját
  problémáimmal terhelem, de ez talán érthetővé teszieddigihallgatásomat.tisztelette üdvözlöm:Bagyinszki pPál

  Válasz
 80. Orban Jozsef

  Tizstelt Tanar Ur!
  Nagyon közsönöm az eddigi segitseget de sajnos nem tudom folytatni mert
  betegsegem megakadalyoz benne.Ha jobban leszek majd jelenkezek.
  Tisztelettel Joska!

  Válasz
 81. Hamburger Kata

  Kedves András

  Folyamatosan tanulok egyenlőre a 2. Könyv Benzinkutas részénél tartok. Az autóban pedig folyamatosan hallgatom. Az ötlet amit javasol már nekem is eszembe jutott. Az ujság olvasást már próbálgatom. A filmnézés még nem jutott eszembe, de nagyon köszönöm.
  Amit megfigyeltem magamon, néha ha egyedül vagyok, és gondolkodok bármin, megpróbálom németül elmondani. Állati jó érzés, nagyon elégedett vagyok ilyenkor magammal. Viccen kívül, életemben először haladok németből, és ezt Önnek köszönhetem.

  Szívélyes üdvözlettel

  Hamburger Kata

  Válasz
 82. Kiss Sándorné

  Kedves András! Egyáltalán nem sok havonta egy könyv vagy film. Én kinn élek Németországban és dolgozom is fél éve. Itt tanulom a nyelvet köztük, soha nem tanultam németet suliban. Nagyon dicsérnek, hogy rövid idő alatt kommunikációs szinten értem és beszélem a nyelvet még ha nem tökéletesen is. Sok orosz kollégám is van és harminc éve ugyan nem beszéltem de visszajönnek a szavak és kommunikálunk így is. Angolul alapfokú nyelvvizsgám van de azt csak pár ember beszéli itt. Naponta nézek tv-t és próbálok újságot olvasni. Szótárt használok ha valamit nem tudok és memorizálom. Én így tanulok. Üdv! Kiss Sándorné Margó

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Margó!

   A reklámokból, a reklámújságokból nagyon sokat tud tanulni.

 83. Patko Ján

  A német nyelvet nem tanultam de az oroszt 12 évig. De ez 47 év előt volt.Az orosz nyelvből sokat megértek most is csak már nem tudom anyira követni az élő beszédbe a gyorsaságot, már nekem jobb a lassúb.(Meg vannak hozzá az éveimis). Most belefogtam egy kicsit a némettanulásba csak kis nehézségem van azal hogy én szlovák anyanyelvű vagyok, és a könyvből amiből tanulok (buldozér) magyarul van írva. ˇugy hogy én két idegeny nyelvet tanulok egszerre. A hibákét elnézést kérek.

  Válasz
 84. CSENDES KATALIN

  Kedves András !

  Én is olvastam minden nap egy kevéske oldalt. Bár nem értettem minden szavát, de nagy vonalakban tudtam miről szól. Persze, nekem szerencsém van, mert barátnőm kint él 22 éve Rómában,s nagyon sokat tud segíteni. Sajnos, Anyukámat hónapokig ápoltam,s nem volt időm , sem energiám tanulni. Most,hogy már nincs velem,ismét elkezdtem az olaszt,s fájdalommal tapasztaltam,hogy kiment a fejemből mindaz,amit eddig tudtam. Bizonyára,majd eljön az idő,hogy ismét emlékezzek azokra a dolgokra.
  További szép napokat kívánok,s köszönöm,hogy még mindig gondol ránk!

  Válasz
 85. Szalay Gyula

  Tisztelt Tanár Úr!
  Magam is tapasztaltam, hogy amióta nem járok német nyelv területre sok egyszerű szó sem jut eszembe.
  De ha előveszem régebbi német könyveimet ismét elójönnek a már korábban ismert szavak, a nyelvtani
  rész külön nehézséget okoz.
  Tisztelettel

  Válasz
 86. Betty

  Tisztelt Tanar Ur!
  Koszonom, hogy felhivta a figyelmem a nyelvtanulas szintentartasara, A helyzet az, hogy nagyon lassan haladok a nyelvtanulassal. Az eddig kapott lecke kb. felenel tartok, de megakarom tanulni mindet.
  Hetvenharmadik eves vagyok egyre tobb ido kell a tanulashoz.
  Udvozlettel Betty.

  Válasz
 87. Nyeste Mária

  Kedves Neményi Úr,

  Igaza van én is nyolc évig tanultam a német nyelvet és nagyon jól ment.
  Jelenleg alig tudok megszólalni. Ezért is örültem amikor naponta küldte a leckéket mert inspirált, hogy újra
  kezdjem a tanulást.

  Válasz
 88. Tóth Andrásné

  Kedves András!
  Nagyon hálás vagyok a nyelvleckékért és azt gondolom,hogy a mindennapi életben segítséget nyújt, de ahhoz kevés,hogy egy könyvet olvasva annak szövegét megértsük.
  tisztelettel Tóthné Franciska

  Válasz
 89. Szenderák Sándorné

  Tisztelt Neményi Úr !
  Tulajdonképp én angolt akarok tanulni, de valahogy a képbe jött Ön a német nyelvtanulással.
  Mivel én több éven keresztül magántanárnál tanultam németet , majd német multi cégnél dolgoztam
  15 évet. Az Ön sugalatára elővettem a régi német füzeteim, könyveim és Öntől is rendeltem, most már csak idő kellene. Alapfokú nyelvvizsgám van németből, de úgy érzem már nem sokat tudok.
  Azért van amikor és is eltévelyedek olyan TV adóra, ahol német nyelven beszélnek és örülök, hogy
  egy-egy szót ill. mondatot megértek.
  Azt kell mondanom, hogy az angolt most hanyagolom és az Ön német könyvét olvasom.
  Ön nagy tiszteletet érdemel, hogy a tudását megosztja másokkal.
  Én ehhez jó egészséget kívánok.
  Tisztelettel Margit

  Válasz
 90. Szabóné R. Erzsébet

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Köszönöm a megküldött anyagokat, és teljesen elfogadom a gyakorlással kapcsolatos észrevételét is.
  Sajnos az életemben olyan egészségügyi probléma merült fel, hogy most minden erőmmel oda kell
  koncentrálnom és küzdenem az életemért.
  Köszönöm az eddigi támogatását, kívánok sok sikert a munkájában és az életében.

  Üdvözlettel: Szabóné Zsóka

  Válasz
 91. Hock Györgyné

  Tisztelt Neményi Úr

  Elöször is köszönöm az e-mailt , amit tetszett küldeni, s válaszolnék is a feltett kérdéseire.
  Igen, biztos ,hogy nagyon hasznos volna hetente egy német nyelvű filmet megnézni, vgy havonta legalább egy könyvet elolvasni. De idő hiányában, én annak is nagyon örülök, hogy esténként lefekvés után a kezembe tudok venni a már régebben meg vásárolt német nyelvű könyveimböl valamelyiket.
  Nagyon köszönöm , hogy véleményt adhattam.

  Tisztelettel: Hock Györgyné

  Válasz
 92. Gedõ Erzsébet

  Tisztelt Nemënyi úr.
  Fotos a nyelvtudás karbantartása, már pár nap kihagyása is sokat számit, csak nem mindig van elegendõ
  energia a tanuláshoz, köszönöm a sok jò tanácsot, biztatást, a tanitási mòdszerét tovább ajánlottam.

  Tisztelettel:
  Erzsébet

  Válasz
 93. Novák Katalin

  Tisztelt Neményi Úr! Valóban nagy probléma a nyelvismeret szinten tartása, ezért nagyon köszönöm a tippeket a film ill. könyv kapcsán. Köszönettel és hálával: Katalin

  Válasz
 94. Benkő László

  Tisztelt Tanár úr ! Valamikor régen , egy tanárom azt mondta : …fiam a matematika, a nyelvtanulás olyan mint a nők,ha nem foglalkozol velük állandóan,akkor elhagynak.Ez velem is megtörtént.Maradok tisztelettel Benkő László

  Válasz
 95. Horváth Zoltánné

  Tisztelt András! Igaza van,tényleg nehéz újra tanulni.Valóban könnyebb ismételni a meglévő tudást.Valóban nem sok az olvasni ,illetve hallgatni való.Köszönöm a lehetőséget.Tisztelettel Erzsébet

  Válasz
 96. Kovács Attila

  Tökéletesen egyetértek Önnel, de mivel 2017. decemberéig egy nagy értékű kölcsönt törlesztek, ezért nem költekezhetek másra.

  Tisztelettel:

  Kovács Attila
  Sk

  Válasz
 97. Arató Márta

  Köszönöm a tippeket. Anyanyelvi környezet hiányában szerintem is sokat segíthet az idegen nyelvű, szinkron nélküli film, tv műsor megtekintése és meghallgatása, valamint az idegen nyelvű könyv vagy újság rendszeres olvasása.

  Válasz
 98. dr.Vityi István

  Kedves András!

  Köszönöm rendkívül értékes tanulási tippjeit!-Minden jót kívánva -üdvözlettel:
  dr Vityi István

  Válasz
 99. Szendrey Sarolta

  Kedves András!
  1 könyvnél többet olvasok havonta, sajnos nem idegen nyelven. Filmet ritkán nézek, a TV-ben levők
  nem az én műfajom, sajnos. 73 évesen egy civil szervezet vezetője vagyok, rengeteg munkával jár,
  bevallom, hogy a nagy fellángolásom – ami a nyelvtanulást illeti – csak pislákol. Az Öntől kapott
  anyagot ízlelgetem. Köszönöm az érdeklődését. Üdvözlettel: Szendrey Sarolta

  Válasz
 100. Bencze Irina

  Tisztelt Neményi Úr!
  70 éves vagyok jelenleg is még főkönyvelőként dolgozom. Régebben angolul tanultam és a megszerzett gyér tudással képes voltam naphosszat karattyolni angolul megerőltetés nélkül – természetesen szemérmetlenül hibásan. Később németül tanultam és mindig összekevertem az angollal de egy idő után amikor teljesen hanyagoltam az angolt ugyanaz történt . Jelenleg is alkalmam van ill.szükségszerü hogy beszéljek németül. De csak a régen megtanultakból élek. Többször próbáltam tanulni újra a németet, de nem megy. Egy szó nem sok nem megy a fejembe. Megjegyzem régebben nem is kellett bifláznom egy leckét elolvastam kiszótáraztam a következőben már minden a fejemben volt az előző leckékből irigylésre-méltóan. Akkor most hogyan tanuljak tovább németül. Mert szeretném fejleszteni magamat. Köszönöm a válaszát Tisztelettel Bencze Irina

  Válasz
 101. Dr Késmárki István

  Javaslat szinten tartásra :
  1./ Rövid , könnyített olvasmányok megyei napilapokban /ezek kevésbé pártfüggőek /.
  2./Állandó idejű rövid TV adás/Pl . pénteken 16-17 ó között , 20 30 percben / a mindennapi élettel kapcsolatos témákkal , országos lefedettségü adón .
  Mindkét variációnál a lapkiadó és a műsorszóró is megtalálná a számítását, de az állami támogatás is üdvözlendő .

  Válasz
 102. Demeter Sándorné Balla Malvin

  Tisztelt Neményi Úr!

  Egyáltalán nem találom soknak az említett lehetőségeket. Szívesen tenném, ha nem töltené ki minden időmet a munka és a két unoka. Próbálom szinten tartani az eddig tanultakat, remélem lesz majd több időm ezekre a lehetőségekre is. Az Ön által küldött anyagot hasznosnak találom, remélem lesz folytatása is. Eddig mindent kijegyzeteltem!
  Köszönöm!

  Üdvözlettel M.

  Válasz
 103. Fazekas Péter

  Kedves András!

  Természetesen minden nap, legalább fél órát gyakorolok, mivel Duolingo tag vagyok. Természetesen az Ön által küldött anyagokat is rendszeresen átnézem, mert a fejem így 67 évesen már nem káptalan, és nehezebben rögződnek a leckék, de mivel nyugdíjas vagyok, nem kerül nagy nehézségbe naponta időt szakítani rá. Továbbra is nagy figyelemmel kísérem leveleit, amiben sok használható tanács van számomra.

  Üdvözlettel: Fazekas Péter

  Válasz
 104. Gurzó Zs.

  Dajtye mnye pazsalujszta ogyín sztokán vodu. 38 éve tanultam utoljára az oroszt, el is felejtettem de a pohár víz még megvan. Tizenévvel ezelőtt Isztambulban a repülőre várakozva kissé elszunnyadtam és elejtettem valamit, oroszul szólított meg valaki , amire felébredtem és lehajoltam a kis csomagért. Tehát a tudatalattiban valahol el van azért raktározva. Az angolt viszont /középfokú nyelvvizsgával a végén/ kb 15 év alatt felejtettem el, sajnos. A javasolt hivatkozásokat meg fogom nézni, kis felfrissítés mindig jól jön.

  Válasz
 105. Horváthné Szőnyi Etelka

  Tisztelt Tanár úr!
  Teljesen jogos a felvetés, különösen most, hogy a szerencsésebbek közül sokan tervezik a nyaralást. Talán célszerűen ilyen, ehhez kapcsolódó gyakorlati tudnivalók sem ártanának.
  Egyébként köszönöm az ötletet!

  Üdv.
  Horváthné Eta

  Válasz
 106. Tóth Ernő

  Kedves András!

  Valóban igaza van, ez is az terület, amivel naponta foglalkozni kell, mint a hivatásos zenével. Köszönöm a jó tippeket. Én most ott tartok, hogy egy barátommal hetente a könyvben leírt témákról bővebben beszélgetünk. Egyetértek a könyvolvasással-ami itt helyben is elérhető számomra-,de vannak német nyelven énekelt CD-im, melyeket hallgatok. Ezeket nagyon fontosnak tartom, mert a borítóban akár együtt énekelhetem, vagy olvashatom az elhangzottakat. Ráadásul sokszor ugyanaz többször ismétlődik bennük, ezáltal rögzül.
  Köszönöm a segítséget, igyekszem minél jobban felhasználni.

  Tisztelettel köszöntöm:
  Tóth Ernő

  Válasz
 107. Vass László

  Kedves András!
  Igen, úgy van ahogy mondja. A szintentartás feltétlenül szükséges, és ezekhez nagyon jók az idegen-
  nyelvű olvasmányok, filmek.
  Köszönöm, hogy megkeresett, és remélem továbbra is fogja küldeni a német nyelvleckéket.
  Üdvözlettel: Vass László

  Válasz
 108. Tóth Tamás

  Üdvözlöm!
  Köszönöm az eddigi segítségét.Néha átkapcsolok a német RTL-re,SAT1-re és belehallgatok.Szavakat ,mondat foszlányokat megértek.Ők nagyon gyorsan beszélnek hozzám képest.Nekem végig kell gondolnom mit is akarok mondani.Napi 10-15 percet foglalkozok a nyelvtanulással.Néha kimarad ,de az nem az én hibám. Rohanó világban élünk.Mégegyszer köszönök mindent.

  TóthTamás

  Válasz
 109. Andrea Fodorné

  Dear Neményi András! It is not expansve. Only I am in the situacion, that i must every money my living.
  Thank you very much, that you help my learn not payid.
  See you later Andrea Fodorné

  Válasz
 110. Boros Ibolya

  Kedves András !
  Angol középfokú nyelvvizsgám van, papíron. Németországban dolgozom, nincs nyelvvizsgám, a tudásom talán B1.
  Ha csak tehetem rádiót hallgatok, TV-t nézek, újságot olvasok és kommunikálok, akár idegenekkel is.
  Na persze nem is tudnék másképp abban a környezetben.
  Internet is sokat segít, online nyelvleckék.
  Köszönet érte!!!
  Ibolya

  Válasz
 111. IMRÉNÉ BEDŐK

  Korábban írtam Önnek, mert sokat tanultam az írásaiból. És az első Buldózert is tanulom, és szeretem. A KÉSŐBB,MAJD JÖVŐRE ….MAJD MÁSKOR MEGJEGYZÉSRE IS SOKAT ÍRTAM, mert Nagyra becsülöm Önt, és egyszer sem töröltem ki az üzenetekből az Ön nyelvmester c. angol leckéit. többször elő is vettem. Most elárulok Önnek egy titkot. 90 éves szülinapomat nemrég ünnepeltem -boldog családi összejövetelen. Az Ön írásai a memóriám – ami sohasem volt rossz – még tovább javították.Köszönet érte !! Tudom kopik az élet. Nem vagyok telhetetlen, mindennap – még az ágyban – is angolozok.És jól esik Egészségem kifogástalan.Megelégedett vagyok ! Ön is hozzájárult. Mégegyszer köszönöm. Utóljára még annyit, hogy szívesen olvasnám JÓ TANÍTÁSÁVAL FŰSZEREZETT ÍRÁSAIT.-MÉG EGY IDEIG .kÍVÁNOK önnek is jó egészséget,sok szerencsét életében !!!Üdv. Mária néni.

  Válasz
 112. Gyenge Sándor

  Kedves András!
  Ön küldött nekem angol nyelvleckéket. Köszönöm!
  Nem tudok angol szöveget olvasni,mert nem tanulok szavakat csak mondatokat.
  Az Ön mondatait szeretem, mert lényegre törőek, de nehéz megjegyeznem, mert 79 évesen már sokat kell csiszolni az agysejteket ahhoz, hogy az információ bekerüljön a hosszútávú memóriába.
  Ezért azt a módszert használom amivel az anyanyelvemet is elsajátítottam: angol nyelvű filmeket nézek, angol felirattal, abban bízva, hogy az agyam majd tudni fogja, hogy mit tegyen a hallott és látott anyaggal.
  Kedves András osztom az Ön megállapítását: ismételni, ismételni és ismételni,,, Ez a mottó.
  Egy éve használom a módszeremet, remélem beválik!

  Válasz
 113. Cseke istvánné

  Kedves András!
  Köszönöm szépen, hogy küldik a segítő feladatokat. Folyamatosan tanulok angolul. mert most érettségizem. Tanulni sohasem késő, és mivel csak most lett lehetőségem. így meg cselekedtem. Amit küldtek anyagokat, abból is szándékozom felkészülni szóbelire. ezért is vagyok annyira hálás az Önök segítségéért. Sajnos nagyon-nagyon le vagyok terhelve,de minden tőlem telhetőt megteszek.
  Köszönettel: Cseke Ibolya

  Válasz
 114. Rádoki Györgyné

  Kedves András!

  Nagyon jó ötletnek tartom az idegen( német) nyelven történő filmnézést,könyv olvasást.
  Magam is élek ezekkel a lehetőségekkel, kicsit megteremtik a természetes nyelvi környezetet.
  Köszönöm az eddig küldött leveleit!
  Az Ön által küldött anyagból számomra más módszert ismertem meg,mint amelyekkel eddig tanultam.

  Üdvözlettel: Rádokiné Margit

  Válasz
 115. Tornyos Istvánné

  Kedves András ön imádnivaló (a stilusa) tanácsai hatásosak,sajnos mindig igazak. Azt hittem sosem tanulom meg,de az ön tanítása felülmulhatatlan, örökké hálás leszek .
  Köszönettel és Tisztelettel:Tornyos Istvánné

  Válasz
 116. bakos ágnes

  Azt gondolom nagyon jó a könyve de keverednek az igeidők,stb , egyedül nem tudok megtanulni angolul ehhez tanár -segítség,- beszélgető partner kell. Már eljutottam oda hogy erre szívesen áldoznék időt , energiát. Tudna segíteni?

  Válasz
 117. Nagy Erika

  Hasonló a helyzet, mint a barátjánál. Német nyelvből van nyelv vizsgám, de kb. 7-10 éve nem
  használom.
  Nagyon jó ötlet a könyv olvasás és a filmnézés-
  Mostanában német nyelven keresztrejtvényt fejtek.

  Válasz
 118. Fucskó Szilvia

  Nem, egyáltalán nem sok. Sőt!
  Annyiban viszont reális lehet, hogy én például sokszor olyan fáradt vagyok, hogy elalszom filmnézés és/vagy olvasás közben.
  Ezért valóban eltart egy pár napig, amíg többszöri nekifutásra megnézek egy filmet.

  Köszönettel:
  Fucskó Szilvia

  Válasz
 119. Kántor Miklós

  Köszönöm az érdeklődését folyamatosan gyakorlok heti rendszerességgel egy ismerőssel.

  Válasz
 120. Németné Balog Eszter

  Kedves András. Megvettem a Buldózer angol kezdőjét. Nagyon tetszik, de akár hogy is szeretném nem minden kiejtést értek, hogy hogyan mondjam, ejtsem ki. Viszont, azt vettem észre, hogy az olasz ajándék feladatokat sokkal jobban, könnyebben ejtem, mondom ki mint az angolt. Mi a véleménye erről? Gyakorlási lehetőségem csak tv, vagy net van.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Eszter!

   Az olasz nyelv közelebb áll a magyarhoz, mint az angol.

 121. Kiss Sándor

  Tisztelt Neményi Úr!
  Az angol nyelvtudás szinten tartásával kapcsolatos kérdésére az alábbiakat válaszolom:
  Saját megítélésem szerint a szinten tartás esetemben hullámzónak mondható. Az elmúlt hónapokban többször is fordult elő hozzávetőleg egy-egy hetes kimaradás. A heti egy film, vagy a havi egy angol könyv számomra ennek tükrében soknak tűnik. Úgy emlékszem, hogy korábban egy közlésemben a nyugodt tempó kifejezést használtam magamra vonatkozóan.Ebben talán összességében nem is sokat tévedtem, még ha ez nem is dicséretes. Alapvetően a tanulás feladásáról szó sincs.
  Köszönöm az irántam való figyelmét:
  Sándor.

  Válasz
 122. Valentin Antal

  Tisztelt Neményi Úr !
  Nagyon tetszik nekem , hogy aki ilyen , vagy olyan formában az Ön segítségét kérte a nyelvtanulással kapcsolatban , arra mindig szentel annyi időt , és figyelmet , hogy tanulásra sarkalja a segítségkérőt ! Véleményét tiszteletben tartom , és elfogadom ! Magam is azt vallom , hogy az ismeretek folyamatos karbantartása biztosítja egyedül a legjobb eredményt !
  Nem tudok mindig saját elvárásaimnak sem megfelelni a rendszeresség tekintetében , de ilyenkor legalább
  a lelkiismeretem háborog , ami azután új lendületet ad !
  Folyamatos érdeklődését , és tanácsait megköszönve maradok tisztelettel : Antal.

  Válasz
 123. Edőcs János

  Teljesen jó,amit tanácsol. Eddig nekem csak hasznomra vált. Viszont jelenlegi m.helyemen fél,1 évente tudom gyakorolni a nyelvet,az érkező szervizesekkel.köszönöm az eddigi tanításait,és biztatásait.
  Köszönettel: János

  Válasz
 124. Szivia takacs

  Jonapot hát igen nagyon jo ha az ember tudja a nemetet mert én lasan 5 honapja vagyok hamburgba es nagyon nem tudok komunálni senkivel mivel nagyon nem tudok németul csak keveset pl köszőnesek a napok meg kb 120 szavakat .mindenkinek ajánlani tudom hogy tanuljon meg beszélni mert akor sokal jobb minden.Tiszteletel.Szilvia

  Válasz
 125. Barócsi András

  Nagyon fontosnak tartom a gyakorlást, ezért jó ötlet a tanult nyelven való tv nézés a vagy folyóirat olvasás.

  Válasz
 126. román Anna

  Kedves András,
  Köszönöm javaslatát. Most épp egy könnyített nyelvezetű, 5. szintű, angolra fordított könyvet olvasok, a Person Englis Reader’s sorozatból: J. Verne Round the World in Eighty days, melyhez han anyag is van. A könyvet értem, de a beszédből éppen csak szavakat, amikor először hallgattam. Az angol ujrakezdéséhez maga adta a lökést, sokra értékelem a nyelvtankönyvét most párhuzamosan használom Raymond Murphy English Grammar in use, A self-study reference and practice book for intermediate students-sel. Minden nap legalább 1 orát foglalkozom az angollal. De még mindig minden csak passziv tudás.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Anna!

   1.
   Ismételgesse a cd-n elhangzó mondatokat.

   2.
   Hangosan is mondja ki a nyelvtankönyv, pl.: a Murphy könyv mondatait.

 127. Milei Lajosné

  Kedves András!
  Tulajdonképpen már régen meg akartam köszönni azt, ahogyan kitartóan tartja a kapcsolatot és próbál segíteni, ösztönözni a német nyelvtanulásban. Magamról annyit, hogy elmúltam hetven éves és a télen kifejezetten az agytorna szempontjából kezdtem hozzá a tanuláshoz. Nem vagyok kezdő, mert évek során még a gimnáziumban, aztán felnőttként is többször neki ugrottam. Az eredményem annyi, hogy alapszinten eléggé jól lefordítom az irott szöveget és szívesen is foglalkozom vele, majdnem minden nap 10-20 percet. A beszélt nyelvet sajnos egyszerűen nem értem meg. Már belefáradtam. Az Önök által kapott DVD-en is nagy koncentrációval haladtam előre. Az ismétlésekkor már nem kötötte le a figyelmemet. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a szöveghallgatásnál, a férfi beszéde sokkal nehezebben érthető. Most ott tartok, hogy az olvasással foglalkozom és örültem a legutóbbi ajánlatoknak.
  Van egy békebeli német kalendáriumom, ami naponta ad olvasmányokat egy Schulze család életét követve és mellékelve segíti a magyar fordítást. Ez most nekem nagyon hatékonynak bizonyult. Rövid hétköznapi szövegek, melyek memórizálhatók és kontrollálhatók.
  Mégegyszer köszönöm a segítséget és a követést, amire elég későn reagáltam. Továbbra is segítenek a tanácsai, amit lehetőségeim szerint be is fogok tartani.
  Tisztelettel kívánok eredményes munkát, kellemes húsvéti ünnepek.
  Milei Lajosné Marika

  Válasz
 128. Pocsai Lászlóné

  Egyetértek Önnel Neményi Úr!
  Ahhoz, hogy karbantartsuk a tanultakat, és megértsük a külföldieket olvasnunk, beszélnünk
  kell.
  Tisztelettel:
  Pocsainé Katalin

  Válasz
 129. Udvarácz Mátyásné

  Tisztelettel köszöntöm!
  Szerb-horvát/orosz szakos /német átképzős tanárként érdeklődéssel olvastam tanácsait. További munkájában sok sikert kívánok Önnek sok szeretettel:
  Irena

  Válasz
 130. Both Erika

  Nagyon tetszik a kitartása.Én önszorgalomból tanultam több nyelven (volt amit kellett) , vendéglátozok most is és aktivan használom.Az én módszerem az,hogy BKV utazom és utazási idő alatt csak olvasom a nyelvkönyveket alap és középfok egy nyelven belül többet is. Már szűrtem ki hibás vagy elnyomtatott dolgokat.Könyvtárba járok és gyermek angol könyvet olvasok fordítok csak magamnak.Nekem bevált így és egy kis BBC,míg babáztam otthon.

  Válasz
 131. DELY GYULÁNÉ

  KEDVES NEMÉNYI ÚR !

  A KÉRDÉSRE VÁLASZOLVA ÉN A LEGTÖBBSZÖR ZENEHALLGATÁSSAL /KEDVENCEM TÖBBEK KÖZÖTT MICHAEL BUBLÉ/ PRÓBÁLOM A CSEKÉLY NYELVTUDÁSOMAT FEJLESZTENI.

  EGYÉBKÉNT A MAGAM RÉSZÉRŐL SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI AZ ÖN GONDOSKODÓ SEGÍTSÉGÉT !

  MUNKÁJÁHOZ TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNOK.

  Válasz
 132. Horváth Ágnes

  Kedves Neményi András !
  Köszönöm a tájékoztató anyagot a sok sok könyvről ami a Libri hálózatában kapható most kedvezménnyel.
  Még évekkel ezelőtt olvastam a Secret Garden cimű mesekönyvet azóta viszont semmit.
  Megpróbálok időt szakítani az olvasásra habár én egy elfoglalt nyugdíjas vagyok, de tudom hogy fejleszteni kéne az angol nyelvtudásomat.
  Üdvözlettel
  Horváth Ágnes

  Válasz
 133. Cseh István

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm az angol és a francia tananyagokat. Nagyon szeretem a nyelveket. Németből társalgási szinten beszélek. 2 x 6 hónapos angol nyelvtanfolyamot most fejeztem be, de önállóan már tudok tovább haladni. A továbbiakban még a francia nyelvet szeretném alapfokon elsajátítani, csak mint turista.
  Továbbra is szívesen fogadom a tanácsait és a nyelvleckéket.
  Tisztelettel: Cseh István

  Válasz
 134. Nagy Mátyás

  Kedves András!

  Magvas teendőim mellett igyekszem a gyakorlásokra is időt szánni. Angolt a Buldózer anyagból (bár a cd minőségének feljavítása már szerepel terveim között ,az érthetőség fokozása miatt; hangszín problémák);
  németet egyéb forrásból, olaszt szintén. Ez utóbbi igazán hobbi-szintű.

  Válasz
 135. Kovács Sándorné

  Megpróbálom az M5-ös tv műsort követni. Több-kevesebb sikerrel, sajnos a korom miatt nehezebb.

  Válasz
 136. Dr. Csák Attila

  Kedves András,

  köszönöm visszajelzését. A két tipp elfogadható és megoldható számomra. A harmadik javaslatból az egy film realizálhatónak tűnik, ha találok rendszeresen ilyet. A havonta egy könyv angolul az sok szerintem még egy nyugdíjasnak is. Nagyon sok időt venne el, mert angolul azért nem megy olyan gyorsan az olvasás és magyar könyvet és sajtót is olvasok rendszeresen.

  üdv.

  Csák Attila

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Attila!

   Egy rövid, kisméretű könyvre gondoltam, ami kb. 120 -180 oldal terjedelmű.

   András

 137. Eva

  Kedves Atilla!

  Tevedesbol a nemet nyelv tanulasat kertem, holott valoban szeretnem az angolt tanulni amennyiben az en koromban meg lehetseges. Rovidesen 70 eves leszek. Kerem valtosztassak meg a nyelv leckek kuldeset angolra. Elore is koszonom. Udvozlettel Eva.

  Válasz
 138. Pap József

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm a küldött anyagokat. Próbálnék pár fontos dolgot amatőr, (autodidakta) módon ellesni Öntől, ami estlegesen utazás alkalmával előjöhet.
  Szerb, szlovák nyelvterületen viszonylag gyakran járok, (talán nem beszélek), de jól kommunikálok, melynek alapja az orosz nyelv gyatra szinten való tanulása, és a rengeteg akkori jugoszláv tv-ben általunk fogható rajz-, western film, és sportközvetítés nézése, ami az Ön igazát alátámasztja.
  Tisztelettel: Pap József
  (ha semmi nem megy, akkor a Popeyből az “u pomocs” mindig segít)

  Válasz
 139. eva kraus

  Kedves András!Teljes mértékben egyetértek Önnel,a megszerzett tudást meg is kell tartani.Én könyvolvasással kezdtem,napi szinten olvasok németül,időnként természetfilmet,vetélkedőt nézek a TV-n,s a konyhámban mindig a szemem előtt vannak a jegyzeteim,főzés közben kiválóan lehet tanulni,ismételni,gyakorolni.Azért havonta 1 könyvet nem tudok kiolvasni,ahhoz még nagyon sokat kell tanulnom.Tanácsait továbbra is szívesen fogadom:Tisztelettel:Éva

  Válasz
 140. Gyenese Endréné

  Mindketten a férjemmel nyugdíjasok vagyunk, így ráérünk télen nyelvtanfolyamra járni.Lehet,hogy furcsa, de én a” turkálóban” idegennyelvü könyvekre vadászok 50-100 Ft-ért.Ezek a könyvek eredeti angol – német szövege. Vannak bennük mesék, regények, utleírások, szakácskönyvek, kerttel kapcsolatos hasznos tanácsok.Ezeket próbáljuk lefordítani szótár segítségével a saját nyelvtudásunk szinvonalán, több, kevesebb sikerrel.Nagyon jónak tartom, az ön tanácsait is, azzal is próbálkozunk majd fejleszteni tudásunkat.
  Köszönöm a kapcsolattartást!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Bizony, a használt könyveket nagyon olcsón be lehet szerezni.

 141. Mihály Erzsébet

  Tisztelt Neményi András!

  Az Ön véleményével teljes mértékig egyet értek.A nyelvtudást nem csak megszerezni kell,hanem a megszerzett tudást állandóan szinten kell tartani,vagy folyamatosan tovább fejleszteni. A nyelvtudásért nagyon sok idöt,energiát és kitartást kell befektetni, és ezt nem szabad elveszíteni. Ezt ki hogyan tudja fentartani,vagy fejleszteni,ezt nehéz meghatározni.
  A könyv olvasás idegen nyelven számomra az egyik legjobb lehetöség, fejleszti azon a nyelven való gondolkodást,és még nagyon sok szép kifejezést is megtanulhatunk belöle. Természetesen hosszabb ideig tart,mint a saját anyanyelvünkön,de fontos, hogy minden nap szánjunk rá idöt. A filmnézés segít a szavak megértésében, és a helyes kiejtésben.
  A könyvéhez gratulálok, amiben hasznos tanácsokat ad, hogyan tegyük a nyelvtanulást könnyebbé, és sikeresebbé!!!!
  Köszönettel:Erzsébet

  Válasz
 142. Tóth Zsóka

  Tiszteletem !
  Köszönöm a levelében közzétett lehetőségeket.
  Nagy segítségemre szolgál a könyv és a videók alkalmazása.
  További szép napot kívánok : Zsóka

  Válasz
 143. Török Andrásné

  Kedves András!
  Az ön által írt Buldózer anyagból tanulom az angol nyelvet. Sajnos kevés az időm, de így is sokat fejlődtem,nagyon sok mindent megtanultam,meg tudok és merek szólalni angolul, önnek hála!!!!
  Az angol nyelvű tévé műsorokat nagyon szeretem,mert valamit értek belőle.Persze csak alapszinten.De én így is büszke vagyok magamra.Az biztos hogy az ön könyve nélkül nem jutottam volna ennyire! Ezúton is köszönöm önnek!!!
  Tisztelettel: Török Andrásné

  Válasz
 144. Márta

  Az egy film megy,de az egy könyv sok / legalábbis időben. Próbáltam de örülök,ha az anyanyelvemen ráérek olvasni annyit

  Válasz
 145. Szabó János

  Kedves András
  Nagyon szépen kérem küljdjön nekem pár mondatot Angliából visszafelé reptérre
  Nagyon köszönöm

  Válasz
 146. Dr. Rékási József

  Tisztelt Tanár Úr!
  Nagyon köszönöm az olasz, angol e-mail leckéket. Várom a német, franciát is köszönettel.
  Nagyon szívesen tanulom tanár úr tanácsaival.

  Válasz
 147. Gyimesiné Molnár Katalin

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm a leckéket és a megkeresést. Nagyon nehezen megy az angol, amit ma megtanulok, holnapra már nem tudom. Többet megértek, mint amit beszélhetnék. A filmet még csak megnézném, de a könyvből nagyon keveset értenék meg.

  Köszönettel: Gyimesiné

  Válasz
 148. Marosvölgyi Ferencné Klára

  Köszönet minden leckéért és jó tanácsokért. A könyvek még mennek, elsősorban német leckekönyvek, de egyéb nem. Örülök, amikor megértek valamit, tudok is némi válaszokat, de majd nagyon igyekszem. Még egyszer köszönet a támogatásáért.
  Tiszteletteljes üdvözlettel Marosvölgyiné Klári

  Válasz
 149. Zombori Attila

  Kedves András!
  Ez egy tisztességes javaslat, de a tanulás lényege a motiváció. Ha az nincs, tök mindegy mit csinál az ember, úgyse ragad meg.
  További Jó Munkát!
  Zombori A.

  Válasz
 150. Magyarné Édelhauser Ibolya

  Nem, nem sok,az ajánlott film és könyv. Kipróbálom, (bár még valószínű sokat kellene szótároznom.)
  Köszönöm az elküldött, rövid, német nyelvű gyakorló leckéket. Kérem, ne búcsúzzon el tőlem, ha lehet, jó lenne még ,ha további témában is küldene. Ösztönzött engem a gyakorlásra.
  Köszönöm
  Mné Ibolya

  ( Az angol szavak még mindig hamarabb beugranak, mivel azt sokkal korábban, fiatalabb koromban próbáltam tanulni és jobban megmaradt. De a németre nagyobb szükségem lenne. )

  Válasz
 151. gubics márta

  Tisztelt Tanár Úr!

  Köszönöm az eddigi segítségét. Én nagyon lassan haladok a német nyelv tanulásával sajnos.
  Szeretném megtudni, hogy idegen nyelvet mennyivel rövidebb idő alatt lehet külföldön elsajátítani mint itthon a könyvek segítségével?Ön mennyi idő alatt tud egy nyelvet elsajátítani társalgási szinten?
  A filmet megtudom nézni az már más kérdés mennyit értek meg.A könyvek olvasása sokkal lassabban halad a szavak keresgélése miatt.Ön szerint melyik a nehezebbet elsajátítani a németet vagy az angolt? Köszönöm hogy megosztja velem a tudását és hogy segít nekem.Ha sikerülne egyszer nyelvvizsgát is tennem legalább bővített alapfokon találnék munkát is.Addig is marad a tanulás.Még egyszer köszönöm a segítségét.Tisztelettel:Papellásné Gubics Márta

  Válasz
 152. Utassy Ignác

  Kedves András! Leckéi és tippjei a nyelv karbantartására és új tanulására kitűnő Köszönöm a lehetőséget, amit nyújt nekünk. Tisztelettel Utassy Ignác.

  Válasz
 153. Tóth Balázs

  Kedves András
  Köszönöm a leckeket nagyon hasznosak ,nekem sajnos minden nyelvnel a szabályok mennek nehezen , én úgy tudom hogy a német nyelv osztrák változata jócskán eltér a többitől északon meg a holland ra hasonlit de állítólag van luxemburgi és svájci német is . Anyukám 4 nyelvet is tudott felsőfokon, de sajnos ő már nem él. Nincs
  Kivel gyakorolni pedig jó lenne ha néha valakivel lehetne, de azért itt találtam jó ötleteket amiket majd alkalmazni fogok .
  Tisztelettel Tóth Balázs

  Válasz
 154. Mandlné Kollányi Mária

  az 1 film hetente még megvalósítható, de a könyv jó, ha három havonta megy, mert ugye szótározni kell.

  az ingyenes olasz leckéket nagyon szépen köszönöm. ha lenne folytatás, azt is köszönettel venném.

  üdvözlettel

  Mandl Mari

  Válasz
 155. Sántha József

  Tisztelt Uram!
  Köszönöm a lehetőséget a megszerzett német nyelvtudásom karbantartására.
  Sajnos csak kisebb lépésekkel tudok haladni.
  Várom megtisztelő válaszát: Józsi

  Válasz
 156. matkovics zsuzsa

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nagyon köszönöm az eddigi fáradozását, a biztatását és a kis mondatokat, melyek a mindennapi életben a leggyakoribbak. Sajnálom, hogy csak eddig tartott.
  Jó egészséget kívánok és további lendületet a munkájában..
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 157. BENE IMRÉNÉ

  Tisztelt Tanár Úr!
  A lányom, a német vejem és a kisunokám Angliában élnek.
  Nagyon köszönöm Önnek a német és az angol nyelvleckéket, a sok jó tanácsot!
  További jó munkát kívánok: Maya

  Válasz
 158. Both Erika

  Üdvözlöm András ! Teljesen igaza van. Megfogadom a tanácsát és minden héten 1 filmet megnézek, mert valóban elfelejtettem nagyon sok szót . Köszönöm a sok segítségét

  Válasz
 159. Bucsú Ferenc

  Sajnos nem! Régen 11 nyelven tudtam számolni, és vagy 13 nyelven tudtam mondani azt, hogy szeretlek, mára ez a felére csökkent. Én is tanultam orosz nyelvet általánosban, de sosem volt lehetőségem, még olyan szinten sem használni, legalább addig, míg azt a keveset is tudtam belőle.
  Mindig magam foglalkoztam azokkal a nyelvekkel, melyek érdekeltek. Sosem volt lehetőségem nyelvtanárra, vagy igazi nyelvkönyvekre.Szótárak, és játékok segítségével tudom, amit tudok. Olvasva, és nem beszédből értelmezve.

  Válasz
 160. Szabó Vincéné

  Kedves Tanár úr ! Köszönöm a nyelvleckét, sajnos eddig nem volt időm, és ezért kérem szíveskedjék nekem ezt meghosszabbítani, intenzív tanulást tervezek a nyárra. Önnek kellemes nyaralást kívánok. Üdvözlettel.Irén.Maradok szeretettel,további híve és a családomnak is ajánlom az Ön módszerét.Köszönöm.

  Válasz
 161. Teberi lászló

  Tisztelt Tanár úr
  Nagyon kösszönöm a leckéket amit küldöt már sikerült megtanulnom sajnós a könyvet most nem tudtam megrendelni mert kis nyugdijas vagyok igyekszem minél elöbb félreteni az árát hogy minél elöbb tudjam megrendelni mert nagyon szeretnék megtanulni németül a szomszédok mind hollandok meg belgák mind beszél németül sokszor jó lenne velük beszélgetni mert igy csak mutogatunk egymásnak ugy érzem sikerülne igy megtanulnom beszélni velük nagyon hálás vagyok hogy segit ezért is szeretnék minél elöbb félreteni anyi pénzt hogy tudjam megrendelni a könyveket meg a cd lemezeket még egyszer nagyon köszönöm a segiséget az ön módszere nagyon kiváló másnak is ajánlom az ismerösök között

  Válasz
 162. Lantos Sándor

  Tisztelt Tanár Úr! Én csak hobby tevékenység gyanánt tanulgatok angolul,ebben senki nem gátol,senki sem segít. Nincsen rajtam semmi kényszer,senki nem siettet,semmi elkötelezettségem nincsen. egyszerűen érdekel az angol nyelv,szóakozásként tanulom minden nap,és örülők hogy mindig egy kicsit többet tudok. Most a 3-ik rész 1.kötetnél tartok,minden nap egy kicsit foglalkozok vele. Családomban a fiam és a lányom is mindennapi munkájában használja az angol nyelvet, náluk vizsgázhatok,hol tartok! Köszönöm Önnek az anyagokat,biztosan fogok még rendelni!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Sándor!

   Kitartásához, sikereihez gratulálok!