Meg lehet tanulni egy idegen nyelvet a tévéből?

Egyre gyakrabban hallok olyan történetet, hogy a gyerek soha nem járt angolórára, mégis elég jól megtanulta a nyelvet. Otthon, egyedül, a tévéből vagy egy számítógépes játék segítségével. Persze, a gyerekeknek könnyebben megy, minél fiatalabbak, annál gyorsabban tanulnak.

Nagyobbik fiam például 3 éves korában pár hónap tanulgatás után már mindent értett németül. Utána, amikor oviba kezdett járni, zavarta, ha nem magyarul beszéltünk hozzá, így rám szólt, hogy: “Ungarischul beszélj, papa!” No, akkor egy darabig nem erőltettük, így aztán pár hónap alatt el is felejtett mindent.

Egy kisgyerek nagyon gyorsan meg tud tanulni egy nyelvet, de gyakorolnia kell, különben villámgyorsan elfelejti. A felnőttek lényegesen lassabban felejtenek, de 50 felett a tanulás is lassabban megy. Ugye?

Tévéműsorokat már angolul is, németül is lehet nézni. A németeseknek külön szerencséjük, hogy rengeteg német nyelvű tévécsatorna fogható ingyenesen, kitűnő minőségben, mindössze egy műholdvevővel, amit csak egyszer kell megvenni és felszerelni. Angol nyelvű csatornákért viszont a legtöbb esetben fizetni kell, kivéve a hírműsorokat, de egy gyerek nem fog egész nap híreket nézni.

Reklámokból, hirdetésekből is jól lehet nyelvet tanulni.
Egyik tanítványunk azt mesélte, hogy már felnőttként, eleinte a mesékből és a reklámokból tanulta a legtöbbet.

Szóval, nagyon jó lesz a gyerek szókincse, kiejtése, ha akár angol nyelvű számítógépes játékokat játszik, akár meséket, reklámokat, filmeket néz a tévében idegen nyelven. Jó lesz a beszédértése, és még beszélni is egész jól meg fog így tanulni.

Engem is meglepett, amikor néhány hete azt vettem észre, hogy a kisebbik fiam sokkal jobban beszélt angolul, mint pár hónappal korábban. Amikor megkérdeztem, ezt hogyan csinálta, megmutatta.

Mindössze annyi történt, hogy kapott egy Xbox-ot, és rendszeresen játszott vele néhány hónapon át. A játékok közben angolul megy a szöveg, és a feliratok is angolul jelennek meg, nem lehet átállítani magyarra. Micsoda szerencse!

Felnőttkorban is sokat tudunk tanulni a tévéből, akár angolul, akár németül, csak a feliratozást is olvasnunk kell, legalábbis eleinte mindenképpen. Erőteljesen fejleszti a beszédértésünket, és a szókincsünket. A nagyobb szókincs pedig jobb nyelvtudással jár, így amikor meg kell szólalni, nagyobb szókinccsel az is könnyebben megy. Szóval, érdemes kipróbálni, 1-2 hónapon át napi fél óra, és hatalmas fejlődésen megy keresztül a lelkes nyelvtanuló.

Árulja el, kérem:
Ön is szokott angol nyelven tévét nézni, vagy számítógépes játékokat játszani?


A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg alább, egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

151 hozzászólás a(z) “Meg lehet tanulni egy idegen nyelvet a tévéből?” bejegyzéshez

  1. Török Lászlóné

   Igen sok gyermekemmel voltam GYESEN. és volt tanfolyam is a TV-ben, miután lett német adó sokszor néztem jót tett, sajnos az angollal nem haladtam olyan jól. A németet még tanfolyammal is kiegészítettem, szépen el boldogulok a gazdaboltban Balatonfüreden ahol sok kedves német vevőnk van. Középiskolában latinos voltam, a nyáron gyorsan nekiálltam spanyolt tanulni,nem éreztem nehéznek meg látogattuk egyik lányunk Madridba és a barátját meglepte, hogy még a kiejtésem is jó.
   Köszönöm a sok tudást, amit a hirlevelekben kapok.További sok sikert önnek és gyermekeinek.
   Tisztelettel Török Lászlóné Erzsike

  2. Kovács Árpád

   Tisztelt Neményi Úr ! sajnos én eleve ritkán nézek TV -t ! A sok vacak műsor nem érdekel ! Ám , most olvasva az Őn véleményét , fellelkesedtem ! Megpróbálok erőt venni magamon és nekilátok tanulni német és angol nyelvet : Köszönöm megkeresését és érdeklődését !
   Tisztelettel : Kovács Árpád

  3. Irma Kuris

   Sajnos nem nagyon nézek tévét. Megfontolom és a kiejtés javítása érdekében angol nyelvű adást fogok nézni. Azt is hallottam, hogy énekelni is jó angolul. Olyan nagyon tetszett a muzsika hangja film, hogy a havasi gyopár dalt megtanultam angolul énekelni, és együtt énekeltem a szereplővel.
   Tisztelettel. Irma Kuris

  4. Horváth Imréné

   Tisztelt Uram!
   Angol nyelvű híreket szoktam hallgatni, valamint reklámokat is szoktam nézni.

   Üdvözlettel: Horváthné Anikó

  5. Ujj Andrásné

   Tisztelt Neményi András!
   Sajnos, csak magyar adót nézek! Valamikor néztem Olasz adót, de már azt sem.
   Üdvözlettel!
   Judit

  6. Csekeő Ervin

   Sajnos nem nézek soha angol adást. Nem tudok angolul – sajnos – csak németül. Miután az egyetlen jövedelem-forrásom, hogy német tolmácsként dolgozom, nekem a legfontosabb, hogy ezt a nyelvet minél tökéletesebben elsajátítsam. Ezért csak német nyelvű adókat hallgatok. Attól félek, ha elkezdenék angolul tanulni, az nagyon zavarná a német nyelvtudásom. Miután a megélhetésem függ attól, hogy lehetőleg minél jobban beszéljem a német nyelvet, nem kockáztatok! Minden nyelvtanulásra fordítható időmet a német nyelvtudásom tökéletesítésével töltöm.

  7. Màrk Lajos

   Én is a CNN híreket nézem de el is felejtem. Hiànyoznak a szavak ismerete

  8. Csilla

   Igen mindig felirattal nezem es halgatom!Az unokam megtanult magyarul en tanulok angolul az abcmouse is sokat segit foleg,hogy NY-ba elunk.Most 5-eves egyutt csinaljuk a leckejet igy is tudok tanulni

  9. Zsuzsanna Vidasi Takács Károlyné

   Üdvözletem! Sajnos nagyon kevés időm van,pedig nagyon sok leckét küldött már nekem, sőt rendeltem is már könyvet Öntől ,mivel én már hetvenkedek,csak nagyon fiatalos vagyok ( mint a piros alma ) és belül szét esik.Szóval nem értem a kiejtést hiába van leírva,amit küldött kiejtések,nem igazán használnám,én a budai vár alatt lakok, és nagyon sok külföldi jár,szégyellem hogy nem tudok segíteni az útba igazítással.Másik dolog ritkán lépek be a freemailba,főleg csak a Facebookon és a védtelen és elveszett állatkákat osztom. Itt van előttem a nagy sárga könyv az alapoktól magyarázza a kiejtést ,meg kéne tanulni a rövidítéseket a kiejtéshez,csak ez már nem megy.Úgy szoktam hogy mindent le írok és úgy könnyebb.Zárom soraim ha lehetne én minden nap a facebookba belépek és az üzenetekbe lehetne küldeni amit szokott

  10. Varga Endre

   Sajnos nem nézek sűrűn tévét,főleg angol nyelven nem.Ám sokat olvasok cikkeket és forgatom az internetes szótárakat.Mindenféleképp szeretnék megtanulni angolul. Tisztelettel:

  11. Szűcs Lehelné Mariann

   Ritkán nézek angol nyelvű adást , többet zenét hallgatok inkább. Voltam már korábban tanfolyamon , akkor úgy tünt belellendülök .De sajnos aztán nem gyakoroltam és rengeteget felejtettem.Nagyon rá kéne szorítani magam a mindennapi tanulásra. Akkor még az én koromba is jobban menne.Köszönöm szépen a leckéket , azt olvasom csak többet kéne! Fontos lenne a gyerekek és unokák miatt , mert külföldön élnek! üdvözletem

  12. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Mariann!

   Érdemes gyakorolni, mert ha elfelejti, sokkal nehezebb visszahozni a feledésbe merült tudást.

 1. faja gabor

  Igen. Gyerekeknek könnyen. De mi is rendszeresen nézek/nézünk Tv-t németül, angolul, oroszul. Rengeteget jelent a “felejtéssel” szemben.

  Válasz
  1. Bné. Csendes Éva

   A szövegértést és a szókincset mindenképpen fejleszti ha halljuk és olvassuk a szöveget. De nem hinném hogy meglehet tanulni csak a TV – ből

 2. Zsigmond Balázs

  Kedves András!

  Már 30 éve nem nézek TV-t, legfeljebb nagyon ritkán a szomszédban a híreket.
  Számítógépes játékokat sem játszom, bár a gépemet rengeteget használom.

  Üdvözlettel: Balázs

  Válasz
 3. Ildiko

  Igen nèzek angol nyelvü ès angol felirattal filmeket…több hònapja naponta…de sajnos nàlam nem vàlik be ùgy èrzem,mert nem fejlödöm..:( Meg tudnà mondani kedves Andràs hogy mièrt? 50 èves vagyok 5 ève èlek Angliàban ès nem sokat haladok az angol nyelv tanulàsban…Naponta tanulok ès megsem megy..Mi lehet az oka? Mit csinàlok rosszul? Szeretnèk vàlaszt kapni ha lehetsèges! Köszönöm ha el olvassa :-)

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Csak tippelni tudok, így távolról.
   Lehetséges, hogy olyan szövegeket próbál megérteni, amelyek sokkal nehezebbek a jelenlegi tudásszintjénél.
   Egyszerű szövegekkel kell foglalkozni kezdetben (mesék, reklámok).

   Vagy sokat van magyarok között, és nincs ráutalva a nyelvhasználatra.

 4. Herczeg Éva

  Kb. 2 – 3 hónappal ezelőtt véletlenül akadtam rá a TV-ben a 7-es csatornára, ahol legnagyobb meglepetésemre, angol alapfokú nyelvleckéket “játszottak”, rendes szereplőkkel. Nagyon jól érthető összeállítások voltak, sajnos pár nap után a csatorna ugyan maradt, de azóta sincs rajta angol nyelvlecke . Én már két éve tanulok online angolul, /én sem vagyok fiatal/ a leckék itt is szuperek, csak az időm meg a szorgalmam kevés. Így is nagyon lassan, de meg tudom magam értetni. Amennyiben a TV-ben lenne egy a fentihez hasonló lehetőség én boldogan élnék vele. HÉ

  Válasz
 5. Agoston Erika

  Kedves András!

  Igen , a fiam is így tanulta meg az angol kiejtést gyerekként. Magam , amit lehet angol nyelven nézek a TV-ben és a moziban is.

  Köszönöm,
  Erika

  Válasz
 6. Kálnai Mihály

  Hillary Clinton nagyon szépen beszél angolul. Szinte minden szavát érteni. Sajnos nem nézek tv-t, de a DVD-ket lehet angolul nézni, az nagyon jó. Ha háromszor megnézek egy rajzfilmet, már mindent értek. De beszélni, az egy egészen más dolog. Lassan mindent értek angolul, de beszélni nem tudok, ahhoz az agynak át kell állni. Németországban úgy át állt az agyam, hogy még ma is németül álmodok. Hosszú monológokat mondok németül. Sőt, ha angolul akarok megszólalni, nem csak a magyar ösztönt,, hanem a németet is le kell gyűrnöm. Beszélni csak kényszer hatása alatt lehet megtanulni.
  Még annyit, hogy a hét éves unokám tökéletes kiejtéssel képes német szavakat, rövidebb mondatokat utánam mondani. Ezt egyetlen felnőtt tanítványom se tudta megcsinálni. Aki sok nyelvet beszél biztos, hogy rengeteget gyakorolt idegen nyelvi környezetben.

  Válasz
 7. Erika

  Németül nézem a Tv-t, mivel itt dolgozom Hamburgban. Papírral, tollal a kezemben. Kiírom, amit hallok és hasznos nekem. A nyelvtan is biztosan jó. Igen. Sokat tanultam már így.

  Válasz
 8. Divinyecz Imréné

  Megtanulni nem lehet, de szinten tartani talán jó, bár az ismétlés sokszor hasznosabb dolog. Nem igazán beszélek nyelveket,de többet értek, mint beszélek, bár nem félek megszólalni, csak nem igazán van, vagy kell és a kényelem fontos dolog. Mikor együtt a család kell angolul beszélni, hogy egyes családtagok ne legyenek ki szorítva és nézem a tv műsorát, ha kint vagyok a gyerekemnél. Nem kényelmetlen,de nem is teljesen érthető, de a szókincs és a helyzetfelismerés sokat segít.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Kati!

   Több csatorna is feliratozza a filmeket, pl.: Comedy Central Extra, Duna HD.

  2. Vuics Márta

   Kedves Neményi Úr! Nem nézek TV-t. Az interneten keresem a lehetőséget a tanuláshoz. Így köszönöm Önnek a minden elküldött tananyagot. Üdvözlettel Vuics Márta

 9. Ildi

  Szoktam nézni angol sorozatokat magyar feliratozással, és a rövid szavakat értem is, de az összetett mondatokat nem, abból csak néhány szót ismerek fel.

  Válasz
 10. Nagybé Knittel Zsuzsanna

  Nagyon kevés időt töltök tv-zéssel, szinte semennyit, ami van szabadidőm azt tanulással töltöm, ELO középhaladót tanulok minden nap.

  Válasz
 11. Sulák Tibor

  Az internet sokat segít.Ami a tanuláshoz kell minden fent van./ Kis videók,nyelvtan,szótárak,kiejtéssegítők,szóval minden.Egyvalami nincs amit nekünk kell biztosítani, ez pedig az idő, meg egy kis kitartás.Mindenki úgy halad ahogy neki megfelel.Csak ne adja fel.A leckékben kapott gépi hangok nem igazán tetszenek.Több helyen is meg kell hallgatni egy-egy szó kiejtését, hogy jól tanuljuk meg.Ezen kellene változtatni.

  Válasz
 12. NagyTamás

  Sehogy sem,ha nem magyarul szólal meg a hírforrás,már kapcsolok is el.Annak ellenére is,hogy németül jól beszélek.Az angol készségem kellene fejleszteni.

  Válasz
 13. fekete sándor

  azokat a csatornákat szoktam nézni,ahol angolt tanítanak,de számomra nem nagyon érthető. inkább,ha le van írva akkor értek meg belőle többet.az angol írott szöveg fordításával is jobban elbánok,mintha magyarról kell angolra fordítani.

  Válasz
 14. Süléné Nagy Ibolya

  Kedves András
  Szoktam nézni,az olasz adót,aztán a németet néha,angolt.Tudom hogy gyakorolni kéne de egy kicsit hanyagolom.De a téli időszakban talán több időm lesz.Tisztelettel Ibolya.

  Válasz
 15. Gergely Istvánné

  Kedves András!

  Igen próbálok angol filmeket is nézni, és megérteni de nekem még mindig kell a magyar felirat, mert amíg keresem gondolatban a magyar megfelelő szót addig nagyon elhalad a film.
  Köszönettel Gergelyné

  Válasz
 16. Ferenc

  Kedves András !
  Igen a német nyelvű adókat szoktam nézni a, legtöbbször az Osztrák TV-t.
  Üdvözlettel: Mészáros Ferenc

  Válasz
 17. Dr. N László

  Igen, angol nyelvű filmeket szoktam, de elég ritkán, mert fáraszt a követése és teljes egészében nem is értem meg, főleg az amerikai filmeket.
  Az olasz tv-t viszont gyakran nézem, ugyanis latint 8 éven keresztül tanultam és annak alapján elég sokat megértek a beszédekből. Azt is észrevettem, hogy az évek múlásával olyan szavak jelentését is értem amelyeket korábban nem.

  Válasz
 18. Petres Istvánné

  Üdvözlöm kedvrs ANDRÁS ,,,,igen angol nyelvű játékokon játszom ,és köszönöm a sok segitséget ,még nagyon levagyok maradva a tanulással ,,elfoglaltságom miatt ,de igyekszem behozní !!! Igen sokat lehet tanulní az angol nyelvű filmekből és játékokból is !!!

  Tisztelettel : JUDIT

  Válasz
 19. Kovácsné Kálmán Éva

  Én Londonban éltem kinn, ott találkoztam olyan magyar fiatalokkal akik az angol nyelvű meséken nőttek fel .Nagyon jól beszélnek angolul. Előtte olyan bosnyák fiatalokkal beszéltem akik háború alatt jöttek magyarországra perfekt angolok voltak.Ők is azt mesélték szintén csak angol nyelven hallottak mindent mert kinn nincsenek a filmek szláv nyelvre forditva.

  Válasz
 20. Kata

  Nem szoktam angol nyelvű műsorokat nézni, mert ha nem látom a feliratot, nem értem amit mondanak. Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik sajnos nem beszédértéssel tanultuk a nyelvet, hanem tankönyvből és mivel nem használtam, el is felejtettem azt a keveset is alaposan…. :( Most próbálom pótolni, tanfolyamra járok. A fiam viszont általános iskolás korában a tévéből tanulta meg az angolt, a Cartoon Network- öt nézve, szinte tökéletesen!

  Válasz
 21. Gáspár Antalné

  Igen szoktam a TV ben angol nyelvű híradót nézni, de rájöttem, hogy a gyerek mesékből sokkal többet lehet tanulni. De minden segítségért hálás vagyok amit öntől kapok! Nagy tisztelője Mária.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Igaza van, érdemes meséket nézni, és bármennyire
   furcsa, de a reklámokból is sokat lehet tanulni, pláne eleinte.

 22. Dr. Dimény Judit

  Kedves András!
  Igen szoktam nézni az angol nyelvű csatornákat.
  Unokáim a számítógépes játékokon keresztül nagyon jól haladnak, igaz, hogy a nagy gimibe jár és ott elég nagy óraszámban is tanul angolul. A középső és a 8 éves a suliban és egy eredeti angollal tanul még.(külön)
  A nagyi meg öreg fejjel próbálkozik.

  Válasz
 23. Turóczi István

  Rövid ideig “elviselem” az angol nyelvű TV adásokat, de nem hosszasan. A bajom az, hogy sok szó (különösen leírva) ismerős, de a kiejtés helyessége kérdéses, és ritkán van türelmem komplett mondatokká formálni.

  Válasz
 24. Botond Judit Eszter

  Igen,hiszek abban ,hogy reklámszövegek,versek,találós kérdések ,bölcsmondások,közmondások,dalszövegek,mind-mind hozzájárulnak a nyelvtanuláshoz,…én magam nyugdijas francia nyelvtanár vagyok,mindezeket a segédeszközöket felhasználtam aktiv tanárságom idején,most például megrendeltem az idegennyelvi csatornát,mert az olasz és spanyol nyelveket tanulmányozom nagy élvezettel,…bölcsészként a franciával való összehasonlitásukkal ,és a köztük levő különbségek felfedezésével tanulom őket.

  Válasz
 25. Nàdor Rudolfné Erzsébet

  Kedves Tanár Úr!

  Elég rendszeressèggel nèzek filmeket, különböző nyelveken. Sokat segít a helyes ejtésben. A látás,hallás együttesen
  élményszerű.
  Midkét fiúunokám jól beszél németül, angolul. A kisebbik màr tizenöt évesen nemzetközi felsőfokú vizsgát tett angolból, amelyet főként szàmítógépes játèkokkal, angol nyelvű regények olvasásàval sikerült abszolvàlnia. Tanulok
  tőlük.
  Köszönöm a törődését!!!

  Barátsággal:
  Nàdorné Erzsébet

  Válasz
 26. Ildikó

  Mivel gyakorlatilag nem nézek tv-t,vagy nagyon ritkán,így nem nézek idegen nyelvű filmeket sem.

  Válasz
 27. Agi

  Igen, nèmet csatornàkat szoktam nèzni, sok igyenesen elèrhető csatorna van csak parabola kell hozzà. A szövegèrtèst szerintem is gyorsan fejleszti sajàt tapasztalatbòl mondom. Angol nyelvnèl sokat szàmitott nàlom, hogy sok szàmìtògèpes program előszőr csak angolul volt elèrhető ìgy szèpen fejlődött a szòkincsen. A mai napig van olyan program amit inkàbb angolul futtatok. A 4 èves kislànyom az angolt, mesèken keresztűl tanulta meg, szinte mindent megèrt, persze korànak megfelelően. Ha kèrdezik sok mindenre helyesen vàlaszol, egyèbkènt nèmet oviba jàr, ahol a többi gyerektől 6 hònap alatt elsajàtìtotta a nyelvet.

  Válasz
 28. Vigh Valéria

  Rendszeresen nézek tv-t idegennyelv-en. Korábban 5 Rigó utcai nyelvvizsgát csináltam, mivel
  külkereskedő vagyok. Azonban nagyon jó angol, német és olasz nyelvet gyakorolni.

  Válasz
 29. Bucsú Ferenc

  Mostanában már nem igazán nézek külföldi nyelvű tv-adásokat, de fiatalon nem érdekelt, hogy csak oroszt tanultunk az iskolában, rengeteg idegennyelvű videofilmet, vagy tévéadást néztem. Volt köztük : angol, amerikai angol, német, olasz, spanyol, francia, cseh(szláv) – ez inkább gyerekkoromban (csehszlovák 1-2), lengyel, román, még arab is – illetve az említett videókban valamilyen keveréknyelveken beszéltek angol-távol-keleti, vagy német távol-keleti, illetve akadt egy-két film amiben csak távol-keleti nyelven beszéltek.
  Videojátékokban, számítógépes játékokban meg leginkább az angol nyelv a divatos, ilyenekkel még most is szoktam játszani ( pl.: Facebook : Criminal Case – angol nyelvű rendőrös tárgykeresős játék. ).

  Válasz
 30. Sepsey Erzsébet

  Igen, de ritkán.
  Angliában kisgyermek kora óta élő unokaöcsémmel szoktam inkább skypon csevegni.
  Valamikor amikor az “égi” csatornák elérhetővé váltak a lányom nézte a meséket németül. Amikor középiskolába került, németet tanultak. Ő nagy előnyben volt kezdő társaival szemben, mert középhaladó szinten beszélte már a nyelvet. (velem, és a szomszéd-asszonnyal is gyakorolt korábban)

  Válasz
 31. Marton Lajosné Erzsi

  Igen nézünk angol nyelvű videókat a kis unokámmal, mivel Angliában élek. Pici még, de roppantul tetszik neki az ABC, gondolom a hangzása miatt. Ha rontok rám néz és nevet. Így szórakozva tanulok is. Az Ön leckéi viszont fantasztikusan jó!!

  Válasz
  1. Kocsis Borbála

   Kedves András! Én direkt módon így nem tanulok nyelvet, de már láttam egy pár feliratos filmet, és igen az a véleménye, hogy a szókapcsolatok, nyelvtan, szóhasználat, mondatok így tanulhatóak legjobban. Üdvözlettel: Kocsis Borbála.

 32. Szombat Tiborné

  Szeretném megkapni a német nyelvleckéket. Igaz, már az angolra jelentkeztem ezzel a címmel, de ha lehet a németet szeretném elkezdeni. Megértését köszönöm.

  Válasz
 33. Keresztes Mihályné

  Kedves Tanár Úr!
  A válaszom nagyon negativ, de mégis megírom. Július óta nem tévézek, /addig is csak egy-egy filmet és egy híradót szoktam megnézni/ A Bulldózer könyveket bújom, mert még a CD-ket sem tudom hallgatni. A CD-s rádióm az első lemez 7. részéig működött, aztán felmondta a szolgálatot. Egy felújítás miatt anyagi csőd közelébe kerültem, így aztán a TV.-t, napilapokat lemondtam. Ez lesz a helyzet kb. 2017 júliusáig. A gyerekeim, unokáim több nyelven beszélnek, ezért én sem nyugszom addig amíg nekem is menni fog. Nagyon köszönöm a nyelvleckéket, azok nélkül még reményem sem lenne, hogy megszólaljak angolul.
  Tisztelettel: Keresztes Mihályné

  Válasz
 34. Zsuzsa

  Kedves András!

  Jó,hogy vannak idegen nyelvű hírek,illetve filmek, reklámok a nyelv tanulás szempontjából. Többet kellene nézni, biztos hasznos! Üdvözlettel: Svasticsné Bogáthy Zsuzsa

  Válasz
 35. László

  Amióta van az M5, azon szoktam nézni. Az angol feliratokból sokat megértek, de amit mondanak, szinte semmit. Túl gyors. Sajnos a gyors beszédet magyarul is rosszul értem. Még a saját lányomra gyakran rá kell szólnom, hogy lassabban beszéljen. 70 éves vagyok, ez valószínűleg a korral jár. Másik problémám, hogy gyakran minden szónak ismerem egy-két jelentését egy-egy mondatban, és nem tudok értelmet találni benne, mert így együtt valami mást jelent.

  Válasz
 36. Lőrincz Lászlóné

  Kedves András! Nem nézek angol nyelvű híreket,viszont alányomnál csak angol nyelvű adás megy,így a filmeket,híreket csak így nézem. Szavak megragadtak bennem de beszélni bizony nem tanultam meg,sajnos. Üdvözlettel: Mária

  Válasz
 37. Kiss Györgyné

  Kedves András ! Németet nézek mert ott dolgozok.Igen lehet tanúlni ,de ahhoz kell alap is hogy megértse az ember.

  Válasz
 38. Száraz László

  T.András! Én “bátran ” beszélek angolul kb. középfokon, de nehezen értem a válaszokat, azaz egy-két szó, mondat amit megértek.Bár észrevettem, hogy ha angol környezetben hallom a beszédet, néhány nap után ha nem is tökéletesen, de megértem őket. Sajnos nincs lehetőségem, hogy tartósan angol környezetben éljek Pl. Barnestaple ,de a filmek hallgatása eddig nem sokat segített. Tudna tanácsot adni? Hallgassak több angol nyelvű DVD-t, CD-t? Köszönöm , Száraz László

  Válasz
 39. Czéhmester Gábor

  Kedves András!
  Nem nagyon van időm tv-t nézni az utóbbi időben (sajnos, most tanulni sincs), de időnként a CNN híreire odakapcsoltam. Ahhoz, hogy ez eredményt hozzon, sokkal többet kellene néznem, hallgatnom. Azt azonban több ismerősöm elmondása alapján tudom, hogy nekik nagyon sokat segít(ett) az idegen nyelvű műsor. Kezdőknek akár a gyerekműsorokat is lehet ajánlani az egyszerű nyelvezet miatt. Az idegen nyelvű híradó az érthető, tagolt beszéd és a képi megjelenítés miatt nagyon hasznos lehet a szöveg megértésében.
  Baráti szeretettel: Czéhmester Gábor

  Válasz
 40. Pozsárkovity Gizella

  Kedves András! Mivel azt írta minden vélemény számít , bátorkodom leírni az enyémet.Igen lehet!! A saját családomban tapasztaltam,a fiam az iskolában végig németet tanult,de a tévéből tanult angolt sokkal jobban tudja, és most Angliában használja.Próbálkozott német nyelvterületen is ,de a német sokkal nehezebben ment.Nem akartam elhinni, hogy ez hogy lehet. De ez így működik.

  Válasz
 41. dr. Nagydaróciné Szabó Csilla

  Tisztelt Neményi András Tanár Úr!

  Jó dolognak tartom, ha akár gyerekfilmet, gyerek rajzfilmet eredetiben lehet hallani.
  Az egyik hozzászóló említette a 7-es tv csatornát, ha lehet nálam fogni, megkeresem.
  Állítólag, a reklám szerint, a nemrég működő 5-ös tv csatorna is alkalmas a nyelvtanulók
  számára.

  Amit a gyermekek pl. televíziós gyermekfilmekből való nyelvtanulásáról írt, :

  EZ ÍGY IGAZ, SAJÁT TAPASZTALATOM IS VAN EZZEL KAPCSOLATBAN:
  gyógypedagógus voltam , s a ’90-es években volt egy olyan középsúlyos értelmi sérült
  /hagyományos, de így mindenki számára érthetőbb elnevezéssel/ kisfiú, 6-7 éves, aki
  folyamatosan németül beszélt.
  A szülei egyszerű dolgozó, magyar emberek voltak, – s nem tudtak németül.
  A kisfiú viszont folyamatosan a televízió akkoriban vetítésre kerülő német nyelvű
  mesefilmjeit, rajzfilmjeit nézte. És, az ellenőrzésként németül feltett kérdéseimet
  pontosan értette, s azokra adekvát válaszokat kaptam tőle.
  Magyarul nem is beszélt jóformán, semmit.

  Véleményem szerint a felnőtteknél is- ez a mód is, mint bármi: hasznos.

  A fiam az amerikai foci -a játékvezetéshez szükséges cikkek 2-3 éves folyamatos
  olvasása révén tett nemrég sikeres felsőfokú nyelvvizsgát.
  Több úton érdemes megközelíteni a nyelvtanulást. Az anyanyelvünk tanulása is
  “több csatornán” történik pici korunktól kezdve.

  Tisztelettel: Nagydaróciné Szabó Csilla

  Válasz
  1. Vass László

   Tisztelt Neményi Úr!
   Szerintem televíziót nézve nehezebben lehet nyelveket tanulni. Inkább célszerűbb beszerezni
   idegennyelvű, gyermekeknek szóló folyóiratokat, meséket, képregényeket.Én fiatalabb korom-
   ban, így tudtam németül tanulni.

 42. Dani Lajosné

  Kedves András!
  Én már elmúltam ötven éves, a foltvarrás a mindenem, nagyon sokat tanulok az internetről az angol és amerikai foltosoktól, de nem értem amit beszélgetnek és ez nagyon bosszant. Tehát kénytelen vagyok megtanulni angolul és ez meg is lesz, csak nagyon lassan, mert a munka, a család és a varrás mellett ez elég húzós. A Tv nagyon jó ötlet, mert azt főzés és varrás közben is hallom. Mostantól sokkal gyakrabban fogom “háttérzaj”-ként hallgatni(remélem ragad rám valami).Köszi:Margit

  Válasz
 43. Tibor

  Nem lehet úgy megtanulni, de biztos, hogy sokat fejleszt főleg a beszédértésén annak, aki eredeti angol nyelvű filmeket néz, főleg magyar feliratozással.

  Válasz
 44. Buda Zoltánné

  Tisztelt Neményi Úr !
  Sajnos , nem nézek angol nyelvű tévéadást, számítógépes játékot pedig nem szoktam használni.
  Viszont ,gyermekkoromban a szüleimtől én is sok szlovák szót, kifejezést “szedtem fel”, amit felnőttként, a szlovákiai túrázásaim alkalmán hasznosítani is tudtam.
  Máig is sajnálom, hogy csak egymással beszéltek szlovákul és így elúszott a lehetősége egy tökéletes nyelvtudásnak. Bár, én is hibás vagyok, mert amíg éltek a szüleim lehetett volna gyakorolni, de akkor még nem tartottam olyan fontosnak, mint most nyugdíjasan.

  Tisztelettel:
  2015.10.10.
  Budáné Sylvi

  Válasz
 45. Magyar Györgyné

  Tisztelt Tanár úr!
  Nem szoktam idegen nyelvű műsorokat nézni, mert túl gyorsan beszélnek benne, és mire egy szót felismerek, addigra már a harmadik mondatnál járnak. Inkább az interneten szoktam az angol nyelvű szövegeket olvasni, és így már néhány egyszerűbb kifejezés meg is ragadt bennem. Sajnos így viszont a beszédkészségem nem fejlődik. Már az iskolában is (oroszt és németet “tanítottak” anno) az volt a baj, hogy az agyam magyarra volt beállítva, és mire lefordítottam egy-egy mondatot, már rég nem arról volt szó. Most 60 évesen sem megy gyorsabban.
  Üdvözlettel: Magyarné Anna

  Válasz
 46. Török Viktoria

  Mar több,mint fel éve Németországban élünk, sem milyen magyar nyelvü adót nem tudunk fogni. Eleinte nagyon nehéz Volt,és zavaró,hogy nem értettünk semmit a filmekbõl. Ma mar egész jól értjük kedvenc filmjeinket és nem ceszül be a cejünk Az eros koncentrációtol. Mindenképpen hasznos Az idegen nyelvü TV nézés. A legszerencsésebb talán,ha felirat is fut alatta,igy ha a szövegértés nem tökéletes,olvasás alapján megértjük.

  Válasz
 47. Molnár Richárd

  Kedves András!
  Örülök hogy van mód megköszönni a munkáját. Minden levelét elolvastam.
  Sajnos nem volt módom megvásárolni egyik csomagját sem. Pedig gyermeķkorom óta szeretem a nyelveket többször nekifutottam már életem során a tanulásának, de valami mindig “közbejött”.
  Többször is tudatosan kezdtem el angol nyelvű filmeket feliratozva nézni, de az Ön mostani levelén kívül nem kaptam senkitől megerősítést, hogy ez hasznos lenne. Nemrégen is elkezdtem ezt a megoldást, ezért különösen értékelem az Ön levelét.
  Tisztelettel és köszönettel
  Richárd

  Válasz
 48. Mori Rozalinda Angelina

  Ritkán van alkalmam…ha olyan hejen vagyok ahol van akmor igen …de csak szavakat ismerek….de meglehet erteni ha vegig nézem,….Szerintem sokat segit ha külföldi csatornák hallgatasa ,de ha nem ertjük akkor zavaros lessz…Nyilvánvaló minél fiatalabb, valaki annal könnyebben tanulja es jegyzi meg!

  Válasz
 49. Palotainé Fekete Erzsébet

  A nemrég indult M5 csatornán adnak angol német olasz francia spanyol stb nyelvű műsorokat,amilyet időm engedi alapon nézek (angol,és német nyelvűt) érteni nagyon keveset értek belőlük egyelőre, hasznosnak tartom.
  Erzsébet

  Válasz
 50. Kopcsányi László

  Csak gyerekeknek szóló filmeket néztem eddig idegen nyelven. Ūdvözlettel: László

  Válasz
 51. kovács margit

  kedves neményi andrás! én elég gyakran nézem a tvt angolul németül oroszul, és igen meglehet tanulni aki egy kicsit tanulta ezeket a nyelveket annak már csak már ismételni kell,és én tudom hogy megtanulhatja. köszönöm a leckéket,és még kérek,ha vannak még leckék. üdvözlettel kovács margit.

  Válasz
 52. Bokány Andrea

  Kedves András!!

  Német adókat szoktam nézni,mert Ausztriában dolgozok.Rendszeresen tanulom a németet egyéb módokon is. :)
  Andrea

  Válasz
 53. Samu János

  Ha idegennyelvű műsort nézünk a TV-ben, legalább részben megvalósul az “aktív nyelvi környezet”, amely sokat segít a nyelvtanulásban. A TV nekem is sokat segített a német és az angol tanulásában.
  Üdvözlettel, János

  Válasz
 54. Vörös Jánosné

  Nekem is van modt lehetőségem kicsit angol nyelvű adást néznem.Feliratos.Nek sajnos gyors már régen kimondták,mire én elolbasmám.A semminél azért több

  Válasz
 55. Lakatos Ferencne

  Kedves Andras!

  Sajnos nincs nemet nyelvu adom. A DIGI -nel nincs nemet nyelvu musor.
  Angolul semmit sem tudok,igy a hirmusorokat sem nezem.
  Jatszani meg nem szoktam.
  Tisztelettel:Rozalia

  Válasz
 56. Kiszely Sándor

  Tisztelt Neményi András úr.

  A feleletem az, hogy szoktam a CCN hírműsorát nézni, de abból angolul megtanulni nem lehet.
  Számítógépes játékokat is szoktam játszani, amiből egy-két szót meglehet tanulni.
  Tisztelettel: Sándor

  Válasz
 57. Herczeg István

  Kedves András!
  Először is had köszöntselek, az általános angol mentalitás szerint, névnapodon, szívből jövő jókívánságaim továbbításán keresztül.
  Primitív embernek nem kell tartani, hiszen a 74. évemen túl, őszintén beismerve, az eddigi leckéidből egyet sem tanultam meg, amint azt az előző lehetőségeim során sem, de ígérem, ha a játékcsalád találmányom a ” nagyok” segítségével “sínen” lesz, azonnal a módszeredhez kötődően, megkezdem az angol nyelv elsajátítását, mert erre szükségem lehet, és remélem LESZ.
  Üdvözlettel: Herczeg István

  Válasz
 58. Gyenesné Radácsy Gyöngyi

  T. Neméníi András!

  Előszörr is nagyon örülök,h. kapom az értékes információkat Öntől. Az életem során 3 nyelvvel kerültem közelebbi kapcsolatba németet ált.isk.koromban kezdtem el tanulni majd hosszú szünet után a bécsi bevásárlások alk. és utána módom volt rendszeresen Bécsbe járni és csak német nyelvű tv. műsorokat láttam,legnagyobb megdöbbenésemre bizonyos szavak,kifejezések ragadtak rám holott nem is tanultam azokat konkrétan.

  A francia nyelvet középisk. koromban kezdtem el tanulni és szintén volt alkalmam Franciaországba utazván gyakorolni ,levelezni és “idegenvezetni” talán ez a nyelv volt a szívem csücske.

  Az angollal már korántsem tudtam úgy azonosulni mint az előző kettővel,pedig itt is volt (nagyon kevés lehetőségem az élő kontaktusra) de sokszor azon vettem észre magam,hogy németül beszéltem,ill. gondolkoztam ösztönösen. Még szeretnék valamilyen magasabb szintre kerülni olvasni,írni néha beszélni is ezeken a nyelveken. Ösztönző,hogy az unokáim némettag.oszt.-ba járnak isk. Fiam és menyem beszélnek németül és angolul kicsit. Én meg szeretek tanulni főleg ha a téma érdekel is v. kötődök hozzá.

  Ennyi a véleményem ,saját tapasztalatom a nyelv tanulásról, szivéyes üdvözlettel Gyenesné Radácsy Gyöngyi Ágnes.

  Válasz
 59. Tóthné Ágota

  Kedves Neményi András!
  Köszönöm, hogy próbál segíteni és bízik abban, hogy fejlődni fog az angol tudásom. Lassan haladok, mert nem vagyok elég szorgalmas. Nyugdíjba vonulásom miatt próbálom magam lekötni a nyelv tanulással. Nem tudok még Tv-ben filmeket megérteni, ezért legfeljebb meséket nézek az óvodás unokáimmal.
  Üdvözlettel.

  Válasz
 60. Victor

  …nézem a YouTube felirattal mert nem érthetö mit mondanak!!!
  …föleg az amcsik…

  Válasz
 61. Böbe

  Kedves András !
  Az angol nyelvű feliratozott filmek nagyon jók és segítenek a nyelvtanulásban. Segít a felirat abban, hogy kontrollálni tudjam megértettem-e a hallottakat. Még nagyobb öröm új dolgot megtanulni és később felismerni a jelentését. Sajnos nem találok feliratozott a gyerek műsorokat. A gyerek filmekben sokszor torzult magas hangon beszélnek a szereplők ezért számomra ezek így még zavaróak is. Jó lenne egyszerű, könnyű, jól érthető és feliratozott filmeket látni. Esetleg sorozatokat , aminek már “megszoktuk” és értjük a nyelvezetét, szókincsét. Ez biztosan sikerélményt okozna.

  Mindent köszönök: Böbe

  Válasz
 62. Csornyei Ferencne

  Tisztelt Neményi András !
  Kérdésére válaszolva: időközönként nézek angol nyelvű tv adást, de általában a számítógép az, amellyel szorosabb barátságban vagyok, hisz igen sok angol kifejezés van igy kutatom a szótárt!.

  Picit konyítom a német, ill. orosz nyelvet-, legalább is annyit nem tudnak eladni.
  Probálkozni szeretnék az angol nyelv tanulással, ambicíóm van, csak az agyféltekem jól működik-e még-, nem tudom
  tisztelettel : Csörnyei Ferencné

  Válasz
 63. Dárday Vilmos

  Kedves Neményi Úr!

  Komoly és korrigálhatatlan hallásromlásom miatt az élő beszédet nehezen, vagy egyáltalán nem értem – többnyire még magyarul sem. Ezért egyre inkább az írott szövegre vagyok utalva. Kiválasztok olyan, könnyű nyelvezetű könyveket, regényeket, amelyek cselekményét élvezem és kevés szótárazással követni tudom. Kivételesen szeretem Agatha Christie detektív-sztorijait. A módszert másnak is ajánlom.

  Válasz
 64. Wirth Károly

  Tisztelt Neményi András!

  Mi otthon szinte (több mint 90 %-ban) csak német nyelvű adásokat nézünk. Többek között azért, mivel hitelesebbek, politikailag kiegyensúlyozottak, és sokkal igényesebbek, mint a magyar nyelvű adások.

  Tisztelettel:

  Wirth Károly

  Válasz
 65. Zsuzsa

  Nekem a német nyelv esetében a tv nézés vált be, mikor német nyelvű műholdas adásokat kezdtem el nézni úgy 13 évesen, hogy nem is voltam gimis, ahol a németet el kezdtem tanulni az angol mellett.

  Az angolt 10 éves koromban kezdtem el tanulni az általánosban, és akkoriban a Sky One csatorna meséit néztem. Sokat segített, de főleg azt találtam furcsának, hogy már akkor el kezdtem érteni a német nyelvet hála a tv-nek, amikor még csak angolt tanultam.

  Aztán, mikor már a gimiben tanultam az angol mellett a németet, egyre többet értettem meg és a német vetélkedőkből, reklámokból, beszélgetős műsorokból, sorozatokból, híradóból olyat szókincset szereztem, amit a német órákon a 4 év alatt nem. Sajnos internet még nem volt, sem pc otthon és angol nyelvű csatornák sem voltak, csak a sky news és az eurosport, így az egy kicsit nehezebb volt az angolt megérteni a németnél, habár haladó angol csoportban voltam. Hála a szorgalmamnak, angol szakon szereztem diplomát, angol nyelvtanár lettem, de sokat segített volna, ha lettek volna olyan angol csatornák mint németből.
  Továbbra is néztem a műholdas csatornákat, majd most a kábel csatornákat és
  még mindig értem a német adásokat amellett hogy angol tanítok.

  Ami a tv nézés előnye, kész mondatokat hallasz, kérdéseket válaszokkal, a mindennapos társalgás kifejezéseit tudod megtanulni a sorozatokból akár angol, akár német. Nem kell gondolkodnom egyes mondatokon, mert már így tanultam meg , és emlékszem a szavakra, mert kész szövegkörnyezettel együtt tanultam meg, azaz tudom hogy ki mondta kinek milyen szituban stb.
  A tévézéssel szinte belédég az adott szó mert ahhoz a szituhoz kötöd, ami a filmben volt. Lehetetlen elfelejteni. Tehát nekem a tv vált be, illetve az idegen nyelven való olvasás, mert ott is a szavakat nem egyedül állnak, hanem látod hogy hol áll a mondatban, látod a ragozását, és emlékszel hogy ki mondat kinek stb.

  Minden tanítványomnak ajánlom az idegen nyelven való olvasást, tv-t ill. online
  játékot, tévézést mert fejleszti a hallás utáni szövegértést, a kiejtést és egyéb kommunikációs készségeket.

  Válasz
 66. Réthy Hajnalka

  Édesapám sok nyelven beszélt, 17 nyelvet tanult, 88 éves korában még középfokú angol nyelvvizsgára készült. Sajnos én kerülöm az angol nyelvű TV adásokat, sőt ha angol internetes weboldalakat kell böngésznem, automatikus fordítást állítok be, amik nagyon pontatlanok, sokszor nem értem meg, mit kell tennem. Ezen az sem segít, ha németre állítom be az oldalt (nem fordítást!), mert az sem tökéletes (a németet jobban értem). Van egy ismerős család, akik Ausztráliába készülnek, és naponta órákat töltenek el angol nyelvű filmek és adások nézésével, így tanulnak. A fiatalember már angolul is gondolkodik, míg édesanyja bosszankodik, hogy le van maradva, pedig ő is állandóan így tanul. Irigylem őket, de nekem nincs ennyi időm, annak ellenére, hogy nyugdíjas vagyok.

  Válasz
 67. Sarolta

  Német adót néha nézek, de nekem így 77 évesen az is sikerélmény, ha 1-1 mondatot, kifejezést megértek. A 10 éves kis unokám pici korától csak német meséket néz, mindent ért, a kiejtése tökéletes. Iskolában most kezdtek angolt tanulni, függetlenül attól, hogy angol meséket nem nézett, a tanárnője szerint a kiejtése ott is kimagaslóan jó.

  Válasz
 68. Szénásy Éva

  Kedves Neményi András,

  Középiskolában tanultam németül, de mára elfelejtettem, pedig milyen jó lenne most, ha német ügyfeleimmel tudnék társalogni. Angolul, és koreaiul – néha japánul – szoktam televíziós filmeket nézni az interneten.

  Válasz
 69. Koleszárné Anna

  Kedves András!
  Én csak most kezdek erre ráhangolódni, nehezen értem meg az angol kifejezéseket,szavakat számomra még túl gyorsan beszélnek,de tudom, hogy ez is egy út a tanuláshoz.
  Igy hát szakítok egy kis időt angol tévezesre.

  Válasz
 70. Németh Zoltán

  Zoltán
  Én 65 éves koromban kezdtem olaszul tanulni (most 69 vagyok). Feleségem súlyos beteg volt, ezért sokat tartózkodtam otthon. Fiatal koromban terveztem az olasz-tanulást, mert a divatos slágerek többsége olasz nyelvű volt, de végül is gyakorlati szükséglet miatt németül tanultam.
  Én énekelve tanultam olaszul. Az ismert slágerekre gondoltam, amiből aztán a youtubon több, mint százat találtam. Kimásoltam a klipeket, hozzá a szövegeket, s a dalokat egyenként negyven-ötvenszer elénekeltem. Ennyi gyakorlással a szavak 60-70 %-a (dallamhoz kötve) könnyűszerrel berögződik. Két alkalommal kiutaztam Olaszországba (Rimini, Modena), s két-két hétig jártam kerékpárral a városokat, s beszélgettem boldoggal-boldogtalannal, éttermekben, de mindenkivel, akiről úgy ítéltem meg, hogy ráér.
  Az elutazásaim előtt kb. 10-10 nyelvórát vettem nyelvtan tanulás céljából, s gyakorlási céllal voltam két alkalommal balatoni olasz táborban fiatalokkal, s több olasz-esten vettem részt Budapesten, olasz pizzázókban.
  Ez is jó otthoni segítség, de van angol, német is. Üdv.: Zoltán

  Válasz
 71. Réti János Árpád

  Tisztelt Neményi ÚR
  Először az angol rajzfilmeket néztem előszeretettel,és önszorgalomból tanultam az angolt, és a német nyelvet. .Sok olyan filmet néztem ahol a magyar szövegel feliratozva . Ennek ellenére nyelvtanilag elég rosszul állok . Arra volt jó ,hogy eladni ne tudjanak .Segíteni is szoktam turistákon a csekély nyelv ismeretemmel. Köszönöm,hogy leírhattam .

  Válasz
  1. Szentiványi Zsolt

   Kedves Neményi Úr!

   Köszönöm bíztató szavait, írásait, ezeket olvasva mindig kedvet kapok a német tanuláshoz. Megvettem Öntől a Buldózer nyelvleckék 1 és 2. kötetét is, nagyon hasznosnak és praktikusnak találom. Csak egyet sajnálok, hogy nem vagyok már 10-en éves, mert így közel a 60-hoz amit ma begyakorlok, másnapra elfelejtem. Azért gondolom kitartással elérhetek valamennyit.
   Üdvözlettel: SZsolt

 72. Sas Mária

  Kedves Neményi András,
  Én középiskolás koromban kezdtem el németül tanulni, egyetemistaként pedig angollal kezdtem el foglalkozni. Némettel később kevesebbet foglalkoztam, angolból középfokú nyelvvizsgáig jutottam el, munkahelyemen pedig business angol tanfolyamot végeztem, ahol az oktatóm szerint felső középfok szintig jutottam. Régebben néztem angol nyelvű TV csatornákat, ma már nem annyira érdekel a TV (a reklámok miatt alig nézek filmeket), de hírcsatornákat azért még néha nézek. Inkább Interneten érek el angol nyelvű információt. Régebben a munkahelyemen volt lehetőségem a szóbeli angolt is gyakorolni. de ma már nyugdíjas vagyok, így ez a lehetőség bezárult. Ezenkívül szeretek angol nyelvű könyveket olvasni, esetleg folyóiratokat is. Ma már rengeteg lehetőség van a gyakorlásra.
  Én gyermekként még kötelezően orosz nyelvet tanultam, és segédanyagként örültünk, ha egy zsebszótárat kaphattunk a szüleinktől. Ma már rengeteg segédanyag áll rendelkezésre, ha valaki tényleg akar nyelveket tanulni. A mai fiatal embereknek már sokkal könnyebb nyelvet tanulni.
  Üdvözlettel:
  Sas Mária

  Válasz
 73. Poós Károly

  Kedves Neményi úr !

  Nem nézek rendszere TV-t. Biztos , hogy a helyes kiejtésben segítene. Olyan csatornát kellene találnom amin egyszerű, rövid tőmondatok hangzanak el. Ezt jobban meg lehetne érteni. Tudna javasolni ?
  Köszönöm a leveleket sok jó ötlet van benne.

  Üdvözlettel: Károly

  Válasz
 74. Kómár Lajosné Gizi

  Nem szoktam angol nyelvű tv adást nézni, nem szeretem, nagyon zavar, hogy nem értem, ezért aztán nem is nézem.
  Számítógépes játékokat egyáltalán
  nem játszom.

  Válasz
 75. Mohainé Guba Emőke

  Régebben sokat néztemTV-ben angol nyelvű adásokat, de semmi eredmény! Számítógépet is használok, nem játék céljára, néhány angol szakszón kívül semmi nem ragad meg. Angol oktató programokkal is próbálkoztam, de mivel nem napi rendszerességgel, így a következő alkalommal kezdhettem előlről!
  Emőke

  Válasz
 76. Gulyás Judit

  Angol nyelvű filmeket szoktam nézni. Sajnos a beszéd tempó számomra gyors és ezért szinte nem is hallom, hogy mit mond, illetve annyira leviszik a hang tónusát a mondat végén, hogy emiatt sem értem amit mond. Így csak a rövid mondatokat ( párbeszédeket értem nagyjából ).
  Az én koromban a beszéd értés azt hiszem csak angol közegben érhető el. ( Kérem lasabban beszéljen, ismételje meg amit mondott stb. ) Marad az írott szöveg . Persze élményként ez sem megvetendő. Ráadásul a magyar nyelv sokkal gazdagabban, árnyaltabban tudja magát kifejezni. Ezért nem mindegy, hogy ki fordítja le a szövegeket. Ez a fajta tanulás azoknak való, akik csupán a szórakozás, időtöltés e nemes útja miatt foglalkoznak idegen nyelv tanulással.

  Üdvözletem

  Válasz
 77. Irén

  Kedves András!
  Angol nyelvű csatornám csak a CCN, de nagyon rossz minőségű. A városi antenna szolgáltató hirdetései mellett német nyelvű rádió műsort szolgáltat, amit szívesen hallgatok. Sajnos még kevés a tudásom ahhoz, hogy mindent értsek is. DE hallgatom. Játszani nem szoktam játékokkal, de unokáim révén többször nézem az Ő játékukat. Ők hasonlóan az Ön kisfiához, értik az angol nyelvet és mivel tanulják is, remélem, hogy olyan sikeresen tesznek nyelvvizsgát mint nővérkéjük, aki az angol felsőfok mellett, épp ebben a hónapban küzd a német középfokért.

  Válasz
 78. Gyöngyösi Attila

  Kedves Neményi úr !
  Sajnálatos,én nem nézek idegen nyelvű adásokat, mert nem tanultam meg annyira angolul, hogy az fejlesztő-fenntartó hatásu lehetne. Csupán oroszul tanultam 4 éven keresztűl, dehát az iskolai nyelvoktatás eredményességét Ön ismeri a legjobban. Azért egy-két esetben ,-fura kényszerhelyzetekben – szót tudtam érteni egy orosz ill. egy lengyel turistával. Sajna ez is nagyon régen volt. Ma már állanék,mint bálám szamara egy ilyen helyzetben.
  Nem is nagyon töröm magam a nyelvtanulással,mivel még fiatalon is ( butaságból nem igyekeztem a memoritereket bedöngölni ) arra szoritkoztam, hogy elegendő szókinccsel anyanyelvemen (magyarul ) könnyedén tudjam kifejezni magam. Osztálytársaim jelentős része tudta ugyan az elolvasott (megtanult )
  anyagot, de feleléskor akadozva mondta el, megfogalmazási bizonytalanság miatt.
  Ma már 81 évesen nem az idegen szavakat,de gyakran a ritkán használt magyar kifejezéseket is keresgélnem kell a memóriámban, ami napról napra hitványabb. Ennek oka,-már rájöttem – hogy a memoritert (legyen az egy kötelező magyar vers is )ha egy módom volt,elkerültem. Pedig az agy edzése éppoly fontos lenne mint az izomzatunké.
  Tisztelettel:
  Gyöngyösi Attila

  Válasz
 79. Balogh Sándorné

  Kedves András ! Nemrég léptem ki az internet böngészőjéből. Ugyanis próbáltam angol vagy német
  mese filmeket keresni, hallgatni, de nemigen sikerül. A tévét még nem próbáltam ki. Talán most sikerül,
  mert a UPC szolgáltató most helyezett vissza a Gold csomagba, ahol nagyobb a lehetőség idegen nyelvű
  filmet nézni. A híreket én is hallgatom angolul. Nekem a legbiztosabb tanulási módszer: hallom és látom.
  A stabil tanulást jobban kedvelem: megmagyaráz mindent, ha elakadok, utánanézek a nyelvkönyvekben, vagy a Cd-ket hallgatom. Fiatalabb koromban/de most is szoktam próbálgatni/ bármilyen tárgyról leírtam
  az idegen kifejezéseket, gyüjtögettem, és mikor mentem vásárolni, sétálni már nem volt idegen. De a
  kiejtés gyakorlása elmaradt. Volt egy újság-/annak idején vettem rendszeresen-Nyelvmester címmel/, igen kedveltem, de most már nem veszek magamtól, mert drágák. Hát igen, a tanácsadó segítség
  létfontosságú.Csak úgy a vakvilágba az ember nem vásárol. Remélem fogok tovább haladni.
  Köszönöm, hogy megírhattam a véleményemet. Maradok tisztelettel: Balogh Sándorné/Zsófi/.

  Válasz
 80. Pekár Béláné

  Kedves András!
  Igen szoktam angolul TV-ét nézni, de az én tudásom még nagyon kevés . Viszont ha mégis megértem amit mondanak az nagyon jó érzés,hogy már valamit tudok. Lassan de már egy kicsivel többet tudok. Figyelem a tanácsait, mert hasznosak.
  Tisztelettel: Pekár Béláné

  Válasz
 81. dared@citromail.hu

  T. Neményi úr ! Igen, időnként “belekóstolok” egy-egy angol nyelvű filmbe és örülök ha még értek is belőle vmit. Ám a túl gyors, és hosszabb beszélgetések/szóváltások egyelőre még követhetetlenek.
  A számítógépes játékokra nincs időm, de egyébként is korlátozott időt tudok tölteni a monitor előtt.
  Üdvözlettel : D. Edit (ilona)

  Válasz
 82. Micu László

  Idegen nyelvű adókat nem nézek, de lehet, hogy kezdem a mesékkel, mert a reklámokat utálom.

  Válasz
 83. Marica

  Kedves András!

  Angol nyelven maximum rövid híreket nézek meg a tévében, de az esemény megértésben a látott kép rengeteget segít, ha a szövegből csak szavakat kapok is el. A játékokból már nagyon rég kinőttem, az én időmben pedig ilyenek még nem léteztek.
  Amiből tanulok -, persze adott esetben a Google fordítóprogramja is kell hozzá -, az a számítógépes feliratok, üzenetek, különböző megjelenő szövegek, infók, amelyeket mind angolul dob fel a gép.

  Válasz
 84. Pápai Györgyi

  Szoktam angol, német nyelvű adásokat nézni! Segít a helyes kiejtésben, de csak ebből nem tudnék idegen nyelven megtanulni.

  Válasz
 85. Akantisz Marcellné

  Kedves András!

  Szgépes játékokra nincs időm, a híreket -a képek segítségével- úgy.ahogy megértem, bár számomra gyors a tempó és le is ragadok egy-egy kifejezésnél. Szertem viszont a gyermekdalokat. A napi tevékenység közben hallgathatom, kedves dallamuk “fülbemászó”, sok az ismétlődés. Van időm, hogy az ismeretlen kifejezéseknek utána nézzek. Igaz, nem észülök nyelvvizsgára…
  Jó hasznát veszem viszont a bónusz.leckéknek
  Üdvözlöm . Akantiszné

  Válasz
 86. Mézes Gyöngyi

  Kedves András!
  Először is köszönöm eddigi segítségét az ingyenes angol leckék küldésével, és – ha nem vagyok szemtelen – kérni szeretném az összes többi nyelv leckéit is. Azt is megírom, miért nem rendeltem csomagot: még van kb. másfél évem a nyugdíjig, és zenetanárként rengeteg elfoglaltságom mellett csak annyi időt tudok nyelvtanulásra fordítani, amennyit a küldött leckék elolvasása igényel.
  Bár – és most felelek a feltett kérdésre – amióta elindult az M5 csatorna, szinte naponta nézem az összes nyelvleckét (kénytelen vagyok 6 előtt fölkelni, mert délután tanítok, így csak a reggeli ismétlést tudom nézni). A csatorna (és más csatornák filmjeihez) nincs időm.
  Egyébként eszperantó nyelvtanár is vagyok (ELTE-diplomával), sőt, ezt a nyelvet napi szinten használom, mivel kubai férjemmel ez a közös nyelvünk. A többi nyelven nem tudok olyan jól kommunikálni, mint eszperantóul, ezért nagyon hasznosak az M5 adásai. Az olasz kivételével (amelybe csak egy kicsit kóstoltam bele autodidakta módon) a többi nyelvhez már volt közöm, így számomra nem is a kezdőknek szánt nyelvi anyag az érdekes, hanem az azonos nyelvű magyarázatok megértése. Külön hasznosnak tartom az internetes visszahallgatási lehetőséget.
  Ha mindezt még kombinálhatom az ön más nyelvű leckéivel, viszonylag kevés szabadidőm ellenére is remekül fogok haladni egyidejűleg több nyelvben.
  Köszönettel és üdvözlettel:
  Mézes Gyöngyi

  Válasz
 87. Éva

  Kedves András!
  Köszönöm az ingyenes olasz leckéket! A folytatásban még 4 újabb ingyenes olasz leckéket szeretnék kérni Öntől, amit írt nekem. Az ingyenes angol leckéket mégsem szeretném kérni, inkább az olaszt tanulom ha lehetséges. Köszönettel és üdvözlettel: Éva

  Válasz
 88. Angyal Pál

  Tisztelt Nyelvmester!
  Teljes mértékben egyetértek abban, hogy a nyelvtanulás elsősorban szorgalom kérdése. Másik alapvető a motiváció, vagyis a késztetetés.
  A TV-ből és rádióból való nyelvtanulás – véleménye szerint is – hasznos lehet. Épp ezért figyelek német nyelvű hírekre, műsorokra, mikor időm engedi. Sajnos az élő beszéd eleinte igen gyorsnak tűnik, ezért az előzetes tanulmány példamondatok begyakorlásával feltétlenül szükséges. Valahogy úgy, ahogy a “Buldózer” alkalmazza.
  Maradok tisztelettel.

  Válasz
 89. Regele Károly

  Sajnos TV műsorok nézésére nincs túl sok időm, ebből adódóan az angol nyelvűeket sem nézem. Angol nyelvű számítógépes játékokkal viszont többet foglalkozom, különösen ha az unokám is “besegít”.

  Üdvözlettel: R Károly

  Válasz
 90. BÁLINT GYÖNGYI

  Kedves András

  Köszönöm a nekem küldött nyelvleckéket. Kérdésére válaszolva, igen, ha tehetem,szoktam nézni , hallgatni TV műsorokat angol nyelven. Nagyon jó, sokat segÍt a tanulásban.

  Válasz
 91. Valentin Antal

  Tisztelt András !
  Mindenek előtt közelgő névnapja alkalmából NAGYON JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK !
  Ami pedig a nyelvtanulást illeti , én továbbra is tartom a korábbi álláspontomhoz magam , nevezetesen : A pici gyermek nyelvtanulása PÉLDAMUTATÓ ! Őt még nem zavarják azok a “fránya
  nyelvtani szabályok”, ami a felnőtteket nagyon tud FESZÉLYEZNI ! Ezért azután az a véleményem, hogy a nyelvtanulást minden SEGÉDESZKÖZ (legyen az TV műsor, könyv, mozielőadás, személyes beszélgetés,…) sokkal hatékonyabban segíti , mint a nyelvi szabályok megtanulása, és azok szigorú betartása ! Merjük hát utánozni a kisgyerek ” nyelvtanulási módszerét ” ! Amikor már szavakba tudjuk önteni mondanivalónkat, és megértjük másokét, NOS AKKOR JÖHET A NYELVTAN !!
  Ez persze csak az én véleményeem !
  Üdvölettel : Antal

  Válasz
 92. zsuzsa

  Kedves András!

  Sokáig voltam most Hollandiában a gyerekemnél, így még keveset foglalkoztam az I. kötetével, de meg fogom rendelni a II. kötetet is.
  Reklámokból sokat lehet tanulni, mivel a Tv az idegen kifejezések mániákusa lett. Lassan már se felirat, se reklám nincs magyarul… :-((( Másért pedig nem érdemes bekapcsolni a TV-t.
  Öntől, a könyvéből sokkal többre fogok menni. Remélem. Már próbálkozom.

  Köszönettel: Zsuzsa

  Válasz
 93. Éva

  Tisztelt András!
  A folytatásban még ingyenes olasz nyelvleckéket szeretnék kérni Öntől ha lehetséges. Köszönettel és
  Tisztelettel: Éva

  Válasz
 94. Szabó Eszter

  A hallás utáni szövegértést fejleszti és motivációnak sem utolsó, pl. én híreket szeretek nézni-hallgatni így, esetleg egy-egy jó filmet eredeti nyelven, de annyi időm ritkán van. Egy ismerősöm a középfokú nyelvvizsgát is letette japánból, mert kiskorában mindig nézte a japán rajzfilmeket, aztán tiniként, felnőttként már tudatosan tanulta. Nekem arra is jó, hogy ne felejtsem el azokat a nyelveket, amelyekre kevésbé kényszerít rá a mostani munkám, ezért pl. az orosz tévét is bekapcsolom. Hai új nyelvet szeretnék tanulni, keresek anyanyelvi adást, hogy szokjam a kiejtést, pl. spanyolul. Nekem az internet is sokat segít.

  Válasz
 95. Bányai Csaba

  Tévét ugyan nem, mert a Digi Mini csomagban angol adás nem fogható, de rengeteg YouTube csatornát nézek.

  Válasz
 96. Erzsi

  Tisztelettel köszönöm eddigi segítségét. Örülök, ha megértek néhány szót feliratos adásnál. Azonban a kezdeti lendület, kitartás megtört, így most szinte előröl kell kezdenem a tanulást.

  Válasz
 97. S.Papp Mária

  Kedves András ! én a duolingo weboldalt szoktam használni nyelvtanulásra,de sajnos mostanában nem túl nagy szorgalommal.

  Válasz
 98. Semsey Barna

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nekem nincs közvetlen tapasztalatom. Az unokám három éves korában Koppenhágában kezdett óvodába járni. Miután kudarcot vallott az az igyekezete, hogy társait magyarra tanítsa, kénytelen volt a dán nyelvet megtanulni. Ezzel párhuzamosan a televízióban angol meséket nézett,és megtanulta az angolt. Most 10 éves, és három nyelven beszél. Jó lenne ha az itthoni nyelv oktatásban is elkezdenék minél előbb megfelelő módszerekkel oktatni az idegen nyelveket.
  Tisztelettel: Semsey Barna

  Válasz
 99. R.Katalin

  Tisztelt Mester!

  Én is azok közé tartozom, akik már néhányszor elkezdték, de a megszólaláshoz hiányzó bátorság mindig kedv-vesztést okozott. Most a viszonylag kevés apró tudást felhasználva, kemény elhatározással kezdtem el az angolt, az ” Ön Buldózeré “ből. A korábbi tanulgatásaimból különösen a nyelvtant érzem hasznosnak,jól megértem a mondatokat.
  Fogadalmam, hogy végigcsinálom egy középfok szintig és utána a némettel ugyanezt szeretném,ill. akarom elérni. Ettől már csak valami igen nagy trauma tarthat vissza. Akaratom nagyon erős és érzem, hogy csak így sikerülhet Erre buzdítom társaimat is. Tisztelettel: Katalin

  Válasz
 100. Kati

  Kedves András,
  Igen szoktam angol, és német nyelvű TV műsorokat is nézni, ragad is rám valami, de azért, nem tudok
  perfekt beszélni.
  Viszonyt van egy aranyos történetem a fiamról, aki most már elmúlt harminc.
  Amit mesélek az nem most történt vele, velünk, hanem kb. 3 – 4 éves korában, már nem emlékszem rá
  pontosan.
  A nyolcvanas évek elején kezdtek becsorogni hozzánk a külföldi adók, természetesen akkor is több
  német adó volt, mint angol, a fiam sok rajz filmet nézett a német adókon.
  Nyáron elmentünk a Balatonhoz, mondom a fiamnak ne menj egyedül a vízbe, mert baj lehet belőle.
  Gyerek válasza, ha elmerülnék majd kiabálok hilfe, hilfe.

  Válasz
 101. Sztankay Zsolt

  T.Neményi Úr!
  Tapasztalatként annyit mondhatok ,hogy fiam a német nyelvet gyerekkorától megértette és beszélte,mivel születése után a TV – ben akkor lehetett először fogni a német nyelvű gyerekműsorokat és ezt már csak az iskolában kellett “egy keveset” rátanulni.Az angollal pedig az a helyzet,hogy a gimnáziumi tanulás mellett a LONDON STÚDIÓ kurzusait végezte el valamint a GMAT-ot.Most már nézi a filmeket és a sporteseményeket eredeti angol nyelven .Tökéletesen fenntartható a tv műsorokkal mind a két nyelv.

  Válasz
 102. Tempfli Ida

  Tisztelt Neményi Úr ! Az igaz,hogy a z idegen nyelvű mesékkel és a játékokkal meg lehet tanulni az idegen nyelvet. Három unokám tanulta így meg az angol nyelvet. De sajnos ez nekem eszembe sem jutott eddig, hogy én is megpróbáljam. Sajnos elég nehezen haladok a tanulással , igaz időm sem volt sok rá. Ezután megpróbálom a TV.-n keresztül is. Köszönet az ötletért és a küldött leckékért.

  Válasz
 103. anita nemet

  Tisztelt Neményi Ùr, :)
  Igen igyekszem tv ből is tanulni, bár inkább vizuális tìpus vagyok. Biztos hasznos hallgatni a beszédet, de szeretem le is ìrni, vagy csak ha olvasom, már sokat segìt. A beszèddel nincs úgy gondom, a szókincsem persze kevès, de a megértès az màr nehezebben megy :)

  Válasz
 104. Bogi Rozi

  Tisztelt Neményi Úr!
  Ritkán nézek tv-t .Néha, kedvező műsor keresése közben, ha rá találok egy angol csatornára “ráfeledkezem”, próbálom megérteni, s sajnos újból és újból csak azt állapítom meg, hogy először tanulni kell.

  Válasz
 105. Varró Anna Hajnalka

  Tisztelt András!
  Kevés időt töltök TV előtt.

  Ha tehetem,román csatorna angolul beszélő adását hallgatom,román felirattal ellenőrzöm angol tudásomat.

  Üdv.:

  Varró Anna Hajnalka

  Válasz
 106. Szilágyiné Piroska

  T. Neményi Úr!
  Elején vagyok az angol tanfolyamnak önnek köszönhetően a lelkesedésem óriási, végtelenül elégedett,
  érthető, logikus, rajtam múlik a többi. Problémám van december 18-tól január 02-ig elutazom nem leszek
  számítógép közelében mi a megoldás? Nem befejezni akarom

  Köszönöm! Piroska

  Válasz
 107. pénzes Ilonka

  Szoktam angol nyelven tv nézni sőt ezentúl többet fogok! kaptam egy jó tippet a tanuláshoz a segítségeden kívül is! Kifogom próbálni a kettőt együt.

  Válasz
 108. Heigli Marianna

  T Neményi Úr!

  Az angol szinkronizált műsorokat nézem, ezek között angol reklámok vannak, ezeket hallgatom.
  A kiejtéseket figyelem, néha mondom is utána, de ettől még nem értem.Miket ismételgetek
  magamban azt nem, tudom mert magyarra nincs fordítás.
  Tisztelettel: Marianna

  Válasz
 109. Mészáros Ferenc

  Tisztelt Neményi Úr!
  61 éves, születéskori agyvérzés miatt halmozottan (mozgás-, beszéd- és hallás) sérült újságíró vagyok. Két felnőtt lányom az angolt és a németet felsőfokon tudja, büszke vagyok Rájuk. Jómagam autodidakta módon próbáltam pár évig a német nyelvet elsajátítani, hallássérültként feliratozva néztem egy időben naponta a német filmeket és írogattam ki a szavakat. Majd ezeket betápláltam egy tesztprogramba, azok magyar megfelelőivel és teszteltem magam, minél többet gyakoroltam, annál többet értettem meg onnantól az említett filmek tartalmából. Ez kb. 10 éve volt, 3-4 ezer német szó volt akkor fejemben. Nagyobbik lányom Brüsszel mellett él belga férjével, aki jól tud angolul. Megtetszett az Ön angol módszere, amit e héten leltem itt, a neten, s talán könnyebb, mint a der-dí-das kötöttségű német. Sok pénzem járadékosként ugyan nincs, de annál nagyobb lelkesedés, meglett korom dacára. Tudna velem külön foglalkozni? Napi több órát sem sajnálnék rá, s siker esetén ott publikálnám, ahol csak tudom!

  Válasz
 110. Hegedűsné Márkus Rozália

  Tisztelt Neményi úr!
  Évek óta tanulom az angol nyelvet. Sajnos lassabban, és nehezebben fogom fel, mint fiatalabb koromban az oroszt(59 év). Nemrég felfedeztem a tv-ben egy angol nyelvű csatornát az english-tvt. Esténként azt nézem. Filmeket, nyelvleckéket adnak, Amit nagyon szeretek, ha angol nyelvű filmet nézek alatta a szintén angol nyelvű felirat segít megérteni a tartalmát. Néha kiírok szavakat, és megkeresem a szótárban. Szerintem a kiejtésem is sokat javult, mert ismétlem az elhangzott nyelvleckéket.
  Üdvözlettel Rozália

  Válasz
 111. Tóth Balázs

  Tisztelt András Úr
  Nem szörnyűlkodok én annyira a nyelvtanon csak nálam eddig mindig ez okozott gondot ált iskolában is ezért voltam csak 2 – és oroszbol pedig még több szót tudtam mint kellett volna . Amúgy Önnek totál igaza van , biztos hogy rengetegen még a magyar nyelvtant sem tudják, nem hogy másik nyelven , ettől én még nem akarom feladni a nyelvtanulás .
  Tisztelettel Tóth Balázs

  Válasz
 112. Dóra Dorita

  Tisztelt Neményi András tanár Úr
  Én csak angol nyelvű csatornát nézek felirattal. A felirat nagyon sokat segít abban hogy a megfelelő szót milyen formában kell leírni. Én olyan játékot töltöttem le ( Hidden croicle ) amiben a kiírt szavak alapján a tárgyakat kell megkeresni egy képen. Ez igazán jó szó tanulási lehetőség. Egy idő után megjegyezhető minden szó. Tudom javasolni mindenkinek ezt a játékot.
  Tisztelettel
  Dóra

  Válasz