Nem akar a gyermekem angolul tanulni, mit csináljak?

Sok szülő kérdezi tőlem, hogy mit tegyen, mert a gyereke nem akar angolul tanulni.

Ne tessék kétségbe esni, Kedves Anyuka, Kedves Apuka!

Az Ön gyermeke attól még nagyon kedves, rendes gyerek. Majd megtanul később, felnőtt fejjel. Persze, hogy most könnyebb lenne, fiatalon, tizenéves korban. Tizenéves fejjel, én sem akartam tanulni, állandóan azt hallgattam otthon, hogy miért nem tanulok. Később megjött az eszem. Majd rájön az Ön gyermeke is, hogy szüksége van az angolra, és meg fog tanulni.

Ön talán rajongott a tanulásért kamasz korában?

Iskolás koromban én is csak azzal foglalkoztam, hogy kész legyen a lecke. A gyerekek többsége ugyanígy áll a tanuláshoz. Azért gyerek. Ne várja el tőle, hogy kamasz létére olyan éretten gondolkodjon, mint a szülei, 30 – 40 éves korukban. Mi, aggódó szülők, jobban látjuk, mire van szüksége a gyereknek, de a gyerekek ezt nem hiszik el. Legalábbis nem mindig. Ön választhat: vagy erőlteti az angoltanulást a gyereknél, vagy nem. Ha nem erőlteti, akkor jó eséllyel később sem akar majd a gyereke angolul tanulni. Ha erőlteti, akkor otthon kialakul egy kis feszültség, a miért-nem-hagysz-már-békén kontra hányszormondjammég-hogy-tanulj-a-saját-érdekedben jellegű párbeszédek gyakorivá válnak. Ha azt akarja, hogy gyereke megtanuljon angolul, akkor erőltetnie kell, leginkább szép szóval. Néhány példa a gyerek motiválására, persze a teljesség igénye nélkül:
  • ha leteszed a nyelvvizsgát, fizetem a jogosítványodat is, de csak utána.
  • ha nem tanulsz, akkor lemondom itthon az internet előfizetést,
  • amíg le nem vizsgázol, addig jön hozzád hetente az angoltanár

Összefoglalva röviden: hagyni kell, hogy a gyermek megérjen, addig meg tessék finoman motiválni, túlzások nélkül.

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 hozzászólás a(z) “Nem akar a gyermekem angolul tanulni, mit csináljak?” bejegyzéshez

  1. kivagyte?!

    Tanuljon angol helyett (a környezet, s az oskola önkényére) német, s francia nyelvet/nyelvtant egyidőben(!) a kölyköd, aztán megtudja mi a magyarok atyaúristene!!!;)

    Aztán a gimnázium (, s felsőoskola) végeztével röhögjenek a pofájába (mármint azon nyuszikák pofájába, akiket ezer másik ürügyel ígyis-úgyis kilőnek majd) a hús- khmmm, azaz a munkapiacon szelektorék, hogy ők biza úgy általvást mindenhova perfekt INGLIS nyelvtudásra kaptak ukázt, onnan lentről (amivel természetesen túlnyomórészt ők sem álltak, s sohasem fognak állni köszönőviszonyban sem, kb. mint az általuk kiválasztott retardak zöme).

    Részemről; nyelvi ántitálentként eddig, ide, ezeknek, kérészéletű divathullámokat meglovagolva tök felesleges idő-/anyag-/energiapazarlás volt bármennyi rémragadt idegen nyelvet visszaböfögnöm. Ezentúlmenően (lekopognám), nincs kedvem lelépni innen, a magyar mocsár keleti alfeléről az INGLIS-mélyposványba; semnem a friccékébe, semnem Franciskáékhoz.
    Elég a románokat kerülgetni.

    Majd egyszer ti is rákényszerültök a felismerésre, nem ezekkel az érdemben sohse kifizetődő nyelvi REDUNDANCIÁKkal kellett volna kínozgatni, morzsolgatni szegíny kölykök amúgyis szétcsúszott agyvelejét.

    Naugye.
    ;)

    Válasz
  2. Kovács Ágota

    Kedves András!

    Ezúton szeretném megköszönni Önnek azt az önzetlen segítséget, amit a hírleveleiben közzétesz a nyeltanulás elősegítése érdekében. Biztosan az Ön tanfolyamára jelentkeznék, ha Budapesten megtehetném. Szándékozik-e a közeljövőben tanfolyamot szervezni a fővárosban?
    Üdvözlettel: Ágota

    Válasz
  3. neményi András

    @Zsuzsa

    Kedves Zsuzsa!

    Már az is nagy szó, hogy a fia egyáltalán angolul tanul.
    Ha a szavakat tudja, akkor hallgasson zenét, nézzen angol filmeket, és így ráragad valamennyi a nyelvtanból is.

    Tőlünk nyugatabbra kevésbé hansúlyos a nyelvtan oktatása, kb. negyedannyi nyelvtan járul ugyanakkora szókincshez.

    Ha így nézem, a fiának jó nagy szókincse lesz, mire megtanulja a szükséges nyelvtant. Mindenesetre addig ne menjen éles vizsgára, amíg nem csinált meg egyet otthon, sikeresen.
    Ha otthon már sikerült egy feladatsort sikeresen megoldania, akkor viszont menjen nyugodtan vizsgázni.

    Válasz
  4. Zsuzsa

    A fiam a szvakat még hajlandó megtanulni, de a nyelvtanhoz már nincs türelme. Azt mondta a tanára, hogy így nem fog levizsgázni. Hogy vehetném rá, hogy nyelvtant is tanuljon?

    Válasz
  5. Neményi András

    Kedves Ádám!

    Amit otthon látunk, tapasztalunk, az hat ránk. Vagy mi is azt tesszük, vagy pont az ellenkezőjét csináljuk. Nekem apám mindig a jó osztályzataimat jutalmazta, előre tudtam, melyik jegyért mit fizet, illetve én mit fizetek, ha rossz jegyet hozok.
    Ezt a fiamnál is alkalmazom, és működik.

    Válasz
  6. Ádám

    Ha pénzt ajánlok fel neki leckénként a tanulásért, akkor az nem fog később visszaütni?

    Vagy az osztályzatokat honoráljam fizetséggel?

    Válasz