Motiváció mindenek felett

Nagyon sok tanuló képes akár fél órán keresztül is lelkesen magyarázni, hogy miért nem tud megtanulni angolul, németül, franciául, olaszul, japánul, bárhogy…

A felsorolt okok nagyon sokfélék.
Ezekben a tanulókban egyvalami van, ami közös:

A motiváció hiánya.

Azt veszem észre, hogy akiben megvan a kellő késztetés, az leküzdi az akadályokat, és megtanul az adott nyelven.

Egyik tanulónk hatvan éves elmúlt, de ki akart menni Ausztráliába, hogy találkozzon az unokáival. Annyit akart megtanulni, hogy a repülőtéren ki tudja tölteni az átszállókártyát. Persze 4 hónap alatt ennél sokkal többet tanult meg, de amire szüksége volt, azt elsajátította, és ez a lényeg.

Vagy például itt van a két fiam esete. Mindketten egyszerre kezdték el az angol után a németet. 4 év korkülönbség van közöttük, és elméletileg a fiatalabbnak menne könnyebben, jobban. Viszont amíg a kisebbik végre lassan elért a középfokú szintre, addig a nagyobbik már a felsőfokig jutott. Ugyanannyi idő alatt. A motiváltságukban látom a különbséget.

Ahogy a csoportokban is, ugyanannál a tanárnál, ugyanannyi idő alatt, van, aki háromszor többet megtanul ugyanabból a könyvből, mint a csoporttársa.

Ilyen sokat jelent a motiváció.

Anélkül, sajnos nem megy. Keresztanyám mondta, hogy olyan jó lenne tudni angolul. De a „jó lenne”, az kevés. Ideje pedig van bőven.

Azok járnak sikerrel, akik eldöntik, hogy márpedig most megtanulnak egy idegen nyelvet, és tesznek is érte. Megtervezik a tanulásukat, (mikor, hol, egyedül vagy tanárral), és haladnak előre az úton.

Nem feltétel, hogy szükségünk legyen a tudásra. Sokan vannak, akik hobbiból tanulnak. Ha eldönti, és belső késztetése is van, akkor menni fog. Mint a nyugdíjas nagymamának, aki boldogan újságolta, hogy a repülőtéren önállóan, egyedül ki tudta tölteni az átszállókártyát. Úgy fellelkesült a sikerén, hogy elhozta hozzánk a 68 éves nővérét is.

Vagy egy másik kedves tanítványunk, aki felsővezetőként dolgozott egy állami nagyvállalatnál, rengeteget utazott külföldre, hivatalból járt neki a tolmács. De ő úgy döntött, hogy megtanul németül. És 1 év tanulás után boldogan mesélte, hogy az étteremben önállóan rendelt, és végre azt a sört kapta, amit kért, mert a tolmácsa mindig másik sört rendelt neki. Sajnos a sör rendelésének nehézségi fokával jómagam nem vagyok tisztában, (sújtson megvetésével, de nem iszom), viszont az említett igazgató úr olyan lelkesen számolt be a pincérrel folytatott sikeres rendeléséről, hogy elhiszem neki.

Bizony, erős motivációval sokkal könnyebben megy a tanulás (akárcsak minden más).

Önben mennyire erős a késztetés, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet?
Érdekel a véleménye, kérem írja meg alább egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

86 hozzászólás a(z) “Motiváció mindenek felett” bejegyzéshez

 1. Kímár Lászlóné

  Tisztelt Neményi András!

  Nagyon megörültem amikor rátaláltam erre az Ön által kifejlesztett tanulási
  technikára. Mindig szerettem volna idegen nyelvet tanulni, de a korábbi időben
  nem volt rá lehetőségem. Gondoltam megpróbálom. Minden nap elkezdem ismételni az anyagot. ránézek a magyar szövegre és úgy mondom németül.
  A harmadik napon már szinte az egészet sikerült visszamondanom. Nagyon örülök, hogy eddig egész jól megy. Hozzáteszem, hogy hetven éves leszek, de úgy érzem soha nem késő elkezdeni. Úgy érzem, hogy az agyam jobban edzésben van, mivel új terület nyílt meg amit használok.
  Örömmel foglalkozom az újabb leckékkel, mivel németül és magyarul valamint
  a kiejtés szerint is látom, hogyan kell az életben használni.
  Várom továbbra is az iránymutatást amennyiben ez még lehetséges.

  Kiváló tisztelettel: Emma

  Válasz
  1. Bábics Gabriella

   Én 1983-ban kezdtem el angolul tanulni a gimnáziumban. Bevallom, az orosz sokkal jobban ment, akkoriban szinte perfekt volt az orosz tudásom, de mára már csak néhány szó, kifejezés maradt meg.
   1987-ben érettségiztem – angol nyelvből. Aztán évekig nem foglalkoztam semmilyen nyelvvel. Amikor 1993-ban úgy nézett ki, hogy elküldenek az akkori munkahelyemről – szerencsére nem így lett -, újra elkezdtem az angollal foglalkozni. Csak az volt a nagy hibám, hogy szinte mindig a legelejéről kezdtem.
   Az akkori munkahelyem megszűnt, sajnos, több munkáltatót is “megjártam”, de az angolhoz hűséges maradtam. Nincs olyan nap, hogy ne foglalkozzam az angollal…
   Volt az egyik munkahelyen egy munkatársam, aki megkérdezte, hogy miért tanulsz angolul, hiszen semmi hasznát nem veszed itt a gyárban?! Nos, én akkor hirtelen nem is tudtam neki mit mondani… Mindig utólag jutnak eszembe az okos gondolatok. Szóval, én nem azért tanulok egy nyelvet, hogy nyelvvizsgám legyen, hanem mert engem érdekel az adott nyelv (az angol!). És már többször hasznát vettem a nyelvtudásomnak. Jelenleg kézbesítőként dolgozom a postánál – amit imádok -, de amikor hazaérek, a pihenés után az első dolog elővenni a tanulókártyákat, munkafüzeteket, újságot, és gyakorlom a nyelvet. Délutánonként többségében angol nyelvű weboldalakkal foglalkozom egy kis kereset kiegészítés miatt, és itt bizony megint csak hasznos a nyelvismeret.
   Amikor pár éve szegény Rozi cicámat vittem az orvoshoz, volt ott egy idős angol házaspár. A bácsi jól beszélt magyarul, de a néni egy szót sem tudott. Nagyon jó érzés volt velük pár szót beszélgetni cicákról és kutyákról. Nagyon büszke voltam magamra, hogy végre meg mertem szólalni angolul!
   És még egy dologra nagyon büszke vagyok. Tavaly jelent meg nagy kedvencem, Billy Idol önéletrajzi könyve. Tudtommal még senki nem fordította le magyarra, de én már tavaly elolvastam. Ez volt az első angol nyelvű könyv, amin átrágtam magam, remélem, lesz még több is.
   Tehát soha nem szabad feladni, amikor úgy érezzük, hogy nem megy tovább, akkor annál inkább folytatni kell, és az eredmény nem marad el!

  2. ági schlaffer

   örülök az ön módszerének,jónak talàlom örömmel várom a következő leckétàgi

 2. Ildikó

  Kedves Andràs! 5 ève èlek Angliában és nagyon gyatra a nyelvtudàsom 😢 Nem értem még most sem a nyelvet nekem valahogy nagyon kesze-kusza. Sok féle online nyelv leckét kipróbàltam de az elsö lelkesedés hamar elmúlik 😕 Sajnos úgy vagyok vele hogy màr “megszoktam azt hogy nem èrtem” a nyelvet és sajnos nem is èrdekel….Pedig sok kènyes szituàcióban voltam màr és ègett a bőr a kèpemről,de ennek ellenère mèg most sincs motivàcióm… Szégyenlem magam hogy ennyi idő utàn,angol nyelvi környezetben nem tudok angolul…Hozzá teszem hogyha tanulok túlságosan is bele megyek a rèszletekbe,”pl: miért igy kell értelmezni egy mondatot amikor a szavak màst jelentenek ” Magyarul gondolkodom és értelmezem ,ami tudom hogy nem jó! Nàlam sokkal “butàbb” emberek is szépen beszélik az angolt… Vagy èn vagyok a butább?? Szeretném a tanàcsát kèrni “mi a fenèt csináljak” mivel motivàljam magam??? Megtisztelő vàlaszát előre is köszönöm!

  Válasz
  1. Sifter Katalin

   Kedves András!
   A motivációm bizony nyenge lábakon áll. A nyáron egyszer sem vettem elő az angolt,mert lefoglaltak az unokáim.Persze biztosan lett volna alkalmam a tanulásra,de halogattam,várva a megfelelő időt.Elment a nyár és az idő nem jött! Most elkezdem ujra,s nagyon sajnálom az elvesztegetett lehetőségeket,mert már volt egy kis élményem is a szavak terén.Nem beszéltem még,de már volt amit tudtam.Sajnos csak volt,mert most úgy érzem hogy nem tudok semitt.Szóval nagyon jó,vagy nagyon erős motivációt kell találni ahoz hogy mindig elővegyük a tanulást.Az unokáim fognak segíteni,mert nagyon rossz amikor nem tudok nekik felelni a kérdésükre. Ők tanulnak angolul s néha kérdeznek szevakat tőlem s várják hogy tudjam.Hát neki kezdek ujra,remélem sikeresebben.
   üdvözlettel
   kati

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ildikó!

   Elég nehéz lehet az Ön helyzetében nem megtanulni angolul.
   Sokkal könnyebb lenne a helyzete, ha megtanulna.
   Azokat a hibákat kell kiküszöbölnie, amiket elkövet a tanulás során:
   – ne keresse a miérteket, csak tanulja meg a mondatok jelentését,
   – Angliában ott van a keze ügyében a rengeteg gyakorlási lehetőség, használja ki, olvasson újságokat, hallgasson híreket, nézzen filmet, beszélgessen az angolokkal.

  3. Torgyánné Simon Ilona

   Kedves András!
   Az eddigi próbálkozásokat azért hagytam abba, mert felesleges idő töltésnek tartottam, hogy azt tanuljam meg ki hogyan tud síelni vagy tud- úszni. Bocsánat különböző nyelvkönyvek első leckéit ideztem. Szamomra fontos: hogyan jutok el valahova, merre menjek, megértsem az utasításokat a reptéren, közlekedési eszközökön vagyis mindennapok eseményeit értsem és válaszoljak.

 3. Ági

  Kedves András!
  Sajnos nálam a motiváció kevés, hiába vágyom az Angol tudásra ha egy lusta kutya vagyok és abszolút nincs kitartásom :(
  Sokszor eldöntöm, hogy na, mostantól aztán ráhajtok, pár nap után félreteszem.
  Természetesen ezért csakis magamat hibáztathatom. Gondolom ezzel más is lehet így éppen ezért írtam le, hogy ők is beláthassák. Minden akarat kérdése csupán.
  Persze nem adom fel – egyszer tuti folyékonyan fogok Angolul beszélni ;) :)
  Sok sikert mindenkinek. / és kitartást /

  Válasz
 4. Kelemen Nándor

  Helló András!!!!!!!!!!!
  Elolvastam egy pár hozzászólást.Részemről a motiváció egészen más.A feleségemmel úgy ismerkedtem meg,hogy közösen kezdtünk angolul tanulni. Érdekes módon az ismerkedés,és a továbbhaladás csak az
  egyik vonalon fejeződött be,a másik maradt parkolópályán,és ez az angol.
  Számtalan angol nyelvleckét,programot vásároltam,de a használatukhoz mindig kevesebb volt az idő.
  A szándék és a tett egységének valahol a végtelenbe találkozniuk kellet volna, a vizsgánál. De még nem.
  Már tíz éve nyugdíjas vagyok,de még mindig bizom ebbe a hosszú távfutásban.
  Tisztelettel:Schwarcz

  Válasz
 5. Tóth Margit

  Kedves nyelvmester kedves András !!
  Igen a motivacio nagyon fontos . Engem az motival.hogy nem tudok angolul es nemetul se sokat de tanitom masoknak . Azt a keves tudast atadom amit tudok igy rakenyszeritem magam a tanulasra .Nagyon tetszik es elvezem amikor kerdeznek tólem es tudok a valaszolni. Igy mindennap tanulok. Most voltam Londonban es tudtam tajekozodni kerdezni es meg is ertettem .Azert nem mindent.
  Abbol a kónyvól tanultam amit öntol rendeltem.
  Nagyon jo konyv en mindenkinek ajanlom.
  Koszonom szepen !!
  Tisztelettel az on csodaloja
  Margit

  Válasz
 6. Nagy László

  Tc.Neményi András.
  A motiváció a legfontosabb.Sajnos én mivel úgy látom,hogy már semmire nem tudom használni a korom
  miatt(74 éves vagyok) nincs kitartásom,mert nem látom a célt.Németül még mindig tudok amit kell egy nyaraláskor,de külföldön inkább angolul beszélnek,de ugy gondolom már nem utazom sehova.
  üdv:Nagy László

  Válasz
 7. Kálnai Mihály

  Amikor Németországban dolgoztam, nem éreztem különösebb motivációt, illetve nem foglalkoztam ilyesmivel. Rám ragadt a nyelv.
  Itt Magyarországon a munkám miatt kezdtem el angolul tanulni, sok levelet, pályázatot kellett angolra fordítanom. Muszáj volt foglalkoznom vele. Most már nyugdíjasan nincs semmi motivációm, nem is foglalkozom a nyelvvel, pedig már régen felső fokon kéne tudnom, amennyi ideje távolról szemlélem a dolgot. Mivel egyszer már megtapasztaltam, milyen a nyelvi környezet, teljesen reménytelennek látom az itthoni papírmunkát.

  Válasz
 8. Macsai Gaborne Erzsi

  15evig eltem Amerikaba ferjem mel 3eve balesett ert eltort a medencem, mutet kozben 2agyi infartust kaptam sem beszelni sem jarni nemtudtam ujra kellet tanulni Magyarul es halla tudok jarni is de nehezen tanulok ujra angolul mert a ferjem Amerikaban el es nem tud Magyarul neha mar vissza jon par szo vagy mondat,de mivel itthon labadozok senki nem beszel angolul nehez,levelezek a ferjemmel angolul szotar segitsegevel de nagyon faraszto de kell,mert megyek ki hozza hamarosan es szegyelni fogom magam ha nemtudom mit mondanak es felelni sem tudok ha kerdeznek tolem valamit.

  Válasz
 9. Szabo Mihalyne

  Jo napot kivanok az en motivaciom hogy minden nap szuksegem van angol tudasomra. Ugyan is a UK ban elek mar negy eve. Ugy jottem ki hogy egy szot sem tudtam angolul. Most ott tartok hogy nagyjabol ertem mit mondanak es tobb kevesebb sikerrel valaszolok. Eddig szavakat tanultam most szokapcsolatokat tanulok remelem igy jobban tudok majd boldogulni ennyi diohejban.

  Válasz
 10. Knittel Zsuzsanna

  Kedves András! Fontos a motiváció, engem pl. az motivál, hogy először is: mindenképpen szeretnék tudni angolul,azért mert csak :) imádom ezt a nyelvet (a németet nagyon nem) másodszor pedig szért, mert a fiam elköltözött Angliába és szeretnék kimenni hozzá de csak úgy ha tudom már a nyelvet. Ami az én nagy problémám, hogy mivel nem tudok senkivel gyakorolni, így sokat felejtek. Mivel nem vagyok benne. De nem adom fel, minden nap angolozok, András könyveivel és az ELO középhaladóval. Ja meg a Duolingo-val.

  Válasz
 11. Perjési Attila Károly

  Üdvözlöm kedves András!
  Bizonyára igaza van a motiváció kérdésében. Ezt én is keresem magamban, de nem akadtam eddig rá. Viszont a bennem lakozó két lény közül az egyik lustább mint a másik. Már jó lenne ha ezek is dűlőre jutnának. Volt egy igazi élményem amikor még (ez úgy 40 éve lehetett) hittem azt, hogy egyszer én is!!
  – ülünk az New York – Kasnsass City járaton, és jött a légi kisasszony. (ez idáig jó) És kérdezett valamit! Ez már kevésbé volt jó. De azért válaszolni kellet, és azt mondtam erre, “yes I do”! És kaptam egy doboz sört. Kérdezték is az ismerősök “mit kérdezett?” mondom, azt nem tudom, de kaptam egy doboz sört! Szóval, ha a motiváció le bírja győzni a lustaságot, az már a sikerhez vezető út kezdete!

  Válasz
 12. Bartháné B. Judit

  Kedves András!
  Én igaz, hogy már elmúltam hatvan éves, de a motivációm egyre nagyobb !
  Nagyon unom már, hogy bár sok mindent megértek (ami az évek során ragadt rám ) de jó lenne, ha
  esetleg beszélni is tudnék és nem az angolul tökéletesen beszélő fiamat kéne nyaggatnom fordítson
  le ezt- azt. Sajnos minket csak orosz nyelv tanulására köteleztek és amit a gimnáziumban tanultunk
  olasz nyelvből sem sokat ért.
  Most már egyre többen beszélnek – főleg a fiatalok – angolul, és jó lenne ha esetleg megállít egy külföldi.
  hogy kérdezzen valamit válaszolni is tudnék, ne csak sajnálkozva mondjam nem beszélek angolul.

  Válasz
 13. Zoltan Tibor

  Mar egyszer felkertek hogy irjam meg a velemenyem.Most is ugyanazt mondjato, hogy a “motivacio” mindenek elott! a tobbi csak blabla!

  Válasz
 14. Merkl Józsefné

  Van egy angol nyelven beszélő levelező társam. Azért, hogy ne kelljen fordítót használnia ( nem mindig jó a fordítás , angolról magyarra) szeretném megtanulni az angol nyelvet.

  Válasz
 15. Vincze Tibor

  Szörényi-Bródy: Kőmíves Kelemen
  ” Ha nem hiszed, hogy sikerül, magad vagy ellene”
  Azt gondolom, ebben minden benne van.

  Válasz
 16. Berta Gabriella

  Kedves András!

  A motiváció csak-csak megvan, de tanulási nehézségeim vannak. Épp ezért hamar elvesztem a kedvemet, és inkább feladom (sajnos).
  Pedig angolul és németül egyaránt szeretnék beszélni.

  Válasz
 17. János

  Nálam nem a motiváltság hiánya volt az akadály, hanem az, hogy túl sok elvárásnak igyekeztem megfelelni, túl sokat dolgoztam, folyamatosan fáradt, dekoncentrált állapotban voltam. Nem mertem hangosan gyakorolni sem. Két hónappal ezelõtt vetettem véget ennek a helyzetnek azzal, hogy kijöttem Angliába. Itt magam osztom be azt a kevés szabadidõmet, ami van, a motiváltságom pedig halálosan erõs, mert itt minden lehetõség angol nyelven érhetõ el. Kedvelem Neményi úr módszereit, stílusát. Jelenleg sok szakmai youtubos videót nézek, hogy kitörhessek a gyári szalagmunkás létformából.

  Válasz
 18. Szolnoki Lajos

  Hatvanhét éves vagyok.Bence unokám Angliában született .Most,hat évesen egyformán beszél magyarul és angolul.Ha néha beszélünk,bizony irigylem az angolos mondatait, a kiejtését . Félek, ha nem sietek, nagyon lemaradok.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Lajos!

   Ne akarjon vele lépést tartani.
   Haladjon a saját tempójában.

 19. Judit

  Kedves András!

  Köszönöm az újabb és újabb megszólítást, valamint az értékes, érdekes anyagot!.A feltett kérdésére több forrásból jött a válasz:kell a cél, a motiváció.A siker titka még az életközeliség, a tudás használhatósága!Hasznos elképzelésében, gyakorlaltában minden jelen van.
  Magam is sikeres nyelvtanár voltam.Magyart, franciát tanítottam, de a mai élethez, kultúrához elengedhetetlen angol tudást hiányolom.Több más nyelven sem adnak el, de szégyellem, hogy angolul nem tudok.
  Nagyon szeretek tanulni, de valahogy mostanában nehezebb időt, kedvet szánni rá.
  Hálás köszönettel, szívélyes üdvözlettel:Judit

  Válasz
 20. Gáspár Györgyi

  Kedves András!
  Sajnos többszöri nekifutásra sem vagyok képes angolul megtanulni. Most leszek nyugdíjas és lesz időm nyelvet tanulni, de nem az angolt./szinte már előre kódolt a kudarc az angollal/ Én úgy érzem muszály nyelvet váltani!
  Üdvözlettel:Györgyi

  Válasz
 21. Gizella

  Tisztelt Tanár úr! Leírom önnek engem mi motivál,ítélje meg maga elég erős e. Egyetlen fiunk van aki 3 olyan műtéten esett át amire az orvos is azt mondta hogy ő megtett mindent a többi Isten kezében van. Utána elvégezte a főiskolát ,de nem tudott rendes munkát kapni.Közben megnősült és vállalkozást nyitottak.A feleségével beiratkoztak az egyetemre és elvégezték.Egyetemi diplomával sem tudtak elhelyezkedni.Mi vállaltuk hogy támogatjuk őket,szerettünk volna már unokát.Mesterséges megtermékenyítésre került sor, minden anyagi támogatást megadtunk nekik.Megszületett a várva várt unoka.Közben a vállalkozásuk tönkre ment.A fiunk kiment Angliába dolgozni ,megtapasztalta milyen ott a munkavállalás, de a család itthon volt. Könyörgésünkre, ne menjen olyan messze visszajött és megpróbált újra munkát keresni.Közben legnagyobb meglepetésre a felesége terhes lett .Minden reményünk az volt hogy itthon maradnak.Sajnos nem .Az idősebb unoka 2 éves a fiatalabb 10 hónapos volt felpakoltak és irány Anglia.A gyerekek ott járnak napközibe, a nagyobb még szereti a magyar nyelvet, a mesét ,a kisebb ott tanult meg beszélni tud magyarul is de neki ,már nem csak a magyar az anyanyelve.Úgy tapasztaljuk egyformán használja a két nyelvet.Félő ha több időt tölt majd az iskolába szívesebben beszél majd angolul.A gyerekek nem szeretnek Skypen beszélni.Ha nem megyünk ki hozzájuk a távolság és a munka miatt évente egyszer találkozhatunk.Ha nem tudunk beszélni semmit angolul, hogy megyünk ki? Az unokák ha nincsenek velünk, csak évente egyszer, KB 10 napot elfelejtenek minket. A szeretet, és kötődés, csak személyes együttléttel érhető el.Tanulni kell az angolt és míg lehetőségünk van, minél több időt velük tölteni.Nekünk kell elmenni oda ,tehát legalább alap angol kell.Ha segíteni akarunk nekik , elvinni a gyerekeket a napközibe ,vagy bevásárolni kell az angol. hogy az odautazást ne is említsem, ott is szükség van némi nyelvismeretre. Köszönöm a türelmét ha végigolvassa írásomat.Üdvözletem Gizella.

  Válasz
 22. Katalin Fehervari

  Tisztelt Mester! Sajnos en is azok koze tartozom akik szeretnenek megtanulni de nincs eleg motivacio.Elboldogulok azzal a tudassal ami van ,igaz mindig tudok uj kifejezeseket igy bovul a szokincsem. Minden elismeresem azoknak akik az on tananyaga alapjan megtanuljak az adott nyelvet. Koszonom,hogy lehetoseget kaptam es a “munkafuzet”is nagy segitseg. Jo egeszseget kivanok onnek es tanitvanyainak! Katalin

  Válasz
 23. Szántó Gábor

  63 éves vagyok és már nehezen fog “az agyam” de lehert hogy ez csak kifogás .?.?

  Válasz
 24. Torrent Tóth Sándor

  Kedves András! Köszönöm ,hogy gondolt rám. Én is valahogy úgy voltam mint a példaként felhozott nagymama és igazgató. Én is sokat utaztam és rettentően zavart, ha nem tudtam komunikálni az éppen adott országban. Engem főleg ez motívált és serkentett, hogy minél hamarabb megtanuljam a nyelveket. PERSZE tettem is érte és beosztottam magamnak az időt no meg a normát, mármint a megtanulni vágyott tananyag mennyiséget és így aztán folyamaosan haladtam ,ami igen nagy sikerélményhez vezetett! Az egyik nyelvtanárnő barátnőm, aki felajánlotta segítségét majd pár hét mulva közölte hogy, hadjuk abba, mert én soha nem fogom megtanulni a nyelvet. Le volt döbbenve fél év mulva mikor, egy tásaságban hallott beszélni és elnézést kért , hogy korábban azt a demonesztáló kijelentést tette. Igaz hogy,hozzá tette hogy , úgy látszik ö nem jó nyelvtanár! Én meg nem gyöztem vigasztalni, hogy nem vele volt baj, hanem velem . És talán nekem pont az kellett ehez az eredményhez. További minden jót kívánok Sándor.

  Válasz
 25. Rechnitzerné Unyi Ilona Katalin

  Kedves András!

  Nagyon fontos a motiváció. Kell, hogy valami ösztönözze az embert minden területen, ahol bármilyen kis eredményt el szeretnénk érni.
  Nekem különösen fontos lenne az angol nyelvet valamennyire tudnom, elsajátítanom. Két lányom van, akik mind a ketten angol nyelvterületen élnek már hosszabb ideje. Rémesen nehéz nekem, hogy nem értek egy szót sem és csak a jelenlétükben tudok bármiben is tájékozódni. Tehát MEGTANULOM ezt a nyelvet valamennyire, hogy hasznomra fordítsam. Igaz én az angol mellett a németet is nézegetem még, de nekem a német sokkal könnyebb és szívesen is foglalkoztam vele korábban is. /Drága eltávozott férjem német volt/
  Ez a módszer, amit öntől látok nagyon jó és gondolom már sok embernek segített. Bízom benne, hogy én is sikerrel veszem az akadályt.
  Jó egészséget és sikeres további munkát kívánok. Köszönettel: Ica

  Válasz
 26. PLATTHY IVÁNNÉ

  TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS KOLLÉGA!
  AZÉRT SZÓLÍTOM ÍGY, MERT ÉN IS PEDAGÓGUS VAGYOK. IGAZ, ALSÓS TANÍTÓ NÉNI, 42 ÉV TANÍTÁSSAL. TAPASZTALATOM SZERINT A LEGFONTOSABB A MOTIVÁCIÓ MINDENFÉLE TANULÁSNÁL, TANÍTÁSNÁL. AZ VISZONT A PEDAGÓGUS MŰVÉSZETE, HOGY MOTIVÁLNI TUDJA TANÍTVÁNYAIT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY MENNYI IDŐSEK ÉS MIT TANULNAK. VALAHOL ITT BÚJIK MEG A NYELVTANÍTÁS PROBLÉMÁJA IS. VALAMIÉRT NEM TERMÉSZETES , HOGY JÓ EGY MÁS NÉP NYELVÉT IS ISMERNI, TANULNI. EGYÁLTALÁN, A TANULÁSNAK ÉS A TUDÁSNAK NEM SOK ÉRTÉKE VAN ÁLTALÁBAN. ÉN 49 ÉVES VOLTAM, MIKOR ELKEZDTEM NÉMETET TANULNI AZ OROSZ TANÁROKKAL. M.INDIG NAGYON VÁGYTAM RÁ, DE CSAK AKKOR JUTOTTAM HOZZÁ., ABSZOLUT KEZDŐKÉNT. NEHÉZ VOLT, DE NAGYON AKARTAM, NAGYON ÉLVEZTEM, ÚGYMOND, MOTIVÁLT VOLTAM, EGY SEGÍTSÉGEM VOLT, A KÖZÉPISKOLÁS LATIN ÉRETTSÉGIM,NAGYON JÓ LATIN TANÁROM EMLÉKE .MEGCSINÁLTAM A C KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁT. ÉS ITT A MÁSIK OK: a JÓL MOTIVÁLT NYELVTANÁR, AKI NEM TANANYAGOT AD LE, HANEM SZÍVVEL, LÉLEKKEL TANÍT, LELKESÍT, DICSÉR, EZER DOLGOT KITALÁL, HOGY SZÁRNYALJON TANÍTVÁNYAIVAL. NEM NYELVVIZSGA KÉNYSZERBEN GONDOLKODIK, HANEM HASZNÁLHATÓ TUDÁSBAN. NEM TESZTEKET TÖLT KI, HANEM BESZÉLTETI EMBEREIT KÜLÖNFÉLE ÉLETHELYZETEKBEN. HOZZA A MÁSIK NÉP KULTÚRÁJÁT, ÜNNEPEIT, NÉPSZOKÁSÁT, KAPCSOLATOKAT KERES ÉS TALÁL A GYAKORLÁSHOZ, AZ ISMERETEK ALKALMAZÁSÁHOZ ÚGY GONDOLOM, HOGY A NYELVI SZAKOKON, A TANÁRKÉPZÉSBEN NAGYOBB TERET KELLENE BIZTOSÍTANI A MÓDSZERTANI KULTÚRÁNAK, AZ ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK, AZ ÉRTÉKELÉS POZITÍV, ELŐREMUTATÓ LEHETŐSÉGEINEK, EGYSZÓVAL A MOTIVÁCIÓNAK, A TANULÁS, A TUDÁS ÖRÖMÉNEK ÉS NEMCSAK A NYELVTANÍTÁSBAN. SOK ÖRÖMET ÉS SOK SIKERT KÍVÁN TOVÁBBI MUNKÁJÁHOZ EGY NYUGDÍJAS TANÍTÓ NÉNI, AKI MOST KEZD ISMERKEDNI AZ ANGOL NYELV REJTELMEIVEL, HA MÁR AZ UNOKÁI SORBAN LETESZIK AZ ANGOL NYELVVIZSGÁT. EZ A LEGJOBB MOTIVÁCIÓ!!!!

  Válasz
 27. Ipsics Jozsef

  Köszöntöm András úr. NDK-ban dolgoztam kettő évet. 70-ben jöttem haza. Kint született a fiam aki ma 46 -éves . 2012 ben találkoztunk először . Emlékeiből szedtem elő a német szavakat. Ma már ez nem elég. Sokkal többet és folyamatosan beszélgetünk. Nagyon jól használt nekem a leckéi, mert akartam fiammal és családjával németül beszélgetni. Bizony 68 elmúltam . Azért még használjuk a fordítót . T : Jozsef

  Válasz
 28. Richter Ferencné

  kedves Neményi András!
  Köszönöm a megkeresését. Én elmúltam 80 éves nyugdíjas vagyok, a régen tanultakat szeretem feleleveníteni ezért kértem a nyelvleckéket, amikkel felelevenítettem a régi tanultakat.Mikor külföldre utazom minden esetben a fiam vagy unokáimmal megyek akik több nyelv vizsgával rendelkeznek, de azért én is szeretek egyedül is sétálni így hasznát vettem Ön által elküldött leckéknek.Természetesen a hang anyag is jó lett volna , de anyagi helyzetem megvásárlását nem engedi.
  Üdvözlettel: Richter Ferencné

  Válasz
 29. Barna Péter

  Tisztelt András és Olvasó!

  Magam az idegen nyelvekre elsősorban mint eszközre tekintek, a tanult nyelv sajátosságai vagy a tanulás folyamata, módszertana kevésbé lelkesítő.
  Az idegennyelvű interakció, a gondolataim pontos közlésének az igénye ami a hajtóerőt adja, az a sikerélmény amikor megértek és megértenek.

  Tisztelettel:
  B.P.

  Válasz
 30. Lantos Sándor

  Tisztelt András! 67 éves vagyok, elhatároztam,hogy megtanulok angolul,ha nem is a legmagasabb szinten,de azért mégis megértsem illetve megértessem magam. Mivel semmi nem indokolja a sietséget,szépen,lassan haladok,minden nap . Elég erős akaratú vagyok, amit célul tűzök ki,azt mindig igyekszem megvalósítani,ezért azt gondolom,hogy sikerülni fog!

  Válasz
 31. Palotai Arpad

  Én még az életben nem adtam két, esetleg három szavas választ. Ezért ez a kis szöszenet, vagy förmedvény . Egy autóhoz hasonlitom az én kisérletemet ahol 1, a motor a motiváció. 2, ahol a sebváltó nem mindegy , eggyesben kettesbe, vagy hármasban tanulok. 3, a futómü igen érzéken és minden göröngyre reagál ha, német nyelvterületen élek és angolul tanulok. Az ut nem könnyü, nincs napi kontaktus az alap talajjal ! A TV filmek nem segitenek, mert a kezdö számára a beszéd sebesség, elég rövid idö után követhetetlen . Itt már az is siker ha egy egy szó ismerösnek tünik. Na itt tartok én 73 évesen ! Egyhónapos nyári szünetet tartottam, amit tudok az nem kevés, de összességében semmi ! El nem veszek, és sört is tudok rendelni ! Sory Good Morning !

  Válasz
 32. Kertész Ferenc

  Nagy ötlet és nagy segítség! Akkor tanulok, amikor ráérek és abban a tempóban, ahogy nekem jó! Köszönöm, nagy segítség és az árról nem is beszélek!

  Válasz
 33. dr. Nagydaróciné Szabó Csilla

  Tisztelt Tanár Úr!

  Valóban, amint feltételezi, a kellő motiváltságom hiányzik, még máshoz is, de természetesen, a képességeim is jócskán megcsappantak, -ezzel szembesülni sem öröm.Kifejezetten kudarc élmény
  megélni, hogy már mi mindenre nem alkalmas az ember.
  Egyedül élek már vidéken. A család többi tagja, a fiatalok, s a testvérem sem ebben a városban lakik, a fiatalok, s unokáim pedig Budapesten élnek.
  Így még az anyanyelvemet sincs mód gyakorolni.
  A négy éves unokám angolt is tanító,-gyakorló óvodába jár. A fiatalok, s az unokáim miatt van egyáltalán valami késztetés bennem, eziránt is,-meg bármi iránt.
  Azonban a fiammal is főként a laptop segítségével tudok érintkezni,- emiatt is lett fontos nyugdíjba
  jövetelemkor, hogy valamennyire elsajátítsam a használatát.
  Havonta másfél-két napon át látom a kicsiket is, a fiamat is.
  De , véleményem szerint : ettől nyomósabb ok nálam : a képességek “megcsappanása”.

  Ennek ellenére tetszik az Ön tananyaga, könyvei, segédanyaga.

  Köszönettel, s tisztelettel: Csilla

  Válasz
 34. Varga Sándorné

  Kedves András! Én megrendelte és meg is kaptam a munkafüzeteket és a CD-t. Nem mondom, hogy mindennap foglalkozom vele – sajnos betegségemből kifolyólag-, de amikor úgy érzem nagyon jól rá tudok hangolódni és tetszik. Legnagyobb motivációm a lányom 5 év él Angliában. Mikor meglátogattuk vittem ugyan magammal egy magyar- angol kis füzetet, hogy a fontosabb dolgokat esetleg meg tudjam kérdezni, vagy érteni. Azonban végül is a lányomra hagyatkoztunk. Hazafelé, mikor már Ö nem jöhetett tovább akkor tudatosult bennem, hogy magunkra tudunk csak számítani. / Előző este ért ez a döbbenet, hogy a repülőtéren elválunk, így saját magunknak kell boldogulnunk. Csodálkoztam, hogy 1 hét alatt mennyi mindent megfigyeltem -útba igazítás, stb- így különösebb gond nélkül vettem ásványvizet, odataláltunk időben a beszálló helyünkre. Ekkor határoztam el, hogy valamilyen szinten meg kell tanulnom angolul! / Az orosz még ment valahonnét előjött és egy török boltban egy idősebb eladóval oroszul beszéltünk!/ Sajnos én nagyon sokat vagyok egyedül, így í nyelvtanulással hasznosan töltöm az időmet, 60 éves vagyok többféle betegséggel, de ez is segít abban, hogy néha jobban érezzem magam, mert eltereli a betegségemről a gondolataimat!!/
  Köszönöm a lehetőséget, hogy a magam tempójában, de mégis tanulhatom a nyelvet!

  Válasz
 35. simon lászló

  Szeretnék meg tanulni.És egy kicsit haladtam is.Jó a füzet,lemez.Örülök neki és hálás is vagyok érte mert érthetően könnyű.Közbe szólt az élet,le lassított jól.De igyekszem azért….

  Válasz
 36. Norbert

  Tisztelt Neményi Úr!
  Felvidékiek vagyunk, felmenőimnél természetes volt 3-4 nyelv tárgyalóképes tudása. Otthon a német, az utcán a szlovák, az elemi iskolában és a hivatalos kapcsolatokban a magyar, a gimnáziumban a német és a latin elsajátítása természetes dolog volt. Azután jött a vízözön. Motiváció nélküli 10 év orosz nyelvoktatás után 20 évesen csak magyarul tudtam, mondván nekem nincs nyelvérzékem. Akkor az egyetemen második nyelvet kellett választani, meglepetésemre teljes kezdőként egy év elteltével (mindössze heti két órával)már tűrhetően beszéltem németül. Ma is ez megy legjobban. Később egy középfokig az angolban is eljutottam, ennek – a szakmában önkéntelenül kialakult görög-latin szókincsnek köszönhetően – főképpen a műszaki-természettudományos életben veszem hasznát. Ma is úgy érzem, életem során a motiváltság mellett a latin nyelv oktatása hiányzott legjobban a nyelvtanulásnál.

  Üdvözlettel: Norbert

  Válasz
 37. Végh Endréné

  Kedves András!
  Örülök,hogy rátaláltam az Ön módszerére,szerettem volna angolul is tanulni,de sok nehézség volt a hogy ejtem,és hogy írom között,viszont az Ön módszere,és könyvei meg adják nekem a lehetőséget a tanulásra.Már beszélek egy kicsit németül,és valamivel könnyebb az angol a német után,úgy érzem.Nem vagyok a fiatal korosztály,de a tanulás karban tart,férjem német nyelvterületen dolgozott,Ő perfekt ebből,és angolul is beszél ,ő is segít a tanulásban.Már nekem is voltak sikerélményeim az angollal,ez is örömmel tölt el.
  Köszönöm,hogy kedvesen terelgeti a tanulni vágyókat,és a biztató szavakat.

  Üdvözlettel: Végh Endréné

  Válasz
 38. Horváth Gézáné

  Kedves András!
  Számomra már gyerekkoromtól fontos volt az idegen nyelv tanulása.Megtanultam oroszul,ukránul,horvátul és románul.Minden területen éltek rokonaim.Ha ránéz a fb.oldalamra,akkor meglátja,hogy orosz tannyelvű iskolába jártam,közben tanultam angolul is.Erősíteni szeretném idős koromra az angol nyelv tudásomat. Egyszer már írtam Önnek,hogy nehezemre esik a gyakorlás,mert szem műtétem volt egy agyi infarktusból kiindulva.Nagyon komplikált műtét volt.Az olvasást még nehéz hosszan végeznem,de egy hét múlva már menni fog,így aztán az elmaradt leckéket is bepótolom.

  Válasz
 39. K R Erzsébet

  Kedves András!
  Amióta találkoztam Önnel így az email-en őszinte tisztelője vagyok. Lelkesedése, kitartása, segíteni akarása lenyűgöz.Nagyon megértem a problémákat, melyekről említést tesz. Valóban igen elszomorító honfitársaim nyelvi börtönbezártsága. (különösen azért is mert én is ettől szenvedek).
  A változtatás útjában az én esetemben, az anyagi, pontosítva a Ft-hiány, és kis mértékben a korom, azaz az éveim száma az oka. Minden lehetőséget megragadok, ami kiutat mutat, de mindezideig, nincs kielégítő szinten az idegennyelv tudásom. Autodidakta módon igyekszem gyarapítani ismereteimet.
  Hálás köszönettel az eddigi segítségeiért!
  Erzsébet

  Válasz
 40. jozef Molnár

  Tisztelt Neményi úr! Szeretnék Öntől tanácsot kérni és lehet, hogy segítséget is….privátba tudnánk-e kommunikálni, mert nem hiszem, hogy érdekelne mást az én saját problémám…

  Válasz
 41. Szabó Eszter

  Motiváció: ahány ember, annyi. Az egyéni érdeklődés a legjobb motiváció, de az mindenkinél más, pl. egy horgolásról szóló cikk engem nem hoz lázba, de egy ételrecept már jöhet!
  Ha kapnék pl. egy hónap múlva egy állást egy idegen országban, biztos, hogy a lehető leggyorsabban megtanulnám a nyelvét! Eddig két ismerősöm kapott ilyen ajánlatot: biztattam őket, hogy igen, lehetséges! Ma már kint dolgoznak.
  A nyelvvizsga kényszere – mint pl. nálam – szintén erős motiváció a napi intenzív nyelvtanulásra. Nekem az időhiány miatt muszáj járműveken, ebédidőből lecsípve, éjszaka nyelvet tanulni, vagy akkor, amikor az e-mail-eket amúgy is nézem. Még szerencse, hogy vasárnap csak nagyon ritkán dolgozom!

  Válasz
 42. Szabó Eszter

  Beleolvastam a többiek hozzászólásaiba. Az egy dolog, hogy angolból MUSZÁJ letennem a nyelvvizsgát, mert nélküle minden álláspályázatom megy egyenesen a kukába! Más dolog, hogy a szakmámban TUDNI KELL ezt a nyelvet is, méghozzá ezt lehetőleg felsőfokon kell tudni ahhoz, hogy jó szakember maradhassak. Már 32 éve ugyanabban a szakmában dolgozom. Azt olvastam az amerikai előrejelzésekben, hogy 5 éven belül eltűnik ez a szakma is. Hamarosan újabb szakmát/szakmákat tanulhatok, újabb angol szókinccsel. Az is lehet, hogy külföldre kényszerülök. Nekem csak magyar anyanyelvem van, más nyelveket tanultam az angol előtt: németet, oroszt, latint, eszperantót, franciát. Az angol számomra a legnehezebb nyelv. A rengeteg munka mellett egyedül tanulom. A többi nyelvre is szánok max. 30 percet. Sajnos, a latin nyelvtant már elfelejtettem, de a szókincse “visszaköszön” más nyelvekben. Nagyon köszönöm az angol, olasz, német leckéket, sokat tanulok belőlük, mert most nincs időm nyelvtanfolyamra.

  Válasz
 43. Szaboné Marosi Éva

  András!
  Igaz, én sem most kellett volna ezzel foglalkoznom, de a Tamás fiam Londonban él, és én szeretnék a közelébe lenni.Nem baj, ha ujra kezdem.Nincs jelentősége a kornak.
  Én bátran indulok neki.

  Válasz
 44. Marica

  Kedves András!

  Az előző kérdésére válaszolva a végeként is erről írtam, és most is csak ezt tudom megismételni, mert így gondolom, és ez a saját tapasztalatom:

  Szerintem rengeteg múlik a tanítási módszeren, de mellette legalább annyira azon is, ha nem muszájból vagy bármilyen érdekből KELL valakinek egy nyelvet tanulnia, hanem melyik nyelv tetszik neki, mit tanul szívesen.

  Válasz
 45. Gáspár Antalné

  Motiváció van ,hiszen a gyerekekhez sokat utazom külföldre és büszke vagyok magamra ,ha sikerül a vásárlás stb. viszont lustaság és a kifogások a gyakorláshoz erősebbek, igyekszem legyőzni. Igaz amióta elkezdtem már sokkal többet kellene tudni. Rajta leszek !!!!!!!!!!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Haladjon a saját tempójában, nem baj ha lassan, csak haladjon, ez a lényeg.

  2. Éva

   Tudja kedves András amit leírt arrol hogy anémetek menyire segitő készek és hogy menyire életben tarják a hagyományokat és a régi épületek eredetiségét ezt meg tapasztaltam 4 hónap alatt Nürnbegben ahol az o város köré épitették az új várost nagyon szép! Még nem adtamfel annak az esélyét hogy még kijutok ezért is jó őntől tanúlnom köszönöm!

  3. Éva

   Tisztelt András motiváciom van mivel 4 hónapot töltöttem kint és amit akkor meg tanúltam nem szeretném ha feledésbe merűlne ezért köszönöm hogy ön által fent tarthatom azt a kis nyelv tudást és fejleszthetem!Űdv Éva

 46. B.Kovacs Adél

  Kedves Neményi András! Nagy oromot szerzett ez a lehetőség számomra, hogy tényleg megtanulhassam az angol nyelvet . Sajnos kevés idő áll a rendelkezésemre, mivel nagybeteg férjemet gondozom . A. motivációm megvolna mert ki szeretném vonni magam az elkeseredettség nyomása alól. Ezért is kezdtem el tanulni , meg is szereztem mindkét kötetet, sajnos mire megkaptam öket a férjem egy muteten esett át ez már a 6-ik honapja és most már csak agybanfekvo, totális gondozást igényel. (Parkinszon és Alzheimer kór 4-ik stádiumban, combnyaktorest követően muteten esett át -az orvosok szerint nem fog tudni lábra állni) .Mindezek után nem szeretném megszakítani a tanulást! Nem tudtam követni az elküldött leckéket, a fentiek miatt, most már tudnék időt szakítani a követésére. Ezúton kérem, hogy ha van egy mód rá, küldje el újra a leckéket. Különben, nem számít, hogy kilepnek-e vagy sem az angolok az EU-bol, még szeretnék tanulni.! Előre is köszönöm! (Születésnapi ajándéknak szánom magamnak , októberben töltöm a 75 évet) Maradok tisztelője, B.Kovacs Adél.

  Válasz
 47. Kiss Györgyné

  Kedves András! Megvan a motiváció mert németben házi ápolást végzek meg kell ,hogy értsem és értessem magam.Üdvözlettel Rózsa

  Válasz
 48. Kulcsár Jánosné

  Tisztelt Neményi András!
  Soha nem volt lehetőségem nyelvet tanulni.Gyermekeimnek nyelvvizsgája van. A lányom Svájcban dolgozik és azért kezdtem el tanulni a német nyelvet, ha kimennék hozzá ne legyek olyan elveszett.Nagyon jók a . a nyelvleckéi. Eljutottam nagy nehezen az első rész végére és nagyon örülök hogy már annyit tudok.Beteget ápoltam és most a férjemet ápolom és nincsen türelmem mindig tanulni sem időm sok .De nagyon igyekszem hogy sikerüljön egy kicsit tudni.A lányom kicsit vizsgáztatott és nagyon megdicsért .Így hatvan felett az ismerőseim csodálkoznak hogy én tanulok. A számítógép kezelést is 58 évesen tanultam.Előtte csak messziről láttam gépet. Főzés közben hallgatom a lemezeket és mondom utána hangosan.
  Tisztelettel kulcsár Jánosné

  Válasz
 49. Olléné Anita

  Szerbusz kedves András! Hát most éppen nem érzem magam kellően motiváltnak,mert nagyon szeretnék ugyan angolul megtanulni,de úgy érzem, elakadtam a kiejtés szintjén.Nyolc hónapja tanulok egy bizonyos ingyenes nyelv tanuló programon,ami mind ez idáig nekem jól is működött.Tudod olyan vagyok mint a kiselefánt nehezen tanulok,de könnyen felejtek.Ezért én gyakran vissza térek a tananyag elejére és még egyszer át veszem.A következő tanulás végén,megint belenézek az elejébe,és megint átveszem,tehát ez azt jelenti,hogy lassan haladok,de így úgy veszem észre,amit meg tanultam azt még álmomban is tudom.Ezért szeretem ezt a programot ,akkor veszem elő amikor akarom,akkor ismétlem amikor úgy érzem el felejtettem valamit,és fel kell elevenítenem,de most már úgy érzem meg rekedtem a kiejtések szintjén és ez el vette a kezdeti lelkesedésemet.Az a vágy,hogy meg tanuljak angolul az még mindig meg van bennem,de most már egy jó pár hete felé sem néztem a programnak,de azért bűn tudatom is van, mert már ennyi mindent meg tanultam,(legalább is úgy érzem), amikor látok egy angol mondatot a netten és le tudom nagyjából már fordítani,vagy egy angolul beszélő filmben meg,megértek egy szót,mondatot akkor persze nagyon büszke vagyok a tanultakra,és újból elhatározom,hogy tanulni fogom továbbra is,de megint csak ott lukadok ki a végén,hogy a kiejtést azt nem lehet így meg tanulni.Mindig keresem az olyan programokat amik a kiejtések megtanulásában segítenének.A leveleidben azt veszem észre,hogy te nyitott vagy az új dolgok meg valósítására,amit nagyon jónak tartok.Meghallgatod,és úgy gondolom próbálod be illeszteni a nyelv tanulási módszereidbe a tanulni vágyok véleményeit.Vissza térve az angol nyelv tanulásra,én sok programnál hiányoltam a hangos kiejtés ,és az írott szöveg mellett a fonetikus leírását a kiejtésnek.Szerintem az otthon tanulóknak ez nagyon sokat segítene abban,hogy hogyan próbálják meg kiejteni az adott szöveget. Hát ennyi az én problémámról dióhéjban kedves András .

  Válasz
 50. Nguyen Piroska

  Kedves András!
  Amikor jelentkeztem Önnél akkor megírtam,hogy én az unokahugom miatt tanulok angolul,mert ő a testvérem gyereke de nem tud se magyarul,se vietnamiul mert Ausztráliában élnek és csak angolul beszél.Édesanyja most kezdi vietnamiul tanítani.Mivel az angolt nem találtam nehéznek ezért kezdtem el a tanulást,nem haladok gyorsan de folyamatosan.Már előfordult,hogy munkám során kellett olyan német gyerekre vigyáznom aki tudott angolul és tudtunk kommunikálni,nálam jobban csak azt a kolléganőt várta aki nagyon jól beszélt németül.Kevés időm van mert sokat dolgozom de a szabadidőmben próbálok minél többet tanulni,köszönöm hogy érdekli hogy mit csinálunk a tananyaggal amit megkaptunk Öntől.Tisztelettel üdvözlöm Nguyen Piroska

  Válasz
 51. Galla Józsefné

  Kedves András!

  Kérdésére a válaszom: Bennem elég erős a késztetés, hogy megtanuljak egy idegen nyelvet, legalább társalgási szinten.
  Igaz valamicskét tudok németül, oroszul, de mindig is foglalkoztatott, hogy angolul megtanuljak.
  Nálam a tanulási vágy elég nagyfokú, hiszen az életem során folyamatosan tanultam. Először mert a munkám révén szükség volt rá, később és jelenleg, hogy az elmémet frissen tartsam, továbbá kommunikálni tudjak idegen nyelvűekkel is.
  Angolt tanultam két évig tanfolyami formában, de beszélni nem mertem. Az Ön módszerére rátalálva, rendezni tudtam az eddig tanultakat, és meg merek szólalni. Igaz e területen még elég bátortalan vagyok. A nyári időszakban sajnos kevés időm van a tankönyv mellé leülni, de a hanganyagot állandóan hallgatom, és hangosan ismétlem. Sokat segítenek a kiegészítő leckék is.
  Összegezve: véleményem szerint igen, kell motiváció, erős akarat és bátorság.
  Üdvözlettel: Galla Józsefné ( a 65-ön túliak társaságából)

  Válasz
 52. Piroska

  Kedves András!

  Köszönöm az érdeklődést.
  Az unokáim miatt próbálkoztam, de már régen lehagytak.

  Üdvözlettel. Szabó Piroska

  Válasz
 53. Magócs Ferencné

  Kedves András!
  Köszönöm szépen az érdeklődését, és a segítségét! A motivációm megvan, mert Orsi unokám már tíz éve él Londonban, már többször voltam kint, és büszke voltam magamra amikor egyedül vásárolhattam a boltban. Lassan haladok a leckékkel, már nem fog úgy az eszem mint a fiataloknak, de nem adom fel! A másik három unokám is beszél angolul, sőt a lányom még angol tanárnő is, így elég nagy a késztetés arra, hogy legalább ” konyha-nyelven” megtanuljak én is !
  Üdvözlettel, tisztelettel:Mária

  Válasz
 54. Dr. Dévényi Edit

  Kedves András! Valóban a motiváció a legfontosabb. Lehet, hogy nálam ez nem eléggé erős. Persze hivatkozhatok arra, hogy 68 évesen még teljes állásban vagyok kórházi orvos, havi két ügyelettel és két mellékállással, igen kevés szabadidővel, mivel családom, 4 unokám van.Mostanában komoly aggodalmaim voltak az egyik unokámmal kapcsolatos egészségügyi problémák miatt, de az megoldódott. Ön szerint is a rendszeresség a legfontosabb, heti többször akár rövid időre kézbe venni az anyagot a lemezt meghallgatni.
  A könyve kiváló, hogy nem szavakat kell bemagolni, hanem a gyerekek magyar anyanyelv tanuláshoz hasonló módszer alkalmazását használni, bár más szinten. Kiváló gondolat és gyakorlási lehetőség. A könyv a közelemben van, de várom az alkalmas időszakot, hogy nekivágjak a tanulásnak. Remélem, hogy hamarosan elérkezik az az idő. Tulajdonképpen már gimnáziumban angolt szerettem volna tanulni, de a szüleim hatására a németet választottam.Egyetem alatt tanultam 1 évig angolt, majd kb. 5 éve egy fiatal magántanárnő igen jól tanított, de a régi módszerrel. Végigvettük az anyagot, nyelvtant és az alapokat, de aztán a begyakorlás már nem ment, mert elkerült
  Budapestre egy nyelviskolába.De talán mégsem az időhiány az oka, hogy még nem kezdtem el a könyvéből tanulni. Ez lesz a 3. indulásom, talán a félelem, hogy eddig sem tanultam meg olyan szinten, hogy beszélni tudjak,- az is visszatart.
  Ha belevágok, akkor tudom, hogy nem adom fel, de az indulás nagyon nehéz. Üdvözlettel és tisztelettel: Dr. Dévényi Edit

  Válasz
 55. Ördögh Erzsébet

  Kedves András!
  Köszönöm a sok hasznos tanácsot, jelenleg az angolt tanulom, mivel szeretek utazni és rájöttem , hogy ez az a nyelv, amivel szinte mindenhol lehet boldogulni. Nyugdíjas pedagogus vagyok és ez a motivációm , ami miatt szeretnék olyan szintre eljutni, hogy megértsem a legfontosabb dolgokat és tudjak válaszolni is. Sajnos az a hiba szerintem, hogy nálunk nagyon nyelvtan központú az oktatás és azért nem mer megszólalni az ember, mert fél, hogy hibázik. már megtapasztaltam az ellenkezőjét, hogy nyelvtanilag nem mondtam tökéletesen, de megértették, amit akartam és nem javították ki. Volt egy másik pozitív dolog az életemben , éppen nézelődtem az egyik üzletben és az eladó hangosan kérdezet a fiatalabb kollegákat, hogy tud-e valaki angolul, mert nem tud boldogulni a vevővel. Ezt meghellotta a párom és mondta, hogy majd én segítek, sikerült megoldani a problémát és nagyon köszönte az angol hölgy és még tovább is beszélgettünk egy keveset, nagyon kedves volt.
  Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen motiváció, bizony gyakran én is elhanyagolom a tanulást és sokszor kezdtem előlről. Nem jó kihagyni több időt, mert az ember elfelejti azt is , amit addig tudott. Most megint ott tartok,hogy nekifutok és próbálom előhozni a mélyből a már megtanultakat.
  Sajnos észrevettem, hogy nekem jobb, ha eljárok órára, mert akkor arra tudom, hogy készülni kell, de egyedül otthon könnyebben elhanyagolom. Én nem nyelvvizsgázni akarok, csak magam miatt csinálom,tornáztatom az agyamat és persze még utazások alkalmával hasznosítom is. Le kell győznöm a lustaságom és csinálnom kell tovább, nem lehet arra hívatkozni , hogy nincs időm!

  Válasz
 56. Kovács László

  Kedves András,
  Köszönöm az e-maileket. Az összes hozzászólást nem olvastam el, de egy adalékkal szolgálnék a nyelvtanulásunk sikertelensége témához. Szerintem a ránk zúdított (külföldi, színes, CD-s) nyelvkönyvek, egyike sem hozzánk magyarokhoz szól. Ezek hasznosak lehetnek a tőlünk nyugatra lévő országoknak (pl. egy német szinte áthallásszerűen tud egy angol nyelvkönyvet használni, repülni tud a leckék felett, de mi nem).
  80-as években jártam angol nyelvtanfolyamra a TIT-hez (nem tudom Ön milyen évjáratú) és padtársam volt egy akkor 55-60 éves úr, aki azért akart angolul megtanulni, mert az USA-ból egy rokonától örökölt és személyesen ő akarta az egész hagyatéki dolgot intézni. Az úr a 15. lecke után is a scarf-ot csárf-nak ejtette. Nem jött többé nyelvórára.

  üdv.:
  kovács László

  Válasz
 57. Saphier Herbertné

  Tisztelt Neményi Úr !
  Köszönöm, hogy hozzásegíti az időskorúakat is az életünk tartalmasabbá tételéhez.
  76 évesen kezdőként kapcsolódtam be az Ön NÉMET nyelvleckeprogramjába, azonban a szavak kiejtése miatt nehéz a tanulás.
  Szeretném, ha tájékoztatna arról, hol lehet ezt a tananyagot beszerezni kazetta, vagy lemez formájában.

  Tisztelettel: Saphier Herbertné

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatunknak:
   info kukac nyelvmester pont hu
   Válaszlevélben küldenek Önnek részletes tájékoztatást az árakról.

 58. jozef Molnár

  Tisztelt Neményi úr! Elhatározása magam, hogy meglesz a tananyagot ( német és olasz), de előtte szeretnék önnel beszélni….Facebook messenger??? Én külföldön dolgozom és elég kötött a munkaidős, kérem adjon rá módot, hogy beszélhessek Önnel… Pár percet kérek…Tisztelettel: Jozef Molnár

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Jozef!

   Ajánlom a telefont, az ügyfélszolgálat este 19.00- ig elérhető, sokszor vagyok ott én is.
   A Nyelvmester Nyelviskola honlapján megtalálja az összes telefonszámunkat.

 59. LLné

  Kedves András!

  Már a múlt héten is írtam egy e-mailt, de nem kaptam rá választ.
  A tanácsát kértem arra vonatkozóan, hogy viszonylag jó nyelvtantudás és irásos fordításkészség mellett hogyan tudnám a beszédértést , beszédkészséget javítani angol nyelvben.
  Válaszát várva üdvözlettel

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   A beszédértés fejlesztéséhez sokat kell angol szöveget hallgatnia:
   – mesét,
   – híreket,
   – dalokat,
   – és érdemes filmet is néznie angolul.

   A beszédkészség javításához beszélnie kell. Ha nincs kivel, akkor magában, egyedül, mondja fel kívülről a tankönyv párbeszédeinek, olvasmányainak szövegét.
   Ettől javulni fog.

   Ha olvassa a leveleimet, több e-mail-ben is írtam erről.
   A Sikeres Angoltanulás Titkai Mesterprogram kiadványom csak erről szól.

 60. Csaba Józsefné

  Kedves András!
  Mindig szerettem volna nyelvet tanulni, nagyon elfoglalt voltam. Most, hogy megöregedtem, több időm
  van a tanulásra. Engem az, hogy megértem egy németül beszélő ember mit mond, boldoggá tesz. Ezért azonban kitartóan kell tanulnom, hogy válaszolni is tudjak a kérdéseire. Az Ön módszerét nagyon szere-
  tem, mert ezzel sokkal könnyebb a beszéd.
  Köszönettel: Gizi

  Válasz
 61. Kaluber Lászlóné

  Tisztelt Neményi Úr!

  Köszönöm hogy elfogadta jelentkezésemet. Úgy gondolom a motiváció igenis nagy úr a nyelvtanulásnál a kényszerrel együtt. Nyugdíjasként egy űdűlőben dolgozom, ahol többségében német vendégek vannak.Elkerülhetetlen a napi kommunikáció velük /, hisz ezzel is a vendég komfort érzetét is befolyásolni lehet., a mosolygás és a nyögdécselésen túl./
  Tisztelettel Kaluber Lászlóné

  Válasz
 62. Radics Béla

  Mint a legtöbb idegen nyelvet tanulni akaró embernél, baj van a motivációval, csak a vágy van meg a tudás ránt. ez idős korra még inkább igaz. Én a 61 éves vagyok. alapfokú német nyelv vizsgám van , mára tényleg a legfontosabb nyelv az angol . A gondot én nemcsak a motivációban látom . Az angol nyelvben talán a legigazabb az ,hogy a leírtaknak semmi köze a beszédhez .
  Angol nyelvet csak , én úgy gondolom hallás után lehet tanulni .Magyarországon az átlag fizetésű emberek számára a tanfolyamok megfizethetetlenek. Könyvesboltokban nem találtam megfelelő
  hanganyagokat , csak tanfolyamokon szerezhető be . olyanra gondolok mint pl. a yu- tube re valaki
  által feltett német dialógus 20 leckéje ,nagyon jó anyag.
  Biztos vagyok benne megfelelő áron nemcsak én a sorstársaim is vásárolnának hanganyagot.
  ui. költözködés miatt 3 hőnapig nem volt internetem ezért maradtam el , köszönöm az eddigi segítségét is
  Tisztelettel Radics Béla

  Válasz
 63. Aradi. Ilona

  Tisztelt Neményi András
  Azért nem reagálok semmire, mert valamikor nagyon régen tanultam németül,de már nagyon nehezen jönnek elő a szavak, de mégis nagyon jó feleleveníteni a dolgokat. Ha megkérhetem továbbra is küldje a leckéket:
  Köszönettel: Ilona

  T

  i

  Válasz
 64. Zsófia

  Kedves András!
  3 gyerekem van, a fiam perfekt angol, gyakorolja is a munkahelyén, az egyik lányom angol felsőfokúval rendelkezik, de nem mer beszélni, bár a munkahelyén angolból magyarra és fordítva nap-mint nap fordít,és a másik lányom német nyelvtanár, de nem szólal meg meg még külföldön sem (persze nem ebben a munkakörben dolgozik)
  Én a gimnáziumban tanultam németül, érettségiztem is belőle (55 évvel ezelőtt! ) és jó tanárom volt.De aztán nem volt szükségem a nyelv használatára sokáig.
  Később az élet úgy hozta, hogy egy kis panzióm lett a nyugati határ szélén és rengeteg osztrák vendégem volt. Eleinte nagyon nehezen ment, hisz vagy 20 évig nem használtam a német nyelvet, de lassan belejöttem.Még pedig úgy, hogy mondtam amit tudtam, akár jó volt nyelvtanilag, akár nem. Az évek múlásával annyira belejöttem, hogy a vendégek azt kérdezték, osztrák vagyok-e, aki tud magyarul, vagy fordítva. A lényeg: MERJENEK beszélni, az a másik idegen nem azt nézi, hogy nyelvtanilag helyesen mondod-e, hanem boldog, hogy az ő anyanyelvén szólsz hozzá!

  Sokáig időm sem volt és idegenkedtem az angol nyelvtől, de 2 éve mentem nyugdíjba 71 évesen, azóta elkezdtem Önnel angolul tanulni ( megvettem a könyvét is ) és rettenetesen élvezem, bár a hallott szöveg értése nagyon nehéz, de mondani már szinte mindent tudok, ha külföldön vagyok.

  Lánykoromban még tanultam olaszul is, úgyhogy most feliratkoztam az Ön kezdő olasz leckéire, fel-elevítendő az 50 évvel ezelőtti tanulmányaimat.

  Szóval a BÁTORSÁG a lényeg!

  Üdvözlettel
  dr Fné Ajtay Zsófia

  Válasz
 65. Dohi Éva Erika

  Kedves András! Van egy gyerekkori barátnőm, aki Kijevből került családostul Kanadába. Eddig oroszul értekeztünk (elég nehézkesen), ezért fontos számomra, hogy megtanuljak angolul. Egy másik barátnőm Amerikában él,meghívott vendégségbe, ehhez jól el kell sajátítanom a nyelvet. – A motiváltságon kívül fontos a rendszeresség, tehát mindennap foglalkozni kell vele, s megerősíteni, rögzíteni a korábban tanultakat!
  Üdvözlettel:Évike

  Válasz
 66. Barta Gyula

  Kedves Tanár Úr!
  Nagyon jó a szó és mondat válogatás, érthető, hasznos és logikus. A feleségem gépére is érkezik a német nyelvlecke, így van kivel gyakorolnom. Ma kifejezetten örültem a szabadnapnak, mert már van elmaradásom amit pótolnom kell. Mi már nyugdíjasok vagyunk és az agyunk tornásztatása miatt minden nap várjuk az Ön leckéit. Nem szeretném, ha félreértene, hiszen biztosan kialakult jó nyelvtanulási programja van, ezért ez csak az én kérésem, jó lenne a számolást és a hét napjait még most az elején megtanulni. Azt természetesen türelemmel várom, hogy amikor a feleségem felidegesít, mit kell majd mondanom neki. Szeretettel üdvözlöm; Barta Gyula Miskolc.

  Válasz
 67. Julianna Papp

  Kedves Tanár Ur!Csak Egy kerdesem Van,FLORIDABAN ELEK,Nem tudom hogyan lehetne megrendelni!Nincs Magyarorszagi cimem!Varom valaszat!Tisztelettel Julianna!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Julianna!

   Magyarországon élő rokonának, barátjának, ismerősének is le tudjuk szállítani.
   Az a lényeg, hogy Magyarországon belül legyen, aki átveszi.

 68. Kiss Zsófia

  Kedves Neményi András!
  Sok hozzászóló elmondta már, a nyelvoktatás mikéntje hibás. Ez a motivációs cikk is eléggé sántít. Hiába motivál engem, pl hogy a szakmámban tudjak akár dolgozni, akár cikkeket fordítani, az összes nyelvlecke, amivel nyelvet akarnak tanítani, mind a sima hétköznapi élet szavaival, mondataival kezdődik is, folytatódik is. És attól, hogy cukin fogok tudni beszélgetni bárkivel, bármiről, attól még gőzöm sem lesz egy munkahelyi szakmai nyelvről, szófordulatokról, cikkekről. Értem az alapoknál kezdést, de a kettő között nincs átmenet. És ezen az sem fog segíteni, ha zenéket hallgatok, filmeket nézek, stb.
  Lehetne persze erre is mondatok, kifejezések szótárát létrehozni, de ahány ember, annyiféle téma.
  De pl sokat nyaralunk Szlovéniában, Lengyelországban. Na az ő nyelvtudásuk még ott sincs, mint a miénk. De feltalálták szerencsére az okos telefonokat és beírom a mondatot magyarul, fordítja nekik a saját nyelvükre. Ezt javaslom mindenkinek, aki továbbra is nehézségekkel küzd. A megoldást a fenti problémámra pedig örömmel fogadom.
  Kiss Zsófia

  Válasz