Van, aki sokat gyakorol, csak nem azt, amire szüksége lenne

Tanulságos beszélgetést folytattam a minap egyik kedves tanulónkkal. Elmesélte nekem, hogy minden nap foglalkozik az angollal minimum fél órát. Mégis nehezen érti a hallott szöveget.

Megkérdeztem tőle, hogyan tanul.

Elárulta, hogy a könyv és a munkafüzet írásbeli feladatait szokta kitölteni, ami egész könnyen megy.

A magnó- cd hallgatást hogyan gyakorolja? – kérdeztem.
Azt sehogy, mert az nehezen megy. – válaszolta.

Erről nekem az a vicc jut az eszembe, amikor a rendőr este keresi a kulcsát az utcán a lámpa alatt, és egy segítőkész járókelőnek elárulja, hogy tulajdonképpen pár méterrel arrébb ejtette el, de eljött onnan, mert ott sötét van, a világító lámpa alatt viszont jól lát…

Mindannyian azt a területet szeretjük erősíteni, ami jól megy, ahol sikerélményünk is akad. Ez teljesen érthető. Jelen esetben tanulónk például az írásbeli gyakorlatokkal motiválja magát. Ezt megelőzően azonban a szöveghallgatásra is kell fordítani egy félórát, mert az megy nehezen, és csak így tudja fejleszteni.

Eleinte kínlódásnak érzi az ember, de ahogy telnek a napok, hetek, úgy megy ez is egyre könnyebben.

Amikor megküzdött egy nehézséget okozó feladattípussal, mint például a magnóhallgatással, foglalkozzon 5 percet a kedvenc területével is, és élvezze, hogy mennyivel könnyebben megy. Így a motivációját is fenn tudja tartani, meg ott is halad, ahol a leginkább szüksége van rá.

Ön azt gyakorolja, amire szüksége van?
Ahol a leginkább le van maradva?
Vagy éppen azt, ami a legjobban megy?

Véleménye fontos számomra, kérem írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

97 hozzászólás a(z) “Van, aki sokat gyakorol, csak nem azt, amire szüksége lenne” bejegyzéshez

  1. Stampf Edit

   Sajnos most kényszerű szünetet kell tartanom unokafelvigyázás miatt. A gyakorlás csak az élő beszéd hallgatása és az abba való minimális bekapcsolódás módján történik. A tanács hasznos, majd ősztől alkalmazom.

  2. Silye lbolya

   Azt hiszem hogy azt is gyakorolom amire szükségem van .Sokat olvasok könyvet, ujságot, sokat hallgatom az angol nyelvü TV csatornákat.Ez nem könnyű mindent megérteni.De kinozom magam mig el nem fáradok fogyelni.Ez elég változatos téma.
   Köszönöm kérdését,
   Üdvözlettel Ibolya,

  3. Judit

   Én sokat olvasok német könyvet tévét nézek rádiót hallgatok ,amit nem értek megszoktam nézni a szótárt!Remélem jól csinálom!

  4. Szijj Istvánné Edit

   Kedves Neményi Ur!
   Köszönöm érdeklődését- Én mostanában azt a részt gyakorlom németből, ami a munkámmal kapcsolatos. Nyáron sok a német és osztrák vendégem,velük próbálom megértetni magam, és megérteni, amit Ők mondanak. Ezért is ujitom fel a fiatalkoromban elsajátitott német tudásomat. Az is igaz, hogy nyári időszakban kevés időm jut a tanulásra, de majd télen megpróbálom bepótolni! Az Ön módszerével nagyon könnyü a tanulás még egy magamfajta idősebb embernek is. Köszönöm a segitségét!
   Üdvözlettel: Szijjné Edit

  5. marsi zoltan

   Sajnos gyengen megy..keveset gyakorlok!!!!
   ÜDV; MARSI ZOLZÁN.

  6. Tercz Klàra Mària

   Köszönöm a kèrdèsèt ezzel ràvezetett arra,hogy a hiànyossàgaimat gyakoroljam. Szeretek hallàsbol gyakorolni ahol azonnal a magyar jelentèse is van ès el is olvashatom. Köszönöm a sok hasznos tanàcsait ès folyamatos leveleit amik mèg jobban motivàlnak.

  7. Ilona

   Tisztelt Neményi úr!
   Nagyon örültem a nyelvleckének,de csak 2 alkalommal kaptam 28-29.-én.Ma már nincsen közölve lecke.
   Szeretném folytatni,várom a következő leckéket.
   Tisztelettel Ilona.

 1. szendi margit

  sajna en nem kapom a leckeket es ha ujra fel akarok iratkozni nem engedi,szoval nemtudok hazza szolni

  Válasz
  1. Bódis Katalin

   Szia kedves Szendi Margit !
   Mégis sikerült hozzászólnod. Nem egészen értem, bocs, hogy történhetett ez ?
   Tényleg nem kötekedni szeretnék, csak nem értem.

 2. Schön Károlyné

  Igen a hallás utáni értés a mindennapokban a legfontosabb, ezt kell többet gyakorolni.
  Hasonló, mint a zenetanulás ! Egy hallás után helyesen megértett mondat olyan érzést kelt, mint egy
  összhangzattan példa felismerése és fokszámokkal megnevezése. Köszönjük a sok segítséget !
  Egy zenetanár

  Válasz
 3. Tóth Csaba

  Én is így vagyok vele . A cd hallgatás nagyon kevés , de most hogy elolvastam a tanár úr levelét azt hiszem változni fog . Egyébbként nagyon jók a leckék nagyon örülök ennek a lehetőségnek hiszen szerintem egyedül álló ez a módszer az angol elsajátításához .

  Válasz
 4. Feketéné Nagypàl Erzsébet Éva

  Hàt sajnos én is azzal foglalkozom jobban, ami könnyebben megy, hallàs utàn még nem annyira, az nehezebb. Az írott dolgokat jobban megértem, mégha nem is mindig könnyű.

  Válasz
 5. dr.Gulyás Andrásné

  Filmeket szoktam angolul nézni, ill.hallgatni.Őszintén szólva nagyon keveset értek belőle,de a hangzás miatt jót tesz a fülemnek.Ha végképp nem értem,akkor meghallgatom magyarul is.Van egy ismerősöm, aki kicsit tud magyarul, vele próbálkozom megértetni magam.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Gyakorlás kérdése az egész.
   Ha sok filmet néz, egyre többet meg fog érteni belőlük.

 6. Ivett

  Nekem akár hányszor kezdtem el tanulni, csak az írást és a nyelvtant erőltették a tanárok.
  Nem volt sosem beszéd központú óra.
  Emiatt nem is értem, viszont remekül tudok ragozni…..

  Válasz
 7. Juhász Miklósné

  Magam részéről a passzív nyelvtudást igyekszem megszerezni, elsősorban olvasni szeretnék. Erre korom adhat magyarázatot, viszont az olvasással még sokat nyerhetek

  Válasz
  1. Olgi Kosdi

   Nekem a nyavtani rész nem megy. Ugy érzem ebből kevés a lecke ill. a tanulni való.Olg

 8. Lakics Lné

  Nem megy jól a beszédértés és szeretném gyakorolni. Nem magnóról vagy CD-ről, hanem élő beszédben.
  Erre tudnak lehetőséget kínálni?

  Zita

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Természetesen igen.
   Erre vannak a nyelviskolánkban a nyelvtanfolyamok (Nyelvmester Nyelviskola).

  2. Mari

   Kedves Neményi úr! Teljesen egyetértek Önnel, én is a hallás utáni értéssel küszködöm, méghozzá most, a szabadság alatt itt, Ausztiában. Kutyasétáltatás közben gyakran szólnak hozzám és a nehéz tiroli tájszólás miatt sokszor nem értem, mit mondanak.Ha azt mondom, Ich verstehe nicht, néhányan elutasításnak veszik. Ezért megpróbálok többet beszélni és az általában “bejőn” és sikerélményt ad. Mégis:,mi a helyzet a dialektusokkal? Van, aki nem beszéli a standard nyelvet..

 9. Sinkó Klára

  A CD hallgatás nálam is nehezebben megy, most a ráfirdítható időm is kevesebb, de igyekszem tenni ellene, a saját érdekembe.

  Válasz
 10. Rozman Árpádné

  Az elo beszed ertes nehez es engem sem ertenek mindeg. Amerikaban voltam 3 hetet. Etteremben boldogultam csak sajnos sok nacio sokfajta kiejtes.
  Raadasul mire kitalalom mit kellene mondanom mar reg tul vagyunk rajta. Egyszoval nehez.

  Válasz
 11. Csillag

  Igen pontosan itt van nekem is gondom. A hallással. nem tudom ismételni az elhangzott szót mondatot. Nem értem tisztán a szavakat. A fordítót szoktam használni és ott javítom a szöveget ha nem jó a mondat. A nyelvtan meg egyenesen pocsék. De nem adom fel. Megszólalni igaz nem tudok. Azaz rossz a kiejtés. Ilyenkor ki is nevetnek, de segítenek és mondatják vele. Csak kinek van ideje foglalkozni velem ( az ismerősökre gondoltam) Pont bele lett trafálva. Egyedül meg nagyon nehéz. üdv. Köszönöm az érdeklődést.

  Válasz
 12. Kovácsné Katalin

  Tetszik a tananyag, számomra jól érthető a szöveg. A szorgalmam hagy egy kis kívánnivalót, de végig szeretném venni az anyagot.

  Válasz
 13. Feher Virag

  Kanadaban eltem itthon nincs kivel beszelni sajnos felejtem a nyelvet. Magyarok nem beszelnek nyelveket, mert nem tudjak itt kivel a beszedet folytatni.

  Válasz
 14. Kis Erzsébet

  Jaj, most nyáron keveset gyakorolok a könyvekből,befőzök, kertészkedem, de ma is eszmbe jutott,hogy 1 órát kellene gyakorolni. a Tv-ben a híreket angol nyelven is meghallgatom. A CD- k hallgatása nagyon hasznos !
  Szép nyarat ÖNNEK és CSALÁDJÁNAK! ÜDVÖZLETTEL: Erzsébet

  Válasz
 15. H. Csaba

  Sajnos rosszul hallok. A normál sebességű magyar beszédet megértem de a gyorsnak tűnő angolból szinte semmi nem jön át . A lassúból angolból legalább a negyede szót hallom bár nem értem de a szavak20-30 %-át vissza tudom mondani. Ezért hezitálok a vásárlással mert lehet hogy az én fizikai adottságaimmal csak kidobott pénz lenne és véges volta miatt szivesebben költeném a nyolc unokámra. Üdv, Csaba

  Válasz
 16. Gaál Andor

  Időm van,tehát általában naponta foglalkozom az angollal Miután a “Buldózer angoltanfolyam kezdőknek”c.könyveket lényegében átvettem 1 év alatt,most kizárólag a CD-k azon részét hallgatom,ahol nincs magyar forditás Nekem is a hallott szöveg megértése a legnagyobb problémám.Ezen a téren még nagyon kezdeti stádiumban vagyok.
  Annak ellenére,hogy a könyveket átvettem-minden bizonnyal a korom miatt -nagyon sok szó nem rögződik
  A CD-ken a szavak ejtése jó lenne,ha lassubb lenne,talán ily módon a mondatokat jobban meg tudnám érteni.
  Nekem sincs partnerom,akivel esetleg az angolt gyakorolhatnám.Kizárólag a tananyagra,azaz a CD-re szoritkozom..

  Válasz
  1. IRINA

   koszonom hogy megosztotta velem ezt a kis tortenetet es hogy erdeklodik hogy haladok az igazsag hogy miota nem kapok ontol lecket nem is gyakorolok nem szeretnem reszletezni az okat koszonettel IRINA

 17. juhaszjoszef

  Tőbbnyire mindent megértek csak beszélni nem akar menni kiejtési zavarban vagyok!

  Válasz
 18. Balogh Ágnes

  Sajnos csak a cd_ét tudom halgatmi’mert nemlátok rendesen. Pár perc után egybefojnak a betük.

  Válasz
 19. Szalisznyo Mária

  Üdv.mindenkinek.! Én német nyelvterületen tartózkodom,csak az a gond,hogy körülöttem magyarul beszélnek! Nem panaszkodom, egyedül utazok, vásárolok, gyógyszertár,orvos , kórház , eddig nem volt gondom,ha valamit nem értettem, megkértem ,hogy lassabban beszéljünk.Eddig csak pozitív segítséget kaptam,de van mit tanulni még sok!!! Jó lenne egy olyan közeg ahol csak németül beszélnek.Nemet adást nézek, vizuális broblemam nincs,csak sajnos a kiejtés, és még mindig a beszélgetés a gondom! Kitartást, és kellemes nyarat kívánok mindenkinek! Sz.Maria

  Válasz
 20. Ruzsinszki Pál

  Keveset gyakorlok. Részben mert hosszú a munkaidőm, részben mert nincs akivel angolul
  beszéljek. Ha hallgatom a szöveget, a szavakból nem áll össze a tartalom úgy, mint ahogy
  a magyarban megszoktam. Nem tudom hogy amit én értek azt akarja e mondani az aki mondja.
  Bizonytalan vagyok emiatt.
  Üdvözlettel Pál

  Válasz
 21. Mátrai Gábor

  Gyakorlok, csak most ebben a melegben kicsit lusta vagyok.
  Köszönöm szépen !

  Válasz
 22. Kálmán

  Gyakorlom az irást és hallgatom a Cd-is. Csak nincs kivel gyakoroljam a beszédet.

  Válasz
 23. Korim Edit

  Először olvasok és szótározok, azután próbálom megtanulni a szöveget. Így már volt némi sikerélményem is. Engem már megértettek. Nekem kéne jól értenem a szöveget ami csak lassú beszédnél megy. Most csak a cd-ket hallgatom naphosszat. Azt a szöveget amit tudok, azt többé-kevésbé értem is, amit még nem tudok, de már foglalkoztam vele, ott vannak értési nehézségeim. Nem adom fel! Szeretek az angollal foglalkozni.
  Üdvözlet.

  Válasz
 24. N. Márta

  Nekem is a beszéd értés angolból a leggyengébb pontom.Köszönöm a hasznos tanácsot,ezentúl többet fogom a BBC-t meg a villám angol kazettáimat hallgatni. Ha megengedhetném magamnak ,nagyon szívesen megvenném és hallgatnám is az Ön CD-jeit, de sajnos a túl kicsi nyugdíjam ezt nem teszi lehetővé.

  Válasz
 25. Dr. Zsebesi Bertalan

  Nos , én most negyedik alkalommal ugrottam neki az angol tanulásnak!
  Egyszerüen szégyeletem magam külföldön a szállodában, vagy a fagylaltosnál.
  Egyetem- nulla, kiscsoport – tanárfüggő, teljes nihil, magántanár- megvettem a drága
  könyveket, de konkrét életszerű kérdésre válaszolni? azt nem tudtam.Egy pohár
  vizet sem tudtam volna kérni, de tudtam , ki ennek-annak a színésznek a barátja.
  Buldózer?Nos, alapszinten megy a kommunikáció, de ha már kicsit összetettebb
  a mondanivaló, nem értem. A nyelv logikáját nem értem, és ebben nem segít!!! Feladtam.

  Válasz
 26. sajtiferencné livia

  Nagyon köszönöm az Ön érdeklődését!Mivel nagyon jó nyelvérzékkel áldott meg az ég, -és volt szerencsém 18 évesen Angliában eltölteni -diplomata körben – 4 hetet diákkoromban- most nagyon sok minden visszajön, olyannyira, hogy nemrég a belvárosban egy fiatal angolulk kérdezte hogy hogyan jut ki a reptérre. és lám eltudtam navigálni.! Igy nem csoda ha kissé büszke vagyok arra, hogy 74 évesen -egy kis segitséggel, melyet pár lecke átolvasása után tettem, még m indig fel tudom eleveniteni a régvolt/1961/ csekély angol tudásomat.Persze a személyes kinti közegben gyakorlás volt ennek a mozgatórugója. Üdvözlettel: Livia

  Válasz
 27. Lennox

  Én jelenleg nemet nyelvteruleten vagyok egy honapja. Fulelek es figyelek, tevet is nezek – hallgatok de egyelore nem erzem ugy, hogy tobbet tudnek barmivel is mint eddig. Pici haladasnak tartom, hogy amit nem tudok annak utananezek mit jelent (sajna sok ilyen van) illetve beszelek ahogy amit tudok, a kornyezetemben pedig javitanak. Hajjj de lassan őrölnek azok a malmok… 😄

  Válasz
 28. Hordó Eszter

  Én évek óta Ausztriában dolgozom. A munkával kapcsolatos dolgokat megértem, válaszolni is tudok…. és
  persze van néhány téma ami még megy, sok minden ragadt rám az évek során, pedig én teljesen 0-ról indultam, mivel én még az iskolában oroszt tanultam. Bár 5 éve elvégeztem egy 5 hónapos tanfolyamot, de nem volt igazán hatékony, nem nagyon vettem komolyan . A munkahelyen : nyelvtan – helyes beszéd ::: semmi :) … de így is megértjük egymást. Néha zavar, hogy nem értem amit körülöttem beszélnek, de eddig még semmit nem tettem érte, hogy ez megváltozzon :)

  Válasz
 29. Horváth Judit

  Sajnos nagyon keveset foglalkozom az angollal mivel ház felújítás van férjem lebetegedett szóval minden össze jött de nem adom fel nehezen értem mit mondanak mert nagyon gyors, a kiejtésem szörnyű de megértik, tudom sokat kell gyakorolni de most nem megy. További szép napot: Judit

  Válasz
 30. Nagy Edit Borbála

  Kedves András!

  Én a francia nyelvet nem akarom elfelejteni, próbálok minden lehetőséget megragadni, hogy halljam, mert nekem sincs kivel beszélgetni, nagy-nagy öröm számomra, hogy a középiskolai , régi dolgok eszembe jutnak és megértem a beszédet pl. a tévében. A nyelvtanból sokat felejtettem már, de most a hangsúlyt inkább a beszéd megértésére fordítom, és próbálom elismételni a szöveget . Amikor időm engedi, valamilyen formában foglalkozom evvel- mert jó a nyelvérzékem- ez sajnos nem naponta megy, de csinálom. Nagyon jó érzés, amikor álmomban is beszélek franciául, és tudom, hogy jól mondom, amit kell. A kiejtéssel nincs problémám és az írással sem. Igen, aki nem naponta beszél, annak könnyebb, ha lassabban mondják, de ügyes az előttem szóló, mert akkor kérni kell, hogy lassítson a beszélő. Tervezem, hogy könyvet is olvasni fogok, a nyár talán alkalmasabb erre, bár én is dolgozom. Nagyon jó az is, ha mondatrészeket vagy kifejezéseket begyakorlunk, mert később segít, ha hirtelen kell valamit ” elmagya-
  gyarázni”, ezért nekem tetszik a buldózer tananyag.

  Válasz
 31. Marika

  Kedves András , Nem akarok semmilyen kifogast közölni,csak szegyellem magam.” Bukott diák vagyok,már rég” örülök,hogy még kapcsolatban vagyunk,….ha Nagy gondot jelent ez ,Akkor majd ,leiratkozom.Halas koszonetem mindenert. Marika.

  Válasz
  1. Tompa Katalin

   A szöveg megértés nekem is problémat jelent.Azt kell gyakorólni ami nem megy csak erre igazàn nem fordítunk időt. Kati

 32. Kürti János

  Kedves András!

  Ön szerint hallgat még ma valaki magnót? Szalagosat, kazettásat?
  Ugyanúgy, ahogyan a bakelt hanglemezek, a magnószalg és a magnókazetta is már kicsit kimentek a divatból.
  Én már csak CD-ről, mp3 lejátszóról, vagy számítógépről hallgatok nyelvleckéket, annak ellenére, hogy
  komoly szalagos magnó gyüjteményem van
  Üdvözlettel

  Küerti János
  Budapes

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves János!

   A cd lejátszót, ami képes lejátszani cd-t, mellékesen kazettát is, és rádióként is működik, minek nevezik?

 33. Sós Gábor

  A hadarás, a motyogás, a monoton mormogás,a szavak végének elharapása nem csak magyar betegség, hanem más nyelveknél is, akár az angol nyelvnél is megfigyelhető. Gyakran emiatt az ember az anyanyelvét is alig érti meg, nemhogy egy idegen nyelvet. Régebben az emberek törekedtek a szépen taglalt, és jól hangsúlyozott szavak formálására, és kiejtésére. Mára ez valamiért kihalófélben van, elsilányul ez is, mint annyi minden más. Ezt nem kell elfogadni, hanem meg kell kérni a másik felet arra hogy lassítson, és hangsúlyozzon érthetően. Once again,slowly,please! Akár többször is lehet ezt kérni tőlük, majd megunják, és megpróbálnak rendesen beszélni.

  Üdvözlettel: Sós Gábor

  Válasz
 34. Papp János

  Én 76- évesen már kevésbé vagyok ambicionált, eredetileg is csak turista szinten kívántam megtanulni. Ezt úgy kell érteni, hogy mivel én már keveset utazom, főleg az ide látogató turistáknak tudjak segíteni, akikkel találkozom. Már sokszor kellett mondanom, hogy nem értem. Most már tudtam egy keveset segíteni is!

  Válasz
 35. Bokor Lászlóné

  Kedves András valóban nem azt gyakorolom amire a leginkább szükségem lenne minden evő vagyok ami épen jön. És tényleg több időt kéne ráfordítanom mert tényleg többet szeretnék tudni. Igen ott van egy kis lazaság ha nem érdekel a téma hagyom. De én a Németh tanulással vagyok igy .

  Válasz
 36. Harsányi István

  A beszéd okozza a nagyobb gondot. Ha írásban kell kifejteni a gondolataimat,az aránylag könnyen megy.Egy-egy szót megnézek a szótárban és elboldogulok. A rögtönzés,az élő beszéd az amit gyakorolnom kell.

  Válasz
 37. Maria Urban

  Tisztelt Neményi Úr!Én a Bulldózer 2. kötetet rendeltem meg,mert tanultam már németül,és dolgoztam már Németországban,mint zenész/hegedűs/.Azért nem tudtam tökéletesen megtanulni németül,mert a zenekari tagok is magyarok voltak,és az otthonomban is magyarul beszéltem a családtagjaimmal.
  Szép szorgalmasan naponta foglalkoztam a német tanulással,pluszt jelentett,a vendégekkel való beszélgetés,konferálás, sajtó,tv,bevásárlás stb.2 év alatt sikerült valamelyest megtanulnom beszélni,csak,ami a legfontosabb,hogy rosszul!!!
  Azért rendeltem meg az Ön nyelvleckéit,mert az alap tudásom mellett megtanulhatom azt,hogy miképp lehet helyesen beszélni,fogalmazni,azaz,nem amatőr módon alkalmazni a szavakat.
  Legjobb módszer a mondatokat megtanulni és az adott szituációban használni.
  ,alkalmazni.
  Amikor beszélek akkor nem akarom tudni,még ha tudom is,hogy dem vagy den,Ez automatikusan kell hogy berögződjön,a fülünkbe!
  Én azt javaslom mindenkinek,aki valóban könnyedén meg szeretne tanulni németül,hogy minden nap foglalkozzon vele,reggel kicsit ,/én ezt szeretm a legjobban/ napközben is ismételjen mondatokat,unalmas vasalás főzés közben a lemez hallgatás,és aztán német nyelvű filmek újságok,,tehát minden ,ami ezzel kapcsolatos.Ha vkinek nincs erre ideje,akkor is minden nap tanuljon meg és hallgasson

  meg legalább egy leckét!.Én mindig ismételek,és hozzáveszek új szövegrészt is.Nem ragaszkodom mereven a sorrendhez.Ha vmi jobban érdekel,vagy aktuális az életemben,akkor azzal foglalkozom,azt próbálom megtanulni.Ha vmihez kötődik valami,/pl érzelmileg,vagy üzeleti szempontból,vagy akár hobbiból,/akkor sokkal konnyebb megy a tanulás.Kell egy füzet,ahova írunk,mondatokat,szituációkat.Írás nélkül nem lehet megtanulni egy nyelvet!
  A legnehezebben megjegyezhető szavakat,mondatokat, ki szoktam írni
  vhova,ahova a legtöbb a tekintetem,pl hűtőszekrényre hűtőmágnes által rögzített cetlire.
  Nagyon megkönnyíti még a tanulást,ha vkivel levelezünk,vagy rá vagyunk kényszerítve arra,hogy telefonáljunk.Ilyenkor én meg szoktam kérni a partnert,hogy egyszerűen fogalmazzon és lassan beszéljen,mert nem tudok jól németül.Általában hajlandóak rá.Ez is sokat segít főként az önbizalomhoz,hogy meg merjünk szólalani!
  Üdvözlettel Némethné Urbán Szabó Mária

  Válasz
 38. Béla

  Tisztelt Neménxi Úr!
  Én az adott célra ,jelen pillanatvan egy állásiiterjúra gyakorolok.Úgy gondolom egy számomra ismert szituációban könnyebben megértem a kérdéseket.
  Sajnálom viszont ,hogy elmulasztottam az Ön által felajánlott tananyagot megrendelni és azóta nem kaptam újjabb lehetőséget a vásárlásra .

  Válasz
 39. matkovics zsuzsa

  Kedves András!
  Köszönöm az eddig kapott leckéket, mert ezek valóban alap mondatok voltak és pontosan ilyenre van szükségem, amikor meg kell szólalnom németül.
  Az angol nyelvnél más a helyzet, itt szakszövegeket kell megértenem /előadást csak elvétve /, de a mindennap használt szavak, fordulatok segítségemre voltak, mert a kihagyott évek során sokat felejtettem.
  Nekem ez a számítógépes küldés a legmegfelelőbb, mert ezeket biztosan elolvasom, míg a könyv sokáig a polcon hever.
  Üdvözlettel: Zsuzsa

  Válasz
 40. Szűcs Cecília

  Tisztelt András!
  A tanulás nagy dolog, ha akaratunk van hozzá . Nekem a mindennapi dolgokhoz
  kellene az angol nyelv tudás.
  A tanulási módszerem előbb megtanulom a szavakat és a lemezen követve gyakorolom a kiejtéseket.
  Nincs partnerem akivel szóban tudnák beszélgetni,egyszerű szinten.
  A nyár, utazások, programok sok időt ellopnak tőlem de jön az ősz és akkor
  ismét neki veselkedem a jó könyveknek amit rendeltem.
  Amíg élek tanulok és remélek! Nyugdíjasnak semmire nincs ideje csak amire AKARJA.!!!
  Köszönöm tanácsait,Cecília.

  Válasz
 41. Kati

  Evekig angol nyelvteruleten eltem, amit tudok, azzal elegedett vagyok, bar a nagyon jotol messze vagyok. Most nemet nyelvteruletre vetett az elet, es szinte mindenkivel es mindenhol eleg az angol. Egy 100 oras kezdo intenziv kurzuson – jo nevu nyelviskolaban – vettem reszt a kiutazasom elott es az sajnos arra pont eleg volt, hogy nagyon megutaltam. A hatodik leckenel mar az elvalos igekotos igeket ragoztuk, azt sem tudtam, hogy fiu vagyok- e v lany. Nyelvtan 85 szazalekban, a maradek vmi kis beszed es minimalis olvasasbol allt. Gyakorlatilag naponta kellett volna hosszu orakat keszulni es tanulni a tempo miatt. Heti egyszer jott meg egy privat tanar, aki probalta elmagyarazni a heti adagokat. Itt kint egy magyar ajku nemet nyelvtanarnom van, akivel a sajat tempomban, szajbaragosan haladgatok. A mhelyen nemigen van hatranyom, h meg nem beszelek nemetul, itthon angolul beszelunk altalaban kulfoldi csaladtag miatt. En a Buldozer 1- et, a ferjem mar a ketteset forgatja es mindketten nagyon elegedettek vagyunk a csomaggal. Tobb idom is volna a tanulasra, de neg mindig az utalatnal tartok. 61 eves vagyok, rafogom a koromra. Minden jot!

  Válasz
 42. Kati

  Meg annyit: ezzel a holggyel latok eselyt arra, hogy vmennyire elsajatitsam a nemetet, mert nagyon tud TANITANI. Konnyebb munkat szeretnek, csakis ez motival.

  Válasz
 43. Tibor

  Az írott szöveggel nincs különösebb problémám, viszont a beszéd megértésével annál több. Hiába hallgatom a CD-ket és az angol nyelvű mindenféle műsorokat a szavakat nem értem meg, nem is maradnak meg az agyamban. Lehet hogy lassan forog az agyam de a beszélt angol szöveget nem tudom megérteni, mire felfognám hogy miről beszélnek addigra már teljesen másról van szó. Sajnos nincs senki akivel tudnám esetleg gyakorolni a beszédet. Pedig a legnagyobb vágyam az hogy a beszélt angolt is megértsem végre már.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Tibor!

   Én is átéltem ezt a problémát.
   Gyakorlással és türelemmel lehet csak túljutni rajta.
   Sok gyakorlás, sok türelem szükséges.

   Üdv,

   András

 44. Dr.Apró Ferencné

  Kedves András !

  Szoktam hallgatni az Ön által küldött CD-t , kb.90 %-ban értem a szöveget, viszont ha fimet nézek ott nehezebben értem, különösen ha zenei aláfestés is van, bár ez a magyar szinkronizált filmeknél is zavar.Mert ahol izgalmasabb egy film ott a zene is hangosabb.
  Tanultam régebben is németet, de az Ön által kidolgozott tananyag nekem sokkal szimpatikusabb mint a régiek, könnyebben elsajátítható.
  Nem valószínű, hogy fogok menni külföldre, nem azért tanulom a németet, csupán az agyam karbantartása végett, mivel már idős vagyok.

  Üdvözlettel:
  Dr. Apró Ferencné

  Válasz
 45. Pappné Csepreghy Margit

  Kedves András !

  Sajnos én is abba a hibába estem , hogy csak a munkafüzetre fordítottam az energiámat , és nem
  párhuzamosan a CD hallgatással .Mikor a munkafüzet van a kezemben minden jónak és érthetőnek tűnik.
  de ha nincs a kezemben, sokkal kevesebbet értek meg, .
  Biztosan Én sem úgy tanulok mint ahogy kellene , az is probléma nálam , hogy nincs kivel gyakoroljak .

  Üdvözlettel :
  Pappné Csepreghy Margit

  Válasz
 46. Sebestyen Laszlo

  A cd-s párbeszéd segítene gondolom.
  Nehézségem van az értéssel meg a beszéddel a többi megy
  Hol vegyek cd-t
  sebi

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves László!

   Milyen nyelvű cd-t szeretne venni?
   Írja meg az ügyfélszolgálatomnak e-mail-ben.

   Üdv,

   András

 47. István

  Kedves András!
  Becsülöm újszerű munkáját tisztelem hozzáállását. Köszönöm, hogy ösztönöz és lehetővé tette és teszi az
  újszerű nyelvtanulást. Illetve annak ízlelő gyakorlását.
  Jó eredményt és megérdemelt örömöket kívánok a további munkájában.

  Válasz
 48. Éva

  Kedves András!
  Én végigolvastam a Bulldózer könyveket,igaz csak egyszer,hogy meismerjem a tartalmukat.Csodálatos ez a találmány így! Gimnáziumban rengeteget gyakoroltuk a kiejtést,tanultuk a fonetikát.Most látom,hogy nagyon hasznos volt az a munka, mert úgy maradtak meg a szavak az emlékezetemben ahogy Ön is leírja a kiejtésüket.Ez nagyon megkönnyíti a további tanulást,nem kell szótárt használni és mégis jó.Csodálom a munkáját és élvezettel tanulok.Az új szavakat most is a cetlizés módszerrel tanulom,egy szót annyiszor írok le egy sorba ahányszor kifér.Közben hangosan mondom a kiejtés szerint.Nagyon tetszik a javaslata ami a zenehallgatásra-angol szöveg megtanulására vonatkozik.Most ezt csinálom,szórakozva tanulok mondatokat.Nagyon szeretem a zenét is, ezért ez dupla élményt jelent nekem. Köszönöm Önnek! Természetesen visszatérek a témakörök tanulására.A beszélgetést ahol tudom,igyekszem gyakorolni.
  További sikeres oktatást, sok érdeklődő és szorgalmas tanulót kívánok Önnek! Üdvözlettel:Farkas Imréné Éva.

  Válasz
 49. Mézes Gyöngyi

  Kedves András,
  nemrég jöttem meg Franciaországból. Előtte elég sokat hallgattam a francia kezdő CD-ket, de – mint már írtam – haladó szintű is jól jött volna.
  Igaz, hogy nem sokat tudtam használni a francia nyelvet, mert már érkezésemkor egy eszperantó nyelvtanár kolléganő fogadott, együtt mentünk a tanfolyam színhelyére, a Baugé nevű városka melletti Grésillonba, ahol eszperantó nyelvtanfolyamot vezettem, valamint – zenetanár is lévén – zenei programot is tartottam, ahol viszont nem-eszperantista franciák is részt vettek, velük tanfolyamon kívül is több-kevesebb sikerrel kommunikáltam. A kurzus után ismét eszperantisták vendégeként időztem az országban, viszont francia nyelvű filmeket néztünk DVD-n, és meglehetősen elbizonytalanodtam. (Ezért nem örülök a szinkronizált filmeknek.) Következésképpen:
  Kedves András, várom a középfokú francia anyagot.
  További szép nyarat kívánok:
  Mézes Gyöngyi
  zenetanár, eszperantó nyelvtanár

  Válasz
 50. Szabó Eszter

  Nyelvet fél órán át kellene hallgatni naponta. Nekem mindig a hallás utáni megértés a gyengém. Mivel szeretek olvasni és a nyelvtant sem akarom elfelejteni, ezeket naponta gyakorlom. Angol kifejezéseket naponta tanulok szókártyákról. Hallgatni többet kellene mindegyik nyelvből, mert hiába sikerélmény egy könyv elolvasása, cikk megértése, ha a hallás utáni szövegértés nem megy. Ilyenkor, nyáron minden alkalmat igyekszem megragadni a nyelvtanulásra, mert nekem év közben jut rá kevesebb időm.

  Válasz
 51. Molnár Lajos

  Tisztelt Neményi András!
  Három fontos kérdésre vár választ tőlem. Egyikre se tudok elfogadhatóan felelni, bár mint volt nyelvszakos tanár tudom, hogy ez nem szép dolog. Az Öntől kapott nyelvleckéket tudásom frissen tartására használom. Az elmúlt 30 évben könnyű helyzetben voltam, mert szomszédunkban egy magyar-német házaspár élt, s a német hölgy az év nagy részét Magyarországon töltötte, így napi szinten volt lehetőségem gyakorolni minden élethelyzetben – kórházi műtét, szakrendelők, piac, bevásárlás….
  Nyaranta egy hónapot náluk töltöttem Németországban, egy 600 lelkes hegyi faluban, ami egy síparadicsom. Már az első hét után úgy kezeltek az ott lakók, mint akit évek óta ismernek.
  A következő évben a pékség tulajdonosa (kb. 70 éves hölgy) úgy fogadott az első vásárláskor: “Kisfiam, újra itt?” S mindezt a nyelvtudásnak köszönhettem.
  További munkájához sikereket, nálam “szorgalmasabb” tanítványokat kívánva üdvözlettel: Molnár Lajos

  Válasz
 52. Krajcsovicz György

  Tisztelt Neményi Úr!
  Két alkalommal kíváncsiságból hallgattam bele a CD-be , majd tudatosan félre tettem. Úgy ítéltem meg, hogy akkor van értelme hallgatni, ha minden szót “csípőből vágom” németül.Különben sem túl könnyű megérteni a szöveget, -de ha a szavakat sem ismerem, akkor “elvész a fonál”.Különben németről magyarra az első kötetből nem lehet “megfogni”,–magyarról németre inkább. A második kötetet is olvasgatom “pihentetésként” ill. kíváncsiságból. Célom csupán ebben a korban csak annyi, hogy hobby-ból komolyan veszem a németet és ígérem “nem fogok elveszni”

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves György!

   Én ezt fordítva gondolom.
   Sokat kell a cd-ket hallgatni, és majd “megtalálja a fonalat”, vagyis meg fogja érteni a szöveget, ha sokat hallgatja.

 53. Nagy katalin

  Kedves András!
  Köszönöm a 2 leckét amit kaptam. Nagyon könnyen lehet igy haladni,de érdeklődöm hogyan tudom ezt folytatni mert több nem jön.
  Köszönöm mihamarabbi vaszát.

  Válasz
 54. Tóth Balázs

  Kedves András
  Sajnos mostanában nagyon kevés időm volt gyakorolni, mert rengeteg gondom volt. Erről írtam is Önnek egyszer hogy ebben a korban már sajnos nagyon nehéz erre rendszeresen időt szánni , egyszerűen kikeszitik az embert a bajok, meg az emiatti sok idegeskedes ,de köszönöm érdeklődéset megpróbálom pótolni az elmaradasom. Tisztelettel

  Válasz
 55. Roth Ágnes

  Tisztelt Neményi Úr!

  Köszönöm a tanácsokat és az érdeklődést. Az új leckét CD hallgatással kezdem, amitől nem leszek lelkes, mert nem nagyon értem. Utána hallgatom a leckét és olvasom hozzá a szöveget. Ezt addig teszem, amíg megértem végre a magnót. A Buldózer 2 kb harmadánál tartok. Nem megy gyorsan (64 éves vagyok, dolgozom és folyamatosan unokázom, így a napi fél óra nem mindig jön össze).
  Az lenne a kérdésem, hogy tud-e ajánlani olyan tanfolyamot, ahol az Ön módszerével tanítanak?
  Üdvözlettel:RÁ

  Válasz
 56. Valentin Antal

  Én a nyelvtanulásnál a legtermészetesebb utat választottam, nevezetesen a gyermekek módszerét alkalmazom ! A CD meghallgatása számomra azért nagyon fontos , mert ez adja az alapot a helyes kiejtéshez ( a cseperedő gyermek számára a szülők, a testvérek, vagyis az őket körülvevő környezet ráhatása biztosítja a helyes értelmezést és a helyes kiejtést ) !
  Üdvözlettel :
  Antal

  Válasz
 57. Horváth Ildikó

  Nekem nagyon tetszik ez a módszer. A CD meg a könyv szuper. A számokat sokat gyakorolom, felveszem hangrögzítőre a saját beszèdemet Lassan haladok.Kitaláltam, hogy játszom a németnek tünőt itt Budapesten. Nagyon udvarias mindenki a boltokban.Zseniális ez a módszer. Meg leírom a kèsz mondatokat.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Ildikó!

   Tetszik, ahogy gyakorol!

   András

 58. gyöngyi

  A nyelvet szerintem csak élő beszédgyakorlattal lehet megtanulni.
  Kell a nyelvtani alapok tudása is. Különben annyira gátlásos az ember a bizonytalanságtól, hogy csak utánzással nem megy. Kisgyerekeknek biztosan igen.
  Én a német kőkemény nyelvtani alapjait hajdan a gimnáziumban tanultam meg, elég jó jó szókincset is.
  Aztán mukkanni sem tudtam, ha kérdeztek. / Memoritert tanultunk, az ment, de az kevés./
  Aztán jött egy kényszer helyzet, csak én tudtam németül holland-német társaságban. Nem volt mese! Először izzadtam, tőmondatokban szólaltam meg, aztán egyre bátrabban.
  Észrevettem, hogy a hollandok is vétenek nyelvtani hibákat, de mondják, amit akarnak, és megérti az ember, így bátorodtam fel én is.
  Kb. 1 hónap múlva egészen jól elbeszélgettünk, biztosan sok nyelvtani hibával, de nem érdekelt már annyira. Mégis biztonságot adott, ad, hogy tudom a nyelvtant, kis ismétléssel még mellékmondat rövidítés szintjén is.
  A sok összetett igeragozásnál már néha megrekedek, hogy feltételes is, jövő is, segédige is, akkor most hogy is van a sorrend, de megyeget. Ismétlés kell, anélkül rövid időn belül homály és bizonytalanság alakul ki.
  Ehhez nagyon jó a könnyű történetet tartalmazó novella v. regény olvasása.
  Viccgyűjteményt is szeretem. A német barátaim hoztak ilyet valamikor, többször is jó olvasgatni.
  Az ismeretlen fordulatokban segít a szövegkörnyezet.
  A tv-ben viszont olyan gyorsan hadarnak, hogy alig értem meg. Még a tanfolyamos kis hölgy is összemossa,elharapja a szavak végét, szóval ott kellene élni valameddig a tökéletesebb tudáshoz.

  Angollal most barátkozom, fiatalon 2 évig tanultam, de hol van az már?
  Akkor könnyen ment, most nagy ellenség már a felejtés. Többször, sőt sokszor kell ismételni, hogy megmaradjon az anyag.
  A z Ön által küldött anyagok tökéletesek, gyakorlatiasak, nekem valók. Köszönöm nagyon.

  Válasz
 59. Dr. Kiss mihálynédr.

  Dr.Kiss Mihályné . Kedves Neményi András úr ! Nincs semmi probléma ha eleget tudok gyakorolni. Szeretném folytatni, a jövőben lesz több időm és nem utazom több hétre. el. Köszönöm érdeklődését! Most értem haza éppen ezért nem tudtam korábban reagálni a leveleire. Lemásoltam minden leckét és viszem magammal hogy minden szabad percet kihasználjak,mert nagyon szeretnék megtanulni angolul. Sajnos ez idős korban már nehezebb,,de nem adom fel!

  Válasz
 60. KOVACS IMRE

  Kedves Andras!
  Ezzel En is igy vagyok hogy a feladvanyok azok mennek csak amikor elkezdenek flyamatosan beszelni akkor jon a kaosz sokszor nalam .ezert ha lehetne hallgatni leckeket vagx szoveget erteni valamilyen formaban az nekem nagy segitseg lenne.koszonom !

  Válasz
 61. Szabó Rudolf

  Sokat irok és hangosan olvasok angolul,valamint az Ön utasitása szerint használom aCD-ket.
  Ennyi az egész.Két hete voltam görögországban ahol jól ment az angol!
  Sokat köszönhetek Önnek.

  Válasz
 62. Iváncsics Zoltánné

  Kedves András!
  Nekem a szövegértés nagyon nehéz.Most voltak No.-ból vendégeim de ugy érzem semmit nem értek abból amit mondanak.A Bulldózer anyagot megvettem mindet.A példa szövegen átrágtam magam le is irtam de valahogy a szövegben lévő uj szavak nem maradnak meg.Beszélnem is nagyon nehéz.A ragozást szerintem jól tudom.Igyekszem a CD-ket is szinte napi szinten meghallgatni legalább egyszer de ugy érzem nem igazán értem.Örülök,hogy érdeklődött a tanulásom iránt,azért nem adom fel.Sokszor ha egyedűl vagyok azon gondolkodom mit hogyan kellene mondanom ha meg kellene szólalnom.Nekem nagyon nehéz az értés is de ha beszélnem kell leblokkolok.Nem jutnak a megfelelő szavak eszembe.
  Az email-ben küldött leckéit is nagyon köszönöm.

  Üdvözlettel
  Eszter

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Eszter!

   A cd segítségével tanulja meg kívülről a mondatokat!
   Mondja el a cd után, először mondatonként, amit meghallgatott.

 63. UHRIN LAJOS

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nagyon megörültem amikor rátaláltam az interneten az Ön nyelviskolájára.
  Rendre megkaptam az ingyenes angol nyelvleckéket -amiket köszönök- és ezek hatására megrendeltem az angol Buldózer anyagot 2 kötetben, amit október közepére kértem kézbesíteni.
  Közben szükségét éreztem, hogy -olasz honba elkerült családtagom barátjával is szót tudjak váltani- jelentkezzem Önnél az olasz nyelvi tanulásra is. Már megkaptam az első ingyenes leckét, -köszönöm!!!
  Kérem, szíveskedjen soron kívül elküldeni az olasz nyelvi tananyag katalógusát megtekintés miatt.
  Gondolva egy olasz Buldózer tipusú anyagra.
  Köszönettel: Uhrin Lajos

  Válasz
 64. UHRIN LAJOS

  Tisztelt Neményi Úr!
  Ma okt.20.-a van és rendben megkaptam az angol és az olasz BULLDOZER nyelvi könyveket a CD lemezekkel együtt. Őszintén, nagyon örülök neki , feleségemmel együtt az olasz nyelvet fogjuk tanulni.
  Az Ön segítségével tényleg könnyebb lesz a megszólalás lehetőségét elnyerni, nagyon praktikus témaköröket gyűjtött össze. Főleg a kiejtés fonetikus leírása segít sokat, ha pedig igényes is akarok lenni, akkor előkeresek iskolai nyelvtani könyveket.
  Kíváncsiságból kértem Öntől az orosz és a francia anyag megtekintését, mert gimnáziumban ezeket tanultam. Még lehet, hogy ezeket is kérni fogom.
  Olvasva az előttem szólók véleményét ,gratulálok a nagyszerű vállalkozásához, sok sikert, gyarapodást kívánok. (a kassza sikert mutasson)
  Köszönettel: Uhrin Lajos

  Válasz