Milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni külföldön?

Ez bonyolult kérdés, ugyanis ahogy idehaza, úgy külföldön is nagyon sokféle munka közül lehet választani…

 • Ahhoz, hogy valaki szemetet szedjen az utcán, valószínűleg elég, ha be tud mutatkozni.
 • Aki konyhán szeretne mosogatni, annak jó eséllyel elég egy minimális, belépő szintű nyelvismeret (ezt A1-es szintnek is nevezik mostanában). Nekik a “konyhanyelv” ismerete bőven elég.
 • Aki eladóként szeretne dolgozni, annak már jobban kell tudnia beszélni, és érteni is, legalább alapfok környékén, vagy, ahogy mostanában nevezik, B1-es szinten. Vagy még jobban.
 • Egy ápolónak magas szintű nyelvismeretre lesz kint szüksége, legalább középfokon (B2) kell tudnia.
 • Ha tanárként szeretne odakint dolgozni, akkor meg felsőfok (C1) közeli nyelvi szintet kell elérni.
De megközelíthetjük fordítva is a kérdést:

Egyáltalán nem szükséges jól beszélnie ahhoz, hogy szakmunkásként el tudjon kint helyezkedni. Elég, ha jó szakember, és alapszinten megérteti magát.

Viszont minél jobb a nyelvtudása, annál nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsüléssel járó munkát tud végezni.

Ön hogy érzi? Önnek is szerényebb a nyelvtudása, mint a szaktudása?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

105 hozzászólás a(z) “Milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni külföldön?” bejegyzéshez

 1. Kolozsvári András

  Kedves András!

  Én 4 éve mentem ki Ausztriába egy motelbe. Szinte csak köszönni tudtam. Ennek megfelelő munkát is kaptam. Viszont munka mellett folyamatosan tanultam a németet, és 2 év alatt elértem, hogy olyan munkakörbe kerüljek ahol jól érzem magam. Nyelvtudás nélkül ezt nem tudtam volna elérni.

  Tisztelettel:
  Kolozsvári András

  Válasz
  1. Lutring Erzsébet

   Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a leckéket, amit eddig megkaptam. Nagyon jól összeállított anyag, amit már apránként tanulgatok. Munkát már nem válllalok, mivel nyugdíjas vagyok.

   Köszönettel:

   Lutring Erzsébet.

  2. Nemeth Hilda

   Tisztelt Nemenyi Ur-Koszonom szepen a nyelvoktatast-tanacsait-Halas vagyok ONNEK-A Nyelvtudasomhoz van mit tanulnom-a munkakorom amit kulfoldon dolgozok apolokent-gyakorlat-sok ev utan van-Csak meg a nyelv-Decembertol vagyok kulfoldon-KOMUNIKACIO -GYAKORLAS -meg sok tanulnivalom van ugy erzem Sokat megertek-es megertenek de szeretnek jobb lenni a nyelvben-Tanulgattok-tevebol is-Remelem idovel belejovok -Maradok Tisztelettel-es Koszonettel -Nemet Hilda

  3. Kosztyu Sándor

   Kedves András!Én is kiszeretnék menni Ausztriába,de nem tudok németül és inkább németül szeretném folytatni a tanulmányt és nem Angolul!Elnézést,hogy tévedtem!Köszönettel!

  4. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Sándor!

   Igyekszünk megoldani.
   Az ügyfélszolgálatunknak megírná a kérését?
   info kukac nyelvmester pont hu

   Üdv,

   András

 2. Vass Zoltán

  Tisztelt Neményi Úr!
  Gépészként engem az tart vissza a külföldi munkától, hogy egyáltalán nem beszélek angolul. Ha egy kicsit is tudnék, biztosan kimennék.

  Válasz
  1. Kovács Gábor

   Én is úgy indultam neki egy éve , nem volt nyelvtudásom. Most ha hibásan és akadozva is de megértetem magam. Sok még a tanulni vaĺóm!

 3. Gáspár Antalné

  Az biztos,hogy minél jobban beszéli a nyelvet annál magabiztosabb az ember . Így vagyok ezzel én is! Nagyon igyekszem!

  Válasz
 4. Szigetvári Valéria

  Sajnos nem igen mennek az idegen nyelvek hiába igyekszem idös korban már nehéz.de próbálom mert szeretnék munkát találni nem vagyok még nyugdilyat szeretnék kezdeni újat az életemben .

  Válasz
 5. Szigetvári Valéria

  Sajnos nem igen mennek az idegen nyelvek hiába igyekszem idös korban már nehéz.de próbálom mert szeretnék munkát találni nem vagyok még nyugdilyat szeretnék kezdeni újat az életemben . De nem töllem Üdvözlettel Valéria

  Válasz
  1. Kása József

   Kedves András!
   Egy ideig az ön leckéjét tanultam, majd valaki ajánlotta a duolingó netes nyelv tanulást. Most azt használom, jónak tartom. Lehet a kettőt együtt kell ötvözni.
   Üdvözlettel
   József

 6. Fenyvesi Viktória

  Kedves András,

  Nehéz nyelvet tanulni, próbálkoztam több tanfolyamon, de a csoportban tanulás nem igazán nekem való. 3 éves kislányom mellett tanulni szinte lehetetlen.
  Munkám során e-mailben kommunikálok angolul.

  Üdvözlettel: Viktória

  Válasz
 7. Sárköziné Annamária

  Kedves András !

  Mérlegképes könyvelő vagyok, önálló vállalkozással de én is kacérkodtam a külföldre való költözés gondolatával elsősorban a gyermekeim miatt. Viszont mivel a szakmám helyspecifikus, így bármely irányba hagynám el az országot max. takarítónőként tudnék elhelyezkedni:).

  Üdvözlettel, Annamária

  Válasz
 8. Gyöngyösi Attila

  Tisztelt Neményi úr !
  Leveleit nagy érdeklődéssel olvasom,függetlenűl attól, hogy már letettem a nyelvtanulásról. Az angol nyelvi könyveit megvettem,valószínüleg leányomnak adom át. Ő még dolgozik,sok problémája van a hézagos nyelvtudása miatt.
  Én már a 82.-et taposom. Visszaemlékezem az ifjabb kori “nyugati” túra-kalandozásaimra,ahol (utólagosan minősítve ) veszélyt nem ismerően nyelvtudás nélkűl vágtam bele a világ megismerésébe. Véleményem utólag az,hiogy külhoni alapos tapasztalatökat szerezni az illető ország nyelvének (bármilyen szintű ) ismerete nélkűl nem lehet.
  Ezen túlmenően óriási kockázat vállalása is,hiszen adódhat olyan helyzet,amikor a “megértés ” elengedhetetlen.
  Ilyen tapasztalatom is van.
  Én már nem túrázom külföldön,még itthon sem szívesen indulok neki autóval nagyobb távolságokra.
  Ha találkozom egy hazánkba látogatott külföldivel,aki valamilye útbaigazítást kérne,-mindíg napokig szégyenkezem. Angol és orosz nyelven egyre fogyóbb szókinccsel még makogok valamicskét,dehát ez nem nyelvtudás.
  Meggyőződésem, hogy azért ehhez kell némi bátorság is. Bátyám,-aki most már 91 éves – diák kora óta tanulta, használta a német nyelvet.1947 ban végezte (Rákosi alatt betiltott ) a Keleti Kereskedelmi Főiskolát,- ahol szigorlatozott angol,német,spanyol nyelvekből. Azokat csupán magán jellegű levelezésre használta. A németet csupán úgy gyakorolta,hogy mai napig is német nyelvü könyveket olvas.
  Egy Cseh-Német tröleti néhány napos társ-utazáson együtt vettünk részt. Egy cukrászdában fagylaltot akart fogyasztani. Süteményt hoztak ki asztalára. Nem tudott reklamálni.Én kellett ( kézzel-lábbal ) megértetnem a felszolgálóval,nem ezt kértük!
  Merni kell beszélni,ha minden nyelvtani szabályt felrugva is, mert másképen idegenben elvesznénk.
  Ügyanezt jól páldázza a “zseniális ” Antal Imre is, aki azt nyilatkozta többizben is,Ő nem tud egy nyelvet sem, csak próbálkozik megértetni magát. Szerény nyilatkozat, memóriáját irígyelem.
  Tisztelettel:
  Gyöngyösi Attila.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Attila!

   Jól gondolja, valóban jobb elmondani, amit akarunk, hibásan, mint hallgatni és várni a csodát.

  2. István

   KEDVES ANDRÁS!
   TISZTELETTEL NÉZEK FEL AZOKRA , AKIK AMIT TUDNAK AZT A KÖZ JAVÁRA AKARJÁK ÉS TUDJÁK FORDÍTANI.
   KÖSZÖNÖM NYELVLECKÉIT. JÓ VOLT KIPRÓBÁLNI ÉS SZEMBESÜLNI A KEVÉS NYELVTUDÁSOMMAL.
   SAJNOS ,ÖREG KOROMRA CSAK A HIVATÁSOM TUDTAM MAGASABB FOKRA VINNI. AMIT GYEREKKOROM
   ÓTA ÖREGEN MA IS SZERETETTEL MŰVELEK.
   MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM.
   EREDMÉNYES MUNKÁT ÉS BENNE ÖRÖMET KÍVÁNOK ÖNNEK.
   TISZTELETTEL: ISTVÁN

 9. bodo jozsef

  Igy igaz Dániában dolgoztam 2 éve és megbecsülték a szaktudasomat hozzáállásomaz.Volt akijól boldogult az angollal de töredékét tudta a szakmának mégis többwt elért.A munkàt ott is el kell végezni lkevés a nyelvismeret.

  Válasz
 10. Antalovits Ferencné Piroska

  Kedves András,
  Én 50 éves ápolónő vagyok. A közgáz diplomához valamilyen relytélyes módon letettem az angol LCCI nyelvvizsgát, és elég dúrva hibákkal, de beszélni is merek angolul jelenlegi munkahelyemen a külföldi betegekkel. Sajnos ez nagyon messze áll attól, ahogyan én elképzelem, hogy beszéljek, mert sok a mondanivalóm és ezeket egyszer le is szeretném írni… Ha angolul is leírhatnám, még több emberhez jutna el…
  Az is igaz, hogy körülöttem senki sem beszél angolul. A barátnőm is szeretné, ha tanítanám, az angolra (vagyis együtt tanulnánk).
  Azzal a további megjegyzéssel, hogy nagyon kevés az időnk, tudna adni, valamilyen gyakorlati tanácsot.

  Köszönettel:
  Piroska

  Válasz
  1. Jeney Zoltán Paul

   Manapság a számitogépek elterjedése miatt mindenkire amugy is ragadnak az angol kifejezések. Azonkivül az angol a legfontosabb nyelv, mert manapság minden országban mindenki angolul tanul.
   Egy jo tipp : minden este bizonyos orakor nézze meg a hireket magyarul és egy másik idöben angolul. TTV , vagy BBC World Service etc…
   Rengeteg politikai, általános és aktuális szókincse lesz rögtön annélkül , hogy sokat kellene gondolkozni rajta. A Hirek mindenkit érinti és az emberek többször naponta ismeröseikkel tárgyalják, és velük tud majd folyékonyan általánosságokrol beszélgetni.
   Vegyen egy Time vagy Newsweek heti ujságot, keressen ki egy kis cikket és keressen ki szotárban minden még nem ismert szo jelentését. Sok sikert !
   Üdv
   Jeney Zoltán

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Piroska!

   Azok a tippek, ötletek, amelyeket it a blogon megosztottam Önökkel,,
   túl soknak vagy túl kevésnek bizonyultak?

 11. Dr.Rékási József

  Nekem is a szaktudásom nagyobb, mint a nyelvtudás.Igyekszem a Tanár Úr kiváló könyveiből és az e-mailon küldött anyagot megtanulni.
  Köszönöm, hogy továbbra is tetszik küldeni az anyagot e-mailon/ angol,francia, német

  Válasz
 12. Szenasi Laszlo

  Kedves Andras! Negy honapot dolgoztam Spanyolorszagban es egy keves angollal probalkoztam, de megdobbenesemre, a spanyolok kedvesen de hatarozottan inkabb a spanyolt reszesitettek elonyben. A szokincsemet bovitve par spanyol mondattal sikeresebben vettem a kinti akadalyokat. A munkahoz valo hozzaallasom es a nyitottsagom atsegitett a nehez idoszakokon. Tapasztalatom az, hogy szorgalmas munkaerot szivesen fogadnak, akar van nyelvtudasa akar nincs. Legfeljebb nem cegvezetokent kezdi az ember a kinti karriert. De osztom a velemenyet: nyelvtudassal valoban konnyebb elhelyezkedni!

  Válasz
 13. Gåbor sebestyėn.

  Minden fèlekèppen tanulnom kell mert szeretnėk a szakmåmban dolgozni villanyszerelö vagyok. Most mėg konyhai kisegitökėnt dolgozok. A legalacsonyabb örabėrėrt.

  Válasz
 14. Oláh Tiborné

  Kedves András!
  Legelőször is tisztázni szeretném, hogy nem potenciális külföldre igyekvő munkavállaló vagyok, hanem angol-francia szakos tanár, fordító, tolmács.. Ennek következtében más szempontból közelítem a kérdést annak alapján, amit a környezetemben tapasztalok. Ismerek olyanokat, akik 0 nyelvtudással mentek ki, és már több éve boldogulnak, persze olyan szakmában, ahol nincsenek kapcsolatban emberekkel, és egymást segítve zseniálisan megszervezik a munkájukat.Ennek ellenére egyetértek azzal a kijelentésével, hogy a nyelvtudás szintje nagy mértékben meghatározza, hogy milyen munkahelyen, és milyen beosztásban kaphatnak munkát. A hazai nyelvoktatás jobban is segíthetné a boldogulásukat, ha nemcsak a mindennapi, hanem a szakmai nyelvet is megismertetnék, legalább egy alapszintig.

  Válasz
 15. Horniák István

  Német ffokú nyelvvizsgám napján küldtek el egyedül Németországba műszaki tárgyalára. Vért izzadtam, de megcsináltam. Pár évvel később egy osztrák cégnél dolgoztam géptervezőként. 10 évvel később a konstrukciós osztály vezetője lettem a magyar leányvállalatnál. A munkanyelv német és az angol. A németek
  azt kérdezték honnan tudok ilyen jól németül. Mondam valamit a sváb nagymamámról, a tanulásról meg a gyakorlatról. A nagyi persze nem taníthatott németül az 50-es évek elején! Nem is merte. Kár! A németek persze tévedtek. Egyáltalán nem tudok olyan jól. A hétköznapi életben és a szakmában igen. Aztán nagy nagy hiányok. Sajnos mióta “nyugger” vagyok beszélgető partner híjján csak felejtek.
  Angolból is van egy keservesen összejött kb. középfokú vizsgám. A tanult angolt beszélő partnerekkel (kínai, koreai, török, stb.) még megértetem magam. A született angol anyanyelvüekkel = tragédia.
  Azt érzem, hogy a szakmai és általános tudásom sokkal magassabb mint a nyelvtudásom.

  Érdekesség: ausztriai munkára elvittem egy szakmailag nagyon jó fiatalabb kollégát. Németül csak azokat a szakszavakat tudta amelyek a tervezéshez kellettek (pl.: lemez, csavar, stb.). Soha nem járt német nyeltanfolyamra. Hat évvel később képes volt egyedül, németül megbeszélni műszaki kérdéseket .

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves István!

   Nem tévedtek a németek, ha azt mondták, jól tud németül, úgy is van.
   Ők a németek, nekik az anyanyelvük.
   Jól meg tudják ítélni.
   Szerintem.

 16. Imrene Hegedus.

  Én 64-éves vagyok,elég nehezen,tanulom,az angol nyelvet. Hallás, beszélgetés alapján,sokkal,jobban,megértem,az angol nyelvet,de azt is kell tudni,hogy ,magyarúl mit,jelent az!,
  jártam,Amerikában,iskolába,angol nyelvet tanúlni, ,vetítettek,rajzoltak,maximálisan, megmagyarázták.csak az volt a gondom,hogy,nemtudtam, az mit jelent magyarúl.spanyol volt az Angol nyelvtanár,nagyon,segített.bemutatkozást,utca,házszám,azt,megtanította velem.bomb, akkor,menekűljünk,gyorsan, azt,jelentette, bomba.,abba hagytam a tanulást,ott, egyedűl,utazás,hogy megtaláljam az iskolát,nekem,gond,volt,egyszer ,eltévedtem, másik,iskolánál,volt ,térképem,az alapján,segítettek, Amerikaiak.itt,nincs akivel,angolul,beszélgessek.így sokat felejtek.,ott ingyen,tanítottak!, Köszönöm,hogy elolvasta,a levelem! Elvira.

  Válasz
 17. Benke Éva

  Kedves Andràs!
  Anyukám 4o éve él Franciaországba pàr szó ragadt ràm az évek alatt de nem sok. Megvettem az Őn leckéjét ami nagyon hasznos de sok időm nem volt olvasgatni az az igazság. Júniusban kiköltöztem Nizzàba július óta dolgozom egy hotelban 3 nyelven van eligazítàs angol francia és romàn szédűltem hetekig olyam rosszúl voltam de hàrom hónap alatt megszoktam persze nem beszélek perfekt de mindennap egyre jobb. Vannak sírós napjaim mert a hotelba szetetnék hogy gyorsabban tanuljak hàt igen én is szeretném de mindenhez idő kell és türelem.
  Sok síkert kívànok és gratulàlok a nyelv lecke szuper. Üdv Benke Éva

  Válasz
 18. Balogh Zsigmondné

  Az angolt-valamikor Krisztus előtt-beszéltem,azonban mivel éveken át nem használtam,abszolút passzívvá vált az akkori tudásom.Most szeretném felfrissíteni.Olasz-Magyar-Média-Utazás&Turizmus szakos ,volt gimnáziumi tanárnő vagyok,aki az öregségi nyugdíjas szabad idejét -többek között-erre használja fel.Egyetemista éveim alatt,valamint azt követően 8 évig idegenvezető,tolmács voltam olasz és orosz nyelven,s bizton állítom,nagyon nagy élmény anyanyelviekkel kommunikálni.Soha nincs késő elkezdeni!

  Válasz
 19. FFriedel Józsefné

  Kedves Neményi Úr. én már csak idötöltésből foglalkozom nyelvekkel-Részemről munkavállalásról szó sem lehet koromnál fogva,Nem járok sehova.még itthon se,külfőldre meg lehetetlen.Viszont remek szórakozás és értelmes foglalkozás,Nagyon élveztem,Üdvőzlettel és köszönettel Ilona.

  Válasz
 20. Jeney Zoltán Paul

  Vannak szakmák amelyekhez rendkivül magas szakmai tudás szükséges , de nyelvtudás még szinte semmi. Ilyenek például a fogorvosi, gyakran az orvosi állások és zenészi állások. Zenekari zenész, zenetanár etc… mert a zene nemzetközi nyelve az olasz az orvosoké pedig a latin.
  (A határörök, a dunai hajozók és a posta nemzetközi nyelve a francia )
  A Karmesterek csak akkor karmesterek, ha sikerült vagy valakitöl ellesni, vagy saját kreativ tehetségükkel egy olyan saját jelrendszert feltalálni, amelyre a zenekar müvészei pontosan ugy játszanak ahogy azt ö elképzelte. Minél kevesebbet kell beszélni annál jobban fogja öt a zenekar becsülni.
  Ez a jelrendszer nemzetközi.
  üdv
  Jeney Zoltán

  Válasz
  1. Hegyi Jánosné

   Kedves András.
   Nęmetekhez szeretnék kimenni dolgozni ezért szeretnék kérni kezdõ nėmet nyelvleckéket.
   Köszönetzel Hegyi Mariann

 21. Illés Lászlóné

  Kedves Neményi Úr ! Nagyon szeretem az angol nyelv leckéit ahol a ki ejtés ott van. Sajnos én angolul nem tanultam, németül és oroszul nyolc évig az iskolában de 79 éves vagyok és most már szinte semmit pár szón kivűl nem tudok mivel nem gyakoroltam el is felejtettem. A sors úgy hozta, hogy a fiam kint él családostól Dániában és nyaranta én is ki megyek látógatóba de a repülő téren bizony vannak problémáim és segitségre szorulok. Ezért nagyon örültem az Ön nyelvleckéinek mert a kiejtéssel angolba problémáim vannak, sajnos öregen már nem tudom meg tanulni, hogy hogyan kell ejteni a szavakat, de az Ön leckéit mind ki másoltam a gépről és az alapvető dolgokat már meg tanultam.A gyermekei, unokáim szinte anyanyelvi szintem beszélik az angolt, angolból felsőfoku, németből középfoku nyelv vizsgájuk van. Várom mindig az Őn nyelv leckéit a fent említett formában.Nagyon jó igy és köszönöm. További jó munkát Illés Lászlóné.

  Válasz
 22. Kiss Gáborné

  Kedves András! Nyugdíjas vagyok, 50 év munkaviszony van mögöttem. A szakmámban az angolra szükség nem volt, így nyelvtanulással az időm nem töltöttem. Most a szomszédomban egy angol család él, és rendkívül felemelő érzés tölt el, amikor egy-egy mondatot eldadogva megértenek, sőt, lassan beszélve válaszolnak, hogy én is értsek valamit abból. amit ők mondanak.
  Ön nagyon sokat segít azzal, hogy az iskolai módszertől eltérően tanítja nekünk a nyelvet. Meggyőződésem, hogy az Ön módszere a jobb, hiszen a legproblémásabb dolgon segít, a helyes kiejtést is leírja.
  Várom mindig a nyelvleckéit, további jó munkát, jó egészséget kívánok: Kiss Gáborné

  Válasz
 23. Nyárádi József

  58 éves vagyok, ahhoz, új és jó munkahelyet találjak kellene egy idegen nyelvet beszélnem. egyenlőre a lustaságomat még nem sikerült legyőznöm. Hajrá, én!

  Válasz
 24. IRINA

  igaza van Andras nyelvtudas nelkul nemigazan lehet jolmegfizeto munkat kapni ,orulnek ha kuldene nehany lecket angolul tiszteletem Iris Irina

  Válasz
 25. Lada Il

  Építőmérnök vagyok. Főmérnökként dolgoztam. Bizony a szakmámat jobban tudom, mint a németet és az angolt. A nyelvtudás hiánya nagy baj nekem. Szakmában nem tudnék külföldön dolgozni. Elkezdtem el a németet. Nyugdíjasként szeretném a nyelvi hiányosságomat pótolni alap szintig, hogy a német szomszédommal legalább tudják beszélni.

  Tisztelettel: Ildikó

  Válasz
 26. Estók Endréné

  Kedves András. Én már elmúltam 72 éves,de nagyon szeretek utazni, azért kezdtem el angolt tanulni, hogy külföldön egy kicsit boldoguljak.Még nagyon sokat kell tanulnom ,de nyáron már egyszerű mondatokat tudtam mondani. Tisztelettel Ildikó

  Válasz
 27. Dezső Márton

  Kedves András ,utolag GRATULÁLÓK a fiadnak a jó eredményeért.Neked nagyon szépem köszönöm a sok leckét mit küldtél.Én külföldön diplomáztam sokat dolgoztam a közelí országokban.Oroszul,franciául,angolul és románul meg oldtam a problemákat ,nem tudtam csak a technikaí dolgokrol beszélní megfelelöen.(gépészetet végeztem).A maí fiataloknak nagyon jol kel ismerjék a nemzeti nyelveket hogy érvényesüljenek külföldön.Gratulálok a kitartó ,jó munkádhoz.Üdv.Marcí.

  Válasz
 28. Dr. Molitorisz Pál

  Tisztelt Tanár Úr!
  Mindenek előtt nagyon köszönöm a sok,praktikus nyelvtanulási leckét és tanácsot.
  Azt gondolom, az alapfokú nyelvismeret is jobb a semminél, ebből fejleszthető a tudás, bár benne van a félreértés veszélye is.
  Sokat segít, ha szereti a tanuló a nyelvet és a kultúrát.
  Nekem a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az anyanyelvi szinten beszélőket elég nagy szókincsem ellenére nem értem. Jól tudok kommunikálni azokkal, akik szintén csak tanulták az angolt.
  Talán ha mély vízbe kerülnék, néhány év alatt megoldódhatna ez a probléma.
  Tévedésnek tartom azt a közkeletű véleményt, hogy az angol “könnyű” nyelv.
  Tisztelettel és üdvözlettel:
  Dr. Molitorisz Pál

  Válasz
 29. Pappné Csepreghy Margit

  Kedves András ! Valóban nehéz ha nem megya nyelvtanulás, 4 éve járok ki dolgozni ,eddig Svájcba, jelenleg pedig Németo -ba.Mindkét helyen magyarul is beszéltek , most itt Németben beszélnek és segítenek a nyelv tanulásban. Sokat segít mert egyedül nagyon nehéz idős korban.A megrendelt segítségeknek is remélem hasznosak lesznek számomra.

  Tisztelettel Margó

  Válasz
 30. Szalóki Gábor

  Igen nagyon, de nagyon fontos a nyelvismeret, én lassan egy éve vagyok kint Németországban, csak egy párszót tudtam, de angolul elég jól megértetem magam, a német kollegák nagyon megértőek, napmint nap tanulum a németet, ma már angol -német kevert nyelven beszélünk :-D. Remélem egyszer jó leszek németbe is, ami könnyítené a komunikációt :-D.

  Válasz
 31. Finster Györgyné

  Kedves András!
  Nagyon szépen köszönöm az eddig elküldött leckéket. Külföldi munkát már nem szándékozom vállalni, mivel nyugdíjas vagyok.
  Nyaralás vagy egyéb külföldi ott lét miatt próbálkozom az idegen nyelv gyakorlásával.
  Köszönettel: Zsuzsanna

  Válasz
 32. Dr. med. Veress Balázs

  Kedves Nyelvmester!

  Én nem vagyok a célcsoportban, mert németül és angolul jól tudok (NSZK-ban érettségiztem és végeztem az orvosit, dolgoztam Németországban, Angliában, Amerikában), de élvezettel figyelem az Ön fejtegetéseit.
  Sok sikert!

  Üdvözlettel,
  dr. med. Veress Balázs

  Válasz
 33. Poós Károly

  Tisztelt Neményi úr !

  Véleményem szerint nem elég a nagy szakmai tudás, kell hozzá megfelelő nyelvismeret. A nyelv ismerete és folyamatos fejlesztése teszi megérhetővé, elfogadhatóvá szakmai tudásomat.
  Angol tudásom az Ön remek anyagait használva lassan bővül. Üzleti tárgyalásaim során tolmács segíti a beszélgetést. Viszont azt tapasztaltam, hogy ha megértek valamit és próbálok válaszolni -igaz nem mindig helyesen- , akkor a partner nagyon pozitívan igazol vissza. Ez tovább ösztönöz a folytatásra az Ön anyagainak használatára.
  Köszönöm !! Munkájához kívánok további sok sikert, öröm és egészséget.

  Üdvözlettel: Poós Károly

  Válasz
 34. Dr. Zsebesi Bertalan

  T. Neményi úr!
  A kérdése nem kérdés. Evidencia. De fordítsuk meg a helyzetet. Külföldi vállalkozó jön Mo-ra, semmi
  nyelvtudással. Ön szerint mi történik? Igen. Meg kell tanulnia magyarul, ha” életben” akar maradni.
  Tökéletesen megtanult, de a cégnél egy szót sem beszél senki németül. Szlovákiában voltam, előtte
  szorgalmasan gyakoroltam az Ön leckéit, legalább ne vegyenek palira. A gépiesen elmondott mondatokat
  megértették, de amikor bővebben visszakérdeztek, na akkor jött el a sötétség. Továbbra is tartom: alapos
  nyeltudásra csak megfelelő nyelvi környezetben lehet szert tenni, mert rá vagyok kényszerítve. A magam
  itthon végzett gyakorolgatás csak önámítás.

  Válasz
 35. Fábián Laszlone

  Tisztelt ! Nyelvmester! Szűk alapfokút szeretnék németül ,24 órás Házibeteg ápolás gondozás hoz !(nem kórházi szakáll!ashoz) Célzottan otthoni haztartasvezetes,gondozás,ápolás! Mit ajánl nekem?

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Szerintem a Bulldózer némettanfolyam 1. és 2. rész elsajátítása sokat segítene Önnek.
   Ha azt már tudja, utána tudok további ötleteket adni.

 36. Mezővári Erzsébet

  Kedves András.
  Én egy Nyugdíjas hölgy vagyok aki 60 évesen kezdtem el az angol nyelvet tanulni.A fiam Angliába ment dolgozni mint sok mindenki más. Ott megismerkedett egy Lengyel lánnyal akit feleségül is vett . Ha szeretnék minimális szinten akár csak annyira hogy megértessem magam a menyemmel kénytelen vagyok kicsit tanulni az Angolt.Jártam 3 szor iskolába is.Megvettem az Ön Bulldózer könyvének első részét.
  Nagyon tetszik de idő kell hogy az agyamba be épüljön. Sok szót ismerek de nehezen megy hogy azt mondatokba foglaljam. Az Ön könyvét most kezdtem el és végig fogom csinálni és NEM ADOM FEL!!!
  Köszönöm a sok információt amit kapok Öntól.Tisztelettel Erzsébet.

  Válasz
 37. Gálos Istvánné

  Kedves András!
  Sajnos én magam egyedül tanulom az angolt és nem sok sikerrel de amit tudok azt merem használni!Én is csak takarítónőként tudnék elhelyezkedni amúgy fodrász a szakmám!15 évvel ezelőtt Hollandiában a holland nyelvet nem tudtam megtanulni pedig végleg kitelepültem volna!Köszönöm a segítségét és jó egészséget kívánok!

  Válasz
 38. István

  Kedves András!
  Engedje meg, hogy a hozzászólásomat egy erdélyi, (Ceausescu korabeli) viccel kezdjem:
  A 82 éves székely Pista bácsi Latin nyelvtanfolyamra akar beiratkozni. Az ügyintéző megklepetve kérdi tőle:
  – Dehát Pista bácsi minek magának 82 évesen megtanulni a latint?
  Pista bácsi válasza: Tudja hölgyem, ha majd felkerülök a mennybe hát szót tudjak érteni az angyalokkal.
  -Na de Pista bácsi hátha a pokolba kerül?
  -Az sem baj, Románul már tudok annyira, hogy ott is elboldogulok valahogy.

  Régi mondás, de igaz: Ahány nyelvet beszélsz annyi ember vagy.
  Így csak bátorítani tudok mindenkit, hogy nyelveket tanuljon, nem azért hogy itt hagyja hazáját,és a legértékesebb ” aranyat” a szürke állományát más országok gazadagodására fordítsa,hanem mert az okos ember meg tudja tanulni mások nyelvét, míg a buta saját nemzeti gőgjében ellustulva képtelen erre. Én 54 évesen nem gondolok arra, hogy külföldi munkát vállaljak, de jól esik ha tudok annyit egy nép nyelvén, hogy mondjuk útba igazítsam őket ha keresnek valamit.
  További sok sikert mindenkinek: István

  Válasz
 39. Maresné Ili

  Kedves András!
  Valóban szerényebb a nyelvtudásom, mint a szaktudásom. Én már nem keresek munkát, mivel nyugdíjas tanár vagyok. Míg a gyermekem kicsi volt a férjem angolul beszélt vele ( meg is lett az eredménye , az iskolában is könnyebb dolga volt és az első adandó alkalommal megcsinálta a felsőfokú nyelvvizsgát) így ha nem is sok, de ragadt rám is. Most inkább a nyaralások során szükséges legalapvetőbb dolgok ismerete miatt próbálom ezt kiegészíteni. Meglepően tapasztaltam a nyáron Görögországban, hogy még az idősebb takarítónénik is kiválóan beszéltek angolul. És teljesen egyetértek az előttem hozzászóló Istvánnal ” hogy jólesik , ha tudok annyit egy nép nyelvén…………..”
  Üdvözlettel: Maresné

  Válasz
 40. Szabo Mihalyne

  Tisztelt Andras En mar 5eve elek kulfoldon nekem apolono a szakmam. Mivel en ugy jottem ki kulfoldre hogy abszolut nem beszeltem a nyelvet. En mar kozel vagyok a nyugdij korhatarhoz nehezen tanulom a nyelvet sajnos amit megtanulok nem hasznalom es ujra elfelejtem. Az en szakmamhoz nagyon jo nyelvtudas kellene igy eselyem sincs a szakmamba dolgozni. Sokszor szegyellem hogy csak nehezen tudom magam megertetni. Aki azt mondja hogy nyelvtudas nelkul lehet boldogulni kulfoldon az nem mond igazat mert mindenhez kell nyelvtudas, ha csak barmilyen kis elintezni valo van nem boldogul egyedul es kiszolgaltatott leszel es az nagyon nem jo, erre nagyon keves ember tud elviselni. En most is tanulpk sajnos keves eredmennyel. Mar nagyon sok dolgot kiprobaltam de nagy attorest meg nem talaltam meg. De nem adom fel mert nagy szuksegem lenne a nyelvtudasra.

  Válasz
 41. Németi György

  A megkereséssel tévedtek! Én csak frissíteni akarom a meglévőt! Legtöbb hiányom a szóismeretben és esetenként a szó értésben van.

  Válasz
 42. Mócsa Magdolna

  Kedves András ! Sajnos az én nyelvtudásom nem közeliti meg a szaktudásomat.

  Válasz
 43. Márta

  Kedves András! Nagyra értékelem segitségét és köszönöm a lehetöséget ..Sajnos igen,úgy érzem jóval az angol nyelvtudásom a szakmai tudásom alatt van,másképpen már kitudja hol lennék a nagyvilágban. Fogszakorvosként IELTS 7,5 vizsgát kérnek. Mostmár 56 évesen nemis eröltetem…Most éppen intenziv nyelvtanfolyamra járok,de csak hobiból..Kár hogy ezek a nyelvtanfolyamok a nyelvtant eröltetik és nem a beszédkészséget …Sok sikert kivánok mindenkinek a nyekvtanuláshoz. Andrásnak kitartást és köszönet oktatásunkért. Tisztelettel Márta

  Válasz
 44. Raus Tibor

  Tisztelt András !
  Ahogyan már korábban írtam 2 éve élek Németországban nem vagyok nyugdíjas de még közel sem vagyok hozzá szerencsére .(sok nyugdíjas hozzászólást olvastam) . Természeteren én is úgy gondolom minél jobban beszél valaki annál több pénzt tud keresni , jobb munkát tud vállalni külföldön. A jelenlegi munkám nagy szaktudást igényel de nem ez az én szakmám és nem is szeretem annyira csak viszonylag jól elsajátítottam így megbecsülnek , kevés nyelvtudásom (ami lassan nővekszik) ellenére.

  Válasz
 45. Udvari Antal

  T. Neményi úr!! Sajnos az én nyelvtudásom nem közeliti meg a szaktudásomat.
  56 éve vagyok. 5 éve élek Németországban nem vagyok nyugdíjas ,Nagyon nehezen fog az agyam
  Válasz ↓

  Válasz
 46. Hornek Ildiko

  Kedves Andras!
  Egyetertek az Ön velemenyevel. Koszonom, hogy megkerdezte a velemenyemet. :-)
  Az en nyelvtudasom is rosszabb, mint a szaktudasom, hiaba van tobb diplomam, mar nem vagnek neki a kulfoldi eletnek.
  Kulonosen a nyelvtani kivetelek, ill. a magyartol teljesen eltero nyelvtani logika, igekidok megtanulasa, a hallas utani tanulas nehezsegei (maskent mondjuk, mint irjuk a szavakat) jelent problemat.
  Meggyozodesem, hogy a hazai felnott nyelvoktatas meg nem tudott a valos igenyekhez alkalmazkodni. A felnott, v. kozepkoruaknak, senioroknak mar eleve mas a motivaciojuk, fontosabb a kommunimacio, a mindennapi gondok megoldasa, de a beszedtemaik is masok, mint pl. 10 vagy 20 evesen. Ezt nem koveti a felnottoktatas, a felnott nyelvkonyvek konyvek olvasmanyainak a tobbsege meg magyarul se izgalmas. En pl.nem szeretnem megismerni egy irastudatlan tengerentuli, totalisan ismeretlen afroamerikai repper zenei palyafutasat, es hogy mekkora karriert futott be, pedig 10 -ig sem tudott elszamolni soha. Az sem erdekel, hogy mikent lehet gumikotellel leugrani 200 meter melybe valami vilagvegi hidrol, es meg sorolhatnam mindazokat az olvasmanyokat, amelyek miatt – sok evi tanulas utan mar – az utobbi idoben utalattal vettem az angolkonyvemet a kezembe.
  Mindezek mellett ex. pedagoguskent megallapitottam, hogy pl. Londonban a 4 csillagos szallodakban a mosolygos, szerecsen recepcios pocsekul beszelt angolul, a kiejtese kozelitett a leirthoz, a nyelvtanban kb. 3 igeidot -jelen, mult, jovot – hasznalt. A kicsit szofisztikaltabb, gyengebb B1-es nyelvtani szintu mondatszerkezetekre csak egy zavart vigyorgassal es fejrazassal tudott valaszolni, jelezve, hogy nem erti. Raadasul masokkal igy is remekul szot ertett, mert anyanyelvi angol nem is dolgozott a hotelben, a vendegek is kulfoldiek voltak.
  Meggyozodesem, hogy a nyelvvizsgakon nem a kivetelekkel torteno elbuktatasra kellene fokuszani, hanem a koznapi kommunikaciora, mert legtobbszor arra van szukseg. Abban is biztos vagyok, hogy a nyelvvizsga is egy penzszivattyu, sok helyen a nyelvtanitas is az. Nem az a cel, hogy a hallgato sikeres vizsgat tegyen vagy jol beszeljen, hanem, hogy minel tovabb jarjon angolra, es csak fizetgesse a nyelvvizsgak dijait, potdijait.
  Remeljuk, hogy nem leszek egyedul ezzel a velemennyel, es majd egyszer, nem egy messzi-messzi galaxisban meg fog valaki megprobalni ezek figyelembevetelevel a felnottkepzesbe erdemben, es megfizetheto aron beszallni. (Pl. Ön).
  Koszonom a lehetoseget. 😊

  Válasz
  1. Sarolta Boda

   Van egy otletem, sokan hazalatogatok ottle’tu”nk alatt szivesen elto”lthetnenk egy ket orat hetente hogy beszelgessu”nk Babyboomerekkel, pl a Kultura hazaban rendszeresen megrendezett ku”lfoldi magyarok clubjaban.
   Akkor lehetne szemelyesen informacoit is cserelni, ismerkedni..
   Tartsunk o”size Babyboomerek.(Ratko koszakban szu”lettu”nk) En 30 eve Angol nyelvteruleten elek, es az egy ket honap alatt mindig belefere egy is erdekes emberekkel talalkozas, beszelgete’s.

   Ha vissza koltozom, akkor szeretnek ilyen clubbokat alaitani, es csoportosan tanitani a hasonlo koru honfitarsaimat.

   Tisztelettel, Sarolta Boda

 47. Csonka Tibor

  Tisztelt Nemenyi Ur, nekem mar nem az alapfoku nyelvleckere van szuksegem.En mar rendelkeztem nyelvismerettel amikor kulfoldre kikerultem.65-eves vagyok mar regen tisztaban vagyok vele,hogy menyi mindent nemtudok meg nemetul. Vegul is a celom aperfekt nyelvismeret, talan megsikerul. A nyelvismeret nelkul kulfoldon dolgozoknak akollegak segitenek,es egy ido utan mar onnaloan is bolgogulnak. A szamai n yelvet anyelvtudassal rendelkezoknek is kulfoldon kell megtanulni.
  Tisztelettel Csonka Tibor

  Válasz
 48. Sármány Györgyi

  Kedves András! Hozzászólásom, abszolút udvarias természetű. Sok-sok évvel ezelőtt beszélgettem , szerényen szólva angolul és nem vesztem el ha Németországban jártam Ha ne mondjam, hogy tudtam beszélni, inkább azt, hogy meg tudtam értetni magam. Most viszont azért áldozok egy kis pénzt és több időt a nyelvekre mert nem szeretném, ha szellemileg leépülnék és az is örömmel tölt el, ha felfedezem, hogy felfrissül a tudásom. Összegezve, már nem szintekre, hanem mondatokra épiteks örülök, hogy Önt megtaláltam az interneten. Üdvözlettel: Sármány Györgyi.

  Válasz
 49. Bakai József

  Kedves Neményi úr!
  Az én 45 éves szakmai tudásom nyomába sem léphet a német tudásom!
  Az én véleményem az idegen nyelv megtanulása anyanyelvi szinten csak az adott országban lehetséges.
  Ha valaki külföldön akar munkát vállalni az tanulja meg a foglalkozásához kapcsolódó nyelvezetet. Ezzel
  szerintem már érdemes kimenni még akkor is ha alacsonyabb beosztást kap az ember, mert a tanulópénzt
  úgyis meg kell fizetni és ez kint hatékonyabb. Saját tapasztalatom, itthon német szakemberrel dolgozva
  délutánra aprócska beszélgetésre is futotta ezzel a kevés nyelvismerettel is.

  Tisztelettel: Bakai József.

  Válasz
 50. Sós Gábor

  Kedves András !
  Sajnos én a halogatás taktikáját alkalmazom, a nyelvtudásom persze ettől cseppet sem fejlődik. Az angol tananyag első kötetét már elolvastam, és a másodikat is elkezdtem, de egy ideje valamiért csak messziről
  nézem… A tanulást folyamatosan és szorgalmasan, legalább napi fél-egy órában kellene tenni, ahogyan Ön is ajánlotta. Ha megáll közben az ember, főleg hónapokra, akkor szinte elölről kell kezdeni mindent. Ez olyan mint a menetelés egy cél felé. Ha lassan is haladsz, előbb-utóbb eléred. Ha megállsz, nem érsz oda soha.

  Tisztelettel: Sós Gábor

  Válasz
 51. Bagi Zsolt

  Tisztelt András ! Mégis kipróbálnám módszerét egy konyhanyelv szintre szeretnék minél hamarabb eljutni,ebben kérném segítségét ,a halogatások miatt lemaradtam az akciós tananyagokról előre is köszönöm / német /

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Zsolt!

   Küldjön egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak ( info kukac nyelvmester pont hu).

  2. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Zsolt!

   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

 52. Mária

  Kedves András!
  Nagyon szépen köszönöm a leckéket, amit eddig megkaptam.
  Munkát már nem vállalok, mivel nyugdíjas vagyok.
  Most nyílt meg előttem egy kicsit a lehetőség, hogy utazzak, ezért küldtem el email címem.

  Tisztelettel: Mária

  Válasz
 53. Korim Edit

  Kedves András!
  Szorgalmasan tanulom az Ön által kidolgozott leckéket, nagyon szeretek így az angollal foglalkozni.
  Nyáron voltunk Horvátországban ill Boszniában. Szépen megtanultam , hogyan rendeljek ételt, italt, hogyan kérdezzem meg mi mennyibe kerül stb , stb. Az első este elmentünk szórakozni, jött a pincér, rendeltem angolul. A hölgy lesápadt és fogalma sem volt mit mondok. Elmondtam magyarul, úgy sem értette. Ez utunk folyamán többször fordult elő, mint az, hogy megértették az angol szöveget. Maradt a jól bevált mutogatás, rajzolgatás , írogatás. Külföldre már nem fogok menni munkát vállalni, de ha mennék, nyilván csakis az adott ország nyelvét kellene beszélnem. Szerintem egy alapfok mindenképpen kell és ott csiszolódik a tudás.
  Egyébként nagyon érdekes ez a nyelvtanulás. Dubrovnikban egy Dali kiállításon a hölgy, akinél a jegyeket kellet vásárolni, nagyon tudott angolul. Mondtam is neki, hogy lassabban beszéljen mert nem értem. DE, olyan dolgok jöttek elő az agyamból a “beszélgetés” közben, hogy én is meglepődtem. Saját magamtól kérdeztem, hogy – hát ezt meg honnan jött, csak úgy értettem és válaszolni is tudtam. Azt hiszem az Ön módszere valóban nagyon hatékony. További sikereket kívánok Önnek és csapatának. Üdvözlettel.

  Válasz
 54. Prokai Elisabeta

  Kedves András!
  Én már lassan 3 éve élek Németországban de sajnos már az elejétől fogva rosszul tanultam a németet és még mindig vele küszködöm. Szükségem van a nyelvtudásra, mert Kórházban dolgozom. Fogalmam sincs mi tévő legyek hol és mit is kezdjek tanulni, hol interneten nézegetem, hol a könyveket és teljes zűrzavar van most a fejembe. Én most legszívesebben elölről kezdeném az egészet .
  Megrendeltem az ön anyagát is de Németországban még nem kaptam meg .
  Üdvözlettel Prokai Elisabeta

  Válasz
 55. Iváncsics Zoltánné

  Tisztel Tanár Úr!Nekem is a nyelvtudásom szerényebb mint a szakmai tudásom.Igaz én most oktoberben lettem 67 éves.A nyelvet nem azért tanulom,hogy kint vállaljak munkát.A lányom él Németországban oda ment férjhez.Érdekel is a nyelv de ha náluk vagyok kicsit könnyebb lenne a nászasszonyommal szót érteni.Ugy érzem sokat tanultam próbálom használni is amennyire tudom.A gondom az,hogy nem jut eszembe sokszor mit is kéne mondanom.A szöveget a beszédet is nehezen értem.Gratulálok a sikereihez és talán majd bennem is megmarad valami abbol amit tanultam. Tisztelettel:Iváncsics Zoltánné Dusnok.

  Válasz
 56. Kovács Jánosné

  Az Ön módszerét jónak tartom , természetesen ajánlásait – rendszeres tanulás – is figyelembe véve.
  Ha a rendszeresség megszakad, kezdhetjük az elejétől(de sebaj, legalább gyakorolunk!)
  Nekem a csoportos tanulás eredményesebb – kell a folyamatos kontroll és számonkérés. Erre a módszerre is alkalmasnak találom tankönyveit. Köszönöm a folyamatos oktatást!

  Válasz
 57. Rita

  Kedves Andrása! Igen , a nyelvtudásom messze elmarad a szakmaitól! Lett volna külföldi munka lehetőségem, amit a nyelvismeret hiánya miatt nem tudtam elvállalni. Szakmai cikkeket olvastam angolul, de a kiejtéssel nagy bajaim vannak. 1 évvel a nyugdíj előtt újra kezdtem a tanulást duolingo, az Ön által küldött anyagok, és heti 2 óra magántanár. Sokszor elkeseredem, mivel én ugyan kinyekergem, amit akarok, megértik, de a választ sajnos sokszor nem értem. Nagyon passzív a tudásom. Jól jön a bíztatás.
  Már nem célom a nyelvvizsga, de agymunkának kell a tanulás. Sajnos a napi munka után nehezen szánom rá magam a tanulásra. De minden egyes új megtanult szó jól jön. Azt gondolom, mi Ratkó gyerekek vagyunk az utolsó “nyelvtelen generáció”, a gyerekeink már legalább 2 idegen nyevet beszélnek.
  Mindig örülök, ha jön lecke, szívesen átolvasom. Köszönöm!
  Egy örökké alapfokon maradó öreglány

  Válasz
 58. Sántha László

  Tisztelt Neményi Úr! Már elmúltam 61 éves.Bátran mondhatom,hogy a szaktudásom lényegesen jobb,mint a nyelvtudásom.Már nem szerepel a terveim között a külföldi munkavállalás.Most érkezett el az ideje az utazásoknak.Mondhatnám most kerül rá pénz.Azt gondoltam,szükség van minimális nyelvismeretre. Az Ön segítségével angolul kezdtem tanulni.Nem egyszerű feladat,de optimista vagyok.
  Hiszem,hogy egyszer eljutok olyan szintre amikor már nem tudnak eladni egy külföldi nyaralás alatt.
  Köszönöm a rendszeres nyelvleckéket!
  Üdvözlettel: Sántha László

  Válasz
 59. Bajusz Viktor

  Tisztelt Neményi Úr. Nyelvtudás nélkül elég nehéz boldogulni,de folyamatos tanulással az ember már boldogul. Köszönöm a buldózer programot,sokat segít. Üdv: Viktor

  Válasz
 60. Papp Gyula

  Való igaz, hogy a nyelv ismerete nélkül, az ember nem tud boldogulni a területen.
  Attól is függ: mit dolgozik az ember? Nyugdíjas vagyok. Az én életemből kimaradt a nyelv tanulás.
  A fiataloknak, de még a középkorúaknak is azt tanácsolom tanuljanak nyelveket. ü. pgy.

  Válasz
 61. Sándor István

  Fogorvosi egyetemet végeztem.Van egy angol B1 szintü sikeres vizsgám,pár éve de gyakorlat hiányában felejtettem az akkori tudásból. Ami emlékeztet azok csak az angol nyelvü számitógépes játékok.

  Válasz
 62. Oros Károly

  Tisztelt András!
  Én elősször 1985-86-os tanévben tanultam egy helyileg szervezett nyelv iskolában Angolt. Különböző okok miatt az egy év után abba hagytam. Volt még néhány fellángolásom, ami két-három hónapig tartott alkalmanként. Azután hosszú ideig semmi. Majd 2013 Márciusában az idősebbik lányom bejelentette, hogy a férjével eggyütt mennek Angliába dolgozni. Ekkor döbbentem rá, hogy komolyabban kellett volna vennem a nyelvtanúlást. 2013 Decemberében újabb epizód döbbentett rá, hogy nagyon elhanyagoltam a nyelvtanúlást. A fiatalabb lányom is bejelentette, hogy ő is repül Angliába. Ekkor végleg rádöbbentem, hogy 1986-ban nagyon rossz döntést hoztam azzal, hogy abba hagytam az angol tanulást. Most megint előtérbe került az angol tanúlás, mivel ez év Szeptemberében kint jártam náluk, és bejelentették, hogy ők nem szándékoznak visszajönni Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy nekem kell sűrűbben kimennem angliába ha látni akarom őket és két gyönyörű unokámat. Szóval nekem ezért kell komolyabban vennem a nyelvtanúlást.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Károly!

   Utólag könnyű okosnak lenni.
   Ezzel együtt mindenkinek csak javasolni tudom, hogy tanuljon meg angolul,
   és ha Európában akar élni, akkor németül is.
   Sajnos, nagyon kevés ember beszél 25 éves korában két idegen nyelvet legalább középfokon, pedig kellene.

 63. Kovács Ernő

  Kedves Neményi András!
  Úgy gondolom, hogy a munkavégzéshez szükséges nyelvismereti felvetései pontosak.
  Ami engem illet, szakmai ismereteimhez szükséges angol nyelvismeretem nem elégséges. Mivel nyugdíjas vagyok nem ezért foglalkozom az angollal. Azt remélem, hogy sokat segít abban, hogy memória szintem ne csökkenjen.Tisztelettel: Kovács Ernő.

  Válasz
 64. Csapó Györgyné

  Tisztelt András!
  Én 63 Éves nyugdíjas vagyok, már nem kívánok külföldön munkát vállalni.
  A kisfiam viszont Skóciában él és dolgozik, jelenleg egy nagy üzletben egyedül
  magyarként, a skót munkatársai mellett. Amikor kiment mosogatóként kezdett
  dolgozni, az, hogy tovább tudott lépni azt a nyelvtudásának fejlesztésével érte el.
  Tanácsoltam neki, amikor kiment, hogy keressen skót közösséget, ahol el tudja
  sajátítani a nyelvhasználatukat, és rákényszerül a beszélgetésekre. Az Űdvhadsereg
  helyi szervezetében vállalt önkéntes munkát, ami sokat segített a kommunikációjának
  fejlesztésében.
  Sok esetben a külföldön élő magyarok, csak egymás társaságát keresik, ami nem
  segíti a nyelvtanulást.
  Nekem a külföldi utazások során sokat segítettek az alapvető nyelvleckék, amiket küldött
  és továbbra is várom a hasznos tanácsait.

  Válasz
 65. Albertné Szilágyi Katalin

  Kedves András!
  Az e-mail címem már megvan Önöknél. Egyszer visszautasítottam a segítséget. Változott a helyzet. Nyáron, látogatásra, Németországba utazom. MÉGIS SZERETNÉM megkapni a kezdő csomagot. A leckék, melyeket legelőször küldött, nekem mennek. Utca, bank, vásárlás nem gond. Családban leszek, kirándulni fogunk, többfelé. Azt hiszem, a haladóra ebben az esetben nincs szükségem.
  Üdvözlöm, jó egészséget kívánok! Albertné Szilágyi Katalin

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Katalin,

   Írja meg a címét és telefonszámát az ügyfélszolgálatnak.

 66. Barna Piroska

  Üdvözlöm András,
  Az Önök adta tanulási lehetőség, hihetetlenül jól összeválogatott témákból áll.
  Én 4 éve dolgozom Ausztriában, magamtól tanultam a nyelvet, környeztem visszaigazolása szerint elég jól beszélem a németet, természetesen bőven van még tanulni való!
  A külföldi munkához nyelvtudás nélkül, óriási szerencse kell, és ott vannak azok az esetek, mikor nem tudjuk milyen szerződést írunk alá, a nyelv hiánya nélkül. Úgy gondolom beszédtudás nélkül lehet dolgozni, de kevesebb eséllyel indulunk.
  Minden jót a továbbiakhoz Barna Piroska.

  Válasz
 67. Szűcs Józsefné

  Kedves András!Nyugdíjas tanárként ,hasznos időtöltés és agyam karbantartása miatt kezdtem bele az angol tanulásába.Nem tervezek külföldi munkát,de külföldre utazva esetleg jól hasznosíthatom,amit az Ön könyvei segítségével megtanultam.örömmel nyugtáztam,hogy 6. osztályos unokámnak segíteni tudok iskolai angol tanulásában.Már ezért is megérte ,hogy három éve belekezdtem Üdvözlettel:Teréz

  Válasz
 68. Dr.Tell Vilmosné

  Német és orosz nyelvből van felső, angolból középfokú vizsgám. Fiatalon, míg mehettem volna, nem
  kaptam útlevelet. Most az olasz nyelvet kedvtelésből tanulom. Nagyon köszönöm a nekem küldött olasz leckéket, a könyv is rendkívül jó. Üdvözlettel: Zita

  Válasz
 69. Molnár Józsefné

  Tisztelt Neményi Úr!
  A német nyelvet az Ön útmutatása szerint próbálom felfrissíteni, fontosnak tartom, hogy nyugdíjasként is tanuljon az ember, nagyon jó és hasznos agytorna. Örülök, ha Németo-ban élő rokonaimmal valamennyire szót tudok érteni. Nem utolsó sorban az unokáimmal is gyakorolok, persze sokszor kijavítanak, de ez nagyon jó és jókat derülünk. pld. mint az iskolában, “felelnem kell” a Buldózer könyv anyagából és azt tapasztalom, hogy így játékosan remekül megy a tanulás. Amikor csak tehetem egyéb német nyelvű tankönyveket is olvasok. Mindenkinek ajánlom ezt a módszert.
  Üdvözlettel: Anna

  Válasz
 70. Knap Jánosné Ilona

  Valóban másképpen kell a külömböző szakmákhoz a nyelvet tudni, és főként azért is fontos minimum az alap szint, hogy ha külföldre megy az ember ” el ne adják”. Így szokták mondani. Én magánszorgalomból tanulom az angolt. Nyugdíjasként még dolgozok, a munkámjoz nem kell, de mindíg érdekeltek az idegen nyelvek.

  Válasz
 71. Tamás Kornél

  Kedves András!
  Még az “orosz érában ” szereztem diplomát, így az volt szükséges a diploma megszerzéséhez. Természetesen a több, mint 35 év után szinte semmit nem tudok oroszul… Angolul is tanultam, de a régi stílusú nyelvoktatás nem igazán jött be. Igeidők, szabályok, kivételek, sok minden még a mai napig megvan, s ha kitöltök egy nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam tesztjét, még mindig kijön a középfokú készültség. Csak egy a probléma, a beszélt nyelvet nem igazán értem meg, s ha valaki anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, arról meg épp’ hogy csak tudom, hogy angolul beszél.
  Még egy probléma. Kerültem olyan helyzetbe is, hogy angolul kellett beszélni olyan környezetben, ahol valaki angolul és magyarul is profi volt. A beszélgetés közben, de a végén kifejezetten pukkadozott a röhögéstől, hogy miket beszéltem: Ha ezt így ejtjük az szlengben ezt jelenti, az meg helyesen ez, meg az. Hát, valójában mondtam kínosakat. A történet nem erősítette azt, hogy megszólaljak angolul.

  A munkámhoz egyáltalán nem szükséges a nyelvhasználat, és a fiatal kollégáim többségénél a diploma megszerzésénél is akadályt jelent. Nagy nehezen kikínlódják, aztán az egészet el is felejtik. Lehet, hogy jobb is, különben kiürülne az ország. Persze a nyelv az érték, és ha másért nem azért célszerű szinten tartani, hogy külföldön tudjak szállást foglalni, vagy segítséget kérni.
  Az Ön által küldött anyagok, és a javasolt technika erre kíválóan alkalmas. Köszönettel:

  Válasz
  1. Ica

   Kedves András ! Nagyon köszönöm az eddig elküldött leckeket megtanultam. Sokat segített . Mivel mar nyugdíjas vagyok, úgy nem beszélek mint a fiatalok, a konyha nyelv ig szeretnek eljutni

 72. David

  Angol nyelvleckeket szeretnek nem nemetet hiaba iratkozok le a nemetrol ha angol nyelvlecket akarok kerni azt irja hogy egyszer mar foliratkozott mi a megoldas ?

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

 73. Meggyes Lajos

  Kedves András!
  Tájékoztatom, hogy márciusban betöltöm 69. évemet. Ezúton is köszönöm azokat a német nyelvleckéket, amelyeket Önöktől kaptam, így bővíthettem német tudásomat. Célom ezt a tudást szinten tartani, és még egyszer eljutni Münchenbe, ahol már jártam és nagyon jól éreztem magam. Az ember könnyen felejt, ezért egy nyugdíjasoknak testhezálló, szinten tartó német tanfolyamon Pécsett szívesen részt vennék.

  Válasz
 74. Kiss Nándor

  Kedves András!
  Először is megköszönöm azokat a német anyagokat amiket e-mail-ben kaptam!Sajnos azok közé tartozom akik kénytelenek voltak megtapasztalni az elmúlt rendszer nyelvoktatással egyáltalán az oktatással kapcsolatos gyengeségeit.A háború előtt nem volt jellemző,hogy diplomások az anyanyelvükön kívül más nyelvet legalább németet ne tudtak volna.Velünk ez sajnos megtörtént.Bár az én esetem speciális abban a tekintetben,hogy először szakmát tanultam és esti tagozaton végeztem a gimnáziumot ezért hat éven keresztül nyelvet egyáltalán nem tanultam és a főiskolára bekerülve kínlódást jelentett hogy még két évig nyüstöltek az orosz tanulással amivel nem mentünk semmire.De nem csak a föiskolai vagy egyetemi szint érdekes ebben a tekintetben mert én gipszmintakészítő szakmát tanultam és ha a szakképző iskola három évében intenzív német oktatásban részesültem volna Meissen-ben folytathattam volna a tanulmányaimat és tehettem volna szakérettségit.Az ott tett érettségivel valamelyik német porcelángyárban elhelyezkedve egy lakásra valót megkereshettem volna.
  Határozottan az a meggyőződésem,hogy nagy hangsúlyt kell helyezni a nyelvtanításra már az ovodás korban angol német francia spanyol nyelvű óvodákban,hogy az általános iskolát már a nyelvtudás alapjaival kezdhesse meg a diák és ott arra építve írni olvasni meg lehet tanítani.Az általános iskola nyolc éve alatt egy középfokú nyelvvizsga szintjére fejleszthető a nyelvismeret amivel aztán bárhol az adott nyelvterületen el tud helyezkedni.
  Tisztelettel! Kiss Nándor

  Válasz
 75. Szabó Eszter

  A szaktudásom, sajnos, mindegyik idegen nyelvű tudásomnál jobb. Szakmai angol nyelvtanfolyamokon is részt vettem, ezeken valóban sokat tanultam, de valójában rengeteg szakirodalmat kellene olvasnom ahhoz, hogy a szaktudásomnak megfelelő legyen a nyelvtudásom. Nem véletlen, hogy a szakmámat – amelyek nálunk közalkalmazotti munkakörök – külföldön ottani állampolgársághoz kötik az álláshirdetésekben. Voltam szakmai úton Svájcban, megértettem nagyjából mindent németül, sőt, tárgyalni is tudtam a szakemberekkel, de ehhez előre sokat kellett készülnöm. Mi szakmailag is “fényévekre” vagyunk ezektől az országoktól. A legalacsonyabb munkakörben pedig azért nem állnám meg a helyem, mert a jobb helyeken azokat automatákkal vagy robotokkal váltják ki. Egyelőre annak is örülnöm kell, ha kiigazodok az angol, német és orosz elektronikus katalógusokban, adatbázisokban és legalább az olvasás szintjén nyomon tudom követni az újdonságokat. Mosogatni nyilván tudnék, ahhoz tényleg elég a konyhanyelv, Svédországban tapasztalhattam. Egyébként felsőfokú nyelvtudás kell az én szakmámban, ráadásul egy nyelv tudása messze kevés pl. Németországban, Franciaországban vagy Svájcban (ez utóbbiban angol, német és Schwützerdütsch – svájci német – kell, ami majdnem olyan, mint egy külön nyelv).

  Válasz
 76. Tóth Éva

  Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a leckéket, amit eddig megkaptam. Nagyon jól összeállított anyag, amit már apránként tanulgatok. Munkát már nem vállalok, mivel nyugdíjazásomhoz pár év hiányzik , ( remélem nem emelik fel a nyugdíj korhatárt addig).

  Válasz
 77. Nagy Zsuzsanna

  Én 50 éves hölgy vagyok. Mikor 30 évesen Sopronba kerültem a családommal, akkor kezdtem el németül tanulni,és az évek folyamán mindig picit tanultam hozzá. A1-es német nyelvtudásom van. A szakmám Pék.Úgy gondolom és érzem,hogy a szakmámat jobban tudom mint ahogyan beszélem a nyelvet.Mindig szerettem volna kimenni dolgozni a szakmámba ezzel a nyelvtudással.Gondoltam,és már tapasztaltam ha kint vagyok, sokkal jobban sikerül tanulnom tovább a nyelvet. De eddig még nem volt szerencsém ilyen nyelvtudással kimenni dolgozni. Mindig olvasom, hallom hogy embereknek milyen szerencséjük van,hogy nulla nyelvtudással sikerül kint dolgozniuk. Nekem pedig nem jött össze.

  Válasz
 78. Nagy Zsuzsanna

  Egy valamit kifelejtettem az írásomból. Hiába kerestem eddig a Pék szakmámmal kapcsolatos német nyelv anyagot,eddig még sehol nem találtam szakmai pék nyelvezetet.Tanfolyam lenne, csak iszonyatosan sokba kerül,magántanárnál.Nagyon megköszönném ha esetleg ebben tudna nekem segíteni kedves Neményi Úr.

  Válasz
 79. Blész Jánosné

  Kedves András!
  Részt vettem egy angol tanfolyamon, amit a munkahelyem kezdeményezett és fizetett. Ez 4 hónapig tartott, heti 2×2 órában. Sok minden maradt belőle, de csak inkább a szavak. Abból amit ön küldött viszont több marad meg.Csak az a baj, hogy nehéz egyedül gyakorolni. Igaz én már nem akarok külföldön dolgozni, mert 3 hónap múlva nyugdíjba megyek, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem foglalkozom tovább a nyelvtanulással, de csak mint magánember, mert nincs rá anyagi lehetőségem. Az ön által összeállított anyag nekem nagyon tetszik, mert fonetikusan is megjelenik, így jóval könnyebb a tanulás.A nyelvtani résszel döcögős a haladás, de azért sem adom fel. Köszönöm az öntől kapott leírt segítséget. Külön ezeknek a leckéknek létesítettem egy füzetet, amibe még le is írom, nem csak olvasom.

  2017.11.20. Köszönettel és tisztelettel: Blész Jánosné: Saci.

  Válasz
 80. Pap Zoltán

  Jó napot kívánok! Igen az a legjobb ha valaki perfekt a nyelvből,jobban megbecsülik ès fizetèse is jobb!

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Ez igaz, bár a perfect szinthez elég sokat kell tanulni.

 81. Hegyi Jánosné

  Kedves András.
  Nęmetekhez szeretnék kimenni dolgozni ezért kérnék kezdõ és jaladó német nyelvleckéket mert még nem kaptam.
  Köszönettel Hegyi Mariann

  Válasz
 82. Virág Zsuzsanna

  Kedves András!
  Én csak a magam örömére tanulgatom a német nyelvet az angol, orosz, eszperantó mellé. Érdekesek a leckék, amiket küld, én szeretem a hagyományos, nyelvtanon keresztül történő tanulást, de kiegészítésképpen hasznosak ezek a leckék számomra. Köszönöm a lehetőséget.
  Üdvözlettel Zsuzsanna

  Válasz
 83. Szabó Attila

  Kedves András.
  Nekem tetszenek az Ön leckéi nem is találtam még ilyen jót.
  Viszont nekem van némi Német nyelvtudásom csak sokat felejtettem amióta itthon vagyok.
  Azért is választottam az hogy rátanulok.
  De én azt szeretném kérni Öntöl,hogy nekem inkább telefonos interjúhoz való leckét kűldjön.
  És ha lehet szakmai leckéket nem túrista leckéket ha nem probléma köszönöm.
  Üdvözlettel Attila.

  Válasz