Milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni külföldön?

Ez bonyolult kérdés, ugyanis ahogy idehaza, úgy külföldön is nagyon sokféle munka közül lehet választani…

  • Ahhoz, hogy valaki szemetet szedjen az utcán, valószínűleg elég, ha be tud mutatkozni.
  • Aki konyhán szeretne mosogatni, annak jó eséllyel elég egy minimális, belépő szintű nyelvismeret (ezt A1-es szintnek is nevezik mostanában). Nekik a „konyhanyelv” ismerete bőven elég.
  • Aki eladóként szeretne dolgozni, annak már jobban kell tudnia beszélni, és érteni is, legalább alapfok környékén, vagy, ahogy mostanában nevezik, B1-es szinten. Vagy még jobban.
  • Egy ápolónak magas szintű nyelvismeretre lesz kint szüksége, legalább középfokon (B2) kell tudnia.
  • Ha tanárként szeretne odakint dolgozni, akkor meg felsőfok (C1) közeli nyelvi szintet kell elérni.
De megközelíthetjük fordítva is a kérdést:

Egyáltalán nem szükséges jól beszélnie ahhoz, hogy szakmunkásként el tudjon kint helyezkedni. Elég, ha jó szakember, és alapszinten megérteti magát.

Viszont minél jobb a nyelvtudása, annál nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsüléssel járó munkát tud végezni.

Ön hogy érzi? Önnek is szerényebb a nyelvtudása, mint a szaktudása?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

106 hozzászólás a(z) “Milyen szintű nyelvtudásra van szükség ahhoz, hogy munkát lehessen vállalni külföldön?” bejegyzéshez

  1. Zseli zoltán

    Koszonom a lehetoseget.vegre ingyenes lehetoseg is van.tobb ilyenre lenne szukseg.

    Válasz
  2. Szabó Attila

    Kedves András.
    Nekem tetszenek az Ön leckéi nem is találtam még ilyen jót.
    Viszont nekem van némi Német nyelvtudásom csak sokat felejtettem amióta itthon vagyok.
    Azért is választottam az hogy rátanulok.
    De én azt szeretném kérni Öntöl,hogy nekem inkább telefonos interjúhoz való leckét kűldjön.
    És ha lehet szakmai leckéket nem túrista leckéket ha nem probléma köszönöm.
    Üdvözlettel Attila.

    Válasz
  3. Virág Zsuzsanna

    Kedves András!
    Én csak a magam örömére tanulgatom a német nyelvet az angol, orosz, eszperantó mellé. Érdekesek a leckék, amiket küld, én szeretem a hagyományos, nyelvtanon keresztül történő tanulást, de kiegészítésképpen hasznosak ezek a leckék számomra. Köszönöm a lehetőséget.
    Üdvözlettel Zsuzsanna

    Válasz
  4. Hegyi Jánosné

    Kedves András.
    Nęmetekhez szeretnék kimenni dolgozni ezért kérnék kezdõ és jaladó német nyelvleckéket mert még nem kaptam.
    Köszönettel Hegyi Mariann

    Válasz
  5. Pap Zoltán

    Jó napot kívánok! Igen az a legjobb ha valaki perfekt a nyelvből,jobban megbecsülik ès fizetèse is jobb!

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Ez igaz, bár a perfect szinthez elég sokat kell tanulni.

  6. Blész Jánosné

    Kedves András!
    Részt vettem egy angol tanfolyamon, amit a munkahelyem kezdeményezett és fizetett. Ez 4 hónapig tartott, heti 2×2 órában. Sok minden maradt belőle, de csak inkább a szavak. Abból amit ön küldött viszont több marad meg.Csak az a baj, hogy nehéz egyedül gyakorolni. Igaz én már nem akarok külföldön dolgozni, mert 3 hónap múlva nyugdíjba megyek, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem foglalkozom tovább a nyelvtanulással, de csak mint magánember, mert nincs rá anyagi lehetőségem. Az ön által összeállított anyag nekem nagyon tetszik, mert fonetikusan is megjelenik, így jóval könnyebb a tanulás.A nyelvtani résszel döcögős a haladás, de azért sem adom fel. Köszönöm az öntől kapott leírt segítséget. Külön ezeknek a leckéknek létesítettem egy füzetet, amibe még le is írom, nem csak olvasom.

    2017.11.20. Köszönettel és tisztelettel: Blész Jánosné: Saci.

    Válasz
  7. Nagy Zsuzsanna

    Egy valamit kifelejtettem az írásomból. Hiába kerestem eddig a Pék szakmámmal kapcsolatos német nyelv anyagot,eddig még sehol nem találtam szakmai pék nyelvezetet.Tanfolyam lenne, csak iszonyatosan sokba kerül,magántanárnál.Nagyon megköszönném ha esetleg ebben tudna nekem segíteni kedves Neményi Úr.

    Válasz
  8. Nagy Zsuzsanna

    Én 50 éves hölgy vagyok. Mikor 30 évesen Sopronba kerültem a családommal, akkor kezdtem el németül tanulni,és az évek folyamán mindig picit tanultam hozzá. A1-es német nyelvtudásom van. A szakmám Pék.Úgy gondolom és érzem,hogy a szakmámat jobban tudom mint ahogyan beszélem a nyelvet.Mindig szerettem volna kimenni dolgozni a szakmámba ezzel a nyelvtudással.Gondoltam,és már tapasztaltam ha kint vagyok, sokkal jobban sikerül tanulnom tovább a nyelvet. De eddig még nem volt szerencsém ilyen nyelvtudással kimenni dolgozni. Mindig olvasom, hallom hogy embereknek milyen szerencséjük van,hogy nulla nyelvtudással sikerül kint dolgozniuk. Nekem pedig nem jött össze.

    Válasz
  9. Tóth Éva

    Kedves András! Nagyon szépen köszönöm a leckéket, amit eddig megkaptam. Nagyon jól összeállított anyag, amit már apránként tanulgatok. Munkát már nem vállalok, mivel nyugdíjazásomhoz pár év hiányzik , ( remélem nem emelik fel a nyugdíj korhatárt addig).

    Válasz
  10. Szabó Eszter

    A szaktudásom, sajnos, mindegyik idegen nyelvű tudásomnál jobb. Szakmai angol nyelvtanfolyamokon is részt vettem, ezeken valóban sokat tanultam, de valójában rengeteg szakirodalmat kellene olvasnom ahhoz, hogy a szaktudásomnak megfelelő legyen a nyelvtudásom. Nem véletlen, hogy a szakmámat – amelyek nálunk közalkalmazotti munkakörök – külföldön ottani állampolgársághoz kötik az álláshirdetésekben. Voltam szakmai úton Svájcban, megértettem nagyjából mindent németül, sőt, tárgyalni is tudtam a szakemberekkel, de ehhez előre sokat kellett készülnöm. Mi szakmailag is „fényévekre” vagyunk ezektől az országoktól. A legalacsonyabb munkakörben pedig azért nem állnám meg a helyem, mert a jobb helyeken azokat automatákkal vagy robotokkal váltják ki. Egyelőre annak is örülnöm kell, ha kiigazodok az angol, német és orosz elektronikus katalógusokban, adatbázisokban és legalább az olvasás szintjén nyomon tudom követni az újdonságokat. Mosogatni nyilván tudnék, ahhoz tényleg elég a konyhanyelv, Svédországban tapasztalhattam. Egyébként felsőfokú nyelvtudás kell az én szakmámban, ráadásul egy nyelv tudása messze kevés pl. Németországban, Franciaországban vagy Svájcban (ez utóbbiban angol, német és Schwützerdütsch – svájci német – kell, ami majdnem olyan, mint egy külön nyelv).

    Válasz
  11. Kiss Nándor

    Kedves András!
    Először is megköszönöm azokat a német anyagokat amiket e-mail-ben kaptam!Sajnos azok közé tartozom akik kénytelenek voltak megtapasztalni az elmúlt rendszer nyelvoktatással egyáltalán az oktatással kapcsolatos gyengeségeit.A háború előtt nem volt jellemző,hogy diplomások az anyanyelvükön kívül más nyelvet legalább németet ne tudtak volna.Velünk ez sajnos megtörtént.Bár az én esetem speciális abban a tekintetben,hogy először szakmát tanultam és esti tagozaton végeztem a gimnáziumot ezért hat éven keresztül nyelvet egyáltalán nem tanultam és a főiskolára bekerülve kínlódást jelentett hogy még két évig nyüstöltek az orosz tanulással amivel nem mentünk semmire.De nem csak a föiskolai vagy egyetemi szint érdekes ebben a tekintetben mert én gipszmintakészítő szakmát tanultam és ha a szakképző iskola három évében intenzív német oktatásban részesültem volna Meissen-ben folytathattam volna a tanulmányaimat és tehettem volna szakérettségit.Az ott tett érettségivel valamelyik német porcelángyárban elhelyezkedve egy lakásra valót megkereshettem volna.
    Határozottan az a meggyőződésem,hogy nagy hangsúlyt kell helyezni a nyelvtanításra már az ovodás korban angol német francia spanyol nyelvű óvodákban,hogy az általános iskolát már a nyelvtudás alapjaival kezdhesse meg a diák és ott arra építve írni olvasni meg lehet tanítani.Az általános iskola nyolc éve alatt egy középfokú nyelvvizsga szintjére fejleszthető a nyelvismeret amivel aztán bárhol az adott nyelvterületen el tud helyezkedni.
    Tisztelettel! Kiss Nándor

    Válasz
  12. Meggyes Lajos

    Kedves András!
    Tájékoztatom, hogy márciusban betöltöm 69. évemet. Ezúton is köszönöm azokat a német nyelvleckéket, amelyeket Önöktől kaptam, így bővíthettem német tudásomat. Célom ezt a tudást szinten tartani, és még egyszer eljutni Münchenbe, ahol már jártam és nagyon jól éreztem magam. Az ember könnyen felejt, ezért egy nyugdíjasoknak testhezálló, szinten tartó német tanfolyamon Pécsett szívesen részt vennék.

    Válasz
  13. David

    Angol nyelvleckeket szeretnek nem nemetet hiaba iratkozok le a nemetrol ha angol nyelvlecket akarok kerni azt irja hogy egyszer mar foliratkozott mi a megoldas ?

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

  14. Tamás Kornél

    Kedves András!
    Még az „orosz érában ” szereztem diplomát, így az volt szükséges a diploma megszerzéséhez. Természetesen a több, mint 35 év után szinte semmit nem tudok oroszul… Angolul is tanultam, de a régi stílusú nyelvoktatás nem igazán jött be. Igeidők, szabályok, kivételek, sok minden még a mai napig megvan, s ha kitöltök egy nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam tesztjét, még mindig kijön a középfokú készültség. Csak egy a probléma, a beszélt nyelvet nem igazán értem meg, s ha valaki anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, arról meg épp’ hogy csak tudom, hogy angolul beszél.
    Még egy probléma. Kerültem olyan helyzetbe is, hogy angolul kellett beszélni olyan környezetben, ahol valaki angolul és magyarul is profi volt. A beszélgetés közben, de a végén kifejezetten pukkadozott a röhögéstől, hogy miket beszéltem: Ha ezt így ejtjük az szlengben ezt jelenti, az meg helyesen ez, meg az. Hát, valójában mondtam kínosakat. A történet nem erősítette azt, hogy megszólaljak angolul.

    A munkámhoz egyáltalán nem szükséges a nyelvhasználat, és a fiatal kollégáim többségénél a diploma megszerzésénél is akadályt jelent. Nagy nehezen kikínlódják, aztán az egészet el is felejtik. Lehet, hogy jobb is, különben kiürülne az ország. Persze a nyelv az érték, és ha másért nem azért célszerű szinten tartani, hogy külföldön tudjak szállást foglalni, vagy segítséget kérni.
    Az Ön által küldött anyagok, és a javasolt technika erre kíválóan alkalmas. Köszönettel:

    Válasz
    1. Ica

      Kedves András ! Nagyon köszönöm az eddig elküldött leckeket megtanultam. Sokat segített . Mivel mar nyugdíjas vagyok, úgy nem beszélek mint a fiatalok, a konyha nyelv ig szeretnek eljutni

  15. Knap Jánosné Ilona

    Valóban másképpen kell a külömböző szakmákhoz a nyelvet tudni, és főként azért is fontos minimum az alap szint, hogy ha külföldre megy az ember ” el ne adják”. Így szokták mondani. Én magánszorgalomból tanulom az angolt. Nyugdíjasként még dolgozok, a munkámjoz nem kell, de mindíg érdekeltek az idegen nyelvek.

    Válasz
  16. Molnár Józsefné

    Tisztelt Neményi Úr!
    A német nyelvet az Ön útmutatása szerint próbálom felfrissíteni, fontosnak tartom, hogy nyugdíjasként is tanuljon az ember, nagyon jó és hasznos agytorna. Örülök, ha Németo-ban élő rokonaimmal valamennyire szót tudok érteni. Nem utolsó sorban az unokáimmal is gyakorolok, persze sokszor kijavítanak, de ez nagyon jó és jókat derülünk. pld. mint az iskolában, „felelnem kell” a Buldózer könyv anyagából és azt tapasztalom, hogy így játékosan remekül megy a tanulás. Amikor csak tehetem egyéb német nyelvű tankönyveket is olvasok. Mindenkinek ajánlom ezt a módszert.
    Üdvözlettel: Anna

    Válasz
  17. Dr.Tell Vilmosné

    Német és orosz nyelvből van felső, angolból középfokú vizsgám. Fiatalon, míg mehettem volna, nem
    kaptam útlevelet. Most az olasz nyelvet kedvtelésből tanulom. Nagyon köszönöm a nekem küldött olasz leckéket, a könyv is rendkívül jó. Üdvözlettel: Zita

    Válasz
  18. Szűcs Józsefné

    Kedves András!Nyugdíjas tanárként ,hasznos időtöltés és agyam karbantartása miatt kezdtem bele az angol tanulásába.Nem tervezek külföldi munkát,de külföldre utazva esetleg jól hasznosíthatom,amit az Ön könyvei segítségével megtanultam.örömmel nyugtáztam,hogy 6. osztályos unokámnak segíteni tudok iskolai angol tanulásában.Már ezért is megérte ,hogy három éve belekezdtem Üdvözlettel:Teréz

    Válasz
  19. Barna Piroska

    Üdvözlöm András,
    Az Önök adta tanulási lehetőség, hihetetlenül jól összeválogatott témákból áll.
    Én 4 éve dolgozom Ausztriában, magamtól tanultam a nyelvet, környeztem visszaigazolása szerint elég jól beszélem a németet, természetesen bőven van még tanulni való!
    A külföldi munkához nyelvtudás nélkül, óriási szerencse kell, és ott vannak azok az esetek, mikor nem tudjuk milyen szerződést írunk alá, a nyelv hiánya nélkül. Úgy gondolom beszédtudás nélkül lehet dolgozni, de kevesebb eséllyel indulunk.
    Minden jót a továbbiakhoz Barna Piroska.

    Válasz
  20. Albertné Szilágyi Katalin

    Kedves András!
    Az e-mail címem már megvan Önöknél. Egyszer visszautasítottam a segítséget. Változott a helyzet. Nyáron, látogatásra, Németországba utazom. MÉGIS SZERETNÉM megkapni a kezdő csomagot. A leckék, melyeket legelőször küldött, nekem mennek. Utca, bank, vásárlás nem gond. Családban leszek, kirándulni fogunk, többfelé. Azt hiszem, a haladóra ebben az esetben nincs szükségem.
    Üdvözlöm, jó egészséget kívánok! Albertné Szilágyi Katalin

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Katalin,

      Írja meg a címét és telefonszámát az ügyfélszolgálatnak.

  21. Csapó Györgyné

    Tisztelt András!
    Én 63 Éves nyugdíjas vagyok, már nem kívánok külföldön munkát vállalni.
    A kisfiam viszont Skóciában él és dolgozik, jelenleg egy nagy üzletben egyedül
    magyarként, a skót munkatársai mellett. Amikor kiment mosogatóként kezdett
    dolgozni, az, hogy tovább tudott lépni azt a nyelvtudásának fejlesztésével érte el.
    Tanácsoltam neki, amikor kiment, hogy keressen skót közösséget, ahol el tudja
    sajátítani a nyelvhasználatukat, és rákényszerül a beszélgetésekre. Az Űdvhadsereg
    helyi szervezetében vállalt önkéntes munkát, ami sokat segített a kommunikációjának
    fejlesztésében.
    Sok esetben a külföldön élő magyarok, csak egymás társaságát keresik, ami nem
    segíti a nyelvtanulást.
    Nekem a külföldi utazások során sokat segítettek az alapvető nyelvleckék, amiket küldött
    és továbbra is várom a hasznos tanácsait.

    Válasz
  22. Kovács Ernő

    Kedves Neményi András!
    Úgy gondolom, hogy a munkavégzéshez szükséges nyelvismereti felvetései pontosak.
    Ami engem illet, szakmai ismereteimhez szükséges angol nyelvismeretem nem elégséges. Mivel nyugdíjas vagyok nem ezért foglalkozom az angollal. Azt remélem, hogy sokat segít abban, hogy memória szintem ne csökkenjen.Tisztelettel: Kovács Ernő.

    Válasz
  23. Oros Károly

    Tisztelt András!
    Én elősször 1985-86-os tanévben tanultam egy helyileg szervezett nyelv iskolában Angolt. Különböző okok miatt az egy év után abba hagytam. Volt még néhány fellángolásom, ami két-három hónapig tartott alkalmanként. Azután hosszú ideig semmi. Majd 2013 Márciusában az idősebbik lányom bejelentette, hogy a férjével eggyütt mennek Angliába dolgozni. Ekkor döbbentem rá, hogy komolyabban kellett volna vennem a nyelvtanúlást. 2013 Decemberében újabb epizód döbbentett rá, hogy nagyon elhanyagoltam a nyelvtanúlást. A fiatalabb lányom is bejelentette, hogy ő is repül Angliába. Ekkor végleg rádöbbentem, hogy 1986-ban nagyon rossz döntést hoztam azzal, hogy abba hagytam az angol tanulást. Most megint előtérbe került az angol tanúlás, mivel ez év Szeptemberében kint jártam náluk, és bejelentették, hogy ők nem szándékoznak visszajönni Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy nekem kell sűrűbben kimennem angliába ha látni akarom őket és két gyönyörű unokámat. Szóval nekem ezért kell komolyabban vennem a nyelvtanúlást.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Károly!

      Utólag könnyű okosnak lenni.
      Ezzel együtt mindenkinek csak javasolni tudom, hogy tanuljon meg angolul,
      és ha Európában akar élni, akkor németül is.
      Sajnos, nagyon kevés ember beszél 25 éves korában két idegen nyelvet legalább középfokon, pedig kellene.

  24. Sándor István

    Fogorvosi egyetemet végeztem.Van egy angol B1 szintü sikeres vizsgám,pár éve de gyakorlat hiányában felejtettem az akkori tudásból. Ami emlékeztet azok csak az angol nyelvü számitógépes játékok.

    Válasz
  25. Papp Gyula

    Való igaz, hogy a nyelv ismerete nélkül, az ember nem tud boldogulni a területen.
    Attól is függ: mit dolgozik az ember? Nyugdíjas vagyok. Az én életemből kimaradt a nyelv tanulás.
    A fiataloknak, de még a középkorúaknak is azt tanácsolom tanuljanak nyelveket. ü. pgy.

    Válasz
  26. Bajusz Viktor

    Tisztelt Neményi Úr. Nyelvtudás nélkül elég nehéz boldogulni,de folyamatos tanulással az ember már boldogul. Köszönöm a buldózer programot,sokat segít. Üdv: Viktor

    Válasz
  27. Sántha László

    Tisztelt Neményi Úr! Már elmúltam 61 éves.Bátran mondhatom,hogy a szaktudásom lényegesen jobb,mint a nyelvtudásom.Már nem szerepel a terveim között a külföldi munkavállalás.Most érkezett el az ideje az utazásoknak.Mondhatnám most kerül rá pénz.Azt gondoltam,szükség van minimális nyelvismeretre. Az Ön segítségével angolul kezdtem tanulni.Nem egyszerű feladat,de optimista vagyok.
    Hiszem,hogy egyszer eljutok olyan szintre amikor már nem tudnak eladni egy külföldi nyaralás alatt.
    Köszönöm a rendszeres nyelvleckéket!
    Üdvözlettel: Sántha László

    Válasz
  28. Rita

    Kedves Andrása! Igen , a nyelvtudásom messze elmarad a szakmaitól! Lett volna külföldi munka lehetőségem, amit a nyelvismeret hiánya miatt nem tudtam elvállalni. Szakmai cikkeket olvastam angolul, de a kiejtéssel nagy bajaim vannak. 1 évvel a nyugdíj előtt újra kezdtem a tanulást duolingo, az Ön által küldött anyagok, és heti 2 óra magántanár. Sokszor elkeseredem, mivel én ugyan kinyekergem, amit akarok, megértik, de a választ sajnos sokszor nem értem. Nagyon passzív a tudásom. Jól jön a bíztatás.
    Már nem célom a nyelvvizsga, de agymunkának kell a tanulás. Sajnos a napi munka után nehezen szánom rá magam a tanulásra. De minden egyes új megtanult szó jól jön. Azt gondolom, mi Ratkó gyerekek vagyunk az utolsó „nyelvtelen generáció”, a gyerekeink már legalább 2 idegen nyevet beszélnek.
    Mindig örülök, ha jön lecke, szívesen átolvasom. Köszönöm!
    Egy örökké alapfokon maradó öreglány

    Válasz
  29. Kovács Jánosné

    Az Ön módszerét jónak tartom , természetesen ajánlásait – rendszeres tanulás – is figyelembe véve.
    Ha a rendszeresség megszakad, kezdhetjük az elejétől(de sebaj, legalább gyakorolunk!)
    Nekem a csoportos tanulás eredményesebb – kell a folyamatos kontroll és számonkérés. Erre a módszerre is alkalmasnak találom tankönyveit. Köszönöm a folyamatos oktatást!

    Válasz
  30. Iváncsics Zoltánné

    Tisztel Tanár Úr!Nekem is a nyelvtudásom szerényebb mint a szakmai tudásom.Igaz én most oktoberben lettem 67 éves.A nyelvet nem azért tanulom,hogy kint vállaljak munkát.A lányom él Németországban oda ment férjhez.Érdekel is a nyelv de ha náluk vagyok kicsit könnyebb lenne a nászasszonyommal szót érteni.Ugy érzem sokat tanultam próbálom használni is amennyire tudom.A gondom az,hogy nem jut eszembe sokszor mit is kéne mondanom.A szöveget a beszédet is nehezen értem.Gratulálok a sikereihez és talán majd bennem is megmarad valami abbol amit tanultam. Tisztelettel:Iváncsics Zoltánné Dusnok.

    Válasz
  31. Prokai Elisabeta

    Kedves András!
    Én már lassan 3 éve élek Németországban de sajnos már az elejétől fogva rosszul tanultam a németet és még mindig vele küszködöm. Szükségem van a nyelvtudásra, mert Kórházban dolgozom. Fogalmam sincs mi tévő legyek hol és mit is kezdjek tanulni, hol interneten nézegetem, hol a könyveket és teljes zűrzavar van most a fejembe. Én most legszívesebben elölről kezdeném az egészet .
    Megrendeltem az ön anyagát is de Németországban még nem kaptam meg .
    Üdvözlettel Prokai Elisabeta

    Válasz
  32. Korim Edit

    Kedves András!
    Szorgalmasan tanulom az Ön által kidolgozott leckéket, nagyon szeretek így az angollal foglalkozni.
    Nyáron voltunk Horvátországban ill Boszniában. Szépen megtanultam , hogyan rendeljek ételt, italt, hogyan kérdezzem meg mi mennyibe kerül stb , stb. Az első este elmentünk szórakozni, jött a pincér, rendeltem angolul. A hölgy lesápadt és fogalma sem volt mit mondok. Elmondtam magyarul, úgy sem értette. Ez utunk folyamán többször fordult elő, mint az, hogy megértették az angol szöveget. Maradt a jól bevált mutogatás, rajzolgatás , írogatás. Külföldre már nem fogok menni munkát vállalni, de ha mennék, nyilván csakis az adott ország nyelvét kellene beszélnem. Szerintem egy alapfok mindenképpen kell és ott csiszolódik a tudás.
    Egyébként nagyon érdekes ez a nyelvtanulás. Dubrovnikban egy Dali kiállításon a hölgy, akinél a jegyeket kellet vásárolni, nagyon tudott angolul. Mondtam is neki, hogy lassabban beszéljen mert nem értem. DE, olyan dolgok jöttek elő az agyamból a „beszélgetés” közben, hogy én is meglepődtem. Saját magamtól kérdeztem, hogy – hát ezt meg honnan jött, csak úgy értettem és válaszolni is tudtam. Azt hiszem az Ön módszere valóban nagyon hatékony. További sikereket kívánok Önnek és csapatának. Üdvözlettel.

    Válasz
  33. Mária

    Kedves András!
    Nagyon szépen köszönöm a leckéket, amit eddig megkaptam.
    Munkát már nem vállalok, mivel nyugdíjas vagyok.
    Most nyílt meg előttem egy kicsit a lehetőség, hogy utazzak, ezért küldtem el email címem.

    Tisztelettel: Mária

    Válasz
  34. Bagi Zsolt

    Tisztelt András ! Mégis kipróbálnám módszerét egy konyhanyelv szintre szeretnék minél hamarabb eljutni,ebben kérném segítségét ,a halogatások miatt lemaradtam az akciós tananyagokról előre is köszönöm / német /

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Zsolt!

      Küldjön egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak ( info kukac nyelvmester pont hu).

    2. Neményi András Szerző

      Kedves Zsolt!

      Írjon egy e-mail-t az ügyfélszolgálatnak.

  35. Sós Gábor

    Kedves András !
    Sajnos én a halogatás taktikáját alkalmazom, a nyelvtudásom persze ettől cseppet sem fejlődik. Az angol tananyag első kötetét már elolvastam, és a másodikat is elkezdtem, de egy ideje valamiért csak messziről
    nézem… A tanulást folyamatosan és szorgalmasan, legalább napi fél-egy órában kellene tenni, ahogyan Ön is ajánlotta. Ha megáll közben az ember, főleg hónapokra, akkor szinte elölről kell kezdeni mindent. Ez olyan mint a menetelés egy cél felé. Ha lassan is haladsz, előbb-utóbb eléred. Ha megállsz, nem érsz oda soha.

    Tisztelettel: Sós Gábor

    Válasz