Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?

Bár a blogon elsősorban a 40 feletti korosztály nyelvtanulási problémáival szoktam foglalkozni, de természetesen nagyon sokan érdeklődnek a gyerekekkel kapcsolatban is.

Rengeteg kérdés vetődik fel a témában: hány éves kortól, milyen intenzitással, milyen környezetben, milyen nyelvet érdemes tanulni egy gyereknek?

Kétgyermekes apaként és nyelviskola tulajdonosként is sok tapasztalatot szereztem az elmúlt években, évtizedekben. Néhány héttel ezelőtt ezekről a tapasztalatokról beszéltem egy rádióinterjú keretein belül…

Itt tudja meghallgatni a velem készült interjút:
Nyomjon a piros lejátszás gombra!



Természetesen nagyon kíváncsi vagyok az Ön véleményére is.
Kérem, hogy írja meg egy hozzászólás formájában!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

33 hozzászólás a(z) “Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?” bejegyzéshez

  1. Évamari

    Köszönöm a nyelvleckéket
    Tehát Német, Angol, Orosz, Kínai.
    Értékes ez az interjú.

    Válasz
  2. Ági

    Nagyon jó ! Örömmel tanulok mindig . Örülök neki nagyon hogy önnek a leckéiből tanulhatok .

    Válasz
  3. Lévai Zsuzsa

    Kedves András!

    Szerintem is három éves kor körül érdemes megismertetni a nyelvekkel a kicsiket. Mindenképpen játékos és nem célzott módszerekkel.

    Szép napot kívánok: Lévai Zsuzsa

    Válasz
  4. gál katalin

    Kedves András! Köszönöm a leckéket,nagyon hasznos tanácsokat kaptam. Én 61 éves vagyok és élvezem a tanulást. Én is úgy gondolom ,hogy már ovodás korban érdemes elkezdeni a tanulást. A lányom 6 éves volt mikor az angolt tanulta,Afrikában járt iskolában, csak angolul beszéltek , Nagyon jól beszélte a nyelvet, Gyermekkorban fogékonyabbak,

    Válasz
    1. Magosné Honti Éva

      Nagyon örülök, hogy meghallgathattam a beszélgetést, mert választ kaptam arra, hogy mikor érdemes elkezdeni a nyelvtanulást. Megpróbálom meggyőzni a gyerekemet, hogy az unokámnak nem kell feltétlenül olyan óvodába járni, ahol 3 éves kortól angolul is tanulnak (játékos formában). Köszönöm a nekem nyujtott lehetőséget a minimális angol nyelv elsajátításához.

  5. id.Tubákos György

    Tisztelt Neményi András:elnézést kérek ha lehet,egésségi probléma miatt nemtudtam válaszolni az ön által feltett kérdésre.Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?Romániai magyar,nyugdijas müszaki ember vagyok.Tavaly töltöttem a 84 évemet.Csodálkozva szemlélem milyen jó lehetőségek kinálkoznak ma egy idegen nyelv elsajátitására.Az ön módszere nagyon biztatónak és eredményesnek tünik bármely felnőtt korosztály számára.Ami a gyerekek idegennyelvü oktatását illeti :a legkisebb unokám márciusban lesz öt éves.Három éves kora óta a napköziben az angol nyelvet is beleszövik a napi programba de csak óvatosan játékos formában.E mellett gyakran amikor otthol kedve van,okos telefonon,tableten,tv.ben,nézeget meséket,játékokat énkeket angol nyelven és sokszor együtt dudorássza a dallamokat.Arra vigyáznak a szülei hogy soha ne érezze kötelezőnek vagy programszerünek.Szerintem idegen nyelvet tanitani kisgyermekeknek,rendszeresen csak az iskolában és nem rögtön az első osztályokban érdemes.Tisztelettel T.György

    Válasz
  6. Tóth Lajos

    Szerintem is kis gyereknél a játékosságon van a lényeg.A legfiatalabb fiúnk ár 3-4 éves korától nézte a rajzfilm csatornát, s gyakorlatilag megtanult angolul. Alegidősabb fiúnknál iskolaváltás miatt már nem engedték az idegen nyelvet elkezdeni, mert egy félév hátránya van.Nyolcadik osztályos korában elvittem a TIT-be kezdő angolra, felnőttekkel. Az órák szombaron voltak, egy foglalkozás 8-12 óráig tartott, szünetekkel.Egy évig csinálta, így a középiskolát alaptudással kezdhette.A 2. gimnáziumi évében egy fiatal, lelkes oktatója volt, aki a szótárazást is feladta előre.Később az egyetemen szakmai angolból vizsgázott.

    Válasz
  7. Lévay Tímea

    Kedves András!
    Örülök, hogy meghallgathattam Önnel ezt az interjút.
    Számomra ez referencia értékű volt.

    Köszönöm.
    És a leckéket is, amiket Öntől kaptam.

    Válasz
  8. Sajben Mihályné

    Szerintem nem baj, ha oviban is ismerkednek a szavakkal, de iskoláskorban 6-7-8 évesen már el kell kezdeni a „mai világban”.

    Válasz
  9. Huszai Etelka Illésfalvi Péterné

    Kedves András! Nagyra becsülöm nyelvtudását és azt a remek tanítási módszert, amelyet értünk „régenvolt” diákokért tesz.Az Ön segítségével feleleveníthetem német és olasz ismereteimet, remélve, hogy eljutok ismét Olaszhonba es Auszriába.Munkájához kívánok jó egészséget!! Üdvözlettel és köszönettel: Illésfalviné Etelka

    Válasz
  10. Raffay Margit

    Kedves András!
    A fiam nyelvszakos általános iskolába járt. A németet több órában másodiktól tanulták, az angolt kevesebb órában harmadiktól. Középiskolában /testnevelés szakos gimnázium/ csak egy nyelvből járhatott haladóra, ez a német volt, mert ebből már volt nyelvvizsgája. Angolból betették egy kezdő csoportba, és hetek múlva vettem észre, hogy a könyvet sem vette meg. Akkor is ő volt a legjobb, hisz 5 évet már tanulta a nyelvet. De természetesen nem haladt és különórára sem volt hajlandó járni. Mondhatom, hogy megutáltatták vele az angolt. Idegenforgalmi Főiskolát végzett, ahol a nyelv a főtantárgy. Angolból a szaknyelvből 5 év alatt sikerült megszerezni a nyelvvizsgát. Már attól féltem, hogy elveszik a diplomája.
    Remélem ma már ilyen butaságot nem tesznek az iskolában.
    Margit

    Válasz
  11. Schmidt Miklósné Piroska

    Kedves András!
    Most nem rólam szeretnék írni, hanem a tapasztalatomat írom le a lányom angol tanulásával kapcsolatban.
    Ő az iskolában kezdte el a nyelvtanulást. Le is vizsgázott sikeresen.
    Majd egy napon azzal állt elő: ” Anya! Kérlek, bármilyen angol nyelvű olvasni való, ami a kezedbe kerül, kérlek hozd el nekem! ” -Rendben, mondtam én.
    Abban az időben én már Jehova Tanúja voltam, és mivel az egész világon folyik az egységes Biblia oktatás, megrendeltem a számára az Ébredjetek és Őrtorony folyóiratokat angol, és -magyar nyelven is. Mivel ezek a folyóiratok az egész világon egységesen jelennek meg, Az Ébredjetek 212 nyelven, az Őrtorony 357 nyelven, így nagy segítségnek bizonyult a számára, és nagyon örült neki. Számtalan könyvet, füzeteket is vittem neki, aminek nagyon örült, mert így meg tudta tanulni és azonnal össze is tudta hasonlítani a helyes fordítást angolból magyarra, és fordítva. Valamint, megismerte a Biblia nyelvezetét is angol-magyar szinten. Azóta már kint él Angliában, és perfekt tudja az angol nyelvet.

    Válasz
  12. Neményi Péter

    A mi gyerekünk születésétől fogva tanul nyelveket és most 6 éves korára magyar, angol és koreai nyelven anyanyelvi szintet ért el, a kínai még csak nagyon alapszint. Jövőre kezdem vele a japán nyelvet, majd késöbb az oroszt és spanyolt. Ezek után már ö dönthet, ha folytani akarja.

    Válasz
  13. Csillus

    Kedves András! Gyermekem kétnyelven éli az életét. Férjem osztrák, szerencsére a magyart és a németet is anyanyelvi szinten beszéli, hiszen születése óta mindkettőt hallja rendszeresen. Nagyon irigylem ezért kisfiam, neki nincsen a névelőkkel problémája, tudja kihez milyen nyelven szóljon, azonnal tud váltani. Német nemzetiségi oviba járt, bár ott sajnos nem elég intenzív a tanulás, egy-egy mondókát tanult meg, most pedig német nemzetiségi osztályban tanul. Örülök neki, hogy mindkét nyelvet beszéli. A gyermekek nem izgulnak, hogy helyesen mondanak-e ki valamit, csak mondják. Egy-két javítás után már helyesen használja az adott szót. Volt néhány önálló fordítása is mint pl. Taschenlampe = táskás lámpa :-) de ma már tudja, hogy az bizony egy zseblámpa. Tehát mindenkinek csak javasolni tudom, hogy minél előbb, annál jobb.

    Válasz
  14. Horváth Ildikó Erzsébet

    Álitolag 4éves koromban csak németül beszéltem. Haza jött Erdélyből a nagybátyám kérdezte a gyerek nem tud magyarul? ÉN semmire sem emlékszem.

    Válasz
  15. Kratofil Ágnes

    Kedves András!

    Háromunokás nagymamaként az Ön segítségével újratanulom a németet. Az unokákkal tavaly szeptemberig senki nem beszélt németül, annak ellenére, hogy az édesanyjuk német nyelvtanárnő. Szerinte fontos, hogy a gyerek úgy tanulja a nyelvet, ahogy a tanára elvárja, a többi a gyerek szorgalmán múlik.
    – Az iskolásunknak elegendő volt az első tanév, hogy behozza az osztálytársait, akik már német oviba jártak.
    – Az óvodás egy hétig duzzogott, mert nem beszéltek vele magyarul az oviban, most a testvérét és az anyját faggatja: ” És hogy, mondják németül…”
    – A bölcsődében minduntalan rászóltak a kicsire: „Itt nem beszélünk németül…” Szegény csak átvette a két nagytól, szerencsére most német óvodás lesz.
    Az anyukájuk semmit nem erőltet, de a családtól elvárja, mindig azon a nyelven kell válaszolni a gyerekeknek, amilyen nyelven kérdeztek.
    Most kell felkötnöm a fehérneműmet!
    Tisztelettel: Ágnes

    Válasz
  16. Hegyi Jánosné

    Kedves András!
    69 éves vagyok, sokat felejtek,romlik a memóriám.De szeretnék németül tanulni. Mi a véleménye, még nem reménytelen? Szeretném kérni,hogy küldjön német leckéket
    Kiváncsian várom válaszát
    Hegyi Mariann.

    Válasz
    1. Horváth Ildikó Erzsébet

      Kedves András! A riport nagyon tanulságos.74 éves vagyok és nem tudok két értelmes mondatot kigagyogni. Csak akarat kérdése. Elhatároztam, hogy legalább valamilyen szinten megtanulok beszélni. Köszönöm a lehetőséget. Tisztelettel Ildikó

    2. Neményi András Szerző

      Kedves Mariann!

      Szerintem nem reménytelen, ha kitartó, haladni fog.

      Üdv,

      András

    3. UHRIN LAJOS

      Tisztelt Neményi Úr!
      Köszönöm, hogy küldi az angol nyelvlecke anyagát, nagyon örülök neki. 71 éves vagyok, talán még nem késő nyelvtanulással foglalkozni. Szeretnék rádióamatőrködéssel foglalkozni, ott az angol a forgalmazás nyelve. Szeretettel várom a további leckéket,köszönet az önzetlen segítségéért!
      Tisztelettel:Lajos

    4. Neményi András Szerző

      Kedves Lajos!

      Szerintem nem késő, van itt aki 80 körül jár.

      Üdv,

      András

  17. Sári

    eddig angol leckéket kaptam.
    két unokám él Franciaországban, most szeretnék francia leckéket kapni, de nem sikerül a jelentkezés.
    Lehetne most csak Francia leckéket kapni?????
    Szeretettel Gerlóczy Sári

    Válasz
  18. Judit

    Kedves András! Meghallgattam a rádió interjut, s bevallom őszintén nagyon tetszett!Ugyanis nagyon hasznos tanácsokat adott minden szülőnek, s felnőttnek egyaránt. Nagyon szépen köszönöm Mindannyiunk nevében! Tisztelettel : egy szülő, s egyben tanuló is! Judit

    Válasz
  19. Gáspár Antalné

    Tisztelt András! Nekem a fiamék Luxemburgban élnek a menyem is magyar, a gyerekekkel otthon csak magyarul beszélnek. A bölcsit franciául kezdték, az ovi luxemburgi, az iskola német. A gyerekek tökéletesen alkalmazkodtak és jól beszélik a nyelveket igaz, hogy a francia egy kicsit most ellaposodott . Szóval én azt mondom aki teheti minél előbb kezdje el tanítani a gyereket. Nyilván akik kint élnek azoknak könnyebb. Viszont én sokat tanulok a gyerekektől, és ez jobban megmarad bennem mint amit olvasok. Tisztelettel Mária!

    Válasz
  20. Laci

    A legkorábban szinte a bölcsőtől legalább két nyelv de ha a gyermek fogékony a nyelvek tanulására több is megy ( nem mindenki vizuális tanuló, nekik
    nehezebb )
    még egy Laci ( 78 éves)

    Válasz
  21. GERLEI JÁNOS

    Tisztelt Neményi Úr !
    71 éves vagyok ! Teljes mértékben egyetértek önnel ! Nékem egy ” felejtett” alapfokú német nyelvtudásom van. 50 évesen munkanélküliként elvégeztem egy alapfokú német nyelvtanfolyamot a munkanélküli hivatalon keresztül. 10 hónap heti 5 nap napi 4 óra. „Kénytelen” voltam szorgalmas lenni mert ha nem sikerül a nyelvvizsgám ki kellett volna fizetnem a tandíjat.
    Más: a családban, rokonságban Németországban élnek ismerősök, ahol mindkét szülő magyarul beszélt otthon a gyerekekkel óvodában ,iskolában, társak között beszéltek németül. mindkét nyelv rögzült bennük. most a fiam él Csehországban, érdekes párosítás. A fiam magyarul beszél a kislányokkal a felesége csehül ők egymás között angolul. Mindketten angol nyelvtanárok. a nagyobbik unokám automatikusan vált a két szülői anyanyelv között az ö szintjén / 4 éves /
    Mindig is az volt a véleményem -még a fiam egyetemi tanulmánya idején is – laikusként, hogy ahogy mi is megtanultunk magyarul úgy más nyelvet is meg lehet ugyanilyen módszerrel tanulni.
    Azt vallom, hogy a mi Európában „egzotikusnak” számitó magyar nyelvtudásunk mellet mindenkinek kellene, meg kellene tanulnia legalább és legfőképp beszélni egy idegen nyelvet hogy akár szakmunkásként is tudjon kommunikálni. Én az angolt és a németet preferálnám !
    Ha én lennék ez országban az oktatásért felelős a gimnáziumokban, szakközépiskolákban szakmunkásképzőkben . bevezetném a nulladik évfolyamot ahol az első évben csak egy idegen nyelvet tanulnának gyerekek, és utána emelt óraszámban – talán az emelt óraszámú testnevelés helyett -folyamatosan tamulnák tovább azt a nyelvet, beszédcentrikus formában. Talán még kötelező nyelvvizsgát sem kellene tenniűk. Akinek már ekkor van „jövőképe ” az úgy is annak megfelelően állna hozzá.

    Elnézést a bőbeszédűségért !
    További sikereket kívánok Önnek !
    Tisztelettel: János

    Válasz
  22. Laci

    Tisztelt Német András Úr!
    A számítógépemen valami probléma adódott és amit elküldött nekem Orosz leckét az sajnos kitörlődött!Amennyiben lehetne újból elküldené az első leckét erre az E-mail címre:boday.rodeos.lszl@gmail.com
    Átolvastam az első leckét,és nagyon tetszik!Én még valamikor 1966-ban tanultam Oroszt az általános iskolában!Szeretném felfrissíteni az akkori Orosz nyelvtanulásomat.Ezért tisztelettel kérem,hogy az első leckét legyen szíves újból elküldeni.

    Tisztelettel:Boday László

    Válasz
  23. Erdei Irma

    Tapasztalatom szerint játékos formában óvodáskorban is elkezdhetik a gyerekek a nyelvtanulást. A későbbi komoly nyelvtanulást segíti, ha már korábban megszokta egy új nyelv hangzásvilágát. Természetesen azzal egyetértek, hogy ne eröltessük a gyermek tanulását, mert az óvoda is elveheti a kedvét akár több évre is, ha az új nyelvvel való ismerkedés már itt is a teljesítményre összpontosít.

    Válasz
    1. Malik Judit

      T. András ! Példamutató, önzetlen a hozzáállása. Ahogy velem és még más idős emberrel is foglalkozik.
      Tisztelem érte. Üdv.M. Judit