Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?

Bár a blogon elsősorban a 40 feletti korosztály nyelvtanulási problémáival szoktam foglalkozni, de természetesen nagyon sokan érdeklődnek a gyerekekkel kapcsolatban is.

Rengeteg kérdés vetődik fel a témában: hány éves kortól, milyen intenzitással, milyen környezetben, milyen nyelvet érdemes tanulni egy gyereknek?

Kétgyermekes apaként és nyelviskola tulajdonosként is sok tapasztalatot szereztem az elmúlt években, évtizedekben. Néhány héttel ezelőtt ezekről a tapasztalatokról beszéltem egy rádióinterjú keretein belül…

Itt tudja meghallgatni a velem készült interjút:
Nyomjon a piros lejátszás gombra!Természetesen nagyon kíváncsi vagyok az Ön véleményére is.
Kérem, hogy írja meg egy hozzászólás formájában!

12 hozzászólás a(z) “Mikor kezdjen nyelvet tanulni a gyerek?” bejegyzéshez

 1. Erdei Irma

  Tapasztalatom szerint játékos formában óvodáskorban is elkezdhetik a gyerekek a nyelvtanulást. A későbbi komoly nyelvtanulást segíti, ha már korábban megszokta egy új nyelv hangzásvilágát. Természetesen azzal egyetértek, hogy ne eröltessük a gyermek tanulását, mert az óvoda is elveheti a kedvét akár több évre is, ha az új nyelvvel való ismerkedés már itt is a teljesítményre összpontosít.

  Válasz
 2. Laci

  Tisztelt Német András Úr!
  A számítógépemen valami probléma adódott és amit elküldött nekem Orosz leckét az sajnos kitörlődött!Amennyiben lehetne újból elküldené az első leckét erre az E-mail címre:boday.rodeos.lszl@gmail.com
  Átolvastam az első leckét,és nagyon tetszik!Én még valamikor 1966-ban tanultam Oroszt az általános iskolában!Szeretném felfrissíteni az akkori Orosz nyelvtanulásomat.Ezért tisztelettel kérem,hogy az első leckét legyen szíves újból elküldeni.

  Tisztelettel:Boday László

  Válasz
 3. GERLEI JÁNOS

  Tisztelt Neményi Úr !
  71 éves vagyok ! Teljes mértékben egyetértek önnel ! Nékem egy ” felejtett” alapfokú német nyelvtudásom van. 50 évesen munkanélküliként elvégeztem egy alapfokú német nyelvtanfolyamot a munkanélküli hivatalon keresztül. 10 hónap heti 5 nap napi 4 óra. “Kénytelen” voltam szorgalmas lenni mert ha nem sikerül a nyelvvizsgám ki kellett volna fizetnem a tandíjat.
  Más: a családban, rokonságban Németországban élnek ismerősök, ahol mindkét szülő magyarul beszélt otthon a gyerekekkel óvodában ,iskolában, társak között beszéltek németül. mindkét nyelv rögzült bennük. most a fiam él Csehországban, érdekes párosítás. A fiam magyarul beszél a kislányokkal a felesége csehül ők egymás között angolul. Mindketten angol nyelvtanárok. a nagyobbik unokám automatikusan vált a két szülői anyanyelv között az ö szintjén / 4 éves /
  Mindig is az volt a véleményem -még a fiam egyetemi tanulmánya idején is – laikusként, hogy ahogy mi is megtanultunk magyarul úgy más nyelvet is meg lehet ugyanilyen módszerrel tanulni.
  Azt vallom, hogy a mi Európában “egzotikusnak” számitó magyar nyelvtudásunk mellet mindenkinek kellene, meg kellene tanulnia legalább és legfőképp beszélni egy idegen nyelvet hogy akár szakmunkásként is tudjon kommunikálni. Én az angolt és a németet preferálnám !
  Ha én lennék ez országban az oktatásért felelős a gimnáziumokban, szakközépiskolákban szakmunkásképzőkben . bevezetném a nulladik évfolyamot ahol az első évben csak egy idegen nyelvet tanulnának gyerekek, és utána emelt óraszámban – talán az emelt óraszámú testnevelés helyett -folyamatosan tamulnák tovább azt a nyelvet, beszédcentrikus formában. Talán még kötelező nyelvvizsgát sem kellene tenniűk. Akinek már ekkor van “jövőképe ” az úgy is annak megfelelően állna hozzá.

  Elnézést a bőbeszédűségért !
  További sikereket kívánok Önnek !
  Tisztelettel: János

  Válasz
 4. Laci

  A legkorábban szinte a bölcsőtől legalább két nyelv de ha a gyermek fogékony a nyelvek tanulására több is megy ( nem mindenki vizuális tanuló, nekik
  nehezebb )
  még egy Laci ( 78 éves)

  Válasz
 5. Gáspár Antalné

  Tisztelt András! Nekem a fiamék Luxemburgban élnek a menyem is magyar, a gyerekekkel otthon csak magyarul beszélnek. A bölcsit franciául kezdték, az ovi luxemburgi, az iskola német. A gyerekek tökéletesen alkalmazkodtak és jól beszélik a nyelveket igaz, hogy a francia egy kicsit most ellaposodott . Szóval én azt mondom aki teheti minél előbb kezdje el tanítani a gyereket. Nyilván akik kint élnek azoknak könnyebb. Viszont én sokat tanulok a gyerekektől, és ez jobban megmarad bennem mint amit olvasok. Tisztelettel Mária!

  Válasz
 6. Judit

  Kedves András! Meghallgattam a rádió interjut, s bevallom őszintén nagyon tetszett!Ugyanis nagyon hasznos tanácsokat adott minden szülőnek, s felnőttnek egyaránt. Nagyon szépen köszönöm Mindannyiunk nevében! Tisztelettel : egy szülő, s egyben tanuló is! Judit

  Válasz
 7. Sári

  eddig angol leckéket kaptam.
  két unokám él Franciaországban, most szeretnék francia leckéket kapni, de nem sikerül a jelentkezés.
  Lehetne most csak Francia leckéket kapni?????
  Szeretettel Gerlóczy Sári

  Válasz
 8. Hegyi Jánosné

  Kedves András!
  69 éves vagyok, sokat felejtek,romlik a memóriám.De szeretnék németül tanulni. Mi a véleménye, még nem reménytelen? Szeretném kérni,hogy küldjön német leckéket
  Kiváncsian várom válaszát
  Hegyi Mariann.

  Válasz
 9. Kratofil Ágnes

  Kedves András!

  Háromunokás nagymamaként az Ön segítségével újratanulom a németet. Az unokákkal tavaly szeptemberig senki nem beszélt németül, annak ellenére, hogy az édesanyjuk német nyelvtanárnő. Szerinte fontos, hogy a gyerek úgy tanulja a nyelvet, ahogy a tanára elvárja, a többi a gyerek szorgalmán múlik.
  – Az iskolásunknak elegendő volt az első tanév, hogy behozza az osztálytársait, akik már német oviba jártak.
  – Az óvodás egy hétig duzzogott, mert nem beszéltek vele magyarul az oviban, most a testvérét és az anyját faggatja: ” És hogy, mondják németül…”
  – A bölcsődében minduntalan rászóltak a kicsire: “Itt nem beszélünk németül…” Szegény csak átvette a két nagytól, szerencsére most német óvodás lesz.
  Az anyukájuk semmit nem erőltet, de a családtól elvárja, mindig azon a nyelven kell válaszolni a gyerekeknek, amilyen nyelven kérdeztek.
  Most kell felkötnöm a fehérneműmet!
  Tisztelettel: Ágnes

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.