Majd később… majd jövőre… majd máskor…

A házfelújítás nagyon hasonlít a nyelvtanulásra. Több mint 10 évig húztam, halogattam, már nagyon nyomasztott. Végül rászántam magam… a háztető teljes cseréjére. Most örülök, hogy kész, nagy kő esett le a szívemről.

Ha 5 éve megcsináltattam volna, lényegesen olcsóbb lett volna… És hamarabb kész. Meg kevesebb lett volna vele a munka… Hamarabb kellett volna…

A nyelvtanulással hasonló a helyzet.

Minél hamarabb elkezdi a nyelvtanulást, annál hamarabb túl van rajta. Ne húzza, halassza! Nem érdemes. Nem lesz olcsóbb, nem lesz könnyebb.

A nyelvtudás ráadásul sok előnnyel jár, sok örömöt szerez.

Rengeteg okot lehet találni a halogatásra. A „slágerlista” élén a „Nincs időm” című közkedvelt kifogás található.

Ez remek érv, teljes mértékben elfogadható. Van egy barátom, aki félórán keresztül lelkesen magyarázta, miért nem jut ideje nyelvtanulásra. Az már más kérdés, hogy egy kifogás sem oldja meg a problémát. És ha őszinték vagyunk magunkkal, rájövünk, hogy arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen.

Ön még tanulhat a hibámból. Nekiáll tanulni?

A véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

285 hozzászólás a(z) “Majd később… majd jövőre… majd máskor…” bejegyzéshez

 1. Gyarmati Dóra

  Kedves András, sajnos én is a halogatók közé tatozom. Talán azért, mert nincs rajtam akkora nyomás, hogy minden erőmmel a nyelvtanulással foglalkozzam. Pedig tudom, hogy mennyi előnye lenne.

  Válasz
  1. Zita Somlyai

   Kedves András! Nagyon örülök az ön ingyenes angól nyelvlecke kiadásának.Ugyanis nekem az zenei életben való munkámat könnyíti meg.Már évek óta van egy kisokos angól nyelvszótáram amiben ugyancsak fonatikusan is lejegyzi nekem a tanulás megkönnyebbítését,csak sokat kellet ez idáid lapozgatnom,hogy a kiejtés tökéletes formáját adjam elő.Nagyon jó nyelvérzékkel rendelkezem hála a jó istennek.Énekelek angolúl.Most viszont hála önnek megkönnyíti a komunikációs beszélgetés formáját is ami nagyon fontos.Tehát részemre sokat segít az ön nyelvlecke órái.Imádom az angol nyelvet.Köszönöm,hogy fölfedte magát tanár úr.

 2. Edit Király

  Kedves Nyelvmester!
  A legnagyobb problémám az internettel van . Ahol én élek annyira rossz a lefedettség,ami miatt nem tudom a rendszeres oktatást igénybe benni.
  A másik probléma a pénz.
  Boldogan tanulnék!!!!
  Üdvözlettel:Edit

  Válasz
 3. Pappné Geiszt Margit

  Tisztelt Neményi Úr!
  Igen, folytatni akarom,megakarok tanulni németül!
  Már egyszer megírtam,hogy “sváb” családból származom,otthon a nagyszüleim csak németül beszéltek egymással.Mindent értettem,csak magyarul válaszoltam.Nagyon sokat felejtettem,mert régóta nem hallom őket és nincs rá mód,hogy gyakoroljam.Abban bízom,hogy lesz rá lehetőségem a beszélgetésre és vissza jönnek a már tudott szavak, mondatok.
  Nagyon köszönöm a lehetőséget a segítséget az Ön részéről! Igyekszem ,mert teljes mértékben egyet értek Önnel a tanulással kapcsolatban!
  Tisztelettel: Margit

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Géza!

   Szerintem vidéken is meg lehet tanulni egy nyelvet, nem csak Pesten.

 4. HAMZA ÉVI

  nem tudom hogy kezdjem el, minden olyan zavaros. egyelőre a szókincsemet fejlesztem, de a prepoziciók elvették a kedvem.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Eleinte ne a nyelvtant tanulja, hanem jegyezze meg a mondatokat.

 5. Zsuzsa

  Kedves András!
  Én nyugdíjas korú vagyok, lasabban tanulok, nem sürget semmi.
  Minimális tudást szeretnék, jelenleg a meglevő anyagot tanulgatom. Tisztelettel,
  Zsuzsa

  Válasz
 6. Borbás Zoltán

  Kedves András!
  Teljesen egyet értünk azokban amiket a halogatásról és vélt,vagy valós okokról,indokokról leírt.Mégis a halasztók táborát vagyok kénytelen gyarapítani azon oknál fogva,amit már egyszer leírtam önnek.Minden esetre ez csak egy átmeneti dolog,aminek reményeim szerint hamarosan(jócskán fél éven belül) a végére érek és akkor,és csak akkor vehetem számításba az intenzív nyelvtanulást.Addig viszont ez ami most kénytelen-kelletlen foglalkoztat mindennél fontosabb számomra.
  Üdvözlettel:Zoltán

  Válasz
 7. Dvorszkyne

  Üdvözlöm!Sajnos de igaz a nyelvtanulás bizony szükséges,és muszáj leszek belevágni! Köszönöm szépen!

  Válasz
 8. Balázs Sándorné

  Kedves Andrås. Valami hiba történt ugyanis én eddig minden leckét elolvastam és tanulom is. A mai nap kivételével. Köszönöm szépen és továbbra is vårom a feladatokat. Ūdv Katika

  Válasz
 9. Horváth Éva

  Kedves András!
  Szeretnék valóban tanulni angol nyelvet, de a lehetőségeim korlátozottak most is mint mindig. Sem az anyagi, sem a tudás kapacitásom nem a csúcson van már. Viszont az ön módszerével az angol nyelvet könnyebben meg lehet tanulni. Köszönöm a lehetőséget, további sok sikert!
  Üdvözlettel:

  Válasz
 10. Bagdi Bélåné

  Nincs sikerėlményem. MINDENT hamar elfelejtek.73 ėves vagyok.Úgy ėrzem minden hiåba Mår nem fog a fejem.

  Válasz
  1. Ildiko Sarnyai

   Soha ne adfel,mondta a papagaj mikor vitte a macska. Ha tanul “fogni fog “a feje.
   Udvozlettel Ildiko

 11. Török Tamás

  Igen! Tanulok András! Most már van is rá időm! Kérem a leckéket!
  Üdvözlettel: Tamás

  Válasz
 12. Greutter Erzsébet

  Tisztelt Neményi Úr!
  Az Ön által leírtakkal teljes mértékben egyetértek, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Bevallom én is ahhoz a népes táborhoz tartozom, akik kifogásokat keresnek a lustaságuk fedezésére, de ennek véget akarok vetni.
  Köszönöm, hogy – a többi hasonló lustasággal küzdő társaimmal együtt- törődik velem is.
  Megfogadom, hogy a mai naptól fogva napi egy órát foglalkozom az angol nyelvtanulással, elsősorban is a saját érdekemben.
  Üdvözlettel: Erzsébet

  Válasz
 13. József

  Kedves Neményi Úr !
  Kérem hogy Lászlónak a továbbiakban ne küldjön leckéket, mert már nincs velünk.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Rendben, köszönöm, hogy szólt. Kérem, írja meg e-mail-ben lászló e-mail címét.

 14. Faragó Erzsi

  Egyet értek. Célom van teszek érte fáradtságot nem kimélve, és aztán élvezem a munkám gyümölcsét.

  Válasz
 15. Szabina

  Üdvözlöm!
  Sajnos tényleg igaz, a nyelvtanulás, illetve tudás bizony szükséges manapság.
  Köszönöm szépen!

  Válasz
 16. Lantos Sándor

  Tisztelt Neményi Úr! A nyelvtanulást nem hagytam abba,szinte minden nap foglalkozom vele. Jelenleg a Bulldózer 2. résszel foglalkozok! A közeljövőben szándékomban áll Öntől a sorban következő könyvet megrendelni!

  Válasz
 17. Boda Jenő

  Időt sem könnyű teremteni, de ha akar az ember …
  Nekem az akaraterő hiánya jelenti a legnagyobb gondot !!! Utána következik a monotonitás és a motiváció. Sokadszori neki futás felőrli az embert !
  Üdvözlettel : Bod Jenő

  Válasz
 18. Magdolna Horváth

  kedves András !

  Ezerrel tanulom az angolt az ön könyveiből is. Amit kiejtésnek írt a könyveiben azt begyakorolva megértették amit akartam mondani :-) Nagyon köszönöm !!!
  Üdv : Magdolna

  Válasz
 19. Cseh Zsolt

  Teljesen igaza van, de én tényleg úgy érzem, hogy nincs rá időm…Mennyi időmbe kerülne/naop?

  Válasz
 20. Judit

  Kedves András !
  Egyetértek Őnnel,ez így igaz.
  Minél tovább halogatunk valamit,annál többet veszítūnk. Ez egy rossz emberi tulajdonság,hiányzik az elszántság és az akarat.Pedig Nekem is van egy kitūzött célom,amit megszeretnék valósítani országhatáron kívül.Igyekszem tenni érte. Köszönöm.

  Válasz
 21. Bogi Rozi

  Kedves András!
  Csak részben értek egyet Önnel, mivel nem csak az idő, hanem legfőképpen a pénz hiánya akadályozza legtöbbünket a nyelvtanulásban.
  Főleg az 55 felettiek nevében beszélek (kisvárosban volt osztálytársakkal összefutva, hasonló cipőben járunk), akiknek a munka megtartása is (nyugdíj előtt leginkább) gondot jelent ebben a felgyorsult világban, ahol a fiatal vezetés természetesen fiatal munkatársakkal akarja körülvenni magát, amivel a mi korosztályunk nem versenyezhet.
  Iskolai tanulmányainkban “anno” az orosz volt a nyelv, amit nem úgy tanítottak, s nem is volt értelme.
  Most lehet, hogy néha jól jönne – lásd kelet felé kacsingató gazdasági próbálkozások -.
  Még a mi munkakezdésünkkor nem volt ekkora jelentősége a nyelveknek, mire lett, s képezni kellett volna magunkat, már a gyerekek taníttatásával, (itt sincsenek toppon a nyelvtanítás terén) külön nyelvi órákra járatással, (ami persze plusz költséggel jár (több gyereknél több plusz), majd a főiskolai diplomához szükséges nyelvvizsgák finanszírozásával voltunk anyagilag leterhelve, így a mi nyelvtanulási próbálkozásunk maradt el.
  Most, ha sikerül nyugdíjba menni, ott lesznek az unokák, akikkel , hogy a szülők teljesíteni tudják a mai munkavilágában kialakult elvárásokat (papíron létező munkaidő, napi 24 órás készenlét, táppénz “nuku”
  -miből is élnének egyébként, abból nem igen-) nekünk kell besegíteni. Már nem annyira anyagilag, de a nyugdíjból nem is nagyon futná, inkább úgy, hogy a szülők nyugodtan dolgozhassanak.
  Így marad a mi próbálkozásunk, mint azt Géza is írta a következő életünkben………, ha lesz ilyen.

  Üdvözlettel: Rozi
  u.i: Ha valami csoda folytán változás történik, az első célom az angol nyelv elsajátítása, a remény hal meg utoljára.

  Válasz
 22. Horvárt Istvánné

  Üdvözlöm Kedves András ! Hát igen, van problémám ! Először is az, hogy szerettem volna angolt tanulni, el is végeztem egy alap tanfolyamot. A t. elvégzése után nemsokkal ki kényszerültem Német országba dolgozni. Amit gyermek koromban otthon anyáméktól hallottam, meg amit a Gimiben el lezserkedtem, abból kellett összeszednem a német produkciómat. Az angollal azután egyáltalán nem foglalkoztam. Német nyelvet nem akartam egyáltalán tanulni soha. Az angolt most nem tudom, pontosan hogy kezdjem el újra. Jelenleg is Németbe vagyok, itt vannak az angol tanfolyamom munkafüzetei, és nem is tudom hogy kezdjem el újra úgy, hogy az jó is legyen. Üdvözlettel Ildikó

  Válasz
 23. Molnár Gyuláné

  Kedves András
  Nagyon Örülök a nyelv leckének.Számomra nagy könyebség,hogy le van írva fonetikusan.A könyvből az írást is tudom gyakorolni.Nagyon jó érzés,hogy megtudom értetni magam.Most tartok az angol harmadik könyv első résznél.Nagyon köszönöm
  Molnárné Anna

  Válasz
 24. Horváth Ildikó

  Kedves András!
  Köszönöm szépen az eddigi leckéket, úgy érzem sikerült megtanulnom őket, ugyanis külföldön elég szépen elboldogultam. Több ízben is átnézem, hogy ne felejtsem el és várom nagyon a következő leckéket.
  Sajnos a könyvekre és CD hallgatásra se időm, se pénzem nincs. Ritkán járok külföldre, így elegendő számomra ez a kis “alaptudás”, amit Öntől a neten keresztül tanulok és szeretném kérni továbbra is, amennyiben lehetséges. Egyébként nagyon élvezem, érthető, könnyen tanulható, csak többször kell gyakorolni.
  További jó munkát kívánok!

  Válasz
 25. Kovács Gézáné Márta.

  Kedves Neményi András .Nyelvmester létedre hogy engedheted meg magadnak, hogy egy ember nevét, ennyi időn keresztül nem tudod leirni?? Hogy tanulhatok Tőled?????? Márta Kovácsné.

  Válasz
 26. Berecz László

  Igen! Határozot eltökéltségem,hogy meg tanulok angolul.
  Kérem segítségét.
  Hogyan lépjek tovább.
  Várom szíves válaszát .
  T: Berecz László

  Válasz
 27. Havasné Kerezsi Anna

  Sajnos, de igaza van. Megszívlelem a figyelmeztetést. Köszönettel Anna

  Válasz
 28. Enreiter Sándorné

  Kedves András !
  Ez mind igaz, amit leirt, én már többszöri nekifutása elkezdtem tanulni az angolt, még Önnél is jelentkeztem, de a kiejtéssel sok problémám akad, ez az,ami nem megy. És igy nincs kitartásom. Pedig nagyon szeretnék, legalább tőmondatokban valamit megtanulni angolul.
  Ha volna felém valamilyen jó tanácsa, akkor szivesen venném és mégegyszer elkezdenék tanulni.
  Köszönettel Enreiterné

  Válasz
 29. Juhász Miklósné

  Kedves Mester!

  Helyzetem speciális, leginkább otthon ülök, idegennyelvűvel való beszélgetésnek kevés az esélye.
  De olvasni szeretnék angolul, netán írásbeliségre is sor kerülhet. Ezért úgy döntöttem, hogy 80 évesen már nyugodtan lehet passzív nyelvtudásom.
  Egyébként érvelése kitűnő, meggyőző és gyakorlatias.

  Rokonszenvvel üdvözlöm, kívánok sok sikert

  Válasz
 30. Jobbágyné Madarász Marika

  Üdvözlöm!
  Igen, természetesen akarok tanulni, nem adom fel csak nekem a nyelv tanulás mindig lassabban ment mint a vers tanulás, a matematikát, kémiát hobbiból tanultam.
  Tanulom, csak fáradságból, lustaságból minden nap, rendszeresen nem tudok leülni tanulni, mert rendszertelenül dolgozom.
  Igen, ha valaki valamit megtanult a siker és élmény, a mai világban ráadásul még egy ember.
  Szóval nem adom fel!
  Tisztelettel Marika

  Válasz
 31. Csaba

  Nem jó a példa. Öt évvel ezelőtt sem lett volna olcsóbb, mert lehet, hogy olcsóbb az alapanyag, de kevesebb volt a jövedelme, lehet, hogy hitelt kellett volna felvenni. Ez az öt év alatt meg tudta takarítani a felújítás költségét.

  Válasz
 32. Merész Klára

  Kedves Neményi Úr!
  Igazat adok Önnek, hogy a nyelvtanulást bármikor el lehet kezdeni, a feltétel azonban mindíg azonos;kitartás és szorgalom!
  Én 71 évesen vettem kézbe a “Bulldozer” kezdő köteteit. A legjobb módszerek egyikének tartom a mondatmodelleken alapuló nyelvoktatást./4o éve jártam először Ausztráliában, ami a mai napig megmaradt az angolból, a teljes mondatok, kifejezések./ Nagyon szivesen ülök le az Ön könyvéhez,remélem hamarosan tovább is léphetek a kezdő szintről.
  Egyébként nyugdíjas nyelvtanár vagyok /orosz,német/,aki az angolt már sokadszorra kezdtem,de úgy látom, végre jó úton haladok! Sok sikert kivánok a jovőben!Üdvözlettel Klára

  Válasz
 33. Szendrei József

  Kedves Tanár ÚR . Köszönöm reám figyelést, de sajnos nagyon magamra mardtam. Feleségem meghalt, nekem ajobb lábamat térd alatt amputálni kellet. Koromnál fogva 74 éves vagyok. Pihenő és ujrakezdés szükséges. Kérem megértését, Üdvözlettel : Szendrei József

  Válasz
 34. Németh Tibor

  Azt hiszem, hogy már egyszer leírtam Önnek, hogy szívesen megvenném a leckéket, de, ha lenne rá lehetőség részletre fizetéssel. A hozzászólásokat olvasva, bizony sokan vannak ebben a helyzetben.
  Jó volna , ha találna rá megoldást.

  Válasz
 35. Péntekné Lelovics Mária Katalan

  Kedves András!
  Nem kifogásokat gyártok,csupán 2016-ban az angol nyelvlecke kezdetén vitt el a roham-mentő és több mint 4 hónapig feküdtem a Szívcentrumba,3 szívműtétem volt!
  Üdvözlettel Mária Katalin

  Válasz
 36. Kemény Rózsa

  Ez mind így igaz! Anyagi okok miatt nem kezdtem el!

  Üdvözlettel: Kemény Rózsa

  Válasz
 37. Kis Erzsébet

  Az utóbbi időben naponta foglalkozom egy-egy kevés új anyag tanulásával is, de muszáj vagyok ismételni,mert nekem a szavak pontos leírásával van igazán gondom,,főként a kettős magánhangzók írásával, vajon másoknak is van ezzel gondja. Nekem legnagyobb kihívás az angol, sokkal egyszerűbbnek találom akár az oroszt, akár a németet. Nem tűzök ki célokat, de örülök ha egy-egy hosszabb mondatra vissza tudok emlékezni, vagy néhány mondatos történetet le tudok írni. Sikerélmény volt, mikor az egyik rokonom megértett egy hosszabb mondatot. Ez motivál is engem. Egyszerűen szeretek az angollal foglalkozni,jutok amire jutok,nem a teljesítmény, hanem a” hozd ki magadból amit a kedvvel végzett munkából ki tudsz hozni ” a lényeg. Kéznél a szótáram,ha meglátok a TV-ben 1-1 márkanevet megnézem. Ha elkapok 1-1 szót megnézem,hallgatom az angol nyelvű híreket. Köszönöm Önnek a megtisztelő érdeklődését. Jó egészséget, további jó munkát kívánok :Erzsébet

  Válasz
 38. Nyerges Ferenc

  Drága András!

  Nekem a napi éltben maradás is kihívás.
  Picik a gyerekeim és dolgozom. Tehát? Halogatok valamit?

  Ha Önnek ez a tisztelt szakmája, hát derekasan művelje.
  Csak így tovább, hajrá!

  Üdvözlettel,
  Feri

  (U.i.: Jó az angolom és elégedett vagyok) :-)

  Válasz
 39. lilluci.mamci@gmail.com

  Tisztelt Neményi András! Az élet nagyon nem egyszerű és bizony a váratlan fordulatok,amik legtöbbször rosszak,beleszólnak.Így ha akárhogy is szeretnék tanulni,mert szeretnék az élet nem engedi,igen majd talán,egyszer.sajnos.

  Válasz
 40. kovács margit

  kedves neményi andrás én továbbra is tanulom a németet és akár az angolt is. nem hagyom abba. ha lehet kérek még leckét németül akár angolul is. köszönöm szépen az eddigi leckéket. üdvözlettel margit.

  Válasz
 41. Győriné Magassy Andrea

  Gimnáziumban tanultam Németet.Viszonylag jól ment,leveleztem,beszélgettem akkor,de 40 éve éve már nem Sváb családból származom. Nagyszüleim sokszor csak németül beszéltek. Ehhez képest már semmit nem tudok. Pár éve Dunabogdányban Sváb közösségbe kerültünk és elég rosszul érzem magam hogy nem beszélem a Németet. Tetejében az unokáimnak is nekem kellene segíteni mert sem a lányaim sem a vejeim nem beszélik. Eddig anyagi okai voltak hogy nem rendeltem meg,de nem tettem le róla!

  Válasz
 42. Szabó István András

  Tisztelt Neményi Úr. A halogatásom oka Nálam nem az idő hiánya, hanem a tandíj hiánya. 74 éves és nyugdíjas vagyok. amíg Ön volt szíves leckéket küldeni, nagyon szívesen tanultam. de a felajánlott Buldózer könyve már nem tudtam a pénzt, kiszorítani. ” 3 naponta elő veszem a leckéket és át olvasom. Ennyit most a nyelvtanulásről, mert az anyagi helyzetem azóta sem változott.

  Válasz
 43. Zoltán

  Ezt a hétköznapokban is lehet fejleszteni. Felébredsz. Döntsd el azonnal, hogy kipattansz az ágyból, vagy visszaalszol. De ne gondolkodj rajta, ne aludj félig, miközben azon gondolkodsz, hogy fel kéne kelni.
  Ugyanígy kell a napi gyakorlást is elkezdeni vagy elhagyni.
  Az angolról egyébként a kiejtés megértése és produkálása miatt én régen lemondtam, nem is erőltetem. a német mindig jobban ment, ma is napi szinten gyakorlom hanganyagokkal, könyvekkel. Csak a beszédpartner hiányzik, német anyanyelvűekkel gyakorolnék szívesen. Sajnos akiket eddig elcsíptem itthon, inkább magyarul gyakoroltak volna, német nyelvterületre meg nem jutok el minden nap.

  Válasz
 44. Csóka Tamás

  Kedves András!

  Megvásároltam a Buldózer kiadványokat. Rendkívül jónak tartom. Nem akarok profi szinten megtanulni angolul, csak szórakozásból olvasgatom. 75 éves vagyok. Ha rendszeresen tanulgatom a kifejezéseket és a szavakat, az agyam foglalkoztatom, amivel ebben a korban az elbutulást próbálom akadályozni. Ez sem megvetendő. Másoknak is ajánlom, a hasonló korú sorstársaimnak. Azon kívül sikernek veszem , ha ismerős szavakat, kifejezéseket fedezek fel a filmeken, az utcán séta közben.
  Maradok tisztelettel: Tamás

  Válasz
 45. Szoltsányi Gyula

  Szerencsére a magyar nyelvből elég jelentős szókinccsel rendelkezem, viszont pont ezért, nagyon nehezemre esik, az idegen nyelvekből ismert szavakra leszűkíteni a gondolataimat. Általában a tanult nyelveken, bár egyik sem jelentős, megértem amit mondani szeretnének, főleg ha megkérem az illetőt, hogy mondja el még egyszer lassan, mert akkor általában leegyszerűsítve ismétli meg általában mindenki a mondanivalóját. Viszont a válasz összerakása általában olyan sok időt vesz igénybe, ami a társalgásnak már gátja. Várhatóan így 70 felé ebből már nem is lesz fiatalon pattogó eszmecsere, csak magyarul. Bővítgetni mindig szoktam az ismereteimet, ha külföldre visz az élet, de már fordítói babérokra nem pályázom.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Gyula!

   Gondoljon arra, hogy az a kevésnek érzett szókincs milyen hatalmas a semmihez képest.
   Ne akarjon olyan választékosan beszélni egy idegen nyelven, mint magyarul,
   és akkor biztosan jobban fogja érezni magát beszélgetés közben.

 46. Illés Albert. S.J.

  Megszakításokkal végzem . Természetesen ha szükséges segítséget kérek és van is aki segít a helyes kiejtéseknél. Angol nyelvterületre nem mennék szolgálni. Közösségben nem veszek el már !! Ezt az e.mail címet használom ez az új címem -a régiről is erre át van irányítva mindig.

  Válasz
 47. Ferensitz Ferdinánd

  Tisztelt Neményi Úr!
  Miután megszólitott, nem tartanám etikusnak válasz nélkül hagyni jóindulatu ösztökélését a nyelvtanulást
  illetően.Tragikus dolgok következtek be nálunk, ugyanis a párom egy éve ” sztrogot” kapott és azóta annyira
  demens lett, hogy egy hónapja a tatabányai korház pszihiátriai osztályán gyógyitgatják, eredménytelenül.Lassan én is a korház állandó lakója vagyok.Ilyen körülmények mellett a nyellvtanulásra nem is gondolhatok.
  Elnézését kérem, hogy a saját problémámmal terhelem Önt.Sajnos ez a szomorú igazság!
  Tisztelettel
  Ferensitz Ferdinánd
  Oroszlány. Mészáros Lajos ut.46.

  Válasz
 48. Both Erika

  üdvözlöm András ! Szerintem igaza van, és mégis hozzá kezdek tanulni, küldheti a könyveket. Köszönöm

  Válasz
 49. Fekené

  Kedves András!
  Köszönöm, hogy ismét kíváncsi a véleményemre.
  Én szorgalmasan forgatom az Ön készítette “Buldózer” könyveket, sok örömet jelent.
  Teszem ezt azért is, mert 74 évemnél fogva nem szeretnék végleg elbutulni, igyekszem
  rejtvényfejtéssel, nyelv és vers tanulással megőrizni a szürke állományt.
  Önnek igaza van, már fiatalon kellett volna nyelvtanulással többet foglalkozni, de akkor
  még levelezőn egyetemet végeztem, építkeztünk és a családomat is elláttam.
  Szeretettel kívánom, hogy sok-sok olyan “társa” adódjon akik érzik a segíteni akarását,
  és így is reagáljanak rá.

  Válasz
 50. Both Erika

  Igaza van András, a tudás sosem árt,legalább már 1 nyelvet fogok tudni beszélni

  Válasz
 51. Holczinger-Takács Katalin

  Kedves András!

  Nagyon szeretném az angolt minimum alapfokon elsajátítni.

  Segítségét Köszönöm.

  Válasz
 52. B Ildikó

  Kedves András!

  Köszönöm a biztatást, tippeket, tanácsokat.
  Én eszperantóból fogok nyelvvizsgázni. Kár, hogy ebben nem tud segíteni.

  Azért köszönöm.

  Üdvözlettel:

  B Ildikó

  Válasz
 53. Tódy Éva

  Kedves Nyelvmester !

  A mostani 60 – 70 évesek ha valamilyen idegen nyelvet akarnak tanulni, sok lehetőségből válogat-
  hatnak. Nem az otthon heverő használaton kívüli nyelvkönyvek az inspiráló hatásúak, hanem a neten
  érkező példamondatok. Köszönet érte ! Gyakorlás nélkül nem megy senkinek !

  Válasz
 54. Androsits Imréné.

  Kedves András! Igaz,hogy megígértem,hogy a következő nyugdíjamból megvásárolom a Német Kezdőknek a könyvet.Én is kisnyugdíjas vagyok,19.éve élek egyedül.Most is gyakorolom németet kezdők részére. nyudijas tanárnővel. Kérem küldje el részemre az első kötetet. Mennyi az ára? Köszönettel.

  Válasz
 55. Németh Gáborné

  Tisztelt Neményi Úr!

  Tökéletesen igaza van! A halogatás= lustaság!

  Én is lusta vagyok nekifogni és ezernyi kifogást találok. Öreg vagyok, nem fog már az agyam, stb.

  Válasz
 56. Németh Károly

  Kedves András! nagyon jó, amit csinál. Ha 10 évvel korábban lett volna ilyen lehetőségem, akkor biztosan belevágtam volna, de jelenlegi állapotomban nem sok értelmét látom. Súlyosan beteg, 76 éves ember vagyok, a megszerzett tudást már nem tudnám használni, legfeljebb elmém karbantartására lenne jó.

  Válasz
 57. Bobály János

  Tisztelt Neményi András Úr!

  Teljesen igaza van a leírtakkal. Eddig minden leckéjét összegyűjtöttem, de még nem álltam neki a tényleges tanulásnak, még nem tudtam kialakítani azt a rendszert, hogy a mindennapi munka mellé be tudjam sorolni. Tudom ez csak mentegetőzés és csak rajtam múlik, hogy mikor tanulok.

  Üdv.:

  Bobály János

  Válasz
 58. Dr. Rékási József

  Az e-mailon küldött francia, olasz német leckéket nagyon élvezettel tanulom. Sajnos,legutóbb már nem kaptam belőlük Az angolból sem.
  Úgy látszik vizuális tanulást élvezem, ahogy tanár úr ajánlotta: hangosan tanulni, amíg folyékonan nem megy. Így csinálom!
  Köszönöm szíves segítségét.

  Válasz
 59. Benkő László

  Tökéletesen egyet értek a tanár úr véleményével. Tisztelettel Benkő lászló

  Válasz
 60. Varga Géza

  59 éves vagyok. A fiatalabbak szemében már öreg pasi, de a gyerekeimnek is mindig mondtam az örök igazságot “TANULNI SOHASEM KÉSŐ” Így aztán én sem maradhatok ki belőle. Rászántam magam és jövő héttől elkezdek angolul tanulni. A gyerekeim biztos csodálkozni fognak, de örülni is és drukkolni.

  Válasz
 61. Suhajdáné Gál Piroska

  Kedves András!
  Köszönöm jelentkezését, vasárnap hazaérkeztünk 5 napos római kirándulásunkról. Elég kevés időm volt készülni az útra, de a férjem angol nyelv tudását jól tudtuk használni.
  Legközelebb időben fogok a tanuláshoz. Azért alap dolgokban segített valamennyit az a pár lecke amit Öntől kaptam.
  Köszönettel
  További jó munkát, egészséget kívánok!
  Üdvözlettel: Suhajdáné

  Válasz
 62. Horváth László

  Üdvözlöm ! Neki kezdtem de 2-3 nap múlva mar meg is feledkeztem róla !!! Sajnos !!

  Válasz
 63. a nevem közzététéeléthez nem járulok hozzá

  Tisztelt Nyelvmester!
  Köszönöm a segítségét. Én nem most kezdtem a francia tanulást, de hiába jutottam el középszintig évtizedekkel ezelőtt, elég régóta nem használtam a nyelvet és inkább egy kis mindennapi ismétlésnek szántam, néhány új kifejezést még tanultam is. Sajnálom, hogy csak ennyi volt, mert így legalább mindennap elolvastam a mailjeit és még az alapfok is hasznos ismétlés volt.

  Válasz
 64. Dr. Rékási József

  Tisztelt Tanár Úr
  Sajnos, már nem tetszett küldeni e-mailon az angol, francia, olasz, német leckéket.
  Ezeket szívesen tanulom, kinyomtatom, s addig tanulom hangosan, amíg folyékonyan nem megy.
  Megvettem tanár úrtól az olasz, francia könyveket. De az e-mailon küldött anyagot kedvelem.
  A hallásom gyengesége miatt, a vizuális tanulást szeretném folytatni az idei évben is
  Köszönettel:Dr.Rékási József

  Válasz
 65. Tóthné Farkas Ilona

  Kedves András !

  Már sokszor elkezdtem és mindannyiszor közel az elején negatív élményekbe ütköztem és vissza pattantam, ma már nem merem elkezdeni.
  Viszont érdekes, mert mindig bennem van, hogy bármikor elkezdhetném, ha akarnám.
  Ez olyan mintha valami mindig visszatartana,de egyben csalogat is.

  erre milyen ellenszere van?
  Üdvözlettel: Ilona

  Válasz
 66. Judit

  Kedves András! Igen, használom, tanulgatom az Ön által elküldött tananyagban lévő mondatokat. Reggelenként munkába menet gyakorlom (buszon ülve). Jelenleg másra sem erőm, sem energiám, de ez is sokat ér.

  Válasz
 67. Koppányi Béla

  T.NEMÉNYI ÚR .Szeretném meg köszöni hogy a német leckéket el kűldte számomra is .Újból kedvet érezve a német nyelv tanúlásához ez által meg is rendeltem A buldózer 1-2. kiadványt amit alkalom adtán lapozgatok is.A kiadványt jónak talállom .A német nyelv tanulásában most 80 évesen is , a kiadványányak megfelelően találtam meg számomra a meg felelő leckéket -nincs illetve kevés a nyelvtan,-jó a könyv szerkeztése stb.Űdvözlettel Koppányi Béla.

  Válasz
 68. Major Sándorné

  Kedves András!

  Az Ön előadásai nagyszerűek. Sokat el olvastam belőle. De én már 70 éves vagyok, és nem hiszem azt, hogy valaha is hasznát venném. Életemben Ausztrián kívül máshova nem jutottam el, és nem is vágyom sehova.
  Szerencsére a családom minden tagja itt él a hazánkban, és nem külföldön. Abba bízom, hogy ha el jön az idő itt halok meg. Ezért nem tanulom az angol nyelvet. Szeretném, ha ez a levél nem lenne nyilvános,ezért azt kérem ne közölje sehol. Köszönöm! Tisztelettel Major Sándorné

  Válasz
 69. Sára

  Kedves András!
  Igazából elkezdtem gyakorolni,de mindig közbejött valami,ami miatt elmaradt a tanulás. De minden leckét elmentettem,és határozott célom,hogy ha apró lépésekben is,de haladni fogok. Köszönöm az érdeklődését.
  Tisztelettel Sára

  Válasz
 70. Tóth Istvánné

  Kedves András!
  Igazán köszönöm, hogy figyelmeztet leveleiben, kissé elhanyagoltam az angol tanulást. Ismét neki állok és megpróbálok napi rendszerben tanulni.
  Tné Ágota

  Válasz
 71. Sántha Kata

  Nyolcvanhárom évesen már nehezebbenfog az agy,de szeretném megpróbálni a német nyelv alapfoku

  lsajátitKást.Gimnazista koromban tanultam,de hol van már az? No meg a modszer is más.Köszönettel veszem ha ebben segiteni tudnak.

  Válasz
 72. Nagy Béla Sádor

  Kedves Neményi András Úr!
  Köszönöm kitartó, ösztönöző leveleit. Részemről, az elodázás nem csupán időhúzásról szól. Voltak elképzeléseim, úgy 20-30 évvel ezelőtt, hogy idősebb koromban majd rengeteg időt fordíthatok utazásokra. Ennek a lehetősége az idő múlásával egyre kisebb. Nem váltak valóra azok az elképzelések, amelyek az ehhez szükséges anyagi hátteret biztosítják. Anyagi fedezet hiányában, úgy tünik ez a tervem meghiúsul. A tervezett nyelvtanulás, így okafogyottá vált. Ha megérem, akkor idén betöltöm a 72- évemet és sajnos érzem a koromat, a szokásos itt-fáj,- ott fáj. Nem rabolom drága idejét, köszönettel, üdvözlettel,
  Béla Sándor

  Válasz
 73. Terike

  Kedves Andras
  Teljesen igaza van mert amikor kertem öntől az elso leckéket, meg tervbe volt hogy Angliába megyek dolgozni. De sajnos nem tudtam megkérni a könyveket mert nemvolt pénzem. Azota mar kint vagyok de ha tobbet tudtam volna tanulni akkor nem ilyen helyen dolgoznak. Mindenképpen tanulni kell, hogy az ember eltudjon jobb helyre helyezkedni dolgozni.
  Koszonom az elso leckéket.
  Terike

  Válasz
 74. Kiss Borbåla

  Sajnos pėnz hiånyban szenvedek.Nemtudom megvenni a cėdéket ės kõnyveket.

  Válasz
 75. Kelemen Istvánné

  Kedves András! Önnek teljesen igaza van! Szeretném ha elküldené nekem a kezdő angol tanuláshoz szükséges könyvet,cd,szeretnék megtanulni angolul.Előre is köszönöm! Tisztelettel: Kelemen Istvánné

  Válasz
 76. Kálmán Imre

  Kedves András!
  Köszönöm,hogy időnként “ébreszt”.Igaza van önnek,de nem bújok az árnyékom mögé.
  Minden nap gyakorolom a francia nyelvet.Abban a szerencsés helyzetben vagyok,hogy ezt megtehetem.
  Bonjour Chère Andras,
  Je vous merci que me reveillez de temps en temps.Vous avez raison,mais je ne me cashe pas derrière de mon ombre.Chaque jour je m’entraîne,c’est just, je me trouve en retard avec l’anglais
  Üdvözli,Imre

  Válasz
 77. Eőri Kálmánné

  Kedves András! A fél családom külföldön él.Miután lányom 1989-ben egy francia férfi párja lett,így előbb a francia nyelvet akartam elsajátítani.Ez talán alap fokon sikerült is.Majd unokáim angol nyelvterületre kerültek,Londonba,és USA-ba ,így került sor arra,hogy próbálkozzak az angol nyelvvel is.Londonban élő unokám a 80.-dik születésnapomat Londonban akarja velem tölteni,és így máj.5-én utazom hozzá,mert május 9-én , leszek 80 éves.Természetesen már nem könnyű ilyen idős korban nyelvet tanulni,de próbálkozom ezt is alapszinten elsajátítani.Remélem sikerülni fog.
  Köszönöm eddigi segítségét,igyekezni fogok az alapvető dolgokat megtanulni.

  Válasz
 78. Ilona

  Kedves András! Az a helyzet, én is nagyon szeretnék nyelvet tanulni, de egyszerűen más nyelven 2 szót is rögtön elfelejtek.Ez van, magyarul pedig nagyon megy a tanulás, akár próza, akár vers.Na ezen segítsen, ha tud! Köszönöm : Icu

  Válasz
 79. Váradi Erika

  Köszönöm szépen a sok hasznos tanácsot,nagyon sokat segít.Decemberben megrendeltem Öntől a Buldózer kezdőknek 3.részt.Van hozzá kedvem.Megy.

  Válasz
 80. Kosdi Jánosné

  Igen, így mint ahogy eddig. Szivesen frissítem fel az eddigi tudásomat. Németek között dolgoztam egy büfében, eladóként és ott sokat tanultam (kiszolgáltam). De ez 17 évvel ezelőtt volt. Ezért szívesen veszem ezt a fajta tanulást. Ha ez nem jelent Önnek problémát, akkor így a tanulást szívesen teszem. Köszönöm, Tisztelettel: Olgi Kosdiné

  Válasz
 81. Kuglics Kálmán

  Tisztelt Nyelvmester Úr!
  Nem egyszerű oka van annak, hogy nem válaszolok. Emlékeim szerint már írtam Önnek arról, hogy nem várt eü. problémával küzdök (3 műtét és egyéb komoly kezelések), a 4-5 órás műtétek nagyon megviseltek, különösen a memóriámat. Jelenleg a lábadozási szakaszban vagyok, újra kell építeni szinte mindent, de meg fogom tenni. Bízom abban hogy egészségem újból engedi a tanulásra fordítható energiákat is.
  Tisztelettel:

  Válasz
 82. Rékasi László

  Kedves András!

  Tisztában vagyok vele, hogy Önnek fontos a példányszám, a bevétel, hisz ebből él.

  Kérem, engedje meg nekem, hogy én dönthessem el, mikor akarok hozzákezdeni.

  Feltettem egy kérdést: Szükségem van nekem erre?

  A válasz: Jelenleg még nincs! Tehát, ha szükségem lesz, lesz rá időm is, pénzem is.

  Tisztelettel: Rékasi László.

  Válasz
 83. Sajtos Péter

  Köszönöm, tanulok napi fél órát, igaz nekem könnyű mert oroszul felsőfokon, németül alapfokon beszélek.
  Az angol meg kell. Az anyag nagyon jó, sokszor használom Angliában.
  Köszönöm: Sajtos Péter

  Válasz
 84. Márta

  Üdvözlöm!
  Köszönöm a megkeresést, igaza van. Nincs kifogásom,az igazság az, hogy németül kb. 50 %-s tudásom
  volt, orosz tudásom 90 %-os amennyiben %-os tudás létezik.Én így ítélem meg a tudásszintemet.
  Annyi a lényeg,hogy nagyon régen volt ez a szint.
  Mivel nem gyakorolom a nyelveket ,szinte nem maradt semmi.Köszönöm.

  Válasz
 85. Gecsei Tiborné

  Tisztelt Neményi Úr! Köszönöm a levelét, egyenlőre csak a német leckéket tanuljuk a párommal, reméljük nyárra mikor megyünk a gyerekekhez már hasznát vesszük a leckéinek. Köszönöm a leckéket. Tisztelettel Gecsiné Zsuzsanna.

  Válasz
 86. István

  Köszönöm András a biztatást. Tanulok,de még nem tartok a végén.

  Üdvözletem.

  Válasz
 87. Balla Mária / Marcsi

  Tulajdonképpen igaza van. Igazából a sajat magammal szembeni kétségeket és türelmetlenséget kellene legyőznöm. Az én történetem elég egyedi……beszéd ami nem megy, úgy gondolom mert nincs kivel gyakorolnom. Olvasás az jobban megy úgy ahogy korábban írta, morbid lenne azt kérnem hogy :bocsánat írja le mit akar mondani , mert az olvasás megy.

  Válasz
 88. Prandovszkiné Horváth Zsuzsanna

  Sajnos én is a kifogás gyártók közé tartozom. Remélem azért sikerül legalább 1 nyelvet megtamulnom.

  Válasz
 89. vera

  Az a problémám, hogy amit mondanak nagyjából megértem, de félek attól, hogy jól válaszolok-e? Egyébként nincs beszédgyakorlási lehetöségem,mert ritkán utazom olyan nyelvterületre.

  Válasz
 90. Rognean Rita

  Kedves Neményi András !!
  Austriaba dolgozom már több mint egy éve . Áprilisba otthon vagyok akkor fel fogom hívni . Szeretnék
  egy magasabb szintre lépni német nyelv területen .
  Üdvözlettel Rognean Rita .

  Válasz
 91. Viczián Ferencné

  Tisztelt Tanár Úr!
  Köszönöm a biztatást. Nem halogatom a tanulást, már elkezdtem, csak lassan haladok. A tanácsát megfogadva, a napi munkám közben próbálom gyakorolni az eddig tanultakat. Nagyon jó érzés amikor minden eszembe jut. A fiamnak elmondtam angolul amit tanultam és mindent megértett. Nagyon örültem a sikeremnek! Nem adom fel!!!
  Köszönettel és üdvözlettel: Vicziánné.

  Válasz
 92. Kecsmárszkiné Antal Zsuzsa

  Kedves András!
  Öntől kaptam kedvet az angol nyelv tanulásához. Igaz nyelvi tagozatos osztályban érettségiztem ( orosz-német), édesanyám szlovák. Soha nem voltak idegenek a nyelvek, de az angol kimaradt. Az ön leckéinek köszönhetem, hogy rájöjjek, nem is olyan nehéz ez a nyelv. A Duolingo programot használom, s a gyermekem könyveit. Már úgy gondolom meg tudnék élni az eddigi ismereteimmel. A hallás utáni írásés a beszéd megy a legnehezebben, ezért most gyerek dalokat hallgatok, illetve tanulom őket.
  A tanácsait igyekeztem megfogadni, minden nap foglalkozom a nyelvvel, beszélnem kellene többet. Ezen még dolgozom. Üdvözlettel Kecsmárszkiné Zsuzsa

  Válasz
 93. KISS iMRÉNÉ

  Kedves András! ma is hallgattam a kazettát és nagyon örülök hogy meg van a A Buldózer I Nem akarok mentegetőzni a korábban Írtam ,ha vége lesz a fűtésnek akkor egy kicsit több pénz marad! Kérem ne nevessen ki de ez a valóság akkor jelentkezni szeretnék a II részér. De a Férjem jan.26 tól 3 hétig ismét Kórházban volt!!! Hát ez is visszatartó erő! Annál is inkább mert az országunk jól teljesít,de az egészségügyben sajnos nem észlelhető! Bocsánat hogy ezt írom!!!! Szóval örülök az első résznek haladok vele szépen! Akarom a következőt is ,de hátha lesz ismét akció és be tudom szorítani. Köszönöm sorait jó egészséget kívánok és további erőt ,egészséget és sok tanítványt
  Üdvözlettel Kissné Franciska Makóról

  Válasz
 94. Erdős Károly

  Kedves Nyelvmester!

  Éppen házfelújítás előtt állunk, utána visszatérünk az ajánlatára.

  Válasz
 95. Oravecz Zsolt

  Jó teljesen igazavan,ténleg mindig arra van idelye az embernek amire csak akarja.csak az a baj hogy túl lassan haladok vele .

  Válasz
 96. Fraknói Péterné

  Köszönöm az eddigi leckéket ,vlójában tanultam középiskolábn a francia nyelvet,kíváncsi voltam milyen módszer amit felajánlott,de tudtam,hogy ez csak kezdetben ingyenes ,nyilváv a folytatás nem lesz az.De miután az alapjaim megvannak csak szavakat kellene tanulnom,de mint nyugdíjasnak nem igazán van szükségem rá a továbbiakban.Így köszönöm,nem kérek több leckét .Űdvözlettel Fraknói Péterné.

  Válasz
 97. Gnandt Csongor

  Kedves András !
  Több évig német nemzetiségi iskolába jártam, ahol megtanulhattam alapszinten németül, majd az itt szerzett német családból származó barátommal gyakorolhattam a nyelvet kivel nemrég szakítottunk.Úgy érzem megértem az elmondottakat, azonban sokszor nehézségeim vannak önmagamat kifejezni mikor ritkán külföldre utazom!A nyelvtanulást tekintve az embernek Egyébként egyetértek abban, hogy az embernek arra van ideje amihez kedve is, ill.amit akar! Ezért kérném ha lehetséges a fenti e-mail címemre legyen szíves további ingyenes leckéket küldeni,melyek korábban is sok örömöt szereztek és nagyon hasznosnak tartok! Szíves segítségét előre is köszönöm és várván válaszát jó erőt, egészséget kívánok!
  Tisztelettel:
  Csongor Budapestről

  Válasz
 98. Horváth László

  Tisztelt Neményi Úr!
  Biztosan igaza van a témában de nálam az a gond, hogy én kb. azt a szintet beszélem eléggé megbízhatóan amit eddig vettünk és most úgy érzem, hogy minek ennél több. Biztosan ez így butaság de lehet atterek az angolra. Amerre az utóbbi időben jártam azokon a helyeken sokkal jobb lett volna az angol. Nálam kb. most ez a helyzet.

  Válasz
 99. Dr. hegyeshalmi Angela

  Kedves András!

  Most végeztem az első könyvvel nagyon hasznos volt a számomra .Egy kis falunak vagyok a fogorvosa
  és igy nincs lehetőségem tanfolyamra járni.Nagyon szeretek utazni akönyve tematikája nagyon praktikus.
  most kezdem a középhaladót.
  Üdvözlettel Angéla.

  Válasz
 100. Balatinecz Márta

  Kedves András !
  Ugy emlékszem egyszer már jeleztem 75 éves vagyok .Amiért én bejelentkeztem csak annyi hogy
  azt a kevés angol tudásomat ami régen meg volt éberen tartsam.Különösebb célom az angollal nincsen
  Finnül jol beszélek de arra szükségem is van .Ha fiatal lennék legalább 5 nyelven szeretnék beszélni.A
  kommunizmus alatt engem üldöztek az angol és német tanulásom miatt többször berendeltek a rendőrségre ezért.Talán a félelem miatt nem jutottam el egy magasabb nyelvi szintre.
  Köszönöm a segitségét. Üdvözlettel:Balatinecz Márta

  Válasz
 101. Miasnikov Klára

  Ez így igaz! Sajnos, az emberek többsége életének nagyobbik része azzal telik el, hogy próbálja megoldani az ilyen és ehhez hasonló dilemmákat, s észre sem veszi, hogy a semmit ragozza. Az így elfecsérelt idő bőven elég lenne egy, két, sőt több nyelv elsajátításához is, de bármely más ismeret megszerzéséhez, az értelmes élet éléséhez. Sajnos, én is közéjük tartoztam hosszú ideig. Amikor rádöbbentem, hogy a mondvacsinált kifogások értelmetlenek és sehová sem vezetnek, már egy kicsit késő volt, az életem nagyobbik fele eltelt és kétségbe estem, mikor felismertem, hogy mennyi mindent nem tudok, nem ismerek, s minél többet próbáltam elsajátítani azon dolgok megismeréséből, amik nagyon érdekeltek, egyre jobban meggyőződtem arról, hogy mennyire tudatlan vagyok.
  Nos, az élet nagyobbik fele elfecsérlődött, a még meglévőt igyekszem értelmesen élni, olvasni, olvasni, tanulni, folyamatosan és rendszeresen – ám az idő elkoptatja az agy sejtjeit, lassul a felfogás, a megértés, tompul a felismerés, az asszociáció képessége, nem beszélve a memória huncut kis játékairól. Ezért aztán az igyekezet – néha úgy tűnik – önmagában nem elég, kell a kitartás, kell valamiféle sikerélmény, elismerés mások, de főleg saját magunk részéről. Lassabban születnek az eredmények, de megszületnek,Kicsi lépésekkel lehet előrébb jutni, ezért csak kis célokat érdemes magunk elé tűzni, de azt minden áron el kell érni. Mindegy, hogy mennyi időbe kerül.
  Most itt tartok. Lépegetek. Egyet előre, sokszor kettőt hátra. Azért nem panaszkodom. Kell még egy kis idő, hogy a kezdőből haladóvá lépjek, de ha eljutok odáig, biztosan jelentkezem Önnél, tisztelt Tanár Úr.
  Tisztelettel és köszönettel “levelezős tanítványa” Miasnikov Klára mind a 76 évével

  Válasz
 102. Cseh Anna

  Ez a tanulási forma,nagyszerű lehetőség.Aki csak teheti,éljen vele.Részemről felfrissült a már elfelejtett
  tudásom.
  Köszönöm a lehetőséget !

  Olaszt és angolt is jó volna tanulni!

  Köszönöm a lehetőséget !

  Válasz
 103. Zodor Jánosné

  Kedves András!
  Az Ön módszerével a német nyelvet tanulom.A könyvei megvannak, a CD-t hallgatom, a szavakat tanulom,de már szeretném mondatokban is kifejezni magam.Most vettem egy nyelvkönyvet ami remélem segíteni fog. Ha sikerülni fog, akkor szeretnék egy kicsit az orosz nyelvvel is foglalkozni.
  Tisztelettel Zodor Jánosné

  Válasz
 104. Farkas Lászlóné

  Tisztelt Neményi úr!
  Bár a család gyerekeim unokáim angolul beszélnek,ez célszerű lenne . Ám hatvan fölött nem fog úgy az agy.
  Középiskolában franciául illetve oroszul tanultam.Ha valahol hallom ,olvasom ezeken a nyelveken “beugrik”
  a kiejtés,jelentés.Ha ezt veszem alapul, a francia mellet voksolok.
  Ám gyakorlati szempontból kevés angol tudás lehet többet érne,mivel azt bárhol megértik.
  Nos kiváncsi vagyok egyénre szabottan mi a véleménye. Köszönettel Farkas Lászlóné

  Válasz
 105. Demény Szilvia

  Kedves Tanár Úr! Amióta megvettem az igen drága könyvét, és CD-ket /nyugdíjam 45 ezer Ft.!/, nem élhetem át azt az izgalmas időt, amit a gyakori angol leckéi jelentettek EMAIL-on keresztül! Akkor rendszerint megtanultam az elküldött anyagot, szótárat, kiívonatot készítettem belőle, de egy “halott” könyv nem inspirál a tanulásra! Miután 70 éves vagyok, ez egy izgalmas, értelmes “társasági, kapcsolati lehetőséget” jelentett számomra, ami annak megszakadásával már nem volt érdekes többé! Köszönöm érdeklődését, remélem megérti érveimet! Demény Szilvia

  Válasz
 106. Bekné Varsányi Eleonóra

  Kedves Neményi András!
  Érdeklődni szeretnék, hogy az orosz nyelvtanfolyam mikor indul?

  Üdv: Bekné Varsányi Eleonóra

  Válasz
 107. Tóthné

  T. Tanár úr!
  Nagyon szeretnék nyelvet tanulni sokszor belevágtam, de a sikertelenség mindig elvette a kedvem.
  Azt hiszem már a tanulási időből is ki futottam. Sajnos ez a hajó már elment 61 éves vagyok, ez már nem a diákkor vajuk be.
  Üdv Tóthné

  Válasz
 108. Boros Mihály

  TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS TANÁR ÚR !!!

  Valóban rossz kifogás, hogy erre nincs IDŐM !!!
  Nekem az a ” legnagyobb gondom “, hogy minden héten nem tudok
  ugyan annyi időt és azonos időpontot biztosítani magamnak a tanulásra
  és ez engem ” zavar ” egy kicsit !!! ( heti kettő-három, van úgy, hogy egy hét kimarad )

  ÜDVÖZLETTEL !!! Boros Mihály

  Válasz
 109. Szabó Zsigmond

  Tökéletesen igaz, amit mond: mindenkinek arra van idje, amire akarja.

  Esetemben azonban más a probléma. Nevezetesen: elmúltam 81 éves, vállalkozásom kapcsán annyi új dolgot kell np mint nap “megtanulnom”, hogy a nyelvtanulást halogatom, mert azt nem kérik számon a NAV-nál, sem más büntetni nem rest hatóságnál.

  Tudom, jó volna, ha nem kellene tolmácsot igénybe vennem, de remélem, ami késik, az nem múlik!
  Üdvözlettel:

  Válasz
 110. Simon Károly

  Kedves András!

  Megkaptam a tananyagot,melyet nagyon köszönök.Napi szinten foglalkozom vele.
  Valóban megkönnyíti a dogomat a mondatszerkezetben való tanulás.
  A tőmondatokat folyamatosan kiegészítem.Továbbá segítség a fonetikus kiejtés is.
  Vállalkotóként soha nem a kifogásokat keresem,hanem a megoldásokat.
  Ez jelenleg egy jó megoldásnak tűnik,és megvan a sikerélmény is.
  Ajánlom mindenkinek.
  Üdvözlettel Simon Károly

  Válasz
 111. Gizella

  Kedves Tanár úr! A véleményem az hogy az időhiány, és az életkor emlegetése csak kifogás. Elhatározás és kitartás kérdése az egész.Egyedül a tanulási idő hossza talán különböző? De lehetetlen nincs, csak tehetetlen .Üdv Gizella.

  Válasz
 112. Ónodi Gyula

  Tisztelt Neményi András Úr.

  Nagyon szépen köszönöm a véleményét. Tökéletesen igaza van.
  Csak azért nem írok hosszabban, vagy részletesebben, mert a levelem közzé teszi, és senkire nem tartozik az én véleményem.

  Válasz
 113. id Kazi János

  Tisztelt Neményi Úr! A témával való foglalkozása dicséretes, magam módján teszem is a dolgom a 72évemnek,és az egészségi állapotomnak megfelelően. A nagy /? jel/gondom az, hogy majdnem minden ajánláskor vélek felfedezni anyagi térítést.Véletlenül sem akarok belesétálni egy (számomra) pénzzel járó következménybe.Én egyébként engedek a régen tanultak gyakorlatának,szótárazok,hangosan tanulok,ameddig az öreg gépem tárolja az anyagot addig vissza is keresem az anyagot. Egyébként a módszer JÓ és DICSÉRETES.Ha engedi követem.Köszönettel idős tanítványa id Kazi János.

  Válasz
 114. Tatár Pálné

  Kedves András!
  Nagyon köszönöm a biztatást,de én már reménytelen vagyok,mert mindig feladom.
  Megvettem a Bulldózer Kezdőknek 1 részt egy darabig haladtam is,de nincs kivel gyakorolnom aztán
  szép lassan abbahagyom és azt is elfelejtem amit tudtam.
  De azét köszönettel tartozom Önnek,az email-ben küldött társalgási,eligazodási útmutatókat kimásoltam egy kis füzetbe és ha utazom magammal viszem.Erre egyre ritkábban van lehetőség,és így 60 fölött kevesebb a motiváció.
  Munkájában sikereket kívánok!

  Tisztelettel: Tatárné Évi

  Válasz
 115. Tüttő Zsolt

  Tisztelt Neményi úr!
  Köszönet az eddigi leckékért, motivációkért. Nekem egyszer egy hasonló kaliberü nyelvtanárnő azt mondta “a nyelvtanuláshoz elsősorban segg kell”. Bocs a kifejezésért, de ebben a rohanó világban ha az ember letudja kicsit tenni a sejhaját csak úgy, hát örül neki. Tudom ez is egyfajta kifogás.
  Üdvözlettel: Tüttő Zsolt

  Válasz
 116. Bindesné Hospely Márta

  TISZTELT NEMÉNYI ANDRÁS!
  Nagyon köszönöm a leckéket,nekem az a legjobb,hogy zölddel a kiejtés le van írva.
  Jelentem elkezdtem és folytatom,ha kaphatnék még további leckéket annak nagyon örülnék.
  Tisztelettel: Bindesné Hospely Márta

  Válasz
 117. Kiss Csaba

  Tisztelt András!

  Így közeledve az 54-hez már többször nekifutottam, hogy megtanuljak angolul.
  Tettem ezt azért is, mert már kisiskolás koromban az angoltanárom bevitt a gimnáziumba, hogy megmutassa a diákoknak a – szerinte – kiváló kiejtésemet.
  Ez, meg a nyelv szeretete is ösztönzött, hogy megtanuljak angolul.
  Aztán az élet másképp alakult, gimnáziumban már németül tanultam. (Igaz ez azért volt, mert nem volt angol oktatás!) Azóta újra és újra nekifutottam különböző nyelvtanfolyamokon, de ezek nem voltak elég hatékonyak, így aztán elfogyott a további tanulás lehetősége.
  Az ambíció megmaradt, a “listavezető” időhiány sem játszik, viszont ami igen, ez az anyagiak.
  Sajnos ilyen akadálya van az Ön által felkínált lehetőség kiaknázására.
  Bízom benne, hogy ez változni fog és akkor vevő leszek az Ön módszerére.
  Üdvözlettel: K. Csaba

  Válasz
 118. Hamburger Katalin

  Kedves András!
  A történetem hosszú. Három egyetemi diplomával rendelkezem, a negyediket ma kezdem keresztféléves képzésben a Pécsi Tudományegyetemen. Kitartó, szorgalmas, maximalista vagyok mindenben. A Nyelvtanulás életem negatív területe volt eddig. Az iskolai orosz említésre sem méltó. A német alapfokút az egyetemen szereztem. A cél a középfokú megszerzése lett volna, ugyanazzal a tanárnővel magánúton, heti két alkalommal 3 évig rengeteg pénzért. Akkor közölte, hogy nem mer vizsgára küldeni, mert beszélni jól tudok, de nem értem meg a hozzám szólót. Ez így volt, de most már tudom, hogy ez nem az én hibám volt. Az Ön módszere bizonyította be, hogy még sem vagyok nyelvi antitalentum. A könyvből átveszem a nyelvtant és a kiejtést, az esetleges új szavakat, (hála isten az kevés) és a kocsiban a CD hallgatom állandóan.
  Köszönöm!!!

  Válasz
 119. Vojvoda György

  Kedves Neményi Úr !
  A német nyelvet tanulom az Ön oktatócsomagja segítségével .
  Ehhez további segítséget szívesen vennék .
  Üdv VGy.

  Válasz
 120. Silák Annamária

  Az
  egy nyelv gyors és hatékony elsajátításához, a korábban tanultak felelevenítéséhez Ön módszere egyik legjobb amit eddig kipróbáltam.

  Válasz
 121. Sárközi Gyula

  Kedves András!

  Előszö is Köszönöm az edig küldött leckéket. Úgy nagyából meg is tanultam űgy ahogy zöldel írva van. Gépbe mondtam, vissza halgatva pocsék. az még nem volna nagy baj, de angol adást halgatva nem ismerem fel azokat a szavakat amit már megtanultam. Ez elvette a kedvem. Nemsokára 78 éves leszek a számítogéphez szükséges szavak töbségét tudom igaz csak fonetikusan.

  Tisztelettel Sárközi Gyula

  Válasz
 122. SVASTICSNÉ B.Zsuzsa

  Kedves András!

  Teljes mértékben egyetértek Önnel.Biztos,hogy mindig talál az ember kifogást,akarat,odafigyelés,szorgalom,kitartás kell hozzá,na meg nem
  mindegy mikor kezdjük el. Fontos lenne,hogy abban az adott nyelvi kö-
  zegben lehetnénk,akkor rákényszerülünk a nyelv használatára.Nekem a
  legnehezebb a sok más elfoglaltság mellett az idővel gazdálkodni.Egy nap
  kevés sokszor az adott feladatokra.Persze abban is van igazság,hogy be
  kellene sorolni,mikor mi a fontosabb.Már egyszer beszéltünk arról,én
  nem nyelvvizsgát,egy szintet szeretnék elérni a társalgásban.
  Üdvözlettel…

  Válasz
 123. Pivarnyik Anikó

  Kedves András!
  A nyelvtanulással korábban az volt a legnagyobb problémám, hogy holott az olvasott anyagokkal jól elboldogultam, az élő beszéd esetében nem értettem szinte semmit. Így az angol nyelvtől el is ment a kedvem. Ezek után kértem az Ön ingyenes német leckéit (hátha!), majd megvásároltam az ajánlött csomagot. Még aznap kíváncsiságból belehallgattam az utolsó CD-be, és megdöbbentem, mert ha nem is pontosan értettem a szöveget, de felismertem szavakat, mondatokat. Ez a sikerélmény meghozta a kedvem. Még az angollal is újra kísérletet fogok tenni a későbbiek folyamán az Ön módszerével. Köszönök mindent!

  Válasz
 124. Taute Gyuláné

  Tisztelt Neményi Úr!
  Ön úgy hirdette meg az angol nyelvű oktatást, hogy ingyenes. Sajnos a könyveire nincs pénzem, habár jó dolognak tartom a kiejtés miatt.
  A leckék helyett, Ön levelezik, úgy szokták mondani csúnya szóval, hogy osztja az észt. DE ezt is elnézném, ha a leckét küldené vele. Nyugdíjas vagyok, megtakarított pénzem nincs, d.e spórolok a könyvére.
  Tisztelettel: Taute Gyuláné, Mária

  Válasz
 125. sandor

  Remek minden,kissé elromlott az egészségem,nemsokára üzemképes leszek…..Lesz már idö a tanulásra.

  Válasz
 126. Zsuzsa

  Tiszteletem. Meghirdetnek egy ingyenes nyelvleckét ,s kozben kiderül,hogy az ingyenes mégsem ingyenes.Sajnos jelenleg nincs több ezer forintom a nyelvleckére. Köszönettel

  Válasz
 127. Jancsó Erzsébet

  Korábban már megírtam Önnek, hogy az M5 Szólalj meg franciául adásait nem mulasztom el meghallgatni és a Net-en ismételgetni. 69 éves vagyok és nekem ez a módszer a legmegfelelőbb, a nyelvtanuláshoz. Egyébként korábban sem halogattam a nyelvtanulást, németet és az angolt napi szinten használtam a munkám során.

  Tisztelettel:
  jancsó erzsébet

  Válasz
 128. Nagy Béla

  Kedves Neményi András!

  Levelére válaszolva, sajnos én is már ötször kezdtem bele az öntől vásárolt angol nyelvleckébe. A gépkocsim cédéjébe állandóan bent van a lecke első cédéje, de mégsem hallgatom csak nagyon ritkán. Egy külön kis táskába a tankönyv és szintén a cédé mp3-ra felvéve. Ez a táskát minden hová magammal viszem mégis csak nagyon ritkán veszem elő. Mindezek ellenére levelezek Thaiföldön egy hölggyel lassan egy éve, levelenként 500 forint a fordítás. Heti két három levél tekintetébe jó kis összeg alakult ki. Nem beszélve a Thaiföldi utamon nagyon sok nehézségbe ütköztem az angol tudásom hiányában. Nem tudom hogy vegyem rá magamat a tanulásra. Üdvözlettel Nagy Béla

  Válasz
 129. Nèmet Gàborné

  Tisztelt Nemènyi Andràs!
  Mindenben igaza van!
  Mindíg várom leveleit és örömmel olvasom sorait, tanàcsait, tapasztalatait.
  Nagyon szeretnèk megtanulni angolul mert nagy szükségem lenne rà az utazàsaim soràn. Időm is lenne rá de sajnos rettenetesen fáradt és lusta vagyok vele foglalkozni. Nagyon tetszenek az anyagok amit megvettem. Tudom, hogy csakis rajtam múlik, de…! Mindíg halogatom, majd, majd, de így nem jutok előrèbb.
  Köszönöm, hogy elolvasta.
  Tisztelettel: Német Gàborné Budapestről

  Válasz
 130. román anna

  Kedves András,
  Nagyon jónak, praktikusnak találom az egymás után következő témákat a megadott szóanyaggal. Amit sajnálok, hogy a hanganyagon előbb van az angol mondat és csak utána a magyar. Fordítva jobb lenne. Mert az anyanyelven megadott mondat után jobban megragadna az angol, mig igy kevésbé. Sajnos néhány hete bennragadt a disk a laptopban és sem kivenni nem tudom, sem a programban megtalálni. Mivel teljesen egyedül élek, eddig nem találtam senkit, nincs senki aki elmagyarázná, hogyan tudnám kiszedni, vagy megtalálni a lemezt.
  Ami számomra a legjobb lenne, ha találnék olyan bilanguages könyvet, amihez hanganyag is, van. Mert ha 5-6szor meghallgatnám biztos megérteném. (Nem kezdő vagyok)
  üdvozlettel
  Román Anna

  Válasz
 131. Tóth Andrásn

  Kedves András!
  Egyetértek Önnel abban,hogy arra van időnk, amire igazán szeretnénk. Természetesen így közel a hetvenhez én is tapasztalom,hogy többször kell kis részletekben elővennem az Ön által küldött tanulnivalót,mert a memóriám már nem a régi.Nehezebben is rögzül. Nagyon örülök, amikor kikérdezve magam eszembe jutnak a helyes válaszok. Azt gondolom, hogy az összeállított anyag a gyakorlatban jól használható lesz, s talán nem érzi az ember annyira elveszettnek magát a francia nyelvterületeken, mindamellett nem várható el,hogy tökéletes tudást adjon, de én nem is ezt vártam. Köszönettel : Tóthné Franciska

  Válasz
 132. Lengyel Ferenc

  Tanulok az Ön által küldött könyvből,csak az időm kevés ajobb ismeretek elsajátitására.

  Válasz
 133. Horváth Katalin

  Teljesen egyetértek Önnel. Sajnos még nem vagyok elég intenzív a tanulásban, pontosabban én is “csak” tanulgatok. De az a lényeg, hogy az elhatározás erős, csak még az idővel való gazdálkodásom gyenge, sok minden érdekel, és ezért sok a programom, amiből le kellene faragni, hogy a nyelvtanulásra több idő maradjon. Ezen kezdek el dolgozni.

  Válasz
 134. Sándor László Galló

  Tisztelt Neményi Úr
  Évek óta olvasom irásait és az összes minta mondatát eltároltam. Annak, hogy egy önálló kurzust megcsináljak akadálya, hogy a régebben felkinált tananyagok egy összegü átvétele meghaladja anyagi lehetőségemet…. Ha Ön lehetővé tenné, hogy nyugdijasoknak a háromhavi részletfizetést biztos ugrás szerüen megnóne a forgalma…Megtisztelne válaszával !!
  Ödvözlet…. !!

  Válasz
 135. Bélley Ferenc

  Folyamatosan tanulok, a már kapott instrukciók alapján. Beatles slágereket hallgatok, angol feliratozással. Skype-n beszélgetek az unokámmal, aki külföldön él, és jobban beszél, mint én angolul és magyarul.

  Írok neki levelet, de ő még nem válaszolt. Biztos azért, mert csa 1 hónapja jár iskolába. A mamája felovassa a levelet. Ő érti, mert bólogat, vagy rázza fejét jobbról balra. Határozottan érzem, hogy mind a ketten fejlődünk, Ő egy kicsit jobban, de nem hagyom magam.

  Válasz
 136. Gál Andorné

  Természetesen szeretnék megtanulni angolul.
  Eddig lemaradtam a könyv rendelésekről, remélem a legközelebbi lehetőséggel már élni tudok.

  Válasz
 137. Takácsné Pallaga Márta

  Kedves András!
  Számmra az, hogy miért nehéz nekiállni tanulni, az hogy nem vagyok már fiatal és a memóriám már nem olyan mint 20 éves koromban.
  Köszönöm, hogy érdekli, miért olyan nehéz a nyelvtanulás.
  Üdvözletal:
  Takácsné Pallaga Márta

  Válasz
 138. Korpos Csilla

  Sajnalom…en is halogattam de matol belekezdek a nyelvtanulasba .Koszonom Onnek a biztato szvakat,a leckeket,udv.Csilla

  Válasz
 139. Dietz Gusztávné dr.

  Kedves Neményi András!
  Nagyra értékelem a fáradozását, hogy rábeszéljen a n nyelvtanulásra. Egyetértek minden kijelentésével, de mégis az a helyzet, hogy mindeddig nem volt igazán időm.
  Minden anyagot, amit küldött lementettem, és szentül elhatároztam, hogy a nyáron kiszorítom magamból és az időmből is, hogy legalább ezt megtanuljam.
  Talán megérti, ha magamról is írok néhány szót. 75 éves, még aktívan dolgozó civil fogyasztóvédő vagyok. Gyakorlatilag éjjel nappal segítek, telefonon, e-mailben, személyesen a hozzám forduló fogyasztók panaszos ügyeit intézni. E körben vezetem az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, tagja vagyok a Budapesti Békéltető Testületnek, erőm és képességem szerint képviselem a fogyasztók érdekeit.
  Van egy felnőtt lányom, aki most van élete legnehezebb idején, válik a férjétől és tőlem is segítséget kér, hogy 9 éves fiú unokámat a lehető legjobban megvédje mindattól, amit egy érzékeny kisfiú lelkében a család szétesése jelent. Ráadásul nálam van az a magyar vizsla, 2,5 éves fiú kutya, amit a kisfiú
  ajándékként egy általam nyújtott segítségért kapott, s amelyet nem tudtunk visszautasítani.
  Van még egy fiam, két kislány unokával, akik ovi-bölcsi,ovi-iskola váltás okán tele vannak mindenféle influenzás betegségekkel, szinte mindig otthon vannak, gondozásra szorulnak. Most nagy változás előtt állnak, készítik elő vidékre költözésüket.
  Egyébként jól vagyok, nem panaszkodom, de még aludni sem tudok annyit, amire szükségem lenne. Jön a nyár és tanulni fogok. Addig kérem a türelmét, és persze megértem, ha nem foglalkozik velem.
  Köszönöm a fáradozását. Hasznos munkájához sok sikert kívánok!

  Tisztelettel:

  Válasz
 140. Anikó

  Kedves András!

  Köszönöm érdeklődését,hogy hogy haladok.Eddig olyan 40 %-kos szinten lehetek.
  Tudom nem kifogás a munka,de egy 4 műszakos rendben lassan de megoldható.
  Nem bántam meg,hogy megrendeltem a könyvet.Vannak barátok akikkel angolul
  levelezem és sokat biztatnak ne hagyjam abba,még akkor sem ha lassan haladok.
  Így a lassú tanulás mellett,4 műszak és családi munkák mellett lassan de haladok.

  Válasz
 141. Czinkóczi Eszter

  Kedves András!
  Nagyon köszönöm a könyvet! A kollégáim csak ámulnak amikor Franciaországban vagyunk és egyre többször megszólalok. Sokat hallgatom a nyelvet, de bevallom nem gondoltam volna hogy ilyen nehéz. Kamionsofőrként kevés időm van olvasni, de utazás közben annál több időm hallgatni.
  Még egyszer köszönöm nagy segítség a tananyag.
  Üdvözlettel Czinkóczi Eszter

  Válasz
 142. Mikléné Osváth Emese

  Kedves András,
  Tulajdon képen mindig is szerettem volna megtanulni angolul és olaszul és még spanyolul is,mert úgy érzem tehetségem van ehhez. És mert egyszerűen szeretném tudni, ismerni ezeket a nyelveket. Csak úgy…
  Régebben kicsik voltak a gyerekek, sokat dolgoztam,valóban kevés volt az időm. Most már felnőttek a gyerekek,az időm ugyan olyan kevés, a pénzem úgyszintén.
  Valójában, a pénzen múlik minden! Ez a nagy igazság!
  Üdv, Emese

  Válasz
 143. Császár Zszuzsa

  Kedves András!
  14 évesen a középiskolában kezdtem tenulni az angolt, sajnos csak heti 2 órában. Idén leszek 65 éves, ez is sajnos, de tény. A köztes időben sok tanfolyamon vettem részt, kb középfokig jutottam. A szókincsem és a nyelvtani ismeretem ahhoz elég, hogy alapfokon megértessem magam, de pld. a folyamatos angol beszédet nem értem, pedig sok filmet nézek eredeti szöveggel. Új szavak már nem nagyon ragadnak meg a fejemben, hát ez van, de szeretem ezt a nyelvet és rengeteg anyagom van amiből gyakorolhatok. Vettem Öntől egy Buldózer könyvet érdeklődésként, de nincs szándékomban már mást is rendelni. Köszönöm az eddigi tájékoztatást és ismeret anyagot. Nagyon jól csinálja, sok sikert kívánok, üdvözlettel Csåszár Zsuzsa

  Válasz
 144. Toldi Ilona

  Kedves András!
  Előfordul az életben, hogy feltorlódnak a kötelességek. Valaki lebetegszik a családban és többet kíván az időnkből és jelenlétünkből mint amit terveztünk. Át kell csoportosítani az anyagi erőforrásokat is a fontossági sorrend szerint. Kellemesnek és szimpatikusnak találtam az Ön tanítási módszerét és nagyon sajnálom, hogy hangnemet váltott. Nem jó ítéletet alkotni valakiről, akivel igazából még nem is teremtettünk valódi kapcsolatot. Ön egy terméket kínált, amit nem állt módomban megvásárolni abban a korlátozott időben, de nem gondolom, hogy ezért engem meg kellene büntetni,tipizálni a “halogatók”, életképtelen kasztjába bepréselni. Maradjon az eddig használt udvarias hangnemnél és sok ember hasznára válhat a tudása.
  Üdvözlettel: Ilona

  Válasz
 145. Csernák Mária

  Kedves András!!

  Nagyon köszönöm a noszogatását!!😍Valóban a halogatással nem lesz használható nyelvtudásom.
  Köszönöm:Csernák Mária

  Válasz
 146. PETHŐ MÁRTA

  Igaza van.Csak előnye származik a több nyelv ismeretéből az embernek. Tisztelettel Márti

  Válasz
 147. Vizi Ernő

  Most, hogy mi is túl vagyunk a tetőcserén talán lesz annyi időm, hogy komolyabban elkezdjem az angolt tanulni. Én már az idősebb korosztályhoz tartozom és mindig a kiejtéssel volt a gondom. Az Ön módszerével
  úgy érzem, hogy megtaláltam a nekem megfelelőt. Köszönettel: Ernő

  Válasz
 148. Mariann

  Tisztelt Tanár Úr!
  Nekem mindig kellet valaki, aki kitartóbb volt a noszogatásban, mint én a tanulásban.
  Köszönöm,hogy Önre számíthatok ez ügyben!
  Nem találtam még jobb módszert az Önénél!
  Köszönöm

  Válasz
 149. Hernádi Sándorné

  Kedves András!
  Korábban a következő okból szántam rá magamat az angol nyelv tanulására: olyasmivel akartam foglalkoztatni az agyamat, amiből hasznom is van. Szükségem lett volna megérteni a számítógépemre érkezett angol nyelvű üzeneteket. De erre vonatkozólag nem találtam segítséget – mondatokat – az Ön által küldött anyagban. Munkát én már nem vállalhatok, utazni sem fogok (81 éves vagyok). A betanult mondatokat sehol nem tudnám alkalmazni. Így bizony elfogyott a motivációm.
  A megvásárolt CD-k és könyvek, a küldött levelek nem vesznek kárba, mert átadtam egy olyan rokonomnak, aki gyerekkorában tanult angolul, és szeretné felidézni, kibővíteni ismereteit. Ha végzett az alapanyaggal, bizonyára föl fogja venni Önnel a kapcsolatot a folytatásért.
  Köszönöm eddigi segítségét. Kívánok további sikeres munkát.
  H. Zsuzsi

  Válasz
 150. Lajos

  Rólam írtál, ilyen jól ismersz engem? Amikor nyaralunk, égni szoktam, és mindig később jut eszembe, mit kellet volna mondani, amikor a helyzet elmúlt. Felvettem a CD-t magnószalagra mert könnyebb visszajátszani. Párszor tanultam, de mindig kitalálok valami fontos (lényegtelen) dolgot.
  Üdv Lajos

  Válasz
 151. dr Körner Helmutné

  Tisztelt Tanár Úr !

  Szivesen olvasgatom az Ön által küldött idegen szövegeket, de csak kis frissitésként.
  Idős orvos vagyok, két felsőfoku nyelvvizsgával / nem szakmai jellegűek /, és harmadik nyugati nyelven sem lehet eladni kis ismétlés után, azaz eddig német-angol-francia nyelvterületen jól megéltem a tudásommal. Ismétlésre viszont mindig szükség van. Amit köszönök.

  Üdvözlettel dr Körner Helmutné

  Válasz
 152. Járay Mari

  Kedves András! Igaza van, neki is láttam, s ha lassabban is, de küzdök a magam módján. Nem hivatkozom a múló időre. Közben volt egy néhány napos kényszer szünetem, megoperálták mindkét szememet (nem egyszerre) szürke hályoggal. Viszont többé nem kell szemüveget használnom, mert élesen, s jól látok. Ettől még jobban élvezem a nyelvleckéket, noha a tempó nem sokat változott, mert már a memóriám nem vetekszik a 20 évesekével. Így mindig ismétléssel kezdem a következő lépést, s még így is váratlanul eszembe jut egy-egy szó, és addig gyakorlom, amíg felül nem kerekedek a kiejtésen, az íráson és a megértésen. Most már csak az a kérdés, hogy én meg fogom-e érteni, amit nekem mondanak…
  Köszönöm az eddig rám fordított idejét és türelmét,
  szeretettel üdvözlöm:
  Járay Mari

  Válasz
 153. idKazi János

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nagyon szépen köszönöm,hogy életkorom ellenére is törődik velem.Dicséretesnek tartom tettét és módszerét.Én azért még a régi módszer szerint “szótárazok” sajnálom,koromnál és sekélyes nyugdíjam miatt nem tudok anyagilag részt venni ebben a programban.Ha így kaphatok közösségi feladatokat jó,ha nem már, ez is segítség volt.Tisztelettel köszönöm id Kazi János

  Válasz
 154. Skarupa Janos

  Ez igy igaz en is nekikezdtem,de a vegen mindig akadt kifogas.Most mar a leckek is eltuntek a telefonomrol,ha lehet ujra kezdenem.Kerem a leckek ujrakuldeset,ha lehet ingyenesen.

  Válasz
 155. Eisenberger Lászlóné

  Szeretném Önt megkérni,hogy ne küldjön több üzenetet. Sajnos nagyon súlyos beteg lettem. Így már nem tudok a nyelv tanulásra koncentrálni. Köszönöm az eddigi segítsét

  Válasz
 156. Gazdagné

  Sohasem hivatkoztam arra, hogy nincs időm, mert van. Természetesen tanulok továbbra is.

  Válasz
 157. Utassy Imre

  Kedves András !
  Német leckét szeretném elkezdeni ujra .
  Ebben kérném a segidségedet .Autóbusszal
  kapcsolatos témát kérnék tőled . Nemtu-dom lehetséges-e? Előre is köszönöm.
  Jó egészséget , sok sikeres tanulót kivánok

  Üdv: Utassy Imre

  Válasz
 158. Prókay Éva

  Kedves András!

  Teljes mértékben igaza van, legalább fél órát nyelvtanulásra kellene szánni, hogy haladjunk, de mégsem tesszük, inkább halogatjuk és győzködjük magunkat, hogy majd később…
  akaraterő kell mindenhez!
  Üdvözlöm és köszönöm a sok jó tanácsot

  Válasz
 159. Küzmös Györgyné

  Üdvözlöm!

  Köszönöm az elküldött anyagokat, természetesen, hogy tanulom!
  Szimpatikusnak találom és könnyen megérthető az anyag, mivel, németül, magyarul és ami főleg nagyon fontos, hogy a kiejtése is adott németül!

  Továbbra is várom az anyagot!

  Köszönettel:
  Küzmös Györgyné

  Válasz
 160. Pugner Ilona

  Kedves András! Nagyon hasznos volt a francia nyelvlecke sorozat, szeretném megrendelni,amennyiben még lehetséges. Üdvözlettel: Pugner Ilona

  Válasz
 161. Vancsik Istvánné

  Kedves András ! Nekem már semmi nem sürgős, lassan de rendszeresen napi 45 percet szánok a nyelvtanulásra,a francia mellett még el kezdtem az olasz nyelvet is!!! Tudnillik az unokáim elláttak könyvekkel,cd-vel.Ilyen idősen sokat kell gyakorolni,hogy valami meg is maradjon!!! Folyékonyan én már nem hiszem,hogy fogok tudni beszélni!!! Hálásan köszönöm a segítségét!!!!
  Üdvözlettel Vancsikné Valéria

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Szerintem egyszerre egy nyelvet tanuljon.
   A napi 45 perc bőven elég.

 162. Fegyveres Béla

  Kedves András!

  Köszönöm a ” HÁTBAVÁGÁST” mert megérdemlem.Sanos sokszor úgy érzem ha nehezebben boldogulok
  a tervezett feladattal,szite kedvemet veszítem.Lehet,hogy azért mer nekem már nem a munkám miatt kell
  tanulnom.Én vállaltam,hogy megtanulok angolul.Nekem csak arra van szükségem,ha külföldön járok,akkor
  tudjak értekezni az emberekkel.Németül OK.,de ezt kevésnek taláom,mivel ezt a nyelvet adott országokban kevesebben beszélik.Ezekután ismételten folytatom.Köszönöm,és további jó egészséget
  Kívánok:Béla

  Válasz
 163. Nagy István

  Kedves András!

  Természetesen szeretném folytatni a Francia nyelvtanulást,mivel kint dolgozom. A tanultak mellé, csiszolódik a ki ejtés is ezért a mindennapokban is le tudom mérni a haladásom a nyelvtanulásommal kapcsolatban.Köszönöm az eddigi segítséget!

  Válasz
 164. Tóth Klára

  Tisztelt Neményi András!

  Tökéletesen igaza van.Eldöntöttem, hogy neki állok tanulni, bár sok sikertelen próbálkozás van mögöttem.
  Kérem legyen szíves küldje el az ingyenes tananyagot.

  Köszönettel:Tóth Klára

  Válasz
 165. Dikter Marianna

  A “nincs időm”sajnos nálam is áll.+ helyen dolgozom,hogy megéljek.Röviden ennyi Tisztelettel Dikter Marianna

  Válasz
 166. Judit

  Ez valóban így van! Minél hamarabb elszánja magát valaki a nyelvtanulásra,annál jobb!

  Válasz
 167. Szitás Aranka

  Kedves Béla!
  Az ön módszere tényleg hatásos azok számára akik idegen nyelvet szükségesnek tartják. Ez beállítottság kérdése, hogy mi a célja az illetőnek. Aki kényszerből fog hozzá, az keresi a mások meggyőzésére szolgáló indokolás okot. Akik úgy gondolkodnak, hogy az idegen nyelvtudás növeli az önértékelését és neki az fontos, az meg is tanulja. Nekem az Ön módszere nagyon tetszik, hasznosítható. Amiért én mégis lemondok róla, mert már az idősebb korosztályhoz tartozom a magam 72 évével, csupán azért, mert azzal a csekély német , orosz, egész jó szlovák tudással elboldogulok. Viszont próbálom inkább azokat az új tudásokat elsajátítani amit ez a felgyorsult fejlődés megkíván. Korosztályomhoz képest még aktívnak vélem magam minden téren. Az eddigi önzetlenségét megköszönve, maradok tisztelettel!

  Válasz
 168. Rotkó istván

  Tisztelt Tanár Úr!Én már tanulom a németet megvan már a nyelvmester 1-2es füzetem +a 4db lemez! Köszönöm!

  Válasz
 169. Szakács Miklós

  Kedves András!

  Őn sok mindenben jól látja a dolgokat , többek között ez is inspirált , hogy “újra” belekezdjek a német tanulásba.
  Ám más is szeretne tanulni , csak éppen az én könyvem kellett neki. -ellopta valaki.:(
  Ezért kérem , küldjön nekem az alap német könyv első példányából még egyet.
  Köszönettel : SzM

  Válasz
 170. jános hornyak

  Nagyon igaza van ‘ ez egy olyan terület AHOL ÉN MÉG NEMJÁRTAM az egyik gyermekem családostol amiban él ha netán kimennénk hozzájuk biztosan nagyon jól jönne egy cskélyke is köszönöm a kitartó biztatását. vissza megyek az első leckékre és valakivel kinyomtatom ,hogyn lássam a kiejtést is .
  Hálás köszönettel hornyák jános.

  Válasz
 171. Molnár József

  Külföldön dolgozom.Kemény a munka, így eléggé fáradt vagyok és csak szabadnapos van lehetőségem tanulni, de akkor fel is kellene töltődnöm. Szóval nem egyszerű!!

  Válasz
 172. Fülöp Zoltánné

  Tökéletesen egyetértek azzal, hogy a halogatás sehová sem vezet, de az ember mindig reméli, hogy lesz több ideje. Ráadásul, német és angol tanulásra is szükségem lenne, mivel az unokáim fele Németországban él és a látogatások alkalmával szükségem van némi beszédkészségre, az angol pedig bárhol kellhet.
  Mindkettőből tudok valamennyit, de gyakorlás híján még ez az ismeretem is csökken, ami egyébként is kevés volt.
  Ezért aztán készülök is egy következő, kedvező tanulási akcióra (előbb-utóbb), amelyre folyamatosan biztatnak a leveleikkel.

  Válasz
 173. Mogyorósi Sándorné

  Lényegében teljesen egyetértek a levelében foglaltakkal! Sajnos egészségi állapotom hirtelen sokat romlott, sokszor kell vizsgálatokra, ellenőrzésekre járnom. Hiába kapok időpontot, a mai egészségügyben ez nem sokat számít, mert 3-4 órát kell mindenütt várakoznom.
  Mikor hazaérek, akkor a család ellátásáról kell gondoskodnom.
  De minden képpen szerény angol tudásomat bővíteni akarom.

  Válasz
 174. Harsányi Gábor

  Elkezdtem a tanúlást. Tetszik a módszer is, de véleményt még később írnék, nagyon az elején vagyok.
  Tisztelettel
  Harsányi Gábor

  Válasz
 175. Bella Ágnes

  Nagyon sok segítséget kaptam a lecke anyagból, most három hónapot töltök angol nyelvterületen, sajnos a kérdéseket és a beszédet nem értem, így válaszolni sem tudok, hiába szeretném.

  Válasz
 176. Szabó András

  Folyamatosan tanulom a nyelvet, de mindig van valami új szó aminek utána kell néznem. A válaszadással vannak még problémáim.

  Válasz
 177. Pap Zoltán

  Jó napot kívánok,tanár úr! Engem három nyelv is èrdekelne,de külföldre akarok menni dolgozni csak nem tudom melyik nyelvterületen fogok lenni! Mindenesetre a kapcsolatot nem is akarom megszakítani,idővel gyakorolva akarom majd megtanulni! Azèrt nem semmi,Nemènyi András tanàr úr mennyi nyelven tud beszèlni.Az bíztos,a halogatás sosem jó!

  Válasz
 178. Papp Judit

  Tisztelt tanár úr! Mindig örömmel fogadom a leckéket! Igyekszem is! A könyvek is érdekelnének, de sajnos nincs még olyan elérhetőségem, ahol a CD – ket is le tudnám játszani, meghallgatni. Így marad számomra az ön álltál küldött leckék, amiket egy füzetben vezetek! Jó magam idősnek számítok, nehezen fogadja be az idegen nyelvet, de leckeről, leckére olvasok , írok, és megpróbálom rögzíteni. Ha esetleg lenne arra mód, hogy csak a könyveket rendelném meg, az biztos sokat segíteni a további tanulásban. Köszönöm mégegyszer ! További sok sikert ! Üdvözlettel Judit

  Válasz
 179. Pappné Csepreghy Margit

  Tisztelt tanár úr !Köszönöm az elküldött leckéket, nagyon sokat jelentenek az itthoni gyakorláshoz.A Könyveket megrendeltem és igyekszem a cédéket is javamra forditani.Nehezen megy mivel koromnál fogva nehezen megy az idegen nyelv tanulása. Már meg is kaptam a rendelést. Köszönöm a segítségét, további sok sikert kívánok !! Üdvözlettel : Pappné Margó

  Válasz
 180. Dr. Véghelyi Klára

  “My way is to begin with the beginning” – mondta Lord Byron. Nos ha én is kezdetén kezdem, én az 1950-es évek elején kezdtem az első idegen nyelvet, kötelezően az oroszt, majd 1956 után a németet tanulni, de akkor még azt sem tanultuk, hogy “az asztal mellett van a szék”, hanem megtanultuk a cirill betűket (németből már nem volt kötelező a gót betűket megismerni) és szótárból kikérdezték az előző órán feladott szavakat.
  Azután sokkal később, ebből a két gyűlölt nyelvből megszereztem a szakmai nyelvvizsgát, rájöttem, hogy Németországban (mindkettőben) és a SZU-ban minden konferencia hivatalos nyelve az angol!
  Egy igen kiváló angol tanár első magán óráján csak addig jutottunk el, hogyan kell helyesen kiejteni a “this” szót. Az “excuse” nagyon fontos szóig még nem jutottunk el, mikor inkább csoportos nyelvtanulás mellett döntöttem, először Budapesten, majd Londonban. Angolból is van szakmai nyelvvizsgám, de inkább az olvasás és az írás megy, a szótárak fonetikai jelei nem voltak értelmezhetőek számomra.
  A BULLDÓZER könyvben a kiejtési átírás, és a CD-k hallgatása hasznos számomra.
  Üdvözlettel, Klára

  Válasz
 181. Fónagy Lajos

  Úgy érzem nem vagyok fogékony a nyelvtanuláshoz.Nem maradnak meg a szavak a fejemben.Az utca neveket és a bemutatkozás során nondott nevek is rögtön kiesnek a memóriámból.Már vettem egy angol nyelvlecke programot/4 db cd,meg egy könyv/kb.három óra foglalkozás és egy szóval sem tudok többet.Mindenesetre köszönöm a biztatást.

  Válasz
 182. Prikkel Béla

  Tisztelt Neményi Úr !
  Eddigi küldeményeit szívesen vettem és az abban foglaltakat.
  Számomra jól esett eddigi “német nyelvtudásom” felfrissítése.
  Hivatalosan soha nem tanultam ezt a nyelvet, de utazásaim és baráti levelezésem során az elmúlt
  47 évben “fontolgatva haladó szintig” eljutottam, ami számomra mintegy 4-5 ezer szó elsajátítását
  jelentette. Ez számomra bőven elegendő. Igaz, hogy a nyelvtani tudásom ezzel nem párosul, sőt
  merőben ellentétes a szókincsemmel. Két évig dolgoztam építésvezetőként Németországban.
  Ha nem tudtam egy bizonyos szót, akkor kitaláltam egy vicces kifejezést saját szavaimmal.
  Ilyen volt például: amikor seprűt akartam kérni a ” Besen” még számomra ismeretlen volt és helyette
  ” FRAUMOTOR”-t kértem. A németek eleinte nem értettek meg, mert a humortól távol maradtak,
  amíg meg nem ismertek engem. Később már ők is a Fraumotort emlegették.
  A fordított helyzet is megesett: Kértem a vibrátort a beton bedolgozásához,mire a német kolléga megkérdezte, hogy miért kell nekem a vibrátor, -mondván, hogy azt a hölgyek használják. Egy kis idő múlva kezem ügyébe került egy prospektus, melyben szerepelt a hivatalos elnevezés a “VIbrator”. A kolléga orra alá dörgöltem szerzeményemet, mire ő felvilágosított, hogy az építőipari-köznapi-zsargon szerint ezt “RÜTTLER”-nek nevezik. Azóta sem felejtettem el.
  Elnézését kérve, hogy miért nem jelentkeztem eddig.
  Úgy érzem, hogy elboldogulok “saját TÖKÉLETLEN” nyelvtudásommal hátralévő éveimben és nem fordul elő számomra megoldatlan probléma. Szakmámban bármikor megértetem németül magam és az élet egyéb területén pedig igyekszem szókincsemet frissen tartani.
  Üdvözlettel: Prikkel Béla

  Válasz
 183. Dr.Szemenyei Klára

  Tisztelt Neményi Úr!
  Köszönöm az értesítést az angol nyelvleckék megindításáról. Angolból középfokú nyelvvizsgám van, másrészt koromnál fogva semmiféle biztosítást nem kapok, hogy külföldre mehessek. Nagyon köszönöm
  eddigi segítségét, s további sok sikert kívánok nyelvoktatásához.
  Szíves üdvözlettel: Dr.Szemenyei Klára.

  Válasz
 184. Gáspár Antalné

  Kedves András ! Tartom a fogadalmam , minden nap 3×1 órát tanulok. Azt hiszem hamarosan szükségem lesz a BULDÓZER 3 -ra.

  Válasz
 185. azsuzsi60

  Tanulgatok, tanulgatok. Nem elég intenzíven. A motiváció sem túl sok. De azért lelkesedek.
  Köszönöm a biztatásokat. Jól esnek.

  Üdv: Zsuzsu

  Válasz
 186. Nagy Csabáné Joli

  Kedves András!

  Minden nap tanulom a német nyelvet igaz napi 1-2 órában. Egyenlőre nem nagyon haladok mert másnap újra vissza térek az előző napi olvasmányra, szavakra nem nagyon emlékszem rá. Nem adom fel, próbálom magam biztatni hogy ne hagyjam abba, mert ha nem tanulom akkor még annyi sem marad meg bennem hogy azokat a szavakat esetleg mondatokat ha hallom ekkor meg értsem.
  Abban kérem a segítségét ezek után milyen módszert alkalmazzak hogy az elhangzott szavakat vagy mondatatokat megértsem. Nyugdíjas vagyok és a tanulás már igaz nem úgy megy mint fiatal korban. Nem beszélve arról hogy van amikor nem tudok úgy a leírt szövegre koncentrálni.
  Várom válaszát.

  Üdvözlettel
  Joli

  Válasz
 187. Kaiser Miklós

  Üdvözlöm Neményi Úr!
  Az eddig küldött leckéit és tanácsait köszönöm! A leckéket tanultam, a jó tanácsokat igyekeztem megfogadni! Nagyon sajnálom, hogy nem küld további leckéket! Én 64-éves rokkantsági nyugdíjas vagyok, de nagyon meg akarok tanulni a németül legalább a beszélő szintig! Sajnos a könyv ajánlataival nem tudok élni a kis összegű nyugdíjam miatt!
  Hálás köszönettel vennék még leckéket Öntől!

  Üdv.: Miklós

  Válasz
 188. Halmai Zsuzsa

  Kedves András! A tanulást nem hagytam abba. A “tatarozás” engem is hátráltatott
  azért. Sokat jelent, hogy a lemez és a “könyv” bármikor elővehető.
  Bevallom, jobban inspirálja az embert, ha “központilag” sürget a lecke. Ez végleg
  abbamaradt?
  Üdvözlettel Halmai Zsuzsa

  Válasz
 189. BM

  A miért hagytam abba kérdésre nincs magyarázat -lustaság-
  szeretnem újra kezdeni.
  A szemléltető eszközökről rendre le késtem.

  Válasz
 190. Regele Károly

  Tisztelt Neményi Úr!

  Mindenek előtt tisztelettel megköszönöm az angol nyelvleckéket.
  Ahogy Ön is fogalmazott a legnagyobb hátráltatóm az idő. Tudom sajnos ez nem mentség, de azért röviden vázolom.
  Pécsett van egy 9 éves kisfiú (két kislány még francia országban) unkám, aki autista és a magániskolából naponta én viszem haza. Mindaddig együtt vagyunk amíg a szülők a munkából hazaérkeznek.
  Ezen túlmenően van egy 3300 m2-es szőlő- és gyümölcsös ingatlanom a Mecseken, amit gyakorlatilag teljesen egyedül művelek. Itt aztán szabad dolgozni, de erre a célra jó esetben csak a hétvégék maradnak.
  Persze kifogás és nyafogás mindig akad, de most úgy érzem kicsit belefáradtam, hiszen nem vagyok tinédzser.
  Megértését köszönöm.
  Maradok tisztelettel: Regele Károly

  Válasz
 191. Búzáné Puszta Sarolta

  Az éltem egy szörnyű szakában volta,vagyok.Talán megpróbálnám újra.
  Köszönettel:Búzáné

  Válasz
 192. Dombai Józsefné

  Kedves András !
  Köszönöm szépen a leckéket !
  Nagyon szeretnék megtanulni németűl, de sem időm,sem türelmem nincs hozzá. Párszor neki indúltam, de én nagyon sok szót képtelen vagyok megjegyezni, elfelejtem. Pedig nagyon kellene a német nyelv tudás.
  Köszönöm.

  Válasz
 193. Magassy Miklósné

  Kedves András!

  Elnézést, hogy eddig nem válaszoltam hasonló email-re. Arra vártam, hogy a fiam a sikeres egyetemi diplomáját kézhez kapja elmaradt német nyelvvizsga miatt. Sajnos a hazai nyelvoktatásról nagyon rossz véleménnyel vagyok. Nálunk a faluban, már óvodában kezdődik, ez három év, majd tanulják nyolc éven át német nemzetiségi iskolában, ahonnan véleményem szerint már nyelvvizsgával kellene kilépni, ehelyett a legtöbb gyermek nem tud megszólalni. A tanulás folytatódik a gimnáziumban, ahol a fiam szerencsére remekül érettségizett németből, de a hiba az volt, hogy akkor kellett volna elmenni rögtön egy nyelvvizsgára amit nem tett meg.
  Jött az egyetem. igen kemény 5 év, ezalatt sok utazás és tanulás mellett nem jutott idő nyelvtanulásra.
  Most megtört a jég, többszöri próbálkozásra sikerült nyelvvizsgát szerezni. Ezután kezdek magam is bele a tanulásba, már előkészítettem a CD-t, a könyvet amit Öntől rendeltem és addig nem nyugszom, míg olyan szintre nem jutok, hogy merjek megszólalni. Én már nyugdíjas vagyok, ötödik éve dolgozom ezt követően, úgy érzem van még bennem ennyi energia.
  Majd beszámolok sikereimről, remélem lesznek.
  Üdvözlettel: Magassy Miklósné

  Válasz
 194. Magyar Vendel

  Tisztelt Neményi Úr !
  Azt gondolom,hogy a kb két hónappal ezelött irt levelemet nem olvasta el.
  Akkor is hasonló volt a kérdés mint most.Szívessen tanulnám az angol nyelvet,de ahhoz ,hogy csak kicsit is tujak angolul saját magamat kellene meg eröszakolnom .Az olyan nyelv amely kihagyja a nyelvezetéből a lényeges magánhangzókat az számomra megoldhatatlan. Ez körülbelül olyan számomra mintha a kék szinre azt mondanám.hogy zöld. Ha az egyik szóban lévő “E” re azt mondom,hogy É máskor meg azt mondom,hogy Á. Lehet,hogy nem fejeztem ki magamat elég érthetően,DE nekem ez az angol nyelvel a legnagyobb problémám és aztán úgy határoztam hogy ilyen nyelv a képességeimet töbszörössen meghaladja, annak ellenére,hogy ennél komplikáltabb feladatokat is megoldottam. Ez a nyelv egy kód fejtő részére bizonyára nem okoz nagy fejtörést ,de nálam igen.
  Köszönettel veszem,válaszát.bár a mut alkalommal sem volt szerencsém.

  Válasz
 195. Ircsi

  Tisztelt Nyelvmester szeretnék belevágni a német tanulásba.A leg alapvetőbb dolgokat sem tudom.57éves nagymama vagyok aki szeretne szóba állni német anyanyelvű unokájával.Ehhez kérem a ségitségét.Köszönöm

  Válasz
  1. Károly

   Kedves András ! Nem jelentkeztem a levelére mindjárt,először is elnézését kérem.Nem a lustaság fogott el.az egészségemmel van egy kis gond, így sajnos sok dologról egy időre le kell mondanom de nem végleg.Remélem majd ez is el múlik.Én nyugdijas vagyok,magán szorgalomból tanulok.Munka keresés céljából nincs szükség.Inkább hobí .Ha netán valamere elvisz a sors,nem árt ha tudok egy harmadik nyelvet is.Ha a BULDOZER 2 akcióban lesz az még érdekelne.Előre is köszönöm,üdvözlettel Károly

 196. Fülöp Gyula

  Kedves András.
  Én már megvettem az angol I-II és a német I-II könyveket.Ha nem is olyan intenziven, de tanulgatok az ön könyveiből. Maholnap 76 éves leszek igy nekem ez tényleg “hobby” Én már nem utazok sehova
  Köszönöm érdeklődését, maradok üdvözlettel
  Fülöp Gyula

  Válasz
 197. Kőszeghy Márta

  Nos! Nagyon nehéz. Igaz arra van időnk amire szakítunk, de mi az amit miatta elmulasztunk.
  Vágyom, nagyon vágyom hogy egy másik emberré is válhassak a nyelv tudás által, de mi az amit elhanyagolok miatta, az idő, és a korombéli lehetőségek által. 66 éves vagyok és úgy érzem nem a doktorátus lesz a nyelv tanulmányom eredménye, csupán az hogy jól érzem magam ha utazom, ha megértem minimális szinten amit kérdeznek , s kérdezni tudok! De még dolgozom és nem keveset ,
  de mindig előveszem , és belenézek, próbálom rögzíteni, ismételni, a kocsiban hallgatni.
  Ha ez eléri a célját valamilyen szinten boldog vagyok.

  Válasz
 198. Mészárosné Ildikó

  Kedves András !

  Vmikor a középiskolában az egyik legjobb németes voltam.Egyszer a csoport a várban sétált és mellém szegődött egy német házaspár. Az úr sok mindent elmesélt a II. világháborúval kapcsolatban. Mindent megértettem,de egyszerűen egy német szó sem jutott az eszembe.Szerencsére a német tanárnő kisegített. Azóta eltelt sok-sok év. Voltam Ausztriában többször is. A megszólalás még mindig nehezen megy,de mióta olvasom az Ön önbizalom segítő jó tanácsait sokkal magabiztosabb vagyok.Köszönet érte!!Most már csak a szókincsemen kellene javítani!, de nagyon!! Ez viszont rajtam múlik!!

  Válasz
 199. Debreczeni Jozsef

  Nagyon kevés a nyugdíj és még gyógyszert se tudom kiváltani. Nemhogy másra.

  Válasz
 200. Tóth Éva

  Kedves András ! Nem jelentkeztem a levelére mindjárt,először is elnézését kérem.Nem a lustaság miatt.Családi tragédia miatt nem tudtam a nyelvtanulással foglalkozni és Önnek válaszolni.Szeretném,ha egy külföldi emberrel találkozom és kérdez tőlem valamit. Angolul tudnék válaszolni.Sajnos a problémák miatt még nem tudok a tanulással foglalkozni, de minél hamarabb szeretnék tanulni.
  Köszönöm érdeklődését :Éva

  Válasz
 201. Cs. E.

  Tisztelt Neményi Úr ! Köszönet az eddigi nyelv leckékért, de ha elolvasta volna a 2016 dec. 23-kor Önhöz írt soraim,nem került volna sor , a hozzám irányított küldeményei későbbi fáradozására .Így ezennel (ismételten) közlöm,hogy a továbbiakban nem tartok igényt leckéire.Nyelvtudásom ismétlésére az olvasást választottam.Kezdőknek kitűnő az Ön módszere,melyhez a továbbiakban is jó munkát kívánok. Cs. Erzsi.

  Válasz
 202. Póti Józsefné

  Próbálkoztam de amit egyik nap megtanultam másapra elfelejtettem.A kiejtésem is nehézkes “bikfa” nyelvem van.A hangsúly teljesen más mint a magyar.Pedig igy, hogy fonetikusan volt leírva,könnyebbenek tünt.

  Válasz
 203. Kovács Margit

  Már az egy kurzust végig tanultam , most szeretném folytatni .
  Levelezni szoktam , de abból még nem lesz jó a kiejtésem .
  Acélom, hogy idén őszre elfogadható szintre jussak .

  Válasz
 204. JOHANN JÓZSEFNÉ

  Sajnos a betegségem miatt egyenlőre nem tudom folytatni a tanulást , elnézést kérek ! Áimama

  Válasz
 205. Józsáné Topics Erzsébet

  Nagyon szeretnék meg tanúlni angolúl, de az anyagi helyzetem most nem teszi lehetõvé, hogy nyelvkönyvet vásároljak. Az eddigi leckéket amiket elküldött , nagyon köszönöm!!!

  Válasz
 206. nemes antal

  Tisztelt Neményi Úr!
  Most nem alkalmas az időpont a nyelvtanulásra.Köszönöm az eddigi leckéket.

  Válasz
 207. Józan Zsuzsa

  Tisztelt Neményi úr!
  Valóban mind igaz, amit Ön leírt a különböző kifogásokról. De sajnos a minden napok nem olyan egyszerűek. Én nem panaszkodni akarok, de akinek van Svájci alapú hitele, tudja miről beszélek. Nálamnál senki sem akar jobban nyelvet tanulni. Vannak azonban hátráltató tényezők. Mire oda kerülök, hogy neki fogok tanulni, a fáradságtól majd leesek a székről. Bizonyos kor után (57 évesen), a fáradság győz és az alvást választom. Remélem, ebben az évben elérem a 40 éves becsületesen ledolgozott szolgálati időmet, s mint fiatalos nyugdíjas, életemben először, azt csinálhatok, amit szeretnék. Felelőtlenül nem teszek ígéretet, azonban magamat ismerve, maradok elhatározásomnál és neki fekszem nyelvet tanulni. Szeretném, ha a világ egy kicsit kitárulna elém.
  Utazás is van a bakancslistámon, ahol nagy hasznát vehetném, kevés kis nyelvtudásomnak. Köszönöm türelmét, biztatását. Kívánok munkájához, mindennapjaihoz. Jó egészséget!

  Józan Zsuzsa

  Válasz
 208. Berecz Imre

  Lieber Andras!
  Mein Name ist Imre Berecz. Ich bin ungarisch. Ich lerne” Buldozer” deutsch. Ich spreche shon etwas deutsch. Ich bin 72 ( zwei und siebzieg) Jahre alt. Ich war ein Ingenieur. Ich arbeite schon nicht. Ich bin Ruhestand. Ich wohne in Verőce. Verőce ist ein Dorf. Ich wohne in einem Einfamilienhaus. Ich wohne nehmen einem Bach. Meine Frau 65( fünf und sechzieg Jahre alt.Meine Frau Name ist Irén. Sie ist Hausfrau. Ich habe zwei Söhne. Ich habe drei Enkelkinder. Meine Eltern sind nicht mehr leben.
  Ich arbeite viel am Computer. Ich binder Manager von Local History Kreis. Wir erforschen die Geschichten von Dorf Verőce. Wir erstellen Broschüren. Wir haben ein Dorfmuseum. Ich lese gern Bücher und ich sehe Fern. Ich spaziere an der Donau um drei(3) Uhr Nachmittag. Ich esse zu Abend um sieben (7) Uhr. Aber, ich gehe um zehn (10) Uhr ins Bett. Eddig jutottam, tanuljatok öregeim ti is.

  Válasz
 209. Dr. Csák Attila

  Kedves Neményi úr,
  2016.11.30-án már írtam Önnek, de nem reagált rá semmit. Most ugyanazt megismétlem.
  “érdeklődéssel olvastam leveleit-jóllehet nem minden nap jutottam hozzá-de kíváncsi voltam rá. Nyugdíjas vagyok, és ha kezdőként álltam volna hozzá, megrendeltem volna a könyvét. Jó középfokú szinten vagyok az angollal, a munkában használtam is, de amióta nem dolgozom, már kezdek felejteni, mert nem használom.”
  A nyelvtanulási módszertani könyvét megrendeltem volna, de mire ismét itthon ránéztem, már nem volt elérhető sajnos.
  Ha fölösleges gondot okoztam, elnézést kérek,
  üdvözlettel,
  dr. Csák Attila

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Attila!

   Ha már letett egy középfokot, akkor angolul kell könyveket olvasgatnia.

   Üdv,

   András

 210. Fenyves Kornél

  A halogatásomba komolyan belerondított egy komolyabb, elhúzódó egészségügyi probléma. De szép az élet és még van előttem perspektíva, hiszen még 75 sem vagyok.

  Válasz
 211. Ferge László

  Sokszor az van a fejemben, hogy jó lenne azt az időt ,amit eddig kihagytam bepótolni, de nem tudom hogyan kezdjek hozzá, vagy hogy hogy folytassam amit eddig elértem, megtanultam. Meg az mi lenne nekem személy szerint, ami a leghatékonyabb módszer, és a napi tanulás ,amit meg kell hogy csináljak, annak érdekében, hogy elérjem a magam elé kitűzött célt.

  Válasz
 212. Gyurcsik Klára

  Nagyon szerettem az eddig küldött feladatait mert könnyebben gyorsabban megragadtak a fejemben.
  A kész mondatok megtanulása sokat segít .
  Keresem a további hasonló lehetőségeket mert itthon tanulva időt takarítok meg. Köszönöm az eddigi
  munkáját.

  Válasz
 213. Szabó Rozália

  Tisztelt András!
  Nagy tisztelettel és örömmel köszönöm meg Önnek a szuper jól összeállított anyagokat!az az én hibám,h kicsit elhanyagoltam a tanulást,mert baleset ért és kicsit depressziós lettem,de össze fogom szedni magam!
  Jó egészséget és a jó Isten áldását kívánom az emberségéért.
  üdvözlettel: Szabó rozália

  Válasz
 214. Dr Sinkó Béláné

  Önnek igaza van a halogatással kapcsolatban…!

  1944-ben szüleimmel Bajorországba menekültünk,46-ban jöttünk vissza (42-ben születtem)itthon nem beszéltünk németül,de értettük amit a felnőttek beszéltek(azt hitték,úgysem értjük) negyven év mulva felkerestem egy rokonomat egy német szociális otthonban,hibátlanul beszéltem hozzá németül,anélkül hogy észrevettem volna! Az idős hölgy még nem ismert engem,csak levelekből és kezdett kiabálni hogy nem fogad senki látogatót,mire a férjem rámszólt,hogy magyarul beszéljek inkább(nem vettem észre hogy nem úgy beszélek)Ekkor a rokon a nyakamba borult,össze-vissza csókolt.Érdekesen raktározta az agyam a 2 éves koromban kapott információkat. Mi erről a véleménye? Hogyan működik ez?
  5 évig dolgoztam Libiában orvosként,néhány hónap után beszéltem a szakmámhoz tartozó dolgokat arabul.Angol és francia nyelvórákra is jártam kint,pocsék a nyelvérzékem egyébként,gimnáziumban latinból korrepetáltak,oroszból az egyetemen meg akartak buktatni.

  Mit tanácsoljak az unokáimnak nyelvtanulásra vonatkozóan,mert az angol lassan világnyelv,sőt az interneten sem lehet e nélkül eligazodni.
  Köszönöm észrevételét és válaszát!

  Válasz
 215. Prekop Kázmér

  Kedves Tanár Úr!
  Nagyon jó a Buldózer tankönyv. Átírtam minden szavát a kockás füzetembe. Azokat a leckéket is amit azóta küldött. Ha lehet örömmel veszem, ha kapok még ezekből E-mailban. A nyelvtanulást utazási célból kezdtem el. Kétszer voltunk a lányunknál Londonban, és dühített, a tudatlanságom. A leckék tömege van már az asztalomon, de csak néhányszor van kedvem gyakorolni a mondatokat. Talán ha a 60-70-es tánczenék szövegeit megtalálnám valahol a neten, buzdítana a tanulásra. Zenéltem valamikor 50 évvel ezelőtt. Köszönöm Tanár úr törődését. Igyekszem megtanulni, hogy hogyan kell busszal eljutni Wimbledonból a Crescsen Road-ra. Tisztelettel: Prekop Kázmér (71)

  Válasz
 216. Gulyás Árpád

  nagyon jo a tankönyv. télen leengedtem egy kicsit, de most ujra felszivom magam a nyári nyaralás inspirál. szivesen venném ismételten a segitséget kimondottan a szállodai beszélgetésről.Köszönettel hüséges tanulója Árpád

  Válasz
 217. eva kraus

  kedves András!Önnek teljesen igaza van a nyelvtanulást illetően.A Buldózer tankönyv valóban sok segítséget nyújthat,ha valaki idegen nyelvet “akar”tanulni.Természetesen akarni kell a tudást.A könyvet én mégsem vásárolom meg,mivel már tűrhetően beszélem a nyelvet,a saját módszerem is valami hasonló volt.60 éves leszek,teljesen egyedül tanultam,mert akartam tanulni.A Buldózer tankönyvet tehát csak ajánlani tudom minden tanulni vágyó embernek,korra való tekintet nélkül.Szerencsésnek mondhatom magam,mert jó nyelvérzékem van,szeretek tanulni,az Ön könyve pedig annak is sokat segíthet,aki nehezebben boldogul a tanulással.Eddigi segítségét köszönöm szépen,a rendszeres gyakorlás nagyon jól esett és hasznomra válik nap,mint nap.Kívánok Önnek a munkájában további sikereket és Tanítványainak kitartó nyelvtanulást.Megjegyzem még,hogy a tanulásra érdemes minden szabad percet kihasználni,egy kis “megszállottsággal”még gyorsabban elérhetjük a kívánt eredményt.Tisztelettel.Éva

  Válasz
 218. Pizág János.

  A német nyelv tanulásom megszakadt, szeretném folytatni. A megkapott feledatokat elmentettem.
  Köszönöm a fiugyelmeztetést, nem adom fel. Pizág János.

  Válasz
 219. Dr. Molitorisz Pál

  Kedves Tanár Úr!
  Nagyon köszönöm leveleit, sokat tanultam belőlük, konkrétan az angol nyelvet is, de főleg a módszertant, a nyelvtanulás filozófiáját, lélektanát.
  Még a régi Báthy-Véges féle tankönyvből tanultam egy TIT tanfolyamon lelkesen. Jó tanárunk volt, beszélgettünk az órákon. Megtanultam könnyedén kifejezni magam, de ha igazi angol anyanyelvűvel hoz össze a sors, hát keveset értek belőle.
  Gratulálok a közérdekű, küldetés-szerű tevékenységéhez, s hozzá jó egészséget, további sok sikert kívánok.
  Tisztelettel:
  Dr. Molitorisz Pál

  Válasz
 220. Semsey Barna

  Tisztelt Neményi Úr!
  Nem hagytam abba a nyelv tanulást. Nagyon hasznos az a mondat gyűjtemény amit a kezdő könyvekben kaptam. Magyar-német szótár segítségével felmértem a passzív szókincsem. Meglepő volt számomra, hogy csaknem 1600 ismert szót gyűjtöttem ki. Ha aktívvá teszem ezt a sókincset, ezzel beszélni is tudnék. Az öntől kapott tanácsok alapján a mindennapi életemhez kapcsolódó egyszerű mondatok megfogalmazásával teszem aktívvá ezeket a szavakat.
  Köszönöm, hogy elindított ezen az úton.
  Tisztelettel: Semsey Barna

  Válasz
 221. Sas Mária

  Kedves András,
  Már korábban leírtam a velem kapcsolatos tudnivalókat nyelvtanulás terén, sajnálom hogy nem olvasta el. Kérem a jövőben ne küldjön ilyen jellegű leveleket. Köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Sas Mária
  okl. vegyészmérnök

  Válasz
 222. Bárdos János

  Sajnos teljesen igaza van és köszönöm, hogy ilyen hihetetlen kitartással “próbálkozik” nálam. Tudom valahol belül is érzem, hogy rá KELL szánnom magam a nyelvtanulásra de szeretnék még egy kis egérutat mert sajnos az önbizalom megfelelő hiányával is küszködök. Bízva megértésében és remélve, hogy hamarosan magamtól is jelentkezem maradok tisztelettel : Bárdos János

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Hallgat angolul egy cd-t.
   Elismétli mondatonként, amit hall.
   Felveszi, majd visszahallgatja a saját kiejtését, így össze tudja hasonlítani az eredetivel.
   A mondatok elismétlésével a beszédet könnyen tudja gyakorolni.

 223. dr.Gyurcsó Mária

  Szinte minden nap tanulok. Nagyon ritkán előfordul hogy valami miatt egy egy nap kimarad. Gy.Mária

  Válasz
 224. Olcsai Gábor

  Tisztelt Neményi András Úr!
  Egy külföldi utam kapcsán rájöttem, hogy német nyelvtudásom még valamelyest megvan, de az algol tudásom teljesen elfogyott. Utoljára február 28-án kaptam Öntől értesítést. Legyen szíves ajánlatot adni az angol Buldózer c. tankönyvre. Üdvözlettel Olcsai Gábor

  Válasz
 225. Marianna Rapcsak

  Tisztelt Nyelvmester!
  Köszönöm az elkuldött angol nyelvleckeket! Örömmel varom a leckeket, es probalok gyakorolni, amig megjegyzem tökeletesen..

  Válasz
 226. Horváth Timea

  Üdvözlöm 3 szor álltam neki az angol nyelv tanulásnak,de kudarcba fulladt sajnos köszönöm a megèrtèsèt Timea

  Válasz
 227. Attila

  Igen neki szeretnék álni tanulni! De konyhán dolgozom és kevés az idő amit koncentráltan tudok vele foglalkozni. Kérem adjontanácsot.

  Válasz
 228. Szabó Gáborné

  Nem is tudom,az angol jó lenne…egyik gyermekem Angliában él,no meg bárhol tudnám hasznosítani,használni.. De valami miatt nagyon távol áll tőlem. Most is inkább tanulom a törököt,aminek “hasznát” nem lehet hasonlítani az angolul tudással..De ez a nyelv vonz,szeretem böngészni. Az angol már gimnáziumban is nagyon “nehéz”volt nekem. A németet is tanultam,tudtam.. Az oroszt nagyon-nagyon szerettem és tudtam jól. Ez van, kellene az angol,segítségem is lenne a gyermekeimtől is.De még nem kezdtem el komolyan foglalkozni vele. Nagyon köszönök minden eddigi információt,segítőkészséget…..

  Válasz
 229. Mester Zoltán

  Az Ön által eddig küldött leckéket mind megtanultam és ígéretéhez híven várom további leckéit. Az eddigi leckéket azért volt nehéz megtanulnom mert mobil internetem, hol működik, hol nem. Ezért eleinte füzetbe másoltam be leckéit úgy ahogy azt Ön nekem elküldte, a későbbiekben az internet akadozásai miatt már csak a fonetikus magyar kiejtést és a jelentést. A későbbiekben egy kiszuperált mobil telefon hang rögzítőjére mondtam fel a leckéket. A tanulás innen kezdve könnyebben ment, de a későbbiekben rá kellett jönnöm arra, hogy írni, olvasni németül nem tudok. Hajdúszoboszlói kezeléseim során az első sikerélményem is meg volt amikor egy német hölggyel sikerült beszélnem. ( Bemutatkozás, család, foglalkozás, hobbi stb.) szuper volt.

  Válasz
 230. Rácz Sándor

  Tisztelt András , nyagy örömmel fogadtam, az emailben elküldött leckéket és nagyon rajta vagyok , hogy ilyen idösen is megtanuljam a német nyelvet , nem könnyü de nem adom fel. továbbra is vor a további leckéket , Tisztelettel Rácz sándor!

  Válasz
 231. Zsike

  Köszönöm a tájékoztatásokat, de 60 felett nem élek a lehetőséggel ! Kívánok sok sikert és jó egészséget a munkájához ! Zsike

  Válasz
 232. Szabó Eszter

  Az angolt naponta és intenzíven tanulom, kezd menni, csak nem olyan szinten, amit elvárnak, ill. amit én is elvárok magamtól. A többi nyelvet sem szeretném elfelejteni: tegnap a német porszívó használati utasításából mindent megértettem, kivéve azokat a műszaki szakkifejezéseket, amelyeket magyarul sem értek, de azt elmagyarázták. Remélem, menni fog a szerelése! Inkább német szépirodalmat olvastam-hallgattam volna helyette, de ez van.
  Az eszperantót egy hónap alatt megtanultam alapszinten. Két hónap múlva már mentem a rendezvényre. Sajna, hamar rájöttek, hogy németül jobban beszélek, ezért a rendezvényen németül társalogtam a külföldi ország egyik legjobb eszperantistájával. Az ő eszperantó nyelvtudása tényleg felsőfokú!
  Szeretném viszont az Ön módszerével majd elkezdeni a spanyolt. Egyelőre spanyol utat sem tervezek, a szakirodalmat viszont angolul olvasnám! A spanyolt tényleg halogatom, ha úgy tetszik.

  Válasz