A nyelvtanulás és a labdarúgás…

Avagy: Hogyan profitáljon Ön is labdarúgó válogatottunk sikeréből?

Semmiképpen ne azzal foglalkozzon, hogy másnak jobban megy a tanulás, a fiatalabbaknak könnyebb, stb. Ahogy focistáink sem azzal foglalkoztak, hogy jaj-jaj, mennyivel jobb játékosok vannak a portugál csapatban.

Sok-sok munkával,
– lelkesedéssel,
– szorgalommal,
– kitartással,
– saját magukban bízva

elérték a céljukat, és továbbjutottak a csoportból.
Hab a tortán, hogy mindezt csoportelsőként tették.

Amikor belegondolok, hogy a portugál válogatott játékosainak piaci értéke mennyivel magasabb, mint a magyaroké, mélyen meghajolok teljesítményük előtt és megemelem a kalapom.

Munkával, szorgalommal, kitartással, lelkesedéssel kompenzálták a tudásuk között levő különbséget. Ezt Ön is simán megteheti, amikor leül nyelvet tanulni. Igen, vannak, akiknek könnyebben megy, de nem ezzel kell foglalkoznia.

Reális célt kell kitűznie (a válogatott is reális célt tűzött ki – a csoportból való továbbjutást, és nem az EB aranyérmet), és ahhoz havi, heti, napi tervet készítenie: mikor ül le tanulni, mit fog megtanulni, melyik könyvből.

Ha van olyan készsége, amit kifejezetten gyengébbnek érez (mondjuk például a beszéd megértése), akkor azzal többet kell foglalkoznia, hogy ugyanolyan szintre hozza, mint a többi készségét.

Ha az írott szöveget jól megérti, de gondja van, ha Önhöz szólnak, akkor sokkal többet kell idegen nyelvű szövegeket hallgatnia. Sok gyakorlás után jobban fogja érteni a beszédet, akár a tv-ben, akár az utcán egy külföldivel találkozva.

Legyen gondja rá, hogy a beszédértése beszédkészsége, írás és olvasási készsége körülbelül egyforma szinten legyen. A válogatottnál is fontos volt a csapatrészek közötti egyensúly.

Alapvető, hogy a védekezés rendben legyen, de nem elég, tudni kell támadni is ahhoz, hogy gól szülessen. Nem elég, ha el tud olvasni egy szöveget, hallás után is meg kell értenie. Fontos, hogy értse, ha Önhöz szólnak, de nem elég, tudnia kell válaszolni is. Vagy fordítva, ha el tudja mondani, amit akar, az nagyon fontos, mert meg tudja kérdezni, amire éppen kíváncsi, csak a választ is meg kell értenie.

Egyensúly. Ahogy a labdarúgó válogatott is elérte 2 év alatt, hogy nemcsak védekezni tudjon, de gólt szerezni is sikerüljön, ugyanúgy Ön is meg tud tanulni angolul, németül, franciául, olaszul vagy bármilyen más nyelven.

A nyelvtanulók közül is azok lesznek sikeresek, akik motiváltak, kitartók és szorgalmasak. Nagyobb tudásra tesznek szert 2-3 év alatt, mint tehetségesebb, de tanulni nem hajlandó társaik.

A focistáknak szerencséjük volt, mondják sokan. Pusztán szerencsével nem lehet veretlenül csoportelsőnek lenni. Ahhoz tudás is szükséges. Éppen úgy, ahogy a nyelvvizsgán is. Ahhoz, hogy átmenjen a nyelvvizsgán, először meg kell tanulnia a nyelvet, minden egyéb tényezőről (kialvatlanság, „jó kérdést kaptam”, stb.) csak ezután lehet beszélni.

Ön mit gondol? Ha már egyszer nem húszéves korában kezdett nyelvet tanulni, szorgalommal és kitartással tudja ezt kompenzálni?

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

27 hozzászólás a(z) “A nyelvtanulás és a labdarúgás…” bejegyzéshez

  1. Dénes József

    Tisztelt Neményi Úr
    ÉN 59 éves vagyok,nekem milyen nyelvtudás kell,nem is tudom.Ön biztos jobban tudja.Egy alapfok talán.
    Üdv Dénes

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Én honnan tudhatnám, Önnek mire van szüksége?

  2. hORVÁTH JÁNOSNÉ

    MEGJELÖLTEM A BULDÓZER CSOMAGOT DE NEM ADTA TOVÁBB A RENDSZER FOLYAMATOSAN LETILTOTT

    Válasz
  3. Annaházi Erzsébet

    65 éves vagyok szeretném ha tudnék más nyelveken érteni -ezért kezdem el a tanulást köszönöm a segítséget

    Válasz
  4. Szücs Dávid

    Tisztelt Tanár úr.
    Szeretnék Barátnömnek megrendelni Bulldózer Angoltanfolyam kezdőknek 1-2 rész.
    Cim:2144 kerepes Szilasligeti u 4. Iván Attiláné

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Valéria!

      Azzal még nem vagyok kész.

  5. Rabong Marianna

    Tisztelt Tanár Úr nyugtassa meg tanítványait, ügyfeleit, hogy az angolok kiléptek az Eu.-ból, az a sok ostoba rosszul szavazó kisember baja lesz. A 80-as évektől a világ úgy felgyorsult, az angol nyelv olyan lett mint a középkortól a XIX század végéig a latin nyelv volt. Ezt az angol nyelv vette át. A diplomácia, a gasztronómia nyelve még a XX század elején a francia volt. Most láthatjuk a hírekben, meg az elmúlt szakácsversenyen is az angol nyelv volt az értekezés nyelve.
    Nyelvvizsga – úgy döntöttem, hogy megkezdem a felkészülést. kíváncsi vagyok, hogy mennyi idő kell a cél eléréséhez. Beszélem a nyelvet, de a regény olvasáshoz ugyan csak szótár kell. Kafka Feri nem konyhanyelven írta gondolatait. Jelentkeztem a Ferenciek terénél levő nyelviskolába novemberbe fogok kezdeni. Kíváncsi vagyok, mikorra gyúrják a vén agysejtjeimet vizsgaképessé. Ekkor jelentkezem ujra, mert most csak a blockhoz tévedtem és elfogott a közlékenységi vágy. Ezennel leállok, üdvözletem a Tanárúrnak és ügyfeleinek egyaránt. –

    Válasz
  6. Pintér Lászlóné

    Kedves András!
    Köszönöm a gondolatait, teljesen egyetértek Önnel.
    A második napi leckét tegnapi programom miatt elmulasztottam, de ma együtt a kettőt átgyakorlom.
    Nagyon régen tanultam angolul, csak nem folytattam időben. Ismét bele kell vetnem magam a gyakorlásba, tanulásba.
    Füzetet, vagy egyéb segédeszközt nem tanácsol, vagy módszert a gyakorlásra?

    Tisztelettel: Pintér Lászlóné (Márta)

    Válasz
  7. Tunde

    Kedves Tanárur ! Koszonom a kedves sorait es a nagyon jo modszert . Lenne egy keresem a nemet es angol nyelv mellett szeretnem az olasz nyelv lecker is kerni. A kis tabletemen nem tudtam kerni az olasz nyelvtanulast. Koszonettel es szeretettel
    Tünde

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Tünde!

      Írja meg a problémát az ügyfélszolgálatnak e-mail-ben:
      info kukac nyelvmester pont hu

    2. Lynell

      walaal waad ku mahadsan tahay sida aa noogu soo bandigtay cunada macaan dadka kasoo tagay somaliya ayagoo yar aan ka mid ahay wesite kaagana waxaan ku soo xasuus taa somalia weeyna kamuuqataa saa cuntada ukarisid iyo sawirada iyo sheikooyenkga in aa somalia aad ujecshahay anagana naxasuusisid ilaahay hakaa abaal mariyo

  8. Ulics.Maria@freemail.hu

    Talán nem jó helyre irtam a levelemet, elnézést de eltévesztettem, de ezt megbocsájtja nekem Tanárúr.Megszeretném kérdezni, mióta irja Nekünk a leckéket? Nagyon lemaradtam????? De remélem,betudom majd pótolni? Igyekezni fogok! VÁrom a válaszát és jó éjszakát kivánok Önnek Mária néni.

    Válasz
  9. Ulics.Maria@freemail.hu

    Kedves Tanárúr ! Nagyon boldog vagyok, hogy segit nekünk, azoknak, akik nem tudunk angol nyelven !Nagy segitség ez nekünk, mert kis szorgalommal kitartással mi is fogunk szót érteni azokkal, akik esetleg angol nyelven szólnak hozzánk. Én ugyan már kissé idősebb dédnagyi vagyok, viszont vannak közeli rokonaim az Egyesült Államokban, és gondolom, nagy örömet szerzek Nekik, ha eljutok olyan szintre, hogy néhány soros levélkével meglepem a két unokaöcsémet úgy Karácsony táján. Mégegyszer köszönetem Tanárúr jóindulatáért, nagyon kellemes nyári pihenést és további eredmé nyes munkájához jó egészséget kivánok. Debrecenből : Mihálka Jánosné /Ulics Mária/

    Válasz
  10. Kenyeresné Lontai Ágnes

    Tisztelt András!

    Én most kezdtem el az Ön által javasolt módszerrel tanulni. Biztos igaza van mivel már hosszú évekig tanultam heti 1 alkalommal nem sok sikerrel. Már alig várom reggelente hogy küldje a leckéket és tanulok. Nagyon bízom Önben hogy sikerülni fog.
    Köszönettel : Ágnes

    Válasz
  11. Georg Paret

    Kedves András, tisztelt tanár úr! (Én a felkiáltójelet, mint mondatfonetikai eszközt kicsit durvának tartom,de a szabály az szabály. Igaza van Önnek, s ezt mások is jól látják. Én a nyelvtanulás esetében az élő beszédet, személyes jelenlétet preferálom. Szorgalmamnak köszönhetően 4 diplomán és két nyelvből van C középfokú nyelvismeretem. C német, ógörög és latin nyelvvizsgákon vagyok túl. Kell az angol nyelvismeret, hiszen minden komolyabb tudományos cikk, a zene is angol nyelvű. Szeretnék angolul tanulni. Köszönöm a figyelmet s a biztatásokat is. Tisztelettel üdv Georg Paret

    Válasz
  12. Kocsisné Jutka

    Ön igazán kitartóan buzdit! Még a végén elkezdek nyelvet tanulni 56 évesen!

    Válasz
  13. Pappné Csepreghy Margit

    Igaza van tanár úr !Sok gyakorlással kitartással bízom benne nekem is sikerülni fog .

    Válasz
  14. Dr. Dévényi Edit

    Kedves Tanár Úr! Igaza van, a szorgalom, kitartás nagyon fontos.Le kell gyűrni a kezdeti nehézségeket és napi rendszerességgel beiktatni akár 10-20 perc tanulást-másképp nem megy.Váci Mihály költő sorai jutnak eszembe”Nem elég akarni, de tenni-tenni kell!” Köszönjük bátorító sorait: Edit

    Válasz
  15. Klara Kovács

    Kedves András !
    Köszönöm a biztatást ! Igyekszem !
    A Válogatottak valóban Válogatottak ! Alaposan megdolgoztak érte !
    Megérdemlik az őszinte gratulációt !
    Magyarország büszkeségei Ők is ,épp úgy, mint a többi sikeres sportolóink,és mindazok, akik bármilyen tevékenységben szorgalmukkal értek el sikereket !
    Igy Ön is Kedves András ! Őszintén Gratulálok a sikeres és eredményes munkájához ,melyből profitálhatunk mindannyian !
    Köszönjük szépen !
    Üdvözlettel : Klára!

    Válasz
  16. Kátai Lívia

    Kedves András!
    Igen, szerintem is. Szorgalommal sok minden elérhető.
    Ez a fiatalokra ugyanúgy vonatkozik, mint az idősebb korosztályra.
    Köszönöm a segítségét ehhez!
    Üdv: Lívia

    Válasz
  17. Keresztes Mihályné

    Kedves Tanár Úr!
    A labdarúgóknak gratulálok. Igazán örömöt okoztak a szereplésükkel. Ha ilyen nagy sikert én nem is tudok elérni a nyelvtanulással, de nem fogom feladni. Ők sem adták fel az utolsó percig.
    Köszönöm, hogy ilyen kitartóan segített. Csak Önnek köszönhetem, hogy nem hagytam abba.
    Üdvözlettel: Erzsébet

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Erzsébet!

      Örülök, ha tudtam segíteni.

  18. Porty Lajos

    Igaza van András! Gratulálok a válogatottnak, és sok sikert minden nyelvtanulónak!

    Válasz