Hogyan készüljünk a nyelvvizsgára?

Mi az, amit el kell végeznie mindenképpen,
és mi az, amit inkább ki kellene hagynia?


Mindenképpen érdemes felkészülni a vizsgafeladatokból azért, hogy ne az éles vizsgán találkozzon először a különböző feladattípusokkal.

Mert hiába tudja jól a nyelvet, ha azzal megy el a vizsga alatt az ideje, hogy ott ismerkedik meg a különböző típusú feladatokkal.

Ha előre felkészül belőlük, akkor sokkal kevésbé lesz stressz alatt, így többet fog kihozni saját magából, mert nem éri meglepetés.

Ezért célszerű a vizsga előtt néhány próba feladatsort megoldani.

Figyeljen oda az eredményre és az időre is.

Fontos, hogy annyi idő alatt oldja meg a feladatokat, amennyi ideje a vizsgán lesz rá.


Egyszerre csinálja végig a minta-vizsga feladatsort, ne tartson közben hosszú szüneteket, mert az éles vizsgán erre nem lesz lehetősége.

Amennyiben a sikeres vizsgához legalább 60% – os teljesítés szükséges, a próbavizsgák során törekedjen 70 % elérésére. Az éles vizsgán ugyanis ha izgul, akkor kevesebbet fog tudni kihozni magából, nem jut minden olyan gyorsan az eszébe. Amennyiben hajszálpontosan kiszámítja ( hajlamosak vagyunk arra, hogy a legszükségesebb minimumot célozzuk meg), és csak 1%-ot téved, akkor a vizsgája nem sikerül. Ilyenkor jön a szomorkodás, hogy pedig csak 1 ponttal lett kevesebb…Pedig a hiányzó 1 százalékon kívül másik 40 százalékot is elveszíthetünk. Amennyiben nem a szükséges minimumot célozza be,

hanem kicsit magasabbra teszi a gyakorlás során a lécet, akkor abban az esetben is sikeres lesz a vizsgája, ha izgul egy kicsit. Például ha a gyakorlás során rendszeresen 60 helyett 70 százalékot teljesít, akkor az éles vizsga során marad 10%, amit el tud izgulni.

És ki nem izgul egy vizsga során, igaz?


Van, ami többet árt, mint használ: a vizsga előtti utolsó napon ( vagy utolsó napokban) az éjszakai órákat alvás helyett tanulással tölteni.

Közvetlenül a vizsga előtti napokon sokkal inkább arra van szüksége, hogy pihenjen, mert így a vizsga során friss lesz, ha friss az agya, akkor tudja a legtöbbet kihozni magából, akkor tudja a legjobb formáját nyújtani.

Minél fáradtabb, annál kevesebb jut az eszébe. Ne fárassza le az agyát a vizsga előtti napokban. A vizsga előtti napon már semmiképpen ne foglalkozzon a nyelvtanulással. Ideális esetben a vizsga előtt 3-4 nappal már pihen, ekkor ne akarjon újabb szavakat, nyelvtant megtanulni. Tanult már eleget a hónapok, az évek során, 1 – 2 nap nem számít!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

22 hozzászólás a(z) “Hogyan készüljünk a nyelvvizsgára?” bejegyzéshez

  1. AnonimusGirl

    1. Érettségi előtt állok, abban az évben vagyok hogy már egy emeltet és egy nyelvvizsgát nem fogadnak el egyegemre, szükséges még egy emelt.
    2.Mégcsak szeptember van de már most izgulok a vizsgák miatt (szorongós parázós létemre).
    3.Igazán lelkiismeretes vagyok magamat ismerve és szeretek tanulni mégis ugy érzem vagy csak attól félek hogy elrontom és leblokkolok es kudrarc lesz a vége.

    Válasz
  2. Neményi András

    @Mumus

    1. Valószínűleg türelmetlen. Teljesen az elejétől kezdte?

    2. Szerintem angolul nézze magyar felirattal. Ha később meg akarja érteni az angolokat, akkor mindenképpen.

    3. Milyen szintre szeretne eljutni? Szeptemberig van 120 nap, ha naponta 5 órát tanul, az 600 óra. Az rengeteg. Szerintem elég lesz, Csak bírja energiával.

    Válasz
  3. Mumus

    Kedves András!

    Én kb. 1 hónapja kezdtem el az angolt és a Gaál Ottó féle kreatív nyelvtanulással tanulom, és a napokban bukkantam rá erre az oldalra,így hát lenne pár kérdésem.
    1. Miért van az, hogy mindig újabb- és újabb módszerek kipróbálására vágyom,pedig meg vagyok elégedve a mostanival.
    2. Melyik a jobb? Ha angolul nézem a filmet magyar felirattal,vagy ha fordítva csinálom, magyarul nézem angol felirattal?
    3.Mivel most nem járok suliba (22 vagyok) van elég időm angolt tanulni, a napi 5 óra elég lenne? De csak szeptember elejéig tudnám ilyen rendszerességgel csinálni. Utána napi 2 órában.
    Megfigyeltem,hogy hihetetlenül pozitívan gondolkozik és szerintem ez a poozitív gondolkodás mindennek az alapja! :)

    Válasz
  4. Bali Antalné

    Kedves András!
    Nagyon köszönöm a tanácsait. Mindig elolvasom és sokat hasznosítok belőle és nagyon örülök neki. Én a németet tanulom, és ebből szeretnék középfokú nyelvvizsgát tenni. Úgy ahogy említette többször nekifutottam már, de mindig félúton abbahagytam. Most megfogadtam, hogy nem adom fel és leteszem a vizsgát. Sokat segített a bátorításával.
    Bné Teri

    Válasz
  5. A. Gabi

    Kedves Mindenki!
    Én úgy gyakoroltam az angol tudásomat, hogy írtam egy japán nyelvkönyvet magyarul, angolul és japánul. (Most nem nagyképűsködni akarok, csak leírom az élményemet.) Most megpróbálok írni a barátaimnak egy angol nyelvkönyvet is, mert tudom azt, hogy mire van szüksége egy tanulónak, mert én is az vagyok. Félreértés ne essék, nem vagyok profi angolos, középfokú nyelvvizsgám van, de nagyon sokat felejtettem és nincs is módon azt gyakorolni. Ezért írtam a japán könyvet is, hogy a már megszerzett tudásom ne vesszen el. Természetesen kezdő japán és kezdő az angol is benne. Azt mondják, hogy legjobb a tanítva-tanulás. Mindig van olyan aki kevesebbet, és többet tud nálunk. Próbáljuk ki.

    Válasz
  6. Neményi András

    @Béci

    Kedves Béci!

    Most hol tart? Mert nem mindegy, hogy honnan indul.
    És mennyi ideje van németet tanulni naponta?

    Amit ezen infok nélkül is tudok javasolni:

    Hozza létre magának ez alatt a 2 hónap alatt a német nyelvi környezetet:
    1. Hallgasson német nyelven zenét,
    2 Nézzen német nyelvű tv műsorokat,
    3 A tankönyvének hanganyagát hallgassa meg anélkül, hogy előtte elolvasná a szöveget, így nem kell majd a magnóértéstől tartania.
    4. Olvasson németül képregényeket,
    5. Olvasson németül újságcikkeket a neten, olyan témákról, amik magyarul is érdeklik.

    Ezek garantáltan gyorsítanak. Csak nem tudom, mennyi ideje van rá naponta.

    Válasz
  7. Béci

    Kedves András!

    Én nem angolt, hanem németet tanulok, újra. Középiskolában tanultam, de sokat felejtettem. Most nagy szükségem lesz egy alapfokú szóbeli nyelvvizsgára (2 hónap múlva), csak ekkor kapok munkát külföldön. Tudna valami tanácsot adni, mivel tudnám fölgyorsítani a tanulási folyamatot? Kreatív német kezdő anyagom van,hanganyagokkal, meg képleírásos, szituációs könyvem. Na meg az ön tanácsai. :) . Főleg a magnóhallgatástól tartok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz
  8. Neményi András

    @Ádám

    Kedves Ádám!

    Szerinted milyen gyakran írjak?

    Csak azért kérdem, mert van aki sokallja.

    András

    Válasz
  9. Nemény András

    Amennyiben a beszéd megértése, a hallás utáni értés okoz gondot, azon csak úgy lehet segíteni, ha szövegeket hallgatunk.
    Először nehéz, de minél több szöveget meghallgat, annál jobban fog menni. És a sok magnóhallgatással a szókincs is fejleszthető.

    András

    Válasz
  10. Ica

    Tisztelt András!
    Én is köszönöm a hasznos tanácsait, természetesen mindig elolvasom és elgondolkodom, hogy mit csinálok rosszul. Nekem személyesen az olvasás csinál gondot, mivel nem tudom felismerni a szavakat, hogy hogyan is kell azt kiejteni. Ebben egyedül a sztaki szótárt szoktam használni, ami nekem nagy segítség, mivel így hallom is egyben a kiejtést. De nem adom fel, igaz még csak pár hónapja kezdtem az angol tanulást, de biztos nem lesz felesleges időtöltés.
    Nagy Ica

    Válasz
  11. Vincze László

    Ölvedi Aninak kérem továbbítani:
    Belföldi v. külföldi menekülttáborban dolgozol?
    Én (63 évesen) igencsak elmennék Angliába dolgozni. Minden megoldás érdekel, ami legalább nullszaldós.
    Tudsz-tudtok ebben segíteni?
    Az e-mailemet megadhatja az András.
    Vincze László

    Válasz
  12. Márk Lajos

    Kedves András!
    Köszönöma a hasznos utásításait mindig eleolvasom, a jővőben is.
    Márk Lajos

    Válasz
  13. Domoszlai János

    Kedves András!

    Nagyon köszönöm az irásait sok hasznos dolgot ir amit
    magam is megtapasztaltam az angol nyelv tanulása során.
    Köszönettel: DJ

    Válasz
  14. Szalai Tamásné

    Kedves András ! Köszönöm a sok hasznos tanácsot amit kapok Öntöl . Én is 55 évesen kezdtem el angolt tanulni mivel a lányom Angliában dolgozik . Így én is szükségesnek tartottam ,ha megyek hozzá ne legyek olyan kuka. Most fejeztünk be egy 2 éves tanfolyamot . Nagyon jó érzés ha hallom az angol beszédet sok dolgot próbálok megérteni . Gond a beszédemmel van azzal még bátortalan és bizonytalan vagyok . Nekem a legnehezebb a szavat tanulása . Lehet már a korom és a kopott agyam miatt is . De azért mindenkit biztatnék , hogy sohase késő . Nagyon jó érzés a kicsi siker is . Köszönöm a segítségét!

    Válasz
  15. Papp Sándorné, Ani

    2009.05.19.9:39
    Kedves András!
    Mindig örömmel olvasom a küldeményeit, s igyekszem a tanácsait hasznosítani.Az előttem szóló Ani is, én is a a hallás utáni megértést tartjuk a legnehezebb feladatnak. Igyekszem pedig hanganyagokat hallgatni, de bizonyára még többet kellene. Én már 65 éves vagyok, s most is éppen angol órára készülök. Igyekszem szorgalmasan tanulni, de a beszédkészségem nem fejlődik a tanulásra fordított időmmel arányosan. Köszönöm a tanácsait, mindig örömet szerez vele.

    Válasz
  16. Ölvedi Ani

    Kedves András
    Én igaz nem akarok nyelvvizsgázni de mindig elolvastam kedves intelmeit. Én egy éve kezdtem el tanulni angolul. Először azért mert a lányom Angliában dolgozik és mikor kimentem hozzá állandóan attól féltem hogy „elveszek” Talán kétszer voltam úgy kinn hogy elveszhettem volna. Aztán már egyedül mászkáltam. Igaz álmomban jobban tudok angolul mint ébren de azért már könnyű (1000 szavas) könyvet is olvastam persze néha szótár segítségével. Tudok olvasni szóró anyagokat, cikkeket és ez nagyon jó. Persze az írott betű még érthetőbb mint a kimondott. De: január óta egy menekült táborban dolgozom mint szoc. munkás na ott aztán gyakorolhatok. A nyelvtan néha csak utána jut eszembe, miután kimondtam valamit de nagyon jó érzés nem kukának lenni. Mindenkit buzdítok tanulásra még akkor is ha néha elmegy a kedvem tőle. ” egy majdnem 63 éves pedagógus”
    Sok szeretettel üdvözlöm és kérem buzdítsa továbbra is a fiatalokat az értelmes időtöltésre a tanulásra

    Válasz