Hibátlan? Nem.
Érthető? Igen!
Akkor elérte a célját!

Édesapám hiába beszélt angolul, németül és franciául, közölték vele, hogy egy keleti nyelvből is szükséges nyelvvizsgát tennie. Így, 50 éves elmúlt, amikor meg kellett tanulnia oroszul.

Nos, letette az alapfokú nyelvvizsgát. Csak a nyomtatott betűket tanulta meg, mert úgy gondolta, hogy neki az is elég lesz.
És igaza lett.

orosz képeslap

A mellékelt képeslapból jól látszik, hogy amit írt, azt én:

  1. megkaptam, vagyis a postán tudták, hova továbbítsák a levelét,
  2. el tudtam olvasni, így pontosan tudtam, hogy megvette Moszkvában a kis fekete-fehér televíziót.
Azt is megértettem a leveléből, hogy ott nagyon hideg van (-18 fok).

Nos, mindebből mi a tanulság?
(persze, azon kívül, hogy aki nagyon fázós, az télen ne utazzon Moszkvába)

Ha kevés az ideje, tanulási kedve, vagy egyszerűen nagyon sürgős, akkor csak annyit tanuljon meg, amennyire feltétlenül szüksége van!

Például, ha 3 hónap múlva külföldre kell mennie, ne töltse az idejét olyan szabályok, szavak, kifejezések elsajátításával, amelyek ismerete „luxus” az Ön számára!

Először a legszükségesebbeket, a legfontosabb mondatokat, kifejezéseket tanulja meg („Két sört kérek.” „Vörösbort kérek.” „Hol van egy WC?” stb.)!

Természetesen meg lehet tanulni gyönyörűen, folyékonyan, helyesen is beszélni, csak ahhoz lényegesen több idő, energia és gyakorlás szükséges, mint amikor csak egy minimális szintre törekszünk.

Mondjuk, annyit akarunk elérni, hogy amikor megkérdezzük, merre kell mennünk, azt megértsék, és mi is a kapott választ, úgy nagyjából.

Vagy, ha megkérdezik tőlünk, honnan jöttünk, mit dolgozunk, akkor ne csak megértsük a kérdést, hanem tudjunk is rá felelni. Ha a kérdező megérti a válaszunkat, az teljes siker. Ebben az esetben már elmondhatjuk, hogy tudunk angolul, vagy németül, vagy amilyen nyelven éppen kommunikálunk.

Ugyanis ez már kommunikáció, és a középfokú szóbeli nyelvvizsgán is átmegy, aki a vizsgáztatók kérdését megérti, és nem félreérti, arra válaszolni tud, és a válasza érthető. Ha hibás, de érthető a válasz, az is megfelel. Ha nem akar nyelvvizsgát tenni, akkor miért támasztana magával szemben ennél magasabb követelményt?

A véleménye fontos számomra. Kérem írja meg itt egy hozzászólásban!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

606 hozzászólás a(z) “Hibátlan? Nem.
Érthető? Igen!
Akkor elérte a célját!
” bejegyzéshez

  1. Éva

    Kedves András ! Ez nagyon igaz !
    Én 64 évesen beiratkoztam az ILS nyelviskolába. Nagyon nagy a lelkesedésem, bár az első szint után felmérőt írattak velünk, ami kicsit kiakasztott pár embert, engem is, mert nem a nyelvvizsgára való felkészülés a célunk, minket ne vizsgáztassanak. Azért mentem nyelvet tanulni, mert végre magam miatt, nem kell senkinek megfelelnem, és nagyon tetszett mindig az angol nyelv.
    És úgy ha belegondolok, még azt sem nagyon tudom megkérdezni, hogy itt merre menjek, balra , jobbra…
    Eddig a képzés10 alkalom, 4 óra.
    Nagyon tetszenek a videói. Köszönöm.
    Üdvözlettel Éva

    Válasz
  2. Ecsödinè Liptak E.

    Kedves Nemènyi Ur!
    Egyet èrtek az Ön vèlemèmyèvel.
    Nagyon jok a tananyagok,sokat tanulok belöle.
    Köszönöm nagyon.
    Üdvözlettel: Ecsödi Erzsebet

    Válasz
  3. Sándor süveges.

    Nagyon jó a mellékelt magyarázat, mert minden úgy igaz, ahogy közli azokat.

    Válasz
  4. Misley Kati

    A problémáim általában abból adódtak, hogy én el tudtam mondani amit akartam, amit kérdezni kellett, de a válaszokat nem nagyon értettem, főleg a nem anyanyelvükön beszélőkét. Pl. Londonban az ott élő külföldiek, főleg bevándorlókét. A legkevesebb problémám az európai turistákkal volt, tehát aki ugyanúgy tanulta a nyelvet, mint én. Pl. egy lengyel férfival tök jól elbeszélgettem, hogy miért nem tudok fotózni a kamerámmal, a végén megkérdezte, hogy madzsar?

    Válasz
  5. Farkasné Bővíz Ágnes

    Az a célom, hogy megérthessem a kérdéseket. Ha már válaszolni is tudok – az lesz a siker!!!! Erre néhány hét múlva kerül majd sor, amikor „igazi nyelvi” környezetben leszek. Ha visszajöttem – jelzem milyen sikerrel jártam. Köszönöm, ha kíváncsi rá. Üdvözlöm és köszönöm az eddigi leckéket

    Válasz
  6. Valéria Kádár

    69 éves,nyugďíjas vagyok,és azért szeretnék nyelveket tanulni,hogy elfoglaljam magam.Kitűnő,az Ön módszere.10évog Olaszországban dolgoztam,belém vésődött.Angolul is tanultam,sok évtizeddel ezelőtt,de elment a kedvem,mert lebollokoltam,ha szóltak hozzám,mindent elfelejtettem,utólag jutott eszembe.Abádszalókon vettem egy telket ,és sok turísta jár,üdűlő övezet,így hasznos lesz az angol.Szeretnék oroszul is tanulni,mert,kedves emlél fűz hozzá.Hogyan lehetséges ,ezzel a módszerrel? A németet ,nem szeretem .

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Valéria!

      Írjon az ügyfélszolgálatnak, hogy kér egy orosz könyvet.

      Üdvözlettel,

      András

  7. Demeterné Tóth Piroska

    Kedves András!
    Nagyon örültem az Ön által felkinált lehetőségnek!
    Óriási elánnal vágtam bele a nyelvtanulásba….amelyet korábban már évekkel ezelőtt -akkor azt hittem nagyon keveset-de tanultam valamit.
    Az most jó alapnak bizonyul….mert gyerekeimhez 2 különböző országba kell utaznom…igy döntöttem akkor is az eredetileg tanult orosz-francia tudás mellett az angol tanulása mellett.Ez motivált. A hanganyag nagyon jót tett az én saját magam által felállított tanulási módszeremben.
    Kevés az időm tanulni…de egy spirál füzetbe jegyzetem ki ami fontos számomra.
    Jó lenne azon a szinten kommunikálni ahogyan Ön küldi az anyagot…de nyelvtan hiányában..nem megy a bemagolás. Nem értem még kicsi alappal sem hogy mit miért igy mondunk.
    De köszönöm az anyagokat!
    Szoktam korábbi anyagokat is gyakorolni…hogy sikerélményem legyen. Külföldön történő alap komminikációhoz tanulok lelkesen…vagy ha nincs időm kevésbé lelkesen 62 évesen.

    Tisztelettel üdvözlöm
    Demeterné Pintyő

    Válasz
  8. Szabó Csaba

    Tisztelt András! Köszönöm az eddig küldött anyagait nagyon hasznosak számomra. Én 51 éves vagyok és munka mellett igyekszem elsajátítani az angolt egy alap szinten. Igyekszem minden nap valamennyi időt fordítani az anyagra amit küld, ha előfordul, hogy egy-egy nap elfoglaltságaim miatt éppen azt nem tudom megnézni és gyakorolni, akkor az előző napiakat gyakorlom. Nem kényszerből hanem örömből szeretnék tanulni. Köszönöm mégegyszer a hasznosan össszeválogatott anyagokat.
    Csaba

    Válasz
  9. Némerg Ágnes

    Tisztelt Neményi András Úr! Köszönöm! Én is 55 évesen kezdek angolt tanulni, mivel a gyermekem kint él Skóciában 6 éve. Ha látni akarom őt is, és az országot ahol él, el kell indulnom. Természetesen ez a repűlőtérrel kezdődik, és meg sem tudok szólalni. Tanulni kell ismét! Az emberben 50 év alatt kialakult a megfelelésikényszer. Tudattalanul is ott figyelnek a gyerekkori ,,nyelvtanulás” akkor berögzített elvárásai. Ezzel, az Ön által elmondott pár mondattal felszabadított! Köszönet érte!

    Válasz
  10. Gyalus Ilona

    Ön hogyan tanulta meg pl. az angol nyelvet? Más a kiejtés, más az írás. Én vizuális vagyok, nekem fontos, hogy lássam a leírt szót. Ez baj? Tanultam angolt gimnáziumban, első tagozatos osztály voltunk, de a nyelvtanával nem boldogultam. Nagyon sok szót megtanultam – mára már sokat elfelejtettem, de a nyelvtant nem tudtam alkalmazni.

    Köszönöm és üdvözlöm. Ilona

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves Ilona!

      Sokat hallgattam angol szövegeket.
      Fontos, hogy írva is lássa, de előtte hallgassa meg.

      Üdv,
      András

  11. Sas Istvánné Èva

    Kedves András!
    63 évesen kezdtem el, az Ön által felkínàlt nyelvtanulási módszerrel az angolnyelv tanulását.
    Koràbban kötelezően az oroszt és két évig latint tanultam. Sajnos egyiket sem tudom, csak sejtéseim vannak!
    Most megpróbàlom, mert nagy szüksègét érzem!
    Igényem van rá, hogy nyitottabb lehessek a vilàgra!

    Válasz
  12. Dékány Istvánné

    Tisztelt Neményi András!
    Tanultam 1 évig angolt, de sajnos megszakadt a kapcsolatom az angol barátaimmal, így nem volt kivel gyakorolni a nyelvet, ezért „elfelejtettem beszélni” angolul
    Nekem nagyon elég egy olyan nyelvtudás, hogy külföldön boldoguljak.
    Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, hogy feleleveníthetem a régiangol „tudásomat” és ezt nagyon köszönöm Önnek!!!

    Üdvözlettel:
    Dékányné Marika

    Válasz
  13. Kovácsné Tősér Zsuzsanna

    Kedves András!
    Nagyon köszönöm a leckéket, nagyon várom mindig az újakat! Külön örülök, hogy időnként hasznos tanácsokkal lát el! Nemrég mentem nyugdíjba, és csak azt szeretném hogy egy kicsit beszélni tudjak a leglényegesebb dolgokról ha kimegyek külföldre. Tetszik, hogy mindig csak kevés leckét ad le egyszerre, néha már úgy érzem, sikerülni fog.
    Köszönettel: Zsuzsa

    Válasz
  14. Molnárné Éva

    Nagyon hasznos volt a tájékoztató,mint ahogy az eddigi leckék is.Nagyon köszönöm!Az az igazság,hogy én nem szeretnék nyelvvizsgát tenni,hanem a közeljövőben meglátogat egy nagyon kedves barátom,aki csak angolul tud.Eddig elboldogultunk egymással levélben fordítóprogram segítségével,de személyes találkozáskor ez már más lesz!Az alapokban van Ön nagy segítségemre!

    Válasz
  15. Zvolenszky János

    Nehezen tanulok, de kitartó vagyok. Az a nyagot jónak vélem.
    üdv Z 70+

    Válasz
  16. Magdi

    Egyetértek önnel, a z a fontos,hogy megértessük magunkat ,és az is,hog mi megértsük azt amit mondanak.Az a baj,hogy túl gyorsan besélnek,és a szleng,amit egyre gyakrabban használnak.Köszönöm a leckéket,igyekszem megtanulni. Tisztelettel:Magdi

    Válasz
  17. Willheim Gasztonné Éva

    Nagyon köszönöm a leckéket.Én egy 64 éves nő vagyok és csak azt szeretném hogy egy kicsit beszélni tudjak a leglényegesebb dolgokról ha kimegyek külföldre vagy megértsem nagyából hogy mit szeretnének tőlem.Sajnos nagyon lusta is vagyok de nagyon tetszik az Ön .ódszere hogy mindig csak kevés leckét ad le egyszerre valamint tényleg alegszükségesebb dolgokt teszi bele a tananyagba.
    Mégegyszer köszönöm, maradok tisztelettel.Éva

    Válasz
  18. Hegedüs Benedekné Katalin

    Nagyon érthető a sorvezetése örömömre szolgál és lelkesen várom a napi feledatokat.
    Köszönöm a segitségét Katalin

    Válasz