Sikerült! De vajon tényleg könnyű volt neki?

Ádám fiam nemrég múlt 18 éves, és sikeresen letette a felsőfokú nyelvvizsgát angolból is, németből is. Könnyű neki! – hallom mindenkitől. Nem értem. Mitől lenne neki ez olyan könnyű? A nyelvtudás se nem öröklődik, se nem fertőző, mint a nátha…

Rengeteg munkát fektetett bele. Nagyon-nagyon sok időt töltött el tanulással. Magyarországon a lakosság hány százaléka beszél két idegen nyelvet felsőfokon?

Emlékszem, amikor én vizsgáztam, egyáltalán nem találtam könnyűnek a vizsgát, és véleményem szerint a C1-es (felsőfokú) szintet ma sem egyszerű letenni.

Aki azt mondja, hogy azért volt egyszerű dolga, mert először megtanult angolul, és csak utána ment el vizsgázni, azzal egyetértek.

De az, hogy teli van a lakás nyelvkönyvekkel meg szótárakkal, még nem jelenti azt, hogy a lakás lakói automatikusan megtanulják belőlük a nyelveket. (A kisebbik fiam leginkább várépítéshez használja ezeket a jó vastag szótárakat.)

Illetve, valóban könnyű volt neki, ahogy minden nyelvtanulónak az, aki létrehozza magának a nyelvi környezetet. Mert azt bárki megteheti.

10 éves kora óta tanulja az angolt, de ez nem lett volna elég. Nagyon sokat foglalkozott a nyelvvel és valóban kialakította magának a nyelvi környezetet:

1) Könyvet olvasott angolul. Először könnyített olvasmányokat, utána biológia és kémia témában a továbbtanulásához, érdeklődési köréhez kapcsolódókat.

2) Sokat nézett angol nyelvű filmeket. Rövidebbeket és hosszabbakat egyaránt.

Neki sem úgy ment, hogy leült, és mindent értett elsőre. Rengetegszer kellett eleinte egy-egy mondatot visszatekernie, újra és újra meghallgatnia, hogy ki tudja bogarászni, mi hangzott el.

Szóval megküzdött az angollal, hogy megértse, és ebben az is segített, hogy sokat olvasott angolul. Amennyire egy kamasz komolyan veheti az iskolai tanulást, ő is csak annyira vette komolyan. Nem ő volt az osztály legjobbja angolból.

Nagyon örülök a sikerének, és őszintén kíváncsi vagyok az Ön véleményére.
Ön szerint is könnyű volt neki két idegen nyelvet megtanulni felsőfokig?
Véleménye fontos számomra, kérem, írja meg itt, a blogon!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

122 hozzászólás a(z) “Sikerült! De vajon tényleg könnyű volt neki?” bejegyzéshez

  1. Czeglédi Erzsébet

    Kedves Tanár Úr! Szeretném, ha az Ön módszerével folytathatnám a tanulást. A magyar nyelvtant jól megtanultam – bár a két nyelv nagyon különbözik egymástól, de a nyelvtani fogalmak kifejezését felismerem és megértem. Nem könnyű nyelv az angol. A lányom – igen intenzív tanulás mellett – 10 év alatt jutott el a felsőfokú nyelv-vizsgáig a Rigó utcában. Az én korosztályomat már nem igen kérdezik az utcán külföldiek egy kis eligazításra… De jönnek a fiatalok és sokkal nagyobb lehetőségekkel. A kis unokám még csak első elemista – de már ismerkednek az angol nyelvvel és két év múlva már németet is tanulják. Az a pár lecke amit kaptam e-mailben – azt jelzi, hogy fejlődésképes vagyok és nem csak önbizalmat ad, hanem egy kevés tudást is. Köszönöm a lehetőséget és szeretnék élni vele tovább is. Köszönettel Czeglédi Erzsébet

    Válasz
  2. Demeter Sándorné Balla Malvin

    Csak gratulálni tudok. Kívánom, hogy használja nyelvtudását sok sikerrel!

    Üdv. Malvin

    Válasz