Az anyanyelv nem elég

Azt mindenki tudja, hogy meg kell tanulni legalább egy idegen nyelvet, mert anélkül nehéz boldogulni. Túl sok a korlát, amit nyelvtudással könnyű átugrani, anélkül viszont csak irigykedve nézzük az idegen nyelveket beszélő embertársainkat.

Nemcsak turistaként, de már itthon is zavaró a nyelvtudás hiánya. (Például, ha megszólít egy külföldi a villamoson és megkérdezi, hogy hol kell leszállnia. Sosem felejtem el, ahogy egyszer hasonló szituációban tagoltan mondták a hatos villamoson a turistának, hogy „a har-ma-dik megállónál. Nem érti, kedvesem? Har-ma-dik!” – ismételték lassan, jó hangosan, szótagolva – magyarul.)

Az a probléma, hogy a nyelvtanulás módszere jelentősen különbözik majdnem minden más tantárgy elsajátításának módjától, legyen szó akár matek, akár történelem tanulásról.

Emiatt nagyon sokan, kiváló szakmai tudással, magasszintű általános műveltséggel, (akár több diplomával is) arra panaszkodnak, hogy képtelenek megtanulni egyidegen nyelvet.

Nem lehet úgy megtanulni egy nyelvet, letenni egy nyelvvizsgát, ahogy például egy főiskolán vagy egyetemen sikerrel lehet venni a vizsgák jó részét.

Amíg egy tantárgyra átlagosan 3 napot készültem, addig egy nyelvvizsgára legalább 6 hónapot.

Egy nyelvet folyamatosan kell tanulni, nem elég kampányszerűen. Amíg sok tantárgyból kb. 3 nap készülés után akkor is át tudtam menni a vizsgán, ha a félév során nem foglalkoztam vele, nyelvekből ez nemcsak nekem, másnak sem igazán sikerült.

A nyelvtanulással bizony rendszeresen kell foglalkozni, lehetőleg naponta. Nem kell mindenképpen több órát eltölteni vele napi szinten (mondjuk nem is tilos), de hetente háromszor-négyszer bizony elő kell venni legalább egy félórára, ha haladni is akarunk.

Meg kell tervezni, mikor fogunk tanulni, akkor nem marad el, akkor nem azzal ér véget a nap, hogy majd holnap. És kerülni kell a zsákutca – módszereket, erről bővebben legközelebb írok.

Addig is: Ezúton kívánok jó egészséget, és sikerekben gazdag, nagyon boldog új évet mindenkinek!

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 hozzászólás a(z) “Az anyanyelv nem elég” bejegyzéshez

  1. FODOR LAJOS

    Ha időt szán reá az ember ,csak megragad vallami .a folytonos tanulás és beszélgetés ,estleg magnó vagy film nézése , alulírásal ,sokat segit .Nkem minden estem volt ,kívéve ,hogy magyar tanáral tanultam volna .Jónak látom a felkészítőjét és szeretném folytatni , ahogy ídöm engedi . Lehet nem vagyok gyors 2 hónap alat mindent tudni ,de elég ha eljutok megértetni magam . Onnan már lehet csiszolni a dolgokat . Köszönöm előre a segítséget .

    Válasz
  2. Szucsics László

    Az ajándék oldalra nem lehet bemenni,mert veszélyesnek minősített. Kérem válaszoljon.

    Válasz
    1. Neményi András Szerző

      Kedves László!

      Be lehet úgy állítani egy böngészőt, hogy jelezze,
      ha egy oldal nem https, hanem csak http.
      Ez történik Önnél is.

      Az oldal teljesen biztonságos.

  3. Irén

    Kedves András! Örültem az eddig küldött anyagát a német tanulással kapcsolatban. Én már nyugdíjas (más szakos) tanár vagyok, a középiskolában tanultam németet, sok szóra emlékszem, a mondatalkotások, sorrendek gyakorlása megy nehezebben. Könyvekből, teljesen szorgalomból gyakorolgatok naponta minimum 1-2 órát. Állandóan nyitva van a jegyzetem a német anyagról. Kérdésem: tudja folytatni ilyen formában az anyagait előreláthatóan hány leckében? Nagyon jó lenne.! Köszönöm az eddigieket is. Üdvözlettel: Irén

    Válasz
  4. Benczik Szilveszterné

    Kedves András! Szeretnék tanúlni tovább,de csak kettő lecke jött remélem fojtatódiktovább is.Köszönöm,h egyáltalán vállalja ezt a nem könnyű feladatot és lehetőséget ad az idősebb korosztálynak is.Mi a lányommal voltunk Angliába egy évig egy angol családnál.Ő járt ott iskolába de én nem.Most járok hozzájuk Hollandiába és nagyon zavar,h Őbeszél helyettem.Ott általában mindenki beszél angolúl,a holland nyelv nem érdekel.szeretnék több órát foglalkozni hetente a leckékkel,ezek az elsők nem nehezek,de jó ismételni.kiirom füzetbe és viszem magammal bárhova megyek.köszönettelBenczikné Margit

    Válasz
  5. Homoki Ferenc

    Feltétlenül szeretnék minél többet tudni angolul és ezért kérem a szives segitséget.

    Válasz
  6. Horváth László

    Kedves András!
    Elárulok Önnek egy titkot!
    Én a 77. életévemet taposom. Középiskolában a németet tanultam annak idején. Az életben is ezzel a nyelvvel szimpatizáltam, ezért nekem ez a nyelv nem idegen.
    Most egy kicsit szeretném feleleveníteni a tudásom ezért ragadtam meg a net lehetőségét!
    Ebben kérem a segítségét!
    Köszönettel!

    Válasz
  7. Egyházi Viktor

    Köszönöm a segítségét, a lehetőséget, ami főként a kiejtésben, az élő beszéd megértésében lenne nagyon hasznos számomra, de sajnos két e-mail után elmaradt a továbbiak küldése.
    Kérem, ha lehetősége van rá, szíveskedjék a további leckéket is küldeni.

    Válasz
  8. Dr. Vargáné Bodor Gitta

    Neményi András útmutatása és instrukciója szerint: megfogadtam, nekiálltam, rászántam magam….
    nagyon köszönöm, már mind a 3 „leckét-fújom, mint a dalt” nagyon tetszik, remélem sikerül majd Londonban meglepetésként megszólalnom, mert 12 éve a vejemmel csak kézzel-lábbal-beszélek.
    Köszönöm a lehetőséget.

    Válasz
  9. Képíró Lajos

    Nagyon szépen köszönöm Megkaptam a buldózer könyvet.Nagyon sokat tanulok belöle.Kint dolgozom Németországban már kettő éve.Előre is köszönöm.Boldog újévet kívánok.

    Válasz