Az anyanyelv nem elég

Azt mindenki tudja, hogy meg kell tanulni legalább egy idegen nyelvet, mert anélkül nehéz boldogulni. Túl sok a korlát, amit nyelvtudással könnyű átugrani, anélkül viszont csak irigykedve nézzük az idegen nyelveket beszélő embertársainkat.

Nemcsak turistaként, de már itthon is zavaró a nyelvtudás hiánya. (Például, ha megszólít egy külföldi a villamoson és megkérdezi, hogy hol kell leszállnia. Sosem felejtem el, ahogy egyszer hasonló szituációban tagoltan mondták a hatos villamoson a turistának, hogy “a har-ma-dik megállónál. Nem érti, kedvesem? Har-ma-dik!” – ismételték lassan, jó hangosan, szótagolva – magyarul.)

Az a probléma, hogy a nyelvtanulás módszere jelentősen különbözik majdnem minden más tantárgy elsajátításának módjától, legyen szó akár matek, akár történelem tanulásról.

Emiatt nagyon sokan, kiváló szakmai tudással, magasszintű általános műveltséggel, (akár több diplomával is) arra panaszkodnak, hogy képtelenek megtanulni egyidegen nyelvet.

Nem lehet úgy megtanulni egy nyelvet, letenni egy nyelvvizsgát, ahogy például egy főiskolán vagy egyetemen sikerrel lehet venni a vizsgák jó részét.

Amíg egy tantárgyra átlagosan 3 napot készültem, addig egy nyelvvizsgára legalább 6 hónapot.

Egy nyelvet folyamatosan kell tanulni, nem elég kampányszerűen. Amíg sok tantárgyból kb. 3 nap készülés után akkor is át tudtam menni a vizsgán, ha a félév során nem foglalkoztam vele, nyelvekből ez nemcsak nekem, másnak sem igazán sikerült.

A nyelvtanulással bizony rendszeresen kell foglalkozni, lehetőleg naponta. Nem kell mindenképpen több órát eltölteni vele napi szinten (mondjuk nem is tilos), de hetente háromszor-négyszer bizony elő kell venni legalább egy félórára, ha haladni is akarunk.

Meg kell tervezni, mikor fogunk tanulni, akkor nem marad el, akkor nem azzal ér véget a nap, hogy majd holnap. És kerülni kell a zsákutca – módszereket, erről bővebben legközelebb írok.

Addig is: Ezúton kívánok jó egészséget, és sikerekben gazdag, nagyon boldog új évet mindenkinek!

7 hozzászólás a(z) “Az anyanyelv nem elég” bejegyzéshez

 1. Képíró Lajos

  Nagyon szépen köszönöm Megkaptam a buldózer könyvet.Nagyon sokat tanulok belöle.Kint dolgozom Németországban már kettő éve.Előre is köszönöm.Boldog újévet kívánok.

  Válasz
 2. Dr. Vargáné Bodor Gitta

  Neményi András útmutatása és instrukciója szerint: megfogadtam, nekiálltam, rászántam magam….
  nagyon köszönöm, már mind a 3 “leckét-fújom, mint a dalt” nagyon tetszik, remélem sikerül majd Londonban meglepetésként megszólalnom, mert 12 éve a vejemmel csak kézzel-lábbal-beszélek.
  Köszönöm a lehetőséget.

  Válasz
 3. Egyházi Viktor

  Köszönöm a segítségét, a lehetőséget, ami főként a kiejtésben, az élő beszéd megértésében lenne nagyon hasznos számomra, de sajnos két e-mail után elmaradt a továbbiak küldése.
  Kérem, ha lehetősége van rá, szíveskedjék a további leckéket is küldeni.

  Válasz
 4. Horváth László

  Kedves András!
  Elárulok Önnek egy titkot!
  Én a 77. életévemet taposom. Középiskolában a németet tanultam annak idején. Az életben is ezzel a nyelvvel szimpatizáltam, ezért nekem ez a nyelv nem idegen.
  Most egy kicsit szeretném feleleveníteni a tudásom ezért ragadtam meg a net lehetőségét!
  Ebben kérem a segítségét!
  Köszönettel!

  Válasz
 5. Homoki Ferenc

  Feltétlenül szeretnék minél többet tudni angolul és ezért kérem a szives segitséget.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.