Az angol vagy a német nyelv a fontosabb? Kinek van igaza?

Érdeklődéssel figyelem ezt a mostanában többször felbukkanó vitát. Az egyik tábor szerint az angolt kell megtanulni először, a másik szerint meg a németet. Úgy érvelnek, mintha lenne választási lehetőség.

Régi történet, nem most kezdődött. Emlékszem, 1985 nyarán ugyanerről vitatkoztunk. A 90-es évek elején a német elkezdett visszaszorulni, és az angol lett az első idegen nyelv nálunk is. Mostanában csak újra felerősödött a vita, és az aggódó szülők miatt hevesebb lett. Melyik nyelvet tanulják meg a gyerekek először az általános iskolában? Mindkét nyelv tanulása mellett olyan érvek szólnak, amelyekkel egyetértek.

Például, az angolt az egész világon mindenütt lehet használni. Ausztriában és Németországban viszont a német a fontosabb.
Többen abból indulnak ki, hogy van, aki csak egy nyelvet tanul majd meg, azt is csak egy picit… kb. alapszinten. Az inkább angolul tanuljon. Kivéve persze, ha szakmunkásként német nyelvterületen akar majd dolgozni, ugye… Aminek manapság azért valljuk be, megvan az esélye.

Gyakorlatilag szinte mindegy, melyikkel kezdik. Ha valaki először németül tanul meg, utána az angol már egyszerűnek tűnik. Aki meg első nyelvként az angolt tanulta meg, annak a német megy majd könnyebben. A második idegen nyelvet mindenképpen könnyebben tanuljuk meg, mint az elsőt. Ebből a szempontból nézve tehát mindegy, hogy melyikkel kezdjük.

Arról sajnos keveset hallani, hogy úgy kellene átalakítani az általános iskolai oktatást, hogy 14 éves korára minden gyerek két nyelvet beszéljen legalább alapfokon, de inkább középfokon. (Ne úgy jöjjenek ki az iskolából, hogy angolul is tanítottak, németül is tanítottak, de egyiket sem beszélem…)

Mindkét nyelv elsajátítása mellett oldalakon keresztül lehetne érvelni.
Majdnem mindegy, melyikkel kezdi, mindkettőnek megvan az előnye. Sajnos kevesen látják be, hogy aki ma kezdi az iskolát, annak nem lesz választása. Mindkét nyelvet meg kell tanulnia, mert 10 év múlva nem tud majd megélni ezek nélkül.

Hollandiában, Svájcban, és még néhány országban erre már régen rájöttek. Nem foglalkoznak azzal, hogy tetszik vagy nem tetszik egyik vagy másik nyelv.

Magyarországon az ember életében az egyik legjobb befektetés, ha megtanul angolul is ÉS németül is. Már a háború előtt is így volt. Manapság is elég nehéz enélkül boldogulni, életkortól függetlenül. Jól látszik, hogy a jövőben még nehezebb lesz.

Nincs mese, mindkettőt meg kell tanulni. Nyelvenként két évvel számolva, ez a cél négy év alatt elérhető. Halogatni nem érdemes, mert minél idősebb korban ülünk neki tanulni, annál több energiát kell belefektetnünk…

Kérem, írja meg a véleményét!
Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

67 hozzászólás a(z) “Az angol vagy a német nyelv a fontosabb? Kinek van igaza?” bejegyzéshez

 1. Nóra

  Engem még oroszul tanítottak. kíváncsi leszek, hogyan fognak megtanulni két nyelvet, hiszen még egyet is alig tudnak.

  Válasz
 2. János

  Irigylem a mai diákokat, azt a nyelvet választhatják, amilyet szeretnének. Felkészült, jó tanároktól tanulhatnak. Én oroszt tanultam, és latint. Egyikkel sem mentem semmire sem. Az unokáim szerencsére már angolt és németet tanulnak. Reményem, hogy boldogulnak a jövőben.

  Válasz
 3. Nemes Miklósné

  Ha én most lennék fiatal, biztos hogy első nyelvnek az angolt választanám, és a második nyelv a német lenne.
  Sajnos nem tudok angolul, most tanulgatok, a németet és az oroszt megértem, amit mondanak, és ha nehezen is megtudok szólalni.. Tudom ez mind nagyon kevés, teljes erőmmel azon vagyok,hogy 60 évesen megtanuljak angolul, nyelvleckéket veszek,az unokáimtól kérek segítséget,optimista vagyok,sikerülni fog.!!!
  Mind a két nyelvet fontos lenne tudni, fiatalnak öregnek.Jó befektetésnek tartom!!!!!

  Válasz
 4. Miklós

  Engem még oroszra tanítottak, ha jól számoltam összesen 10 évet. Mivel kötelező volt, nem igen tanultam így el is felejtettem.
  1980-ban “disszidáltam” Németrországba. Mivel már 10-12 évesen fakultatív pár órában hetente németet tanultam, viszonylag gyorsan visszajött az a tudás és igen gyorsan tovább fejlődött.
  Mivel magasabban kvalifikált munkakörökben német nyelvterületen is megkövetelik illetve elvárják (már) a német mellett az angol nyelv tudását is, ezért az a véleményem, hogy MINDKÉT nyelvet kellene tanulni. Tudvalevő, hogy Németország kb. 40%-ban exportból él és ezért fontos az angol is. Sajnos angolt nem tanultam fiatalon, úgyhogy igen nehéz dolgom volt és van vele. Nem nagyon megy, hiszen az írás és a kiejtés homlokegyenest különbözik a magyar ill. német szabályoktól és egy kicsit követhetetlennek is tartom.
  Az angol mellet szól a munkahely mellet a nyaralás is, hiszen nyaralásnál a legtöbb országban az angol a némettel szemben lényegesen előnyösebb.
  Tehát minnél korábban mindkét (két) nyelv alapjait kellene oktatni, persze más nyelvek is vannak, ezért választási alapon.
  Mivel a puding próbája az evés, ezért nagyon fontos lenne a tanultak ÉLŐBEN való kipróbálása is, gondolok idegennyelvű táborra, nyaralásra stb., ahol a fiatal a nyelvek HASZNÁT is saját tapasztalata alapján, a saját szintjén megítélheti

  Válasz
 5. Kovacs Erzsebet

  Szerintem ideje a szemlélet váltásnak. A német nem világnyelv. A német még fontos, mert a közvetlen közelükben vagyunk. Még Európában is visszaesett akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgot. Viszont előtérbe került a spanyol, az olasz, és még a francia is megtartja a helyét. Az angol vitathatatlanul világszerte elismert nyelv, nemcsak a vezető körökben, hanem az egyszerű emeberek számára is fontos lett. A spanyolt, franciát többen használják mint a németet, világszerte. A némettel is az történt mint az orosszal, addig voltak fontosak mig nagy hatalmak voltak. Nos, még most is fontos szerepük van a politikai, gazdasági téren, de a közéletből visszaszorultak. A kérdés az kinek fontos a német? Én nem erőltetném a németet, inkább egy olyan nyelvet választanék amelyet többen használnak más vllágrészeken is. Ezt figyelembe véve elsőként az angolt választanám, aztán a spanyolt, a franciát és csak ezután a németet vagy más nyelvet. Nos, ha fontossági szempontot vesszük figyelembe (nem mint kedvtelés vagy közvetlen érdek) a a nyelvek elsajátitása természetes sorrendje a következő (lehet): anyanyelv (esetemben a magyar), országnyelv – ahol születtünk és/vagy élünk (estemben a román), kontinentális és/vagy világnyelv (esetünkben elsősorban az angol aztán a spanyol és/vagy a francia) aztán jöhet a többi. Nos, vegyünk egy más, személytelen szempontot is. Milyen nyelven jelen meg a legtöbb könyv? Nos az internet szörfözéseim tapasztalataim után a legtöbb angolul, aztán spanyolul, a következő a francia és csak ezután talán a német, olasz és egyebek. A legtöbb világszerte elismert nyelvtanulási módszer (Berlitz, Assimil, FSI, Linguaphone stb) az angolt, a spanyolt, vagy a franciát veszik alapul, ami azt jelenti hogy ha meg akarok tanulni például németül előbb tudnom kell vagy angolul, vagy spanyolul, vagy franciául. Emiatt mindig is bosszankodtam, de ez van. Ha tudunk egy világnyelvet (lehetőleg minnél közelebb az anyanyelvi szinthez) akkor könnyebben megy más nyelvek elsajátitása, mert sokkal több forrást és lehetöséget találunk a további tanulásra, könyv, film, TV stb.
  Elnézést e hosszúra nyúlt hozzászólásért és nem kell abszolut értelemben venni mindazt amit irtam, ezek csak az én személyes benyomásaim, tapasztalataim a nyelvekkel kapcsolatban. Egy utólsó megjegyzés: magyar az anyanyelvem, Romániában születtem és lakom, tehát a román a második nyelvem, az angollal már régóta foglalkozom, a franciát a suliban tanultam (kb. 8 éven keresztül, az elmúlt rendszerben), a némettel az utóbbi időben kezdtem el foglalkozni. Ideje neki fogni a spanyolnak és az oroszt sem ártana kissé megtanulni, sosem lehet tudni mit hoz a jövő.

  Válasz
 6. ditti

  Mindkettő fontos, először az angol és aztán a német. Az angol világnyelv, kár lenne tagadni, szakirodalom, internet, filmek, mindennél ez az alapnyelv. A német a közelség miatt (is) fontos, elég sokan a szomszédban találnak munkát, ott pedig elvárják a németet.
  Azonban nem állnék meg kettőnél, szerintem ezek mellé nem árt még egy európai vagy egy különleges nyelvet megtanulni: lehet ez akár a kínai (egyre fontosabb) is. És valljuk be, a régen sokak által utált orosz ma keresettebb, mint valaha.
  A probléma az oktatási rendszerben keresendő: a nyelvtanárok felolvasni, jó (?) esetben szótárazni, ill. munkafüzetet kitölteni tanítanak, beszélni a legtöbbjük NEM.
  Ráadásul elég hangosak azok, akik azt mondják, hogy nem kell terhelni szegény gyerekeket a túl korai nyelvtanulással. Csak annyit üzennék nekik, hogy több európai országban korábban kezdik az első nyelv tanítását, a másodikat is és a középiskola végére beiktatnak egy harmadikat is (igaz, ezt már nem biztos, hogy olyan szinten fogja az iskolában megtanulni, mint az első kettőt, de ez a lelkesedéstől is függ). Mégsem halnak bele “szegény” gyerekek, nem zavarodnak össze és nem lesznek idegbajosak sem…

  Válasz
 7. Jutka

  Én még Oroszt tanultam, de semmire nem mentem vele.Szerintem az Angol nyelv a fontos.Ez egy világ nyelv.Én is mindig neki futok az angol tanulásnak,cd is vettem de nagyon nehéz egyedül tanulni.De próbálkozom,hátha sikerül.Az unokám is most kezdte el az angolt tanulni.Ő már nagyon ügyes.

  Válasz
 8. Török Gábor

  Angol, német szerintem a helyes sorrend gyermekek számára. Ez külön magyarázatot sem igényel. Az angol világ nyelv, és Németországban, Ausztriában is meglehet vele élni. Orbán fiatalként könnyben sajátította el az angolt, mint idősebb korban a német nyelvet. Ennyit kéne felfognia, mielőtt szakmai ismertek nélkül beleavatkozik az oktatási programba. Persze létezhetnek speciális helyzetek is.

  Válasz
 9. Kálnai Mihály

  Szerintem is az angol a legfontosabb. Ha a némettel versenyez, akkor azért is nyer, mert Németországban szinte minden érettségizett ember beszél angolul. Meg kell azonban jegyeznem, hogy nem csak a világnyelvekkel kell foglalkoznunk. Az általános iskola a alsó tagozatán én tanítanám az összes környező ország nyelvét és vele párhuzamosan vagyis együtt vele a kultúrájukat. Mindezt alsó tagozatos szinten a gyerekek korának megfelelően.
  Felső tagozaton pedig az angolt kötelezően, és választhatóan egy másik nyelvet. Az első négy év tapasztalataira támaszkodva sokkal könnyebben és gyorsabban tanulnának a gyerekek. Az pedig, hogy van fogalmuk a román, a szerb, a horvát, a német, a szlovák, az ukrán nyelvről és kultúráról olyan előnyökkel jár, ami egyszerűen nem becsülhető túl.

  Válasz
 10. Sallai Róbert

  Mindkettő fontos és nem értek egyet azzal aki a némettől fontosabbnak tartja a francia, olasz, spanyol nyelvet. Az nem indok, hogy a Földön többen beszélik, mert meglehetősen ritkán járunk Brazíliában, Vietnámban vagy Kubában. Nem csak az a döntő szempont, hogy hányan beszélnek egy adott nyelvet, hanem más is számít. A műszaki életben a legfontosabb nyelv a német, mert a berendezések nagy része német nyelvű gépkönyvvel, leírással jön. Nyilván a világnyelv az angol, tehát szerintem az angol és a német a két legfontosabb nyelv egy európai embernek ha az idegen nyelvet nézzük.

  Válasz
 11. Apróné Katinka

  Lomb Kató, a híres 18 nyelven beszélő nő azt mondta, hogy ennyi nyelv ismerete után elmondhatja felelősséggel, hogy a legkönnyebb és leglogikusabb nyelv az orosz. Persze a cirill írás nehezíti némileg. Beszélni minket sem tanítottak meg, de ma is legjobban az oroszt értem meg. A német pedig jó alap az angolhoz, bár az elején éppenhogy bezavar a hasonlóságaival. Most tanulgatom az angolt, de társaság híjján ez nehezen megy. Én a KÍNAIT tartom a jövő kereskedelmi nyelvének, ezt lenne értelme tanulni, mint leendő világnagyhatalom nyelvét.

  Válasz
 12. Kelemen Árpád

  Az biztos hogy az Angol a legfontosabb.
  Sajnos, vagy nem, magamtól elkezdtem tanulni Németül.
  Egy kicsit köszönöm az itteni helyzetnek is, mert gőzerővel láttam neki,és töretlenűl mindennep csinálom.Nagyon keveset vagyok otthon ,ill.gép elött,igy elönyben részesitem az mp3 alapú leckéket.
  Szépen megy a fülemen amikor csak lehet.
  Türelmes is vagyok,nem siettetem, de még elmaradt az a nagy érzés,hogy túlnyomó többségben értem amit beszélnek,a filmeket,vagy a dalszövegeket.
  Na erre várok.
  Amit nem tudok elhinni,mikor 3-4 hónap alatt meg tud valaki tanulni egy nyelvet.Annyi információ,és furcsa dolog van,amire figyelni kell, hogy lehetetlen csak ugy alkalmazni is mindent, és a megfelelő sebességgel is beszélj.
  Egy biztos.Már kicsit rögeszmémmé is vált.A családot “kikészitettem” a német tanulásommal,és nem tudom miért, de senki nem akar Német filmet nézni esténként.Sőt úgy vettem észre hogy már gyűlölik:)
  Nem hagyom abba az tuti, és jó lenne ha mondhatnám,hogy beszélek végre egy idegen gyelvet.

  Válasz
 13. dr.Dobzsevics Sandorj

  A mai globalizalodo vilagban mindkettot kotelezove kellene tenni mar az altalanos iskola elso osztalyatol.Elsosorban az angolt,amit a vilagon mindenutt beszelnek-nemetorszagban is- s aztan a nemetet mert itt vannak a szomszedban mint europai nagy es fontos ipari hatalom. Es sok a hasonlosag is kozottuk.A harmadik mar sokszor magatol jon.

  Válasz
 14. Szilágyiné Gergye Erzsébet

  Az mind nagyon szép, ami itt elhangzik a nyelvek fontosságáról. De vajon belegondolt-e valaki is abba, hogy az egyes iskolák – különösen a vidékiek – csak azt a nyelvet tudják tanítani, amelyhez rendelkeznek megfelelő szaktanárral? Kisvárosi, netán falusi iskolákban nem tolonganak a nyelvszakos tanárok, így ” abból főznek, ami a kamrában van. ” Nagyvárosban, de leginkább Budapesten a szülő addig keresgélhet, amíg olyan iskolát talál, ami a számukra óhajtott nyelve(ke)t kínálja, nem beszélve egyéb előnyökről. A vidéken felcseperedő gyermek hátránya pedig tovább növekszik.

  Válasz
 15. Ersing Klára

  Mindenképpen az angol nyelv tanulását tartom fontosabbnak. Az angol világnyelv és a németek beszélnek angolul. Ma már nagyon sok mindent számítógépen bonyolítunk le, amihez elengedhetetlen az angol nyelv ismerete.

  Válasz
 16. Sallai Róbert

  Ma nálunk még elég hülye helyzet van idegen nyelv szempontjából, mert legtöbben a manager angol elsajátítására törekszenek. Ez alatt azt értem, hogy nem kell nyelvtan, csak lökdössük egymás után a szavakat mindenféle szabályok nélkül. Ez nyilván jól mutat angolul nem tudók előtt akik elhűlnek az angol tudásuk előtt. Szerintem a nyelvtan nagyon fontos nélküle nem lehet egy nyelvet elsajátítani.

  Válasz
 17. Dr. Romsics Lajos

  Fontos lenne, hogy a gyerek választhasson! Szívesebben tanulná. Jelenleg ez sok angolt jelentene, de ez nem baj.
  Aki legalább 3-4-est elérné, választhasson második nyelvet is, ha akar, sőt esetleg harmadikat is.
  Akinek az egy nyelv is nehezen megy azt ebből az egyből kellene még korrepetálni.
  A gyerekek nem egyformák.

  Válasz
 18. Márta

  Én még 10 éven keresztül szintén az oroszt tanultam, de ez sajnos semmit sem ért, teljesen elfelejtettem. Kár, hogy a kényszer szülte színvonal gyatra volt. Azonban az orosz nyelvtudás mai gazdasági helyzetünkben jól jöhetne.
  Magánúton tanultam még angolt, németet és spanyolt rövidebb ideig, de mivel nem használtam ezeket sem, sajnos ez a tudásom is minimálisra csökkent. Próbálgatom ugyan frissíteni ezeket, de vén fejjel nehezen megy már.
  Szerintem is az angol nyelv tudása a legfontosabb. Spanyolt hatalmas területen használnak szintén. A német a földrajzi közelség miatt lehet fontos hazánkban.
  Nagyon fontos a minél több nyelv legalább mindennapi szintű ismerete, de azért szeretném, ha a magyar nyelv helyes használatáról és helyesírásáról se felejtkeznénk el. A nyelvtan ismerete minden nyelv tanulásánál fontos. Először magyarul kellene megtanítani a diákokat, mert borzalmas a helyesírásuk. Elképesztőek a különböző fórumokon tett hozzászólásuk nem csak tartalmilag, hanem a helyesírás szempontjából is. Szégyen, hogy még diplomás emberek sem tudnak helyesen írni! Néhány elrettentő példa: tavaly helyett tavaj, küld felszólító módban egy d-vel, tájékoztatás helyett tályékoztatás, minél helyett minnél, múlt idő használata és még sorolhatnám. Az általános iskola alsó osztályában kéne ezeket már tudni! A saját kultúránk ismerete volna a legfontosabb, egyébként egyetértek Kálnai Mihály úr hozzászólásával.

  Válasz
 19. Gáll

  Én is oroszul tanultam az iskolában és bár megtanultam volna rendesen!! Most király lehetnék idegen nyelv területen. Szálloda iparban dolgozok és hihetetlen mennyire szükség lenne az orosz nyelvtudásra (is ). De abban a rendszerben sem sikerült egy épkézláb nyelvet elsajátítani az iskolában és most sem sikerülhet mindaddig amíg a Nemzeti tantervet politikusok és nem tanárok állítják össze! Itt gyakorló tanárokra gondolok. Meggyőződésem hogy a nagy szavak ellenére a nemzet mesterségesen butántartása a cél, mert ugye a buta ember nem ismeri a jogait, nem olvas külföldi újságot, nem néz elfogulatlan idegen csatornákat stb. Sajnos a szülők sem terelgetik a gyermekeiket a tanulás irányába, mert vagy nincs rá idejük, vagy már ők is buták és nem fogják fel hogy mitől fosztják meg gyermekeiket. Nem dicsekvésből írom, de nekem mind a 4 gyermekem tud idegen nyelvet. Sajnos jómagam nem tudtam megtanulni se angolul, se németül, mert sokat dolgoztam és már nem volt rá energiám. Bár angolul mindig megpróbálkoztam autodidakta módon de elvéreztem. 10-15 éve kínlódok vele és nem hiszem hogy nem lehet megtanulni, csak most sincs se több időm, se több pénzem a dologra. Jelenleg heti 2 órában járok ugyan tanárhoz, amit a munkahelyem szervezett, de szinte minden órát elpolitizálunk és eldumálunk annak ellenére hogy szinte könyörgök a tanárnak és a társaimnak hogy inkább az anyaggal foglalkozzunk. De-hát ez van ingyen és még ebből is sokkal több ragad mint a saját nekifogásból. Sajnos a netten is nagyon sok “próféta ” van aki ígér, csodamódszert, fűt fát és “garantál” eredményt, de nekem egyik sem jött be. Én mindig attól rettegek hogy butaságot tanulok meg, rossz kiejtést gyakorlok be és úgy járok mint Arany János aki beszédet intézett angolul György királynak, de az egy mukkot sem értett belőle. A legjobb az lenne ha az anyaországban kényszer helyzetben lehetne tanulni, de az csak nagyon kevés embernek adatik meg manapság. A nagy kivándorlás idején még az analfabéták is megtanultak angolul tökéletesen. És nem kellett nyelvtannal bajlódniuk. Ha tovább akartak lépni akkor azt is megtanulták, de szerintem megy az anélkül is. Még rengeteg dolgot írhatnék de nem akarok senkit untatni az elmélkedésemmel

  Válasz
 20. Zeusz

  Régebben mint ha tényleg nem lett volna ez a megosztottság a nyelvek között. A háború előtti nyelvoktatással kapcsolatban, volt néhány érdekesség. Láttam olyan szép régi nyelvtankönyveket, az 1900 évek korából ahol 2-3 nyelv alap nyelvtana van egy könyvben. Hogy miért pont az a 3, egy talán akkori talány, de érdekesnek találtam, mert pl. van angol – német, vagy francia – német – török is, meg ilyesmi, kiejtésekkel együtt. Ez arra utal, hogy akkor is fontos volt e kérdés, és hogy nem volt akkor sem kuriózum pl. 2 európai nyelv, meg talán egy keleti félének, az alapszintű ismerete…

  Válasz
 21. Tóthné Fülöp Klári

  Én azokhoz csatlakozom akik az angol nyelv elsőbbségét látja a világnyelv meghatározásánál. Még német nyelvterületen is -még ha ezek az országok közelünkben is vannak – el lehet boldogulni az angol nyelvvel.
  Én is tanultam oroszul és rövid ideig németül. Bár jó jegyeim voltak, sajnos igazából nem tanultam meg és használnom sem kellett. Bár többször nekifutottam a német nyelvnek – hiszen a szavak kiejtése, megtanulása – szerintem – könnyebb, mint az angolnak, mivel a hangképzésben közelebb áll a nyelvünkhöz. Nekem nem volt lehetősségem gyakorolni, mert nem találkoztam, nem utaztam ilyen területeken.
  Ma erre több lehetőség van.Utazhatnak az emberek, akár ott élhetnek, vagy a munkájuk miatt szükséges a használata. A számítógép, internet megjelenésével is segítséget jelent. A zenéből már korábban volt lehetőség tanulni, mert aki tanulta az angol nyelvet, minden menő dal angol, amerikai nyelven szólt. Persze az is fontos, hogy tanulni, foglalkozni is kell vele,
  mert kevés az az ember aki “nyelvtehetség”. Az pedig fontos, hogy milyen technikával tanulunk. Ez már attól függ

  Válasz
 22. Németh László

  Apám azt oltotta belém: “Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy!” Anyám filozófia nélkül megtanulta azt a hármat, ami a líceumban kötelező volt. Tanárom a gimnáziumban a tematika mellett olasz fiatalok címeit osztotta ki a diákok között, hogy levelezzünk velük. Levelező barátaim megtanítottak megszeretni a kultúrájukat és a hétköznapi nyelvük csínját-bínját. Mindezek hatására magam rájöttem, hogy az elméleti tanulás igazán csak a gyakorlati alkalmazástól lesz ösztönző. De mindennek alapja a nyitottság felkeltése és gyakorlati alkalmazása. A sok irányból jövő ösztönzés együttese, a tudás végtelenségének alkotó felismerése. Ma hét nyelven követem a Világ eseményeit.
  Az a gyerekek számára az érdekes nyelv, ami “zene” a fülüknek. Ez nyilván az angol vagy a spanyol. Mondjuk: szabadon választott kötelező. Mellette kell egy másik kötelező nyelv, amit a tanár felelőssége komolyan vetetni és gyakorlati hasznosításában segíteni. Ez nyilván a német. A kínai elemiben való tanításának oktatói oldalról nincs realitása, de nem ez volt a kérdés, csak megjegyzem hozzászólótársam vélekedése nyomán. És ha már itt tartunk: ideje lenne az orosz nyelvet “rehabilitálni”. Sokaknak adhat a kezébe kenyeret!

  Válasz
 23. Birtalan Judit

  Nyugdíjas karnagy és zenetanárnő vagyok.Tapasztalatból mondom,hogy rendkívül fontos az idegen nyelvek tanulása már iskolás korban.Én is akkor kezdtem a németet és a franciát,,majd később magán úton tanultam az angolt.Tökéletesen beszélem a román nyelvet is.Sok felé jártam külföldön és mindenütt azt tapasztaltam,hogy szerencsés vagyok amiért több nyelvet beszélek.Igaz,hogy nagyon ambicionáltam magam a nyelvtanulásban,mert különös affinitásom van a nyelvek iránt.

  Válasz
 24. Nyitott

  Ha praktikussági alapon egyfajta racionalitási sorrendiséget kellene felállítani, akkor,nyelvtörténeti alapon is, a németé lenne az elsőbbség, hiszen nyelvtanilag “archaikusabb”, mint az angol, és a latin nyelvek felé is egyengeti az utat, amire, egy latint mellőző oktatási struktúrában igenis szükség mutatkozik.

  Válasz
 25. Nyitott

  Sokan panaszkodnak, hogy nincs lehetőségük beszélgetni, ezért lassan elapad a megszerzett nyelvtudásuk. Csak hogy ez hamiskás dolog, mert ez csak az igazi érdeklődés hiányát fedi el, ugyanis, ahhoz nem kell idegen nyelvi közeg, hogy valaki olvasson az adott idegen nyelven, amely módszer a legjobb állapotkonzerváló, sőt gyarapító módszer, és amelyből bármikor lehet aktivizálni a passzívan meglévő ismereteinket.

  Válasz
 26. Rusznyák Aladár

  Romániában születtem, tehát adva volt, hogy az anyanyelvem
  mellett a románt is megtanultam szintén anyanyelvi fokon, talán a
  szorvány magyarság területen élők “szerencséje”. Az iskolában tanultam az oroszt, később a gimnáziumban a latint és a franciát, de egyiket sem tanultam meg!….Azonban foglalkoztattak a
  nyelvek és ezért kedvtelésből megtanultam spanyolul, igaz, hogy csak alapszinten tanár nélküli módszerrel, de megy…A sors úgy hozta, hogy ’68-ban, amikor átkerültem Magyarországra, meg
  kellett tanulnom az orosz nyelvet s megtanultam! A nyelv tanítása
  mellet még tolmácsoltam is. Rendszerváltáskor újabb nyelvet kellett tanulnom: választottam a franciát. Kiderült, csak én
  választottam ezt. Miattam nem indítanak ilyen tanfolyamot,
  válasszak németet vagy angolt. Így kezdtem el tanulni a németet (több okból is) és letettem az az alapfokú nyelvvizsgát. Időközben nyugdíjaztak és a középfokúra már nem mentem. A némettel elvagyok valahogy, újságot, könyvet
  olvasok a magam szórakozására. Az angollal, csak az internet miatt kezdtem el foglalkozni s beléptem az “alagútba”….

  Válasz
 27. Lach Józsefné

  Szerintem sokszor az élet határozza meg, hogy kinek-kinek melyik nyelv a fontos. Persze akinek van jó nyelvérzéke az jobb, ha minél több nyelvet tanul meg.
  Véleményem szerint az angol nagyon fontos, mert világnyelv és az internet miatt nélkülözhetetlen.Nekem azért is fontos lenne, mert a lányomék angol területen vannak és amikor náluk vagyok
  nagyon rossz, hogy nem értem a vendégek nyelvét és csak a lányomon keresztül tudok kommunikálni. Milyen jó lenne, ha társaloghatnék velük.
  Persze a koromnál fogva ez már egy kicsit nehéz, de megpróbálom.

  Válasz
 28. Kerényi László

  Engem is oroszra tanítottak. Négy év az általánosban, négy év a technikumban. A katonaságnál a tisztjeim ezért olyan rádió rendszerbe osztottak amelyik a Szovjet Hadsereggel állt összeköttetésben. Szerencsére nemzetközi kódokkal dolgoztunk, így nem okozott gondot az erőltetett Orosz nyelv hiányos ismerete. Önszorgalomból tanultam németet is, angolt is. Angolból van nyelvvizsgám is. Igaz, hogy nem felsőfok, csak egy C tipusú alapfok. A munkámhoz ez sem kell, de azért megcsináltam. A német annyira megy, hogy ha külföldön arra van szükség elboldogulok. De nem merném azt állítani, hogy tudok németül. Szerintem az, hogy melyik a fontosabb nyelv azt a politika határozza meg, az erősebb kutya elvén. Azt tapasztaltam, hogy külföldön akármerre jártam mindíg akadt valaki aki az angolt megértette. Viszont ha a szűkebb környezetet vesszük, el kell ismerni, hogy Magyarország a német érdekszférában helyezkedik el. Valahol a német és az orosz befolyási övezet határán. Ezért mondom, azt melyik nyelv a fontosabb az politikai kérdés. Egy biztos az angollal a világon mindenütt meg tudom értetni magam.

  Válasz
 29. Máthé Antal

  Tisztelt Hozzászólók! Elolvastam mindenki véleményét, de egyetlen rendkívül fontos szempontot egyikük sem említett. Gyakorlatilag bármilyen munkakörben dolgozik valaki, óhatatlanul szüksége van számítástechnikai ismeretekre. Márpedig ehhez okvetlenül szükség van legalább a szakzsargon megtanulására. Ezért úgy gondolom, hogy – nem vitatva a többi nyelv fontosságát – mindenképpen az angollal kell kezdeni a nyelvtanulást. Hogy második nyelvként ki mit választ (németet, spanyolt, kínait, sőt esetleg az oroszt!) ráér akkor eldönteni, ha az angol tudása már megfelel a szükségleteinek.

  Válasz
 30. Jovanovits Erzsébet

  Én angolt kezdtem tanulni szakaszosan, most pedig a németet abban kezdő vagyok. Az angol viszont mindig gyorsabban beugrik. Ezért én automatikusan mindkettőt tanulom. Most, hogy van ez a téma csak megerősített benne. Lesz még egy harmadik is azt fogom hamarosan elkezdeni. Az egy közel keleti. Azt kérdezném a tanár úrtól és a többiektől mi a tanácsuk, módszerük egyszerre több nyelvtanulása esetén. /Gyakorlati tippekre gondolok/
  Szerintem minél több nyelven tudni a jobb, de a gyakorlatban is persze.

  Válasz
 31. Attila

  Nekem is oroszt tanítottak valamikor és már semmire nem emlékszem belöle. Most 34 éves fejjel kezdtem el az angolt audiodidakta módon és most két év után megszereztem a középfokot. Borzasztóan bánom, hogy nem akkor csináltam amikor még más dolgom se volt mint a tanulás. Feltett szándékom, hogy a most másfél éves fiammal rendszeressen fogok angolul beszélgetni, hogy ő már előnnyel induljon ezen a téren. Reményeim szerint mire elkezdi az iskolát már folyékonyan fog beszélni angolul is. Minden nyelv fontos valamennyire, de az angollal tárul ki igazán a világ. Gondoljunk csak az internet adta lehetőségekre.

  Válasz
 32. Titi

  Én német egyetemre jártam, és német diplomával rendelkezem, akkoriban az angol nem tűnt túlságosan fontosnak, bár német csoporttársaim mindegyike angolul tanult. Németországi kapcsolataim révén ezen a nyelven nagyon jól elboldogultam. Ma azonban megváltozott a helyzet, már a német partnerek is angolul leveleznek, német ügyfeleink is angolul indítanak, egy nemzetközi társaságban németországi összejövetelekkor is angol a közös nyelv. A németek végérvényesen megadták magukat, ez onnan is látszik, hogy saját nyelvüket is teleszőtték angol kifejezésekkel, és már a köznép is lassan kénytelen lesz ezzel megbarátkozni.
  Én német párti vagyok, de be kell lássam, az angol ma már fontosabb. Azért kezdtem el az angolt, mert németországi multicégnél tett rendszeres látogatásaimkor, nemzetközi társaságban a német nyelvtudásommal kirekesztettnek éreztem magamat, mert bizony ezeken a meetingeken szinte mindenki angolul beszél, és a német előadók szövegét is szinkrontolmács fordítja angolra.

  Válasz
 33. Veress Katalin

  Nyelvtanulás űgyben én angolt tanítanék először, amikor még írni
  nem tudnak a gyerekek.A kiejtés talán így rögzül a legjobban.
  Ha arra gondolunk, hogy a világ nagy részén angollal boldogul az utazó, szintén ez lehet a cél. Ma már olyan országokban, ahol angol a beszélt nyelv, már nem németet, hanem japánt, kínait tanítanak- gazdasági okokra hivatkozva.
  Akinek európai munkalehetősége lenne, talán könnyebben sajátítja el a németet később is!

  Válasz
 34. Balogh Marika

  A gimnáziumban latinul és oroszul tanultam.Szerintem angolt
  kellene tanítani,mivel az világnyelv és általában minden orszában
  beszélnek angolul.

  Válasz
 35. Lengyelné Csonka Mária

  Szerintem mindkét nyelv nagyon fontos. A német azért, mert itt a közelünkben azzal lehet érvényesülni, az angol meg világnyelv,és az internethez feltétlenül kell. Én is sokszor küszködök, hogy mit jelentenek az angol szavak, amivel az interneten nap mint nap találkozok. Sajnos én nem tudok angolul, csak egy kicsit értek németül. Tanultam a gimiben franciául, meg oroszul, de sajnos azt már rég el is felejtettem. Sokszor elkezdtem a németet tanulni, de a tanfolyamokkal nem jutottam semmire. Pedig most jó lenne,mert a német szomszédokkal csak így tudnám megértetni magam. Bár ők angolul is értenek.

  Válasz
 36. Koterly László

  Kedves András !
  A két nyelv fontossági sorrendjének eldöntése első sorban attól függ, hogy az illetőenk melyik nyelvterület felé van elkötelezettsége vagy jövőbeli elképzelése. Amennyiben ezt kizárjuk és általános értelemben kívánunk választ adni a kérdésre, akkor az angol, mert azzal a világ minden részén megtudja magát értetni az ember.
  Ezzel egyidejűleg jegyzem meg, hogy az a személy, akinek nincsen belső indíttatása a nyelv elsajátítására, ugyan úgy nem fogja soha megtanulni, mint, akinek a magyar nyelvtanról sincsen fogalma.Nyelvtanuláshoz nem elegendő csak annyi, hogy szeretném vagy jó lenne.
  Legyen szó azonban bármelyik nyelv tanulásáról, sajnos erre a célra egyetlen nyelviskola sem felel meg. Ezek az iskolák nyelvtani iskolák. A magyar nyelvet is kb. 10 M. ember beszéli, de nyelvtanát csak a töredéke tudja. Senki nem javított ki még külföldit az illető nyelv országában , ha valamit nem anyanyelvi helyességgel mondott.
  A külföldön nyomtatott nyelvkönyvek segítségével nem lehet megtanulni a nyelvet, amelyekben a nyelvtan idegen nyelven van leírva, vagy képrejtvényekhez hasonló módon kell megfejteni.
  nagyon jó volt a ” Tanuljunk nyelvet ” sorozatban megjelent tankönyvek annak idején.
  Az akkori TIT-en végzett oktatást nem hasonlítható össze a jelenlegivel, ahol következetesen voltak fordítási gyakorlatok a két nyelv különbözőségének elsajátítására és a haladó
  tanfolyamokon élő beszéd volt,a tanár által elmondott mondatok szinte tolmácsolás formájában történő gyakorlásával.
  Tesztek nem léteztek, mert azokat rutinszerűen is ki lehet tölteni gondolkodás nélkül.
  Nyelvtanuláshoz kitartás, türelem, időre van szükség ,nagyon sok hangos gyakorlással és ismétléssel, amely egyetlen nyelviskolán sem működik. A másik talán ugyanilyen fontos az élőbeszéd hallgatása. Erre is csak minimális lehetőség kínálkozik nyelviskolában. Egy nyelvtanulónak nem kell görcsölnie attól, hogy a BBC vagy más angol vagy idegnyelvű beszédet nem érti, hallgatni kell mennél többször és csak így fognak az először érthetetlennek tűnő szöveg szavai kitisztulni a fülnek.
  A minap olvastam egy nagyon érdekes hírt egy felmérésről. Egy nyelviskola angol tanári állást hirdetett meg, amire 100 diplomás tanár jelentkezett. A meghallgatás azonban kizárólag angol nyelven történt és íme az eredmény:
  100.-ból csak 10 tudott folyékonyan angolul beszélni, és volt olyan is, aki a hozzá intézett kérdést sem értette meg.
  Ezek után nem bízom az akkreditált nyelviskolákban sem, hiszen egy tanuló sem vizsgáztathatja a tanárokat. Itt van igaza a kormány oktatáspolitikájának, hogy csak azokat kell támogatni, akik eredményt mutatnak fel a tanulásuk során. Nekem senki ne mondja, hogy a Bölcsészkart 2-el elvégző tudása azonos az 5-el végzettekével.

  Válasz
 37. KISS ERZSÉBET

  Kedves András! Én azért kezdtem el angolt tanulni, mert úgy éreztem, hogy a német és orosz nyelv tanulása után ez kifog rajtam. Már a kiejtés is nagyon nehéznek tűnt. Én nem állítanék fel fontossági sorrendet . Ki-ki maga tudja mi a nyelvtanulással a célja. Én kedvtelésből tanulom, s örülök az apró eredményeknek is.Hasznosnak tartom a tankönyveket és a CD.-et. KÖSZÖNET ÉRTE !!!

  Válasz
 38. Szabó Gyuláné

  Kedves András!
  Igaza van Önnek abban hogy minkét nyelvet érdemes megtanulni. Sajnos ez akkor igaz ha fiatal korában teszi ezt meg az ember. Amikor mi iskolába jártunk tanultunk igaz nyelvet, de soha senki nem hívta fel a figyelmünket arra, hogy az életben ennek még nagy hasznát vesszük!- s ha ezt egy pedagógus nem rágja a tanítványai fülébe, bizony nem, biztos , hogy értelmét találja annak, hogy “ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy”. Én felnőtt fejjel kezdtem el leülni angolt tanulni, mert ekkor lett lehetőségem arra, hogy utazzak. Utazásaim ébresztettek arra rá, hogy nyelv nélkül egy adott országban senki vagyok. Tudnom kell legalább annyit, hogy a legalapvetőbb dolgokat megkérdezzem, be tudjak jelentkezni a recepción, ha bemegyek a boltba, eltudjam mondani mit szeretnék vásárolni. stb Az Ön könyve a Buldózer és a hozzátartozó CD nagy segítség ebben, én személy szerint nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a kiadványra. Tapasztalatom, utazásaim során, hogy az angolt szinte az egész világon beszélik, a németet kevesebb helyen, legalábbis ahol én jártam .Örülök a sok hasznos tanácsnak és hetenként örömmel ülök le, hogy egy-egy fejezetet megtanuljak, gyakoroljam a korábban megtanultakat.Lassan haladok ,de már megmerek szólalni, ha külföldre megyek.

  Válasz
 39. Mészárosné Németh Zsuzsa

  Kedves András!

  Én sajnos már az idős korosztályhoz tartozom és az én időmben még oroszt kellett volna tanulni. Azért írtam hogy kellett volna, mert az óra megvolt, de igazán nem vettük komolyan. Nem is tanultuk meg pedig hasznos lenne.

  Ebből kiindulva az az első a döntés során, hogy melyik nyelv oktatása érhető el olyan színvonalon, hogy az valóban eredményes legyen.
  Az iskolai oktatás lehetőségei nagyon különbözőek, nyilván ezt is figyelembe kell venni, valamint az iskola típusát stb.

  A gyerekek ha jó módszerrel tanítják őket, könnyen tanulnak nyelvet is. A 9 éves unokám a szüleivel angol nyelvterületre költözött, egy szót sem beszélt angolul, és egy év elteltével tökéletesen megtanulta a nyelvet nem csak a beszédet, de a nyelvtant , kiejtést is. Korán kezdett nyelvtanulás lehetővé teszi, hogy az évek során több nyelv is elsajátítható legyen.

  Üdvözlettel . Mészárosné Németh Zsuzsa

  Válasz
 40. frankóné fülöp krisztina

  az érvényesülés érdekében az elsőbbséget kell figyelembe venni,hogy német,vagy angol. mi a német ajkúak mellet,és velük lakunk,sok a sváb.ha azonnal és gyorsan munkát szeretnénk,nem messze, akkor német.a másik tábor,aki utazó munkát akar a világban,vagy gazdasági,vagy pénzügyi szakmában,tehetséges,ezek vannak kevesebben,tanulnak angolt.ez a téma ismét azért jött fel,mert a fiatalok most inkább az ország elhagyásban látnak a jövőt,nem helyben maradásban.a gyerekeknek angolt,a közép korosztálynak akik némettel kezdtek többnyire, és már családjuk van,nekik már eldöntöttebb az életük,minimum a németet,és a korukra való tekintettel is angolt kell tanulni,hogy a gyereket is tudják segíteni.

  Válasz
 41. Damm Istvánné

  @Nóra
  dacseva: azt mondják, sohasem késő nyelvtanulással foglalkozni.Sajnos nem tanulok könnyen nyelvet. Most van
  bőven időm és örömmel hallgattam András szavait. Ismét
  próbálkozom, szerintem jó nyelvkönyveim és hanganyagom van, talán most sikerül. Nagyon köszönöm az ajánlást.

  Válasz
 42. Tóth K ÁROLY

  ÉN AZ OROSZT TANULTAM ÚGY ,AHOGY DE AZ ANGOLRA VAN NAGY SZÜKSÉG A MINDENNAPI ÉLETBEN.ÉS KÜLFÖLDÖN. NAGYON ROSSZ VOLT ,HOGY NEM TUDTAM ANGOLUL,SOK KELLEMETLENSÉGEM IS VOLT KÜLFÖLDÖN,EZÉRT ÖSSZE -SZORÍTOTT FOGGAL 66-ÉVESN AZ ANGOL TANULOM.

  Válasz
 43. Rása Éva

  Azt szeretném kérdezni, hogy Német nyelvből miért nem készül olyan egyszerűen, jól alkalmazható októcsomag, mint angolból?

  Válasz
 44. Mária

  Nem eldönthető a kérdés ! Mint minden feladat megoldása, ez is az egyéni érdeklődés és képesség függvénye.

  Válasz
 45. Eszter

  Elmesélem ezzel kapcsolatban a saját tapasztalatom:
  Általános iskolában úgy döntöttek a szülők, németet tanuljunk, mert az ingyenes, a suliban akkoriban nem volt angol tanár, a szülőknek kellett volna a bérét kifizetni. Annyira nem szerettem a nyelvet, mert nehezen boldogultam a szótanulással, de erős alapfokra megtanultam a nyelvet.
  Középiskolában megszavazták a szülők, hogy a német annyira nem kell, hasznosabb az angol, így két évig angolt tanultunk. Aztán középiskola 3-dikban meggondolták magukat, és németet erőltették inkább, németből érettségiztünk.
  Egyetemen csak rövid ideig volt nyelvoktatás, olyan, amilyen.
  A mai napig nem sikerült egyik nyelvből se leraknom a nyelvvizsgát.
  A német jobban ment, de az angolt jobban szerettem.
  A mai napig nem tudtam választani a két nyelv között. Mit tegyek? Gyúrjak rá a németre, amihez kevesebb hiányzik, viszont rettenetesen megutáltam, vagy kezdjem el az angolt, szinte a 0-ról?
  Szóval én eldöntöttem, addig nem nem engedem a gyerekem egyszerre két nyelvet tanulni, amíg az egyikből meg nem lesz a nyelvvizsgája. Saját tapasztalat, hogy mennyire nehéz volt egyszer egyik, egyszer másik nyelvet tanulni.

  Válasz
 46. Neményi András

  @Eszter
  A német jobban ment, de az angolt jobban szerettem.
  A mai napig nem tudtam választani a két nyelv között. Mit tegyek? Gyúrjak rá a németre, amihez kevesebb hiányzik…….?

  Én bizony ezt tenném. Először megtanulnám a németet, annyira, hogy sikerüljön letenni a vizsgát. Az sokkal hamarabb meglenne, gondolom, mint az angol. Az sikerélményt is ad, és ezután nekifognék az angolnak, teljes gőzzel. Így tettem 1985- ben.

  Válasz
 47. Margit

  Tanultam az iskolás éveim alatt oroszt,németet, de az internet használatával szeretnék angolul megtanulni.

  Válasz
 48. Lukács Józsefné

  Szeretnék megtanulni angolul, de eddig még nem sikerült.
  Többször nekifutottam már, de valamiért mindig abba maradt.
  Jó olvasni ezeket a hozzászólásokat, mert kedvet csinál a tanuláshoz, lelkesítően hat.

  Válasz
 49. katalin

  Én is sokszor nekifutottam de mindíg feladtam. Sokat járok külföldre így nagy szükségem lenne az angolra.

  Válasz
 50. Augusztínyi Éva

  Nekem muszáj megtanulnom,ha akarok,ha nem.Így vagy úgy,de el kell sajátítanom,hogy legalább egy nyavalyás 2-t
  kapjak.

  Válasz
 51. Szirmay Palne

  Szeretnek angolul tanulni,de mar megprobaltam,de nem sikerult.
  72 eves vagyok,nem tudom,hogy erdemes -e?

  Válasz
 52. Erika

  Kedves András!
  Én most iratkoztam fel az oldalra, de sajnos nem indulnak el a Videók (jobb oldali résen), amik a “Tippek a nyelvtanuláshoz” c. részen vannak! Üres mező jön fel! Azt hiszem rosszul indul :(, de remélem a folytatás gördülékenyebb lesz, mondjuk a Nyelvmester Magazinokkal, de azt írja a rendszer, hogy már bejelentkeztem :/ lehet, hogy majd később???
  Várom az első leckét és megpróbálom elsajátítani a módszerét, kíváncsi vagyok rá!!! :)

  Válasz
 53. László

  @Kovacs Erzsebet

  Kedves Erzsébet,

  régóta létezik az Assimilnek német nyelvű anyaga (könyv, kazetta, CD) magyar kiadásban is.

  Ami pedig a német nyelv jelentőségének csökkenését illeti, az világszerte ugyan igaz, de nem igaz a mi régiónkban, például az Ausztriában vagy Németországban munkát vállaló magyarok (csehek, szlovákok, románok, lengyelek) esetében. Teljesen egyetértek András ezzel kapcsolatos véleményével.

  Válasz
 54. Juhász Dominik

  Köszönöm szépen de én az Angolal szeretném kezdeni, mivel még csak áltlános iskolába járok mert ez nekünk kötelező. 6-osztályos vagyok és még a szavakis nehezen menek a kiejtés főleg kérem a segítségét! Köszönetel Juhász Dominik 6.B osztályos tanuló.

  Válasz
 55. Attila

  Szerintem ha világnyelv akkor egyértelműen ANGOL. Az összes műszaki standard (IEEE), számítástechnika, és ebből eredő olyan egyszerű dolog, mint egy falióra az angolon alapszik. Ráadásul én úgy tudom, hogy a németek szintén követik erősen az angol standardokat angolból, még az autógyártásban is akár. Én 8 évig tanultam Németet, és semmire sem mentem vele. Németet csak akkor kellene tanulni ha német környezetben lenne az ember. Egyébként tökéletesen felesleges. Nézzétek már meg a fórumokat például, az egész német nemzet angolozik ott is többnyire.

  Válasz
 56. Dratsay Géza

  @Nóra
  A rendszerváltás után 25 évvel nem lehet nem észrevenni, hogy már nem a kötelező, de semmire vagy alig valamire használható orosz nyelvtanítás sikertelensége nem lehet hivatkozási alap!
  Tény, hogy az akkori (és az akkori szemléleten alapuló mai) magyar nyelvtanítási módszerek inkább arra kíváncsiak, mit NEM TUD a tanuló – és ezzel el is veszik a kedvét az egésztől.
  OLYAN MÓDSZERT KELL VÁLASZTANI, AMI GYAKORLATIAS, A NYELV HAZNÁLATÁNAK AZ ÉLMÉNYÉT-SIKERÉT HAMAR KIPRÓBÁLTATJA – és teljesen más lesz a viszonyunk az idegen nyelvekhez!
  Persze az sem utolsó szempont, hogy (saját bőrömön tapasztalom) két idegen nyelv birtokában van az embernek elismertsége, munkája. A velem egy időben végzett, nyelvtudás nélküli kollégáimnak viszot komoly nehézségeik vannak! (56 éves vagyok.) Vagyis a szocialista világban volt nyilvánvaló érdektelenségnek VÉGE! VAN ÉRTELME A NYELVTANULÁSNAK!

  Még valami: A “négy év alatt két nyelv” cél nyilvánvalóan nem nyelvtanári szintű nyelvtudást céloz meg, de ennek nem is lenne értelme. A cél az, hogy erről a szintről akár további iskola nélkül, önállóan is lehessen tovább fejlődni! Hiszen a gyerekek is úgy tanulják meg az anyanyelvüket, hogy a mindennapi használat során rájuk ragad!

  Válasz
 57. Jakab

  @Nóra@Kovacs Erzsebet
  I’m Dutch, Dutch people are well known for trading all over the world, even the English feared us and our navy. We’ve been trained to learn languages, we think we speak them rather well. I’ve been working for ten years with an American compagny, were I noticed a lot of differences between American people’s languages, Oregon-ians did hardly understand New Englanders.
  Our son was working on a US Airforce base in the Netherlands, where he even translated between Amercans from different places!!
  Lateron I had business with English people for software. The way those people pronounce is so different from each other!

  English maybe a language for the world, however: it’s THEIR language! Ritcher than most other languages. So don’t ever think you’re good in English if it comes to a contract, the nitty gritty details are so hard to understand, the English have too much advantage languagewise, and they damn well know it!
  I had a good fortune to have to learn both ancient Latin and Greek when I was young, so grammar was important. Hungarian is still difficult for me, certainly on my age.

  Válasz
 58. Jakab

  I’m Dutch, Dutch people are well known for trading all over the world, even the English feared us and our navy. We’ve been trained to learn languages, we think we speak them rather well. I’ve been working for ten years with an American compagny, were I noticed a lot of differences between American people’s languages, Oregon-ians did hardly understand New Englanders.
  Our son was working on a US Airforce base in the Netherlands, where he even translated between Amercans from different places!!
  Lateron I had business with English people for software. The way those people pronounce is so different from each other!

  English maybe a language for the world, however: it’s THEIR language! Ritcher than most other languages. So don’t ever think you’re good in English if it comes to a contract, the nitty gritty details are so hard to understand, the English have too much advantage languagewise, and they damn well know it!
  I had a good fortune to have to learn both ancient Latin and Greek when I was young, so grammar was important. Hungarian is still difficult for me, certainly on my age.

  Válasz
 59. Jakab

  @Jakab – I’m Dutch, Dutch people are well known for trading all over the world, even the English feared us and our navy. We’ve been trained to learn languages, we think we speak them rather well. I’ve been working for ten years with an American compagny, were I noticed a lot of differences between American people’s languages, Oregon-ians did hardly understand New Englanders.
  Our son was working on a US Airforce base in the Netherlands, where he even translated between Amercans from different places!!
  Lateron I had business with English people for software. The way those people pronounce is so different from each other!

  English maybe a language for the world, however: it’s THEIR language! Ritcher than most other languages. So don’t ever think you’re good in English if it comes to a contract, the nitty gritty details are so hard to understand, the English have too much advantage languagewise, and they damn well know it!
  I had a good fortune to have to learn both ancient Latin and Greek when I was young, so grammar was important. Hungarian is still difficult for me, certainly on my age.

  Válasz
 60. Jakab

  @Jakab – I’m Dutch, Dutch people are well known for trading all over the world, even the English feared us and our navy. We’ve been trained to learn languages, we think we speak them rather well. I’ve been working for ten years with an American company, were I noticed a lot of differences between American people’s languages, Oregon-based people did hardly understand New Englanders.
  Our son was working on a US Airforce base in the Netherlands, where he even translated between Amercans from different places!!
  Lateron I had business with English people for software. The way those people pronounce is so different from each other!

  English maybe a language for the world, however: it’s THEIR language! Ritcher than most other languages. So don’t ever think you’re good in English if it comes to a contract, the nitty gritty details are so hard to understand, the English have too much advantage languagewise, and they damn well know it!
  I had a good fortune to have to learn both ancient Latin and Greek when I was young, so grammar was important. Hungarian is still difficult for me, certainly on my age.

  Válasz
 61. Szöszi

  Kedves András! Azt szeretném kérdezni, hogy van lehetőség német nyelvet ugyanezen módszerrel (amelyre még csak most jelentkeztem) tanulni? Köszönettel.

  Válasz
  1. Neményi AndrásNeményi András Szerző

   Kedves Szöszi!

   Van rá lehetőség, csak írja meg az elérhetőségeit e-mail-ben.

 62. P. Dóra

  Kedves András, kedves hozzászólók!

  Lehet, hogy ez ötéves poszt, de én most találtam rá. Nyelvészet szakos hallgatóként és online magántanárként én is hozzászólnék.

  Mindenkinek van igaza. Viszont az, hogy az angol világnyelv, nem ad neki “felsőbbrendűséget”. Ezalatt azt értem, hogy az, hogy végül kinek melyik nyelv lesz a “fontosabb” (és most nemcsak az angolról vagy a németről van szó), mindenkinek a saját életétől, céljaitól függ, és azok esetében,akik külföldön keresnek munkát, a célország nyelvétől is függ. Nyilván világnyelv az angol, ez vitathatatlan, és például Észak-Európában kiválóan beszélik. Azt ivszont nem szabad elfelejteni, hogy az angol csak egy lingua franca, semmi más. Tehát Nagy-Britannián, Észak-Amerikán,Ausztrálián és még egy-két országon kívül nem anyanyelve az embereknek, tehát lehet, hogy akivel beszélsz, maga sem tud úgy angolul. És mi van, ha olyanba botlasz bele, aki nem tud úgy angolul? Ez még azokban az országokban is előfordul, ahol sokan tényleg kiválóan beszélnek angolul. Azt értem ezalatt, hogy mindennél nagyobb előny, ha egy adott ország nyelvét beszéled, és bizony az európai “kisebb” nyelvek is fontosabbak”, mint amilyennek látszanak. Nem egy cikk jelent már meg arról, hogy aki az említett szláv nyelveken, illetve hollandul vagy skandináv nyelveken beszél angol és/vagy német mellett, azért kapkodnak még otthon is. Itt Hollandiában meg nagyon kevés olyan munka van, ahol a külföldieknek elég az angolt tudniuk. Valóban kell és elvárás nagyon sok helyen, de a legtöbb helyen (az IT-szektort kivéve) itt bizony fontosabb a holland. Nem véletlenül és jogosan van elegük abból, hogy a saját országukban nem a sjaát nyelvüket beszélik. Akármennyire jól beszél sok holland angolul, legtöbben az angol “konyhanyelvet” beszélik, igaz, hogy tényleg jól. Ha már egy bonyolultabb gondolatot kell kifejezni, ott egy átlag holland vagy dán is már bajban van (ezzel nem azt mondom, hogy nem összehasonlíthatatlan a színvonal a két nyelvoktatási rendszer közt, vagy azt, hogy itt az átlag nyelvtanár nem tud jól az adott nyelven, mert bizony tud). Egész másként tekintenek arra, aki az anyanyelvüket beszéli, mint arra, aki “csak” angolul tud. Belgiumra hatványozottan igaz ez. Németországban pedig hiába beszélnek angolul, joggal várják el anémetet a legtöbb munkahelyen, és a tudomány második anyanyelve is a német egyébként. A Denglisch nem teszi fölöslegessé a németet. Ez egy teljesen természetes változási folyamat, valószínű pont olyan, mint ami 1500 évvel ezelőtt meg azelőtt volt, ami miatt sok tudományág latin és görög szakszavakat használ. Attól még kétlem, hogy Németországban az angol lenne a hivatalos nyelv.

  Horvátországban is szerencsésebb, ha az ember horvátul tud pár szót, mert úgy biztosan megértik a horvátok. Nem egy cégnél keresnek ritka nyelvet beszélő szakembert.

  Aki meg például zenét tanul, annak az olasz (is) nagyon fontos, mert ott a szakkifejezések meg az olaszon alapulnak. Csak azt szerettem volna ezzel mondani, hogy amíg az angol most már tényleg elvárás, hogy azonkívül milyen nyelvet “tanácsos” tanulni, az sok mindentől függ. És a legritkább nyelvnek is, amit kedvtelésből megtanulsz, ki tudja, mikor veszed nagy hasznát? Nem mindenki tud angolul, akármennyire világnyelv!

  Tehát nagyon sok indentől függ, melyik nyelv “fontosabb” egy adott szituációban. Az angol, (főleg Európában) Európában a német ma már elvárás, de ne feledkezzünk meg arról, hogy más nyelvek ugyanolyan fontosak lehetnek.

  Válasz